De 14 beste betaalde en gratis stockfoto websites voor vrouwelijke merken

De 14 beste betaalde en gratis stockfoto websites voor vrouwelijke merken

Als het om je merk gaat, zijn foto's alles! Je gebruikt ze op je website, op social media, voor je e-books, brochures en andere communicatiemiddelen. Maar helaas zijn we niet allemaal even geweldig met een camera of hebben we de extra tijd en geld om rekwisieten te kopen om vervolgens onze eigen fotoshoot te organiseren - ook ik niet. Dan is het fijn dat je weet dat er gratis stockfoto's zijn.

Er zijn tal van betaalde en gratis opties voor stockfoto websites en je kunt er uren – zo niet dagen – aan besteden om ze allemaal door te spitten. Ik weet als geen ander dat het zoeken naar de juiste foto’s overweldigend kan zijn, dus laat me je wat tijd besparen. Dit zijn mijn 14 favoriete stockfoto website om betaalde én gratis foto’s te vinden voor vrouwelijke merken.

De kwaliteit van een stockfoto is belangrijk

Dat kwalitatief goede en passende stockfoto’s een enorme impact kunnen hebben, heb ik enkele jaren terug geleerd. Zoals zo veel vormgevers gebruikte ik toen voornamelijk foto’s van de stockfoto website Shutterstock. Want dan hoefde mijn klant zelf geen foto’s te laten maken. Aangezien niet iedereen daar een budget voor heeft. Maar niet iedere stockfoto is even goed.

Zo heb ik vroeger een gifgroene appel op een strakke witte achtergrond gebruikt, want zo wilde mijn klant dat. De groene appel gaf de frisheid van zijn bedrijf weer. Maar het beeld zelf “pakte mij niet”… Er zat nul beleving in en de context van de tekst stond er los naast. Het is gewoon een plaatje en een tekst. Daarom spreekt het je doelgroep niet aan en sla je dus de plank mis.  Maar mijn klant was tevreden, dus uiteindelijk liet ik het zo. Terugblikkend niet een van mijn beste momenten moet ik eerlijk toegeven, maar ik heb ervan geleerd.

Laten we even de proef op de som nemen; welke uiting spreekt jou meer aan? Die aan de linkerkant, of die aan de rechterkant?

Photo by Skitterphoto from Pexels
Voorbeeld stockfoto van een appel
Groene appels zijn dankzij hun heerlijke zoetzure smaak een ware traktatie voor onze smaakpapillen, maar daarnaast heeft het ook wonderbaarlijke effecten op je gezondheid! Iedereen kent wel het spreekwoord ‘an apple a day keeps the doctor away’.
Embed from Getty Images
Groene appels zijn dankzij hun heerlijke zoetzure smaak een ware traktatie voor onze smaakpapillen, maar daarnaast heeft het ook wonderbaarlijke effecten op je gezondheid! Iedereen kent wel het spreekwoord ‘an apple a day keeps the doctor away’.

Het soort foto dat je bij een tekst plaatst kan een ontwerp maken of breken

En dan maakt het niet uit hoe goed de producten zijn, met die ene, luie fotokeuze kun je alles in een klap verpesten.

Door dit soort momenten ben ik gaan inzien hoe belangrijk de kwaliteit van stockfotografie – een met persoonlijkheid – kan zijn als je er onvergetelijk, exclusief en uniek uit wilt zien. En één ding weet ik zeker: je wilt een bedrijf dat onvergetelijk is, exclusief en uniek. De foto’s die je hiervoor kiest, zijn de belangrijkste spelers om dit te bereiken.

Gebruik foto's die rechtenvrij zijn en pluk ze niet zomaar af van het internet!

Allereerst wil ik even benadrukken dat het heel belangrijk is dat je niet zomaar afbeeldingen van het web “afplukt”.

Nu wil ik het liefste niet met het vingertje wijzen. Maar wanneer je een foto gebruikt zonder toestemming gebruikt ben je strafbaar. En het maakt niet uit of je die foto nu gevonden hebt op Pinterest, Instagram, Google images of dat anderen het ook doen, het mag niet en er kunnen hoge boetes aan vasthangen!

Maar gelukkig zijn er ook gratis en betaalde stockfoto’s die je kunt  gebruiken voor je persoonlijke en zakelijke projecten, social media of drukwerk. Want zeg nou eerlijk, een boete krijgen wil toch niemand?

