Merkidentiteit ofwel identiteit van je merk laten ontwikkelen

Trek de juiste klanten aan met een doordachte merkidentiteit

De identiteit van het merk is de manier waarop jij jezelf presenteert aan de wereld. Het is de stem, het gezicht en de persoonlijkheid van je merk waarmee jij je onderscheidt van andere merken. Een merkidentiteit geeft jouw unieke kernwaarden weer en toont het karakter. 

Het is iets tastbaars waarmee potentiële klanten zich willen verbinden. Een merkidentiteit is hoe de wereld je bedrijf ziet, je herkent en je begint te vertrouwen.

Beschouw deze fase van de merkontwikkeling daarom ook als het vormgeven van de persoonlijkheid van je bedrijf in een authentieke verpakking met een unieke boodschap.

Een waardevolle merk identiteit met een inspirerende boodschap

Wanneer mensen je website bezoeken, je winkel binnenlopen, je sociale media bekijken of de flyers lezen die je uitdeelt, vormen ze een beeld van je bedrijf. Ze denken na over wat ze van je vinden, of ze je kunnen vertrouwen en of jij de juiste persoon bent om hen te helpen.

En dat is precies waar de uitdaging ligt van de identiteit van een merk.

Want als iemand voor het eerst kennismaakt met je merk, komen er automatisch associaties en gevoelens naar boven. Daarom is het belangrijk dat die associaties en gevoelens ook passen bij wie jij echt bent.

Wat is een merkidentiteit en wat doet het?

Als je merkidentiteit goed laat zien wie jij bent, wat je drijft en hoe je die persoon kunt helpen, maak je duidelijk waarom mensen voor jou moeten kiezen.

En dat maakt een authentiek merk ook zo sterk en waardevol. Een herkenbare visuele merkidentiteit straalt een bepaalde sfeer uit. En de manier waarop je je merk verbaal presenteert, draagt een inspirerende boodschap uit die voor iedereen begrijpelijk is.

Bovendien zorgt je merkidentiteit ervoor dat je de klanten aantrekt waar jij blij van wordt. Als brand coach help ik je bij het creëren van een verbale en visuele identiteit die perfect bij jou past en goed laat zien waar jij voor staat als merk.

Als brandcoach help ik je met een visuele identiteit die perfect bij jou past en goed weergeeft waar jij voor staat.

Zonder een duidelijke merkidentiteit ben je stuurloos

Wanneer je merkidentiteit op de juiste manier wordt weergegeven, zullen klanten je bedrijf sneller herkennen, vertrouwen opbouwen en loyaler worden. Maar als de visuele identiteit van je merk niet consistent wordt toegepast en je boodschap niet goed afgestemd is, kan dit juist voor verwarring zorgen.

Laten ik anders het belang van een herkenbaar merk eens vergelijken met een persoon.

Stel je iemand voor die steeds verschillende stijlen kleding draagt, elke keer een compleet ander kapsel heeft en constant van look verandert. Dat zou behoorlijk verwarrend zijn, nietwaar? Wanneer je iemand ziet die zichzelf steeds anders gedraagt of eruitziet, dan kan je moeilijk de vinger op leggen wie die persoon is en wat je eraan hebt. En voor een merk is dat niet veel anders.

Het belang van een merkidentiteit die herkenbaar is

Net zoals een persoon die constant van stijl verandert, kan een merk zonder een duidelijke merkidentiteit stuurloos lijken. Als klanten telkens verschillende visuele elementen, zoals kleuren, lettertypen en afbeeldingen, tegenkomen. En je boodschap op de ene plek informeel en op de andere plek formeel is, kunnen ze in de war raken. Ze hebben geen idee wat ze precies van je kunnen verwachten en wat je voor ze kan betekenen.

Daarom is het van groot belang om je merkidentiteit consistent en herkenbaar te maken. Door een duidelijke visuele identiteit te hanteren, met consistente kleuren, lettertypen en afbeeldingen, en door een goed afgestemde boodschap te communiceren, creëer je een samenhangend beeld voor je merk.

