brandcoach-branding-strategy-positionering-merk-strategie-min.jpg

Rebranding van je merk

Wil je een frisse start maken met een rebranding van je merk om het beter te laten aansluiten bij wie jij nu bent als ondernemer? Doe anders eens een stap achteruit en kijk eens kritisch naar je huidige merkidentiteit. 

Past deze nog bij wie jij bent als ondernemer zijnde? Of heb je eerder het gevoel dat het niet meer (geheel) aansluit omdat; 

Als een van deze uitspraken je bekend in de oren klinkt, dan is het tijd om je bestaande merk te rebranden. Laten we samen ontdekken hoe we jouw merkidentiteit kunnen versterken en afstemmen op jouw huidige visie en persoonlijkheid als ondernemer.

Waarom rebranding van je merk een goede optie is

Jouw merk is een waardevol bezit als ondernemer. Het weerspiegelt wie jij wilt zijn als persoon en bedrijf, en communiceert op een eenvoudige manier wat je te bieden hebt, je belofte aan klanten en je unieke karakter. En dat is waardevol.

Maar als ondernemer weet je dat groei onvermijdelijk is. Je besluit nieuwe wegen in te slaan, je bedrijf uit te breiden en te dealen met uitdagingen en geweldige kansen. Want soms ontdek je pas na verloop van tijd wat je werkelijk vertegenwoordigt. Dit betekent niet alleen persoonlijke groei, maar ook de voortdurende evolutie van je merk. Daarom is het belangrijk dat je merk met je meegroeit.

Wat is rebranding precies?

Ik vergelijk rebranden graag met het wisselen van een jasje. Wanneer de identiteit van je bedrijf verandert, heb je een nieuw jasje nodig. Het oude jasje dat altijd zo vertrouwd zat, is na al die jaren te klein, flets en versleten geworden. De look, de feel, het geheel passen niet langer bij wie je bent, je visie, strategie en klanten. Het is tijd voor een nieuw jasje: in een andere kleur, maat, vorm of model. Re-branding van je merk kan betekenen dat je je logo, slogan of visuele identiteit (huisstijl) aanpast, of zelfs iets diepgaanders, zoals een verschuiving in je merkstrategie of nieuwe bedrijfswaarden.

En dat is helemaal prima, zolang het rebranden niet het doel op zich is, maar een waardevolle toevoeging vormt aan de nieuwe richting die je bedrijf inslaat. Zorg ervoor dat je goed nadenkt over de voor- en nadelen en dat het strategisch onderbouwd is.

Rebranding saunacentrum - ontwerp huisstijl voor feelgood spa & food
rebranding voorbeelden - saunacentrum
Muriel is samen met Margot (Marigoy) verantwoordelijk voor alle uitingen (website, huisstijl) ten behoeve van onze concept verandering. Het was en is prettig werken met Muriel, creatief, snel, betrokken en oplossingsgericht. Kortom zeer tevreden.
Rebranding merkidentiteit van sauna met restaurant
Sjoerd Peters
Top Alivio - Feel good Spa & Food

Wanneer is het moment om te rebranden?

Soms lijkt het alsof rebranding een nieuw begin betekent, maar dat is niet altijd nodig of verstandig. Alleen omdat je het logo van je merk niet leuk vindt, betekent dat niet meteen dat je alles moet veranderen. Zoals het gezegde luidt: “If it ain’t broke, don’t fix it.”

De belangrijkste vraag die we moeten stellen is: Waarom zou je kiezen voor rebranding?

Rebranding kan een zeer effectieve merkstrategie zijn, maar het vereist een zorgvuldige aanpak en focus. Daarom zullen we samen de doorslaggevende argumenten bekijken voordat we aan een rebrandingproces beginnen. Door verschillende aspecten goed te onderzoeken, wordt het gemakkelijker om de juiste beslissing te nemen.

