Merkidentiteit ofwel brand identity van je bedrijf laten ontwerpen

Je merkidentiteit bepalen is de unieke persoonlijkheid van je visuele merk ontwikkelen

Wanneer je jouw WHY, HOW & WHAT van je merk duidelijk voor ogen hebt, is het tijd voor de volgende stap: het ontwikkelen van de visuele identiteit ofwel brand identity.

De merkidentiteit is het gezicht en de stem van je bedrijf. Dit bestaat niet alleen uit de visuele elementen, maar ook de boodschap van je bedrijf en jouw unieke kernwaarden maken hier een deel van uit. Het is hoe de wereld je bedrijf ziet, je herkent en je begint te vertrouwen.

Beschouw de ontwikkeling van je merkidentiteit daarom ook als de persoonlijkheid van je bedrijf vormgeven in een authentieke verpakking.

Zonder een duidelijke merkidentiteit ben je stuurloos

Huisstijl, merkstijl of brand design; hiermee wordt eigenlijk allemaal hetzelfde bedoelt, namelijk de visuele weergave van de ontwikkeling van je merkidentiteit. Bij een merk ontwikkelen worden je kernwaarden, waar je voor gaat en staat, de belofte die je doet aan je klanten, je sterke punten en unieke persoonlijkheid van jou en je bedrijf in kaart gebracht.
Ga je de merkidentiteit bepalen op de juiste manier weergegeven, dan zal je doelgroep je bedrijf sneller herkennen, wekt het vertrouwen op en uiteindelijk kan dit leiden tot meer loyale klanten. Maar wordt die merk ontwikkeling niet consequent doorgevoerd in de brand identity en communicatielagen van je bedrijf (zowel online als offline), kan dit juist het tegenovergestelde bewerkstelligen.

Het belang van een herkenbaar merk ontwikkelen

Vergelijk je bedrijf c.q. merk bijvoorbeeld met een persoon. Wanneer je iemand ziet die zichzelf steeds anders gedraagt of er uit ziet, is het moeilijk om te bepalen wie die persoon is en of je er van op aan kunt.⁠

Bijvoorbeeld: Stel je een collega voor die altijd een net overhemd aan heeft, haren netjes kortgeknipt, broek mooi gestreken en de schoenen goed gepoetst. Heb je het beeld goed voor ogen?

Ok, stel je nu voor dat diezelfde persoon op een dag ongeschoren naar het werk komt, een kapotte jeans draagt en een wenkbrauwpiercing heeft. Het zal waarschijnlijk ietwat ongemakkelijk aanvoelen, omdat het niet is wat je van hem gewend bent. Misschien ga je hem zelfs vragen of hij zich wel ok voelt.⁠

⁠Diezelfde logica kun je ook toepassen op een merk ontwikkeling

Als je niet consequent bent qua visuele identiteit, je merkidentiteit, kan dit je klanten verwarren, verliezen ze vertrouwen en kunnen ze zelfs van je vervreemden. En dat is juist het tegenovergestelde van wat je wil. ⁠

Bij de ontwikkeling van je merkidentiteit is het juist belangrijk om een duidelijk verhaal te vertellen. Een merkidentiteit dat krachtig, onderscheidend en geloofwaardig is. Waarbij de merk ontwikkeling de ziel van je bedrijf, de merk essentie, goed vangt en weergeeft in een brand identity dat verbindt. Die uitstraalt wat je wilt vertellen en klanten hiermee aantrekt.

Brand identity - ontwikkeling van je merkidentiteit
Als brandcoach help ik je met een ontwikkeling van je merkidentiteit die perfect bij jou past.

Een waardevol merk ontwikkelen met een inspirerende, authentieke boodschap

De merkidentiteit bepalen van een bedrijf start ik bij de merkstrategie en positionering. Daarna gaan we pas aan de slag met de visuele vertaling van jouw unieke boodschap.

Want wanneer jouw potentiële klant voor het eerst kennismaakt met je merk, roept dit automatisch associaties op in haar hoofd en krijgt ze hierbij een bepaald gevoel

Door het bezoeken van je site, je winkel, socials of het zien van je flyer wordt een beeld van jouw bedrijf gevormd. Hoe ze over je denkt, of ze je vertrouwt en of je wel de juiste persoon bent om haar te helpen.
En precies dáár ligt de uitdaging van een authentiek en sterk merk ontwikkelen.

