Wil je beter zichtbaar worden? Werken aan de vindbaarheid van je website of effectief aan de slag met je social media? Maar zonder dat je er veel tijd aan kwijt bent? Dan is het tijd dat je gebruik maakt van een slimme content marketing strategie. En een handig template dat jou hierbij kan helpen.
Maar schiet je nu in al in de stress. Omdat je denkt dat een content strategie opstellen vast heel ingewikkeld is? Dan kan ik je gerust stellen. Want met dit gratis content marketing template gaat het je vast lukken. Door de 9 stappen te volgen zet jij binnen no time een effectieve strategie op voor je bedrijf, zonder veel gedoe. 😉
De lessen die je hieruit gaat halen zijn:
- Een content marketing strategie is de leidraad voor al je content inspanningen.
- Er zijn veel aspecten binnen een content strategie, maar ze werken allemaal samen zodat jij jouw doelen kunt halen.
- Een content marketing template helpt je om die strategie goed in kaart te brengen.
- Met een template breng je die content strategie ook eerder in actie en blijf je gemotiveerd.
- Kan je het succes van je strategie meten met een template en bijsturen waar nodig.
Wat is een content marketing strategie?
Content marketing is namelijk geen content strategie
-
Een content marketing strategie beschrijft het WAAROM en HOE.
Waarom en voor wie wil je deze content maken en hoe ga je hiermee om. Op die manier zorg je dat je jouw tijd en energie die je in je content steekt je ook iets gaat opleveren. En kan je stoppen met het maken van content waar niemand op zit te wachten.
-
Vervolgens gaat content marketing over WAT WAAR geleverd moet worden.
Welke tools, technieken, kanalen en content types ga je waarvoor gebruiken. Het is de manier waarop je waardevolle content (via video’s, afbeeldingen, blogs of welke vorm van content dan ook) gaat inzetten en verspreiden met een specifiek doel.
-
In het content plan staan de posts zelf beschreven en WANNEER je het gaat plaatsen.
Als laatste heb je het content plan waarin beschreven staat wat je wanneer gaat maken voor welk kanaal, de inhoud en de call-to-action en de eventueel bijbehorende hashtags en/of zoekwoorden.
Dus een content marketing strategie is het denkwerk en onderzoek dat je doet VOORDAT je content marketing campagne gaat opzetten. Contentmarketing is het opzetten van campagne, die volgt op de strategie. Ten slotte heb je het content plan, de to-do lijst van hoe je dit gaat uitvoeren.
Duidelijk? Ok! Dan gaan we nu aan de slag met het denkwerk en onderzoek.
Waarom je een content marketing strategie nodig hebt
Zoals je vast al hebt gemerkt, zorgt een content strategie ervoor dat je gestructureerd en consistent aan de slag gaat met je doelen. Maar er komt meer bij kijken dan alleen logistiek. Want als je aan de slag gaat met content marketing, dan probeer je voor iedere stap in het koopproces je klanten van de juiste content te voorzien, op het juiste moment. Namelijk conten die je helpt om je doelen te bereiken.
Kortom als je wilt dat content marketing je resultaat gaat opleveren, dan is een doordachte strategie onontbeerlijk. En wanneer je de link legt tussen wat waardevol is voor jouw potentiële (en huidige) klanten en jouw doelstellingen creëer je een krachtige strategie waarmee je moeiteloos klanten aantrekt. Maar ook voorkom je op die manier dat je content maakt die je niets gaat opleveren. Zo hou je dus ook meer tijd over voor andere belangrijke dingen.
Goed vindbare content is enorm belangrijk
Waar vroeger mond-tot-mond reclame afdoende was, nemen klanten tegenwoordig op een andere manier hun aankoopbeslissing. Wist je bijvoorbeeld dat de typische B2B-koper gemiddeld 13 stukjes content leest voordat hij een beslissing neemt?
En binnen die 13 stukjes, zijn er 8 van jouw bedrijf – als je geluk hebt. Ze vinden dit meestal rechtstreeks op je website, door te zoeken op Google en via sociale media. Dus zorg dat je content maakt waar je goed op gevonden wordt.
Misschien is dit daarom ook een van de belangrijkste redenen dat je een content marketing strategie nodig hebt.