De samenhang van alles, zowel visueel als verbaal, zorgt voor de herkenbaarheid van je merk. Het maakt duidelijk wie je bent, waar je voor staat en wat je te bieden hebt. Daardoor kunnen potentiele klanten zich beter identificeren met je merk en voelen vertrouwen in wat je te bieden hebt. Want ze weten wat ze kunnen verwachten en voelen zich comfortabel bij het doen van zaken met je.

Het belang van een herkenbare merkidentiteit

Behind every great brand is a great story.
This story starts with what matters most.

Mijn aanpak voor een unieke merk identiteit: Beginnen vanuit de kern

Als brand coach start ik altijd bij de kern van wie jij bent wanneer je een waardevolle merkidentiteit wilt laten ontwikkelen. Namelijk als je jezelf goed wilt kunnen presenteren, is het essentieel om jezelf goed te kennen. Daarom duiken we samen dieper op wie jij van binnen bent. Dit begint met het bepalen van de positionering en strategie van je merkidentiteit.

De identiteit van je merk begint met de essentie

Het merk-DNA vormt de basis van een sterk merk. Het vertegenwoordigt de kern van je merkidentiteit en laat zien wie je bent, waar je voor staat en wat je te bieden hebt.

Met behulp van het Brand Thinking Canvas en andere methoden breng ik naar boven wat jou uniek maakt. We ontdekken jouw onderscheidend vermogen en welke positie je inneemt in de markt. Daarnaast onderzoeken we hoe jouw merk betekenis kan geven aan het leven van je klanten, zodat je onweerstaanbaar voor hen wordt.

Deze strategische basis vormt het uitgangspunt voor al je branding, marketingstrategieën en communicatie-uitingen.

De identiteit van je merk start met de kern​

Het bepalen van de bouwstenen van je merkidentiteit

Vervolgens gaan we verder met het verbinden van de bouwstenen die jouw merk waardevol maken. Hierdoor ontstaat een solide basis waarmee we de identiteit van het merk gaan vormgeven. Op deze manier kunnen we de essentie van je merk overal voelbaar, hoorbaar en zichtbaar maken. Want het gaat niet alleen om het vertellen waarom je iets doet… Maar ook om het laten ervaren dat je doet wat je zegt.

De bouwstenen van je merkidentiteit bepalen

Je missie-statement weerspiegelt het belangrijke ‘waarom’ van jouw merk. Het is de reden waarom je doet wat je doet, vanuit het perspectief van je merk. Daarom is je missie als een kompas voor je merkidentiteit en geeft richting aan je bedrijf en eventuele medewerkers. Want het geeft je merk bestaansrecht en maatschappelijke betekenis.

Een merkbelofte hoeft niet altijd direct je slogan of ‘pay-off’ te zijn. Omdat het een diepere emotionele belofte is die je doet en waarde geeft aan je merk, gezien vanuit het perspectief van je doelgroep. Het is iets waarmee mensen zich willen verbinden. Want de merkbelofte geeft duidelijk weer welke positie je wilt innemen in de wereld, gebaseerd op jouw idealen, en raakt het hoofd, hart en de ziel van je doelgroep.

Merkwaarden ofwel merkattributen vormen de essentie van je merk. Ze definiëren waar jouw merk werkelijk om draait en zijn voelbaar en zichtbaar in elk aspect van je merk. Ze vertegenwoordigen eigenschappen waarmee mensen zich kunnen identificeren en waarmee ze zich willen verbinden. Daarom zijn de kernwaarden van een merk een toetsingsmiddel voor alles wat je merk doet en alle keuzes die je merk maakt.

Merkpijlers vormen de stevige basis van je merkboodschap en spelen een belangrijke rol bij het overbrengen van de kernwaarden en voordelen die jouw merk zo uniek maken. Ze zijn als sterke pilaren die je merk ondersteunen en zijn ontzettend waardevol bij het maken van content die consistent en effectief is.

Denk aan merkpijlers als de belangrijkste thema’s, aspecten of eigenschappen van je merk die je wilt benadrukken in je communicatie. Ze zijn als wegwijzers die je helpen bij het bedenken van contentstrategieën, marketingcampagnes en zelfs bij het maken van dagelijkse beslissingen over je merk.

