Conversie verhogen van je webshop met mijn simpele tips

Conversie verhogen van je webshop met mijn simpele tips

In het eerste deel van deze tweedelige reeks heb je al veel praktische tips gekregen hoe je zelf eenvoudig je webshop conversie kunt verhogen. Hierin heb ik het voornamelijk gehad over hoe je de user experience kunt verbeteren. In dit deel ga ik je uitleggen hoe je jouw producten het beste kan aanbieden, het conversiepercentage van je webshop verhoogt en hoe je social media hiervoor inzet. Simpele tips waar je direct mee aan de slag kunt gaan.

Hoe zorg je voor meer omzet met je webshop?

Als webwinkel wil je groeien en meer omzet behalen, maar dat gaat niet vanzelf. En natuurlijk kun je duizenden euro’s uitgeven aan adverteren, maar het kan het ook op een andere manier die niet direct in de papieren gaat lopen!

De groei van je webshop hangt namelijk af van verschillende factoren die elk zijn invloed heeft. De belangrijkste 4 die je hiervoor in de gaten moet houden zijn: verkeer naar je webshop, conversie in je webshop, de gemiddelde orderwaarde per klant en het aantal herhaalaankopen.
In dit artikel ga ik voornamelijk het deel conversie in je webshop bespreken. Maar naarmate je dit artikel verder doorleest, zal je al snel merken dat het allemaal invloed op elkaar heeft. 😉

Dus voordat je die dure euro’s in een AdWords- of Facebookcampagne steekt, is het namelijk verstandig om eerst eens te kijken wat je zelf kunt doen om bezoekers om te zetten naar klanten. Lees maar snel verder!

Wat is conversie en waarom is het belangrijk?

Voordat je direct aan de slag gaat wil ik eerst enkele begrippen met je doornemen, zodat je exact weet wat het doet en waarom het zo belangrijk is om actief bezig te zijn met conversie optimalisatie voor je webshop.

Extra bonusweetje: met een hogere conversie zullen je investeringen in marketing meer opleveren, want elke bezoeker levert namelijk meer op! Maar ook Google zal je hiermee belonen. Want veel conversies is het teken van een goede website en Google houdt van goede websites.
Conversie verhogen van je webshop met mijn simpele tips

Conversie betekent klanten en dus ook meer omzet en succes

Je besteedt veel tijd, energie en misschien zelfs geld aan het werven van de juiste bezoekers. Je maakt landing pagina’s aan, schrijft blogs, gebruikt social media en misschien investeer je wel eens in Google AdWords of Facebook advertenties die zorgen voor extra verkeer naar je webshop. 

Dan zou je ook wel verwachten dat – nadat jij al die moeite hebt gedaan om bezoekers te werven – deze bezoekers ook klant bij je willen worden. Want hoe meer bezoekers klant worden, hoe hoger de conversie, hoe meer omzet je kunt draaien. Maar blijft dat toch nog een beetje steken, dan is het eens tijd om je conversiepercentage onder de loep te nemen.

Ideale conversiepercentage van een webshop

Hoe hoger het conversiepercentage ligt, des te meer omzet haal je uit de bezoekers. Dit percentage is een manier om na te gaan of je webshop wel goed presteert vergeleken met andere webshops. Maar hoe weet je nu wat dat ideale conversiepercentage is?
Let op: het conversiepercentage is afhankelijk van het type product en type bezoeker.

Heb je een namelijk noodzakelijk product met een relatief lage prijs en een kort oriëntatieproces (bijvoorbeeld tandpasta)? Grote kans dat je conversiepercentage hoger is dan gemiddeld. Maar heb je een relatief duur, luxe of emotioneel product, dan ligt dat conversiepercentage waarschijnlijk lager (denk aan een nieuwe bank of een auto). Deze twee kun je uiteraard niet met elkaar vergelijken.

Kijk dus vooral ook naar waar bezoekers afhaken, hoe je meer verkoopt tijdens één bezoek kunt stimuleren en waar je conversie misloopt.

