Meld je aan voor het gratis webinar: Verover het hart van je ideale klant

In 6 stappen social media content maken waarmee je volgers aantrekt

In 6 stappen social media content maken waarmee je volgers aantrekt

Volgers aantrekken wil iedereen wel, maar makkelijk is anders. Dus steek je hand op als je bij social media content maken merkt dat je soms wat overweldigd wordt. Waardoor het voelt alsof je steeds achter alles aan loopt? Vooral wanneer je weer nieuwe blogs, nieuwsbrieven en social media posts moet bedenken en maken? En tegelijkertijd ook nog je eigen bedrijf moet runnen?

Jij weet net zo goed als ik dat het opbouwen van volgers en lezers belangrijk is. Ook weet je dat het consistent produceren van relevante content de sleutel tot groei is. Maar wanneer je steeds opnieuw probeert om originele en waardevolle content te creëren voor ELK social media platform, kan dit al snel aanvoelen als een fulltime baan!

Voor je het weet ben je meer bezig met social media. Dan daadwerkelijk met dat wat jij eigenlijk veel liever doet. Namelijk het runnen van je eigen bedrijf!

Social media content maken kan best pittig zijn

Weet je wat het dan nog veel erger maakt? Wanneer je VEEL TE VEEL tijd besteedt aan het schrijven (en herschrijven) van je “perfecte post” die je de wereld wilt insturen. Om vervolgens NUL reacties te krijgen. Geen views, geen likes, geen comments. En nee ook geen saves of shares.

Ugh. 😩 Frustratie alom!

Een van mijn klanten beschreef het ooit als “digitaal afgewezen worden’. En ik kan het niet beter verwoorden dan dat!

Veel ondernemers, net als jij en ik, steken veel tijd en energie in content maken achter de schermen. En wanneer het vervolgens niet lijkt aan te komen bij je volgers… Tja, dan kan dat aanvoelen alsof je persoonlijk hebt gefaald. Maar content maken voor je bedrijf hoeft niet zo moeilijk te zijn. Je moet alleen even weten HOE.

Want het IS mogelijk om op een eenvoudige manier social media content te maken. Content waarmee je volgers aantrekt, de connectie maakt en de know-, like- en trustfactor van je merk opbouwt. Daarom deel ik vandaag 6 van mijn beste content marketing tips die jou helpen om die onnodige druk van content creatie te verlagen. Waardoor jij op een slimme manier – in minder tijd – content gaat maken waar je volgers dol op zijn.

1. Ken je publiek

Het meest belangrijke eerst: Als je boeiende content wilt maken, moet je heel helder hebben tegen WIE je het hebt!

Help jij vrouwelijke ondernemers om meer uit hun dag te halen met slimme planning en organisatie als VA? Of zorg jij als visagiste dat een bruid stressvrij aan de meest bijzondere dag van haar leven kan beginnen? Of ben jij die voedingscoach die drukke gezinnen helpt om meer gezond samen te eten? Ondanks alle hobby’s, verenigingen en andere sociale verplichtingen?

De ene klant is namelijk de andere niet. Daarom is het van belang dat je jouw klanten op een dieper niveau begrijpt. Dat je hun wensen, behoeften, problemen en pijnpunten kent. Zodat je de dingen waar ze tegen aan lopen, kunt adresseren.

Het doel hiervan is om op een strategische manier content te maken die je deelt. Waardoor jouw klant denkt: “OMG! Zij snapt het! Zij begrijpt mij en waar ik mee zit.”
Hou hierbij in je achterhoofd dat het bij content marketing draait om het opbouwen van een relatie, een connectie met de ander. Waardoor die klant op jou gaat vertrouwen.

Bereik jouw droomklant met een helder klantprofiel

In dit blog leg ik je stap voor stap uit hoe je jouw droomklanten binnen je doelgroep kunt bereiken. Ook kan je meteen het gratis werkboek downloaden vol met vragen en voorbeelden, die vaak tot nieuwe inzichten en aha-momentjes leiden.

2. Focus op de klantreis en wat jij hierin kan betekenen

Jezelf verliezen terwijl je enorm geïnspireerd bent, is heel makkelijk. Zeker als je lekker op dreef bent. Waardoor je citaten, selfies of tips op je social media gaat plaatsen, die misschien wel super leuk zijn. Maar bar weinig te maken hebben met jouw bedrijf. Als creatief ondernemer herken ik dit probleem maar al te goed.

Alleen het gevolg hiervan is dat potentiele klanten geen idee hebben waarvoor ze bij jou moeten zijn.  En dat is vervelend, to say the least…

Wil je consistent klanten aantrekken, dan moet je content maken voor je volgers die relevant is voor elk moment tijdens de klantreis. Voor de mensen die nog nooit van je hebben gehoord, tot de personen die al langer klant bij je zijn. En alles dat hier tussenin zit.