Als je je merkpijlers duidelijk definieert, geef je jezelf een krachtig hulpmiddel om consistent en gefocust te blijven in je merkcommunicatie. Het helpt je om op een samenhangende en doeltreffende manier je unieke merkboodschap over te brengen naar je doelgroep, waardoor je merk gemakkelijk herkenbaar en onderscheidend wordt.

Wanneer de essentie van je merkidentiteit duidelijk is gedefinieerd, is de basis gelegd voor de merk- en marketing strategie. Vervolgens gaan we aan de slag met het uitwerken van je merkidentiteit in de merkwijzer met de verbale en visuele aspecten van je communicatiemiddelen, voor een optimale merkbeleving.

Met deze bouwstenen creëer je een merkidentiteit die moeiteloos communiceert WAAROM iemand specifiek bij jou moet zijn, WAT je vertegenwoordigt en WIE je doelgroep is, en ook HOE je dit allemaal bereikt.

Het ontwikkelen van de identiteit van het merk is slechts een eerste stap voor een bloeiende toekomst voor je merk. Om echt succesvol te zijn, is het essentieel om een effectieve merkstrategie en marketingplan op te zetten die je merk of bedrijf laat groeien op een duurzame en doelgerichte manier. Een krachtig fundament van jouw merk.

Muriel heeft ons tijdens de brainstormsessies, naar de uiteindelijke branding van ons nieuwe bedrijf Audio Solvation, steeds weten te motiveren. Grote pluspunt is dat Muriel zich goed kan inleven in de klant en markt, en daardoor weet wat er speelt en wat belangrijk is. Tijdens de daarop verdere uitwerking van zowel de huisstijl als de nieuwe website heb ik goed kunnen samenwerken met Muriel. Altijd bereikbaar en meedenkend, flexibel en gewoon direct aanpakken. Dat is hoe ik de samenwerking met Muriel ervaren heb, en nog steeds ervaar!
Merkontwikkeling & brand design voor high end audio producten
Tom Dohmen
Marketing & Communicatie bij Soundsale & Audio Solvation
Muriel is een creatieve duizendpoot. Wat haar kenmerkt is zowel haar grafische als technische kennis. Dat maakt dat Muriel voor mij uniek is. Ze weet met haar inzichten heel goed de wensen van haar klant te vertalen naar concrete oplossingen en middelen. Een echte conceptdenker. Niet iemand die enkel een “opdracht” aanneemt, maar meedenkt om te komen tot een optimaal resultaat. Van strategie tot visuele identiteit en bijpassende middelen. Muriel is planmatig, houdt zich aan afspraken en is bovenal een hartstikke fijn persoon om mee samen te werken
Merk identiteit ontwikkelen, brand design en marketing
Cyriel Hendrix
Eigenaar bij Hendrix & Co - Marketing & Communicatie

De merkidentiteit: Meer dan alleen een logo en huisstijl

Wil je een sterke merkidentiteit, dan gaat dit verder dan alleen een logo en huisstijl. Want je wil iemand laten zien, horen én voelen waar jouw bedrijf voor staat. Daarom pak ik de identiteit van je merk op 2 vlakken aan:

De tastbare visuele merkidentiteit

De visuele merkidentiteit omvat de kleuren, typografie, afbeeldingen en andere grafische elementen die je merk uniek maken. Het is het visuele gezicht van je merk, waarmee je een onmiddellijke herkenning creëert bij je doelgroep. Een consistente en doordachte toepassing van deze visuele elementen zorgt voor een samenhangende en krachtige merkbeleving.
Bekijk hier wat een visuele merkidentiteit inhoudt

De voelbare verbale identiteit

Naast de visuele aspecten is de verbale identiteit van groot belang. Dit omvat de tone of voice, de woordkeuze en de manier waarop je communiceert met je doelgroep. Het gaat om de taal die je gebruikt, de boodschap die je overbrengt en de emoties die je oproept. Een sterke verbale identiteit geeft je merk een eigen stem en creëert een diepere connectie met je doelgroep.
Bekijk hier wat een verbale identiteit inhoudt.

