Merkstrategie voor een goede positionering van je merk en een authentiek merk verhaal
Muriel Snijders - brandcoach bij ill graff design voor een ijzersterke merkstrategie en positionering van je merk

Positioneren van je merk om op te vallen bij je doelgroep

Hoe krijg je jouw merk in het hoofd van je klant? Want dat is eigenlijk wat het positioneren van je merk doet. Je wilt als merk opvallen en een plekje veroveren in het hoofd van jouw klanten, zodat je altijd top-of-mind blijft.

Dus eigenlijk is merkpositionering als het bouwen van een brug tussen jouw merk en je doelgroep. Het gaat erom dat je een blijvende indruk maakt bij je doelgroep. Waardoor potentiële klanten meteen aan jou denken wanneer ze jouw product of dienst nodig hebben. 

Wat maakt jouw merk uniek?

Zie positioneren net als daten. Je laat je van je beste kant zien. En met een goed verhaal ben je al een heel eind op weg. Maar realiseer je dat je niet de enige beautyexpert, voedingscoach of interieurstylist in de markt bent met  goed verhaal. Er zijn anderen die ook hun werkwijze afstemmen “op de behoefte van hun klant” en “hoge kwaliteit bieden voor een fijn prijsje”. Balen hè.

Gelukkig ben jij uniek, er is maar één zoals jij. Daarom gaan we samen kijken naar jouw superkracht, maar ook naar de dingen waar je minder goed in bent. Juist deze combinatie maakt jou en je merk écht uniek. Als merk hoef je namelijk niet perfect te zijn. Want dat maakt je menselijk. En jouw klanten, tja, dat zijn ook mensen. Dat schept een band.

Met positioneren krijgt jouw merkverhaal een plekje in het hoofd van je klant
Met positioneren krijgt jouw merkverhaal een plekje in het hoofd van je klant

Een sterk merk begint bij jezelf

Bij merkpositionering is het essentieel om te beseffen dat het allemaal begint bij jou. Jij als ondernemer bent het hart en de ziel van je merk. Daarom is het belangrijk om je eigen unieke eigenschappen en waarden te kennen en deze te laten doorschemeren in je merk. Authentiek zijn en jezelf laten zien vormen namelijk de basis voor een sterk merk. Want jouw persoonlijke verhaal en betrokkenheid creëren een menselijke connectie met je doelgroep. Hierdoor kunnen zij zich identificeren met jouw merk.

Jouw unieke verhaal en drijfveren, ook wel bekend als de “Why” in de Golden Circle, dragen enorm bij aan de positionering van je merk. Het geeft je merk een ziel, iets waarmee klanten zich kunnen verbinden. Een krachtig merkverhaal spreekt aan en maakt je zichtbaar. Ook zorgt het ervoor dat je merk een duidelijke boodschap heeft waarmee je jouw klanten écht kunt raken.

Positioneren van je merk voor een onderscheidende identiteit

Door je merk op een slimme manier te positioneren, verander je het beeld dat mensen hebben van jouw bedrijf in vergelijking met andere merken in dezelfde branche. Je laat weten waar je voor gaat en staat.

Een onderscheidende positionering is als een kompas voor zowel interne branding als marketing. Want het helpt je om eenheid en herkenbaarheid te smeden door slim gebruik te maken van merkstrategie en marketing. Bovendien creëer je hiermee een gevoel van verbondenheid  met klanten (en bedrijven waarmee je wil samenwerken) die dezelfde waarden en overtuigingen delen als jij.

Merkstrategie op basis van the Golden Cirkle van Simon Sinek
The Golden Cirkle van Simon Sinek

Laat je merk opvallen met een krachtige merkstrategie waarbij we je merk zo positioneren dat je concurrenten geen kans maken. Start vandaag nog!

Positioneren van je merk: Gericht klanten aantrekken

Natuurlijk wil je het liefst dat de hele wereld aan je voeten ligt. Maar niet alle business is goede business… Als je probeert er voor iedereen te zijn, loop je het risico klanten aan te trekken die niet bij jouw merk passen en je tijd en energie verspillen. Bovendien zal niemand zich echt direct aangesproken voelen.