Want als geen content marketing strategie hebt, dan weet je ook niet:
- Wie je klant is en wat hem motiveert
- Over welke onderwerpen of thema's je content moet maken
- Het soort content dat je gaat maken
- Waar je de content gaat verspreiden
- Hoe je content maken en publiceren gaat beheren
- Op welke manier je gaat optimaliseren voor zoekmachines
- Wat en hoe je gaat meten, zodat je inzicht krijgt in welk soort content je helpt om je doelen te halen
- en nog veel meer...
Wanneer je deze dingen niet duidelijk hebt vastgelegd in een strategie, ben je gewoon reactief, niet proactief. Zie het als heel veel pijlen schieten. Maar nooit de roos raken.
De voordelen van een strategie
Als je jouw tijd hierin gaat steken wil je natuurlijk ook weten welke voordelen een content marketing strategie jou kan opleveren. Heeft het wel zin? What’s in it for me?
-
Je content sluit beter aan bij de behoeften, noden en wensen van je doelgroep
Omdat het definiëren van je droomklant binnen je doelgroep een belangrijk onderdeel van je strategie is. Zo weet je exact op wie jij je moet richten. Ook zal jouw content die persoon sneller aanspreken, zichzelf erin herkennen en dat wekt vertrouwen.
-
De ROI (return on investment) van content marketing is gemakkelijker te volgen
Want binnen de strategie definieer je hoe en wat je gaat meten. Zo kan je jouw prestaties continu analyseren en verbeteren. En kan je stoppen met content maken die je niets oplevert.
-
Een goed overzicht van al je content inspanningen
Wanneer je veel content maakt (zoals blogs, whitepapers, webpagina's, sociale media, e-mail, enz. ) kan je al snel het overzicht verliezen. Doordat je jouw content vooraf goed uitstippelt in een strategie, weet je welke items je moet maken. En zie je makkelijker hoe alle puzzelstukjes in elkaar vallen.
-
Consistentie qua tone-of-voice
Ook de manier waarop jouw merk klinkt moet consistent zijn, ongeacht wie die content maakt. Of dat nu de website bouwer is, iemand die je social media onderhoudt, de copywriter die je mailings maakt of wanneer je zelf jouw blogs schrijft. En in een content strategie leg je dit vooraf vast.
-
Je krijgt meer organisch verkeer
Omdat je binnen je strategie ook de SEO (vindbaarheid) opneemt, gebruik je de juiste zoekwoorden en maak je content van hoge kwaliteit. Hieruit volgt dat je jouw organische vindbaarheid structureel vergroot en zal je merken dat je meer website verkeer krijgt. En dat zonder dat je handenvol geld aan AdWords hoeft uit te geven.
-
Gericht delen van je content
Door content via meerdere kanalen te verspreiden, vergroot je het bereik. Maar niet elk kanaal is hiervoor geschikt. Een content marketing strategie bepaalt de mix van kanalen waar je dit doet, zodat je de meeste impact kan maken.
-
Ook krijg je meer waardevolle leads
Door je potentiele klanten op meerdere manieren en kanalen aan te spreken heb je ook meer kans dat je ze bereikt. Op die manier horen en zien ze je vaker. Met als gevolg dat je ook beter blijft hangen in het achterhoofd. Daardoor denken ze eerder aan je op het moment dat ze jou nodig hebben.
-
Je merk wordt sneller erkent als expert
Wanneer je jouw content met een thought leadership invalshoek gaat maken, dan gaat dit niet over verkopen. Maar ga je inhoudelijke kennis delen op een specifiek vakgebied. Waardoor een ander persoon beter begrijpt wat jij voor hem of haar kan betekenen. En jou sneller als een geloofwaardige en betrouwbare expert bestempelt.
Hoe moet je een content strategie opstellen?
Download het content marketing template helemaal gratis en voor niets hieronder. En ga er even goed voor zitten.
1: Bepaal wat content marketing voor jouw bedrijf betekent
Content marketing is het consistent maken en verspreiden van relevante en waardevolle content met als uiteindelijk doel het aantrekken of behouden van een specifieke doelgroep. Dat is de algemene definitie. Maar wat betekent dit voor jouw bedrijf?
In de eerste plaats ga je in je strategie jouw doelen formuleren welke je wilt bereiken door het maken en verspreiden van content. Dergelijke doelen kunnen zijn:
- Meer gekwalificeerde leads genereren
- De geloofwaardigheid en betrouwbaarheid vergroten
- Verbetering van merkwaarde en naamsbekendheid
- Ondersteuning van je sales activiteiten (meer omzet)
- Meer verkeer naar jouw website genereren
- Een gemeenschap / community opbouwen
Ten tweede ga je de tactieken definiëren in het template die je helpen deze doelen te bereiken: op regelmatige basis content creëren, meer gated content (achter een slotje), optimalisatie van content om beter vindbaar te worden, het koesteren van leads en het opschalen onder de knie krijgen.
