Image
Top
Navigatie
Blog update op 30-04-2021 Leestijd: 6 minuten

Zorgt de huisstijl van je bedrijf voor de juiste merkbeleving?

Zorgt de huisstijl van je bedrijf voor de juiste merkbeleving?

Als professioneel ondernemer zijnde weet je wel wat voor jouw bedrijf belangrijk is... Ook ben je je ervan bewust dat alle vormen van communicatie de passende uitstraling moet hebben voor jouw specifieke doelgroep.

Hiervoor heb je een huisstijl voor je bedrijf nodig. Daarom laat je door een merkbureau een logo ontwerpen en vervolgens door een vormgever het briefpapier, de enveloppen en je visitekaartjes. Uiteraard laat je door een website bouwer een website opzetten met de laatste technieken. De teksten worden door een copywriter tot in de puntjes verzorgd. Je producten worden door een ontwerper gemaakt die weet wat verpakkingsdesign inhoudt en de social media specialist die je inhuurt, vertelt je alle ins en outs van Facebook, Twitter en Instagram.

Maar houden al die verschillende partijen ook rekening met de merkbeleving? Zien zij het complete plaatje en is de huisstijl van je bedrijf consequent doorgevoerd op alle communicatiemiddelen?

Wat ga je uitstralen met je bedrijf / merk?

Een huisstijl staat voor jouw identiteit, zowel als ondernemer als bedrijf. Het zegt alles over jou, wie je bent, waar je voor staat, zelfs wanneer jij er niet bent. Maar als jouw merkidentiteit niet overeenkomt met je uitstraling, geef je jouw potentiële klanten een verkeerde boodschap.

Het heeft dan ook geen zin om een huisstijl van een ander succesvol bedrijf te kopiëren waar je tegenop kijkt. En dan hopen dat jouw bedrijf net zo succesvol wordt… Wel kun je je hierdoor laten inspireren qua kleur, typografie, beeldgebruik en look & feel.

Kijk bij het ontwikkelen van een passende huisstijl vooral naar jouw eigen verhaal, jouw bedrijf. Wat maakt jou uniek? Wie wil je aanspreken en hoe doe je dat? Hoe weten jouw potentiële klanten wat jij voor ze kunt betekenen?

Een huisstijl is namelijk meer dan alleen het ontwerpen van een bedrijfsnaam en een logo. Het is een middel om de identiteit van je bedrijf te versterken. En door een goede merkbeleving zorg je ervoor dat iedereen jouw merk op een bepaalde manier beleeft, ervaart en met de correcte dingen associeert. Zo weet jouw doelgroep snel waar je als merk voor gaat en staat.

Waar moet een goede huisstijl aan voldoen?

Een heldere en consistente huisstijl voor je bedrijf zorgt dat je merk altijd herkenning oproept. En een betere herkenbaarheid draagt weer toe  voor een betere herinnering en gevoel van je merk.

De basis hiervoor is altijd de visuele identiteit van het bedrijf. Je kiest niet zomaar een kleurtje of een bepaald lettertype. Dit wordt gebaseerd op de missie en visie van je bedrijf. Zo krijgt je merk de uitstraling die jouw doelgroep aanspreekt op de manier die bij ze past.

1. Laat zien wie je bent

Met je huisstijl laat je zien wie je bent en wat je doet. Je kunt je eigen identiteit presenteren. Daardoor straal je uit wat je uit wil stralen. Is je bedrijf warm, knus, gezellig en familiair? Of juist zakelijk, strak, modern en formeel? Waarschijnlijk kun je het antwoord op die vraag zo geven. Het is belangrijk dat je huisstijl dit op alle mogelijk manieren uitademt. Niet alleen visueel, maar ook qua communicatie!

2. Raak de juiste snaar bij je doelgroep

Met een goede huisstijl trek je jouw ideale klant en doelgroep aan, omdat zij zich aangesproken voelen. Hierdoor kost het je minder energie (lees: tijd en geld) om nieuwe klanten te werven. Sluit jouw huisstijl aan bij jouw doelgroep? Ben jij de ondernemer waar zij naar op zoek zijn?

3. Betrouwbaarheid

Door steevast eenzelfde stijl te gebruiken, kom je als merk meer betrouwbaar over. Bovendien straal je met een goede merkidentiteit professionaliteit uit, i.p.v. amateurisme. Gebruik jij overal dezelfde stijl? Qua kleuren, lettertypen, hetzelfde logo, manier van schrijven, stijl van fotografie?

4. Ben je herkenbaar?

Met een goede huisstijl vergroot je je herkenbaarheid. Doordat mensen jouw boodschappen telkens op een vaste manier zien en ervaren, blijft jouw bedrijf beter hangen. Herkenbaarheid verstevigd het vertrouwen. Eigenlijk ligt dit in het verlengde van punt 3, daarom is het des te meer belangrijk om je huisstijl overal consistent door te voeren.

5. Zichtbaarheid

Door een goede visuele identiteit vergroot je herkenbaarheid, maar ook je zichtbaarheid. Niet alleen gebruik je het op alle reclame-uitingen die je hebt, maar ook soms op reclame-uitingen van anderen. Zo geef je derden met o.a. je logo de mogelijkheid om jouw identiteit zichtbaar te maken. Denk aan op een poster van een evenement dat je sponsort, in een klantenoverzicht op de website van een bedrijf waar jij klant bent of als anderen jou promoten. 