Welke soort content kan je maken?

Tijdens het brainstormen, ga je daarom nadenken over content waarmee jij impact kan maken op het leven van je klant. Denk hierbij aan dingen als:

Contentpijlers helpen je om relevante content te maken waarmee je volgers aantrekt

Hierbij raad ik je aan om je op 3-5 contentpijlers te concentreren. Contentpijlers zijn verzamelingen van onderwerpen die je klant helpen om voor jou te kiezen. Deze onderwerpen draaien allemaal rond een bepaald thema. Waarbij elk thema perfect aansluit op jouw merk en jouw aanbod. Zodat je met jouw content structureel kan werken aan je eigen doelstellingen én tegelijkertijd super relevant bent voor jouw doelgroep.

Wanneer je vervolgens consistent content gaat delen die hieraan voldoet, helpt dit je om je zichtbaarheid te vergroten alsook je geloofwaardigheid. Ook is het slim om in elk stukje content dat je deelt, een zaadje te planten voor de volgende stap naar jouw aanbod.

Elke interactie is een kans om je klant waarde te bieden en ze naar de volgende stap in de klantreis te leiden.

3. Gebruik een krachtige merkstem ofwel brand voice

Bij branding denken mensen vaak na over hoe een merk er visueel uitziet, van lettertypen tot kleuren tot ontwerpstijlen. Maar wat soms over het hoofd wordt gezien, is de merkstem ofwel brand voice. 

Zeker in de digitale wereld zijn woorden, tone-of-voice en een unieke stijl enorm belangrijk. De merkstem is namelijk de uitgesproken persoonlijkheid die een merk aanneemt in zijn communicatie. 

Zo schrijf je bijvoorbeeld niet in de taal die een advocaat spreekt, wanneer je een surf-artikelen of sneakers verkoopt. Maar ook gebruik je geen u-vorm wanneer jouw kracht juist ligt bij de persoonlijke aanpak in team samen met je klant. De merkstem zet de toon van een gesprek. Deze brand voice zorgt ervoor of iemand zich wel of niet aangesproken voelt.

De stem van jouw merk moet daarom een mix zijn van jouw eigen merkpersoonlijkheid en de taal van jouw klant. Wanneer je dus aangeeft dat ‘simpel’ een van je merkwaardes is. Dan schrijf je in de actieve vorm, gebruik je B1-taalgebruik en laat je alle tierelantijntjes weg in je teksten.

Content maken in dezelfde stem voor elk communicatiekanaal

Je hebt hem vast al door. Ook hier is het weer belangrijk dat je precies weet wie je klanten en volgers zijn.

Waar je ook voor kiest. Zorg dat je hierbij trouw blijft aan jezelf. Als je een droog gevoel voor humor hebt, probeer dan niet ineens stroperig zoet te zijn. Wees authentiek en helemaal jij.

Wat je daarmee bereikt? Dat al je content en communicatie op elk platform hetzelfde klinkt. En dat is belangrijk! Want zo voorkom je verwarring over wie er spreekt. Bovendien zullen je volgers je zelfs herkennen aan de manier waarop je met ze communiceert. 

Wil jij meer volgers aantrekken met je content?

Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe

4. Meest waardevolle content hergebruiken

Dit is wellicht een game-changer die je nog niet kende. Want ookal zit je misschien op 7 verschillende platforms. Dit wil nog niet zeggen dat je ook iedere keer 7 unieke berichten moet maken.

Herhaling in verschillende formats is goud waard!!
Daarom deel ik hieronder het easy-to-do recept voor content repurposing ofwel content recycling dat je vanaf nu gaat gebruiken.
Start met het medium dat het meest geschikt is en jij het leukste vindt. Bijvoorbeeld je blog, podcast, video, enz. Kijk welke content het beste presteert op dat medium. Denk hierbij aan views, likes, comments, shares, websiteverkeer e.d. Neem nu dit stuk content en zet het om naar een ander format.

Voorbeeld content repurposing

Stel dat je core content – het item dat je als uitgangspunt gebruikt – een uitgebreide blog is over stressvrij op vakantie gaan als ondernemer. Dan kan je deze vervolgens in verschillende vormen aanbieden voor al je platforms. Zonder dat je al te veel moeite hoeft te doen:

Het doel van content repurposing is om je core content (de meest belangrijke content voor je bedrijf) te verdelen over het digitale landschap.
Op die manier zorg je dat jij goed zichtbaar bent voor potentiële klanten op verschillende platforms. Ze gaan je steeds meer herkennen en onthouden beter wie je bent (en wat jij voor ze kan betekenen).

5. Content maken doe je voor de lange termijn

Rome is niet in één dag gebouwd, en jouw bedrijf ook niet. Sim-pel.

