Francina van den Berg van Master your Business Moves heeft mij uitgenodigd voor een open gesprek om authentieke personal branding in te zetten als ondernemer. We bespreken het verschil tussen Branding en Marketing, waarom je WHY zo belangrijk is om het onderscheid te maken en hoe je authentieke branding kan toepassen voor je bedrijf.
Een mooie gesprek met veel persoonlijke inzichten over waarom authenticiteit zo ongelofelijk belangrijk is. Zeker als ondernemer. Maar ook tal van handige tips die je zelf makkelijk kan toepassen. Zelfs als je een introverte ondernemer bent!
Authentieke branding is gewoon jezelf zijn
Maar daar draait het helemaal niet om bij personal branding. Hierbij is de authenticiteit is van groot belang. Klanten komen juist naar jou toe, omdat jij jij bent. Daarom willen ze ook die binding met jou aangaan, om wie jij bent. Waarom zou je jouw authentieke ik dan ook niet in je hele bedrijf en personal branding doorvoeren?
Ik zeg liever: Je moet gewoon jezelf zijn. Vasthouden aan je eigen waarden, je eigen normen. Met een duidelijke visie van “hier sta ik voor, hier ga ik voor: take it or leave it”. Door op die manier authentiek te zijn, trek je ook de klanten aan die je wilt hebben en laat je jouw business groeien.
Waarom is het moeilijk om écht authentiek te zijn?
Gewoon jezelf zijn, is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe doe je dat, dat authentiek zijn?
Veel ondernemers vinden dat ze niet zo heel speciaal zijn. Ze doen gewoon wat ze doen, net als de concurrent. Ze gaan dan ook niet roepen dat ze ergens goed in zijn. Bang om hun hoofd boven het maaiveld uit te steken of arrogant te worden bestempelt. Maar ook omdat ze niet weten hoe je authentieke personal branding kunt toepassen voor hun eigen bedrijf.
Daarom kijken veel ondernemers vooral naar hoe anderen het doen. Hoe de concurrent het doet en vinden dat zij het dan ook zo moeten doen. Door die denkwijze ben je slechts een slap aftreksel van die ander, een kopie die jouw unieke waarden en onderscheidend vermogen niet weergeven.
Komt een ondernemer bij de brand coach
Soms komen klanten naar mij toe en zeggen; “dat wat zij doet dat wil ik ook, kan je mij dat maken?”.
Als brand coach beantwoord ik die vraag steevast met: “Maar jij bent die persoon toch niet?”. 🤷♀️ BAM, die komt binnen!
En ja, natuurlijk kan jij je laten inspireren door een andere ondernemer met een succesvolle business. Maar dat garandeert niet dat haar personal branding ook voor jou gaat werken. Het zal je eerder tegenwerken want het klopt niet helemaal, het past niet bij wie jij bent – of zoals Millennials dat zo mooi zeggen: je bent fake, niet authentiek.
Jouw waarden zijn anders dan die van de ander. Net zoals jouw werkwijze, de manier waarop je met jouw klanten omgaat, de klanten zelf en soms zelfs ook de producten en diensten die je aanbiedt (ookal zit je in dezelfde branche).
Tijdens het merk- en marketing strategie traject gaan we dan ook de diepte in en kijken naar wat jou zo speciaal maakt. Waarom jij doet wat je doet en halen dit naar boven om het vervolgens te vertalen naar een authentiek verhaal waarmee je jouw klanten helpt kiezen en vertrouwen. Voor en in jou. Personal branding waarmee je ze kan raken in hart, hoofd en ziel.
Met authentieke branding kan je het onderscheid maken, ervaar je minder concurrentie en trek je moeiteloos jouw droomklanten aant.
De WHY is de drijvende kracht van je business
Elke ondernemer start met een plan, een bepaalde drive en visie. “DAAROM ga ik dit bedrijf starten.” En met die kern ga ik aan de slag voor de authentieke personal branding. Dit is je why. De drijvende kracht van je business.
Hierbij gaan we kijken naar wie jij bent, waar je voor staat en gaat. Want je bent niet alleen ondernemer, maar ook mens. Met bepaalde gedachtes, gevoelens en er is een bepaald streven dat je diep van binnen hebt. Je doet namelijk wat je doet niet alleen voor het geld.
Natuurlijk ga jij klanten helpen naar een bepaald doel. En doordat jij ze hiermee helpt, kan je uiteindelijk de hypotheek betalen. Dat is mooi.
Maar het is die innerlijke drive dat zorgt dat je – ook tijdens moeilijke dagen – je bed hiervoor uitkomt. “Doen waarvoor je gemaakt bent“, noem ik dat.