Door je content te meten, krijg je meer inzicht in wat werkt
Als laatste moet je de verbinding maken tussen content en inkomsten. Dit is vooral belangrijk als je bepaalde budget beslissingen moet nemen. Bijvoorbeeld een gastblogger betalen, betaalde advertenties, influencer inhuren, licenties voor software die je wilt gebruiken, etc…
2: Bepaal jouw contentpijlers en -typen
Omdat ze voortkomen uit je merkstrategie: wie je bent, voor wie je content maakt en een betekenisvolle boodschap. Wanneer je jouw content pijlers duidelijk voor ogen hebt, kan je super easy een sterk en consistent beeld van je merk neerzetten. Zie het daarom als inhoudelijke categorieën of onderwerpen waarin je je content onderverdeelt, de richtlijn voor al je communicatie.
Als ondernemer heb je tussen de 3-5 pijlers nodig die relevant zijn voor jouw bedrijf. Vijf is echt de max. Daarna raken je onderwerpen meer versnipperd en dat willen we juist niet. Dus hou het simpel en je hebt genoeg om over te praten.
Voorbeeld content pijler
Een voorbeeld hoe ik het aanpak voor mijn content als brandcoach en marketingadviseur:
Daarom zijn mijn belangrijkste content pijlers:
- Slimme oplossingen & strategie
- Authentiek ondernemen
- Persoonlijke en zakelijke groei
- Verbinding
Ook het type content is belangrijk
Onder andere kan je hierbij denken aan: long-form content (blogs of pagina bestaande uit meer dan tweeduizend woorden), casestudy’s, infographics, video’s, posts op sociale media, webinars, e-books, templates en meer.
3: Ontwikkel specifieke klantprofielen
Klantprofielen zijn cruciaal voor jouw content marketing strategie. Je maakt content voor ze, dus je moet ze goed kennen. Dit gaat verder dan demografie en titels.
Want je hebt de droomklant aan wie je jouw producten of diensten verkoopt. Ook wil je misschien nieuwe medewerkers aantrekken. Werk je samen met leveranciers of andere bedrijven. Maar vergeet zeker niet investeerders, de media, vrijwilligers en dergelijke.
Daarom neem je in die strategie ook hun pijnpunten, noden, wensen, uitdagingen, motivaties en bezwaren op. Want dat maakt het voor jou makkelijker om ze aan te spreken in een taal en termen die ze begrijpen.
Anders gezegd, hierdoor kan je eenvoudiger situaties schetsen in je blogs, site, mailings en posts waarin zijn zich herkennen. Daardoor ervaren zij een gevoel dat jij ze begrijpt. En de aangewezen persoon bent die ze kan helpen.
Check deze klantprofielen elk jaar even opnieuw. Vooral wanneer er grote veranderingen zijn binnen in jouw branche of bedrijf.
Bereik jouw droomklant met een helder klantprofiel
4: Ontwikkel een contentkalender en workflow
5: Bepaal de tone-of-voice voor je content strategie
Wanneer je jouw merkstrategie al vastgelegd hebt, dan bestaat jouw merkstem uit ten minste drie kenmerken. Bijvoorbeeld: het is niet formeel; straattaal is oké; je komt positief en behulpzaam over; zo weinig mogelijk vaktermen.
Vervolgens kun je aanvullende enkele do’s en don’ts schetsen. Op grond van het bovenstaande voorbeeld gebruik je dus geen complexe woorden, ben je vriendelijk en persoonlijk.
- Grammatica, structuur en leesbaarheid (houd bijvoorbeeld zinnen kort, gebruik zelfverzekerde uitspraken en schrijf actief)
- Woordkeuze: hoe noem je je kopers? (In de horeca spreek je over gasten, bij een webshop over consument)
- Te vermijden zinnen: een lijst met woorden die je niet mag gebruiken, zoals clichés of termen die verkeerd kunnen overkomen
- Blogparameters: minimaal aantal woorden, gebruik van subheader, geschikte CTA's (oproep tot actie), enz.
