Meld je aan voor het gratis webinar: Verover het hart van je ideale klant

Merkidentiteit ofwel identiteit van je merk laten ontwikkelen

Merkidentiteit ontwikkelen voor authentieke merken die verbinden

Wanneer je jouw WHY, HOW & WHAT van je merk duidelijk voor ogen hebt van je merkontwikkeling, is het tijd voor de volgende stap: de merk identiteit laten maken. Beter bekend als de visuele identiteit  ofwel brand identity.

De identiteit van je merk is namelijk het gezicht en de stem van je bedrijf. Niet alleen bestaat dit uit visuele elementen. Maar ook de boodschap die je wilt uitdragen en de manier waarop je dit wilt doen maken hier een deel van uit. Want een merkidentiteit is hoe de wereld je bedrijf ziet, je herkent en je begint te vertrouwen.

Beschouw deze fase van de merkontwikkeling daarom ook als de persoonlijkheid van je bedrijf vormgeven in een authentieke verpakking met een unieke boodschap.

Zonder een duidelijke merkidentiteit ben je stuurloos

Huisstijl, merkstijl of brand design; hiermee wordt eigenlijk allemaal hetzelfde bedoelt. Namelijk de visuele weergave en toon van de identiteit van je merk. Bij een merk ontwikkelen worden je kernwaarden, waar je voor gaat en staat, de belofte die je doet aan je klanten, je sterke punten en unieke persoonlijkheid van jou en je bedrijf in kaart gebracht.

Wanneer je merkidentiteit op de juiste manier wordt weergegeven, zullen klanten je bedrijf sneller herkennen, wekt het vertrouwen op en leidt dit ook tot meer loyale klanten. Maar wordt die visuele identiteit niet consequent doorgevoerd op alle communicatielagen van de identiteit van je merk (zowel online als offline), kan dit juist tegen je werken. Want juist de samenhang van alles zorgt voor de herkenbaarheid van je merk.

Het belang van een herkenbaar merk ontwikkelen

Vergelijk de uitstraling van je bedrijf c.q. identiteit van je merk eens met een persoon. Wanneer je iemand ziet die zichzelf steeds anders gedraagt of er uit ziet, dan kan je moeilijk de vinger op leggen wie die persoon is en wat je er aan hebt. En voor een merk is dat niet veel anders. 

Bijvoorbeeld: Stel je een collega voor die altijd een net overhemd aan heeft, haren netjes kortgeknipt, broek mooi gestreken en de schoenen goed gepoetst. Heb je het beeld goed voor ogen?

Ok, stel je nu voor dat diezelfde persoon op een dag ongeschoren naar het werk komt, een kapotte jeans draagt en een wenkbrauwpiercing heeft. Daardoor zal jullie ontmoeting waarschijnlijk ietwat ongemakkelijk aanvoelen. Omdat het niet is wat je van hem gewend bent. Misschien ga je hem zelfs vragen of hij zich wel ok voelt.⁠ 

⁠Bij de merkontwikkeling pas je diezelfde logica toe

Als je niet consequent bent qua visuele identiteit, je merkidentiteit, kan dit je klanten verwarren. Want ze hebben geen idee wat je voor ze kunt betekenen. Daardoor verliezen ze vertrouwen en kunnen zelfs bestaande klanten van je vervreemden. En dat is juist het tegenovergestelde van wat je wil. ⁠

Bij de merkontwikkeling is het juist belangrijk om een eenduidig geloofwaardig  verhaal te vertellen waar iemand zich mee kan verbinden. Een merkidentiteit dat krachtig, onderscheidend en herkenbaar is. Waarbij de merkontwikkeling de ziel van je bedrijf, de merk essentie, vangt in een visueel geheel en pakkende teksten die raken.

