Rebranding van je merk
Wil je een frisse start maken met een rebranding van je merk om het beter te laten aansluiten bij wie jij nu bent als ondernemer? Doe anders eens een stap achteruit en kijk eens kritisch naar je huidige merkidentiteit.
Past deze nog bij wie jij bent als ondernemer zijnde? Of heb je eerder het gevoel dat het niet meer (geheel) aansluit omdat;
- je bedrijf een enorme groei heeft meegemaakt
- Je een andere richting ingeslagen bent
- je niet de juiste klanten aantrekt
- het geheel wat gedateerd aanvoelt
- je imago een deuk heeft opgelopen
- Er een fusie of overname heeft plaatsgevonden
Als een van deze uitspraken je bekend in de oren klinkt, dan is het tijd om je bestaande merk te rebranden. Laten we samen ontdekken hoe we jouw merkidentiteit kunnen versterken en afstemmen op jouw huidige visie en persoonlijkheid als ondernemer.
Waarom rebranding van je merk een goede optie is
Jouw merk is een waardevol bezit als ondernemer. Het weerspiegelt wie jij wilt zijn als persoon en bedrijf, en communiceert op een eenvoudige manier wat je te bieden hebt, je belofte aan klanten en je unieke karakter. En dat is waardevol.
Maar als ondernemer weet je dat groei onvermijdelijk is. Je besluit nieuwe wegen in te slaan, je bedrijf uit te breiden en te dealen met uitdagingen en geweldige kansen. Want soms ontdek je pas na verloop van tijd wat je werkelijk vertegenwoordigt. Dit betekent niet alleen persoonlijke groei, maar ook de voortdurende evolutie van je merk. Daarom is het belangrijk dat je merk met je meegroeit.
Wat is rebranding precies?
Ik vergelijk rebranden graag met het wisselen van een jasje. Wanneer de identiteit van je bedrijf verandert, heb je een nieuw jasje nodig. Het oude jasje dat altijd zo vertrouwd zat, is na al die jaren te klein, flets en versleten geworden. De look, de feel, het geheel passen niet langer bij wie je bent, je visie, strategie en klanten. Het is tijd voor een nieuw jasje: in een andere kleur, maat, vorm of model. Re-branding van je merk kan betekenen dat je je logo, slogan of visuele identiteit (huisstijl) aanpast, of zelfs iets diepgaanders, zoals een verschuiving in je merkstrategie of nieuwe bedrijfswaarden.
En dat is helemaal prima, zolang het rebranden niet het doel op zich is, maar een waardevolle toevoeging vormt aan de nieuwe richting die je bedrijf inslaat. Zorg ervoor dat je goed nadenkt over de voor- en nadelen en dat het strategisch onderbouwd is.
Wanneer is het moment om te rebranden?
Soms lijkt het alsof rebranding een nieuw begin betekent, maar dat is niet altijd nodig of verstandig. Alleen omdat je het logo van je merk niet leuk vindt, betekent dat niet meteen dat je alles moet veranderen. Zoals het gezegde luidt: “If it ain’t broke, don’t fix it.”
De belangrijkste vraag die we moeten stellen is: Waarom zou je kiezen voor rebranding?
Rebranding kan een zeer effectieve merkstrategie zijn, maar het vereist een zorgvuldige aanpak en focus. Daarom zullen we samen de doorslaggevende argumenten bekijken voordat we aan een rebrandingproces beginnen. Door verschillende aspecten goed te onderzoeken, wordt het gemakkelijker om de juiste beslissing te nemen.
Een rebranding vanwege veranderingen:
- Het bestaande merk heeft geen groeimogelijkheden meer in de huidige markt.
- Je wilt meer betekenis geven aan je merk.
- Wanneer bedrijf of imago van je merk is beschadigd.
- Je lijkt te veel op je concurrenten in dezelfde markt.
- Je wilt een andere doelgroep aanspreken of verder uitbreiden.
- De bestaande merkwaarden ondersteunen je huidige strategie niet meer.
- Bij fusies, partnerships en overnames waar keuzes gemaakt moeten worden.