Waar vind je unieke en gratis stockfoto's van goede kwaliteit?

Laat ik even duidelijk zijn, ik zeg niet dat Shutterstock of een van de andere stockfoto websites slecht zijn. Ze bieden vaak geweldige opties aan voor stockfoto’s. Maar daar staat tegenover dat het energievreters zijn. Zeker als het gaat om de tijd die je besteedt aan het vinden van de juiste foto’s. Veel van mijn klanten klaagden dat ze uren moesten scrollen, voordat ze één foto vonden die bij hun visie past. En dat is niet echt effectief.

Ook vind ik dat de prijzen echt tegenvallen tegenwoordig. Voor bijvoorbeeld Gettyimages betaal je al snel € 150,00 voor een afbeelding. En zijn tegenwoordig genoeg fotografen die betere abonnementen met onbeperkte downloads aanbieden op hun eigen sites. Kortom, er zijn betere en goedkopere opties.

Het zit hem in de juiste fotograaf te vinden

Het allerbeste is om een fotograaf te vinden wiens werk volledig in lijn is met de uitstraling van jouw merk. Je vind deze fotograaf op Shutterstock, op Creative Market, Instagram, Pinterest of op een gratis stockfoto website. Doe dan het volgende: neem contact op! Zo heb ik de personal branding fotograaf Lieke Vroomen via Instagram gevonden die al mijn foto’s heeft gemaakt.

Dus niet verlegen zijn, maar e-mail die getalenteerde fotograaf en stel haar (of hem) de volgende vragen:

Wat is het belangrijkste onderwerp / focus voor je stockfoto's?

Maakt ze foto's van desktop-scènes, interieurs, natuur, eten, enz. - en passen deze onderwerpen bij jouw merk?

Bied je maandelijkse freebies aan?

Zodat je de foto's zonder risico kunt uitproberen.

Waar verkoop je jouw stockfoto's?

Shutterstock en Creative Market nemen een groot deel van de verkoopprijs in beslag. Als je de foto rechtstreeks bij de fotograaf kunt kopen, steun je haar op een meer duurzame manier, wat betekent dat ze langer actief blijft. Win-win voor jullie allebei!

Hoeveel foto's heb je?

Je hebt iemand nodig met een paar honderd al gemaakte stockfoto's, zodat je een mooie variatie aan foto's hebt die je kan gebruiken.

Hoe vaak voeg je nieuwe stockfoto's toe?

Op die manier kan je op regelmatige basis nieuwe foto's krijgen. Dit is extra fijn voor grote feestdagen, zoals Kerstmis.

Verkoop je stockfoto's in bundels?

Het kopen van een bundel stockfoto's rond een bepaald thema kan namelijk meer voordelig zijn.

Zijn er lidmaatschapsmogelijkheden?

Veel fotografen bieden maandelijkse, driemaandelijkse of jaarlijkse lidmaatschappen aan. Waar je tegen een vast tarief toegang hebt tot al hun foto's. Ook is dit vaak een betere deal dan het kopen van losse foto's op aanvraag.

Wat is bij de licentie inbegrepen?

Dit is echt belangrijk, je moet weten wat je mag doen met de stockfoto's. Want sommige fotografen staan alleen persoonlijk gebruik toe (geweldig voor je persoonlijke blog en Instagram-berichten), anderen laten je de foto gebruiken voor commerciële projecten (bijvoorbeeld betaalde cursussen of een boekomslag) en sommigen laten je niet toe hun foto's te snijden of bewerken.

Wees vanaf het begin duidelijk over deze voorwaarden om een juridische strijd te vermijden. Rechten zijn tegenwoordig te ingewikkeld en er zijn veel obstakels die moeten worden vermeden. Ik vond dit artikel erg nuttig tijdens mijn onderzoek voor deze blog over gratis stockfoto websites.

Zoek naar samengestelde stockfoto collecties

Een andere goede manier om geweldige stockfoto’s voor je merk te vinden, is door te zoeken naar samengestelde collecties in de stijl die je nodig hebt. Je vindt deze collecties op Pinterest of op stockfoto websites. Mijn favorieten zitten voornamelijk op Unsplash en Pexels, waar gebruikers fotoverzamelingen kunnen maken op basis van onderwerp, stijl of andere criteria.

OK OK, ik weet dat je hier bent voor de beste 14 betaalde en gratis stockfoto sites, dus ik laat je niet langer in spanning wachten. Hier zijn ze!

