Rebranding van je merk
Doe een stap achteruit en kijk eens kritisch naar je huidige merkidentiteit.
Past deze nog bij wie jij bent als ondernemer zijnde? Of heb je eerder het gevoel dat het niet meer (geheel) aansluit omdat;
- je bedrijf een enorme groei heeft meegemaakt
- Je een andere richting ingeslagen bent
- je niet de juiste klanten aantrekt
- het geheel wat gedateerd aanvoelt
- je imago een deuk heeft opgelopen
- Er een fusie of overname heeft plaatsgevonden
Kun je op een van deze bovenstaande statements volmondig ja zeggen, dan is het tijd voor een rebranding van je bestaande merk. Samen kijken we hoe wij jouw merkidentiteit het beste kunnen aanscherpen, zodat deze beter past bij jouw visie en de ondernemer die je nu bent.
Waarom rebranding van je merk een goede optie is
Je brand, je merk is een waardevol bezit als ondernemer. Een sterk en waardevol merk komt voort uit wie jij wilt zijn als persoon en bedrijf. Het vertaalt op eenvoudige wijze wat jij te bieden hebt, de belofte aan je klanten en je onderscheidend vermogen. En dat is waardevol.
Maar als je al een tijd ondernemer bent, weet je ook dat je groeit in het ondernemerschap. Je besluit om nieuwe paden te bewandelen, breidt je business uit, krijgt te maken met tegenslagen alsook geweldige kansen om nieuwe doelgroepen aan te spreken of een samenwerking aan te gaan met een ander bedrijf. Of merk je dat na een verloop van tijd pas écht weet je exact waar je voor staat.
Dat betekent niet alleen jij je verder ontwikkelt, maar ook je merk is constant onderhevig aan deze ontwikkeling. Daarom is het belangrijk dat je merk met je meegroeit.
Ik vergelijk rebranding van je merk daarom graag met een jasje. Wanneer de identiteit van je bedrijf is veranderd heb je een nieuw jasje nodig. Het oude jasje dat altijd zo heerlijk zat, is na al die jaren een beetje te krap en flets geworden. De look, de feel, het geheel past niet meer bij wie je bent, je visie, strategie en klanten.
Tijd voor een nieuw jasje: in een andere kleur, maat, vorm of model. Rebranden van je merk kan dan inhouden om een logo, slogan of branddesign (huisstijl) aan te passen, of iets meer diepgaands, zoals een verschuiving in je strategie of nieuwe bedrijfswaarden.
En dat is helemaal prima, zolang de rebranding niet het doel op zich is, maar iets toevoegt aan de nieuwe richting die het bedrijf is ingeslagen. En over de voor- en nadelen goed is nagedacht.
Wanneer is het moment om te rebranden?
Ja, een rebranding kan aanvoelen als een nieuw begin, maar het is niet altijd nodig of nuttig. Alleen omdat je het logo van je merk niet leuk vindt, wil dat nog niet zeggen dat je alles het raam uit moet gooien. Zoals het gezegde aangeeft: “If it ain’t broke, don’t fix it.”
Dé vraag die daarom als eerste gesteld moet worden is: Waarop wordt die keuze gebaseerd om te rebranden?
Rebranding kan zeer effectief zijn als merkstrategie, maar het vereist een gedegen aanpak én focus. Daarom kijken wij samen welke argumenten doorslaggevend zijn, voordat we gaan starten met een rebranding proces. Door een aantal aspecten goed onder de loep te nemen, wordt het makkelijker om de juiste beslissing te nemen.
- bestaande merk heeft geen groeiopties meer in de huidige markt
- Je wilt veel meer vanuit betekenis werken met je merk
- wanneer het bedrijf of imago van je merk beschadigd is
- wanneer je te veel lijkt op je concurrenten in dezelfde markt
- als je een andere doelgroep wilt aanspreken
- bestaande merkwaarden ondersteunen je huidige strategie niet meer
- de merknaam werkt te beperkend, of kan niet internationaal gebruikt worden( uitspraak, verkeerde associaties e.d.)
- het vertrouwen in het merk of product is te klein
- Merknaam is juridisch niet te gebruiken in het buitenland
- verkeerde prijsperceptie
- overzichtelijk maken van een te uitgebreid merkportfolio
- Bij fusies, partnerships en overnames waar keuzes gemaakt moet worden
Gratis checklist voor meer inzicht in het rebranden
Denk je dat dit het moment is voor een rebranding van je merk? Maar twijfel je nog een beetje?
Met deze handige checklist krijg je het antwoord op die vraag. Het e-book is gevuld met vragen om een goed inzicht te krijgen in het waarom van de rebranding en om je op scherp te zetten.
Voor- en nadelen van een rebranding
Rebranding kan plaatsvinden op kleine schaal, bijvoorbeeld door enkel het aanpassen van het logo, maar ook kan ingrijpender worden toegepast, denk hierbij aan het op de schop gooien van de hele merkpositionering: van merknaam tot het gebruik van een specifiek lettertype. Dan is het belangrijk dat je alle voor-en nadelen van een rebranding vooraf goed hebt afgewogen.
Voordelen van rebranden
- makkelijker en beter nieuwe doelgroepen aanspreken
- nieuwe (en gewenste) associaties koppelen aan je merk door nieuwe producten of diensten te introduceren en hiermee dus een nieuwe koers inslaan
- Aanleiding om je merk opnieuw onder de aandacht te brengen
- Langere duur extra attentiewaarde voor nieuwe merkoperatie
- er is meer ruimte voor nieuwe koers, merkwaarden en positionering
- biedt nieuwe kansen om marketingactiviteiten bij te stellen
- oude problemen of negatieve associaties die verleden tijd zijn van je afschudden
- meer focus en minder kosten bij een fusie of samenwerking
- versterken van de band met bestaande doelgroep door ze erbij te betrekken
Nadelen van rebranden
- investering op korte termijn
- oude gewenste merkwaarden en associaties worden teniet gedaan
- vormt een groter risico als het merk bij de doelgroep een diepe psychologische betekenis heeft (veel loyale klanten)
- zal de doelgroep dit accepteren of haken ze af?
