Image
Top
Navigatie
Blog update op 18-08-2020 Leestijd: 4 minuten

Bedrijfsidentiteit

De identiteit van je bedrijf of onderneming is meer dan een slogan of een neergeschreven visie.

Bedrijfsidentiteit geeft jouw identiteit als bedrijf weer

De identiteit van jouw bedrijf bepaalt het imago bij je doelgroep.

Bedrijfsidentiteit (eng: corporate identity) moet tastbaar zijn en in alle lagen zowel interne als externe communicatie doorgevoerd zijn. Een doeltreffende merkbeleving is een “conditio sine qua non” voor het succes van alle marketingactiviteiten.

De identiteit van jouw bedrijf is uniek

Zoals elk individu een unieke identiteit heeft, zo ook jouw bedrijf of organisatie. De identiteit is een combinatie van diverse elementen en eigenschappen, die samen de bedrijfsidentiteit ofwel het unieke ‘zijn’ van een bedrijf bepalen.

Deze elementen in combinatie met voorgedefinieerde factoren en eigenschappen kunnen van toepassing zijn op 4 verschillende niveaus:

  1. Producten & diensten: Het eerste en belangrijkste niveau waaruit identiteit bepaald kan worden, omvat het product dat jouw bedrijf maakt of de diensten die het levert. Dit is de “core”, het hart van je bedrijf, het gegeven waar alles om draait. Je hebt een reden waarom je jouw bedrijf bent gestart. Je zag een kans waarmee jij een meerwaarde kunt leveren aan jouw klanten.
  2. Locatie: Ten tweede zijn ook de locaties waar deze producten of diensten geproduceerd en verhandelt worden belangrijk. De bedrijfsgebouwen of kantoren helpen evenzo de bedrijfsidentiteit te bepalen. Maar nu internet een enorme opmars heeft gemaakt zijn ook online kanalen niet meer weg te denken. Het is van belang dat jij je bevindt op dezelfde plekken als jouw doelgroep.
  3. Het team: Het derde niveau ben jij als bedrijfsleider samen met je werknemers. Het gedrag van deze direct betrokkenen en manier waarin zij contact maken met het publiek, weerspiegelt de manier je als bedrijf werkt en overkomt. Denk hierbij aan klantenservice, sales reps, technische dienst, back-office, trainers of coaches e.d.
  4. Communicatie: Het vierde en laatste niveau is dat waar jouw potentiële klanten als eerste mee in aanraking komen: het communicatiemateriaal. Voor elk bedrijf kan dit op verschillende manieren ingezet worden zowel online als offline. Het maakt de identiteit zichtbaar wanneer je gebruik maakt van een unieke ‘vormtaal’ die perfect past bij jouw bedrijf. Advertenties, producthandleidingen, folders, jaarverslagen, briefpapier, visitekaartjes, website en social media,… Alle uitingen moet eenzelfde kwaliteit en uniek karakter uitstralen.

Je merk ofwel bedrijfsidentiteit is jouw belofte aan je (potentiële) klant. Het vertelt wat hij of zij van jouw product of dienst kan verwachten. Het onderscheid je van jouw concurrenten. Je bedrijfsidentiteit komt voort uit wie jij bent en hoe je wilt overkomen op de wereld om je heen.

Een bedrijfsstrategie is van belang

Een ondubbelzinnige en duidelijke identiteit, laat je publiek “kennismaken” met alle activiteiten van jouw bedrijf. Na een kennismakingsperiode volgt het “vertrouwen”. Zodra er een vertrouwensrelatie is opgebouwd krijg je pas de “respons”. Dit is een feit, zowel voor dienstverlenende als productgerichte bedrijven.

Een corporate identity formuleren en lanceren kost veel denkwerk en inzet. Deze kun je niet binnen een dag opzetten. Corporate identity groeit door zichzelf te ontwikkelen en is deels gestoeld op traditie, ook al is die zeer pril.

Een planmatige gefaseerde aanpak is daarom de beste manier om dit bewust en kosteneffectief door te voeren. Een doordachte strategie met visie moet worden bepaald voor de lange termijn. Om als bedrijf een vaste positie te verkrijgen én houden ten opzichte van je concurrenten.

Bedrijfsidentiteit staat nooit stil

De identiteit van een bedrijf of organisatie is geen constante, maar evolueert doorheen de tijd. Net zoals jouw bedrijf groeit door de jaren heen, groeit een identiteit met je mee. Ook de technologische vooruitgang en de wensen van je klanten bepalen regelmatig de manier van werken. De markt staan nooit stil.

De vele variabele factoren vragen om een degelijk management, bovenal op vlak van de identiteit van je bedrijf. Waar bevindt jouw doelgroep zich en waar liggen nieuwe kansen? Nu hoef je niet direct je hele bedrijfsstrategie op de schop te gooien. Kijk welke middelen en kanalen het dichtste liggen bij hetgeen jij wilt uitdragen.

Niet elk bedrijf hoeft alle mogelijkheden in te zetten zodra er weer wat nieuws verkondigd wordt. Het moet een meerwaarde te creëren, je doelgroep aan te spreken én passen bij je bedrijf. Denk hierbij ook aan de rolverdeling, relatiemanagement en bedrijfscultuur.

Beschermen van je bedrijfsidentiteit

Het beschermen van jouw bedrijfsidentiteit – identity management – is niets zonder permanente controle.

Heel simpel gezegd zorgt een solide bedrijfsidentiteit voor vertrouwen bij jouw klanten. Niemand houdt van onduidelijkheid of dingen die niet helemaal kloppen. Zoals bijvoorbeeld een open en vriendelijke toon op social media, maar tegelijk een afstandelijke en koude aanpak op de website. Dat strookt niet met elkaar en dan gaat men twijfelen: wie is deze persoon of dat bedrijf?

Naast het communicatiemateriaal zet je daarom een handleiding voor je huisstijl op. Een huisstijl handleiding is een duidelijk geschreven bundel van richtlijnen die je bedrijf gebruikt voor een effectieve bedrijfsidentiteit. Dit is om de communicatie in alle intern- en extern gerichte media te bewaken en behouden voor een optimale merkbeleving.

brandcoach voor merkontwikkeling en branding in Limburg

Hulp nodig met jouw bedrijfsidentiteit?

Als brand coach hou ik een vinger aan de pols voor jou. Door de markt op de voet te volgen en de nieuwe trends te voorspellen, ben je zo steeds een stapje voor op de rest. Wil jij weten welke kansen er voor jou op de markt liggen? Ik denk met je mee hoe je met een optimale merkstrategie je (online) zichtbaarheid kunt vergroten. Maar ook voor het uitbreiden van jouw bestaande huisstijl of het opfrissen sta ik graag voor je klaar.

Plan direct een afspraak in mijn agenda om te kijken of het klikt! Samen zorgen we dat je een sterk merk krijgt dat je doelgroep aanspreekt en je bedrijf laat groeien.

Delen is lief

Geschreven door

Muriel Snijders - Brand coach

Hi! Ik ben Muriel en heb inmiddels al honderden ondernemers geholpen met hun online én offline zichtbaarheid op het gebied van branding, design en social media. Met mijn jarenlange ervaring kan ik ondernemers en bedrijven net als jij helpen om de beste versie van zichzelf te worden. Want geen enkel bedrijf is hetzelfde. Ik zorg dat je een sterk merk krijgt dat je doelgroep aanspreekt en je bedrijf laat groeien. Spreek ik je snel?

Volg illgraffdesign op Instagram

© Copyright 2021 ill graff design | Privacy | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Mijn account