Het samenspel van de verbale en visuele merkidentiteit is essentieel voor een geweldige merkbeleving. Want als je consistentie en harmonie tussen beide creëert, versterk je de herkenbaarheid en geloofwaardigheid van je merkimago. Op die manier kan je jouw merkwaarden en boodschap op een duidelijke en effectieve manier overbrengen.

Visuele identiteit ofwel merk identiteit laten maken

Visuele merkidentiteit

Merknaam ontwikkelen

Een sterke merknaam bedenken is cruciaal. Omdat deze dagelijks wordt gebruikt en een positie in het geheugen van je doelgroep claimt. Het is de titel van jouw merkverhaal, of het nu gaat om de merknaam zelf of de naam van een nieuwe productlijn of dienst.

Pay-off

Een pay-off is een korte en krachtige zin of slogan die de essentie van je merk samenvat. Het is een beknopte boodschap die richting geeft aan de belofte die je merk doet aan je doelgroep. 

Een goede pay-off draagt bij aan de merkpositionering en helpt bij het communiceren van de kernwaarden en identiteit van het bedrijf. Het moet aansluiten op het ‘waarom’ van je merk en blijft bij mensen hangen, waardoor het een belangrijk onderdeel wordt van de merkidentiteit en communicatiestrategie.

Kleuren

Kleuren spelen een belangrijke rol in de merkidentiteit, omdat ze bepaalde gevoelens en associaties oproepen bij mensen. Elke kleur heeft zijn eigen betekenis en kan verschillende emoties en percepties oproepen. Bij het kiezen van kleuren voor je merk is het belangrijk om rekening te houden met de cultuur, tijdgeest en persoonlijke voorkeuren. 

Zo kunnen kleuren vertrouwen, energie, groei, duurzaamheid, luxe en vele andere waarden communiceren. Daarom is het doordacht kiezen en toepassen van kleuren van cruciaal belang om de juiste boodschap over te brengen en de gewenste merkidentiteit te creëren.

Beeldstijl

De beeldstijl speelt een essentiële rol in de merkidentiteit, omdat het de eerste indruk vormt die mensen van je merk krijgen. Het omvat verschillende visuele elementen zoals fotografie, video, illustraties en animaties. Door een duidelijke en consistente beeldstijl te hanteren, kun je de gewenste uitstraling en sfeer van je merk creëren. Waarmee je zorgt voor herkenbaarheid, inspiratie en verbondenheid met je doelgroep.

Vormentaal

Vormentaal verwijst naar de specifieke vormen en grafische elementen die gebruikt worden om de merkidentiteit vorm te geven. Het gaat hierbij om de keuze en consistentie van vormen die je merk vertegenwoordigen en communiceren. 

Deze vormen kunnen onderdeel zijn van een logo, maar ook gebruikt worden als aanvulling op andere visuele elementen. Het bepaalt of je merk een zachte en organische uitstraling heeft of juist een strak en modern karakter heeft. Door deze vormen goed op elkaar af te stemmen, wordt de identiteit van het merk compleet en breed inzetbaar.

Een merk identiteit laten maken die verbindt
Een merkidentiteit laten ontwikkelen die raakt
Ik heb haar leren kennen als een zeer inspirerend en creatief persoon. Door haar inlevingsvermogen en haar enthousiasme is het net alsof het niet een opdracht is, maar alsof ze een huisstijl en website maakt voor haarzelf. Verrassende inzichten en ideeën worden uitgewerkt tot in detail. Complimenten Muriel, Je bent een op en top vakvrouw wat heeft gerelateerd in een hele mooie huisstijl en website!
Merkontwikkeling en brand design voor voedingcoach
Linda Duineveld
Voedingscoach bij FierVitaal
Muriel is een top ontwerper die zonder veel woorden precies aanvoelt wat de klant graag wil. In de samenwerking zijn enthousiasme, professionaliteit, flexibiliteit, punctualiteit en no-nonsense sleutelbegrippen!! Ik ben zeer tevreden over zowel het proces als ook het eindresultaat, absolute aanrader om met deze fantastische dame in zee te gaan!!
Merkontwikkeling en brand design voor coach
E. Evertz
JoyFull Care - Praktijk voor leer- en gedragsproblemen
Merkontwikkeling voor een sprekende merkidentiteit start met een sprekend logo
Verbale en visuele merkidentiteit die samenkomen tot een geheel

