De 14 beste betaalde en gratis stockfoto websites voor vrouwelijke merken

De 14 beste betaalde en gratis stockfoto websites voor vrouwelijke merken

Als het om je merk gaat, zijn foto's alles! Je gebruikt ze op je website, op social media, voor je e-books, brochures en andere communicatiemiddelen. Maar helaas zijn we niet allemaal even geweldig met een camera of hebben we de extra tijd en geld om rekwisieten te kopen om vervolgens onze eigen fotoshoot te organiseren - ook ik niet. Dan is het fijn dat je weet dat er stockfoto's zijn.

Er zijn tal van betaalde en gratis opties voor stockfoto’s en je kunt er uren – zo niet dagen – aan besteden om ze allemaal door te spitten. Ik weet als geen ander dat het zoeken naar de juiste foto’s overweldigend kan zijn, dus laat me je wat tijd besparen. Dit zijn mijn 14 favoriete sites om betaalde én gratis stockfoto’s te vinden voor vrouwelijke merken.

De kwaliteit van een stockfoto is belangrijk

Dat kwalitatief goede en passende stockfoto’s een enorme impact kunnen hebben, heb ik enkele jaren terug geleerd. Zoals zo veel vormgevers gebruikte ik toen voornamelijk foto’s van Shutterstock, want dan hoefde mijn klant zelf geen foto’s te laten maken. Aangezien niet iedereen daar een budget voor heeft. Maar niet iedere stockfoto is even goed.

Zo heb ik vroeger een gifgroene appel op een strakke witte achtergrond gebruikt, want zo wilde mijn klant dat. De groene appel gaf de frisheid van zijn bedrijf weer. Maar het beeld zelf “pakte mij niet”… Er zat nul beleving in en de context van de tekst stond er los naast. Het is gewoon een plaatje en een tekst. Daarom spreekt het je doelgroep niet aan en sla je dus de plank mis.  Maar mijn klant was tevreden, dus uiteindelijk liet ik het zo. Terugblikkend niet een van mijn beste momenten moet ik eerlijk toegeven, maar ik heb ervan geleerd.

Laten we even de proef op de som nemen; welke uiting spreekt jou meer aan? Die aan de linkerkant, of die aan de rechterkant?

Photo by Skitterphoto from Pexels
Voorbeeld stockfoto van een appel
Groene appels zijn dankzij hun heerlijke zoetzure smaak een ware traktatie voor onze smaakpapillen, maar daarnaast heeft het ook wonderbaarlijke effecten op je gezondheid! Iedereen kent wel het spreekwoord ‘an apple a day keeps the doctor away’.
Embed from Getty Images
Groene appels zijn dankzij hun heerlijke zoetzure smaak een ware traktatie voor onze smaakpapillen, maar daarnaast heeft het ook wonderbaarlijke effecten op je gezondheid! Iedereen kent wel het spreekwoord ‘an apple a day keeps the doctor away’.

Het soort foto dat je bij een tekst plaatst kan een ontwerp maken of breken

En dan maakt het niet uit hoe goed de producten zijn, met die ene, luie fotokeuze kun je alles in een klap verpesten.

Door dit soort momenten ben ik gaan inzien hoe belangrijk de kwaliteit van stockfotografie – een met persoonlijkheid – kan zijn als je er onvergetelijk, exclusief en uniek uit wilt zien. En één ding weet ik zeker: je wilt een bedrijf dat onvergetelijk is, exclusief en uniek. De foto’s die je hiervoor kiest, zijn de belangrijkste spelers om dit te bereiken.

Gebruik alleen foto's die rechtenvrij zijn!

Allereerst wil ik even benadrukken dat het heel belangrijk is dat je niet zomaar afbeeldingen van het web “afplukt”.
Nu wil ik het liefste niet met het vingertje wijzen, maar wanneer je een foto gebruikt zonder toestemming gebruikt ben je strafbaar. En het maakt niet uit of je die foto nu gevonden hebt op Pinterest, Instagram, Google images of dat anderen het ook doen, het mag niet en er kunnen hoge boetes aan vasthangen!

Maar gelukkig zijn er ook gratis en betaalde stockfoto’s die je kunt  gebruiken voor je persoonlijke en zakelijke projecten, social media of drukwerk. Want zeg nou eerlijk, een boete krijgen wil toch niemand?

Waar vind je unieke stockfoto's van goede kwaliteit?

Laat ik even duidelijk zijn, ik zeg niet dat Shutterstock of een van de andere stockfoto sites slecht zijn. Ze bieden vaak geweldige opties aan voor stockfoto’s. Maar daar staat tegenover dat het energievreters zijn. Zeker als het gaat om de tijd die je besteedt aan het vinden van de juiste foto’s. Veel van mijn klanten klaagden dat ze uren moesten scrollen, voordat ze één foto vonden die bij hun visie past. En dat is niet echt effectief.

Ook vind ik dat de prijzen echt tegenvallen tegenwoordig. Voor bijvoorbeeld Gettyimages betaal je al snel € 150,00 voor een afbeelding. En zijn tegenwoordig genoeg fotografen die betere abonnementen met onbeperkte downloads aanbieden op hun eigen sites. Kortom, er zijn betere en goedkopere opties.

