Bedrijfsidentiteit geeft jouw identiteit als bedrijf weer

Bedrijfsidentiteit is meer dan een slogan of geschreven visie

De identiteit van jouw bedrijf bepaalt het imago bij je doelgroep.

Beschouw je bedrijfsidentiteit (brand identity) dus als de persoonlijkheid van je bedrijf of merk. Het is hoe de wereld je ziet, je herkent en je begint te vertrouwen. Wanneer je iemand ziet die zichzelf steeds anders gedraagt of er uit ziet, is het moeilijk om te bepalen wie die persoon is en of je er van op aan kunt.⁠

Stel je een collega voor die altijd een net overhemd aan heeft, haren netjes kortgeknipt, broek mooi gestreken. Stel je nu voor dat diezelfde persoon op een dag ongeschoren naar het werk komt, een kapotte jeans draagt en een wenkbrauwpiercing heeft. Het zal waarschijnlijk ietwat ongemakkelijk aanvoelen, omdat het niet is wat je van hem gewend bent. Misschien ga je hem zelfs vragen of hij zich wel ok voelt.⁠
Diezelfde logica kun je ook toepassen op merken: als je niet consequent bent kan dit je klanten verwarren of zelfs van je vervreemden. En dat is juist het tegenovergestelde van wat je wil. ⁠
Daarom is het van belang dat een merkidentiteit van je bedrijf tastbaar moet zijn in alle lagen van interne als externe communicatie.

De identiteit van een bedrijf is uniek

Waarom is een bedrijfsidentiteit belangrijk? Het is jouw merkbelofte aan je (potentiële) klant. Het vertelt wat hij of zij van jouw product of dienst kan verwachten. Het onderscheid je van jouw concurrenten. Je bedrijfsidentiteit komt voor uit wie jij bent en hoe je als merk wil overkomen op de wereld om je heen.
Zoals elk individu een unieke identiteit heeft, zo ook jouw bedrijf of organisatie. De identiteit is een combinatie van diverse elementen en eigenschappen, die samen de bedrijfsidentiteit ofwel het unieke ‘zijn’ van een bedrijf bepalen.
Deze elementen in combinatie met voorgedefinieerde factoren en eigenschappen kunnen van toepassing zijn op 4 verschillende niveaus:

01

Producten + diensten

Het eerste en belangrijkste niveau waaruit identiteit bepaald kan worden, omvat het product dat jouw bedrijf maakt of de diensten die het levert. Dit is de “core”, het hart van je bedrijf, het gegeven waar alles om draait, jouw WHY. Je hebt een reden waarom je jouw bedrijf bent gestart. Je zag een kans waarmee jij een meerwaarde kunt leveren aan jouw klanten.

02

Locatie

Ten tweede zijn ook de locaties waar deze producten of diensten geproduceerd en verhandelt worden belangrijk. De bedrijfsgebouwen of kantoren helpen mede de bedrijfsidentiteit te bepalen. Maar nu internet een enorme opmars heeft gemaakt zijn ook online kanalen niet meer weg te denken (punt 4). Het is van belang dat jij je bevindt op dezelfde plekken als jouw doelgroep. Lees meer over de online zichtbaarheid vergroten van je bedrijf.

03

Het team

Het derde niveau ben jij als ondernemer (eventueel samen met je werknemers). Het gedrag van deze direct betrokkenen en manier waarin zij contact maken met het publiek, weerspiegelt de manier je als bedrijf werkt en overkomt. Denk hierbij aan ook je klantenservice, sales reps, technische dienst, back-office, trainers of coaches e.d.

04

Communicatie

Het vierde en laatste niveau is dat waar jouw potentiële klanten als eerste mee in aanraking komen: het communicatiemateriaal. Voor elk bedrijf kan dit op verschillende manieren ingezet worden zowel online als offline. Het maakt de identiteit zichtbaar wanneer je gebruik maakt van een unieke ‘vormtaal’ die perfect past bij jouw bedrijf. Advertenties, producthandleidingen, folders, jaarverslagen, briefpapier, visitekaartjes, website en social media,… Alle uitingen moet eenzelfde kwaliteit en uniek karakter uitstralen.

Een merkstrategie is van belang

Een ondubbelzinnige en duidelijke identiteit, laat je publiek kennismaken met alle activiteiten van jouw bedrijf. Na een kennismakingsperiode volgt het vertrouwen. Zodra er een vertrouwensrelatie is opgebouwd krijg je pas de respons. Dit is een feit, zowel voor dienstverlenende als productgerichte bedrijven.

Een brand identity formuleren en lanceren kost veel denkwerk en inzet. Deze kun je niet even snel snel binnen een dag opzetten. Brand identity groeit door zichzelf te ontwikkelen en is deels gestoeld op traditie, ook al is die zeer pril.

