Meld je aan voor het gratis webinar: Verover het hart van je ideale klant

160 content ideeën ter inspiratie voor je social media content en blogs

160 content ideeën ter inspiratie voor je social media en blogs

Hoe kan je leuke content maken? Waar kan ik inspiratie opdoen voor toffe content ideeën voor mijn social media posts? Welk soort content moet ik gebruiken voor mijn blogs zodat het mij ook iets oplevert?

Bijna dagelijks ontvang ik dit soort vragen van ondernemers die weten dat content marketing veel voor hun bedrijf kan betekenen. Je kan er namelijk je naamsbekendheid mee vergroten, je positie op de markt versterken, nieuwe leads aantrekken en de vindbaarheid van je website verhogen.

Maar ja… Dan moet je wel weten welk soort content interessant is voor je doelgroep. Wat goed werkt op social media. Hoe je goede content kan maken waarmee je jouw zichtbaarheid kan vergroten. Welke content ideeën voor je bedrijf ook daadwerkelijk nut hebben.

Want als je ergens niet op zit te wachten, is het wel dat je jouw tijd zit te verdoen met content maken, die je uiteindelijk helemaal niets gaat opleveren…

Totaal geen inspiratie voor content

Ben je ooit gaan zitten voor je laptop om je nieuwe blog of social media post te schrijven, alleen maar om jezelf wezenloos naar je computerscherm te staren? Je kent het vast wel… 

Dat je de woorden er maar niet uit krijgt. Het is al frustrerend genoeg. Vooral als je helemaal geen idee hebt over wat je precies wilt schrijven. Wat het dan nét nog een tikkeltje erger maakt, is wanneer de deadline steeds sneller nadert en die irritante cursor je gewoon blijft kwellen met zijn vrolijke geknipper op dat lege document.

Vroeger had ik - net als jij - veel inspiratieloze momenten

Ik wist niet waar ik over moest posten op social media. Ik had vaak geen inspiratie voor blog content zodat ik mijn bedrijf in de kijker kon zetten. Hierdoor zat ik iedere keer weer opnieuw helemaal vast en kon niets bedenken over wat ik moest schrijven. Terwijl ik maar bleef worstelen met waar ik het nu weer over ging hebben, bleef die ellendige cursor maar door knipperen…

Het voelde misschien als een writer’s block, maar eerlijk gezegd geloof ik niet in een writer’s block. 

Inmiddels weet ik dat het een logisch gevolg is van veel te moeilijk denken. Doordat ik de druk te hoog legde voor mijzelf. Het helemaal perfect wilde doen. Waardoor ik steeds in rondjes bleef draaien. In plaats van gewoon toffe content ideeën te bedenken vanuit het perfectief van mijn klanten. Of mijn eigen ervaringen en kennis te delen met andere ondernemers. 

Onderwerpen die eigenlijk vanzelfsprekend hadden moeten zijn en voor de hand liggen, ik kwam er gewoon niet op.

Als jij jezelf hier ook in herkent, dan ga jij deze blog he-le-maal geweldig vinden! Want hierin heb ik maar liefst 160 content ideeën ter inspiratie voor social media en blogs voor je samengevat om je uit die slop te halen.

Op zoek naar ideeën voor je social media content?

Tijd om die irritante knipperende cursor de mond te snoeren

Met deze super lange lijst aan content ideeën voor social media én je blogs kan je in een handomdraai je contentkalender vullen voor het hele jaar.

Hoewel dit helemaal geweldig is – al zeg ik het zelf –  moet ik je toch even op iets wijzen. Onthoud dat dit slechts content marketing ideeën zijn die je helpen om nieuwe dingen te bedenken. Het is geen harde richtlijn van waar jij over moet schrijven. Gebruik het puur als inspiratie voor content. En als die inspiratie je in een andere richting trekt, volg het dan. 

Omdat het er nogal veel ideeën zijn, heb ik ze voor je in verschillende categorieën opgesplitst. Op die manier kan je er makkelijk doorheen scrollen en jouw  eigen insteek kiezen.😉

160 content marketing ideeën per categorie

Ben je er klaar voor? Ok daar gaan we!

Maar eerst nog even dit: inspiratie voor content krijgen is pas de eerste stap...

Content maken en delen die bij je bedrijf past, waarmee je jouw doelgroep aanspreekt is stap twee. Wanneer je toffe content ideeën hebt, is dit niet direct de garantie dat het je ook leads gaat opleveren. Hiervoor heb je een slim en strategisch social media plan nodig. Zodat je jouw bedrijf op de juiste manier in de kijker zet, regelmatig post en je jouw zichtbaarheid vergroot. 

Om je hiermee te helpen, heb ik de social media content kalender ontwikkelt. Met dit kant en klaar content plan zet je jouw social media en blog op een slimme manier in. Zodat je jouw website verkeer en volgers kan laten groeien, en weet je welk soort berichten je kunt delen om leads mee aan te trekken. 

Voor de prijs van slechts één etentje, dat leuke jurkje of die mooie tas, heb je een heel jaar lang content ideeën voor je bedrijf waar je direct mee aan de slag kunt. Geweldig toch! Meer weten?

Content marketing ideeën voor je bedrijf

Content marketing ideeën voor je bedrijf

1. Hoe ben je ooit aan je carrière begonnen? ​

Hoe ben je gekomen waar je nu bent? Het beantwoorden van deze vraag is een mooie manier om je volgers mee te nemen op jouw reis als ondernemer. Deel zowel de hoogtepunten als de minder fijne momenten waarvan je hebt kunnen leren. Je zou zomaar iemand hiermee kunnen inspireren om ook te gaan voor hun dromen en doelen.

2. Welke marketingtips werkten niet voor jou?

Het is altijd goed om te weten wat werkt, maar er zijn veel dingen die niet werken. Waarom deel je ze niet, zodat niemand anders meer dezelfde fouten maakt? Zo heb ik bijvoorbeeld de blog gemaakt 10 Instagram fouten die je maar beter kan vermijden.

3. Stel een handige lijst samen met berichten en links die op één onderwerp zijn gericht.

Stel dat je een bericht zou willen schrijven over hoe je goede content voor social media maakt. Zoek dan de beste links bijeen over dit onderwerp en maak er een blogpost van met opgemaakte lijst. Dit hoeven niet eens je eigen blogs te zijn. Alhoewel het wel slimmer is om die op den duur toe te voegen, nadat je nieuwe blog content hebt gemaakt. 😉

4. Maak een lijst met veelgestelde vragen van je klanten.

Een open deur natuurlijk... Maar ik trap hem toch even in. De meeste content ideeën haal je uit de vragen, wensen, noden, zorgen en angsten van je klanten. Maak een lijst van vragen die je klanten jou meer dan eens vragen, hoe onbenullig of voor de hand liggend ze voor jou ook zijn. Voor hun is het wél van belang. Ze weten namelijk het antwoord niet, anders hadden ze je dit niet gevraagd. Bovendien was jij dan ook helemaal niet nodig geweest.

5. Recent nieuwe medewerkers aangenomen?

Hoe ben je tot de beslissing gekomen om ze in te huren? Wat heel goed werkt als content voor social media, is om die nieuwe medewerkers in de kijker te zetten. Laat je nieuwe medewerker - maar ook je vaste team - een leuke post maken over waarom ze voor jouw bedrijf hebben gekozen.

6. Wat is de meest creatieve manier waarop iemand jouw product ooit heeft gebruikt?

Je hebt een product ontwikkelt met een bepaald doel voor ogen. Maar soms kan het zijn dat een consument ook andere manieren uitvindt om het te gebruiken. Denk aan de kaasschaaf die ook wordt gebruikt om komkommer te snijden. Onderzetters die je op je glas wijn legt om fruitvliegjes te weren.

Zo zijn er vast wel dingen zijn die jij hebt meegemaakt, die je perfect kan gebruiken voor jouw content creatie. Of doe een oproepje op social media waarin jouw consumenten laten zien hoe ze je producten gebruiken, waar je dan een toffe winactie aan vasthangt. Zo kom je weer aan extra user-generated social media content. 🙌

7. Maak een lijst met video's die betrekking hebben op jouw niche.

Bijvoorbeeld als je een content creator bent, zou je een lijst met 20 actiegerichte video's kunnen samenstellen over hoe content maken een makkie wordt. Je moet hierbij denken aan handige en nuttige video's die je klanten helpen.

8. Schrijf een brand manifest.

Doet het woord “manifesto” je meteen denken aan fanatieke geschriften van communistische dictators of andere foute jongens? Niets is minder waar, want je kan het ook heel goed gebruiken als inspiratie voor content voor je bedrijf.