Het zit hem in de juiste fotograaf te vinden

Het allerbeste is om een fotograaf te vinden wiens werk volledig in lijn is met jouw merk. Je vind deze fotograaf op Shutterstock, op Creative Market, Instagram, Pinterest of op een gratis stockfoto site. Doe dan het volgende: neem contact op! Zo heb ik de personal branding fotograaf Lieke Vroomen via Instagram gevonden die al mijn foto’s heeft gemaakt.

Dus niet verlegen zijn, maar e-mail die getalenteerde fotograaf en stel haar (of hem) de volgende vragen:

Wat mag je met de foto’s doen met de licentie?

Dit is echt belangrijk, je moet weten wat je kunt doen met de stockfoto’s. Want sommige fotografen staan alleen persoonlijk gebruik toe (geweldig voor je blog en Instagram-berichten), anderen laten je de foto gebruiken voor commerciële projecten (bijvoorbeeld betaalde cursussen of een boekomslag) en sommigen laten je niet toe hun foto’s te snijden of bewerken.
Wees vanaf het begin duidelijk over deze voorwaarden om een juridische strijd te vermijden. Rechten zijn tegenwoordig te ingewikkeld en er zijn veel obstakels die moeten worden vermeden. Ik vond dit artikel erg nuttig tijdens mijn onderzoek voor dit bericht.

Zoek naar samengestelde stockfoto collecties

Een andere goede manier om geweldige stockfoto’s voor je merk te vinden, is door te zoeken naar samengestelde collecties in de stijl die je nodig hebt. Je vindt deze collecties op Pinterest of op stockfotosites. Mijn favorieten zitten voornamelijk op Unsplash en Pexels, waar gebruikers fotoverzamelingen kunnen maken op basis van onderwerp, stijl of andere criteria.

OK OK, ik weet dat je hier bent voor de beste 14 betaalde en gratis stockfoto sites, dus ik laat je niet langer in spanning wachten. Hier zijn ze!

1. Unsplash – GRATIS

Mijn favoriete stockfoto site voor CC0 (creative commons zero ofwel gratis voor persoonlijk en commercieel gebruik) stockfoto’s.

Waarom is het mijn favoriet? Allereerst heeft deze site geweldige, kunstzinnige afbeeldingen met echte persoonlijkheid. Je gaat hier geen saaie of standaard foto’s vinden.

Ten tweede kun je een collectie maken van de foto’s die je hier vindt. Dit maakt het super eenvoudig om foto’s te ordenen op specifieke stijlen, onderwerpen, projectdoelen, enz. Het is ook gemakkelijk om contact op te nemen met de fotograaf, omdat ze hun sociale profielen en website-URL op hun Unsplash-pagina’s kunnen plaatsen.

2. StockSnap – GRATIS

StockSnap is een verzamelwebsite van foto’s met Creative Commons CC0 licentie. Dat betekent dat de foto’s rechtenvrij zijn.

Ze mogen ook commercieel gebruikt worden en er hoeft geen bronvermelding plaats te vinden. Bij StockSnap nemen ze alleen artistieke, mooie afbeeldingen op de de database. De foto’s zijn dan ook van hoge kwaliteit.

3. Styled stock Society – GRATIS en betaald

Dit is het eerste stockfoto-lidmaatschap waarvoor je je zou moeten aanmelden. Waarom? De fotograaf, Elle Drouin, heeft heldere en prachtige foto’s die passen bij iedere vrouwelijke ondernemer. Ik hou van de diversiteit en dat ze lifestyle-foto’s heeft.

Zelf betaal ik momenteel niet voor het lidmaatschap, simpelweg omdat ik genoeg foto’s heb.

4. Pixabay – GRATIS

Een enorme collectie afbeeldingen die door gebruikers worden aangeleverd onder de Creative Commons Zero-licentie vallen. Ze zijn gratis te gebruiken voor zowel persoonlijke als commerciële toepassingen.
De website is duidelijk en maakt het zoeken naar de perfecte stockfoto makkelijk. Naast gratis stockfoto’s vind je hier ook vector-bestanden en illustraties.

5. Picography – GRATIS

Picography staat vol stockfoto’s die niet heel erg ‘stockerig’ zijn. Het zijn over het algemeen andere afbeeldingen dan dat je bij de sites hierboven vind. Handig als je dus een ander soort artikel of blogpost maakt en een bijpassende stockfoto zoekt.

6. Rawpixel – GRATIS en betaald

Rawpixel beweert de grootste en meest uiteenlopende verzameling stockfoto’s in de branche te hebben en dit zou best eens waar kunnen zijn. Ze hebben daarnaast ook vectors, PSD-mockups en andere visuele content.

Naast gratis foto’s zijn er tevens premium stockfoto’s tegen betaling beschikbaar.

