Meld je aan voor het gratis webinar: Verover het hart van je ideale klant

Geef je content marketing strategie een boost met deze template

Geef je content marketing strategie een boost met deze template

Wil je beter zichtbaar worden? Werken aan de vindbaarheid van je website of effectief aan de slag met je social media? Maar zonder dat je er veel tijd aan kwijt bent? Dan is het tijd dat je gebruik maakt van een slimme content marketing strategie. En een handig template dat jou hierbij kan helpen.

Maar schiet je nu in al in de stress. Omdat je denkt dat een content strategie opstellen vast heel ingewikkeld is? Dan kan ik je gerust stellen. Want met dit gratis content marketing template gaat het je vast lukken. Door de 9 stappen te volgen zet jij binnen no time een effectieve strategie op voor je bedrijf, zonder veel gedoe. 😉

De lessen die je hieruit gaat halen zijn:

Wat is een content marketing strategie?

Simpel gezegd is een content marketing strategie het bewust inzetten van content om een bepaald doel te halen. Zoals je naamsbekendheid vergroten, leads aantrekken, omzet verhogen en versterken van klant loyaliteit, etc. Vaak hangen deze doelen dan ook nauw samen met je ondernemingsdoelen.
Daarom is het ook zo’n belangrijk onderdeel van je Online Marketing strategie. En het enige dat het je kost is je tijd.
Omdat je al veel “zelf” kan doen, kan je enorm veel besparen. En met redelijk lage kosten jouw positie op de markt versterken t.o.v. traditionele marketing. Daarnaast hebben je acties ook een langere houdbaarheid. Zo kunnen blogs die je aan de hand van je content strategie hebt geschreven, zelfs jaren later nog steeds hun vruchten afwerpen.

Content marketing is namelijk geen content strategie

Ondanks wat veel ondernemers denken, is het opstellen van een content strategie dus geen content plan vol met posts. Maar een contentplanning is de uitvoering van de strategie. Aangezien al die nieuwe temen best overweldigend kunnen zijn als je met content marketing wilt starten, licht ik deze graag even voor je uit. Dat maakt het nét iets duidelijker.
 • Een content marketing strategie beschrijft het WAAROM en HOE.

  Waarom en voor wie wil je deze content maken en hoe ga je hiermee om. Op die manier zorg je dat je jouw tijd en energie die je in je content steekt je ook iets gaat opleveren. En kan je stoppen met het maken van content waar niemand op zit te wachten.

 • Vervolgens gaat content marketing over WAT WAAR geleverd moet worden.

  Welke tools, technieken, kanalen en content types ga je waarvoor gebruiken. Het is de manier waarop je waardevolle content (via video’s, afbeeldingen, blogs of welke vorm van content dan ook) gaat inzetten en verspreiden met een specifiek doel.

 • In het content plan staan de posts zelf beschreven en WANNEER je het gaat plaatsen.

  Als laatste heb je het content plan waarin beschreven staat wat je wanneer gaat maken voor welk kanaal, de inhoud en de call-to-action en de eventueel bijbehorende hashtags en/of zoekwoorden.

Dus een content marketing strategie is het denkwerk en onderzoek dat je doet VOORDAT je content marketing campagne gaat opzetten. Contentmarketing is het opzetten van campagne, die volgt op de strategie. Ten slotte heb je het content plan, de to-do lijst van hoe je dit gaat uitvoeren.

Duidelijk? Ok! Dan gaan we nu aan de slag met het denkwerk en onderzoek.

Waarom je een content marketing strategie nodig hebt

Zoals je vast al hebt gemerkt, zorgt een content strategie ervoor dat je gestructureerd en consistent aan de slag gaat met je doelen. Maar er komt meer bij kijken dan alleen logistiek. Want als je aan de slag gaat met content marketing, dan probeer je voor iedere stap in het koopproces je klanten van de juiste content te voorzien, op het juiste moment. Namelijk conten die je helpt om je doelen te bereiken.

