Meld je aan voor het gratis webinar: Verover het hart van je ideale klant

ChatGPT en OpenAI, een zegen of een vloek voor marketing

ChatGPT: AI de toekomst van marketing voor ondernemers of toch niet?

Je hebt het vast al hier en daar zien langskomen, ChatGPT trekt veel aandacht de laatste tijd. Mede dankzij de vele mogelijkheden die deze OpenAI-functie biedt, vooral op het gebied van marketing. Toch zijn er ook veel mensen die het niet als een zegen zien, maar eerder als een vloek. Omdat het niet menselijk of authentiek is. Dat het ondernemers als fotografen, marketeers of copywriters overbodig maakt.

Maar hoe terecht is deze kritiek eigenlijk? En hoe kan je als ondernemer de kracht van ChatGPT benutten voor je marketing, terwijl je toch trouw blijft aan je merk en je doelgroep?

In dit artikel duik ik daarom dieper in de wereld van ChatGPT en ontdek je hoe je deze AI-functie kunt gebruiken als inspiratiebron en tool om je marketingtaken te vergemakkelijken, zonder daarbij de authenticiteit van je merk uit het oog te verliezen. Lees dus snel verder!

Laat ik maar meteen met de belangrijkste vraag beginnen die iedereen wilt weten:

Hoe kan ChatGPT ofwel AI gebruikt worden om marketingtaken te automatiseren en te optimaliseren?

AI, ofwel Artificial Intelligence, kan op veel manieren worden ingezet. Denk aan het automatisch genereren van gepersonaliseerde e-mails of advertenties op basis van de interesses en voorkeuren van individuele klanten.

Ook kan de OpenAI worden gebruikt om de effectiviteit van marketingcampagnes te analyseren en te verbeteren door middel van data-analyse en voorspellende modellen. Op die manier kan je dus als ondernemer kostbare tijd en middelen besparen en gerichter te werk gaan om je doelgroep te bereiken en te overtuigen.

Zo kan AI bijvoorbeeld analyseren op welke tijden jouw doelgroep het meest actief is op social media en kan je hierop inspelen door jouw posts op die momenten te plaatsen. De Facebook planner en ook de software Later gebruiken dit al jaren.

Daarnaast kan AI ook helpen bij het creëren van de inhoud van de post zelf. Door  relevante hashtags voor te stellen of het schrijven van je social media post. En hierdoor kom je soms ook op nieuwe ideeën voor content, die eigenlijk recht voor je neus stonden, maar je even niet zag.

Toch kan ChatGPT niet alles

Weten wie jij bent (je merkidentiteit), de persoon die je wilt bereiken (je doelgroep) en de boodschap die je wilt vertellen zijn hiervoor cruciaal als je technologieën zoals AI wilt inzetten. Deze zaken vormen namelijk de basis van je merk- en marketingstrategie. Daarom is het van belang dat je deze zaken helder hebt VOORdat je AI inzet als hulpmiddel.

  • Zo kan ChatGPT wel helpen bij het analyseren van gegevens om inzichten te krijgen in je doelgroep, maar niet aangeven wie daar nu precies in zit.
  • Ook kan ChatGPT je helpen om je content te schrijven, maar het kan niet zelfstandig bepalen wie je bent als merk en welke boodschap je wilt uitdragen.

Het blijft dus van groot belang om als mens de regie te houden over je eigen strategie. En zelfs als je de OpenAI een leuke tekst hebt laten schrijven, zal je toch nog de eindredactie moeten doen. De tool is namelijk niet 100% foutloos en je wil jouw tekst natuurlijk ook een beetje eigen maken.

Bovendien kan je er als mens niet blind op vertrouwen dat ChatGPT de juiste informatie geeft. Waarom dat zo is, laat ik de AI liever zelf even uitleggen:

"Hoewel ik als AI-model in staat ben om grote hoeveelheden informatie te verwerken en te analyseren, is het nog steeds belangrijk om de betrouwbaarheid en juistheid van de informatie te controleren. Zeker omdat er veel desinformatie en verouderde informatie op het internet te vinden is. En ik slechts toegang heb tot informatie tot 2021. Daarom is het aan te raden om niet volledig op mij als informatiebron te vertrouwen, maar altijd de informatie te dubbelchecken en te verifiëren. Zo voorkom je dat je onjuiste of misleidende informatie verspreidt." - aldus ChatGPT

Controleer de data die je van ChatGPT krijgt en pas het aan voor jouw merk

Met die reden is het van belang dat je de data die ChatGPT aanlevert gronding controleert, maar ook herschrijft in je eigen tone of voice. Zo zorg je namelijk voor consistentie en authenticiteit van je merk. De tone of voice is immers uniek. Het is de manier waarop je als merk communiceert en hoe je wilt overkomen op je doelgroep. En als je jouw tekst vervolgens in een standaard, neutrale toon presenteert, loop je dus het risico dat je merk niet opvalt tussen andere concurrenten.

Door het in jouw eigen tone of voice te herschrijven, kun je je merk een persoonlijkheid en karakter geven, waardoor je eruit springt in de markt. Het geeft je ook de mogelijkheid om je doelgroep op een effectievere manier aan te spreken en ze te betrekken. Omdat je de toon en stijl kunt aanpassen aan hun behoeften en voorkeuren.

Hoe kan AI je dan toch helpen?

Zodat je die om gepersonaliseerde content kan laten creëren en de klantbetrokkenheid kan verhogen?

