Image
Top
Navigatie
Blog update op 18-08-2020 Leestijd: 3 minuten

Heeft mijn bedrijf een goede huisstijl?

Ga zorgvuldig om met de uitstraling van je onderneming!

Als ondernemer zijnde weet je wat voor jouw bedrijf belangrijk is en dat alle vormen van communicatie de juiste uitstraling moet hebben voor jouw specifieke doelgroep.

Daarom laat je door een merkbureau een logo ontwerpen en vervolgens door een vormgever het briefpapier, de enveloppen en je visitekaartjes. Uiteraard laat je door een website bouwer een website opzetten met de laatste technieken. De teksten worden door een copywriter tot in de puntjes verzorgd. Je producten worden door een ontwerper gemaakt die weet wat verpakkingsdesign inhoudt en de social media specialist die je inhuurt, vertelt je alle ins en outs van Facebook, Twitter en Instagram.

Maar houden al die verschillende partijen ook rekening met jouw huisstijl en de juiste merkbeleving?

Geef je huisstijl overal dezelfde uitstraling

Door verschillende uitvoeringen van bedrijfsnaam of toepassing van het logo, de verschillen in typografie en de verscheidenheid aan kleuren(combinaties) of grillige opmaak geeft al snel een rommelige indruk. Eén van de kenmerken van een goede huisstijl is dat het in alle uitingen consequent wordt doorgevoerd. Er is bij de ontwikkeling van je huisstijl nagedacht over de juiste uitstraling voor je organisatie. Niet consequent doorvoeren van je huisstijl betekend dat je steeds een andere boodschap communiceert. En dat kan verwarrend overkomen. Ook kan deze schade toebrengen aan je overall merkbeleving.

Heb ik een huisstijl handboek nodig?

Het is niet nodig om bij elke huisstijl een uitgebreid huisstijlhandboek op te stellen. Als je met één vaste ontwerper werkt zal je huisstijl overal consequent doorgevoerd worden. Maar maak je gebruik van meerdere ontwerpers, omdat je bijvoorbeeld met de meest gunstige aanbieders wilt werken, dan heeft het vastleggen van een aantal huisstijl afspraken haar voordelen.

Je kunt de ontwerpers zo beter aansturen. Daarnaast zijn deze zo op de hoogte welke letters, kleuren en elementen er in je huisstijl gebruikt worden. Ook zijn huisstijlafspraken handig voor je eigen organisatie. Medewerkers weten zo wat de visie achter de huisstijl is en je zorgt ervoor dat deze kennis binnen je eigen onderneming aanwezig is en aanwezig blijft. Je bent zo minder afhankelijk van je ontwerper. Kortom het vastleggen van een aantal afspraken over je huisstijl zorgt ervoor dat de uitstraling van je onderneming altijd en overal hetzelfde is. Als laatste komt het geld dat je in de huisstijl hebt geïnvesteerd, zo ook beter tot zijn recht.

Waaraan moet een goede huisstijl voldoen? Een checklist:
1. Jezelf presenteren

Met je huisstijl laat je zien wie je bent en wat je doet. Je kunt je eigen identiteit presenteren. Daardoor straal je uit wat je uit wilt stralen. Is je bedrijf warm, knus, gezellig en familiair? Of juist zakelijk, strak, modern en formeel? Waarschijnlijk kan je het antwoord op die vraag zo geven. Het is belangrijk dat je huisstijl dat ook op alle mogelijk manieren uitademt. Niet alleen visueel, maar ook qua communicatie!

2. Doelgroep

Met een goede huisstijl trek je de juiste doelgroep aan, omdat zij zich aangesproken voelen. Daardoor kost het je minder energie (lees: tijd en geld) om nieuwe klanten te werven. Sluit jouw huisstijl aan bij jouw doelgroep?

Op de hoogte blijven van grafische trends en tips?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

3. Betrouwbaarheid

Door consequent dezelfde stijl te gebruiken, kom je meer betrouwbaar over. Bovendien straal je met een goede huisstijl professionaliteit uit, i.p.v. amateurisme. Gebruik jij consequent overal dezelfde stijl? Dezelfde kleuren, lettertypen, hetzelfde logo, dezelfde manier van schrijven, dezelfde stijl van fotografie?

4. Herkenbaarheid

Met een goede huisstijl vergroot je je herkenbaarheid. Doordat mensen jouw boodschappen telkens op dezelfde manier zien en ervaren, blijft jouw bedrijf beter hangen. Eigenlijk ligt dit in het verlengde van punt 3, dus: voer je consequent overal dezelfde stijl door?

5. Zichtbaarheid

Door een goede huisstijl vergroot je niet alleen je herkenbaarheid, maar ook je (online) zichtbaarheid. Zo kan je je logo niet alleen neerzetten op alle reclame-uitingen die je hebt, maar ook soms op reclame-uitingen van anderen. Denk bijvoorbeeld op een poster van een evenement dat je sponsort, in een klantenoverzicht op de website van een bedrijf waar jij klant bent of als anderen jou willen promoten. Je geeft derden met jouw logo de mogelijkheid om jouw identiteit zichtbaar te maken. Heb jij een goed onderscheidend logo? En kan dat logo ook gemakkelijk in bijvoorbeeld wit op een paarse achtergrond gebruikt worden (bijvoorbeeld omdat degene die jouw logo gebruikt dat als stijl van zijn webpagina heeft)?

Heeft jouw bedrijf een goede huisstijl met juiste merkbeleving?

Wanneer je voor een huisstijl ontwerp kiest heb je namelijk een knoop doorgehakt en maak je een statement. Je zegt eigenlijk ‘hier staan wij voor, dit zijn wij’. Als je kritisch kijkt naar alle onderdelen van de huisstijl van je bedrijf, voldoen deze dan volledig? Sluit alles goed op elkaar aan? Heeft je huisstijl een vaste sfeer? Wordt de doelgroep altijd op dezelfde manier benaderd?

ill graff design kan je helpen om de juiste merkwaarden naar voren te brengen en hiermee de merkbeleving te versterken. Zowel voor het opfrissen van de bestaande huisstijl, als het verder uitbreiden ervan of het ontwikkelen van een nieuwe huisstijl.

Delen is lief

Geschreven door

Muriel Snijders - Brand coach

Hi! Ik ben Muriel en heb inmiddels al honderden ondernemers geholpen met hun online én offline zichtbaarheid op het gebied van branding, design en social media. Met mijn jarenlange ervaring kan ik ondernemers en bedrijven net als jij helpen om de beste versie van zichzelf te worden. Want geen enkel bedrijf is hetzelfde. Ik zorg dat je een sterk merk krijgt dat je doelgroep aanspreekt en je bedrijf laat groeien. Spreek ik je snel?

Volg illgraffdesign op Instagram

© Copyright 2021 ill graff design | Privacy | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Mijn account