Kortom als je wilt dat content marketing je resultaat gaat opleveren, dan is een doordachte strategie onontbeerlijk. En wanneer je de link legt tussen wat waardevol is voor jouw potentiële (en huidige) klanten en jouw doelstellingen creëer je een krachtige strategie waarmee je moeiteloos klanten aantrekt. Maar ook voorkom je op die manier dat je content maakt die je niets gaat opleveren. Zo hou je dus ook meer tijd over voor andere belangrijke dingen.

Goed vindbare content is enorm belangrijk

 Waar vroeger mond-tot-mond reclame afdoende was, nemen klanten tegenwoordig op een andere manier hun aankoopbeslissing. Wist je bijvoorbeeld dat de typische B2B-koper gemiddeld 13 stukjes content leest voordat hij een beslissing neemt?

En binnen die 13 stukjes, zijn er 8 van jouw bedrijf – als je geluk hebt. Ze vinden dit meestal rechtstreeks op je website, door te zoeken op Google en via sociale media. Dus zorg dat je content maakt waar je goed op gevonden wordt.

Misschien is dit daarom ook een van de belangrijkste redenen dat je een content marketing strategie nodig hebt. 

Want als geen content marketing strategie hebt, dan weet je ook niet:

Wanneer je deze dingen niet duidelijk hebt vastgelegd in een strategie, ben je gewoon reactief, niet proactief. Zie het als heel veel pijlen schieten. Maar nooit de roos raken.

De voordelen van een strategie

Als je jouw tijd hierin gaat steken wil je natuurlijk ook weten welke voordelen een content marketing strategie jou kan opleveren. Heeft het wel zin? What’s in it for me?

 • Je content sluit beter aan bij de behoeften, noden en wensen van je doelgroep

  Omdat het definiëren van je droomklant binnen je doelgroep een belangrijk onderdeel van je strategie is. Zo weet je exact op wie jij je moet richten. Ook zal jouw content die persoon sneller aanspreken, zichzelf erin herkennen en dat wekt vertrouwen.

 • De ROI (return on investment) van content marketing is gemakkelijker te volgen

  Want binnen de strategie definieer je hoe en wat je gaat meten. Zo kan je jouw prestaties continu analyseren en verbeteren. En kan je stoppen met content maken die je niets oplevert.

 • Een goed overzicht van al je content inspanningen

  Wanneer je veel content maakt (zoals blogs, whitepapers, webpagina's, sociale media, e-mail, enz. ) kan je al snel het overzicht verliezen. Doordat je jouw content vooraf goed uitstippelt in een strategie, weet je welke items je moet maken. En zie je makkelijker hoe alle puzzelstukjes in elkaar vallen.

 • Consistentie qua tone-of-voice

  Ook de manier waarop jouw merk klinkt moet consistent zijn, ongeacht wie die content maakt. Of dat nu de website bouwer is, iemand die je social media onderhoudt, de copywriter die je mailings maakt of wanneer je zelf jouw blogs schrijft. En in een content strategie leg je dit vooraf vast.

 • Je krijgt meer organisch verkeer

  Omdat je binnen je strategie ook de SEO (vindbaarheid) opneemt, gebruik je de juiste zoekwoorden en maak je content van hoge kwaliteit. Hieruit volgt dat je jouw organische vindbaarheid structureel vergroot en zal je merken dat je meer website verkeer krijgt. En dat zonder dat je handenvol geld aan AdWords hoeft uit te geven.

 • Gericht delen van je content

  Door content via meerdere kanalen te verspreiden, vergroot je het bereik. Maar niet elk kanaal is hiervoor geschikt. Een content marketing strategie bepaalt de mix van kanalen waar je dit doet, zodat je de meeste impact kan maken.

 • Ook krijg je meer waardevolle leads

  Door je potentiele klanten op meerdere manieren en kanalen aan te spreken heb je ook meer kans dat je ze bereikt. Op die manier horen en zien ze je vaker. Met als gevolg dat je ook beter blijft hangen in het achterhoofd. Daardoor denken ze eerder aan je op het moment dat ze jou nodig hebben.