1. Unsplash – GRATIS

Mijn favoriete stockfoto website voor CC0 (creative commons zero ofwel gratis voor persoonlijk en commercieel gebruik) stockfoto’s.

Waarom is het mijn favoriet? Allereerst heeft deze site geweldige, kunstzinnige afbeeldingen met echte persoonlijkheid. Je gaat hier geen saaie of standaard foto’s vinden.

Ten tweede kun je een collectie maken van de foto’s die je hier vindt. Dit maakt het super eenvoudig om foto’s te ordenen op specifieke stijlen, onderwerpen, projectdoelen, enz. Het is ook gemakkelijk om contact op te nemen met de fotograaf, omdat ze hun sociale profielen en website-URL op hun Unsplash-pagina’s kunnen plaatsen.

2. StockSnap – GRATIS

StockSnap is een verzamelwebsite van foto’s met Creative Commons CC0 licentie. Dat betekent dat de foto’s rechtenvrij zijn.

Ze mogen ook commercieel gebruikt worden en er hoeft geen bronvermelding plaats te vinden. Bij StockSnap nemen ze alleen artistieke, mooie afbeeldingen op de de database. Deze gratis stockfoto’s zijn dan ook van hoge kwaliteit.

3. Styled stock Society – GRATIS en betaald

Dit is het eerste stockfoto-lidmaatschap waarvoor je je zou moeten aanmelden. Waarom? De fotograaf, Elle Drouin, heeft heldere en prachtige foto’s die passen bij iedere vrouwelijke ondernemer. Ik hou van de diversiteit en dat ze lifestyle-foto’s heeft.

Zelf betaal ik momenteel niet voor het lidmaatschap, simpelweg omdat ik genoeg foto’s heb.

4. Pixabay – GRATIS

Een enorme collectie afbeeldingen die door gebruikers worden aangeleverd onder de Creative Commons Zero-licentie vallen. Ze zijn gratis te gebruiken voor zowel persoonlijke als commerciële toepassingen.
De website is duidelijk en maakt het zoeken naar de perfecte stockfoto makkelijk. Naast gratis stockfoto’s vind je hier ook vector-bestanden en illustraties.

5. Picography – GRATIS

Picography staat vol stockfoto’s die niet heel erg ‘stockerig’ zijn. Het zijn over het algemeen andere afbeeldingen dan dat je bij de sites hierboven vind. Handig als je dus een ander soort artikel of blogpost maakt en een bijpassende stockfoto zoekt.

6. Rawpixel – GRATIS en betaald

Rawpixel beweert de grootste en meest uiteenlopende verzameling stockfoto’s in de branche te hebben. En dit zou best eens waar kunnen zijn. Ze hebben daarnaast ook vectors, PSD-mockups en andere visuele content.

Naast gratis foto’s zijn er tevens premium stockfoto’s tegen betaling beschikbaar.

7. Picjumbo – GRATIS en betaald

Op Picjumbo kan je foto’s vinden uit de collectie van fotograaf Viktor Hanacek (Tsjechië). De high resolution foto’s hebben een goede kwaliteit. Op de website zijn de foto’s onderverdeeld in categorieën, maar het kan ietwat onoverzichtelijk overkomen. De foto’s zijn zonder bronvermelding te gebruiken.

Je gaat naar Picjumbo voor heldere en vrolijke foto’s in de categorieën mode, eten en architectuur. Als je het vrij lage maandelijkse lidmaatschapstarief betaalt, heb je toegang tot de volledige collectie bijbehorende foto’s.

8. Pexels – GRATIS

Pexels lijkt op Unsplash en als je een account hebt (gratis), kun je collecties maken van de afbeeldingen die je leuk vindt. Naast een aantal fantastische items die rechtstreeks naar hun site worden geüpload, kiest Pexels ook handmatig foto’s uit andere gratis opslagplaatsen. Daardoor bespaar je tijd omdat je niet op verschillende sites hoeft te zoeken naar foto’s.
Stockfoto’s van website Pexels zijn zowel persoonlijk als zakelijk gratis te gebruiken zonder bronvermelding.

9. Negative Space – GRATIS

Trendy fotomateriaal van topkwaliteit. De gratis stockfoto website is doorzoekbaar via categorieën en kleur en er hoeft geen bronvermelding gedaan te worden. Vooral handig als je op zoekt bent naar een ander soort stockfoto voor je blogartikel of social media post.