Een rebranding vanwege veranderingen:

Huisstijl na de rebranding
Huisstijl na de rebranding: een meer frisse en ruimtelijke benadering van het merk
We hebben de samenwerking met Muriel als zeer prettig ervaren. Ze zorgt voor mooie en moderne vormgeving. Bovendien goede onderlinge afstemming en afspraken worden nagekomen.
Rebranden merk: Vormgeving flyer, brochure en ander drukwerk in huisstijl
Tom Vossen
AgriDirect - Rebranding communicatiemateriaal voor Datadriven Agrimarketing

Rebranding of een Brand refresh?

Rebranding is meer dan alleen het veranderen van het uiterlijk. Het draait niet alleen om een nieuw logo, een nieuwe kleur of een andere slogan. Het gaat dieper dan dat. Branding gaat over aantrekkingskracht en het duidelijk maken van wie je bent en wat je te bieden hebt. Je merk is de unieke persoonlijkheid van je bedrijf waarmee je je onderscheidt. En wanneer jij verandert, moet je merkidentiteit met je meegroeien.

Om een succesvolle rebranding te realiseren, is het belangrijk om terug te gaan naar de basis. Ik begin daarom met de kern van je merk, jouw WHY, en werk van daaruit naar buiten toe. Hierbij houd ik rekening met elk element van jouw bedrijf, van advertenties en social media strategie tot fysiek briefpapier en website-branding, of zelfs de inrichting van je winkel.

Want een geloofwaardige nieuwe merkidentiteit gaat verder dan een oppervlakkige facelift. Het moet perfect aansluiten bij de merkbeleving van zowel klanten als medewerkers. Ook mijn eigen merk heeft een rebranding strategie ondergaan. Ik ben zelf ook helemaal teruggegaan naar de basis, omdat mijn oude jasje te krap en ongemakkelijk zat. Lees het rebranding stappenplan van ill graff design.

Brand refresh als alternatief voor rebranding

Soms blijkt uit ons voorafgaande kennismakingsgesprek dat een Brand refresh voldoende is, omdat bepaalde uitingen wat gedateerd aanvoelen. Ook dat is uiteraard een optie. We kijken dan samen welke onderdelen een verfrissing nodig hebben, zodat ze beter passen en een geheel vormen met de rest van je communicatiemiddelen.

Een goed voorbeeld van een Brand refresh is ‘HetWerkt’. Voor dit bedrijf heb ik het bestaande logo licht aangepast, zodat het als merk gedeponeerd kon worden. Het tekstuele logo kreeg een figuurtje – de klant – toegevoegd in de ‘W’. Hiermee wordt grafisch weergegeven dat dit bedrijf de klant altijd centraal stelt. Op deze manier komt de essentie van het merk beter naar voren, terwijl de herkenbaarheid behouden blijft.

Natuurlijk hebben we ook het bestaande communicatiemateriaal aangepast (visitekaartjes, folders, briefpapier en website) met het nieuwe logo, maar de basis van alle elementen bleef grotendeels hetzelfde.

Rebranden logo voor het merk Het werkt
iconen voor website
Als ik zeg dat Muriel een duizendpoot is dan doe ik haar tekort. Een duizendpoot kenmerkt zich namelijk door generalisme en in de breedte overal wel ergens verstand van hebben. Bij Muriel is het een duizendpoot van breedte en diepte. Zelden een technisch onderlegd, creatief, strategisch en operationeel bevangen persoon leren kennen met daarbij een gezonde meedenkende commerciële inslag én realisme en dat in één persoon. Haar expertise is zo breed dat het benoemen teveel ruimte vergt en kan enkel afsluiten dat zij een "schot in de roos" is.
Rebranding website voor SEO specialist
Mark Eurlings
Opmax - Rebranding van iconen en website voor Online marketing & SEO bedrijf

Voor- en nadelen van een rebranding

Bij rebranding kunnen zowel kleine aanpassingen worden gedaan, zoals het wijzigen van het logo, als grootschaligere veranderingen, waarbij de hele merkpositionering wordt herzien, van de merknaam tot het gebruik van een specifiek lettertype. Het is echter van groot belang om de voor- en nadelen van een rebranding zorgvuldig af te wegen voordat je een beslissing neemt.