ChatGPT kan je bijvoorbeeld helpen bij het creëren van content op basis van data-analyse en machine learning. Zo kan het patronen en trends in het gedrag van klanten identificeren. En vervolgens kan de OpenAI deze informatie gebruiken om gepersonaliseerde aanbevelingen te doen of content te creëren die is afgestemd op de interesses van de klant.

Denk bijvoorbeeld aan recommendation engines zoals Netflix, Spotify en Amazon, die aanbevelingen doen op basis van het kijk-, luister- of aankoopgedrag van een klant. Maar ook chatbots en virtuele assistenten zoals Siri en Alexa maken gebruik van AI om gepersonaliseerde antwoorden te geven op vragen van klanten.

Daarnaast zijn er ook marketing automation platforms zoals Hubspot en Salesforce die AI inzetten om klantgedrag te analyseren en op basis daarvan gepersonaliseerde content te creëren.

Ook kan OpenAI je helpen bij het verhogen van je klantbetrokkenheid met behulp van snelle en relevante interacties. Door chatbots in te zetten, krijgen klanten snel een antwoord op hun vragen en worden problemen opgelost zonder menselijke tussenkomst. Vervolgens kan dit leiden tot een positieve klantervaring en de merkloyaliteit verhoging op de lange termijn.

De menselijke factor in combinatie met ChatGPT en OpenAI-gestuurde marketing​
De menselijke factor in combinatie met ChatGPT en OpenAI-gestuurde marketing​

Toch blijft menselijke interactie essentieel in een tijdperk van AI-gestuurde marketing

Hoewel ChatGPT en andere OpenAI-technologieën steeds een belangrijkere rol spelen in de wondere wereld van de marketing. Toch is het nog steeds van cruciaal belang om die menselijke interactie te behouden. En authentieke connecties te creëren met je doelgroep.

Mensen hebben immers een aangeboren behoefte aan menselijke verbinding. Die authentieke mens-tot-mens connectie. Deze emotionele connectie is juist de reden die hen aanzet tot aankoopbeslissingen en loyaliteit aan je merk. De gun-factor, vertrouwen, een klik, het heeft hier allemaal effect op. En dat is iets dat een OpenAI niet voor je kan regelen.

En zeker, het gebruik van ChatGPT en al die andere AI-technologieën kunnen je perfect helpen bij het efficiënter maken van je marketinginspanningen. Maar het kan ook afstand creëren tussen jouw merk en je klant als het niet goed wordt geïmplementeerd. Daarom is het van belang dat je als merk blijft investeren in het creëren van menselijke interacties. Dat je authentieke MENSELIJKE connecties aangaat met jouw doelgroep, naast het gebruik van AI en technologieën.

Hoe je dit kan doen? Redelijk sim-pel;

Ik zie ChatGPT als een nieuwe manier van werken, niet als vervanger

Hoewel ChatGPT en andere AI-technologieën je kunnen helpen om je marketinginspanningen efficiënter te maken, is het geen wondermiddel. Het menselijke aspect speelt hierbij een cruciale rol. Als ondernemer moet je namelijk goed weten wie je bent, wie je doelgroep is en wat je boodschap is. Want zonder die kennis zal een tekst die je met deze OpenAI schrijft niet resoneren met de mensen die je wilt bereiken. Zonder menselijke input blijft AI slechts een handige tool die data verwerkt. Jij, als ondernemer, blijft de bepalende factor waarom mensen naar jou komen. En jij kan niet vervangen worden door nulletjes en eentjes.

Met dit in gedachten kan je bedenken hoe je OpenAI op een slimme manier kan implementeren in je marketingstrategie. En ja, kan even tijd kosten om goed te begrijpen hoe je ChatGPT voor je kan laten werken. Maar ik zie het niet als een vloek of de ultieme oplossing voor mijn eigen merk en marketing. Want het is gewoonweg een nieuwe manier van werken die je zelf kan kiezen om te gebruiken. Net als bijvoorbeeld e-mailautomation die een reguliere nieuwsbrief vervangt en digitale folders die gedrukte folders vervangen.

Nu ben ik wel benieuwd… Heb jij ChatGPT al uitgeprobeerd? Hoe heb jij het ervaren? Laat het mij weten in de comments! Vind ik leuk. 😊 

ChatGPT: AI de toekomst van marketing voor ondernemers of toch niet?
ChatGPT: AI de toekomst van marketing voor ondernemers of toch niet? bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Snijders Murielle

Hi! Ik ben Muriel en heb inmiddels al honderden ondernemers geholpen met hun online én offline zichtbaarheid op het gebied van branding, design en social media. Met mijn jarenlange ervaring kan ik ondernemers en bedrijven net als jij helpen om de beste versie van zichzelf te worden. Want geen enkel bedrijf is hetzelfde. Ik zorg dat je een sterk merk krijgt dat je doelgroep aanspreekt en je bedrijf laat groeien. Spreek ik je snel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Personal branding geeft jouw authenticiteit weer, wie jij als ondernemer bent

Ken jij de Focus Academie al?

Speciaal voor de DIY ondernemer die zelf aan de slag wil. Door middel van coaching, workshops en slimme tools ontdek je hoe je focus kan aanbrengen in je Merk en Marketing. Waardoor je een solide basis krijgt, zodat je gerichter kan mikken en aantrekkelijk wordt voor de allerbeste klanten.

Pin
Share
Share
WhatsApp
Tweet