 • Je merk wordt sneller erkent als expert

  Wanneer je jouw content met een thought leadership invalshoek gaat maken, dan gaat dit niet over verkopen. Maar ga je inhoudelijke kennis delen op een specifiek vakgebied. Waardoor een ander persoon beter begrijpt wat jij voor hem of haar kan betekenen. En jou sneller als een geloofwaardige en betrouwbare expert bestempelt.

Content strategie opstellen met een template

Hoe moet je een content strategie opstellen?

Dus, hoe ga je te werk bij het opstellen van een content marketing strategie? Want het is geen eenvoudige taak die je even tussendoor doet. Laten we anders de stappen samen doornemen.

Download het content marketing template helemaal gratis en voor niets hieronder. En ga er even goed voor zitten.

1: Bepaal wat content marketing voor jouw bedrijf betekent

Content marketing is het consistent maken en verspreiden van relevante en waardevolle content met als uiteindelijk doel het aantrekken of behouden van een specifieke doelgroep. Dat is de algemene definitie. Maar wat betekent dit voor jouw bedrijf?

In de eerste plaats ga je in je strategie jouw doelen formuleren welke je wilt bereiken door het maken en verspreiden van content. Dergelijke doelen kunnen zijn:

Ten tweede ga je de tactieken definiëren in het template die je helpen deze doelen te bereiken: op regelmatige basis content creëren, meer gated content (achter een slotje), optimalisatie van content om beter vindbaar te worden, het koesteren van leads en het opschalen onder de knie krijgen.

Door je content te meten, krijg je meer inzicht in wat werkt

Als laatste moet je de verbinding maken tussen content en inkomsten. Dit is vooral belangrijk als je bepaalde budget beslissingen moet nemen. Bijvoorbeeld een gastblogger betalen, betaalde advertenties, influencer inhuren, licenties voor software die je wilt gebruiken, etc…

Om die reden ga je jouw inspanningen ook volgen. Zo kan je bijvoorbeeld zien dat jouw geoptimaliseerde content daadwerkelijk nieuwe klanten oplevert, wanneer je website verkeer toeneemt door het organisch zoeken. Kortom, zo weet je 100% zeker dat jouw tijd die je hierin hebt gestoken, je ook écht iets oplevert!

2: Bepaal jouw contentpijlers en -typen

Je kan overal content over maken. Maar omdat dit zo enorm breed is, zorgt dat ook vaak voor veel frustratie. Want waar moet je het over hebben? En niet onbelangrijk, is het überhaupt ook waardevol voor je doelgroep? Door content pijlers te gebruiken krijg je het inzicht dat je nodig hebt.

Omdat ze voortkomen uit je merkstrategie: wie je bent, voor wie je content maakt en een betekenisvolle boodschap. Wanneer je jouw content pijlers duidelijk voor ogen hebt, kan je super easy een sterk en consistent beeld van je merk neerzetten. Zie het daarom als inhoudelijke categorieën of onderwerpen waarin je je content onderverdeelt, de richtlijn voor al je communicatie.

Als ondernemer heb je tussen de 3-5 pijlers nodig die relevant zijn voor jouw bedrijf. Vijf is echt de max. Daarna raken je onderwerpen meer versnipperd en dat willen we juist niet. Dus hou het simpel en je hebt genoeg om over te praten. 

Voorbeeld content pijler

Een voorbeeld hoe ik het aanpak voor mijn content als brandcoach en marketingadviseur:

Vanuit ill graff design help ik ambitieuze ondernemers de beste versie van zichzelf te worden en dit te laten zien. Waardoor ze moeiteloos klanten kunnen aantrekken, zichzelf onderscheiden t.o.v. de concurrentie en groeien als ondernemer alsook als mens.