Want als je doet wat perfect bij jou past, dan voel je dit aan alles. In je tenen, je hele lijf, je bloed, je hoofd, hart en ziel. Alles klopt gewoon! Dit is wat ik elke ondernemer gun. Dat ze er volledig voor gaan, voor die passie, dat innerlijke vuur dat diep van binnen brandt. Je elke dag doet wat je het allerliefste doet.
Waar het vaak misgaat: klantje hamsteren
Dat snap ik. Maar dan krijg je ook de klanten die je niet wilt: Rupsje Nooitgenoeg, klanten die je behandelen als een werknemer i.p.v. de persoon die ze hebben ingehuurd voor hun kennis en kunde. Zo kan ik nog wel even doorgaan…
Door duidelijke keuzes te maken – niet alleen over wie je wilt zijn als bedrijf – maar ook met wie je wilt samenwerken, zorg je juist dat die authenticiteit er is. Waardoor je ook die verbinding kan maken.
Hoe haal je die authentieke ik naar boven?
Het is niet altijd even eenvoudig om die WHY naar boven te krijgen. Niet voor starters, maar zeker ook niet voor bedrijven die al langer bestaan. Vaak is bij die laatste de WHY wat meer op de achtergrond geraakt. Een methode die ik hiervoor vaak gebruik is om mijn innerlijke 4-jarige naar boven te halen die in haar waarom-fase is blijven steken. Het wie, wat, waarom, wanneer en hoe zijn de basis voor dit vraagstuk.
Zo heb ik bijvoorbeeld laatst tijdens mijn seminar voor het Starterscentrum een ondernemer gevraagd wat zij doet. Waarom iemand bij haar moest zijn. Als antwoord kreeg ik; “ik ben een virtual assistente”.
Ok… Dus ik stel de vraag nog een keer; “Maar wat doe je dan?” Waarop zij antwoordde: “Zorgen dat ondernemers makkelijker hun werk kunnen doen.” Je hebt hem vast al door… Ook dat antwoord was niet veelzeggend. Dus ik vroeg haar nogmaals: “Maar wat doe je nou écht?
En toen kwam het er eindelijk pas uit. “Eigenlijk zorg ik dat drukke ondernemers meer rust en balans krijgen, zodat zij dat kunnen doen wat zij het allerliefste doen.”
Precies dat – het benoemen wat je voor iemand kan betekenen – zorgt er voor dat klanten weten wat ze aan je hebben. Natuurlijk is dit slechts een klein onderdeel van je authentieke personal branding, maar wel een belangrijke. Want als jij niet weet waar je voor staat, wat je boodschap is, hoe willen potentiële klanten dit dan weten?
Hoe kun je authentiek zijn in je content en marketing?
Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe
Wat los jij op voor je klanten?
Vaak wordt er alleen vanuit de ondernemer gekeken, vanuit de producten of diensten. In plaats vanuit de wensen, dromen, angsten en noden van de klant uit te gaan. En dat is best raar. Want voor die klant doe je juist wat je doet.
Dat is ook de reden waarom een klant jou wilt inhuren. Je lost uiteindelijk iets op. De klant heeft altijd een bepaald probleem, of die nu een product wilt kopen of je inhuren voor een dienst. Er is een bepaald verlangen, pijn of probleem en dat wilt die klant opgelost zien.
Op LinkedIn heb je het over functie, op Insta over wat je kan betekenen
De oude manier om vanuit je producten of diensten te denken merk je vooral op het social media kanaal LinkedIn. Daar heb je het al snel over functie, terwijl in een bio op Insta eerder wordt aangegeven wat je voor iemand kan betekenen. Als je beiden met elkaar vergelijkt is LinkedIn nog steeds die aloude vacaturesite waar ondernemers en werknemers elkaar ontmoeten, of bedrijven met elkaar in contact komen.
Al moet ik eerlijk toegeven dat die omslag van “hoe push ik mijn product” naar “hoe kan ik jou helpen” nu ook langzaam op dat platform begint door te sijpelen.
Bij authentieke branding zet je jouw klant centraal
Dagelijks worden we zo enorm overspoelt met reclame en merken dat we het gewoon niet meer zien. Dat start in de ochtend met de Philips wake-up light, je wast je gezicht met Dove, je tanden poetsen met Prodent, gebruikt een L’Oréal spray om je haar in vorm te brengen, maakt je op met MAC en ga zo maar door. Waardoor je als het ware reclameblind wordt.
Maak het onderscheid en draai het om. Door de behoefte van je klanten te erkennen, te herkennen en te benoemen maak je jouw personal branding een stuk menselijker.
Bereik jouw droomklant met een helder klantprofiel
Wees persoonlijk, relevant en herkenbaar
Bijvoorbeeld – en je hebt dit vast ook al eens zelf meegemaakt. Je ontvangt een mailing of ziet een website op precies het juiste moment met de juiste toon en de oplossing die je al zo lang zocht. Dat je het gevoel krijgt; “Ze heeft het tegen mij, tegen mij persoonlijk en begrijpt waar ik tegenaanloop”. Dus kies je ervoor om op het aanbod in te gaan.