Er is maar één manier om beter design en om betere pagina’s te maken. Dat is door echt naar de gebruiker te luisteren!

Dr. Darmanin - Oprichter/CEO Hotjar

Meet wat je doet en kijk waar je conversie misloopt

Als je mijn andere blog artikelen over online verkoop al eens hebt doorgenomen, zul je hebben gemerkt hoe zeer ik er steeds op hamer dat je moet meten om te weten. Want zonder harde cijfers is er geen inzicht. Is er geen inzicht, dan weet je ook niet wat je moet aanpassen om dingen te verbeteren. En laten we wel wezen, je webshop is te kostbaar “om zomaar wat te doen”, zonder te weten wat het effect gaat zijn op je omzet.

Hotjar: volg het scroll-en clickgedrag van je bezoeker

Hotjar is een echte aanwinst als het gaat om feedbacktools. Groot voordeel is de combinatie van verschillende handige mogelijkheden binnen één omgeving voor één vaste lage prijs.

Misschien denk je nu al, “poeh dat is veel technisch gedoe”, maar niets is minder waar. Je hoeft alleen een account aan te maken en een script te (laten) plaatsen op je webshop en de rest wijst zich vanzelf.

Volg het scroll-en clickgedrag van je bezoeker met een heatmap
Volg het scroll-en clickgedrag van je bezoeker met een heatmap

Google analytics: stel je doelen in!

Google Analytics is een van de meest bekende en beste hulpmiddelen bij het meten van conversie. Er zijn tal van opties om het bezoekersgedrag en de vindbaarheid van je website in de gaten te houden. En een van de opties is het instellen van ‘Doelen’ (Goals).

Zo kun je jouw webshop analyseren op specifieke doelen zoals hoelang een bezoeker op de webshop blijft, het aantal bezochte pagina’s per sessie, het effect van een download (e-books, menukaart) of afspelen van een video alsook of een bepaalde pagina goed of minder goed bereikt wordt.

Wanneer je e-commerce tracking inschakelt, verzamel je extra aanvullende informatie over de aankopen die mensen in je webshop hebben gedaan. Wie heeft welk product gekocht? En tegen welke prijs en in welke aantallen? Welke stappen (funnel) heeft de bezoeker doorlopen om uiteindelijk tot de verkoop over te gaan? Op welke producten wordt er veel gezocht?
En nog heel veel meer handige informatie die je kan helpen om bewust je conversieproces te optimaliseren.

Mailings werken conversieverhogend!

Het is niet eenvoudig om nieuwe klanten voor je te winnen en daarom is het behouden van je bestaande klanten oh zo belangrijk. Een manier om loyaliteit te winnen en meer omzet te genereren uit je bestaande klanten, is door het sturen van mailings via MailBlue (Activecampaign). MailBlue, maar ook MailChimp werken met de meest gangbare webshops (WooCommerce, Magento 1 en 2, Shopify, Ecwid e.d.).

Dat e-mailmarketing conversie verhogend werkt is een feit, mits je het goed aanpakt uiteraard. 😉

Maar wat nog fijner is dat je exact kunt nagaan wie je mail heeft geopend, op welke link de ontvanger heeft geklikt en of deze ook is overgegaan naar een aankoop. Om nog maar te zwijgen over de gepersonaliseerde en geautomatiseerde mailings die je ermee kunt versturen om je conversie te verhogen. Denk hierbij aan:

Wil je meer online verkopen?

Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe

Je productaanbod onder de loep

In mijn vorige artikel had ik al enkele onderdelen voor de producten aangekaart, maar nu gaan wij hier iets dieper op in.

Gebruik goede product foto's

De mens is visueel ingesteld en dat betekent dat de webshop bezoeker eerder aangetrokken wordt door een heldere foto die goed weergeeft wat je verkoopt, dan een foto die pas duidelijk wordt wanneer je gaat inzoomen.