Bij een rebranding zijn er verschillende redenen en situaties waarin het wenselijk kan zijn. Een daarmee variëren ook de specifieke voordelen en nadelen. Als ondernemer moet je afwegen of je bereid bent om je zorgvuldig opgebouwde merknaam en bijbehorende naamsbekendheid zomaar los te laten. Ook de kosten die gepaard gaan met het vervangen van materialen zoals visitekaartjes en brochures, die mogelijk nog in grote aantallen in je bureaukast liggen, spelen hierbij een rol.

Voordelen van rebranden

Nadelen van rebranden

Wat ik als brandcoach vaak opmerk, is dat een beslissing omtrent rebranding voornamelijk gebaseerd is op gevoel bij de ondernemer. Een sterk merk weerspiegelt immers de visie en missie van de ondernemer, en moet zowel sturing als richting geven, en de persoonlijkheid van het merk weergeven. Mijn ervaring leert dat ondernemers vaak intuïtief aanvoelen wanneer het tijd is voor een aanpassing, bijsturing of zelfs een volledige rebranding van hun merk.

Download de gratis checklist voor meer inzicht in de rebranding van je merk

Twijfel je of het tijd is voor een rebranding van je merk?

Ik heb een gratis checklist voor je waarmee je meer inzicht kunt krijgen. 

Dit handige e-book zit vol met vragen die je helpen begrijpen waarom een rebranding nodig kan zijn en om je focus scherp te stellen. Gebruik dit e-book om meer helderheid te krijgen en de juiste beslissing te nemen.

Mijn gestroomlijnde aanpak voor de rebranding

Wat de reden voor die verandering ook mag zijn, een doordachte rebranding strategie is cruciaal voor succes. Een succesvolle merkstrategie kan verschillende problemen en uitdagingen oplossen, zoals stagnerende bedrijfsgroei, veranderingen in de markt of doelgroep, het betreden van nieuwe markten, het vervreemden van klanten, het verlies van concurrentievoordeel, en meer.

Het doel van een rebranding is om concrete resultaten te behalen en je te helpen je doelen te bereiken. Het moet duidelijk laten zien hoe een rebranding hieraan kan bijdragen. Met andere woorden, zonder een duidelijke onderliggende (positionerings)strategie is rebranden zinloos.

Daarom doorlopen we samen een aantal stappen voordat we starten met het maken van de schetsen:

Bij Top Alivio hebben mijn samenwerkingspartners en ik een open dag georganiseerd om bestaande klanten kennis te laten maken met het vernieuwde Top Alivio. Dit was een geweldige manier om het nieuwe merk te presenteren en de positieve veranderingen te benadrukken.

Ontdek de Mogelijkheden voor Jouw Merk

Voel je dat je huidige merkidentiteit niet langer volledig aansluit bij de ondernemer die je nu bent? Ben je benieuwd naar de beste aanpak om dit aan te pakken? Plan dan direct een vrijblijvende afspraak in mijn online agenda. Tijdens dit gesprek bespreek ik graag al jouw ideeën over het rebranden van je merk. Samen kunnen we de mogelijkheden ontdekken en een strategie op maat creëren voor jouw merksucces.

Rebanding van je merk of bedrijf Rebanding van je merk of bedrijf
Social media contentkalender 2023-2024

Steek je veel tijd en energie in je social media, maar merk je dat het niets oplevert?

Elke keer is het weer een uitdaging om content te verzinnen voor je social media posts. Maar onder de streep krijg je hoogstens een paar likes. En dat kan best frustrerend zijn.

Stel je eens voor dat je nooit meer zonder inspiratie zit voor je posts. Omdat je een kant-en-klaar contentplan hebt, gebaseerd op een bewezen marketingstrategie. Waarmee je waardevolle content kan bedenken in een handomdraai. Zou dat niet heerlijk zijn?
Pin
Share
Share
WhatsApp
Tweet