brandcoach-branding-strategy-positionering-merk-strategie-min.jpg

Rebranding van je merk

Doe een stap achteruit en kijk eens kritisch naar je huidige merkidentiteit. 

Past deze nog bij wie jij bent als ondernemer zijnde? Of heb je eerder het gevoel dat het niet meer (geheel) aansluit omdat; 

Kun je op een van deze bovenstaande statements volmondig ja zeggen, dan is het tijd voor een rebranding van je bestaande merk. Samen kijken we hoe wij jouw merkidentiteit het beste kunnen aanscherpen, zodat deze beter past bij jouw visie en de ondernemer die je nu bent.

Waarom rebranding van je merk een goede optie is

Je brand, je merk is een waardevol bezit als ondernemer. Een sterk en waardevol merk komt voort uit wie jij wilt zijn als persoon en bedrijf. Het vertaalt op eenvoudige wijze wat jij te bieden hebt, de belofte aan je klanten en je onderscheidend vermogen. En dat is waardevol.

Maar als je al een tijd ondernemer bent, weet je ook dat je groeit in het ondernemerschap. Je besluit om nieuwe paden te bewandelen, breidt je business uit, krijgt te maken met tegenslagen alsook geweldige kansen om nieuwe doelgroepen aan te spreken of een samenwerking aan te gaan met een ander bedrijf. Of merk je dat na een verloop van tijd pas écht weet je exact waar je voor staat.

Dat betekent niet alleen jij je verder ontwikkelt, maar ook je merk is constant onderhevig aan deze ontwikkeling. Daarom is het belangrijk dat je merk met je meegroeit.

Ik vergelijk rebranding van je merk daarom graag met een jasje. Wanneer de identiteit van je bedrijf is veranderd heb je een nieuw jasje nodig. Het oude jasje dat altijd zo heerlijk zat, is na al die jaren een beetje te krap en flets geworden. De look, de feel, het geheel past niet meer bij wie je bent, je visie, strategie en klanten.

Tijd voor een nieuw jasje: in een andere kleur, maat, vorm of model. Rebranden van je merk kan dan inhouden om een logo, slogan of branddesign (huisstijl) aan te passen, of iets meer diepgaands, zoals een verschuiving in je strategie of nieuwe bedrijfswaarden.

En dat is helemaal prima, zolang de rebranding niet het doel op zich is, maar iets toevoegt aan de nieuwe richting die het bedrijf is ingeslagen. En over de voor- en nadelen goed is nagedacht.

We hebben de samenwerking met Muriel als zeer prettig ervaren. Ze zorgt voor mooie en moderne vormgeving. Bovendien goede onderlinge afstemming en afspraken worden nagekomen.
Rebranden merk: Vormgeving flyer, brochure en ander drukwerk in huisstijl
Tom Vossen
AgriDirect - Datadriven Agrimarketing
Muriel is samen met Margot (Marigoy) verantwoordelijk voor alle uitingen (website, huisstijl) ten behoeve van onze concept verandering. Het was en is prettig werken met Muriel, creatief, snel, betrokken en oplossingsgericht. Kortom zeer tevreden.
Rebranding merkidentiteit van sauna met restaurant
Sjoerd Peters
Top Alivio - Feel good Spa & Food

Wanneer is het moment om te rebranden?

Ja, een rebranding kan aanvoelen als een nieuw begin, maar het is niet altijd nodig of nuttig. Alleen omdat je het logo van je merk niet leuk vindt, wil dat nog niet zeggen dat je alles het raam uit moet gooien. Zoals het gezegde aangeeft: “If it ain’t broke, don’t fix it.”

Dé vraag die daarom als eerste gesteld moet worden is: Waarop wordt die keuze gebaseerd om te rebranden?

Rebranding kan zeer effectief zijn als merkstrategie, maar het vereist een gedegen aanpak én focus. Daarom kijken wij samen welke argumenten doorslaggevend zijn, voordat we gaan starten met een rebranding proces. Door een aantal aspecten goed onder de loep te nemen, wordt het makkelijker om de juiste beslissing te nemen.

Download de gratis checklist voor meer inzicht in de rebranding van je merk

Gratis checklist voor meer inzicht in het rebranden

Denk je dat dit het moment is voor een rebranding van je merk? Maar twijfel je nog een beetje?

Met deze handige checklist krijg je het antwoord op die vraag. Het e-book is gevuld met vragen om een goed inzicht te krijgen in het waarom van de rebranding en om je op scherp te zetten.

Voor- en nadelen van een rebranding

Rebranding kan plaatsvinden op kleine schaal, bijvoorbeeld door enkel het aanpassen van het logo, maar ook kan ingrijpender worden toegepast, denk hierbij aan het op de schop gooien van de hele merkpositionering: van merknaam tot het gebruik van een specifiek lettertype. Dan is het belangrijk dat je alle voor-en nadelen van een rebranding vooraf goed hebt afgewogen.

Net zoals er verscheidende aanleidingen zijn om te rebranden zijn er ook verschillende voor-en nadelen. Dit is verschilt per situatie, ondernemer, merk en het bedrijf. Daarom is het belangrijk om vooraf af te wegen of je jouw zorgvuldig opgebouwde merknaam en bijbehorende naamsbekendheid zomaar wilt weggooien? Of die dure visitekaartjes en brochures die nog in stapels in je bureaukast liggen?

