Merkontwikkeling:
unieke branding voor een sterk merk

Succesvolle merkontwikkeling gaat verder dan de visuele uitstraling zoals een huisstijl. Of een goed product dat zichzelf wel verkoopt. Een merk ontwikkelen (branding) gaat veel dieper dan dat.

Het draait om het creëren van een authentiek merk dat communiceert WAAROM klanten specifiek bij jou moeten zijn, WAAR jij voor staat en HOE je dit doet. Zo versterk je de herkenbaarheid van jouw merk en het vertrouwen dat klanten erin hebben.

Zichtbaar maken van je bedrijf door branding coach Muriel Snijders uit Limburg
Merkontwikkeling van een sterk merk door branding coach Muriel Snijders

Een merk ontwikkelen dat raakt in hoofd, hart en ziel

Of je nu een horecazaak runt of een schoonheidsspecialist bent, je wilt opvallen in jouw branche en de klanten aantrekken waar je blij van wordt. Daarom wil je als ondernemer gezien en gehoord worden. Merkontwikkeling, ook wel branding genoemd, kan je hierbij helpen.

Want met branding geef je jouw bedrijf een betekenisvolle uitstraling. Het stelt je in staat om jouw bedrijf of product goed in de markt te zetten. En een plekje te veroveren in het hoofd, hart en ziel van je doelgroep. Want het gaat niet alleen om wat je verkoopt, maar om het gevoel dat je potentiële klanten geeft. 

Je klanten willen begrijpen, voelen en geloven wat jou anders maakt dan de rest.

Ze willen die verbinding met jou voelen. Dat jij de allerbeste persoon bent om mee in zee te gaan. 

Maar om dat te bereiken, heb je inzicht en focus nodig. Bij merkontwikkeling gaan we jouw merk duidelijk positioneren met een persoonlijkheid die jouw specifieke doelgroep aanspreekt en prikkelt. We brengen je merk tot leven met woorden, beelden, stijl en zelfs de mensen die ermee geassocieerd worden.

Daardoor versterk je niet alleen de herkenbaarheid ervan, maar ook het vertrouwen dat klanten in jou hebben. En raak je klanten op een diepere laag. Zo help je mensen kiezen en vertrouwen. Voor en in jou.

Merkontwikkeling vanuit een strategische aanpak

Met behulp van het Brand Thinking Canvas halen we belangrijke informatie naar boven die vertelt wat jou zo bijzonder maakt. Maar ook voor wie je doet wat je doet en hoe je dit gaat aanpakken.

Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar ik help je “every step of the way”.

Tijdens diverse strategiesessies creëren we een helder overzicht van de bouwstenen voor je merkontwikkeling, die nodig zijn voor een optimale merkcommunicatie en merkbeleving.

Zo heb je de handvaten en focus voor jezelf. Maar ook voor bijvoorbeeld vormgevers, webdesigners of fotografen waar je mee wilt samenwerken.
Bovendien kan je deze inzichten gebruiken als een stevige, heldere en eerlijke basis voor al je marketing werkzaamheden.

Eventueel werk ik ook de merkidentiteit uit naar het brand design voor al je merkcommunicatie. Van logo, visitekaartje en een digitale weggever, tot social media templates, een website of ander promotiemateriaal. 

Op die manier vormen alle online en offline communicatiemiddelen een mooi herkenbaar geheel dat zorgt voor een top merkbeleving tijdens je merkpromotie. 

Een merk ontwikkelen dat raakt in hoofd, hart en ziel ​met het Brand Thinking Canvas
Een merk ontwikkelen dat raakt in hoofd, hart en ziel ​met het Brand Thinking Canvas
Branding strategie voor een goede positionering van je merk

01. Positioneren van je merk

Een merkontwikkeling start niet met schetsen van je logo, maar met jou! Want jouw unieke verhaal en drive zijn de kern van je merk. Om die reden gaan we eerst onderzoeken wie jij bent als merk, waar je voor staat en waar je voor gaat. 

En hoe jij het onderscheid kan maken t.o.v. die andere 27.827 ondernemers in jouw vakgebied. Gelukkig is er maar een zoals jij.

Daarom verzamelen we in de eerste fase belangrijke informatie, inzichten en inspiratie om jouw nieuwe merk te ontwikkelen. Onder andere komen de merk propositie, klantprofiel, concurrentie analyse, de Unique Reasons for Buying en de markt positie aan bod.