Daarom is het belangrijk dat de foto’s een behoorlijk formaat hebben, een vaste uitstraling en goed scherp zijn.
Wanneer je je producten inkoopt, kun je aan de leverancier vragen om product- en sfeer foto’s, dat scheelt weer wat extra werk voor jou. Maar kun jij hier niet gebruik van maken, dan is het verstandig om een budget opzij te zetten specifiek voor productfotografie voor een goede merkbeleving. Hou hierbij in je achterhoofd dat je investeert in je bedrijf en deze investering zich ook snel zal terugverdienen. Je kunt namelijk de foto’s voor alle vormen van communicatie gebruiken, niet alleen je webshop. 😉

Ga je toch liever zelf aan de slag met de camera, zorg er dan voor dat je eenzelfde manier van fotograferen hebt. Altijd dezelfde achtergrond, dezelfde positie van de camera, dezelfde instellingen en dezelfde “hoeken” van het product (boven-, voor-, zijaanzicht en detailfoto).

Extra tip: Schrijf de instellingen in een boekje op en maak een vaste plek in je bedrijfspand/loods/woonkamer om je foto’s te maken. Te weinig licht? Deze lampen brengen daglicht binnen.

Goede productfoto's kunnen de conversie van je webshop verhogen
Goede productfoto's kunnen de conversie van je webshop verhogen

Duidelijke teksten die aanspreken

Less is more gaat niet op als het om conversie optimalisatie van je webshop gaat.

Het is waar dat leesgemak en gebruiksgemak worden verhoogd als teksten kort en bondig zijn. Maar voor een productbeschrijving is dit toch nét even anders. Het moet de bezoeker voorzien van alle nodige informatie die nodig is. Er is namelijk geen werknemer die de bezoeker te woord kan staan of haar kan overtuigen waarom dit product zo geweldig is.

Met een duidelijke en prettig leesbare productomschrijving, worden alle vragen van de klant beantwoord. Onduidelijkheid staat een aankoop niet meer in de weg. En ook Google niet, want je kunt de tekst perfect optimaliseren voor de vindbaarheid, zonder dat de lezer afhaakt door een onleesbare, onnatuurlijke korte tekst.

Zijn er veel vragen over een bepaald product, plaats er dan eventueel een sectie bij over de meest gestelde vragen. 

Reviews van andere kopers

Ook reviews van andere kopers hebben vaak een positief effect op de conversiecijfers.
Een potentiële klant is altijd op zoek naar bevestiging, iets dat je vast zelf ook herkent in de vorm van vrienden, familieleden of kennissen die vragen naar jouw ervaringen met een bepaalde winkel.

Onder andere het onderzoek van Marketingfacts heeft bewezen dat veel klanten meer waarde hechten aan reviews van andere kopers, dan mooie praatjes die bij het product staan. Reviews worden namelijk gezien als eerlijke, onafhankelijke en betrouwbare feedback.

Plus laptop device

Upselling en cross selling hebben één doel: meer omzet

Deze verkooptechniek ken je vast wel al uit de fast-food branche: “wilt u daar ook frietjes bij?” of het schap bij de supermarkt vol met lekker (vaak veel duurdere) snoepgoed. Dit kun je voor je stenen winkel gebruiken, maar zeker ook online!

Sterker nog, ongeveer 10–30% van de omzet in e-commerce is te danken aan de extra aangeboden producten. Veel klanten zijn namelijk bereid meer geld uit te geven voor een beter of extra product, als het voordelen biedt.
Let er wel goed op dat het upsell-product past bij wat de klant wil, want het heeft geen zin om met een te groot prijsverschil aan te komen. Probeer in de range van 30% te zitten met een vergelijkbaar product.

Voor cross-selling geldt dit hetzelfde. Kijk wat bij elkaar past: pen en papier, tas en portemonnee, bh en broekje, bloempot en potaarde…

Extra tip: start met het upsellen voor je beste verkopende (incl. reviews) en favoriete producten. Producten die bij andere klanten favoriet en voor hen relevant zijn, hebben namelijk meer potentie voor upselling.