Kortom een merkidentiteit die moeiteloos communiceert WAAROM iemand specifiek bij jou moet zijn, WAAR jij voor staat en duidelijk maakt voor WIE je het doet en HOE je dit doet.
Muriel heeft ons tijdens de brainstormsessies, naar de uiteindelijke branding van ons nieuwe bedrijf Audio Solvation, steeds weten te motiveren. Grote pluspunt is dat Muriel zich goed kan inleven in de klant en markt, en daardoor weet wat er speelt en wat belangrijk is. Tijdens de daarop verdere uitwerking van zowel de huisstijl als de nieuwe website heb ik goed kunnen samenwerken met Muriel. Altijd bereikbaar en meedenkend, flexibel en gewoon direct aanpakken. Dat is hoe ik de samenwerking met Muriel ervaren heb, en nog steeds ervaar!
Merkontwikkeling & brand design voor high end audio producten
Tom Dohmen
Marketing & Communicatie bij Soundsale & Audio Solvation
Muriel is een creatieve duizendpoot. Wat haar kenmerkt is zowel haar grafische als technische kennis. Dat maakt dat Muriel voor mij uniek is. Ze weet met haar inzichten heel goed de wensen van haar klant te vertalen naar concrete oplossingen en middelen. Een echte conceptdenker. Niet iemand die enkel een “opdracht” aanneemt, maar meedenkt om te komen tot een optimaal resultaat. Van strategie tot visuele identiteit en bijpassende middelen. Muriel is planmatig, houdt zich aan afspraken en is bovenal een hartstikke fijn persoon om mee samen te werken
Merk identiteit ontwikkelen, brand design en marketing
Cyriel Hendrix
Eigenaar bij Hendrix & Co - Marketing & Communicatie
Als brandcoach help ik je met een visuele identiteit die perfect bij jou past en goed weergeeft waar jij voor staat.
Als brandcoach help ik je met een visuele identiteit die perfect bij jou past en goed weergeeft waar jij voor staat.

Een waardevol merk ontwikkelen met een inspirerende, authentieke boodschap

Door het bezoeken van je site, winkel, socials of de flyers die je uitdeelt vormt een potentiele klant een beeld (imago) van je bedrijf. Hoe ze over je denkt, of ze je vertrouwt en of jij wel de juiste persoon bent om haar te helpen.

En precies dáár ligt de uitdaging van de merkontwikkeling.

Want als iemand voor het eerst kennismaakt met je merk, roept dit automatisch associaties op in haar hoofd en krijgt ze hierbij een bepaald gevoel. Maar dan moeten die associaties en dat gevoel wel passen bij wie jij bent.

Wat doet een merkidentiteit?

Dus als je de identiteit van je merk goed laat weergeven wie jij bent, wat je drijft en wat je voor die persoon kan betekenen, maak je duidelijk waarom iemand bij jou moet zijn. 

En dat maakt een authentiek merk ook zo sterk en waardevol. Want een sprekende visuele identiteit geeft een bepaalde vibe af. En vertelt een inspirerende boodschap die voor iedereen te begrijpen is. Maar zorgt die merkidentiteit er ook voor dat je de klanten aantrekt waar jij zo happy van wordt.

Wil jij een authentieke merk identiteit laten maken? Tijdens een persoonlijk en vrijblijvend gesprek vertel ik je graag meer over wat er bij een merkontwikkeling komt kijken.

Samen een sterk en uniek merk ontwikkelen

Zoals je al hebt gemerkt, gaat een merk identiteit laten maken over meer dan alleen hoe de identiteit van je merk er uitziet. Want het draait om het gevoel dat die merkidentiteit losmaakt bij je doelgroep. Waardoor je mensen raakt in hoofd, hart en ziel met je merk. Een merk met een purpose, waarmee men zich wil verbinden.

Ik help je graag met een merk ontwikkelen dat  jouw authentieke merkwaarden reflecteert en perfect bij je past.

Of je nu een groot of klein bedrijf hebt. Durf te kiezen voor een sterke en waardevolle merkidentiteit die raakt. Waarmee je het onderscheid kunt maken, minder concurrentie ervaart en moeiteloos jouw droomklanten aantrekt.