- Fundamentele taal: omvat jouw USP (unique selling Point), UBR ( unique buying reason), kernwaarden en elevator pitch
- Producttaal: een berichtenformat die specifiek is voor elk product
6: Ontwikkel een SEO-strategie
SEO (Zoekmachine optimalisatie) is essentieel voor een content marketing strategie. Schrijf al je pagina’s en blogs in eerste instantie voor de lezer die je wilt overtuigen, Google komt pas daarna. Je wilt namelijk jouw onderscheidend vermogen ten opzichte van je concurrent benadrukken. En dat gaat je niet lukken met overgeoptimaliseerde teksten die onleesbaar zijn.
Dit pak je zo aan:
- Bepaal de zoekwoorden om te gebruiken
- Doe een website analyse om erachter te komen welke dingen problemen met crawlen of je ranking beïnvloeden
- Leg SEO richtlijnen vast voor al jouw website-content (bijv. interne links, metabeschrijvingen, gebruik van alt-tags voor afbeeldingen, enz.)
- Mogelijkheden voor backlinks (gastblog, outreach, redactionele artikelen, enz.)
- Check de gezondheid van je site en pak de problemen die hierop van invloed zijn aan (bijvoorbeeld verbroken links, problemen met duplicate content)
- Het is slim om een platform (als Google searchconsole) te gebruiken om je SEO bij te houden, waardoor je meer inzicht krijgt in wat werkt en waar je direct op moet reageren (bijvoorbeeld het dalen van je ranking positie).
- Als je ranking verliest, wil je begrijpen waarom en weet je ook welke maatregelen je moet nemen om het te verbeteren.
7: Kies de juiste kanalen voor distributie
Je hebt jouw content klaar, nu is het tijd om het de wijde wereld in te sturen.
Welke kanalen gebruikt jouw doelgroep regelmatig en ga jij inzetten om jouw content succesvol aan de man/vrouw te brengen?
Sociale media:
Natuurlijk zijn er een aantal "usual suspects"; LinkedIn, Twitter en Facebook. Maar misschien zijn er voor jouw markt en doelgroep wel hele specifieke kanalen die je kunt gebruiken. Definieer de kanalen die je gaat gebruiken, wat je plaatst, hoe vaak en hoe betrokkenheid bij sociale media verband houdt met jouw inkomsten.
E-mailmarketing:
Welk soort e-mails verstuur je om content te verspreiden? Nieuwsbrieven die informeren? Aanbiedingen? Gebruik je veel of weinig content? Nurture-campagnes? Hoe vaak verstuur je een campagne? Maak je gebruik van segmenten binnen je abonnees?
Distributie door derden:
Dit kan betaald of organisch zijn. Voor betaalde distributie kan je gesponsorde content gebruiken op vertrouwde platformen als Marketingfacts, MKB Servicesdesk e.d. Op een organische manier kan je samenwerken met een partner of gastblogger.
8: Bepaal hoe jouw content strategie je traditionele marketing kan ondersteunen
9: Identificeer de statistieken die ertoe doen
- Website verkeer
- Top pagina's
- Paginaweergaven: blogpaginaweergaven zijn het belangrijkst
- Bronverwijzingen naar de website: sociale media, organisch zoeken, websites van derden
- Gemiddelde tijd op de site
- Bouncepercentages
- Betrokkenheid op sociale media (vind-ik-leuks, deelacties, reacties, klikken)
- SEO positie rankings, zichtbaarheid en site gezondheid
- Conversies die vanuit je content komen ( blogs, mailings, social media e.d.)
- E-mail wordt geopend en geklikt
Uiteraard heb ik ook voor dit deel een plek gereserveerd in het gratis content marketing template.
Zet je content marketing template om in actie
Door de bovenstaande stappen te lezen en het content marketing template inte vullen, ben je al goed op weg om je strategie helder te krijgen. Nu is het alleen zaak om het geleerde in de praktijk te brengen. Dus niet dat template in de spreekwoordelijke la stoppen. Met de bedoeling om er nooit meer iets mee te doen.
Omdat ik uit ervaring weet dat veel ondernemers hele hoge eisen aan zichzelf stellen, wil ik het ingevulde template kort met je samen doornemen. Want je kan wel heel veel willen. Maar als het niet realiseerbaar is (te weinig tijd, kennis, te ambitieus) bestaat de kans dat de moed je in de schoenen zakt. En je er vervolgens niets meer mee doet. Dat zou zonde zijn van de tijd en energie die je hierin hebt gestopt.