Een manifest is een gepubliceerde uiting van je intenties, motieven en dingen waarin je gelooft. Een persoonlijk manifest beschrijft de kern van wie je bent, je overtuigingen, waarden en doelen. Focus je hierbij op de ideeën die het meest krachtig, motiverend en inspirerend zijn. Zie je brand manifest als een verklaring over jou en je bedrijf. Hou het krachtig, simpel en beperk je tot de kern van je verhaal.

A manifesto is a great way to condense your message into a short, all-encompassing format. If you’ve written it well, they will get a fuller understanding of your core message, which you may have been trying to communicate for years.

9. Koppel een niet-gerelateerd onderwerp aan jouw vakgebied.

Neem iets dat niets met jouw bedrijf of vakgebied te maken heeft en maak er iets van waardoor de de link legt tussen het onderwerp en je bedrijf. Zo heb ik een mooi voorbeeld van social media content gezien op LinkedIn. Dit ging over wat je kan leren van de ziekenhuis serie New Amsterdam over persoonlijk leiderschap.

10. Interview je lezers, volgers, leveranciers, samenwerkingspartners en/of klanten.

Interview ze in de vorm van een video of Podcast en maak er naderhand content voor je blog van. Zoals ik heb gedaan met het interview over authentieke personal branding met Master your business Moves. Of maak social media content in de vorm van een leuke Reels of IGTV voor extra bereik. Wie weet leer je ook nog iets nieuws over je bedrijf.

11. Wat is het leukste aan wat je doet?

Waarvoor kom jij elke dag weer opnieuw je bed uit om je werk te doen? Wat vind je het leukste/beste/mooiste aan dat wat je doet? Kan je meteen die #lovemyjob hashtag gebruiken voor je social media content. 😉

12. Maak een how-to om iets in jouw branche zelf te kunnen doen.

Schrijf een makkelijk te volgen how-to over hoe je iets kan doen in jouw branche en leer je volgers de kneepjes van het vak. Zij zullen je eeuwig dankbaar zijn.

En nee je hoeft niet bang te zijn dat je op die manier gratis al je kennis en kunde weggeeft. Integendeel. Dit kan ook iets heel kleins zijn. Klein voor jou, maar enorm waardevol voor je lezer. Een voorbeeld is "hoe je zorg je dat planten niet doorgaan in de eerste week dat je ze plant?" Wanneer je een tuinarchitect, tuinman, kweker of verkoper van planten bent, is dit natuurlijk een inkoppertje.

13. Vraag een social media influencer of vak gerelateerde blogger om als gast content te maken.

Gastbloggers of Insta take-overs zijn een geweldige manier om meer volgers te krijgen en autoriteit op te bouwen. Hallo extra zichtbaarheid. 🙌 Maar zorg je er wel voor dat je jouw beste beentje voorzet, wanneer je jouw content ideeën aan social influencers pitcht?

14. Wat onderscheidt jouw bedrijf van je concurrenten?

Ga je hierover content maken, dan zijn dit de stappen die je hiervoor neemt:

 • Kijk eens goed naar de blogs en social media content van je concurrenten.
 • Schrijf hun sterke en zwakke punten op.
 • Kijk eens kritisch naar je eigen blog content.
 • Wat zijn je sterke en zwakke punten?

Als je het gevoel hebt dat je deze vragen niet kunt beantwoorden zonder bevooroordeeld te zijn, vraag het dan aan een vriend of collega-ondernemer in je niche of zelfs aan een lezer van je blog of volger. Hoe kan jij jouw sterke punten benadrukken en tegelijkertijd de zwakke punten van jouw concurrenten afdekken?

15. Hoe zet je social media content in voor jouw bedrijf?

Deel hoe jij social media hebt gebruikt om je business te laten groeien. Dit is een onderwerp waar veel mensen in geïnteresseerd zijn. Dus als je goede tips hebt, deel ze dan allemaal.

Wensen, dromen en doelen als inspiratie voor content

Wensen, dromen en doelen als inspiratie voor content​

16. Hoe ben je van plan om je maandelijkse doelen te bereiken?

Denk na over je maandelijkse doelen en hoe je dit kan inzetten als inspiratie voor content. Die doelen kunnen persoonlijk of zakelijk zijn. Eventueel kan je ze ook verder uitlichten voor je publiek, door je werkwijze op te schrijven, de voordelen te benadrukken en naderhand de resultaten te bespreken. Hoe ga je om met jouw succes of wat gebeurt er met je als je jouw doel niet hebt gehaald?

Als bonus zal het delen van die doelen ook jou helpen; qua inzicht, als stok achter de deur en het feit dat je nu zeker je verantwoordelijkheid moet gaan nemen. Want je lezers en volgers houden je eraan.😉

17. Heb je een Woord van het Jaar?

Dit is een woord of een thema dat je richting geeft gedurende een jaar lang, zonder dezelfde druk die goede voornemens vaak geven. En dat kan effect hebben op de meest uiteenlopende gebieden: van gezondheid tot financiën, en van business tot hobby’s. Gebruik anders mijn blog als content inspiratie voor die van jou: Het Woord van het Jaar voor meer focus, helderheid en richting

18. Wat is jouw weg naar succes?

Enkele vragen die je kan gebruiken als content inspiratie:

 • Hoe heb jij dit aangepakt?
 • Wat zijn dingen waar je mee worstelde toen je begon?
 • Maak een lijst van die issues, en geef dan jouw lezers een antwoord hierop.
 • Zie jezelf als een mentor van wat er nodig is om succes te bereiken.
 • Schrijf het alsof je het aan jezelf schreef toen je voor het eerst in je vakgebied begon te werken.

19. Wat ga je deze maand/jaar niet meer doen?

Heb je bijvoorbeeld slechte gewoonten of dingen die je in de weg staan om echt succesvol te worden? Als jij dat waarschijnlijk ervaart, hebben jouw lezers en volgers vast ook te maken met soortgelijke problemen of uitdagingen als jij.

20. Wat is je droombaan?

Als je ongeacht middelen, ervaring, kennis, opleiding of geld kon doen wat jij het allerliefste doet, wat zou dit dan zijn? Maar heb jij jouw droombaan al, vertel dan waarom dit jouw droombaan is.

21. Wie is jouw mascotte?

Ja, je mascotte. Dat grote, harige dier dat je vooral in Amerika ziet om het moreel van fans te verhogen bij sportwedstrijden. Stel nou dat jij een mascotte mocht kiezen om jouw kijk op het leven of jouw bedrijf te beschrijven; wie of wat zou je dan kiezen? Waarom?

22. Wat zijn je doelen voor het komende jaar?

Zo heb ik bijvoorbeeld mijn eigen plannen gedeeld in het blog: 2022 gaat een bijzonder jaar worden als ondernemer, voor jou en voor mij. Maar je kan natuurlijk ook je visie van over 5 jaar of 10 jaar met je volgers delen. Kom er na die tijd ook weer op terug in een reflectiemoment. Op die manier kan je anderen inspireren en motiveren om ook met hun doelen aan de slag te gaan.

inspiratie voor social media content ideeën

23. Wat heb je het laatst voor het eerst gedaan?

Dit is een van mijn persoonlijke favoriete ijsbrekers. 🤩Neem je lezers mee op jouw avontuur. En gooi er wat humor in over de fouten die je onderweg hebt gemaakt.

24. Geef je aan een goed doel?

Content ideeën als deze helpen mensen een beter idee te krijgen van wat voor soort persoon je bent. Waarom heb jij bijvoorbeeld voor dat specifieke doel gekozen? Hoe kan imenad jou hiermee helpen? En deel vooral ook de links naar dit goede doel.

25. Wat is je levensmotto?

Welke wijze woorden beïnvloeden jouw leven? Gebruik die woorden als inspiratie voor content en deel jouw filosofie erachter.

26. Geef iets op dat je graag doet en start een challenge.

Vooral januari en februari zijn hier perfect voor. Organiseer een challenge waarbij je iets moet laten dat je heel graag doet. Deel waarom je dit doet, zoals bijvoorbeeld dat je jouw tijd nuttiger wilt besteden en je doelen bereiken. Laat vooral ook weten waarom je het er moeilijk mee hebt, of wat eigenlijk heel erg meevalt. Dry Januari, Movember (een goed doel steunen én niet meer scheren in 1) en 30 dagen suikervrij zijn enkele voorbeelden van content inspiratie die werkt.

27. Hoe plan je jouw werkweek in?

Hoe houd je overzicht, waar moet je opletten en hoe zorg jij voor commitment? Geef een kijkje achter de schermen over hoe je controle houdt over chaos die vaak bij het ondernemerschap hoort. Hier kan je zelfs een hele reeks over maken als content voor social media.😉

28. Wat inspireert jou?

Dit is weer zo'n voor-de-hand liggende vraag, maar wel een die eindeloos veel inspiratie voor content ideeën kan opleveren. Dit kunnen mensen zijn, boeken, films, plekken, quotes, muziek en ga zo maar door. Vooral als social media content doen dit soort dingen het altijd goed. Vergeet je niet erbij te vertellen WAAROM het je zo inspireert?