7. Picjumbo – GRATIS en betaald

Op Picjumbo kan je foto’s vinden uit de collectie van fotograaf Viktor Hanacek (Tsjechië). De high resolution foto’s hebben een goede kwaliteit. Op de website zijn de foto’s onderverdeeld in categorieën, maar het kan ietwat onoverzichtelijk overkomen. De foto’s zijn zonder bronvermelding te gebruiken.

Je gaat naar Picjumbo voor heldere en vrolijke foto’s in de categorieën mode, eten en architectuur. Als je het vrij lage maandelijkse lidmaatschapstarief betaalt, heb je toegang tot de volledige collectie bijbehorende foto’s.

8. Pexels – GRATIS

Pexels lijkt op Unsplash en als je een account hebt (gratis), kun je collecties maken van de afbeeldingen die je leuk vindt. Naast een aantal fantastische items die rechtstreeks naar hun site worden geüpload, kiest Pexels ook handmatig foto’s uit andere gratis opslagplaatsen. Daardoor bespaar je tijd omdat je niet op verschillende sites hoeft te zoeken naar foto’s.
Stockfoto’s van website Pexels zijn zowel persoonlijk als zakelijk gratis te gebruiken zonder bronvermelding.

9. Negative Space – GRATIS

Trendy fotomateriaal van topkwaliteit. De stockfoto’s zijn doorzoekbaar via categorieën en kleur en er hoeft geen bronvermelding gedaan te worden. Vooral handig als je op zoekt bent naar een ander soort stockfoto voor je blogartikel of social media post.

10. Kaboompics – GRATIS

Poolse web designer en koffieliefhebber Karolina heeft prachtige, kleurrijke stockfoto’s voor elk soort project beschikbaar. De website bevat ruim 500 fotoshoots en bijna 5.000 foto’s. De foto’s zijn overduidelijk door een fotograaf gemaakt en bevatten een goede kwaliteit. Ook zijn er kleurschema’s beschikbaar om de perfecte foto’s bij elkaar te zoeken.

11. Freepik – GRATIS en betaald

Freepik lijkt helemaal gratis te zijn. Althans, dat doet de naam vermoeden, maar dat is niet helemaal zo. Je moet namelijk een link plaatsen naar de bron. Wel kun je redelijk goedkoop toegang krijgen tot alle afbeeldingen die je ongelimiteerd kunt downloaden en krijg je toegang tot premium bronnen voor een vast bedrag per maand.

Niet alleen kun je er veel illustraties, mock-ups en Photoshop bestanden vinden, maar ook vector bestanden om je projecten compleet te maken.

12. Foodiesfeed – GRATIS

Als je een foodie bent, of je schrijft over eten en alles wat hiermee te maken heeft, dan is dit de plek voor jou. Smakelijke foto’s van hoge resolutie die je laten watertanden. Let wel even op dat je niet de onderste rij foto’s aanklikt, dan ga je naar een betaalde stocksite.

Alle foto’s die op Foodiesfeed zijn gepubliceerd, zijn gelicentieerd onder de Creative Commons Zero (CCO) -licentie, wat betekent dat je de foto’s gratis kunt kopiëren, wijzigen, distribueren en gebruiken, inclusief commerciële doeleinden.

13. Depositphotos – BETAALD

Dit is de enige betaalde stockfoto site die ik even apart wil aanhalen. Je kunt hier elk soort afbeelding, illustratie, video of vectorafbeelding vinden. De zoekfunctie is top en je betaald niet al te veel voor een abonnement. Je kunt filteren op het soort foto wat je wil en hij geeft zelfs soortgelijke foto’s aan met hetzelfde model, categorie of tags.

Extra tip: er zijn sites die een deal aanbieden zoals bvb masterdeals.com waar je een compleet (100!) beeldpakket kunt kopen voor Depositphotos als kortingscode en zo betaal je dus slechts 1$ per foto en soms nog minder.

14. Pikwizard – GRATIS en betaald

Op deze site vind je heel veel realistische stockfoto’s en video’s. Met realistisch bedoel ik voornamelijk beeldmateriaal van échte mensen, zoals jij en ik, dat je kunt gebruiken voor je projecten. Daarnaast hebben ze ook een foto editor die je kunt gebruiken om je afbeeldingen direct te bewerken.
Zoeken doe je per categorie op deze stockfoto site. Helaas zijn er geen extra filter opties. Maar je krijgt een overzicht van alle afbeeldingen dat heel snel laad en zo vind je toch al snel wat je zoekt.

Wat is jouw favoriete gratis of betaalde stockfoto site?

Zo, dat was een lange lijst. Maar ik ben er vrij zeker van dat er nog veel meer geweldige fotografen en fotosites zijn. Welke is jouw favoriet?

En wat zijn de problemen waar jij tegenaan loopt als het gaat om het vinden van stockfoto’s voor jouw bedrijf? Deel het in de reacties zodat ik kan helpen.
De 14 beste betaalde en gratis stockfoto websites voor vrouwelijke merken
Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste?

Doe mee met het gesprek, deel jouw mening. Ik hoor graag van je wat je van dit artikel vond.

Pin
Share
Share
WhatsApp
Tweet