Merkidentiteit ofwel brand identity van je bedrijf laten ontwerpen

Merkidentiteit is de unieke persoonlijkheid van je merk

Wanneer je jouw WHY, HOW & WHAT van je merk duidelijk voor ogen hebt, is het tijd voor de volgende stap: het ontwikkelen van de merkidentiteit ofwel brand identity.
De brand identity is het gezicht van je bedrijf. Dit bestaat niet alleen uit de visuele elementen, maar ook de boodschap van je bedrijf en jouw unieke kernwaarden maken hier een deel van uit. Het is hoe de wereld je bedrijf ziet, je herkent en je begint te vertrouwen.

Beschouw je brand identity daarom ook als de persoonlijkheid van je bedrijf.

Zonder duidelijke merkidentiteit ben je stuurloos

Door het overbrengen van je eigenschappen, waarden, doelen, sterke punten en passies vertegenwoordigt een merkidentiteit jouw bedrijf. Wanneer dit op een juiste manier wordt weergegeven zal je doelgroep je bedrijf sneller herkennen, wekt het vertrouwen op en uiteindelijk kan dit leiden tot meer loyale klanten.

Maar wordt dit niet consequent doorgevoerd in alle lagen van je bedrijf, kan dit juist het tegenovergestelde bewerkstelligen. Vergelijk je bedrijf c.q. merk bijvoorbeeld met een persoon. Wanneer je iemand ziet die zichzelf steeds anders gedraagt of er uit ziet, is het moeilijk om te bepalen wie die persoon is en of je er van op aan kunt.⁠

Een voorbeeld:

Stel je een collega voor die altijd een net overhemd aan heeft, haren netjes kortgeknipt, broek mooi gestreken en de schoenen goed gepoetst. Heb je het beeld goed voor ogen? Ok, stel je nu voor dat diezelfde persoon op een dag ongeschoren naar het werk komt, een kapotte jeans draagt en een wenkbrauwpiercing heeft. Het zal waarschijnlijk ietwat ongemakkelijk aanvoelen, omdat het niet is wat je van hem gewend bent. Misschien ga je hem zelfs vragen of hij zich wel ok voelt.⁠

⁠Diezelfde logica kun je ook toepassen op merken: als je niet consequent bent qua brand design kan dit je klanten verwarren, verliezen ze vertrouwen en kunnen ze zelfs van je vervreemden. En dat is juist het tegenovergestelde van wat je wil. ⁠

Een waardevol merk start met een inspirerende merkidentiteit

Een waardevol merk start met een inspirerende merkidentiteit

De merkidentiteit van een bedrijf komt voort uit de bedrijfsidentiteit en positionering.

Of je het nu  je merk-DNA, merkkern of merkprofiel noemt, het komt allemaal op hetzelfde neer. De merkidentiteit is het gezicht van jouw merk. Het is de visuele kennismaking die beschrijft wie je bent, wat je drijft en wat je betekent voor anderen. Een goede en sprekende merkidentiteit geeft daarom de juiste vibe af en is voor iedereen te begrijpen.

Wanneer jouw potentiële klant voor het eerst visueel kennismaakt met je merk roept dit associaties op in haar hoofd. Dat gaat geheel automatisch en zij vormt hiermee een beeld van jouw bedrijf. En precies dáár ligt de uitdaging.

Hoe zorg je dat deze aangenomen associaties in dezelfde lijn liggen met de eigenschappen en waarden van jouw authentieke merk?

Door alle elementen (je merkwaarden, de merkbelofte, postionering van je merk, de merkessentie, je drijfveren en idealen) met je door te nemen, komen we tot de basis van je merk. Dit is wat jouw merk authentiek maakt en zorgt ervoor dat je je onderscheidt ten opzichte van je concurrenten. Maar om jezelf te kunnen zijn, moet je jezelf natuurlijk eerst goed kennen.
Brand identity is dat wat jouw merk uniek maakt en je onderscheidt van anderen

Hoe komt een merkidentiteit tot stand?

Om tot een goed beeld te komen begin ik als brand coach van binnenuit. Hierbij komen je doelstellingen, doelgroep(en), sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen aan bod. We kijken naar je belangrijkste merkwaarden, wat jouw bedrijf  relevant maakt, wat je drijft en welk verschil je wil maken in de wereld. 

01

Merkpijlers

Merkpijlers zijn een cruciaal onderdeel van je merkboodschap en een bijzonder handig hulpmiddel bij het maken van content. Het zijn in feite keywords die de drie belangrijkste thema’s, voordelen of verkoopargumenten verwoorden die jouw merk uniek maken. De merkpijlers van Apple zijn bijvoorbeeld: Eenvoud, creativiteit en menselijkheid.

02

merkwaarden

Merkwaarden bevatten de essentie van je merk. Datgene wat jouw merk in de kern definieert. Dat waar het écht om gaat, en wat overal, in elk onderdeel van je merk voelbaar en zichtbaar is. Het bevat eigenschappen waarmee mensen zich in jouw merk kunnen herkennen, en zich ermee willen verbinden. Zie het als een middel om alles wat je merk doet en alle keuzes die jouw merk maakt aan te toetsen.