29. Vier de verjaardag van je bedrijf!

Omdat je bedrijf nagenoeg je baby is, wil je niet de hele tijd alleen maar OVER je bedrijf praten. Vind een manier om er een bruikbare post van te maken waar mensen nog wat van kunnen leren. Denk bijvoorbeeld aan hoe jij gegroeid ben als ondernemer, waar je in het begin stond en waar je naartoe wilt. Maak er een online feestje van. Maak iets en geef het gratis weg als cadeautje. Dit zorgt voor die extra trust-factor.

Extra tip: Maak een downloadbaar cadeau en geef het weg in ruil voor een e-mailadres. Hierdoor zullen je lezers zich speciaal voelen, terwijl het jou tegelijkertijd helpt om je mailinglijst te laten groeien.

30. Wat staat er op jouw bucketlist?

Wat wil jij nog hebben gedaan voordat je er niet meer bent? Niet alleen is dit een mooie manier van zingeving van je leven, maar ook is dit iets dat veel mensen boeiend vinden. Elk mens is namelijk uniek en heeft dus ook unieke wensen en dromen.

Inspirerende content ideeën voor creatieve ondernemers

Inspirerende content ideeën voor creatieve ondernemers

31. Wat zou je graag willen leren doen?

Deel foto's als social media content van wat je graag wilt leren. Ga er vervolgens op uit en ga het doen. Deel een update van je ervaring met je volgers.

32. Kies drie creatieve mensen uit die je inspireren.

Als die drie mensen met al hun vaardigheden samen iets nieuws zouden maken, wat zou dat dan zijn? Creëer dat en deel vervolgens jouw proces en inspiratie als content voor social media posts. Beter nog: vraag je volgers om er 3 voor jou te kiezen.

33. Wat is jouw top vijf qua afleidingen?

Afleiding is nooit leuk, maar helaas hebben we er allemaal last van - vooral social media content is daar heel er goed in. Er is altijd wel iets in je leven dat je tegenhoudt om de dingen gedaan te krijgen die je wilt doen. Heb jij dé manier gevonden om die afleiding op afstand te houden? Zo ja, deel je tips.

34. Schrijf een parodiebericht.

Als je zoekt naar inspiratie voor content om je een idee te geven van hoe je dit goed kan aanpakken, kijk dan eens op de site van De Speld.

35. Content maken met nummers.

Doe een (nummer) bij een (bepaalde leeftijd) post. Bijvoorbeeld My 30 by 30. Zie dit content idee als een bucketlist voordat jij of je bedrijf een bepaalde leeftijd bereikt.

36. Deel grappige verhalen uit jouw branche.

Mensen houden van lachen. Zo heb ik eens een blog geschreven over de meest hilarische situaties die je kan tegenkomen bij een helpdesk. 😉 Ideaal om te plaatsen op een vrijdag of wanneer het vakantie is. Blog content hoeft niet altijd serieus te zijn.

37. Organiseer een wedstrijd op je blog of social media kanalen.

Let op! Begin hier niet zomaar aan.

Bedenk goed wat het doel is van je wedstrijd. Wil je meer e-mailabonnees of producten verkopen? Meer social media volgers?

Denk ook na of het een vaardigheidswedstrijd, weggeefactie of een challenge wordt. Bij een vaardigheidswedstrijd laat je bijvoorbeeld jouw volgers content maken. Maar ook een uitdaging als de ice bucket challenge heel goed te gebruiken als social media content - die eventueel viraal kan gaan.

Deel naderhand ook de resultaten van de weggeefactie of wedstrijd.

38. Stel een met GIFs gevulde blogpost samen.

GIFs voegen humor en energie aan blog content toe op een manier dat afbeeldingen of illustraties dit niet kunnen. De gratis GIFs van GIPHY kan je hiervoor gebruiken als inspiratie voor content. Je kan ze natuurlijk ook zelf maken met fijne apps zoals Boomerang en Canva.

39. Waar ben je het meest bang voor?

Deel waarom je hier bang voor bent. Stel je kwetsbaar op en help anderen om diezelfde angst te overwinnen.

40. Gebruik vragen op forums als content inspiratie voor je blog.

Heb je ooit sites bezocht zoals Quora, Tweakers, Manners, Viva, Fok!, Linda, Consumentenbond en dergelijke? Er zijn enorm veel mensen die vragen stellen op forums die je kunt gebruiken voor nieuwe content ideeën voor je bedrijf.

Zodra je jouw antwoord in een blog hebt geschreven, ga je terug naar de vraag op dat forum en laat je een opmerking achter die de vraag beantwoordt (met link uiteraard). Verrekte handig, want zo kan je jouw expertstatus vergroten en het kan ook wat websiteverkeer terugbrengen naar je blog - de zogenoemde backlinks.

41. Welke avonturen beleeft iemand in een beroep zoals die van jou?

Zijn er leuke avonturen die je hebt meegemaakt of waar je deel van hebt uitgemaakt terwijl je een _____ (je functie in die tijd) was? Zo ja, deel je avonturen.

42. Maak een lijst met hacks over een bepaalde taak of onderwerp waar je veel kennis van hebt.

Content ideeën die het altijd goed doen zijn hacks over hoe je tijd, geld of middelen kan besparen. Zo deel ik bijvoorbeeld 15 time management tips voor meer focus of andere easy-to-do productiviteitshacks in mijn social media content.

43. Wat is je eerste herinnering?

Herinner jij je je eerste herinnering nog? Denk er even over na en schrijf het dan op.

44. Gebruik vijf woorden om jezelf, je product of bedrijf te beschrijven.

Hoe zou je jezelf omschrijven in slechts vijf woorden? Gebruik die woorden als inspiratie voor content.

45. Heb je nog goede films of series gezien?

Kies er een en koppel het aan iets dat te maken heeft met een onderwerp in jouw niche. Extra content inspiratie: Mission impossible is altijd toepasbaar. Maak gebruik van trending reportages op Netflix. Maar denk ook aan de hit serie Sex and the City. Zo heb ik een keer een mailing geschreven over de 6 lessen die je van Sex and the City kan leren over geld. Die leverde heel veel leuke reacties op.

Content ideeën die het perspectief veranderen

Inspirerende Content ideeën die het perspectief veranderen

46. Welk advies is je lang bijgebleven?

Heeft iemand je op een bepaald moment in je leven goed advies gegeven? Denk terug aan die tijd en schrijf het advies op zoals je het je herinnert. Dit kan direct zijn door een klant, familie, vrienden, collega's, maar ook advies gegeven door een rolmodel.

47. Welke levensgebeurtenissen hebben je gevormd tot wie je bent?

Als je nadenkt over alle gebeurtenissen die zich in je leven hebben afgespeeld, welke hebben je dan gevormd tot wie je nu bent?

48. Hoe blijf je gezond in je niche?

Dit kan je op veel verschillende manieren inzetten voor content inspiratie. Iemand die werkt achter de laptop, zoals ik, kan een bericht schrijven over het belang van je fysieke gezondheid. Omdat je steeds achter je bureau zit, kom je aan weinig beweging toe, hoe blijf je toch gezond? Als therapeut, coach, psycholoog, maatschappelijk werker e.d. hoor je veel schrijnende verhalen van cliënten, hoe zorg je voor je eigen mentale gezondheid? Hoe neem je het niet mee naar huis?

49. Dagelijks content maken over een kijkje in je leven.

Deel een week lang dagelijkse foto's als content voor social media om een kijkje te geven in jouw leven, persoonlijk én zakelijk.

50. Wat is een huidige frustratie van je? Deel het met je volgers.

Controversiële content voor je blog of social media posts doen het altijd goed. Al kunnen ze best moeilijk zijn om te schrijven, en is dit niet voor iedereen weggelegd. Dat geef ik grif toe. Maar voel jij je gemotiveerd genoeg, doe het dan gewoon en wees niet bang.

Tip: Wat ieder jaar opnieuw lezers zal aantrekken, is een blog over hoeveel je kerstmis haat met toffe alternatieven voor de perfecte anti-kerst. Of een ander geliefd iets binnen onze samenleving uiteraard (voetbal, songfestival, valentijn, zomervakantie etc.)

51. Wat zou je doen als je nog maar een week te leven hebt?

Het is altijd interessant om te horen hoe mensen hun laatste dagen zouden doorbrengen. Hierdoor leer je veel over die personen en wat zij belangrijk vinden. Heb je bepaalde dromen die je graag zou willen verwezenlijken? Als je te horen krijgt dat je vrijdag je laatste adem gaat uitblazen en het is vandaag maandag, hoe zou je die dromen dan alsnog proberen uit te laten komen?