Neem contact op en maak een vrijblijvende afspraak om te kijken of het klikt!

Behind every great brand is a great story.
This story starts with what matters most.

Werkwijze merkontwikkeling: het uitgangspunt komt van binnenuit

Wanneer je een waardevolle merk identiteit wil laten maken start ik als brand coach altijd bij de kern van wie jij bent. Maar om jezelf te laten zien, moet jij jezelf natuurlijk eerst goed kennen. Daarom duiken we samen de diepte in tijdens de merkontwikkeling. En dat start met de positionering en strategie van je merkidentiteit.  

De identiteit van je merk start met de kern

Aan de basis van een sterk merk staat het merk-DNA. Het kloppende hart van je merkidentiteit. Want die essentie laat zien wie je bent, waar je voor staat en wat je te bieden hebt. 

Met behulp van het Brand Thinking Canvas e.a. haal ik naar boven wat jou zo uniek maakt. Waar je onderscheidend vermogen ligt en welke positie in de markt je inneemt. Maar ook hoe jij als merk betekenis kan geven aan het leven van je klanten, zodat je onweerstaanbaar voor ze wordt.

Deze strategische basis is hét uitgangspunt voor al je branding, strategieën, marketing en communicatie uitingen.
De identiteit van je merk start met de kern​

Een waardevol merk ontwikkelen vanuit 4 bouwstenen

Vervolgens gaan we door naar het volgende deel van de merkontwikkeling. Namelijk het verbinden van de bouwstenen die jouw merk zo waardevol maken. Waardoor je een solide basis hebt, waarmee je de merk identiteit kan laten maken.

Hierdoor kan je dat waar het écht om gaat, overal en in elk onderdeel van je merkidentiteit voel-, hoor- en zichtbaar maken. Want het is niet alleen zeggen waarom je iets doet, het is ook laten ervaren als je het ook daadwerkelijk doet.
De bouwstenen van je merkidentiteit bepalen
Je missie-statement geeft het oh zo belangrijke WHY van jouw merk weer.  Het waarom jij doet wat je doet, om je idealen na te streven vanuit het oogpunt van je merk gezien. Je missie is het kompas van je merkidentiteit. Het geeft je bedrijf en je eventuele medewerkers richting. Een merk missie geeft je merk bestaansrecht en maatschappelijke betekenis.
Een merkbelofte hoeft niet altijd direct je slogan of “pay-off” te zijn. Het is een diepere emotionele belofte (vanuit de doelgroep gezien) die je doet en je merk waarde geeft. Het is dat waarmee mensen zich willen verbinden. De merkbelofte geeft de plek helder weer die je wil innemen in de wereld, vanuit jouw idealen, in het hoofd, hart en ziel van je doelgroep.
Merkwaarden bevatten de essentie van je merk. Datgene wat jouw merk in de kern definieert. Dat waar het écht om gaat, en wat overal, in elk onderdeel van je merk voelbaar en zichtbaar is. Het bevat eigenschappen waarmee mensen zich in jouw merkidentiteit kunnen herkennen, en zich ermee willen verbinden. Zie het als een middel om alles wat je merk doet en alle keuzes die jouw merk maakt aan te toetsen.
Merkpijlers zijn een cruciaal onderdeel van je merkboodschap, Niet alleen om verhaal te vertellen, maar ook bijzonder handig bij het maken van je content. Dus in feite zijn het keywords die de belangrijkste onderwerpen, voordelen of verkoopargumenten verwoorden die jouw merk uniek maken. De merkpijlers van Apple zijn bijvoorbeeld: Eenvoud, creativiteit en menselijkheid.
Wanneer de merkstrategie en positionering en de bijbehorende merkidentiteit duidelijk zijn gedefinieerd is de basis voor een merk ontwikkelen klaar. Vervolgens gaan we aan slag met het uitwerking van je merkidentiteit in de communicatiemiddelen die je gebruikt voor een optimale merkbeleving.
Ik heb haar leren kennen als een zeer inspirerend en creatief persoon. Door haar inlevingsvermogen en haar enthousiasme is het net alsof het niet een opdracht is, maar alsof ze een huisstijl en website maakt voor haarzelf. Verrassende inzichten en ideeën worden uitgewerkt tot in detail. Complimenten Muriel, Je bent een op en top vakvrouw wat heeft gerelateerd in een hele mooie huisstijl en website!
Merkontwikkeling en brand design voor voedingcoach
Linda Duineveld
Voedingscoach bij FierVitaal
Muriel is een top ontwerper die zonder veel woorden precies aanvoelt wat de klant graag wil. In de samenwerking zijn enthousiasme, professionaliteit, flexibiliteit, punctualiteit en no-nonsense sleutelbegrippen!! Ik ben zeer tevreden over zowel het proces als ook het eindresultaat, absolute aanrader om met deze fantastische dame in zee te gaan!!
Merkontwikkeling en brand design voor coach
E. Evertz
JoyFull Care - Praktijk voor leer- en gedragsproblemen