Een goede en sprekende merkidentiteit geeft een bepaalde vibe af en vertelt een boodschap die voor iedereen te begrijpen is. Het moet beschrijven wie jij bent, wat je drijft en wat je voor die persoon kan betekenen.

Hoe zorg je dan dat deze aangenomen associaties in dezelfde lijn liggen met de eigenschappen en waarden van jouw authentieke merk?

Ik vertel je er graag meer over tijdens een persoonlijk gesprek.

Een waardevol merk start met een inspirerende merkidentiteit

Merkidentiteit bepalen: het uitgangspunt komt van binnenuit

Om tot een goed beeld te komen begin ik als brand coach van binnenuit. Hierbij komen je merkwaarden, de merkbelofte, positionering van je merk, de merkessentie, je drijfveren en idealen aan bod. We kijken naar de belangrijkste bouwstenen wat jou als bedrijf relevant en onweerstaanbaar maakt voor je klanten. Zodat we een solide basis krijgen voor de ontwikkeling van je merkidentiteit. 

Maar om jezelf te kunnen zijn, moet je jezelf natuurlijk eerst goed kennen. Daarom duiken we samen de diepte in, om het beste in jou en je bedrijf naar boven te halen. Want als je precies weet wat jouw merk authentiek maakt, dan kan je ook jouw onderscheidend vermogen ten opzichte van je concurrenten benadrukken in die merkidentiteit.

Brand identity is dat wat jouw merk uniek maakt en je onderscheidt van anderen

Een waardevol merk ontwikkelen vanuit 4 bouwstenen:

01

Merkpijlers

Merkpijlers zijn een cruciaal onderdeel van je merkboodschap, Niet alleen om verhaal te vertellen, maar ook bijzonder handig bij het maken van je content. Het zijn in feite keywords die de belangrijkste onderwerpen, voordelen of verkoopargumenten verwoorden die jouw merk uniek maken. De merkpijlers van Apple zijn bijvoorbeeld: Eenvoud, creativiteit en menselijkheid.

02

merkwaarden

Merkwaarden bevatten de essentie van je merk. Datgene wat jouw merk in de kern definieert. Dat waar het écht om gaat, en wat overal, in elk onderdeel van je merk voelbaar en zichtbaar is. Het bevat eigenschappen waarmee mensen zich in jouw merkidentiteit kunnen herkennen, en zich ermee willen verbinden. Zie het als een middel om alles wat je merk doet en alle keuzes die jouw merk maakt aan te toetsen.

03

merkbelofte

Een merkbelofte hoeft niet altijd direct je slogan of “pay-off” te zijn. Het is een diepere emotionele belofte (vanuit de doelgroep gezien) die je doet en je merk waarde geeft. Het is dat waarmee mensen zich willen verbinden. De merkbelofte geeft de plek helder weer die je wil innemen in de wereld, vanuit jouw idealen, in het hoofd, hart en ziel van je doelgroep.

04

merk missie

Je missie-statement geeft het oh zo belangrijke WHY van jouw merk weer.  Het waarom jij doet wat je doet, om je idealen na te streven vanuit het oogpunt van je merk gezien. Je missie is het kompas van je merkidentiteit. Het geeft je bedrijf en je eventuele medewerkers richting. Een merk missie geeft je merk bestaansrecht en maatschappelijke betekenis.

Wanneer de merkidentiteit en bijbehorende merkstrategie en positionering duidelijk zijn gedefinieerd, zorg ik dat dit creatief tot uiting komt in een authentiek brand design voor optimale merkbeleving.
Klanten aan het woord…

Every great brand is like a great story.

Kevin Plank - oprichter van Under Armour

De merk ontwikkeling omzetten naar een visuele identiteit voor je bedrijf

Het huisstijl ontwerp is slechts onderdeel van je brand identity. Het is stijl van je merk die je positionering visueel ondersteunt en die je product of dienst herkenbaar maakt. In plaats van je logo te “plakken” op briefpapier, visitekaartjes of de bedrijfsauto zorg ik dat het hele plaatje klopt. Dit doe ik door de juiste merkwaarden naar voren te halen en jouw unieke eigenschappen te benadrukken. Zodat je in jouw merkidentiteit goed kunt laten zien én voelen waar jouw bedrijf voor staat.