Het opbouwen van merkbekendheid door middel van content marketing kost tijd en een consistente aanpak. Maar het is wel 20.000 keer gemakkelijker, als je een slim doordachte strategie hebt die je keer op keer kan gebruiken. Zodat je volgers aantrekt en ze uiteindelijk omzet naar klanten.

En jij realiseert het je misschien nog niet… Maar je zit waarschijnlijk op een goudmijntje aan content die je kan delen waarmee volgers aantrekken een peulenschil wordt.

Ik raad je dan ook aan om je te verdiepen in de content die je al eerder hebt gemaakt. Neem elke tweet, post, blog, mailing en video door die je hebt gedeeld. Hou je content pijlers hier eens naast. Past de boodschap die hierin staat bij wat je wilt vertellen en je volgers willen horen? Zo ja, deel dan deze stukken opnieuw.
Past het niet helemaal? Kijk dan naar hoe je dit stuk content nog nét iets beter kan maken of verwijder het. Zeker als het je website betreft, is dit voor Google een duidelijk signaal van wie jij bent en waar je voor staat. En kan je hiermee je vindbaarheid verbeteren.
Kijk ook naar wat in het verleden goed heeft gepresteerd op je Facebook, Instagram of LinkedIn. Sluit dit nog aan bij jouw huidige zakelijke marketingdoelen? Deel dan dit soort berichten regelmatig opnieuw. En hergebruik ze om betrokkenheid en momentum te creëren.
Creëer snackable content waarmee je volgers aantrekt op social media
Creëer snackable content waarmee je volgers aantrekt op social media

6. Deel snelle tips (en snackable content)

Je volgers houden van een goed aperitief! Om het “muulsje ze tsenken” zoals we dat in Limburg zo mooi zeggen. Ik zal het even voor je vertalen naar het ABN: “Lekker maken”. 🙃😉

Tegenwoordig hebben de meeste mensen de aandachtspanne van een goudvis. We hebben het allemaal superdruk en niet veel tijd om lange berichten te lezen. Laat staan video’s bekijken van 5 minuten of langer. Dit is ook een van de redenen waarom TikTok en IG Reels zo populair zijn nu. Daarom is het van belang dat je nadenkt over hoe jij jouw volgers sneller kan activeren.
Hoe kun je ze een snel, maar smakelijk (oftewel impactvolle) hapje van je merk geven? Hoe kun je digitale content maken die makkelijk en zonder enige moeite te verwerken is voor je volgers? Maar tegelijkertijd ook waarde toevoegt! Waarmee je jouw verhaal, expertise en diensten kan delen op een snackable manier?

Tips om snackable social media content te maken

Kijk eens naar wat jij uit je core content kan halen dat je deelt als een snelle tip of advies (Zie punt 4). Zo kan je bijvoorbeeld citaten delen als stof tot nadenken of om een bepaalde mening te staven waarmee je reacties uitlokt.
Kan je van één blogpost een paar verschillende posts op sociale media of een snelle video maken? Met welk soort content kan je een eenvoudige afbeelding, meme of andere content vormen (animatie gif, infographic, grafiek e.d.) maken om de aandacht van jouw klanten te trekken? Waardoor iemand nieuwsgierig wordt naar jouw diensten of producten? 
Neem anders deze week een klein half uurtje de tijd om dit eens kort op te schrijven voor jezelf. Wedden dat social media content maken je dan stukken minder moeite kost?  😉

Content maken zonder stress

Ik hoop in ieder geval dat deze tips je al een beetje helpen wanneer je content gaat maken. Zonder dat je die onnodige druk ervaart, die zorgt dat je overrompelt wordt of het spoort bijster raakt. Blijf in ieder geval jouw mening, unieke kijk op de dingen, gedachten en expertise met de wereld delen. Want er is zeker iemand die jouw boodschap moet horen!

En knoop dit in je oren: Wanneer je een duidelijk doordacht plan hebt om je content te maken, heb je ook minder content stress.

Zoals je waarschijnlijk al weet, ik ben er voor je om jou te helpen zodat je een sterk merk kan opbouwen. Dus als je nog vragen hebt over hoe je volgers aantrekt, contentmarketing of we kunnen samenwerken, maak dan geheel vrijblijvend een afspraak.

In 6 stappen social media content maken waarmee je volgers aantrekt In 6 stappen social media content maken waarmee je volgers aantrekt
In 6 stappen social media content maken waarmee je volgers aantrekt bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Personal branding geeft jouw authenticiteit weer, wie jij als ondernemer bent

Ken jij de Focus Academie al?

Speciaal voor de DIY ondernemer die zelf aan de slag wil. Door middel van coaching, workshops en slimme tools ontdek je hoe je focus kan aanbrengen in je Merk en Marketing. Waardoor je een solide basis krijgt, zodat je gerichter kan mikken en aantrekkelijk wordt voor de allerbeste klanten.

Pin
Share
Share
WhatsApp
Tweet