Daarom is het zo cruciaal om een duidelijk kader te creëren met behulp van merkpositionering. Door je doelgroep te bepalen en klantprofielen op te zetten, kun je gerichter mikken en precies de klanten aantrekken waar je zo blij van wordt. Want je kunt je richten op de mensen die jouw waarden en overtuigingen delen, jouw producten of diensten op waarde schatten en begrijpen wat jij als ondernemer voor hen kunt betekenen.

Door de juiste keuzes te maken, word je als een magneet voor jouw ideale klant. In plaats van lukraak met hagel te schieten en te hopen dat je iets raakt.

Een waardevol merk start met een unieke positionering en een merkstrategie die verbindt
Een waardevol merk start met een unieke positionering en een merkstrategie die verbindt

Met merkpositionering zal je merk meer opvallen

Met het sterk positioneren van je merk laat je een krachtig statement zien: dit ben ik. En dan maakt echt niet uit als er andere bedrijven zijn in dezelfde branche die vergelijkbare dingen aanbieden. Door jouw unieke merkpositionering laat je op een overtuigende manier zien waarom klanten juist voor jou moeten kiezen. En dat gaat verder dan alleen maar kijken naar de prijs. Je creëert een sterk merkimago en bouwt een positieve band op.Waardoor jouw merk wordt gezien als de allerbeste keuze.

Waarom is positioneren zo belangrijk

Door je merk op een opvallende manier te positioneren, maak je het relevant, interessant en aantrekkelijk voor jouw ideale doelgroep. Want je weet de aandacht te trekken en een blijvende indruk achter te laten. Potentiële klanten gaan jouw merk echt waarderen en begrijpen sneller wat jij voor ze kan doen. Waardoor ze jou gaan zien als de enige aanbieder die hun behoeften en verlangens begrijpt en vervult.

Zo zorg je ervoor dat je merk sneller zal opvallen in de markt. En een duidelijk onderscheid maakt ten opzichte van je concurrentie. Bovendien geeft merkpositionering je merk een eigen identiteit en maakt het memorabel. Daardoor zullen klanten niet meer alleen vergelijken op prijs, maar juist kiezen voor de toegevoegde waarde, de emotie en de belofte die jouw merk met zich meebrengt.

Vertel jouw unieke merkverhaal vanuit een solide basis

Elke ondernemer, groot of klein, verdient het om op de juiste manier opgemerkt te worden. Daarbij draait het niet om opscheppen of jezelf op de borst slaan. Maar om het verbeteren van wat al goed is en dit durven benoemen. Want als je jezelf niet laat horen, zal je ook niet gekozen worden.

Als jouw personal brand coach help ik je bij het positioneren en opzetten van een slimme merkstrategie. We halen het beste in jou naar boven en maken het zichtbaar. Op een slimme, veelzijdige en betrokken manier. Hierdoor ervaar je minder concurrentie, kun je gerichter mikken en word je aantrekkelijk voor de allerbeste klanten.

Ben je klaar voor een scherpe merkpositionering die verbindt? En een slimme merkstrategie waarmee je jouw bedrijf kunt laten groeien?

Positioneren van je merk om op te vallen bij je doelgroep
Social media contentkalender 2023-2024

Steek je veel tijd en energie in je social media, maar merk je dat het niets oplevert?

Elke keer is het weer een uitdaging om content te verzinnen voor je social media posts. Maar onder de streep krijg je hoogstens een paar likes. En dat kan best frustrerend zijn.

Stel je eens voor dat je nooit meer zonder inspiratie zit voor je posts. Omdat je een kant-en-klaar contentplan hebt, gebaseerd op een bewezen marketingstrategie. Waarmee je waardevolle content kan bedenken in een handomdraai. Zou dat niet heerlijk zijn?
Pin
Share
Share
WhatsApp
Tweet