Dromen verwezenlijken als inspiratie voor content ideeën zijn altijd mooi, maar hang je er een "deadline" aan, krijgen ze een diepere betekenis en meer waardevol.

52. Wat zijn jouw tradities? Elke traditie apart is inspiratie voor content.

Dit kunnen familie- of zakelijke tradities zijn. Als je werkt in een familiebedrijf is dit hét soort content voor social media en je blogs waarmee je het vertrouwen wekt en de connectie aangaat met je volgers / lezers.

53. Hoe werk jij op reis of vakantie?

Veel mensen werken nu op afstand of reizen vaker voor hun werk. Hoe doe jij dit? Het helpt echt om te zien hoe anderen werken en hun doelen bereiken terwijl ze op reis zijn. Deel je tips. Gebruik eventueel elke tip apart als content inspiratie.

Denk bijvoorbeeld aan iets heel simpels als: welke tools maken je werk makkelijker, hoe hou je contact met al je klanten, hoe behoudt je de balans tussen reizen en werken, hoe ga je om met afleiding, cultuurverschillen etc...

54. Als je drie mensen kan uitnodigen voor een etentje, wie zou je dan uitnodigen?

Waarom? Waar zou je het over hebben? Dit is een andere benadering van de standaard vraag: "Als je met drie mensen op een eiland zou stranden, wie zou je dan kiezen?" vraag.

55. Zit je nu iets enorm dwars? Schrijf er een opiniestuk over.

Het schrijven van een opiniestuk is een mooie kans op een groter bereik. Maar je moet dan wel een paar regels volgen, anders kan je met jouw blog content de plank misslaan:

 1. Begin met een stelling
 2. Kies je onderwerp niet te breed
 3. Open je opiniestuk met een verrassend voorbeeld of een pakkende metafoor.
 4. Gebruik een aantrekkelijke schrijfstijl: niet afstandelijk, wél metaforen, géén containerbegrippen.
 5. Deel jouw mening als deskundige en benoem waarom je expert bent.
 6. Heb een goede profielfoto paraat.
 7. Denk na over de lengte van je opiniestuk. Lange stukken worden niet snel ergens anders geplaatst (zoals de krant).

56. Wat wil jij aan jezelf verbeteren?

We zijn allemaal mensen. Met allemaal onze mensen dingen die we niet zo fijn vinden aan onszelf. Wat zijn enkele dingen die jij wilt verbeteren aan jezelf? En waarom? Schrijf hierover.

57. Als je getuige kon zijn van een historische gebeurtenis, welke zou je dan kiezen?

Welke gebeurtenis in de geschiedenis verbaast je elke keer opnieuw wanneer je erover nadenkt? Gebruik dit als inspiratie voor content om over te schrijven. Waarom voel jij je zo aangetrokken bij die gebeurtenis? Wat zegt dat over jou als persoon?

58. Wie is de enige persoon waar je niet zonder zou kunnen leven? Waarom?

Als je dit met je publiek deelt, laat je ze toe in je leven. Laat ze zien dat er een mens van vlees en bloed, met al zijn of haar emoties, wensen, dromen en angsten achter die blog of social media content zit.

Content inspiratie voor waardevol advies

Content inspiratie voor waardevol advies​ op social media of je blog

59. Verzin een fabels en feiten post.

Vooral in de beauty, fitness en health branche doet dit het altijd goed. Welke fabels gaan er rond in jouw branche waar jij je enorm aan stoort? Maak het verschil en help die nonsens praatjes de wereld uit!

Zo heb ik de fabel over "snel en gratis je website maken" gebruikt als inspiratie voor blog content die helpt om dingen in het juiste perspectief te zetten. Zonder gladde marketingpraatjes.

60. Ben je bij een inspirerend event geweest? Deel jouw aha-momentjes.

Je bent vast al eens bij een event, lezing of andere bijeenkomst geweest waarbij je wat hebt opgestoken. Gebruik dit als inspiratie voor content en deel die aha-momentjes en andere inzichten met je publiek.

61. Wat zijn de tien geboden van je vakgebied?

Denk na over de must-do's van je vakgebied. Wat zijn jouw geboden, de dingen waar je absoluut aan vast wilt houden. Door dit te delen in de content voor je blog of social media, kunnen mensen zien wat belangrijk voor je is. Bovendien kan je hierin jouw Unique Selling Points goed naar voren laten komen. Dat waarmee jij het onderscheid kan maken t.o.v. je concurrent.

62. Hoe ben je jouw bedrijf of carrière begonnen?

Mensen willen altijd weten hoe iemand is gaan doen wat ze doen. Vertel hoe jij dit hebt gedaan. Wat de reden is dat jij jouw bedrijf bent gestart, jouw WHY.

63. Hoe ziet een dag uit het leven van een _________ (vul je beroep in) eruit?

Neem jouw volgers mee in jouw dag. Zo heb ik in mijn content voor social media een hele dag Stories gemaakt van de personal branding fotoshoot. Ik deelde live video's en afbeeldingen van de voorbereiding op de shoot, het zoeken van de ideale locatie, visagie (voor en na) en shots van tijdens het shooten, tot een samenvatting van hoe ik de dag had ervaren en het bedanken van alle partijen die dit hebben mogelijk gemaakt.

Het is altijd erg leuk voor mensen om een dagje mee te lopen en te zien hoe anderen iets doen.

64. Beantwoord de vragen van je lezers en volgers.

Heeft iemand je de laatste tijd nog vragen gesteld? Op social media, tijdens een event of op je blog. Schrijf deze vragen op en gebruik ze om nieuwe content ideeën te bedenken. Help je volgers en lezers om hun vragen op te lossen.

65. Welke boeken kan jij aanbevelen?

Denk aan boeken die je hebt gelezen en die je het meest hebben geholpen in je vakgebied, als ondernemer of op persoonlijk vlak.

Ook kan je quotes uit boeken gebruiken als uitgangspunt van content voor je social media of blog. Draai het eventueel om en vertel welke boeken jij hebt gekocht die absoluut NIET de moeite waard zijn om te lezen. Uiteraard geef je hierbij een alternatief.

Wanneer je voor elk boek apart een recensie schrijft, heb je genoeg blog content om hiervan later weer jouw top 10 lijstje van te maken.

Zelf maak ik vaak gebruik van boeken als inspiratie voor content. Dat zie je wel op mijn Instagram. 🤭

De ene keer gebruik ik de cover als haakje om iets over te schrijven, een andere keer een zin die mij geraakt heeft. Hoe je hem ook inzet, zorg in ieder geval ervoor dat het bij jou past, waar jij voor staat als bedrijf zijnde en dat de social media content waardevol is voor je volgers. Zo waardevol, dat ze de post willen opslaan.

66. Welke lessen kan iemand leren van wat je doet in jouw beroep?

Zijn er levenslessen waar mensen - die niet in jouw vakgebied werken - nog wat van kunnen opsteken? Ik gebruik bijvoorbeeld de ervaringen die ik heb opgedaan in de ICT voor procesoptimalisatie, nu ook voor marketing werkzaamheden te automatiseren en verbeteren.

67. Wat is het moeilijkste aan ______ zijn (je functietitel)?

Tijd om eens heel eerlijk en open te zijn. Wat is het moeilijkste aan wat jij doet? Een mooi onderwerp waar veel mensen iets van kunnen leren. Maak video content voor social media ervan (reels, igtv, live video). #realinsta #echteverhalen

68. Interview een expert in jouw vakgebied voor je blog.

Is er iemand waar jij enorm tegenop kijkt in je vakgebied? Interview hem of haar voor je blog. Gegarandeerd dat jij na dit interview voldoende inspiratie hebt gekregen voor verschillende content ideeën. Dit kan trouwens ook een lokale held zijn die niet direct in jouw vakgebied zit. Je kan deze dan vragen hoe hij/zij jouw beroep ziet.

69. Wat zijn de vijf hoofdzonden in je beroep?

Beschouw dit als vijf dingen die dodelijk zijn voor een succesvolle carrière, of wat je vooral niet moet doen wil je jouw klanten houden. Maak er eventueel een ironische post van. Gebruik het als content inspiratie voor een parodie of opiniestuk waarbij de invalshoek de toon bepaald.

70. Recent ergens gesproken (bijv. conferentie, toespraak, event, podcast of les)?

Als je dat hebt gedaan, schrijf dan een blogpost over je toespraak en deel deze. Het is een effectieve manier om dit soort content opnieuw te gebruiken. Maak er ook een video van, een reels of eventueel een webinar.

71. Over welke vaardigheden moet iemand beschikken als hij een _________ (vul je beroep in) wil worden?

Zowel voor je social media content als je blog content kan je dit in een lijst format opmaken. Maar ook kan je spelen met infographics, vertel over hoe je bepaalde vaardigheden alsnog kan opdoen, welke vaardigheden je een extra boost geven en koppel het eventueel aan een vacature.