De merkontwikkeling omzetten naar een visuele identiteit

Het huisstijl ontwerp is slechts onderdeel van je visuele identiteit. Het is stijl van je merk die je positionering visueel ondersteunt en die je product of dienst herkenbaar maakt. In plaats van je logo te “plakken” op briefpapier, visitekaartjes of de bedrijfsauto zorg ik dat het hele plaatje klopt. Dit doe ik door de juiste merkwaarden naar voren te halen en jouw unieke eigenschappen te benadrukken. Zodat je in jouw merkidentiteit goed kunt laten zien, horen én voelen waar jouw bedrijf voor staat.

Een visuele identiteit dat authentiek, uniek en waardevol is, waarin mensen zich herkennen en mee willen verbinden.

De merknaam, pay-off, vorm, kleur, beeldstijl, typografie en de tone-of-voice zijn enkele onderdelen die aan bod komen bij de merkontwikkeling. Het is dat wat je merk tastbaar en zichtbaar maakt. Zodat alles wat je communiceert, naar buiten toe, maar ook intern, op eenzelfde lijn komt te liggen met een heldere boodschap.

Visuele identiteit ofwel merk identiteit laten maken

Merknaam ontwikkelen

Een pakkende merknaam bedenken is van essentieel belang. Want je merknaam wordt honderden keren per dag opgeschreven of in gesprekken gebruikt. Een sterke naam blijft hangen en claimt een positie in het brein van je doelgroep. Daarom is dit iets dat bij merkontwikkeling nooit onderschat mag worden. Want het is de titel van jouw merkverhaal. Of dat nu een merknaam is, of een naam voor een nieuwe productlijn of dienst.

Pay-off

Een pay-off geeft richting aan de belofte die je doet. Het vertelt iets over de kern en de identiteit van het bedrijf. Daarom draagt het bij aan de merkpositionering van je bedrijf. Ook moet een goede pay-off aansluiten op het WHY van je merk. Want communicatie die aansluit op jouw WHY blijft veel beter hangen.

Kleuren

De betekenis van kleuren is afhankelijk van de cultuur waarin je bent opgegroeid en de tijd waarin je leeft. Want kleuren roepen bepaalde gevoelens en associaties op. Net zoals blauw vertrouwen uitstraalt, trek je de aandacht met rood en staat groen voor groei en duurzaamheid. Daarnaast spelen ook persoonlijke voorkeuren en mode bij onze reactie op kleuren een rol. Doordat kleur communiceert, koppelen we er waardes aan. Daarom is het belangrijk om doordacht kleur te bekennen voor je merkidentiteit.