- Je merk sluit niet meer bij de veranderende behoeften van je doelgroep.
- Er is een verkeerde prijsperceptie.
- Je wilt dat je talloze merken, submerken en productlijnen helder gepositioneerd en overzichtelijk gemaakt worden.
- Het vertrouwen in het merk of product is te klein.
- De merknaam kan juridisch niet worden gebruikt in het buitenland.
- De merknaam is te beperkend of kan niet internationaal worden gebruikt vanwege uitspraak of verkeerde associaties.
Rebranding of een Brand refresh?
Rebranding is meer dan alleen het veranderen van het uiterlijk. Het draait niet alleen om een nieuw logo, een nieuwe kleur of een andere slogan. Het gaat dieper dan dat. Branding gaat over aantrekkingskracht en het duidelijk maken van wie je bent en wat je te bieden hebt. Je merk is de unieke persoonlijkheid van je bedrijf waarmee je je onderscheidt. En wanneer jij verandert, moet je merkidentiteit met je meegroeien.
Om een succesvolle rebranding te realiseren, is het belangrijk om terug te gaan naar de basis. Ik begin daarom met de kern van je merk, jouw WHY, en werk van daaruit naar buiten toe. Hierbij houd ik rekening met elk element van jouw bedrijf, van advertenties en social media strategie tot fysiek briefpapier en website-branding, of zelfs de inrichting van je winkel.
Brand refresh als alternatief voor rebranding
Soms blijkt uit ons voorafgaande kennismakingsgesprek dat een Brand refresh voldoende is, omdat bepaalde uitingen wat gedateerd aanvoelen. Ook dat is uiteraard een optie. We kijken dan samen welke onderdelen een verfrissing nodig hebben, zodat ze beter passen en een geheel vormen met de rest van je communicatiemiddelen.
Een goed voorbeeld van een Brand refresh is ‘HetWerkt’. Voor dit bedrijf heb ik het bestaande logo licht aangepast, zodat het als merk gedeponeerd kon worden. Het tekstuele logo kreeg een figuurtje – de klant – toegevoegd in de ‘W’. Hiermee wordt grafisch weergegeven dat dit bedrijf de klant altijd centraal stelt. Op deze manier komt de essentie van het merk beter naar voren, terwijl de herkenbaarheid behouden blijft.
Natuurlijk hebben we ook het bestaande communicatiemateriaal aangepast (visitekaartjes, folders, briefpapier en website) met het nieuwe logo, maar de basis van alle elementen bleef grotendeels hetzelfde.
Voor- en nadelen van een rebranding
Bij rebranding kunnen zowel kleine aanpassingen worden gedaan, zoals het wijzigen van het logo, als grootschaligere veranderingen, waarbij de hele merkpositionering wordt herzien, van de merknaam tot het gebruik van een specifiek lettertype. Het is echter van groot belang om de voor- en nadelen van een rebranding zorgvuldig af te wegen voordat je een beslissing neemt.
Bij een rebranding zijn er verschillende redenen en situaties waarin het wenselijk kan zijn. Een daarmee variëren ook de specifieke voordelen en nadelen. Als ondernemer moet je afwegen of je bereid bent om je zorgvuldig opgebouwde merknaam en bijbehorende naamsbekendheid zomaar los te laten. Ook de kosten die gepaard gaan met het vervangen van materialen zoals visitekaartjes en brochures, die mogelijk nog in grote aantallen in je bureaukast liggen, spelen hierbij een rol.
Voordelen van rebranden
- Makkelijker en effectiever aanspreken van nieuwe doelgroepen.
- Mogelijkheid om nieuwe associaties aan je merk te koppelen door het introduceren van nieuwe producten of diensten, waardoor je een nieuwe koers kunt inslaan.
- Een aanleiding om je merk opnieuw onder de aandacht te brengen.
- Langdurige extra attentiewaarde voor je merk na de rebranding.
- Meer ruimte om een nieuwe koers, merkwaarden en positionering te ontwikkelen.
- Kansen om je marketingactiviteiten aan te passen en te verbeteren.
- Het afschudden van oude problemen of negatieve associaties die verleden tijd zijn.