03

merkbelofte

Een merkbelofte hoeft niet altijd direct je slogan of “pay-off” te zijn. Het is een diepere emotionele belofte (vanuit de doelgroep gezien) die je doet die je merk waarde geeft en waarmee mensen zich kunnen verbinden. De merkbelofte geeft de plek helder weer die je wil innemen in de wereld, vanuit jouw idealen, in het hoofd, hart en ziel van je doelgroep.

04

merk missie

Je missie-statement geeft het oh zo belangrijke WHY van jouw merk weer.  Het waarom jij doet wat je doet, om je idealen na te streven vanuit het oogpunt van je merk gezien. Je missie is het kompas van je merkidentiteit. Het geeft je bedrijf en je eventuele medewerkers richting. Een merk missie geeft je merk bestaansrecht en maatschappelijke betekenis.

Wanneer de merkidentiteit duidelijk is gedefinieerd, ga ik ervoor zorgen dat dit goed en creatief tot uiting komt in een merkconcept ofwel huisstijl concept. 

Klanten aan het woord…

Every great brand is like a great story.

Kevin Plank - oprichter van Under Armour

Van merkidentiteit naar een succesvol merkconcept

Met het merkconcept maak je de vertaalslag van positioneren naar raken: hiermee maak je jouw merk ‘voelbaar’ in woord en beeld. Je bedrijfsnaam, logo en huisstijl maken hier een onderdeel van uit, maar het is meer dan dat. Een authentiek merkconcept bepaalt de inhoud van je verhalen, de architectuur en sfeer van je website, je gedrag op social media en nog veel meer.

Deze vertaling van je merkverhaal naar een huisstijl concept moet perfect aansluiten op je doelgroep; bij de visies, motivaties, houdingen, overtuigingen, interesses en kijk op de wereld die voor hen betekenis hebben. Op een manier die ze inspireert, de diepere drijfveren raakt en ze zo activeert. Door een duidelijke merkidentiteit kun je het imago ofwel de merkbeleving van je merk onlosmakelijk met elkaar verbinden.

Ontwikkelen van de visuele identiteit van je bedrijf

Het huisstijl ontwerp is onderdeel van je merkidentiteit. Het is een visuele stijl die je positionering ondersteunt en die je product of dienst herkenbaar maakt. In plaats van je logo te “plakken” op briefpapier, visitekaartjes of de bedrijfsauto zorg ik dat het hele plaatje klopt. Door de juiste merkwaarden naar voren te halen en jouw unieke eigenschappen te benadrukken laat ik zien én voelen waar jouw bedrijf voor staat.
Een visuele identiteit dat authentiek, uniek en waardevol is, waarin mensen zich herkennen en mee willen verbinden.

De merknaam, pay-off, vorm, kleur, beeldstijl, typografie en de tone-of-voice zijn enkele thema’s die aan bod komen bij het ontwikkelen van een herkenbaar en waardevol merk. Het zijn de eerste stappen naar een visueel beeld van je nieuwe logo en huisstijl.

Merkidentiteit: ontwikkelen van merknaam en de pay-off

Merknaam ontwikkelen

Een pakkende merknaam bedenken is van essentieel belang. Je merknaam wordt honderden keren per dag opgeschreven of in gesprekken gebruikt. Een sterke naam blijft hangen en claimt een positie in het brein van je doelgroep. Het vertelt jouw merkverhaal. Of dat nu een merknaam is, of een naam voor een nieuwe productlijn of dienst; het is iets dat nooit onderschat mag worden. 

Pay-off

Een pay-off geeft richting aan de belofte die je doet. Het vertelt iets over de kern en de identiteit van het bedrijf. Een unieke pay-off past daarom perfect bij je merk, inspireert klanten en vertelt een verhaal. Het draagt bij aan de merkpositionering van je bedrijf. Ook moet een goede pay-off aansluiten op het WHY van je merk, want communicatie die aansluit op jouw WHY blijft veel beter hangen.

Kleuren

De betekenis van kleuren is afhankelijk van de cultuur waarin je bent opgegroeid en de tijd waarin je leeft. Kleuren roepen bepaalde gevoelens en associaties op. Zo straalt blauw vertrouwen uit, trek je de aandacht met rood en staat groen voor groei en duurzaamheid. Daarnaast spelen ook persoonlijke voorkeuren en mode bij onze reactie op kleuren een rol. Kleur communiceert en we koppelen er waardes aan. Daarom is het belangrijk om doordacht kleur te bekennen voor je merkidentiteit.

Beeldstijl

De eerste indruk die mensen van jouw merk krijgen wordt grotendeels bepaalt door de visuals (fotografie, video, illustraties en animaties) die je gebruikt. Door duidelijke kaders te stellen wordt de merkessentie gevangen in een pakkend beeldconcept dat men herkent, inspireert en waarmee iemand zich kan vereenzelvigen. Alles moet tot in de puntjes kloppen, van mens tot product, zodat het direct duidelijk is waarom iemand voor jouw bedrijf moet kiezen.