Vanuit die behoefte van de klant moet je constant denken. Spreek in de taal van je klant, gebruik beeldmateriaal dat ze aanspreekt. Stel jezelf als voorbeeld, zoals: Ik ben vanaf hier (A) gestart en ik ben naar punt B gegroeid. Zorg ervoor dat je klant zich hierin herkent. Herkenning zorgt voor binding. Hierdoor maak je de connectie met de ander, ookal is dat door een scherm (website, social media) heen.
Doordat je iemand persoonlijk aanspreekt op je website, je socials, je mailings of brochure met relevante informatie op het juiste moment raak je die persoon op de perfecte plek (hoofd en hart). Nu is het alleen zaak dat jij dit ook doet, voor jouw eigen bedrijf en personal branding, maar dan op jouw manier.
Wat is het verschil tussen branding en marketing?
Met marketing trek je jouw klanten aan, maar met branding kan je klanten behouden. En dat behouden doe je juist door die belangrijke connectie aan te gaan. De verbinding te maken met je klant.
Dit doe je door pakkende teksten te schrijven met herkenbare situaties, problemen of dromen en aansprekend beeldmateriaal te gebruiken waarbij je jezelf laat zien. Toon dan niet alleen die mooie plaatjes op Ibiza (kijk eens hoe geweldig dit is #lovemyjob), maar toon ook de afbeeldingen waarop het iets minder goed met je gaat. Bij personal branding gaat het om de emotie. Het gevoel dat je bij iemand losmaakt.
Sterker nog, juist door jezelf kwetsbaar op te stellen en dit online te delen op social media, krijg je zelfs meer reacties, dan iets waarvan jij zelf denkt wat heel belangrijk is dat je dit gaat delen. Door die kwetsbaarheid en die openheid, raak je iemand in het hoofd, hart en ziel.
Personal branding is authentiek: het moet natuurlijk echt zijn!
Muriel Snijders - brand coach
Personal branding tips voor introverte ondernemers
Francina: Veel ondernemer willen iets voor de ander goed doen – daarom zijn ze zzp-er geworden of hebben hun bedrijf gestart. Veel van die mensen zijn introvert. Hoe kunnen die introverte ondernemers werken aan hun authenticiteit en de bijbehorende zichtbaarheid? Heb jij nog tips?”
Uiteraard! Want, geloof het of niet, maar ik ben zelf ook een introverte ondernemer. Ik heb moeten leren om naar buiten te treden. En dat was een flinke drempel waar ik over heen moest stappen. Omdat je als introverte ondernemer toch liever op de achtergrond staat. Niet echt handig als het gaat om je personal branding, want de persoon moet hierin doorklinken en zichtbaar zijn.
Daarom ben ik begonnen met mijn klanten voor mij te spreken: reviews, testimonials, laat ze video’s opnemen. Ik deelde mijn kennis en kunde in mijn blogs en mailings. Mijn eigen persoonlijke expertise vond zo een stem én een publiek. Maar ook door mijn portfolio te tonen en dingen gewoonweg uit te proberen en het te gaan doen. Ookal was het best eng in het begin. Roep daarom je innerlijke Pipi Langkous op: “Ik heb het nog nooit gedaan, maar denk dat ik het kan”.
Start met foto's van jezelf plaatsen
Laat die foto’s maken door iemand die je vertrouwd. Waarbij jij je helemaal op je gemak voelt. Plaats ze vervolgens online, desnoods laat je ze alleen zien aan een select gezelschap. Dat kun je op Instagram doen door te kiezen voor “Stories alleen aan vrienden tonen“. Kijk vervolgens eens naar de reacties. Wedden dat het écht allemaal toffe reacties zijn?
Lees je reviews na
Ga naar je Facebook pagina, LinkedIn of Google mijn bedrijf pagina en lees je reviews na. Dat is niet alleen goed voor je ego, maar ook voor je authentieke personal branding te gebruiken. Mensen geven namelijk heel duidelijk aan WAAROM ze voor jou kiezen. Wat jouw unieke superpower is en wat je voor hem of haar hebt kunnen betekenen.
Authentiek zijn, doe je door dicht bij jezelf te blijven
Spring niet meteen in het diepe, maar doe het stap voor stap.
Want als je een video gaat opnemen en je staat er als een bang hertje bij, tja…dat werkt niet. Dus doe het dan gewoon niet.
Ook extroverte ondernemers twijfelen soms
Francina is zo’n extroverte ondernemer. Een en al bubbly en heerlijk vol positieve energie. Maar zelfs voor haar was die eerste keer live op Facebook niet makkelijk hoor.