Voordelen van rebranden

Nadelen van rebranden

Wat ik als brandcoach merk, is dat het voornamelijk toch een gevoelsmatige beslissing is van de ondernemer. Een goed merk vertegenwoordigd namelijk de visie en de missie van de ondernemer. En moet daarbij sturing en richting geven, alsook de persoonlijkheid van je merk weergeven. Mijn ervaring is dat jij zelf heel goed aanvoelt als het tijd is voor een bijsturing, aanpassing of volledige rebranding van je merk.

Rebranding Saunacentrum
Rebranding Saunacentrum
Als ik zeg dat Muriel een duizendpoot is dan doe ik haar tekort. Een duizendpoot kenmerkt zich namelijk door generalisme en in de breedte overal wel ergens verstand van hebben. Bij Muriel is het een duizendpoot van breedte en diepte. Zelden een technisch onderlegd, creatief, strategisch en operationeel bevangen persoon leren kennen met daarbij een gezonde meedenkende commerciële inslag én realisme en dat in één persoon. Haar expertise is zo breed dat het benoemen teveel ruimte vergt en kan enkel afsluiten dat zij een "schot in de roos" is.
Rebranding website voor SEO specialist
Mark Eurlings
Opmax - Online marketing & SEO

Rebranding is meer dan het veranderen van het uiterlijk

Veelal denkt men dat bij een rebranding alleen draait om een nieuw logo, een kleurtje hier, of een nieuwe slogan daar. Of dat alleen de naam aangepast wordt en klaar is Kees. Ik zie dat anders…

Branding is namelijk niet heel hard roepen hoe geweldig je bent en hopen dat iedereen het direct gelooft. Branding gaat over aantrekkingskracht, duidelijk maken wie je bent en wat je te bieden hebt. Je merk is de unieke persoonlijkheid van je bedrijf waarmee je het onderscheid maakt. En als jij verandert, zo moet ook je merkidentiteit met je mee groeien.

Om te zorgen voor een succesvolle rebranding, is het belangrijk om weer “back to basics” te gaan. Ik start daarom met het hart van je merk (jouw WHY) en werk naar buiten toe. Hierbij hou ik rekening met elk element van jouw bedrijf, van advertenties tot social media strategie en fysiek briefpapier tot website-branding of de inrichting van je winkel.

Je nieuwe merkidentiteit is per slot van rekening een stuk geloofwaardiger als het geen oppervlakkige facelift is. Maar perfect aansluit bij de merkbeleving van zowel klanten als eventuele  medewerkers.

Zo heeft ook mijn eigen merk een rebranding ondergaan, waarbij ik helemaal terug naar de basis ben gegaan omdat mijn oude jasje veel te krap en ongemakkelijk zat. Lees hoe ik de rebranding van ill graff design stap voor stap heb aangepakt.

Rebranding vs. Brand refresh of een redesign

Soms blijkt uit het gesprek dat wij vooraf hebben (brand consult) dat het alleen een kwestie is van een Brand refresh, omdat bepaalde uitingen een beetje gedateerd aanvoelen.

Dat is natuurlijk ook een optie. We bekijken dan samen welke onderdelen een re-freshment nodig hebben, zodat ze beter passen en samen een geheel vormen met de rest van je communicatiemiddelen.

Een mooi voorbeeld van een Brand refresh is ‘Colgate’. Zij verfijnden de letters ‘g’ en ‘a’ met een knipoog naar tandpasta. In tegenstelling tot wat andere grote namen doen, verfijnden ze details zonder alles overboord te gooien.

Rebranding merk Colgate Tandpasta
Rebranding logo voor het merk Het werkt

Brand refresh voor HetWerkt

Voor dit bedrijf heb ik het bestaande logo licht aangepast, zodat het als merk gedeponeerd kon worden.

Het tekstuele logo heeft een mannetje – de klant – in de W erbij gekregen. Hiermee geeft het logo grafisch goed weer dat dit bedrijf de klant altijd centraal stelt bij alles dat zij doen.

Ook komt de merkessentie van het bedrijf hierdoor beter tot zijn recht en is de herkenbaarheid nog steeds hetzelfde.

Uiteraard hebben we hierbij wel nog het bestaande communicatiemateriaal aangepast (visitekaartjes, folders, briefpapier en website) met het nieuwe logo. Maar de basis van alle elementen bleef nagenoeg gelijk.

Start met een goed rebranding strategie

Wat de reden voor die verandering ook mag zijn, een doordachte rebranding strategie is cruciaal voor succes. Want een succesvolle merkstrategie kan verschillende problemen en uitdagingen oplossen zoals stagnerende bedrijfsgroei, verandering in je markt/doelgroep of het uitbreiden naar nieuwe markten, vervreemde klanten, verlies van je bestaande voordeel op je concurrentie, etc.

Het moet concreet iets opleveren, het moet je helpen je doelen te bereiken en heel duidelijk weergeven hoe een rebranding hieraan kan bijdragen. Met andere woorden: zonder een duidelijke onderliggende (positionerings)strategie is rebranding zinloos.

Daarom doorlopen we samen eerst een aantal stappen voordat ik start met het maken van de schetsen:

Bij Top Alivio hebben mijn samenwerkingspartners en ik een open dag georganiseerd om bestaande klanten kennis te laten maken met het vernieuwde Top Alivio.

Is het tijd voor een rebranding van je merk?

Merk je dat je huidige merkidentiteit niet meer (geheel) aansluit op de ondernemer die je nu bent? En wil je weten hoe je dit het beste kunt aanpakken? Plan een vrijblijvende afspraak direct in mijn online agenda. Tijdens dit gesprek bespreek ik graag met jou alle ideeën om je merk (al dan niet) te rebranden.

Rebanding van je merk of bedrijf Rebanding van je merk of bedrijf