Daarom zijn mijn belangrijkste content pijlers:

Ook het type content is belangrijk

Daarom wil je het type content vastleggen. Want online marketing is namelijk meer dan alleen social media of je blogs. Het is de combinatie die het hem doet. 😉 Door je potentiele klanten op meerdere manieren en kanalen aan te spreken heb je ook meer kans dat je ze bereikt. Om die reden neem je meer dan een content type op in een slimme content strategie.

Onder andere kan je hierbij denken aan: long-form content (blogs of pagina bestaande uit meer dan tweeduizend woorden), casestudy’s, infographics, video’s, posts op sociale media, webinars, e-books, templates en meer.

3: Ontwikkel specifieke klantprofielen

Klantprofielen zijn cruciaal voor jouw content marketing strategie. Je maakt content voor ze, dus je moet ze goed kennen. Dit gaat verder dan demografie en titels.

Want je hebt de droomklant aan wie je jouw producten of diensten verkoopt. Ook wil je misschien nieuwe medewerkers aantrekken. Werk je samen met leveranciers of andere bedrijven. Maar vergeet zeker niet investeerders, de media, vrijwilligers en dergelijke.

Daarom neem je in die strategie ook hun pijnpunten, noden, wensen, uitdagingen, motivaties en bezwaren op. Want dat maakt het voor jou makkelijker om ze aan te spreken in een taal en termen die ze begrijpen. 

Anders gezegd, hierdoor kan je eenvoudiger situaties schetsen in je blogs, site, mailings en posts waarin zijn zich herkennen. Daardoor ervaren zij een gevoel dat jij ze begrijpt. En de aangewezen persoon bent die ze kan helpen.

Check deze klantprofielen elk jaar even opnieuw. Vooral wanneer er grote veranderingen zijn binnen in jouw branche of bedrijf.

Bereik jouw droomklant met een helder klantprofiel

In mijn blog leg ik je stap voor stap uit hoe je jouw droomklanten binnen je doelgroep kunt bereiken. Ook kan je meteen het gratis werkboek downloaden vol met vragen en voorbeelden, die vaak tot nieuwe inzichten en aha-momentjes leiden.

4: Ontwikkel een contentkalender en workflow

Er komen veel taken bij kijken om een stuk content van idee naar publicatie te brengen. Bijvoorbeeld een zoekwoorden onderzoek, het schrijven van de tekst, het maken van afbeeldingen of video etc..
Daarom maak je gebruik van de contentkalender in het content marketing template. Zo kan je het geheel overzichtelijk houden. Ook kan je makkelijker zien waar er overlap is van al je communicatie projecten. En weet je precies wat je wanneer moet doen (workflow).

5: Bepaal de tone-of-voice voor je content strategie

In dit deel van je content strategie omschrijf je de kenmerken voor je content de tone-of-voice, basistaal en producttaal.

Wanneer je jouw merkstrategie al vastgelegd hebt, dan bestaat jouw merkstem uit ten minste drie kenmerken. Bijvoorbeeld: het is niet formeel; straattaal is oké; je komt positief en behulpzaam over; zo weinig mogelijk vaktermen.

Vervolgens kun je aanvullende enkele do’s en don’ts schetsen. Op grond van het bovenstaande voorbeeld gebruik je dus geen complexe woorden, ben je vriendelijk en persoonlijk.

Daarna ga je aan de slag met de kenmerken:

6: Ontwikkel een SEO-strategie

SEO (Zoekmachine optimalisatie) is essentieel voor een content marketing strategie. Schrijf al je pagina’s en blogs in eerste instantie voor de lezer die je wilt overtuigen, Google komt pas daarna. Je wilt namelijk jouw onderscheidend vermogen ten opzichte van je concurrent benadrukken. En dat gaat je niet lukken met overgeoptimaliseerde teksten die onleesbaar zijn.

Dit pak je zo aan:

7: Kies de juiste kanalen voor distributie

Je hebt jouw content klaar,  nu is het tijd om het de wijde wereld in te sturen.