Content marketing ideeën die anderen inspireren​

Content marketing ideeën die anderen inspireren​​

72. Hoe blijf je productief?

Productiviteit is een ander gebied in ons leven dat we altijd proberen te verbeteren. Iets om over na te denken:

 • Welke levensstijl heeft jou geholpen om productiever te zijn? (bijv. Sport je regelmatig? Sta je om 5 uur 's ochtends op en werk je aan je eigen projecten voordat je 's ochtends naar je werk gaat?)
 • Welke dingen hebben je ervan weerhouden om productief te zijn? Laat zien hoe je kunt voorkomen dat je die onproductieve gewoonten ervaart. Zoals uitstelgedrag.

73. Wat is jouw missie?

Het delen van jouw missie of mekbelofte is altijd goed als content voor je social media. Maar ook is het een geweldige manier om je blog content voor je bedrijf heel on-point te houden en je doelen te bereiken.

74. Profileer je rolmodel.

Rolmodellen spelen vaak een belangrijke rol in ons leven. Je leert ervan, ze kunnen je motiveren, inspireren of nieuwe inzichten geven. Vertel waarom iemand jouw rolmodel is, wat deze doet en welke inzichten je hebt opgedaan. Zo worden bijvoorbeeld Brené Brown, Tony Robbins of Michelle Obama vaak gebruikt als inspiratie voor content.

75. Niemand weet dat ik...

Maak de zin af. En nee dat is niet Repelsteeltje heet. 😜

76. Maak een poll, enquête of quiz met vragen voor je lezers en klanten.

Dat is verrekte handig, want zo helpen jouw bestaande klanten en volgers je om nieuwe content ideeën te verzinnen.

Zodra je de reacties hebt ontvangen, maak je daar een blogpost van of content voor je social media. Enkele voorbeeldvragen:

 • Wat wil je leren?
 • Wat zijn je doelen dit jaar?
 • Welke onderwerp vind je het meest interessant; ______ of ______?
 • Wat is jouw functie? Wat doe je?
 • Hoe lang gebruikt je _____ (productnaam) al?

77. Hoe laat je jezelf liefde zien? #zelfliefde

Het klinkt misschien raar, maar waar ik op doel is zelfliefde. Het leven kan namelijk erg hectisch zijn. Hoe vertraag je en neem je de tijd voor jezelf? Wat zijn tips die je jouw lezers en volgers kunt geven ?

78. Waar ben je gepassioneerd over?

Waarom hou je van wat je doet? Zo heb ik het motto: "Je moet doen waarvoor je gemaakt bent, het leven is te kort om te doen waar je niet blij van wordt." en het is zo waar. Leven en werk zijn zoveel gemakkelijker als je houdt van wat je doet. Schrijf op waar je gepassioneerd over bent en gebruik dit als jouw content inspiratie.

79. Gebruik creatieve en inspirerende citaten met betrekking tot jouw branche.

Zelf hou ik enorm van inspirerende citaten - vooral als ze gerelateerd zijn aan een persoonlijke niche. Andere mensen houden om dezelfde reden van ze. Kortom, citaten zijn stukjes kennis van een andere persoon die helpen met inspiratie en aanmoediging. Moedig daarom jouw lezers aan met niche gerelateerde citaten, zowel op je social media als in content voor je blog.. Het helpt ook om te weten dat anderen hetzelfde hebben gevoeld.

There is nothing to writing. All you do is sit down at a typewriter and bleed.

80. Als je één ding aan je leven zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?

Het is goed om na te denken over de dingen die je wilt veranderen aan je leven. Het helpt je te zien hoe je beter kunt worden in wat je doet, terwijl je jouw publiek ook helpt te zien dat je nog steeds dingen in je leven wilt verbeteren.

81. Gebruik één woord of een combinatie van max. 2 woorden als inspiratie voor content.

Neem een woord en schrijf een blog dat hierop is geïnspireerd. Je zou zelfs een paar woorden kunnen kiezen om te gebruiken. Maak vooraf een lijst met allemaal woorden die jou en je bedrijf weergeven en kies er vervolgens eentje uit of maak een combinatie van twee woorden.

👉 Zo heb ik laatste een blog geschreven over relatiegeschenken in combinatie met klantenbinding.

82. Hoe blijf jij creatief? Waar haal jij inspiratie voor content vandaan?

Er zijn van die dagen dat het je aan creativiteit ontbreekt en echt niet weet welke kant je op wilt met bepaalde projecten. Dit kan moeilijk zijn. Deel tips over hoe je - ook in deze situaties - toch creatief kunt blijven. Uiteraard mag je ook deze blog in jouw content delen. 😜

83. Wat zijn de belangrijkste dingen die je het afgelopen jaar hebt geleerd?

Dit kan verschillende kanten op gaan. Of je kunt een enorme lijst maken van de verschillende dingen die je dit jaar hebt geleerd. Ook kan je blog content maken voor elk idee apart van je lijst waarvan iemand zou kunnen leren.

84. Wat doe je graag buiten je werk?

Laat zien dat je een gewoon mens, net als je lezer. Dat zorgt voor binding.

Gebruik jouw favoriete dingen als inspiratie voor content

Gebruik jouw favoriete dingen als inspiratie voor content

85. Wat zijn je favoriete blogs of social media accounts om te volgen?

Mensen vinden het leuk om nieuwe, geweldige blogs of accounts te vinden. Als jij degene bent die hen helpt al deze geweldige bloggers of interessante accounts te vinden, zullen ze dat onthouden. En dit soort content zorgt er weer voor dat ze je meer vertrouwen - waardoor ze opnieuw terugkomen naar jou voor meer nieuwe content die je deelt.

86. Je favoriete plek om te werken.

Laat zien hoe jouw werkplek eruit ziet want mensen vinden het leuk om te zien waar alles gebeurt.

87. Maak een overzicht van de beste social media content van de afgelopen week.

Kies een onderwerp en maak een overzichtelijke lijst in de vorm van een multi post of stories van bruikbare posts die laten zien hoe je bepaalde dingen kunt doen. Zodat je jouw volgers kunt helpen om dingen beter te doen.

88. Beste _________ (vul de lege ruimte in) tutorials van deze maand.

Heb je de laatste tijd hele toffe video-tutorials bekeken? Maak een lijst-post van de beste die je hebt gezien en deel ze in je social media content.

89. Wat staat er op jouw afspeellijst?

Je kunt veel over een persoon leren als je weet wat ze lezen, kijken of zelfs waar ze naar luisteren. Wat denk je dat jouw afspeellijst over je zegt?

Zelf heb ik een motiverende Spotify play-list gemaakt met allemaal nummers die voor mij een diepere betekenis hebben. Waaronder het nummer Dreams van Bonicha. Dit is namelijk het nummer dat ik helemaal grijs draaide toen ik in 2011 het besluit had genomen om mijn bedrijf te starten.

Natuurlijk kan je ook een playlist maken van Podcasts die jou inspireren, of video's en audio boeken die je kan delen in jouw social media content.

90. Wat is jouw favoriete manier om een vrije dag door te brengen?

Beschrijf jouw favoriete manier om een vrije dag door te brengen. Hiervoor kan je verschillende soorten content maken: video's, boomerangs, reels, multi-posts. Maak het leuk én interessant!

91. Wat zijn je favoriete apps?

Welke tools gebruik jij om jouw werk makkelijker, leuker of minder tijdrovend te maken? Deel jouw top 5 tips met bijhorende links.

Even een extra voetnoot bij deze.
Als je bijvoorbeeld de beste social media tools gaat delen, dan verwachten de meeste mensen dat deze minimaal voldoen aan deze 6 voorwaarden:

 • Ze zijn tijdbesparend
 • Geeft inzichten weer over jouw social posts
 • Zijn makkelijk in gebruik
 • Overzichtelijk: Een goede social tool vertelt je in 1 oogopslag wat je moet weten.
 • Bruikbaar voor meerdere platformen
 • Mag niet te duur zijn, liefst gratis

👉 Om ondernemers veel tijd te besparen heb ik zelf een vaste Resources Kit & Tools pagina opgezet voor de Focus Academie.

92. Wat zijn de beste evenementen waar je bent geweest?

Zijn er conferenties, evenementen, masterclasses en/of trainingen, die je het afgelopen jaar hebt bezocht waar je echt van hebt genoten? Deel deze in je blog content en zet er het linkje bij. Voeg tips toe voor mensen die op een later moment misschien naar die evenementen willen gaan, zodat hun ervaring nog fijner gaat zijn.

Dit is een van die content ideeën die elk jaar opnieuw rond de tijd van het event voor een piek in je website verkeer gaat zorgen.

Zoek je nog meer inspiratie voor content?

Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings, leer je hoe je zelf toffe content ideeën bedenkt op basis van jouw eigen bedrijf

13 content ideeën om beter te leren schrijven

Content ideeën om beter te leren schrijven

93. Schrijf iets dat je nog nooit eerder hebt geschreven.

Denk aan het schrijven van songteksten, een kort verhaal, poëzie of een kort script en deel het vervolgens op je blog. Door te spelen met verschillende manieren van schrijven, maakt dit je als schrijver sterker.

94. Wat heeft jou geholpen om beter te leren schrijven?

Stel een lijst samen met goede, gratis e-books, handige websites of échte boeken die je hebt gevonden en helemaal lyrisch over bent. Dit zijn bijvoorbeeld mijn favoriete sites:

95. Maak een lijst van ____.

Blogs met lijstjes zijn de meest populaire blogposts die er zijn. Dat geldt ook voor content voor social media, dat je het even weet.

96. Maak een beknopte handleiding.

Je kan het ook een spiekbriefje kunnen noemen. Denk aan social media content waarin je helpt met tips en trucs om iets te gebruiken of doen. Bijvoorbeeld canva shortcuts om dingen sneller zelf te maken, sluitertijden voor bepaald soort foto's als fotograaf zijnde, vervangende producten als je vaker recepten deelt (bijvoorbeeld chia zaad of banaan i.p.v. ei).

97. Dit is een pittige! Schrijf een herdenkingspost.

Schrijf een herdenkingspost over iemand die je bent verloren ter nagedachtenis aan hem of haar. Deel wat je van hen hebt geleerd en hoe ze je leven en/of bedrijf hebben beïnvloed.

98. Schrijf een A-Z post als inspiratie voor je content.

Er zijn een paar manieren waarop je dit kunt aanpakken. Ten eerste zou je één bericht kunnen schrijven met een lijst van A-Z en vervolgens woorden opsommen die met die letter beginnen. Je kunt ook voor elke letter een social media post of content voor je blog schrijven. Dat zou een hoop content ideeën zijn, als je eenmaal het hele alfabet hebt doorgespit.

99. Welke zoekwoorden zorgen voor het meeste verkeer naar jouw site?

Check je Google Search console zodat je kan zien op welke zoekwoorden je het meest wordt. Gebruik die gegevens om meer van zulke content marketing ideeën op te doen om over te schrijven.

100. 100 dingen.

100 dingen waar je van houdt, 100 dingen die je leuk vindt, of 100 tools waar je bij zweert.

Meestal lukt het je wel om 10 of 20 dingen bij elkaar te zoeken. Maar 100? Dat is toch andere koek.

Ga er echt even voor zitten op een rustige, maar inspirerende plek waar je niet wordt gestoord, zodat je de inspiratie voor content ook kan laten vloeien.

Heb je alle 100 items bij elkaar? Maak er een challenge van met je lezers of volgers.

101. Schrijf een checklist over hoe je ________ (vul in).

Begeleid jouw lezers door het proces om iets te doen in de vorm van een checklist. Niet alleen 123 enzovoort, maar elke stap neem je op in je content. Van het oppakken van de pen tot het weer achteroverleunen om je ____ te bewonderen. Dit zijn super leuke berichten om te schrijven. Have fun!

102. Schrijf een open brief aan je 16-jarige zelf.

Denk hierbij aan alle dingen die je jouw jongere zelf zou vertellen om haar te helpen door de dingen te delen die je hebt meegemaakt.

103. Schrijf een recensie.

Dit is een laagdrempelige manier om andere bedrijven te vertellen dat je hun producten leuk vindt. Maar het is meer dan dat. Het is ook een top manier om die geweldige producten met andere mensen te delen.

104. Schrijf een bericht waarin je jouw beste blogposts of social media content deelt.

Creëer een leuke manier om je lezers enthousiast te maken over je top content. Op Instagram wordt bijvoorbeeld begin januari de Top Nine gedeeld. Dit zijn jouw 9 beste social media posts in de vorm van een raster. Op de site van mashable leggen ze je haarfijn uit hoe je dit makkelijk zelf kunt aanpakken voor jouw social media content.

105. Maak een uitgebreide handleiding over een bepaald onderwerp.

Leer jouw lezers de ins en outs van het schrijven van "how-to-berichten" of welk onderwerp je ook kiest. Vergeet niet om het actiegericht te maken.

Hergebruik bestaande blog of social media content als inspiratie

Hergebruik bestaande blog of social media content​ als inspiratie

106. Maak infographics voor jouw best presterende berichten en deel ze.

Infographics zijn erg leuk om je blog content wat kleurrijker en meer scanbaar te maken. Deel ze vooral ook in je social media content. Pinterest is bijvoorbeeld dol op infographics en zorgt " levenslang" voor meer organisch verkeer naar je site.

107. Zet je beste content ideeën om naar een gratis e-book.

Heb je veel blogberichten of social media content over een bepaald onderwerp? Zo ja, bundel ze dan in één document. Maak er zelf een met Canva of vraag mij om het e-book voor je op te maken in je eigen huisstijl. 😉

Als je klaar bent met het e-book, ga je content maken voor zowel je blog als je socials met enkele van die tips uit het e-book. Zet daar een oproep tot actie in - de welbekende call-to-action - waar mensen zich kunnen aanmelden voor het e-book en jij jouw e-maillijst laat groeien (als jet het gratis weggeeft) of je omzet (als je het voor een laag bedrag verkoopt).

108. Doe een live verslag van een event.

Woon een sprekerssessie bij en schrijf alles op wat de spreker zegt. Plaats het op je blog. Deel je bericht als content voor social media met behulp van de evenement-hashtag, zodat bezoekers het naderhand kunnen vinden.

109. Heb jij in het verleden wel eens fouten gemaakt?

Tuurlijk wel. Jij maakt fouten, net als elk ander mens. Maak een lijst van al deze fouten. Dit is namelijk een geweldige wat-niet-te-doen-post. Zowel voor je social media content als content voor je blog. Met als follow-up: hoe kan je het beter aanpakken.

110. Organiseer een live workshop.

Schrijf een prikkelende post over het onderwerp dat je gaat behandelen. Deel niet alles wat je wilt behandelen in de workshop. Maar je kunt wel al een paar tipjes van de sluier oplichten, waardoor ze zich voor die live workshop willen aanmelden.

111. Laat mensen je stem horen met audio-bestanden.

Zet je bestaande blog content om in downloadbare mp3-audiobestanden die je deelt op social media of andere kanalen. Dit is een leuke manier om uniek te zijn. Vooral omdat mensen soms genoeg krijgen van het lezen van een hoop tekst. Dan is het fijn om te luisteren naar je blog, in plaats van te worstelen door lappen aan tekst.

112. Bedank je publiek en volgers.

Ze lezen je posts en volgen je op social media, dus bedank ze in een nieuwe blog/post. Geef ook iets speciaals weg, gewoon omdat ze geweldig zijn. Ze zullen bij elke volgende blog - of content die je maakt voor je social media -denken: "What's in it for me?". Wel iets om in gedachten te houden wanneer je jouw volgende nieuwe content marketing ideeën gaat bedenken.

Extra tip: vraag bedrijven, winkels e.d. om een schenking te doen of een korting aan te bieden voor jouw lezers/volgers. Zo krijgen zij extra bekendheid, omzet en een nieuwe doelgroep. En jouw lezers/volgers voelen zich speciaal en blij. WIN-WIN.

113. Neem een oude blogpost of IGTV en maak er een webinar van.

Schrijf dan een nieuw bericht en vermarkt je webinar daarin.

114. Zijn er sjablonen of downloads die jouw volgers goed kunnen gebruiken?

Denk er eens over na om de content die je al op je blog hebt staan of je socials, om te zetten naar een download. Zoals een handleiding, template of videocursus. Schrijf die nu op je takenlijst om te maken en deel ze nadat je ze hebt gemaakt gratis of gebruik ze om e-mailabonnees te verzamelen.

115. Probeer een maand lang te vloggen.

Vloggen is een geweldige manier om te spelen met het maken van nieuwe content of het omvormen van oude content c.q. gebruiken van bestaand materiaal als inspiratie voor nieuwe content.

Hoe pak je dit aan?
Als je van een oud bericht een vlog wilt maken, loop dan door je bericht heen en kies de belangrijkste onderwerpen die je publiek kunnen helpen bij het oplossen van een probleem, dat ze willen oplossen. Schrijf dit uit als een script.

Voordat je begint te filmen, oefen je een paar keer voor de spiegel. Dan kan je zien wat wel werkt en wat niet. Denk aan je houding, waar je jouw handen moet laten, hoe je moet kijken etc...Neem jezelf op en bewerk het dan. Als je daarmee klaar bent - en je bent tevreden over het resultaat - deel je het met je publiek.