Zet social media in voor meer conversie

Veelal gebruiken webshops al een Instagram overzicht van de laatste posts, de meest recente tweets of Pinterest als inspiratieboard. Maar een goede social media strategie kan zoveel meer voor je webshop betekenen!

Naast de standaard functie “deel dit product op…”, ga je vanaf nu direct zelf je producten promoten op het social media kanaal. Door producten te taggen/linken kun je via Instagram of Pinterest traffic genereren, dat wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat je een volger direct je producten kunt laten shoppen?

Zorg in eerste instantie dat je de pixel installeert op je webshop voor alle social media kanalen die je gebruikt voor je communicatie. Meten is weten, weet je nog? 😉

Gebruik vervolgens de onderstaande handleidingen/tips om dit voor elk kanaal goed in te stellen:

Voor Twitter zijn de regels net even iets anders. Hier is niet het doel om direct iets te verkopen, maar gebruik je het vooral voor een beter contact met je klanten, naamsbekendheid te vergroten en traffic te genereren.

User-generated content zorgt voor 29% meer conversie

Opvallen in een overvolle markt met veel concurrentie vraagt om een sterk, authentiek merk, een die zich onderscheid van anderen. En daar kan user-generated content – foto’s en video’s van échte klanten – perfect aan bijdragen.

Wist je dat 70% van de consumenten user-generated uitingen meer vertrouwt dan professionele boodschappen? De voordelen van het delen van content voor een goed “gevoel”, gaat hierbij veel verder dan je als bedrijf ooit zou kunnen bewerkstelligen. UGC draagt dus concreet bij aan de merkvoorkeur én conversie. Hema – een van mijn persoonlijke favorieten – is daar een mooi voorbeeld van.
User generated content zorgt voor meer conversie in je webshop
User generated content zorgt voor meer conversie in je webshop

Bonus-tip voor B2B-webshops

Zakelijke klanten denken anders dan consumenten.

Ze bezoeken je webshop op andere momenten, bezoeken je webshop op een bepaald soort medium (meestal een pc), betalen anders (veelal op rekening) en hebben andere prioriteiten. En als ze meermaals bestellen verwachten ze wellicht (staffel)korting of werken ze met meerdere vestigingen en contactpersonen. Hou hier rekening mee.

Veelal is het dan handig om te werken met verschillende klantgroepen waaraan je specifieke eisen stelt. Zo heb ik bijvoorbeeld een specifieke groep opgezet voor klanten uit de horeca bij een webshop voor wijnen. Zij bestellen “in bulk” in plaats van slechts 6 flessen per keer en krijgen hierop een bepaald percentage korting.

Maak van jouw webshop een conversie monster!

Uiteraard zijn er nog veel meer manieren om je omzet, conversie en het gemiddelde bestelbedrag omhoog te krijgen. Maar wat vandaag prima werkt, kan over een paar maanden al gedateerd of onsuccesvol zijn. Het internet is namelijk een dynamisch medium, het staat nooit stil. Blijf daarom continu meten, testen en experimenteren. Alleen zo kun je optimaal inspringen op veranderende marktontwikkelingen en wisselende klantbehoeften.

Heb je na het lezen van dit artikel toch de behoefte gekregen om toch eens wat meer kritisch te kijken naar je webshop, help ik je hier graag bij met een website analyse.

Met een website analyse breng ik de echte sterkten en zwakten van je webshop in kaart. Zo krijg je een goede basis om mee van start te gaan. Hiermee kun je jouw webshop veel effectiever maken, je bezoeker op de juiste manier aanspreken, de ordergrootte vergroten en de verkopen (alsook herhaalorders) maximaliseren. Oh en je krijgt nog veel meer informatie dan alleen dit… 😉

Dus waar wacht je nog op? Vraag de website analyse nu aan!

Conversie verhogen van je webshop met mijn simpele tips
Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste?

Doe mee met het gesprek, deel jouw mening. Ik hoor graag van je wat je van dit artikel vond.

6 Shares
Pin4
Share2
Share
WhatsApp
Tweet