Zeker als ze terugkijkt zag ze van alles wat er “misging”; haar stem, het haar en eigenlijk vind je jezelf op beeld helemaal niet zo leuk als je had gedacht. Daarom kijkt zij zelf de video vaker niet terug op het moment van plaatsen, maar pas later. Je moet het op een bepaald moment loslaten.
De kunst van de imperfectie en authenticiteit
Probeer het gewoon, ookal is het in het begin hakke takke werk. Ook dat is helemaal prima. Je moet gewoon ergens gaan beginnen. En hoe echter het is, hoe meer vertrouwen het geeft aan je publiek. Het hoeft niet allemaal perfect te zijn.
Zo heb je in de Aziatische wereld een mooie levensfilosofie: Wabi sabi, ofwel de kunst van het omarmen van imperfectie. Het is een uitnodiging om de schoonheid te zien in je huidige leven, het te ontdoen van opsmuk en te zien wat er dan tevoorschijn komt. Op dezelfde manier kan je deze filosofie perfect toepassen op jouw eigen authentieke personal branding.
Die innerlijke criticus, die perfectionist in jezelf ga je eerst de mond snoeren. Doe er ducttape op, klaar. Je hoeft namelijk niet perfect te zijn! Perfectie komt nep over, afstandelijk, onbereikbaar. Authenticiteit is écht, betrouwbaar en bereikbaar. Een authentiek persoon is trouw aan zijn eigen persoonlijkheid, niet aan een beeld waar die denkt aan te moeten voldoen.
Jezelf zijn; leer jezelf goed kennen
Onthoudt wat er écht toe doet; Heb het lef om je hier hard voor te maken. Doe je ding, zonder jezelf te begrenzen. Ga er voor, probeer dingen uit en val op je bakkes. Het hoort er allemaal bij. Daar leer je van. Zo kom je er pas achter wat écht bij jou past en wat niet. Wat je leuk vindt of eng. Probeer ook om soms toch over die enge grens te gaan, om te zien of het toch niet iets voor je is.
Na een paar keer het erover te hebben gehad, hebben we het een keertje geprobeerd. Gewoon zij, ik en een camera bij haar thuis. Na het opnemen heb ik haar de video laten zien: “Kijk! Zo ziet het er écht uit, dit is wie ik zie. Dit ben jij.” Ze stond helemaal versteld van zichzelf. En tegenwoordig neemt ze zelf regelmatig video’s op.
Soms kan je jezelf verbazen, door het simpelweg uit te proberen. Alleen zo kom je er vanzelf achter of je iets wel of niet kan. En het mooie ervan is, je bent zelf in charge. Als je het niet goed vindt, dan hoef je het niet te delen. Verwijder die video of foto, klaar, weg ermee. Jij bepaalt.
De fout die iedereen wel eens heeft gemaakt
Beeld je daarom in dat je het hebt tegen je beste vriend of vriendin. Daar weet je alles van, net als jouw droomklant, daar weet je ook alles van. Spreek die persoon aan, 1-op-1. Want het is slechts één persoon die de pagina op je website bekijkt per keer, één persoon die je social media post ziet op haar smartphone en één persoon die jouw mail leest op haar laptop. Niet 20.000 mensen tegelijkertijd. Hierdoor wordt die drempel ook al wat lager.
Authentieke personal branding geeft weer wie jij bent
Uiteindelijk gaat het er toch om, dat je geniet van de dingen die je doet. Je doet waarvoor jij gemaakt bent, zonder te korten op jezelf en wie jij bent. Dat je authentiek bent.
Dat jouw personal branding volledig aansluit op wie je bent, alsook je normen en je waarden. Dat je jouw unieke authenticiteit volledig doorvoert in je bedrijf en hieraan vasthoudt. Zo krijg je een fantastisch bedrijf waarin je steeds stappen vooruit kunt blijven zetten.
Zet niet alleen wat toffe kreten op je site of op je socials en noem het authentieke branding. Maar draag het ook uit in je dagelijkse leven. Je start bijvoorbeeld geen vegan bakery omdat het nu een hype is. Je start dit omdat je zelf plantaardige voeding the way to go vindt, je jouw footprint wilt verminderen, je andere voeding onnodig dierenleed vindt en wilt dit uitdragen bij alles wat je doet – ook in je bedrijf.
Ontdekken hoe jouw personal branding helemaal jij kan worden?
Zoek je een branding design dat perfect bij jou en je bedrijf past, dat authentiek is, je merkverhaal vertelt en doelgroep laat zien wat er mogelijk is wanneer ze voor jou kiezen?
Vraag dan een vrijblijvend gesprek aan op een moment dat dit jou het beste uitkomt. Tijdens dit gesprek bespreken we welke stappen er nodig zijn om je merk te laten groeien en je zichtbaarheid te vergroten.
Spreek ik je binnenkort?