Een visuele identiteit dat authentiek, uniek en waardevol is, waarin mensen zich herkennen en mee willen verbinden.

De merknaam, pay-off, vorm, kleur, beeldstijl, typografie en de tone-of-voice zijn enkele onderdelen die aan bod komen bij de ontwikkeling van je merkidentiteit. Het is dat wat je merk tastbaar en zichtbaar maakt. Zodat alles wat je communiceert, naar buiten toe, maar ook intern, op eenzelfde lijn komt te liggen met een heldere boodschap.

Merkidentiteit: ontwikkelen van merknaam en de pay-off

Merknaam ontwikkelen

Een pakkende merknaam bedenken is van essentieel belang. Je merknaam wordt honderden keren per dag opgeschreven of in gesprekken gebruikt. Een sterke naam blijft hangen en claimt een positie in het brein van je doelgroep. Het vertelt jouw merkverhaal. Of dat nu een merknaam is, of een naam voor een nieuwe productlijn of dienst; het is iets dat nooit onderschat mag worden. 

Pay-off

Een pay-off geeft richting aan de belofte die je doet. Het vertelt iets over de kern en de identiteit van het bedrijf. Een unieke pay-off past daarom perfect bij je merk, inspireert klanten en vertelt een verhaal. Het draagt bij aan de merkpositionering van je bedrijf. Ook moet een goede pay-off aansluiten op het WHY van je merk, want communicatie die aansluit op jouw WHY blijft veel beter hangen.

Kleuren

De betekenis van kleuren is afhankelijk van de cultuur waarin je bent opgegroeid en de tijd waarin je leeft. Kleuren roepen bepaalde gevoelens en associaties op. Zo straalt blauw vertrouwen uit, trek je de aandacht met rood en staat groen voor groei en duurzaamheid. Daarnaast spelen ook persoonlijke voorkeuren en mode bij onze reactie op kleuren een rol. Kleur communiceert en we koppelen er waardes aan. Daarom is het belangrijk om doordacht kleur te bekennen voor je merkidentiteit.

Beeldstijl

De eerste indruk die mensen van jouw merk krijgen wordt grotendeels bepaalt door de visuals (fotografie, video, illustraties en animaties) die je gebruikt. Door duidelijke kaders te stellen wordt de merkessentie gevangen in een pakkend beeldconcept dat men herkent, inspireert en waarmee iemand zich kan vereenzelvigen. Alles moet tot in de puntjes kloppen, van mens tot product, zodat het direct duidelijk is waarom iemand voor jouw bedrijf moet kiezen.

Vormentaal

De vormentaal is belangrijk onderdeel van de visuele uitstraling en bepaalt de ‘scherpte’ en/of ‘warmte’ in een merkidentiteit. Is een merk hard of zacht? Is het voor mannen of vrouwen? De vormen kunnen elementen van je logo zijn of een aanvulling daarop. Door deze vormen goed op elkaar af te stemmen, wordt de merkidentiteit compleet en breed inzetbaar.

Van merk ontwikkeling naar een brand identity: een merkidentiteit die verbindt
Van merk ontwikkeling naar een brand identity: een merkidentiteit die verbindt
Logo ontwerpen voor een sprekende merkidentiteit

Typografie

Een lettertype moet niet alleen goed leesbaar zijn, maar het heeft ook invloed op het gevoel van je klant. Typografie zorgt er namelijk indirect voor dat je de juiste klanten aantrekt. Door te kiezen voor specifieke lettertypen roep je namelijk – vaak onbewust – in het hoofd van een lezer bepaalde associaties op : vrolijk, serieus, uitnodigend, romantisch, elegant, technisch of juist luxueus.  Typografie is daarom een belangrijke, maar vaak over het hoofd geziene, factor bij het ontwikkelen van een merkidentiteit. Een lettertype dat aansluit bij het karakter van je merkstijl, maakt je merk nog sterker.