10. Kaboompics – GRATIS

Poolse web designer en koffieliefhebber Karolina heeft prachtige, kleurrijke stockfoto’s voor elk soort project beschikbaar. De stockfoto website bevat ruim 500 fotoshoots en bijna 5.000 foto’s. De foto’s zijn overduidelijk door een fotograaf gemaakt en bevatten een goede kwaliteit. Ook zijn er kleurschema’s beschikbaar om de perfecte foto’s bij elkaar te zoeken.

11. Freepik – GRATIS en betaald

Freepik lijkt helemaal gratis te zijn. Althans, dat doet de naam vermoeden, maar dat is niet helemaal zo. Je moet namelijk een link plaatsen naar de bron. Wel kun je redelijk goedkoop toegang krijgen tot alle afbeeldingen die je ongelimiteerd kunt downloaden en krijg je toegang tot premium bronnen voor een vast bedrag per maand.

Niet alleen kun je er veel illustraties, mock-ups en Photoshop bestanden vinden, maar ook vector bestanden om je projecten compleet te maken.

12. Foodiesfeed – GRATIS

Als je een foodie bent, of je schrijft over eten en alles wat hiermee te maken heeft, dan is dit de plek voor jou. Smakelijke foto’s van hoge resolutie die je laten watertanden. Let wel even op dat je niet de onderste rij foto’s aanklikt, dan ga je naar een betaalde stocksite.

Alle foto’s die op Foodiesfeed zijn gepubliceerd, zijn gelicentieerd onder de Creative Commons Zero (CCO) -licentie, wat betekent dat je de foto’s gratis kunt kopiëren, wijzigen, distribueren en gebruiken, inclusief commerciële doeleinden.

13. Depositphotos – BETAALD

Dit is de enige betaalde stockfoto site die ik even apart wil aanhalen. Je kunt hier elk soort afbeelding, illustratie, video of vectorafbeelding vinden. De zoekfunctie is top en je betaald niet al te veel voor een abonnement. Je kunt filteren op het soort foto wat je wil en hij geeft zelfs soortgelijke foto’s aan met hetzelfde model, categorie of tags.

Extra tip: er zijn sites die een deal aanbieden zoals bvb masterdeals.com waar je een compleet (100!) beeldpakket kunt kopen voor Depositphotos als kortingscode en zo betaal je dus slechts 1$ per foto en soms nog minder.

14. Pikwizard – GRATIS en betaald

Op deze site vind je heel veel realistische stockfoto’s en video’s. Met realistisch bedoel ik voornamelijk beeldmateriaal van échte mensen, zoals jij en ik, dat je kunt gebruiken voor je projecten. Daarnaast hebben ze ook een foto editor die je kunt gebruiken om je afbeeldingen direct te bewerken.

Zoeken doe je per categorie op deze stockfoto website. Helaas zijn er geen extra filter opties. Maar je krijgt een overzicht van alle afbeeldingen dat heel snel laad en zo vind je toch al snel wat je zoekt.

Wat is jouw favoriete gratis of betaalde stockfoto website?

Zo, dat was een lange lijst. Maar ik ben er vrij zeker van dat er nog veel meer geweldige fotografen en fotosites zijn. Welke is jouw favoriete stockfoto website waar je graag gebruik van maakt?

En wat zijn de problemen waar jij tegenaan loopt als het gaat om het vinden van stockfoto’s voor jouw bedrijf? Deel het in de reacties zodat ik kan helpen.
De 14 beste betaalde en gratis stockfoto websites voor vrouwelijke merken
De 14 beste betaalde en gratis stockfoto websites voor vrouwelijke merken bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Social media contentkalender 2023-2024

Steek je veel tijd en energie in je social media, maar merk je dat het niets oplevert?

Elke keer is het weer een uitdaging om content te verzinnen voor je social media posts. Maar onder de streep krijg je hoogstens een paar likes. En dat kan best frustrerend zijn.

Stel je eens voor dat je nooit meer zonder inspiratie zit voor je posts. Omdat je een kant-en-klaar contentplan hebt, gebaseerd op een bewezen marketingstrategie. Waarmee je waardevolle content kan bedenken in een handomdraai. Zou dat niet heerlijk zijn?
11 Shares
Pin7
Share4
Share
WhatsApp
Tweet