Image
Top
Navigatie
Blog update op 05-07-2021 Leestijd: 6 minuten

Meer rust in je hoofd met de brain dump methode

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb vaak zoveel gedachten tegelijk door mijn hoofd spoken dat het af en toe overweldigend kan zijn. Als creatieve ondernemer draait mijn brein op vol vermogen door al die taken die ik nog moet afronden, problemen die om een oplossing vragen, goede ideeën, nutteloze gedachtes en andere dingen die ik niet mag vergeten. Je zou er bijna van in paniek raken.

Vooral als ik ’s avonds in bed lig of mij probeer te concentreren op een bepaalde taak komen die gedachten vaak naar boven. En het enige dat je dan wilt is rust in je hoofd. Dat je weer de ruimte krijgt om OVER dingen na te denken, in plaats van steeds AAN dingen te denken.
Gelukkig is daar een super handige oplossing voor die ik graag met je wil delen: de brain dump methode.

Je hoofd loop over met gedachten

Ken je dat? Dat je een periode hebt dat je meer projecten gaat aannemen, omdat je het wel aankunt? Je bent tenslotte een echte bossbabe / superman! 😎

Maar na een tijdje merk je dat je vastzit. Je focus is nergens te vinden, je wordt steeds opnieuw afgeleid, je energielevel zit op graadje nul en allesbehalve productief bezig. Alles stapelt zich op, je houdt tig ballen in de lucht en je blijft iedere keer achter dingen aan rennen. Dit is zó vermoeiend…

Het voelt alsof je 100 tabbladen geopend hebt in je hoofd en je hebt ze allemaal nodig.

Je komt moeilijk in slaap of wordt vaker wakker met een miljoen gedachten in je koppie. 

Met de braindump methode kun je hier voor altijd een streep door zetten. Goodbye gedachtes, to-do’s en andere energievreters.

Hallo rust in je hoofd!

Je brein is er om ideeën te hebben. Niet om ze allemaal te onthouden.

David Allen - Time management consultant

Wat is de brain dump methode en hoe doe je dat?

Als je het boek Getting Things Done van David Allen gelezen hebt, dan zal deze techniek voor meer rust in je hoofd je vast niet zijn ontgaan. Ik pas deze methode nu al jaren toe en kan het iedereen aanraden.

“Maar wat is een brain dump dan precies”, vraag je je af? Het is eigenlijk niets anders dan al jouw gedachten opschrijven op een vel papier of een notitieboekje. Zie het als een grote schoonmaak voor je hersenen. Alles wat er in dat koppie van je rondspookt, haal je uit je hoofd (brain) en zet je op papier (dump).

Zo kun je stoppen met het denken AAN dingen en kun je weer nadenken OVER dingen.

Vier manieren om een braindump te doen:

Je hebt maar 2 dingen nodig: een pen, papier (of een notitieboek) en 10 minuten van je tijd (soms kan het ook langer duren). Post-its kan natuurlijk ook, maar die raak je vaak kwijt, waaien weg of (als het er veel zijn) nemen veel ruimte in beslag.

Wat in je opkomt schrijf je op. Of je past een van de andere 3 methoden toe om een braindump te doen. Geef het wel even de tijd, want het kan een aantal minuten duren voordat je op stoom komt. Dat heeft ook te maken met het activeren van een ander deel (het creatieve deel) van je hersenen.

 • Ga zitten op een rustige plek waar je niet gestoord kunt worden.
 • Schrijf alles dat in je opkomt op; iedere taak, gedachte, idee, wens, angst, droom en dergelijke. Hoe groot of hoe klein het ook is.
 • Liever post-its? Schrijf dan op elk blaadje 1 item op.
 • Probeer tijdens de braindump zoveel mogelijk items op te schrijven. Het gaat namelijk om de hoeveelheid (om kwantiteit en niet om kwaliteit). Je kan beter te veel opschrijven, dan te weinig. Het hoeft ook niet altijd logisch te zijn wat er uit komt, dat is pas van latere zorg. Nu is het belangrijk dat je eerst rust in je hoofd krijgt.
 • Doe dit minimaal 10 minuten lang. Soms ben je zo op dreef dat er nog een tweede golf volgt van allerlei gedachten. Stop dan niet, maar blijf doorschrijven.
Een triggerlist is een handige lijst vol met trefwoorden die ervoor zorgen dat je bewust alle terugkomende gedachtes en to-do’s naar boven kunt halen (triggeren). Je kunt hiervoor ook gesproken audio gebruiken. Niet voor niets dat ik deze standaard in mijn Braindump notitieboekje heb opgenomen.
 • Start met een centraal beeld of woord. Dit is het onderwerp waarover je een brain dump gaat doen (ideaal ook als brainstormtechniek).
 • Vervolgens teken je verschillende takken vanuit dit centrale beeld naar de buitenkant van je blad papier. Je kunt deze takken vergelijken met de structuur van een boom. Een boom begint met een dikke tak en verspringt vervolgens in kleinere takjes, die vervolgens nog kleinere takjes hebben.
 • Gebruik maximaal 1 sleutelwoord per tak, meer heb je niet nodig. Een enkel woord of plaatje roept al vele associaties op.
 • De takken die het dichtste bij het midden staan bevatten algemene of informatie over je onderwerp. Hoe verder je naar de buitenkant van je blad komt, hoe specifieker de informatie wordt die je opschrijft.
 • Werk in de richting van de klok. Zo diep je elke tak een voor een verder uit.
 • Gebruik verschillende kleuren zodat je ook de creatieve kant van je hersenen prikkelt.
 • Maak tekeningen of gebruik symbolen. Afbeeldingen, net als bij kleuren, spreken de delen in de rechterkant van je hersenen aan. Zo haal je nog meer informatie uit je hoofd.

