8 top tips die elke blogger moet weten

8 top tips voor een succesvolle blog die elke blogger moet weten

Dagelijks starten mensen een blog en hopen dat deze succesvol gaat worden. Maar dat gebeurt niet zomaar, je moet er hard voor werken. Er bestaat namelijk geen one-size-fits-all handleiding die je aangeeft wat je exact moet doen als blogger om een succesvolle blog te starten.

Zakelijk bloggen is daarom helemaal niet zo eenvoudig als het lijkt. En het is zeker ook niet voor iedereen weggelegd. Bloggen kost enorm veel tijd en je weet niet direct wat het je gaat opleveren. Helemaal niet als je zonder plan begint en zomaar wat doet. Dan moet je wel van heel goede huize komen om te slagen.
Maar er zijn ook genoeg bloggers die het wél goed doen. Die zie ik als hét voorbeeld in hun eigen niche, voor hun eigen doelgroep. En daar kunnen we allemaal van leren. Leren zeg ik, want wat voor de een werkt, gaat niet voor de ander op…

Niemand leest mijn blogs?!

Klik en je nieuwe blogpost staat online. Kun je eindelijk weer tijd besteden aan je échte werk, waar je niet zoveel moeite voor hoeft te doen. Dat is eigenlijk ook veel leuker. 😉

Als je na einde werkdag kijkt heeft nog niemand jouw blog gelezen. En je hebt nog wel zo je best gedaan. Bovendien gaat hij mee in de nieuwsbrief, dus wat zeur je nou? Mensen zullen hem dan vast wél lezen… Maar ook na het versturen van je nieuwsbrief blijft het stil. Misschien maar 1 of 2 clicks en dat was het. Moet je het dan maar laten voor wat het is? Of wil je weten hoe je het beter kunt doen?

Daarom heb ik 8 top tips voor je verzamelt die elke blogger moet weten, zodat het nét even wat makkelijker voor je wordt. Zelfs als je geen beginner bent, zullen deze tips je een stapje verder helpen naar een succesvolle blog.

1. Begrijp je publiek

Het leek zo’n leuk idee, maar daar zit je dan voor een leeg scherm en een volle agenda. Waar moet je het in hemelsnaam over hebben?
Wie jouw doelgroep is, weet je vast al als ondernemer. Maar wat is het dat hen ook écht boeit? Denk aan problemen waar ze tegenaan lopen, waar ze ’s nachts wakker van liggen. Als je je publiek beter begrijpt, heb je een beter idee van de onderwerpen voor je blog.  En dat is een goed begin als je blogberichten gaat schrijven.

Dit is een geweldige manier om content ideeën te verzamelen over onderwerpen waar mensen het liefst over zouden lezen, waardoor jouw blog groeit!

2. Krijg ideeën van je publiek

Schrijf blogberichten die de meest interessante vragen beantwoorden van klanten. Dat kunnen ook vragen zijn die je via social media krijgt of de meest gestelde vragen over jouw product of dienst.

Een geweldige techniek om dit te doen, is door jouw lezers (op Twitter, Facebook of LinkedIn) om een reactie te vragen op een boeiende quote of hun mening over een bepaalde stelling.

Wanneer mensen er goed op reageren, dan is dit waarschijnlijk een geweldig onderwerp om over te schrijven.

Vergeet ook zeker niet om het over vak gerelateerde onderwerpen te hebben, als hier vraag naar is. Welke vragen worden je het meest gesteld tijdens een netwerkbijeenkomst? Wil jouw publiek dingen weten over hoe een product wordt gemaakt, leuke anekdotes lezen of misschien meer weten over het soort klanten dat je hebt?

Veel van deze informatie kun je al halen uit Google Analytics, statistieken van je Facebook, Twitter of Instagram. Maar denk ook aan blogcomments, openbare fora of voer een enquête uit en vraag het aan je publiek!

3. Schrijf eerst voor jezelf

Schrijf vooral puur voor jezelf. Negeer het feit dat iemand anders zal lezen wat je schrijft; concentreer je gewoon op jouw gedachten, ideeën, meningen en zoek uit hoe je die kunt verwoorden.

Vrijwel iedereen, inclusief de bloggers wiens blog inmiddels veel bezoekers heeft, is immers begonnen vanuit passie. En een grote behoefte om te delen.

Zelfs diegenen van wie het succesvolle blog inmiddels de meest belangrijke rol heeft ingenomen – omdat ze van hun blogonderwerp hun werk gemaakt hebben – zijn vaak begonnen met bloggen vanuit passie voor hun vak.

4. Zorg dat je effectief blogt

Hoe maak je pakkende koppen, waar haal je inspiratie vandaan voor je blogposts en hoe vaak moet je eigenlijk schrijven? Dit zijn de meest gestelde vragen die een blogger zichzelf stelt, maar bloggen is meer dan dat.

Je wilt immers lezers aantrekken, meer inschrijvingen op je nieuwsbrief krijgen én goed vindbaar zijn. En als het even meezit ook je verkoop stimuleren. 😉

Met deze handige checklist weet jij exact wat je moet doen voor, tijdens en na het publiceren van een blogpost.

Wil je leren hoe je moet bloggen?

Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe

5. Bouw direct een mailinglijst op!

Begin vanaf dag één met het bouwen van je mailinglijst. Zet hem als een call-to-action in  elke blogpost. Zoals hierboven 😉.