Beeldstijl

De eerste indruk die mensen van jouw merk krijgen wordt grotendeels bepaalt door de visuals (fotografie, video, illustraties en animaties) die je gebruikt. Door duidelijke kaders te stellen wordt de merkessentie gevangen in een pakkend beeldconcept dat men herkent, inspireert en waarmee iemand zich kan vereenzelvigen. Daarom moet alles van dit deel van visuele identiteit tot in de puntjes kloppen. Van mens tot product, zodat het direct duidelijk is waarom iemand voor jouw bedrijf moet kiezen.

Vormentaal

De vormentaal is een vaak ondergeschoven kindje in de merkontwikkeling. Toch is ook dit een belangrijk onderdeel van de visuele identiteit. Want het bepaalt de ‘scherpte’ en/of ‘warmte’ in de identiteit van je merk. Is een merk hard of zacht? Is het voor mannen of vrouwen? Die vormen kunnen elementen van je logo zijn of een aanvulling daarop. Door deze vormen goed op elkaar af te stemmen, wordt de merkidentiteit compleet en breed inzetbaar.

Een merk identiteit laten maken die verbindt
Een merk identiteit laten maken die verbindt
Merkontwikkeling voor een sprekende merkidentiteit start met een sprekend logo

Typografie

Niet alleen moet een lettertype goed leesbaar zijn, maar ook de uitstraling ervan heeft invloed op het gevoel van je klant. Typografie zorgt er namelijk indirect voor dat je de juiste klanten aantrekt. Door te kiezen voor specifieke lettertypen roep je – vaak onbewust – in het hoofd van een lezer bepaalde associaties op. Zoals: vrolijk, serieus, uitnodigend, romantisch, elegant, technisch of juist luxueus. Daarom is typografie een essentiële factor bij de merkontwikkeling. Bovendien maakt een lettertype dat perfect aansluit bij het karakter van je merkidentiteit, je merk nog sterker.

Tone of voice

De tone of voice is hoe je iets zegt of schrijft. In een bepaalde toon, aanspreekvorm en specifieke bewoordingen. Dus het is letterlijk de stem van je merk. Want de tone of voice bepaalt hoe je communiceert via de communicatiekanalen. Ook wanneer er geen face-to-face contact is. Daarnaast geeft het je merkidentiteit persoonlijkheid en zorgt het voor herkenbaarheid.
Zo gebruik je als advocaat formele taal die ietwat stoffig maar professioneel overkomt, vaak gemixt met ingewikkelde begrippen. Daarentegen gebruikt een lifestylecoach juist een meer laagdrempelige actieve manier om te communiceren met haar publiek. Veel persoonlijker, vlotter en voor iedereen te begrijpen. Kortom de tone of voice moet passen bij degene die je wil aanspreken op zijn of haar niveau en een manier die zij het meest prettig vinden.

Logo ontwerp

Een goed logo is herkenbaar, tijdloos en geeft de juiste vibe af voor jouw ideale klant. Ook is een logo het meest herkenbare onderdeel van de merkidentiteit. En door de tijd waarin wij nu leven van digitale apparaten, schermtypes en online kanalen is het van belang dat je logo dynamisch is. 

Hiermee bedoel ik niet dat het beweegt. Maar dat het op diverse manieren ingezet kan worden: staand, liggend, met of zonder beeldmerk, symbolisch en vele andere varianten. Multi-inzetbaar voor zowel het internet, gedrukt op een USB-stick, als de zijkant van een bedrijfswagen of als gevelbekleding.

Merkidentiteit ontwikkelen voor authentieke merken die verbinden
Personal branding geeft jouw authenticiteit weer, wie jij als ondernemer bent

Ken jij de Focus Academie al?

Speciaal voor de DIY ondernemer die zelf aan de slag wil. Door middel van coaching, workshops en slimme tools ontdek je hoe je focus kan aanbrengen in je Merk en Marketing. Waardoor je een solide basis krijgt, zodat je gerichter kan mikken en aantrekkelijk wordt voor de allerbeste klanten.

Pin
Share
Share
WhatsApp
Tweet