- Versterking van de band met je bestaande doelgroep door hen actief te betrekken.
- Meer focus en minder kosten bij fusies of samenwerkingen.
Nadelen van rebranden
- Een investering op korte termijn is vereist om de rebranding te realiseren.
- De oude gewenste merkwaarden en associaties kunnen teniet worden gedaan, wat impact kan hebben op de perceptie van het merk.
- Het vormt een groter risico wanneer het merk een diepe psychologische betekenis heeft voor de doelgroep, vooral als er veel loyale klanten zijn.
- Het is onzeker of de doelgroep de rebranding zal accepteren of juist afhaakt.
- Rebranding kan weerstand en onrust binnen het bedrijf veroorzaken als niet iedereen op dezelfde lijn zit.
- Door te scherpe keuzes te maken tijdens de rebranding loop je het risico een deel van je bestaande doelgroep te verliezen.
- Het maken van de juiste keuzes vergt veel tijd en inspanning.
- Een niet doordachte strategie kan schade toebrengen aan het merk.
Wat ik als brandcoach vaak opmerk, is dat een beslissing omtrent rebranding voornamelijk gebaseerd is op gevoel bij de ondernemer. Een sterk merk weerspiegelt immers de visie en missie van de ondernemer, en moet zowel sturing als richting geven, en de persoonlijkheid van het merk weergeven. Mijn ervaring leert dat ondernemers vaak intuïtief aanvoelen wanneer het tijd is voor een aanpassing, bijsturing of zelfs een volledige rebranding van hun merk.
Twijfel je of het tijd is voor een rebranding van je merk?
Ik heb een gratis checklist voor je waarmee je meer inzicht kunt krijgen.
Dit handige e-book zit vol met vragen die je helpen begrijpen waarom een rebranding nodig kan zijn en om je focus scherp te stellen. Gebruik dit e-book om meer helderheid te krijgen en de juiste beslissing te nemen.
Mijn gestroomlijnde aanpak voor de rebranding
Wat de reden voor die verandering ook mag zijn, een doordachte rebranding strategie is cruciaal voor succes. Een succesvolle merkstrategie kan verschillende problemen en uitdagingen oplossen, zoals stagnerende bedrijfsgroei, veranderingen in de markt of doelgroep, het betreden van nieuwe markten, het vervreemden van klanten, het verlies van concurrentievoordeel, en meer.
Het doel van een rebranding is om concrete resultaten te behalen en je te helpen je doelen te bereiken. Het moet duidelijk laten zien hoe een rebranding hieraan kan bijdragen. Met andere woorden, zonder een duidelijke onderliggende (positionerings)strategie is rebranden zinloos.
Daarom doorlopen we samen een aantal stappen voordat we starten met het maken van de schetsen:
- Ontdekkingsfase : Analyse van je huidige onderscheidende vermogen ten opzichte van de markt (jouw superkrachten).
- Doelgroep bepalen : Identificeren van de behoeften van jouw doelgroep en het creëren van klantprofielen.
- Positioneren van je merk : Bepalen welke positie je wilt innemen in het hoofd van je doelgroep.
- Rebranding : Ontwikkelen van de nieuwe huisstijl.
- Website en online communicatiemiddelen : Optimaliseren van tekst, fotografie, SEO en alle andere aspecten.
- Communiceren : Informeer al je klanten en contacten, inclusief banken, verzekeringsmaatschappijen, brancheorganisaties, KvK, enzovoort.
- Lanceren : Wees trots op je nieuwe merk en laat de hele wereld het weten, zowel online als offline.
Ontdek de Mogelijkheden voor Jouw Merk
Voel je dat je huidige merkidentiteit niet langer volledig aansluit bij de ondernemer die je nu bent? Ben je benieuwd naar de beste aanpak om dit aan te pakken? Plan dan direct een vrijblijvende afspraak in mijn online agenda. Tijdens dit gesprek bespreek ik graag al jouw ideeën over het rebranden van je merk. Samen kunnen we de mogelijkheden ontdekken en een strategie op maat creëren voor jouw merksucces.