Meld je aan voor het gratis webinar: Verover het hart van je ideale klant

Merkstrategie voor een goede positionering van je merk en een authentiek merk verhaal
Muriel Snijders - brandcoach bij ill graff design voor een ijzersterke merkstrategie en positionering van je merk

Merkstrategie & Positionering van je merk

Hoe krijg je jouw merkverhaal in het hoofd van je klant? Want dat is eigenlijk het positioneren van je merk. Door middel van een slimme merkstrategie ga je een plekje creëren in het hoofd van jouw klanten, zodat je top-of-mind blijft.

Oftewel, dat potentiele klanten meteen aan jou denken wanneer ze je product of dienst nodig hebben. Ik help je om helder te krijgen wie jij bent als merk en wat je voor die klanten kan betekenen met een brand dat perfect bij jou past en je bedrijf laat groeien.

Een uniek en sterk merkverhaal begint bij jezelf

Een goede basis is het halve werk en dit begint altijd bij jouw authentieke merkverhaal. Dé reden dat jij bent begonnen (of gaat beginnen) met je bedrijf. Dit verhaal is voor iedereen anders en dat maakt een bedrijf juist zo uniek. Daarom moet je goed kunnen verwoorden waarom je doet wat je doet. 

Jouw verhaal en drijfveren (Start with “why” – Golden Circle) dragen enorm veel bij aan de positionering van je merk. Het geeft je merk een ziel. Iets waarmee klanten zich verbonden kunnen voelen. Een krachtig merkverhaal spreekt aan en maakt je zichtbaar. Het zorgt ervoor dat je merk een duidelijke boodschap heeft waarmee je jouw klanten écht kan raken. Door je bedrijf sterk te positioneren, maak je jouw onderscheidend vermogen ten opzichte van je concurrent duidelijk zichtbaar. En trek je moeiteloos de klanten aan die je wilt.

Bovendien bespaar je hiermee veel tijd en geld op je marketingkosten. Want deze hoeft niet meer aan te duwen wat al klopt en duidelijk is. 
Merkstrategie op basis van the Golden Cirkle van Simon Sinek
The Golden Cirkle van Simon Sinek
Merkstrategie op basis van the Golden Cirkle van Simon Sinek
The Golden Cirkle van Simon Sinek

Wat maakt jouw merk uniek?

Positioneren is net als daten. Je laat het beste van jezelf zien. En met een goed verhaal ben je al een heel eind op weg. Maar realiseer je dat je niet de enige beautyexpert, voedingscoach of interieurstylist in de markt bent met een eigen merkverhaal. Die ook haar werkwijze afstemt “op de behoefte van haar klant”. Balen hè.

Gelukkig is er maar een zoals jij. Daarom kijken we samen naar jouw superpower, maar ook naar dat wat waar je minder goed in bent. Dit is dat wat jou en je merk écht uniek maken. Je hoeft als merk namelijk niet perfect te zijn, dat maakt je mens. En jouw klanten, dat zijn ook mensen. Dat schept een band.

Met positioneren krijgt jouw merkverhaal een plekje in het hoofd van je klant
Met positioneren krijgt jouw merkverhaal een plekje in het hoofd van je klant

De juiste klanten aantrekken voor je bedrijf

Natuurlijk wil je het liefst dat de hele wereld aan je voeten ligt. Maar niet alle business is goede business

Daarom is het belangrijk dat we jouw positionering in de markt en jouw ideale klant (die droomklant waar jij het liefst voor werkt) omschrijven. Want als je weet wat, waar, hoe en aan wie je jouw merkverhaal moet richten, dan is het een stuk gemakkelijker om je boodschap duidelijk te maken.

Wie zit op jouw product of dienst te wachten? Is het een grote doelgroep of focus jij je liever op een niche? Hoe kan jij jezelf het beste positioneren t.o.v. je collega-ondernemers? Waar kan jij je klanten vinden? En wie kan en wil er ook voor betalen? Door de juiste keuzes te maken werk je als een magneet voor jouw ideale klant. In plaats van lukraak te schieten met hagel en hopen dat je iets raakt.