Soms kun je dingen niet in woorden vatten. Zeker als je een visueel ingesteld persoon bent, gaat tekenen je makkelijker af dan het opschrijven van complete zinnen.

Ik zeg doen! Teken er helemaal op los. Alles dat er in je opkomt. Het hoeft niet mooi te zijn, zolang het voor jou maar duidelijk is wat je ermee bedoelt. Schrijf desnoods 2-3 kernwoorden erbij.

En nee dit gaat niet werken op je pc, smartphone of ander digitaal apparaat. Je bent dan namelijk meer bezig met typfouten, dan het van je af te schrijven. Jammer hè 😉😜

Meer productief worden & beter leren plannen?

Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe

Na de brain dump, wat doe je ermee?

Heb je minder dan 20 dingen opgeschreven, dan heb je een rustig leven of toch iets te weinig tijd genomen. In het laatste geval: schrijf nog even door! Ben je er echt voor gaan zitten dan heb je zelfs 50 of 100 punten opgeschreven.

Als het goed is, merk je dat er al een kleine last van je schouders gevallen is. Dat je al iets meer rust in je hoofd ervaart en je koppie lichter aanvoelt.

Wanneer je tevreden bent met wat je hebt opgeschreven – je kunt echt niets meer verzinnen dat je nog kunt toevoegen – dan heb je een paar opties om er iets mee te gaan doen: 

Je kunt de trefwoordenlijst bekijken en erachter komen wat nu zorgt voor die stress, om vervolgens plannen te maken om die problemen aan te pakken. En hoewel het maken van een plan en actie ondernemen een logische volgende stap is, is dit niet de enige keuze die jij kunt maken. 

Je kunt er ook voor kiezen om je pen neer te leggen en het te laten voor wat het is. Soms is het beter om er niets mee te doen. Dat je de braindump methode gebruikt als een soort van uitlaatklep. Een goede manier om je stressniveau te verlagen en je hoofd leeg te maken. Zodat je hierna heerlijk kunt ontspannen in een lekker warm bad of een fijne wandeling in het bos.

Wil je toch al met de lijst aan de slag?

Wanneer je in eerste instantie naar je braindump lijst kijkt, kan het een beetje chaotisch overkomen. Nogal logisch, want je brein slaat dingen ook niet allemaal in mooie aparte vakjes op zoals in een kaartenbak. 

Daarom gaan we nu orde in de chaos brengen door ze te organiseren in prioriteiten. De onderstaande vragen gaan je helpen om te kiezen wat je met elk item op je blaadje gaat doen:
 1. Hoe belangrijk is dit nu? Heeft dit direct mijn aandacht nodig?
 2. Wat kan ik doen in de omgeving waar ik nu ben?
 3. Waar heb ik nu tijd voor?
 4. Waar heb ik nu energie voor?
 5. Wat voegt de meeste waarde toe als ik het nu doe, in plaats van andere items?
Wanneer je elke term op je brain dump lijst op deze manier benadert, verliest het de waarde van “dit is superbelangrijk en ik moet dit NU doen”.  Zo blijven er slechts enkele dingen over die écht belangrijk zijn, in plaats van dat ALLES belangrijk is.

Ook heb je nu een goed overzicht wat er gedaan moet worden. Splits dit vervolgens op in acties die je kunt inplannen of op je takenlijst zet. Staan er onderwerpen op die toch nog best “groot” aanvoelen, zoals een vakantie plannen of een salesfunnel opzetten, breek dit dan op in kleinere stukjes die meer behapbaar zijn.

De voordelen van de braindump methode

Door simpelweg je gedachten of een takenlijst op te schrijven, help je stress en angst te verminderen. Dit komt omdat een brain dump een mindfulness-oefening is. Ook word je veel productiever nu je al die taken hebt georganiseerd en gepland.

Bijkomende extra voordelen van een braindump zijn dat je ruimte hebt gemaakt om OVER dingen te kunnen nadenken, krijg je opnieuw energie en voel je je meer gemotiveerd.

Ook is er geen goede of foute manier om dit te doen. Zolang je het maar doet op een manier die het beste bij jou past.

Dus de volgende keer wanneer je merkt dat je een beetje volloopt, onrust ervaart of begint te piekeren. Pak dan een pen en papier en begin te schrijven. Zodat je terug controle krijgt over de dingen die in je hoofd blijven rondspoken. En dat maakt je sterker dan je denkt.

Uit je hoofd. Op papier.
Braindump notitieboek met how-to en triggerlist
€6,99 incl. BTW
Delen is lief
 • 3
  Gedeeld
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Geschreven door

Muriel Snijders - Brand coach

Hi! Ik ben Muriel en heb inmiddels al honderden ondernemers geholpen met hun online én offline zichtbaarheid op het gebied van branding, design en social media. Met mijn jarenlange ervaring kan ik ondernemers en bedrijven net als jij helpen om de beste versie van zichzelf te worden. Want geen enkel bedrijf is hetzelfde. Ik zorg dat je een sterk merk krijgt dat je doelgroep aanspreekt en je bedrijf laat groeien. Spreek ik je snel?

Voeg een reactie toe

© Copyright 2021 ill graff design | Privacy | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Mijn account