Welke kanalen gebruikt jouw doelgroep regelmatig en ga jij inzetten om jouw content succesvol aan de man/vrouw te brengen? 

bul-plus

Sociale media:

Natuurlijk zijn er een aantal "usual suspects"; LinkedIn, Twitter en Facebook. Maar misschien zijn er voor jouw markt en doelgroep wel hele specifieke kanalen die je kunt gebruiken. Definieer de kanalen die je gaat gebruiken, wat je plaatst, hoe vaak en hoe betrokkenheid bij sociale media verband houdt met jouw inkomsten.

bul-plus

E-mailmarketing:

Welk soort e-mails verstuur je om content te verspreiden? Nieuwsbrieven die informeren? Aanbiedingen? Gebruik je veel of weinig content? Nurture-campagnes? Hoe vaak verstuur je een campagne? Maak je gebruik van segmenten binnen je abonnees?

bul-plus

Distributie door derden:

Dit kan betaald of organisch zijn. Voor betaalde distributie kan je gesponsorde content gebruiken op vertrouwde platformen als Marketingfacts, MKB Servicesdesk e.d. Op een organische manier kan je samenwerken met een partner of gastblogger.

8: Bepaal hoe jouw content strategie je traditionele marketing kan ondersteunen

Je content marketing kan een perfecte aanvulling zijn voor je traditionele marketing, zoals beurzen, events, PR en product lanceringen.
In dit gedeelte leg je vast hoe jouw content hier aan kan bijdragen. Bijvoorbeeld kan je pre-event blogs maken over een beurs waar je staat of naartoe gaat, een exclusief stuk content promoten voor lezers die zich registreren (e-book, template of dergelijke), en deze lever je vervolgens na de beurs.

9: Identificeer de statistieken die ertoe doen

Hoe bepaal je de ROI van je content marketing strategie? Welke statistieken moet je meten om te bepalen of je jouw doelen bereikt? De meest cruciale content analyses zijn onder andere:

Uiteraard heb ik ook voor dit deel een plek gereserveerd in het gratis content marketing template.

Zet je content marketing template om in actie

Door de bovenstaande stappen te lezen en het content marketing template inte vullen, ben je al goed op weg om je strategie helder te krijgen. Nu is het alleen zaak om het geleerde in de praktijk te brengen. Dus niet dat template in de spreekwoordelijke la stoppen. Met de bedoeling om er nooit meer iets mee te doen. 

Omdat ik uit ervaring weet dat veel ondernemers hele hoge eisen aan zichzelf stellen, wil ik het ingevulde template kort met je samen doornemen. Want je kan wel heel veel willen. Maar als het niet realiseerbaar is (te weinig tijd, kennis, te ambitieus) bestaat de kans dat de moed je in de schoenen zakt. En je er vervolgens niets meer mee doet. Dat zou zonde zijn van de tijd en energie die je hierin hebt gestopt.

Dus vul het content marketing  template volledig in en plan dan een vrijblijvende koffiedate in van 30 minuten. Laat mij jou helpen om een content strategie te ontwikkelen voor jouw bedrijf dat perfect bij je past. Waarmee je moeiteloos jouw droomklanten gaat aantrekken en je jezelf onderscheid van de concurrentie.
Geef je content marketing strategie een boost met deze template Geef je content marketing strategie een boost met deze template
Geef je content marketing strategie een boost met deze template bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Personal branding geeft jouw authenticiteit weer, wie jij als ondernemer bent

Ken jij de Focus Academie al?

Speciaal voor de DIY ondernemer die zelf aan de slag wil. Door middel van coaching, workshops en slimme tools ontdek je hoe je focus kan aanbrengen in je Merk en Marketing. Waardoor je een solide basis krijgt, zodat je gerichter kan mikken en aantrekkelijk wordt voor de allerbeste klanten.

Pin
Share
Share
WhatsApp
Tweet