Een planmatige gefaseerde aanpak is daarom de beste manier om dit bewust en kosteneffectief door te voeren. Een doordachte merkstrategie met visie moet worden bepaald voor de lange termijn. Om als bedrijf c.q. merk een vaste positie te verkrijgen én houden ten opzichte van je concurrenten.

Bedrijfsidentiteit staat nooit stil

De identiteit van een bedrijf of organisatie is geen constante, maar evolueert doorheen de tijd. Net zoals jouw bedrijf groeit door de jaren heen, groeit een merkidentiteit met je mee. Ook de technologische vooruitgang en de wensen van je klanten bepalen regelmatig de manier van werken. De markt staan nooit stil.

De vele variabele factoren vragen om een degelijk management, bovenal op vlak van de identiteit van je bedrijf. Waar bevindt jouw doelgroep zich en waar liggen nieuwe kansen? Nu hoef je niet direct je hele bedrijfsstrategie op de schop te gooien. Kijk welke middelen en kanalen het dichtste liggen bij hetgeen jij wilt uitdragen.

Niet elk bedrijf moet direct alle mogelijkheden inzetten zodra er weer wat nieuws verkondigd wordt. Het behoort een meerwaarde te creëren, je doelgroep aan te spreken én passen bij je bedrijf. Denk hierbij ook aan de rolverdeling, relatiemanagement en bedrijfscultuur.

Beschermen van de identiteit van jouw bedrijf

Het beschermen van jouw bedrijfsidentiteit – identity management – is niets zonder permanente controle.
Heel simpel gezegd zorgt een solide bedrijfsidentiteit voor vertrouwen bij jouw klanten. Niemand houdt van onduidelijkheid of dingen die niet helemaal kloppen. Zoals bijvoorbeeld een open en vriendelijke toon op social media, maar tegelijk een afstandelijke en koude aanpak op de website. Dat strookt niet met elkaar en dan gaat men twijfelen: wie is deze persoon of dat bedrijf?

Naast het communicatiemateriaal in jouw huisstijl zet je daarom een handleiding voor die huisstijl op. Een huisstijl handleiding is een duidelijk geschreven bundel van richtlijnen die je bedrijf gebruikt voor een effectieve bedrijfsidentiteit. Dit is om de communicatie in alle intern- en extern gerichte media te bewaken en behouden voor een optimale merkbeleving.

Branding voor sterke merken - een bedrijfsidentiteit die perfect bij je past

Hulp nodig met jouw bedrijfsidentiteit?

Wil jij weten welke kansen er voor jou op de markt liggen? Als brand coach ik denk met je mee hoe je met een passende merkstrategie je zichtbaarheid kunt vergroten. Maar ook voor het uitbreiden van jouw bestaande huisstijl of het opfrissen sta ik graag voor je klaar.

Ik gebruik hierbij graag de woorden van Simon Sinek; “ik ga samen met jou op zoek naar het ‘waarom’ van jouw bedrijf”. Waarom doe je wat je doet, en niet onbelangrijk hoe je dit doet? Wat is jouw onderscheidend vermogen ten op zichte van je concurrentie?

Om een sterke bedrijfsidentiteit te ontwikkelen is het belangrijk om een duidelijk antwoord op deze vragen te kunnen bieden. Enkel zo kan je een blijvende en duurzame verbintenis met je doelgroep aangaan.

Merk analyse - Hoe authentiek is jouw merk?

Past je merk ook écht bij de identiteit van jouw bedrijf?

Je brand vertelt jouw verhaal als je er niet zelf bij bent om het persoonlijk toe te lichten. Of het nu om een Instagram story, een bedrijfsbrochure of de aankleding van je bedrijfspand gaat, een duidelijke samenhang is superbelangrijk en versterkt je imago.

Heb jij een merk waarmee je het hart van jouw droomklant verovert? Ben je nieuwsgierig naar hoe je de aantrekkingskracht van jouw bedrijfsidentiteit kunt vergroten? Ik geef je met een Merk analyse graag het antwoord.

Bedrijfsidentiteit is meer dan een slogan of geschreven visie Bedrijfsidentiteit is meer dan een slogan of geschreven visie
Bedrijfsidentiteit is meer dan een slogan of geschreven visie bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Personal branding geeft jouw authenticiteit weer, wie jij als ondernemer bent

Ken jij de Focus Academie al?

Speciaal voor de DIY ondernemer die zelf aan de slag wil. Door middel van coaching, workshops en slimme tools ontdek je hoe je focus kan aanbrengen in je Merk en Marketing. Waardoor je een solide basis krijgt, zodat je gerichter kan mikken en aantrekkelijk wordt voor de allerbeste klanten.

5 Shares
Pin5
Share
Share
WhatsApp
Tweet