Tone of voice

De tone of voice is hoe je iets zegt of schrijft. In een bepaalde toon, aanspreekvorm en specifieke bewoordingen. Het is letterlijk de stem van je bedrijf. De tone of voice bepaalt hoe je communiceert via de communicatiekanalen, ook wanneer er geen face-to-face contact is. Het geeft je bedrijf persoonlijkheid en zorgt voor herkenbaarheid. Zo gebruik je als advocaat eerder formele taal veelal vol met vakjargon, terwijl je als lifestylecoach juist persoonlijker taalgebruik wil gebruiken. De tone of voice moet passen bij degene die je wil aanspreken op zijn of haar niveau en een manier die zij het meest prettig vinden.

Logo ontwerp

Een goed logo is herkenbaar, tijdloos en geeft de juiste vibe af voor jouw ideale klant. Het is het meest herkenbare onderdeel van de visuele identiteit. En door de tijd waarin wij nu leven van digitale apparaten, schermtypes en online kanalen is het van belang dat je logo dynamisch is. Hiermee bedoel ik niet dat het beweegt, maar dat het op diverse manieren ingezet kan worden: staand, liggend, met of zonder beeldmerk, symbolisch en vele andere varianten. Multi-inzetbaar voor zowel het internet, gedrukt op een USB-stick, als de zijkant van een bedrijfswagen of gevelbekleding.

Bewaak jouw merkidentiteit met een huisstijl handboek

Een huisstijl handboek of merkstijl gids helpt om je brand identity consistent te blijven communiceren. Want wanneer je totale merk ontwikkeling consequent wordt doorgevoerd in ál je communicatiemiddelen zorg je voor een optimale merkbeleving. Denk aan social media, website, documenten, drukwerk, winkelaankleding en promotiemateriaal. Zo blijft je merkidentiteit exact dat wat het moet weergeven: een krachtig en herkenbaar merk. 

Een huisstijl handboek is dus eigenlijk een handleiding over jouw merk. Hierin wordt onder meer vastgelegd op welke wijze je het logo moet gebruiken, je missie, kleurwaarden, typografie en de richtlijnen voor alle communicatie binnen en buiten je bedrijf. Over hoe je merk eruitziet, hoe je merk aanvoelt en hoe je merk klinkt.

Doordat de richtlijnen voor het toepassen van de merkidentiteit vastliggen, is voor iedereen die met jouw merk werkt, het direct duidelijk hoe men hiermee om moet gaan. Zo kun je het handboek bijvoorbeeld doorsturen naar een website bouwer die een landingspagina voor je gaat maken, een copywriter die je teksten gaat schrijven of een SEO Specialist die een Google AdWords campagne voor je opzet.

Daarom lever ik na het merkidentiteit ontwikkelen standaard een huisstijlhandboek. Zo heb je nooit meer onduidelijke briefings en net-niet-ontwerpen. Maar ben je altijd on brand en herkenbaar in je communicatie.
Bewaak jouw merkstijl en merkidentiteit met een huisstijl handboek
Klanten aan het woord…

Samen een sterke en unieke merkidentiteit ontwikkelen

Zoals je al hebt gemerkt, gaat een merk ontwikkelen over meer dan alleen hoe het er uitziet. Het draait om het gevoel dat de merkidentiteit losmaakt bij je doelgroep. Dat je mensen raakt in hoofd, hart en ziel met je merk Een merk met een purpose, waarmee men zich wil verbinden.

Ik help je graag met een unieke merk ontwikkeling die jouw authentieke merkwaarden reflecteert en perfect bij je past.
Of je nu een groot of klein bedrijf hebt. Durf te kiezen voor een sterke en waardevolle merkidentiteit. Waarmee je het onderscheid kunt maken, minder concurrentie ervaart en moeiteloos jouw droomklanten aantrekt.
Neem contact op en maak een vrijblijvende afspraak om te kijken of het klikt!
Merkidentiteit ontwikkelen voor authentieke merken die verbinden
Zichtbaarheid Workshop in Zuid-Limburg: offline, online de beste worden
Beter zichtbaar worden?

Volg dé zichtbaarheid workshop voor ambitieuze ondernemers

In 3 stappen leer je hoe jij jezelf goed in de markt zet op een authentieke manier, zonder jezelf te verliezen. Zowel voor je website, je social media, je mailings en alle overige communicatie middelen.
Pin
Share
Share
WhatsApp
Tweet