02. Identiteit van je merk ontwikkelen

Een goede merkidentiteit ontwikkelen start met de kern van je bedrijf; de visie, missie, de merkbelofte die je doet en de waarden die hierbij horen… 

Vervolgens gaan we aan de slag met de verbale en visuele invulling voor de merkontwikkeling. Zoals hoe moet je merk klinken, welke bewoordingen gebruik je, waarover ga je vertellen? Maar ook kleuren, lettertypen, beeldmateriaal en vormen nemen we samen door.

Tot slot gaan we creatief brainstormen over hoe we jouw merk tot leven kunnen brengen. We zullen alle touchpoints tijdens de klantreis definiëren, waarop jouw merk in contact komt met de klant.

Denk hierbij aan de kanalen en technologieën die je gebruikt voor je merkcommunicatie, hoe je je producten of diensten presenteert, op welke plekken je aanwezig moet zijn om potentiële klanten te bereiken. En zelfs het soort mensen waarmee je wilt samenwerken (intern en extern). Kortom, we zullen alle aspecten verkennen die ervoor zorgen dat jouw merk op de juiste manier en op de juiste momenten in contact komt met de juiste mensen.

Een authentiek merk bouwen op basis van een heldere merkidentiteit

Products are made in the factory, but brands are created in the mind.

Walter Landor - brand design legend

03. Merk design

Indien je er voor kiest kunnen we alle inzichten en ideeën van de merkontwikkeling omzetten naar real-life uitdrukkingen, een gezicht, een stem, communicatie materiaal en -ervaringen…

Of het nu om een Instagram story, een bedrijfsbrochure, de aankleding van je winkel, het verpakkingsmateriaal voor je bestellingen of je website gaat,..

Door een merk design dat overal op dezelfde manier communiceert maak je de essentie van je merk, de merkidentiteit, tot in de puntjes voelbaar en herkenbaar. En versterkt het de merkbeleving alsook je imago.

Zo krijg je een merk design dat authentiek is, inspireert en moeiteloos de klanten aantrekt waar jij zo happy wordt.

Een merk design dat je bedrijf een gezicht en een stem geeft voor een optimale merkbeleving
Branding is what people say about you
when you are not in the room
Merkpromotie speelt een cruciale rol in merkontwikkeling

04. Merkpromotie

Merkpromotie speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen en bouwen van een sterk merk. Het gaat erom op een slimme en creatieve manier zichtbaarheid te creëren en beter vindbaar te worden, zonder dat je hard hoeft te schreeuwen.

Met doordachte merkpromotie zorgen we ervoor dat elke interactie tussen jouw merk en potentiële klanten een duidelijke boodschap overbrengt. Zo zorgen we ervoor dat jouw merk opvalt tijdens de klantreis. En dat mensen nieuwsgierig worden naar wat je te bieden hebt. Op die manier kan je jouw merkpositie versterken, bouw je vertrouwen op en kan je klanten voor de lange termijn aan je te binden.

Merkontwikkeling voor authentieke merken die raken

Wil je jouw bedrijf laten groeien en het maximale resultaat halen uit je merkcommunicatie? Dan is een sterke basis van groot belang. Misschien heb je al een duidelijk beeld van hoe je wilt overkomen, wie je doelgroep is en waarom je dit doet. Maar bij het ontwikkelen van een merk komt er nog veel meer bij kijken. Daarom werk ik met een bewezen methode waarmee we strategisch aan jouw merk bouwen.

Met behulp van het Brand Thinking Canvas doorlopen we alle essentiële elementen van merkontwikkeling en creëren we een krachtig merk met een impactvolle boodschap. En het mooie is, we nemen ook direct je marketingstrategie hierin mee. Op die manier versterken merkontwikkeling en effectieve marketing elkaar.

Met mijn aanpak zorg je voor meer focus in je merk- en marketingstrategie, en leg je een solide basis om je bedrijf te laten groeien.

Branding & merkontwikkeling Branding & merkontwikkeling
Social media contentkalender 2023-2024

Steek je veel tijd en energie in je social media, maar merk je dat het niets oplevert?

Elke keer is het weer een uitdaging om content te verzinnen voor je social media posts. Maar onder de streep krijg je hoogstens een paar likes. En dat kan best frustrerend zijn.

Stel je eens voor dat je nooit meer zonder inspiratie zit voor je posts. Omdat je een kant-en-klaar contentplan hebt, gebaseerd op een bewezen marketingstrategie. Waarmee je waardevolle content kan bedenken in een handomdraai. Zou dat niet heerlijk zijn?
Pin
Share
Share
WhatsApp
Tweet