Bedrijfsidentiteit geeft jouw identiteit als bedrijf weer

De identiteit van een bedrijf is meer dan een slogan of geschreven visie

De identiteit van een bedrijf is essentieel voor de reputatie en het succes ervan. Het is hoe klanten, concurrenten, investeerders en de rest van de wereld je bedrijf ervaren, erover denken en je imago bepalen. Beschouw een bedrijfsidentiteit dus als de persoonlijkheid van je bedrijf of merk. Het is hoe de wereld je ziet, je herkent en je begint te vertrouwen.

Hierbij is het van belang dat je bedrijf op een consistente manier wordt gepresenteerd aan de wereld; dit is wat leidt tot vertrouwen en trouwe klanten. 

Want een krachtig, herkenbare identiteit gaat over veel meer dan het creëren van een leuke slogan, mooie logo of  aansprekende kleuren. Daarom is het van belang dat alles wat je bedrijf uitzendt, consistente karakteristieken toont om het vertrouwen te wekken bij je klanten en je merkboodschap feilloos over te brengen. Dus wees consequent in je huisstijl, visuele uitingen en ook de teksten die je schrijft.

Waarom is een eigen identiteit belangrijk?

Voor elke ondernemer is het van belang om een herkenbare, onderscheidende aanwezigheid op de markt te creëren. Want als je iemand ziet die zichzelf steeds anders gedraagt of er uit ziet, is het moeilijk om te bepalen wie die persoon is en of je er van op aan kunt.⁠
Stel je een collega voor die altijd een net overhemd aan heeft, haren netjes kortgeknipt, broek mooi gestreken. Stel je nu voor dat diezelfde persoon op een dag ongeschoren naar het werk komt, een kapotte jeans draagt en een wenkbrauwpiercing heeft. Het zal waarschijnlijk ietwat ongemakkelijk aanvoelen, omdat het niet is wat je van hem gewend bent. Misschien ga je hem zelfs vragen of hij zich wel ok voelt.⁠

En diezelfde logica kun je ook toepassen op de bedrijfsidentiteit van een merk. Want als je niet consequent bent, kan dit klanten verwarren of zelfs van je vervreemden. Kortom: het tegenovergestelde van wat je wil. ⁠Daarom is het van belang dat de merk identiteit van een bedrijf tastbaar is in alle lagen van interne en externe communicatie.

De identiteit van een bedrijf is uniek

Waarom is een sterke bedrijfsidentiteit belangrijk? Het is jouw merkbelofte aan je (potentiële) klant. Want het vertelt wat hij of zij van jouw product of dienst kan verwachten. Daarnaast onderscheid jij jezelf hiermee van jouw concurrenten. Aangezien een bedrijfsidentiteit voortkomt uit wie jij bent en hoe je als merk wil overkomen op de wereld om je heen.

Zoals elk individu een unieke identiteit heeft, zo ook jouw bedrijf of organisatie. De identiteit is een combinatie van diverse branding elementen en eigenschappen, die samen de bedrijfsidentiteit ofwel het unieke ‘zijn’ van een bedrijf bepalen.

Deze elementen in combinatie met voorgedefinieerde factoren en eigenschappen kunnen van toepassing zijn op 4 verschillende niveaus:

01

Producten + diensten

In het hart van je bedrijf, jouw ‘WHY‘, schuilt de essentie van je identiteit. Je hebt jouw bedrijf gestart vanuit een diepgewortelde reden, een innerlijk vuurtje dat je aanzette tot het ontwikkelen van producten of diensten die een specifieke doelgroep aanspreken. Dit is de kern van je bedrijfsidentiteit, hetgeen wat mensen zien en direct linken aan jouw merk. De concrete uitwerking van jouw missie en visie, waarin je een kans zag om waarde toe te voegen aan de levens van jouw klanten. Door te begrijpen wat jouw ‘WHY’ is en hoe dit zich vertaalt naar je aanbod, geef je vorm aan een krachtige bedrijfsidentiteit die resoneert met je doelgroep en je onderscheidt van de concurrentie.

02

Locatie

Daarnaast zijn ook de locaties waar deze producten of diensten geproduceerd en verhandelt worden belangrijk. De bedrijfsgebouwen of kantoren helpen mede de bedrijfsidentiteit te bepalen. Maar nu internet een enorme opmars heeft gemaakt zijn ook online kanalen niet meer weg te denken (punt 4). Het is van belang dat jij je bevindt op dezelfde plekken als jouw doelgroep. Lees meer over de online zichtbaarheid vergroten van je bedrijf.

03

Het team

Het derde niveau ben jij als ondernemer (eventueel samen met je werknemers). Het gedrag van deze direct betrokkenen en manier waarin zij contact maken met het publiek, weerspiegelt de manier je als bedrijf werkt en overkomt. Denk hierbij aan ook je klantenservice, sales reps, technische dienst, back-office, trainers of coaches e.d.

04

Communicatie

Het vierde en laatste niveau is dat waar jouw potentiële klanten als eerste mee in aanraking komen: het communicatiemateriaal. Voor elk bedrijf kan dit op verschillende manieren ingezet worden zowel online als offline. Het maakt de identiteit van een bedrijf zichtbaar wanneer je gebruik maakt van een unieke ‘vormtaal’ die perfect past bij jouw merk. Advertenties, product handleidingen, folders, jaarverslagen, briefpapier, visitekaartjes, website en social media,… Alle uitingen moet eenzelfde kwaliteit en uniek karakter uitstralen.