- zorgt het voor weerstand en onrust binnen het bedrijf? Staan alle neuzen wel dezelfde kant uit?
- door te scherpe keuzes te maken kan je een deel van je doelgroep verliezen
- er gaat veel tijd in zitten om de juiste keuzes te maken
- bij een niet doordachte strategie kan het je merk schade toebrengen
Wat ik als brandcoach merk, is dat het voornamelijk toch een gevoelsmatige beslissing is van de ondernemer. Een goed merk vertegenwoordigd namelijk de visie en de missie van de ondernemer. En moet daarbij sturing en richting geven, alsook de persoonlijkheid van je merk weergeven. Mijn ervaring is dat jij zelf heel goed aanvoelt als het tijd is voor een bijsturing, aanpassing of volledige rebranding van je merk.
Rebranding is meer dan het veranderen van het uiterlijk
Branding is namelijk niet heel hard roepen hoe geweldig je bent en hopen dat iedereen het direct gelooft. Branding gaat over aantrekkingskracht, duidelijk maken wie je bent en wat je te bieden hebt. Je merk is de unieke persoonlijkheid van je bedrijf waarmee je het onderscheid maakt. En als jij verandert, zo moet ook je merkidentiteit met je mee groeien.
Om te zorgen voor een succesvolle rebranding, is het belangrijk om weer “back to basics” te gaan. Ik start daarom met het hart van je merk (jouw WHY) en werk naar buiten toe. Hierbij hou ik rekening met elk element van jouw bedrijf, van advertenties tot social media strategie en fysiek briefpapier tot website-branding of de inrichting van je winkel.
Je nieuwe merkidentiteit is per slot van rekening een stuk geloofwaardiger als het geen oppervlakkige facelift is. Maar perfect aansluit bij de merkbeleving van zowel klanten als eventuele medewerkers.
Zo heeft ook mijn eigen merk een rebranding ondergaan, waarbij ik helemaal terug naar de basis ben gegaan omdat mijn oude jasje veel te krap en ongemakkelijk zat. Lees hoe ik de rebranding van ill graff design stap voor stap heb aangepakt.
Rebranding vs. Brand refresh of een redesign
Soms blijkt uit het gesprek dat wij vooraf hebben (brand consult) dat het alleen een kwestie is van een Brand refresh, omdat bepaalde uitingen een beetje gedateerd aanvoelen.
Een mooi voorbeeld van een Brand refresh is ‘Colgate’. Zij verfijnden de letters ‘g’ en ‘a’ met een knipoog naar tandpasta. In tegenstelling tot wat andere grote namen doen, verfijnden ze details zonder alles overboord te gooien.
Brand refresh voor HetWerkt
Voor dit bedrijf heb ik het bestaande logo licht aangepast, zodat het als merk gedeponeerd kon worden.
Het tekstuele logo heeft een mannetje – de klant – in de W erbij gekregen. Hiermee geeft het logo grafisch goed weer dat dit bedrijf de klant altijd centraal stelt bij alles dat zij doen.
Ook komt de merkessentie van het bedrijf hierdoor beter tot zijn recht en is de herkenbaarheid nog steeds hetzelfde.
Uiteraard hebben we hierbij wel nog het bestaande communicatiemateriaal aangepast (visitekaartjes, folders, briefpapier en website) met het nieuwe logo. Maar de basis van alle elementen bleef nagenoeg gelijk.
Start met een goed rebranding strategie
Wat de reden voor die verandering ook mag zijn, een doordachte rebranding strategie is cruciaal voor succes. Want een succesvolle merkstrategie kan verschillende problemen en uitdagingen oplossen zoals stagnerende bedrijfsgroei, verandering in je markt/doelgroep of het uitbreiden naar nieuwe markten, vervreemde klanten, verlies van je bestaande voordeel op je concurrentie, etc.
Het moet concreet iets opleveren, het moet je helpen je doelen te bereiken en heel duidelijk weergeven hoe een rebranding hieraan kan bijdragen. Met andere woorden: zonder een duidelijke onderliggende (positionerings)strategie is rebranding zinloos.
- Ontdekkingsfase : Analyse van je huidige onderscheidende vermogen t.o.v. de markt (jouw superpowers)
- Doelgroep bepalen : Waar ligt de behoefte van jouw doelgroep en welke persona's kunnen we hierbij creëren
- Positioneren van je merk : Welke plek in het hoofd van je doelgroep ga je claimen?
- Rebranding : Het ontwikkelen van de nieuwe huisstijl
- Website en online communicatiemiddelen : tekst, fotografie, SEO en alles dat hierbij komt kijken
- Communiceren : Informeer al je klanten en contacten (vergeet ook de bank, verzekeringen, brancheorganisaties, KvK etc niet)
- Lanceren : wees trots op je nieuwe merk en laat het de hele wereld weten, zowel online als offline!
Bij Top Alivio hebben mijn samenwerkingspartners en ik een open dag georganiseerd om bestaande klanten kennis te laten maken met het vernieuwde Top Alivio.
Is het tijd voor een rebranding van je merk?
Merk je dat je huidige merkidentiteit niet meer (geheel) aansluit op de ondernemer die je nu bent? En wil je weten hoe je dit het beste kunt aanpakken? Plan een vrijblijvende afspraak direct in mijn online agenda. Tijdens dit gesprek bespreek ik graag met jou alle ideeën om je merk (al dan niet) te rebranden.