Zelfs als je niet van plan bent iets te verkopen, kun je met een mailinglist je nieuwe content rechtstreeks aan je publiek promoten. Zonder je zorgen te hoeven maken over zoekresultaten, Facebook EdgeRank of andere online obstakels.

Met je lijst blijf je namelijk in contact met je fans en volgers. Je bent niet afhankelijk van je social media platformen. Want stel Facebook stopt morgen compleet, hop zo de stekker eruit, wat dan? Gelukkig heb je dan je e-maillijst nog. Daar heb je wel controle over.

6. Geef dingen weg

Geef gratis inhoud weg die waarde toevoegt en waar je ze mee kunt helpen. Dan gaan lezers ook loyale fans worden.
Let op, de sleutel is hier dus “waarde toevoegen”.

Daarom heb ik bijvoorbeeld de gratis inhaakkalender ontwikkelt waarmee je jouw online en offline marketingactiviteiten eenvoudig kan koppelen aan speciale dagen doorheen het jaar.

Deze jaarplanner kan je gebruiken als aanleiding om over iets te schrijven wanneer je even zonder inspiratie zit. En het werkt, want al meer dan 2.000 lezers hebben inmiddels de inhaakkalender gedownload.

7. Een succesvolle blogger deelt haar kennis

Wees niet bang om te laten zien wat je weet.
Te veel bloggers vertellen niet alles en onthouden je van de écht goede dingen uit angst om hun kennis weg te geven. Maar geloof mij: iedereen heeft tegenwoordig een supersnelle internettoegang en kan Googlen om alsnog het antwoord te achterhalen.
Dus deel de kennis die je hebt, in plaats van het te verstoppen. Jij bent toch de expert?
Geef steeds (kleine) hapjes aan informatie weg, zodat een lezer maaltijden aan kennis bij jou komt eten. Elke keer weer…

8. Als blogger schrijf je regelmatig

Consistentie is een van de belangrijkste dingen die bloggers vaak vergeten.
Het is veel gemakkelijker om je verkeer te verliezen dan om het op te bouwen, dus zorg ervoor dat je consequent blogt.

Elke dag een blogpost plaatsen is niet nodig, zeker niet wanneer je als bedrijf gaat bloggen. Maar zorg in elk geval voor enige regelmaat. Je kunt niet in het begin 3 maanden elke week achter elkaar bloggen en dan maanden niets van je laten horen. Om vervolgens de draad als van te voren weer op te pikken met een enkele blogpost.

Blog dan liever 1x per maand met een kwalitatief goed en aansprekend stuk, zodat je lezers weten wat ze van je kunnen verwachten.

De sleutel voor een écht succesvolle blog? Maak vooraf een content marketing plan waardoor je exact weet welk soort blogs je gaat schrijven waarmee je niet alleen je doelen kunt halen, maar die ook je lezers boeiend vinden.

Hoe word je een succesvolle blogger?

Mijn gouden tip voor jou: stop niet met bloggen. Maar blijf vooral doorgaan!
Stop niet omdat je niet de reacties krijgt die je wilt, de statistieken niet willen stijgen of het niet direct geld in het laatje brengt. Verwacht ook niet dat je na 2 maanden al gratis producten opgestuurd krijgt van PR bureau’s, of dat je uitgenodigd wordt om seminars te geven op TEDx.

Blog omdat je het leuk vindt, omdat je schrijven fijn vindt en vooral ook omdat je kennis wilt delen.

Ik weet zeker dat er nog veel meer geweldige tips zijn over het bouwen van een succesvolle blog. Welke is jouw favoriet? Schrijf het in de comments. Ook ik leer graag van jou én je ervaring met bloggen!

Wil je weten of je op de goede weg zit?

Leer hoe je jouw blog kunt verbeteren met de Merkanalyse

Met een Merkanalyse ontdek je waar er ruimte is voor verbetering en optimalisatie binnen je zakelijke blog. Hierin gaan we na of de inhoud van je artikelen daadwerkelijk aanspreekt bij je lezers, en tegelijkertijd krijg je tips om de vindbaarheid van je website verbeteren. 

Bovendien helpt de Merkanalyse je bij het bedenken van nieuwe onderwerpen die je merk versterken en je blog nog waardevoller maken.

Hierdoor bespaart niet alleen tijd, want je schrijft alleen nog succesvolle blogs waar je goed op gevonden wordt én die tegelijkertijd je lezers aanspreken. Maar verhoog je tegelijkertijd ook je expertstatus voor dat waar jij het beste in bent.

8 top tips voor een succesvolle blog die elke blogger moet weten 8 top tips voor een succesvolle blog die elke blogger moet weten 8 top tips voor een succesvolle blog die elke blogger moet weten
8 top tips voor een succesvolle blog die elke blogger moet weten bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Social media contentkalender 2023-2024

Steek je veel tijd en energie in je social media, maar merk je dat het niets oplevert?

Elke keer is het weer een uitdaging om content te verzinnen voor je social media posts. Maar onder de streep krijg je hoogstens een paar likes. En dat kan best frustrerend zijn.

Stel je eens voor dat je nooit meer zonder inspiratie zit voor je posts. Omdat je een kant-en-klaar contentplan hebt, gebaseerd op een bewezen marketingstrategie. Waarmee je waardevolle content kan bedenken in een handomdraai. Zou dat niet heerlijk zijn?
16 Shares
Pin4
Share12
Share
WhatsApp
Tweet