De identiteit van een bedrijf laat klanten zien wie je bent en wat je voor ze kan betekenen
De identiteit van een bedrijf laat klanten zien wie je bent en wat je voor ze kan betekenen

Een doordachte merkstrategie is van belang

Het bouwen en uitvoeren van een effectieve merkstrategie is cruciaal om je bedrijf te positioneren in de markt. Want een succesvolle merkstrategie definieert je doelgroep, identificeert je concurrenten, geeft je een duidelijk concurrentievoordeel en bepaalt de manier waarop een klant jouw merk ervaart. Bovendien zorgt dit ervoor dat klanten jouw bedrijf herkennen. En hoe beter ze je herkennen, hoe sneller ze aan je denken als je nodig hebben.

Door een ondubbelzinnige en duidelijke imago van een bedrijf te presenteren, laat je dus eigenlijk je publiek kennismaken met alle activiteiten van jouw bedrijf. En daarna pas volgt het vertrouwen. Daardoor zal een klant ook sneller ja zeggen tegen jouw aanbod. Want zonder vertrouwen is er ook geen verkoop. Dit is een feit, zowel voor dienstverlenende als productgerichte bedrijven.

Wanneer je aandacht besteed aan het creëren van een doordachte merk- en marketingstrategie kan je als bedrijf jouw doelstellingen sneller behalen. Maar let op! Een merk identiteit formuleren en lanceren kost veel denkwerk en inzet. Dus dit kan je niet even tussendoor opzetten. 

Daarom is een planmatige gefaseerde aanpak de beste manier om de identiteit van een bedrijf of merk bewust en kosteneffectief door te voeren. Met de bedoeling om een vaste positie in de markt te krijgen voor de korte én lange termijn.  

Bedrijfsidentiteit en imago staat nooit stil

Bovendien is de identiteit van een bedrijf geen constante, maar evolueert doorheen de tijd. Net zoals jouw bedrijf groeit door de jaren heen, groeit een merk identiteit met je mee. Ook de technologische vooruitgang en de wensen van je klanten bepalen regelmatig de manier van werken. Want de markt staan nooit stil. Weliswaar is lokale promotie redelijk stabiel, maar social media marketing daarentegen erg grillig. Aangezien de Tech bedrijven steeds een andere drempel opgooien met hun algoritmes, beperken van het bereik e.d.

Die vele variabele factoren vragen om slimme keuzes maken, vooral voor de identiteit van een bedrijf. Want ook de kanalen die je gebruikt, maken hier deel van uit. Waar bevindt jouw doelgroep zich en waar liggen nieuwe kansen? Nu hoef je niet direct je hele bedrijfsstrategie op de schop te gooien. Maar kijk welke middelen en kanalen het dichtste liggen bij hetgeen jij wilt uitdragen.

Ook hoef je niet direct op het laatste nieuwe in te springen. Maar kijk eerst hoe je hiermee meerwaarde kan creëren, spreekt het je doelgroep aan en past het überhaupt wel bij je bedrijf?  Denk hierbij ook aan de rolverdeling, relatiemanagement en bedrijfscultuur.

Houd een consistente, professionele verschijning in al je communicatie

Het beschermen van jouw bedrijfsidentiteit – een vaste consistente uitstraling – is niets zonder permanente controle.

Heel simpel gezegd zorgt een solide bedrijfsidentiteit voor vertrouwen bij jouw klanten. Niemand houdt van onduidelijkheid of dingen die niet helemaal kloppen. Zoals bijvoorbeeld een open en vriendelijke toon op social media, maar tegelijk een afstandelijke en koude aanpak op de website. Dat strookt niet met elkaar en dan gaat men twijfelen: wie is deze persoon of dat bedrijf?

Naast het communicatiemateriaal in jouw huisstijl zet je daarom een handleiding voor die bedrijfsidentiteit op. Een brand guide is een duidelijk geschreven bundel van richtlijnen die je bedrijf gebruikt voor een effectieve identiteit van een bedrijf of merk. Dit is om de communicatie in alle intern- en extern gerichte media te bewaken en consistent te houden voor een optimale merkbeleving.

Branding voor sterke merken - een bedrijfsidentiteit die perfect bij je past

Hulp nodig met jouw bedrijfsidentiteit?

Wil jij weten welke kansen er voor jou op de markt liggen? Als brand coach ik denk met je mee hoe je met een passende merkstrategie een herkenbaar en sterke bedrijfsidentiteit kan neerzetten waarmee jij je onderscheid. Maar ook voor het uitbreiden van jouw bestaande huisstijl of het opfrissen van je merk identiteit sta ik graag voor je klaar.

Maar weet je nog niet precies wat je nodig hebt? Probeer dan eerst mijn merkanalyse. Zodat je duidelijke antwoorden krijgt over je huidige bedrijfsidentiteit. Niet alleen krijg je zo helder of er een duidelijke samenhang is tussen al je communicatiekanalen. Maar ook wat je kan aanpassen om de aantrekkingskracht van jouw bedrijf te vergroten.

De identiteit van een bedrijf is meer dan een slogan of geschreven visie De identiteit van een bedrijf is meer dan een slogan of geschreven visie
De identiteit van een bedrijf is meer dan een slogan of geschreven visie bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Social media contentkalender 2023-2024

Steek je veel tijd en energie in je social media, maar merk je dat het niets oplevert?

Elke keer is het weer een uitdaging om content te verzinnen voor je social media posts. Maar onder de streep krijg je hoogstens een paar likes. En dat kan best frustrerend zijn.

Stel je eens voor dat je nooit meer zonder inspiratie zit voor je posts. Omdat je een kant-en-klaar contentplan hebt, gebaseerd op een bewezen marketingstrategie. Waarmee je waardevolle content kan bedenken in een handomdraai. Zou dat niet heerlijk zijn?
22 Shares
Pin10
Share12
Share
WhatsApp
Tweet