Verbale identiteit van het merk

Typografie

Niet alleen moet een lettertype goed leesbaar zijn, maar ook de uitstraling ervan heeft invloed op de boodschap die je wilt overbrengen. Sommige lettertypes zien er vrolijk en uitnodigend uit, terwijl andere meer serieus en professioneel ogen. Het juiste lettertype trekt precies de klanten aan die bij jou passen!

merktaal

De specifieke woorden en zinnen die je gebruikt om met je doelgroep te communiceren zijn super belangrijk. Want ze benadrukken voor wie je boodschap bedoelt is. Daarom moet jouw merktaal aansluiten bij de mensen die je wilt bereiken. Maar ook bij de persoonlijkheid van jouw merk. Bijvoorbeeld: als lifestyle merk gebruik je geen moeilijke termen of ellenlange zinnen, terwijl je dit bij een advocaat juist wel verwacht.

Tone of voice

Hoe je iets zegt of schrijft; in een bepaalde toon of aanspreekvorm bepaalt jouw tone of voice. Dus het is letterlijk de stem van je merk. Want dit geeft expressie aan je merkpersoonlijkheid, van je geschreven tekst tot het event waar je spreekt. Zo helpt het de juiste snaar te raken bij je doelgroep.

merkboodschap

De merkboodschap wordt vaak gezien als de belofte die je als merk aan je klanten doet. Hoewel een merkbelofte helderheid kan verschaffen over wat je als merk wilt communiceren, kan het herhalen van dezelfde boodschap op al je communicatiekanalen repetitief en eentonig klinken, als een papegaai die steeds hetzelfde zegt.

Daarom is het van belang dat je een reeks merkboodschappen hebt voor je verbale merkidentiteit. Deze boodschappen zijn speciaal ontworpen om je doelgroep te inspireren en te overtuigen. En helpen je om de verschillende aspecten van je merkidentiteit te communiceren en in te spelen op de specifieke behoeften en interesses van je doelgroep. Vervolgens worden deze boodschappen gebruikt op je website, in advertenties, op folders, in e-mails en op sociale media.

Slogan / tagline

Dit zijn korte en krachtige zinnen die jouw merk vertegenwoordigen. Ze zijn bedoeld om jouw merkidentiteit samen te vatten en blijven hangen bij mensen. Een goede slogan of tagline kan mensen nieuwsgierig maken en aanzetten tot actie. Zie het als een pakkende oneliner die jouw boodschap versterkt en jouw merk onderscheidt van anderen.

Ontdek de Kracht van een Betekenisvolle Merkidentiteit

Zoals je al hebt gemerkt gaat een sterke merkidentiteit verder dan alleen het uiterlijk. Het draait om het gevoel dat het oproept bij jouw doelgroep, een gevoel dat hen raakt in hoofd, hart en ziel. Een merk met een purpose en waar ze zich mee willen verbinden.

Of je nu een groot bedrijf hebt of een kleine zelfstandige bent, durf te kiezen voor een krachtige en waardevolle merkidentiteit die impact maakt. Waarmee jij je kan onderscheiden, minder concurrentie ervaart en moeiteloos de klanten aantrekt waar je blij van wordt.

Trek de juiste klanten aan met een doordachte merkidentiteit
Social media contentkalender 2023-2024

Steek je veel tijd en energie in je social media, maar merk je dat het niets oplevert?

Elke keer is het weer een uitdaging om content te verzinnen voor je social media posts. Maar onder de streep krijg je hoogstens een paar likes. En dat kan best frustrerend zijn.

Stel je eens voor dat je nooit meer zonder inspiratie zit voor je posts. Omdat je een kant-en-klaar contentplan hebt, gebaseerd op een bewezen marketingstrategie. Waarmee je waardevolle content kan bedenken in een handomdraai. Zou dat niet heerlijk zijn?
Pin
Share
Share
WhatsApp
Tweet