Content inspiratie voor bloggers

Content inspiratie voor bloggers om nóg beter te bloggen

116. Welke belangrijke dingen had je willen weten toen je voor het eerst begon met bloggen?

Begin met het schrijven van een lijst van de belangrijkste dingen die je had willen weten. Doe een brain dump voor al je ideeën. Gebruik dit als de ruggengraat voor je blog content.

117. Schrijf de richtlijnen die een gastblogger moet volgen voor jouw blog.

Wanneer je gebruik maakt van gastbloggers kan je heel eenvoudig je blog content aanvullen met toffe inhoud die geschreven is door anderen. Maar dan wil je wel zeker zijn dat het past op jouw blog. Behandel je blog daarom als een tijdschrift en vraag om pitches met strikte richtlijnen.

Hoe je de richtlijnen voor een gastblogger opstelt:

 • Wat wil je dat schrijvers in hun pitches opnemen?
 • Welke dingen moet je van hen zien of weten om 'ja' te zeggen tegen ze?
 • Bovendien raad ik je aan om 250 woorden te vragen van het artikel dat ze willen pitchen. Dit helpt je om te bepalen of hun schrijven goed genoeg is voordat je een pitch accepteert.
 • Andere dingen die ze met de pitch moeten meesturen, zijn hun blog-URL, sociale links en een paar schrijfvoorbeelden.
 • Leg uit hoe het gastblogproces verloopt, zodat de schrijver weet hoe hij je moet benaderen en wat hij van het hele proces kan verwachten.
 • Houd in gedachten welke minimum-maximum lengte je wilt voor je berichten.
 • Denk ook aan dingen als zoekwoorden, beeldmateriaal, eventuele kostenvergoeding, hergebruik van de blog (plaatsen van dit blog op andere sites?) etc...

118. Neem contact op met experts in jouw vakgebied en vraag ze om een citaat.

Combineer de citaten in één blogbericht. Mensen houden van blog content als deze, vooral als dat wat de experts zeggen nieuw is, en nergens anders online te vinden is.

119. Waar wil je dat jouw blog volgend jaar staat?

Hoe zit het over vijf en tien jaar? Het kan al moeilijk zijn om te visualiseren waar je over een maand zult zijn. Wat betekent dat een visie bedenken voor over vijf tot tien jaar in de toekomst dubbel zo pittig voor je kan zijn. Zie het als een mooi moment om te wensdromen. Maar probeer echter realistisch te zijn.

120. Schrijf een "de beste blogposts van het seizoen" artikel.

Ga naar je Google Analytics en bekijk je meest populaire berichten van de afgelopen maanden, voor elk seizoen (zomer, herfst, winter of lente). Deel deze blog content opnieuw met je volgers in een samenvattend artikel.

121. Gebruik een fotoprompt als inspiratie voor toffe content ideeën.

Zoek een aantal afbeeldingen op Unsplash of via dit blog met gratis stockfoto's. Bekijk enkele foto's en laat je hierdoor inspireren om je nieuwe blog te schrijven. Uiteraard gebruik je de foto ook als header van je blog content.

122. Hoe trek jij lezers aan met jouw blog content?

Wat was voor jou de meest succesvolle manier om bloglezers op te bouwen? Schrijf je stappen op en deel ze met je lezers. Zij zullen dit enorm waarderen.

Reminder: Sommige bloggers denken dat het hen schaadt , of dat ze inkomsten mislopen als ze hun geheimen prijsgeven, maar dat is niet waar. Als je jouw basic geheimen voor inspiratie, vindbaarheid, schrijftips, content ideeën of andere simpele tips prijsgeeft, gaan mensen je juist vertrouwen en blijven ze bij je terugkomen voor meer. Natuurlijk hoef je niet meteen ALLES prijs te geven.

123. Plaats een paar berichten die over een soortgelijk onderwerp gaan in een serie.

Of kom terug in een aparte blog over een eerder geplaatste stelling/inzicht.

124. Hoe is je blogcarrière het afgelopen jaar veranderd?

Deel de wijzigingen, inzichten en statistieken. Je kunt ook de meest populaire blog content van het afgelopen jaar en de meest inspirerende reacties hierop delen. Het is een simpele manier om meteen je lezers naar je blog te trekken en ze te bedanken!

125. Doe mee aan of host zelf een bloghop.

Meestal gebruikt de blogger die de bloghop host een overkoepelend thema, zoals Sinterklaas of kerst, maar ook onderwerpen als ondernemerschap, groei van je bedrijf doen het altijd wel goed. Degene die meedoet moet vervolgens iets schrijven met een onderwerp dat daarbij aansluit.

Hoe werkt het?
Bij een bloghop organiseren verschillende bloggers, op dezelfde dag een winactie. In de blog content verwijs je allemaal naar elkaar. Zo kan je van blog naar blog gaan (hoppen) en kan je op elke blog meedoen aan een leuke winactie. Iedereen linkt naar iemand anders, zo kom je overal voorbij en eindig je weer waar je begonnen bent. Niet alleen leuk om te doen, maar ook erg goed voor je link-building!

126. Deel jouw proces voor het bedenken van content ideeën voor je blog.

En ja je mag mijn blogs en inspirerende mailings hier ook bij vermelden. Geintje natuurlijk. 😂

127. Noem vijf bloggers die jou inspireren.

Vertel hoe zij jou inspireren of waarom jij vindt dat ze goede content ideeën hebben.

128. Doe een blogpost ruil met andere bloggers.

Neem contact op met collega bloggers om te zien of ze een blogpost willen ruilen. Vraag of ze een gastpost voor je willen schrijven als je er een voor hen schrijft. Iets om te onthouden: andere bloggers zijn net zo op zoek naar blog content en andere content ideeën als jij. Bovendien helpt het je vindbaarheid (link-building) én naamsbekendheid (ander publiek) te vergroten.

129. Wat maakt jou uniek als blogger?

Maak een lijst van jouw unieke eigenschappen en sterke punten. Focus je vervolgens op manieren waarop je die onderscheidende factoren vaker kunt laten zien in de content voor je blog (of social media).

130. Gebruik jouw reactie op een tweet als inspiratie voor je blog.

Het kan moeilijk zijn om al jouw gedachten in 140 tekens uit te drukken en een multi-thread is nogal onoverzichtelijk. Gebruik die reactie als content inspiratie voor een uitgebreide blog post.

131. Deel waarom je bent gaan bloggen.

Hier is geen uitleg bij nodig, toch? 😜

Content marketing ideeën voor de beauty branche

Content marketing ideeën voor de beauty branche​

132. Merken vergelijken.

Vergelijk twee populaire product merken en trek jouw conclusie. Waarom zou jij eerder voor het ene merk kiezen i.p.v. voor het andere merk? Niet alleen qua prijs, maar denk ook aan ingrediënten, werking, reuk, gevoel, e.d.

133. Hoe kunnen jouw lezers/volgers zich perfect opmaken met een beperkt budget?

Wanneer je jouw lezers of volgers kunt helpen om geld te besparen, lever je ze écht waarde. Denk hierbij aan:

 • Links delen naar een site met aanbiedingen en kortingen.
 • Tips voor lezers om schoonheidsproducten langer mee te laten gaan.
 • Huis-tuin-en keuken tips van grootmoeder ( bier, yoghurt, honing, komkommer etc)

134. Trendalert in je social media content.

Schrijf over de laatste trends en hoe je die stijlen kunt kopiëren. Maak er een filmpje van op Insta of Pinterest. Maar ook kan je er een stap voor stap guide als content voor je blog voor maken. Gebruik veel foto materiaal en deel links naar de producten waar je ze kan kopen.

135. Praat over je favoriete schoonheidsproducten.

Heb jij een favoriet product? Vertel waarom dit jouw favoriet is in de social media content of blog. Zorg ervoor dat je links opneemt waar mensen het kunnen kopen. Als er video's van de fabrikant op hun eigen site staan, kan je die eenvoudig insluiten.

136. Welke beautyproducten neem je mee op reis?

Maak je reistas leeg en leg uit waarom elk stuk is inbegrepen. Laat jouw lezers vervolgens zien waar ze die items kunnen vinden.

136. Deel je huidverzorgingsroutine.

Hoe ziet jouw ochtendroutine eruit? Wat doe je in de zomer anders dan in de winter?

137. Gebruik het nieuws als inspiratie voor content.

Zoek naar koppen in tijdschriften of het nieuws. Dit is zonder twijfel altijd een goede bron voor content inspiratie. Voorbeeld: "Huis kopen? Dat mag alleen als je er zelf gaat wonen". Verander het in "Lipfillers zetten? Dat mag alleen als de arts BIG geregistreerd is en de titel Cosmetisch arts KNMG draagt" of iets dergelijks.