Om écht van betekenis te zijn voor anderen, brengen we de behoeftes van je ideale klant in kaart. Waar ze het ’s nachts van wakker liggen, waar ze mee worstelen, waar ze blij van worden, wat hun passies zijn en hun dromen. Zo weet je exact wanneer die klant jou nodig heeft.

Want als je precies weet welk diepere emotionele behoefte jij kunt vervullen, weet je ook waarom een klant bij jou moet aankloppen en niet bij je concurrent.

Een succesvolle merkstrategie om te verbinden​

Het doel van een succesvolle merkstrategie is om de juiste plek te claimen in het hoofd, hart en ziel van mensen. Door je merk op een slimme manier te positioneren, verander je het beeld dat mensen hebben bij jouw bedrijf in vergelijking met andere merken in dezelfde sector.

Je laat weten waar je voor gaat en staat. Een sterke positionering geeft houvast voor (internal) branding en marketing. Daarnaast zorgt een slimme combinatie van merkstrategie en marketing voor een gevoel van eenheid en herkenbaarheid. Waardoor klantloyaliteit alleen maar groter kan worden. Juist doordat je verbinding maakt met mensen (en bedrijven) die dezelfde waarden en overtuigingen hebben als jij.

Vervolgens combineren we al deze factoren samen in een uitgesproken merkidentiteit die je verbindt en perfect bij je past. Zodat je een solide basis krijgt met unieke kernmerken voor de uitvoering van je visuele merk design en jouw authentieke merkverhaal helder vertelt.

Een waardevol merk start met een merkstrategie die verbindt
Een waardevol merk start met een unieke positionering en een merkstrategie die verbindt

Vertel jouw unieke merkverhaal met een slimme brand strategie als basis

Ik vind dat ondernemers groot en klein het verdienen om opgemerkt te worden, op de juiste manier. Daarbij gaat het niet om jezelf op te hemelen of op de borst te kloppen. Maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. 

Als brand coach help ik jou met positioneren en opzetten van een slimme merkstrategie. Waarbij we het beste in jou naar boven halen en zichtbaar maken. Slim, veelzijdig en betrokken. Hierdoor ervaar je minder concurrentie, kan je gerichter mikken en word je aantrekkelijk voor de allerbeste klanten. 

Klaar voor een scherpe merkpositionering die verbindt? En een slimme merkstrategie waarmee je jouw bedrijf laat groeien? Plan dan een vrijblijvende afspraak in mijn online agenda op een moment dat dit jou het beste past. Spreek ik je snel?
Branding starterkit werkboek voor een slimme brandstrategie en authentiek merkverhaal

Ga vandaag nog aan de slag met je merkstrategie!

Met dit handige werkboek kun je direct aan de slag om de basis te leggen voor een ijzersterke merkstrategie. Gevuld met vragen om jou op scherp te zetten en je merk verhaal helder te krijgen.

Daarnaast geef ik je extra uitleg zodat je slimme keuzes kunt maken. Keuzes die niet alleen goed bij jou passen, maar ook bij je ideale klant, zodat jij een sterk merk neer kan zetten dat jou gaat helpen succesvol te groeien.

Merkstrategie & positionering van je merk
Personal branding geeft jouw authenticiteit weer, wie jij als ondernemer bent

Ken jij de Focus Academie al?

Speciaal voor de DIY ondernemer die zelf aan de slag wil. Door middel van coaching, workshops en slimme tools ontdek je hoe je focus kan aanbrengen in je Merk en Marketing. Waardoor je een solide basis krijgt, zodat je gerichter kan mikken en aantrekkelijk wordt voor de allerbeste klanten.

Pin
Share
Share
WhatsApp
Tweet