Vormentaal

De vormentaal is belangrijk onderdeel van de visuele uitstraling en bepaalt de ‘scherpte’ en/of ‘warmte’ in een merkidentiteit. Is een merk hard of zacht? Is het voor mannen of vrouwen? De vormen kunnen elementen van je logo zijn of een aanvulling daarop. Door deze vormen goed op elkaar af te stemmen, wordt de merkidentiteit compleet en breed inzetbaar.

Van merkidentiteit naar een visueel merkconcept voor je huisstijl
Logo ontwerpen voor een sprekende merkidentiteit

Typografie

Een lettertype moet niet alleen goed leesbaar zijn, maar het heeft ook invloed op het gevoel van je klant. Typografie zorgt er namelijk indirect voor dat je de juiste klanten aantrekt. Door te kiezen voor specifieke lettertypen roep je namelijk – vaak onbewust – in het hoofd van een lezer bepaalde associaties op : vrolijk, serieus, uitnodigend, romantisch, elegant, technisch of juist luxueus.  Typografie is daarom een belangrijke, maar vaak over het hoofd geziene, factor bij het ontwikkelen van een merkidentiteit. Een lettertype dat aansluit bij het karakter van je merk, maakt je merk nog sterker.

Tone of voice

De tone of voice is hoe je iets zegt of schrijft. In een bepaalde toon, aanspreekvorm en specifieke bewoordingen. Het is letterlijk de stem van je bedrijf. De tone of voice bepaalt hoe je communiceert via de communicatiekanalen, ook wanneer er geen face-to-face contact is. Het geeft je bedrijf persoonlijkheid en zorgt voor herkenbaarheid. Zo gebruik je als advocaat eerder formele taal veelal vol met vakjargon, terwijl je als lifestylecoach juist persoonlijker taalgebruik wil gebruiken. De tone of voice moet passen bij degene die je wil aanspreken op zijn of haar niveau en een manier die zij het meest prettig vinden.

Logo ontwerp

Een goed logo is herkenbaar, tijdloos en geeft de juiste vibe af voor jouw ideale klant. Het is het meest herkenbare onderdeel van de visuele identiteit. En door de tijd waarin wij nu leven van digitale apparaten, schermtypes en online kanalen is het van belang dat je logo dynamisch is. Hiermee bedoel ik niet dat het beweegt, maar dat het op diverse manieren ingezet kan worden: staand, liggend, met of zonder beeldmerk, symbolisch en vele andere varianten. Multi-inzetbaar voor zowel het internet, gedrukt op een USB-stick, als de zijkant van een bedrijfswagen of gevelbekleding.

Bewaak jouw huisstijl en strategie met een huisstijlhandboek

Een huisstijl handboek helpt om je brand identity consistent te blijven communiceren. Want wanneer je totale merkbeleving consequent wordt doorgevoerd in ál je communicatiemiddelen (social media, website, documenten, drukwerk, winkelaankleding en promotiemateriaal) blijft je merkidentiteit exact dat wat het moet weergeven: een krachtig en herkenbaar merk

Een huisstijl handboek of brandbook is eigenlijk een handleiding over jouw merk. Hierin wordt onder meer vastgelegd op welke wijze je het logo moet gebruiken, je missie, kleurwaarden, typografie en de richtlijnen voor alle communicatie binnen en buiten je bedrijf. Over hoe je merk eruitziet, hoe je merk aanvoelt en hoe je merk klinkt.

Doordat de richtlijnen voor het toepassen van de merkidentiteit vastliggen, is voor iedereen die met jouw merk werkt, het direct duidelijk hoe men hiermee om moet gaan. Zo kun je het handboek bijvoorbeeld doorsturen naar een website bouwer die een landingspagina voor je gaat maken, een copywriter die je teksten gaat schrijven of een SEO Specialist die een Google AdWords campagne voor je opzet.

Daarom lever ik bij het ontwikkelen van jouw merkidentiteit standaard een huisstijlhandboek. Zo heb je nooit meer onduidelijke briefings en net-niet-ontwerpen. Maar ben je altijd on brand en herkenbaar in je communicatie.
Bewaak jouw huisstijl en strategie met een huisstijlhandboek
Klanten aan het woord…

Samen bouwen aan een sterk en waardevol merk

Een merkidentiteit is meer dan alleen over hoe het er uitziet. Het draait om het gevoel dat het losmaakt bij je doelgroep. Dat je mensen raakt in hoofd en hart met je merk. Een merk met een purpose, waarmee men zich wil verbinden.

Ik help je graag met een unieke merkidentiteit te ontwikkelen die jouw authentieke merkwaarden reflecteert en perfect bij je past.

Of je nu een groot of klein bedrijf hebt. Durf te kiezen om echt onderscheid te maken met een sterk en waardevol merk.
Neem contact op en maak een vrijblijvende afspraak om te kijken of het klikt!
Brand identity - het ontwikkelen van een sterk merk
Pin
Share
Share
WhatsApp
Tweet