Content inspiratie voor foodbloggers en foodies

Inspirerende content ideeën voor foodbloggers en foodiescreatieve ondernemers

138. Deel een regionaal recept.

Is er een bepaald recept dat populair is in jouw omgeving? Deel dit zodat iedereen ervan kan genieten!

139. Review een kookboek.

Misschien kan je zelfs een weggeefactie organiseren en een gratis exemplaar naar de winnaar sturen.

140. Interview een populaire chef-kok.

Heb je een chef in de buurt die lezers in jouw niche bewonderen? Kijk of ze een interview voor je blog of social media content willen doen.

141. Probeer nieuwe dingen uit.

Bij eten draait alles om het ontdekken van nieuwe smaken. Probeer iets nieuws en deel jouw mening in je content voor social media of maak er een langere blog post van. Inclusief het recept. Met eventueel aanvullende tips om het oude recept nóg lekkerder of beter te maken.

142. Deel een verhaal over een mislukte kookervaring.

We falen allemaal wel eens. Soms kan het lezen over de misstappen van anderen ons helpen om ons beter te voelen over onze eigen fouten. Door je fouten te delen, kunnen anderen het zien en ervan leren.

En natuurlijk ook eens goed hard lachen. Want sommige dingen die in de keuken gebeuren... die zijn hilarisch. Achteraf gezien dan uiteraard. Reminder: dingen uit de oven zijn heet. Altijd.

143. Leg een kooktechniek stap voor stap uit.

Dit kan iets heel simpels zijn, zoals de beste manier om groenten in blokjes te snijden. Zonder dat je vingers korter worden.

144. Pronk met je keuken.

Mensen vinden het leuk om te zien hoe anderen werken. Laat zien waar jij "make the magic happen". Gebruik eventueel ook de tools in die keuken om nieuwe content ideeën te bedenken.

145. Vertel hoe je bent begonnen met koken.

Hoe heb je jouw passie voor koken ontdekt? Wat heb jij met eten? Is het iets dat binnen je familie leeft, ben je gestart vanuit een noodzaak (allergieën, gezondheid)? Komt het vanuit jouw cultuur? Vertel!

146. Welke tools zijn het beste?

Deel welke tools je denkt dat je lezers absoluut niet mogen missen in hun keuken. Gebruik eventueel de verschillende keukens als inspiratie voor content. Bijvoorbeeld de Franse keuken gebruikt andere tools en ingrediënten dan de Thaise keuken.

147. Praat over de historie van een gerecht.

Zet je historicus pet op en duik in de geschiedenis van een populair gerecht of recept. Een mooi voorbeeld dat ik weet is dat de traditionele manier om fish and chips te serveren was door ze in een krant te wikkelen.

148. Schrijf over gezonde vervangers voor ongezond voedsel.

Dat kunnen échte vervangers zijn, maar ook fabels en feiten over eten.

Speciaal voor fotografen: 9 keer inspiratie voor content

Inspiratie voor content voor fotografen

149. Zeg wat je doet.

Het kan zo simpel zijn. Wees niet bang om te verkopen en vertel je publiek precies wat je als fotograaf voor hen kunt doen.

150. Deel foto's van een evenement waar je bent geweest.

Geef je publiek het gevoel dat ze erbij waren met een meeslepende fotoserie die je zowel deelt op je blog als via je social media content.

151. Pronk met je uitrusting.

Mensen houden ervan om te zien hoe anderen aan het fotograferen zijn. Maak een stap voor stap uitleg van alles wat je in je cameratas bewaart en hoe jij - mede dankzij die uitrusting - de meest prachtige foto's maakt. Heb je heel speciale camera's? Of heb je jouw eerste camera nog? Vertel hierover en waarom hij zo speciaal voor je is.

152. Deel je beste verlichtingstip.

Bij fotografie draait alles om goede verlichting. Hoe doe je het? Maak ook een budgetvriendelijke lijst.

153. Leg een fotografietechniek uit.

Eenvoudige how-to-content doet het vaak goed. Van het instellen van een geschikte f-stop tot het goed kaderen van de foto, er zijn talloze technieken die je kunt gebruiken als inspiratie voor content die je kan delen.

Extra tip: Maak er een workshop van. Ik heb dit zelf bijvoorbeeld met een paar permanente make-up experts gedaan. Zodat ze hun voor-en na foto's konden verbeteren. Ze zijn er nu - jaren later - nog steeds dankbaar voor.

154. Stel vragen aan een collega fotograaf.

Praat met een collega-fotograaf over je ervaringen met klanten en het proces. Je leert niet alleen meer over hoe ze het ambacht benaderen, maar je doet ook tal van nieuwe content ideeën op. Ook het interview zelf kan een geweldige blogpost zijn.

155. Help met de vraag "wat moet ik aandoen?"

Veel van jouw klanten stellen je vast deze vraag. Want dit is toch best een stressvolle factor zo kort voor een shoot. Daarnaast weet jij als fotograaf het beste van wat wel en niet werkt op beeld. Gebruik daarom stylingtips als uitgangspunt voor nieuwe content ideeën. Als extra bonus gaan mensen zich herkennen in jouw stylingtips en trek je ze aan.

156. Maak een modellengids.

Niet elke klant is een fulltime model dat dol is op de camera. Vertel jouw klanten hoe ze voor de camera moeten poseren, welke items ze mee moeten nemen en wat ze vooral ook niet moeten doen. gebruik elke invalshoek (kleding, poseren, locatie etc.) als een kans om nieuwe content ideeën te bedenken.

Ook kan je dit naderhand bundelen in een welkom package of onboardingkit voor nieuwe klanten. Zo weten ze meteen waar ze aan toe zijn. En hoef je dit niet steeds uit te leggen.

157. Schrijf een social media post of content voor je blog per soort fotografie dat je doet.

Maak een aparte blog of social media post over elke soort fotografie die je doet waarin je verteld hoe zo'n shoot verloopt. Zo kunnen potentiële klanten je werkwijze beter leren kennen en vertrouwen ze je sneller.

158. Then vs. now post.

Laat je groei door de jaren heen zien met een fotografische trip down memory lane. Het toont hoe ver je nu bent gekomen en hoeveel ervaring je inmiddels hebt opgedaan in jouw vakgebied.

159. Deel jouw Pinterest-borden ter inspiratie voor je social media content.

Deel ze om zo potentiële klanten te inspireren en voorbeelden te geven van wat jij met ze zou willen maken. Je kunt er alle kanten mee op: van borden over stylingtips, manieren om afdrukken mooi in huis op te hangen tot moodboards met looks voor je klant.

160. Heb je een studio of favoriete plek om te fotograferen?

Of misschien heb je een superfijne werkplek waar je je foto’s nabewerkt? Bied eens een kijkje behind the scenes en gebruik dit als inspiratie voor content. Ook dit biedt vertrouwen doordat klanten kunnen zien waar alles gaat plaatsvinden.

Volop content ideeën, het is nu alleen nog een kwestie van doen

Je hebt dit blogbericht gelezen omdat je soms zit zonder inspiratie voor content, voor je blog, je social media of je mailings. Maar een content idee hebben is geen garantie dat je ook lezers, volgers en leads gaat aantrekken. Daarvoor heb je een strategisch social media plan nodig.

Zodat je gaat uitvoeren wat je hebt bedacht en je jouw social media content en blogs gaat delen op een regelmatige basis. Daarom is het belangrijk dat je een contentkalender voor social media gebruikt. 

Natuurlijk kun je deze zelf maken, maar als je uren tijd en veel stress wilt besparen kun je gebruik maken van mijn kant en klare social media content kalender.
Dit is wat anderen ervan zeggen:

Heb je voldoende inspiratie voor content opgedaan?

Ik ben razend benieuwd wat je van deze content ideeën vond? Welke is jouw favoriet? Laat het mij dan weten in de comments! Vind ik leuk 😉

Oh en vergeet niet om dit artikel te pinnen, zo kan je hem bewaren voor later, als je weer eens zonder inspiratie zit.

Nooit meer zonder inspiratie voor content met deze 160 content ideeeën voor je social media en je blog
160 content ideeën ter inspiratie voor je social media en blogs 160 content ideeën ter inspiratie voor je social media en blogs 160 content ideeën ter inspiratie voor je social media en blogs
160 content ideeën ter inspiratie voor je social media en blogs bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Personal branding geeft jouw authenticiteit weer, wie jij als ondernemer bent

Ken jij de Focus Academie al?

Speciaal voor de DIY ondernemer die zelf aan de slag wil. Door middel van coaching, workshops en slimme tools ontdek je hoe je focus kan aanbrengen in je Merk en Marketing. Waardoor je een solide basis krijgt, zodat je gerichter kan mikken en aantrekkelijk wordt voor de allerbeste klanten.

6 Shares
Pin6
Share
Share
WhatsApp
Tweet