Heb jij een goed onderscheidend logo? Dat zowel groot als heel klein gebruikt kan worden op allerlei manieren? En kan dat logo ook gemakkelijk in bijvoorbeeld wit op een paarse achtergrond gebruikt worden, omdat degene die jouw logo gebruikt dat als stijl van zijn webpagina heeft? Denk ook aan de zwart-wit uitingen in een lokaal blad.

Heeft je identiteit van je merk overal dezelfde uitstraling?

Door verschillende uitvoeringen van bedrijfsnaam of toepassing van het logo, de verschillen in typografie en de verscheidenheid aan kleuren(combinaties) of grillige opmaak geeft al snel een rommelige indruk.

Eén van de kenmerken van een goede merkidentiteit is dat het in alle uitingen voortdurend op eenzelfde wijze wordt doorgevoerd. Er is bij de ontwikkeling van je huisstijl nagedacht over de best passende uitstraling voor je bedrijf en dit wil je natuurlijk niet teniet doen.

Het niet consequent doorvoeren van je merkidentiteit betekent namelijk dat je steeds een andere boodschap communiceert. En dit kan verwarrend overkomen voor potentiële klanten. Naast dat het schade kan toebrengen aan je overall merkbeleving.

Een handige tool hierbij kan het opstellen van een huisstijl handboek zijn.

het huisstijl handboek als leidraad voor je bedrijf

Het is niet nodig om bij elke huisstijl een uitgebreid huisstijlhandboek op te stellen. Als je met één vaste ontwerper werkt zal je huisstijl voornamelijk op een goede manier doorgevoerd worden. Maar maak je gebruik van meerdere ontwerpers, omdat je bijvoorbeeld met de meest gunstige aanbieders gaat werken, dan heeft het vastleggen van een aantal huisstijl afspraken haar voordelen.

Met een huisstijl handboek kun je ontwerpers beter aansturen. Met deze “handleiding voor je bedrijf” weten ze welke letters, kleuren en elementen er in je huisstijl gebruikt worden. Maar ook wat er de motivatie achter is, zonder dat je het steeds hoeft uit te leggen.

Ook zijn huisstijlafspraken erg handig binnen je eigen bedrijf. Medewerkers weten zo wat de visie achter de huisstijl is en zorg je ervoor dat deze kennis binnen je eigen onderneming aanwezig is en aanwezig blijft.

Een bijkomend voordeel is dat je zo minder afhankelijk bent van een vaste ontwerper. Zeker als deze altijd druk druk bezig is.

Kortom het vastleggen van een aantal afspraken over je huisstijl gaat ervoor zorgen dat de uitstraling van je bedrijf steevast overal hetzelfde is. 

Geeft jouw huisstijl een sterke merkbeleving weer?

Wanneer je een bepaald huisstijl ontwerp kiest heb je een knoop doorgehakt en maak je een statement. Je zegt eigenlijk ‘hier sta ik voor, dit ben ik’ en het raakt jouw specifieke doelgroep op een doeltreffende manier. Want je gaat niet puur investeren in een huisstijl om maar geld uit te geven. Het moet je uiteindelijk geld gaan opbrengen, omdat je hiermee jouw droomklanten weet aan te trekken.

Als je nu kritisch kijkt naar alle onderdelen van de huisstijl van je bedrijf, voldoen deze volledig? Sluit alles goed op elkaar aan? Heeft je huisstijl een vaste sfeer? Komen jouw merkwaarden volledig tot zijn recht? Wordt de doelgroep iedere keer op eenzelfde manier benaderd?

Kun je hier volmondig “ja” op zeggen, dan feliciteer ik je, je hebt het goed voor elkaar!

Maar twijfel je toch nog een beetje of wil je dat een ervaren brand coach er eens naar kijkt met een professionele blik, dan ben ik er voor je. Ik kan je helpen om de specifieke merkwaarden naar voren te halen en hiermee de merkbeleving te versterken. Zowel voor het opfrissen van de bestaande huisstijl, als het verder uitbreiden van je visuele identiteit of het ontwikkelen van een geheel nieuwe huisstijl die nauw aansluit op je bedrijf.

gratis-checklist-ebook-download-rebranding-merk-rebranden-merkstrategie-min.jpg

Denk je dat het tijd is voor een rebranding van je merk?

Met deze handige checklist krijg je het antwoord op die vraag. Het e-book is gevuld met vragen om een goed inzicht te krijgen in het waarom van de rebranding en om je op scherp te zetten.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Delen is lief
 • 2
  Gedeeld
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Geschreven door

Muriel Snijders - Brand coach

Hi! Ik ben Muriel en heb inmiddels al honderden ondernemers geholpen met hun online én offline zichtbaarheid op het gebied van branding, design en social media. Met mijn jarenlange ervaring kan ik ondernemers en bedrijven net als jij helpen om de beste versie van zichzelf te worden. Want geen enkel bedrijf is hetzelfde. Ik zorg dat je een sterk merk krijgt dat je doelgroep aanspreekt en je bedrijf laat groeien. Spreek ik je snel?

Voeg een reactie toe

© Copyright 2021 ill graff design | Privacy | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Mijn account