In het eerste deel van deze tweedelige reeks heb je al veel praktische tips gekregen hoe je zelf eenvoudig je webshop conversie kunt verhogen. Hierin heb ik het voornamelijk gehad over hoe je de user experience kunt verbeteren. In dit deel vertel ik je hoe je jouw producten het beste kan aanbieden. Maar ook hoe je het conversiepercentage kan verbeteren van je webshop. En als laatste hoe je social media inzet voor meer conversie. Simpele DIY tips waar je direct zelf mee aan de slag kunt gaan.
Hoe zorg je voor meer omzet met je webshop?
Als webwinkel wil je groeien en meer omzet behalen. Maar dat gaat niet vanzelf. En natuurlijk kun je duizenden euro’s uitgeven aan adverteren. Maar het kan het ook op een andere manier die niet direct in de papieren gaat lopen!
Dus voordat je die dure euro’s in een AdWords- of Facebookcampagne steekt, is het namelijk verstandig om eerst eens te kijken wat je zelf kunt doen om bezoekers om te zetten naar klanten. Lees maar snel verder!
Wat is conversie en waarom is het belangrijk?
Voordat je direct aan de slag gaat wil ik eerst enkele begrippen met je doornemen. Op die manier weet je exact wat het doet en waarom het zo belangrijk is om actief bezig te zijn met conversie verbeteren (optimalisatie) voor je webshop.
- Een conversie is het moment waarop een bezoeker van de website overgaat tot een aankoop, informatieaanvraag, het downloaden van een brochure of een anderszins commercieel interessante actie.
- Het conversiepercentage is het percentage van succesvolle conversies binnen het totaal aantal bezoekers van een website. In plaats van een percentage wordt soms ook een getal gebruikt (waarbij 1=100%).
- Activiteiten om het conversiepercentage te verbeteren noemen we conversieoptimalisatie.
Extra bonusweetje: met een hogere conversie zullen je investeringen van een marketingcampagne ook meer opleveren. Want elke bezoeker levert namelijk meer op!
Maar ook Google zal je hiermee belonen. Want meer conversies is het teken van een goede website. En Google houdt van goede websites.
Conversie betekent klanten en dus ook meer omzet en succes
Je besteedt veel tijd, energie en misschien zelfs geld aan het werven van de juiste bezoekers. Je maakt landing pagina’s aan, schrijft blogs, gebruikt social media. En misschien investeer je wel eens in Google AdWords of Facebook advertenties die zorgen voor extra verkeer naar je webshop.
Ideale conversiepercentage van een webshop verhogen
- De meeste webshops hebben een conversiepercentage rond de 1%.
- Zit je hieronder, dan moet er nog veel gebeuren en is deze reeks over conversie verhogen voor je webshop ideaal om mee te starten
- Zit je rond de 2% dan ben je al goed bezig, maar zullen er toch nog wat verbeterpunten zijn
- Zit je rond de 3-5% of hoger? Richt je dan op het verkrijgen van meer bezoekers, want je conversie is top!
Namelijk als je een noodzakelijk product hebt met een relatief lage prijs en een kort oriëntatieproces (bijvoorbeeld tandpasta)? Dan is de kans groot dat je conversiepercentage hoger is dan gemiddeld. Maar heb je een relatief duur, luxe of emotioneel product, dan ligt dat conversiepercentage waarschijnlijk lager (denk aan een nieuwe bank of een auto). Deze twee kun je uiteraard niet met elkaar vergelijken.
Dus kijk voornamelijk waar bezoekers afhaken, hoe je meer verkoop tijdens één bezoek kunt stimuleren en waar je conversie misloopt. Een manier om je online verkoop te verhogen is door gebruik te maken van Upselling, Cross-Selling & Deep-Selling.
Er is maar één manier om beter design en om betere pagina’s te maken. Dat is door echt naar de gebruiker te luisteren!
Dr. Darmanin - Oprichter/CEO Hotjar
Meet wat je doet en kijk waar je conversie misloopt
Als je mijn andere blog artikelen over online verkoop al eens hebt doorgenomen, dan heb je vast gemerkt hoe zeer ik er steeds op hamer dat je moet meten om te weten. Want zonder harde cijfers is er geen inzicht. Is er geen inzicht, dan weet je ook niet wat je moet aanpassen om dingen te verbeteren. En laten we wel wezen, je webshop is te kostbaar “om zomaar wat te doen”, zonder te weten wat het effect gaat zijn op je omzet.
Hotjar: volg het scroll-en clickgedrag van je bezoeker
- Heatmaps: waar klikken ze op, wat bekijken ze, hoe ver scrolt een bezoeker?
- Visitor Playbacks: volg de bezoeker over zijn schouder mee, hoe beweegt hij zich door de website heen?
- Surveys: krijg inzichten van de bezoeker zelf door een vragenlijst
- Conversie Funnels: visualiseer stappen van het aankoopproces in een trechterweergave en kijk waar men afhaakt
Misschien denk je nu al, “poeh dat is veel technisch gedoe”, maar niets is minder waar. Je hoeft alleen een account aan te maken en een script te (laten) plaatsen op je webshop en de rest wijst zich vanzelf.
Google analytics: stel je doelen in!
Google Analytics is een van de meest bekende en beste hulpmiddelen bij het meten van conversie. Er zijn tal van opties om het bezoekersgedrag en de vindbaarheid van je website in de gaten te houden. En een van de opties is het instellen van ‘Doelen’ (Goals).
En nog heel veel meer handige informatie die helpen je conversie verbeteren.
Mailings werken conversie verhogend!
Het is niet eenvoudig om nieuwe klanten voor je te winnen. Daarom is het behouden van je bestaande klanten oh zo belangrijk. Een manier om loyaliteit te winnen en meer omzet halen uit je bestaande klanten, is door het sturen van mailings via MailBlue (Activecampaign). MailBlue, maar ook MailChimp werken met de meest gangbare webshops (WooCommerce, Magento 1 en 2, Shopify, Ecwid e.d.).
Maar wat nog fijner is dat je exact kunt nagaan wie je mail heeft geopend, op welke link de ontvanger heeft geklikt en of deze ook is overgegaan naar een aankoop. Om nog maar te zwijgen over de gepersonaliseerde en geautomatiseerde mailings die je ermee kunt versturen om je conversie te verhogen. Denk hierbij aan:
- transactie mails
- verlaten winkelmandje mailing
- product follow-up / reviews
- kom terug mailing (we hebben je al lang niet meer gezien...)
- loyalty mailing (speciaal voor onze trouwe klanten...)
- verjaardag mailing
- merk of categorie gerelateerde mailing a.d.h.v. tags
- voorraad informatie (we hebben product X weer binnen!)
Wil je meer omzet en beter online verkopen?
Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe
Je productaanbod onder de loep
In mijn vorige artikel had ik al enkele onderdelen voor de producten aangekaart, maar nu gaan wij hier iets dieper op in.
Gebruik goede product foto's
De mens is visueel ingesteld. Een dat betekent dat de webshop bezoeker eerder aangetrokken wordt door een heldere foto die goed weergeeft wat je verkoopt. Dan een foto die pas duidelijk wordt wanneer je gaat inzoomen.
Wanneer je je producten inkoopt, kun je aan de leverancier vragen om product- en sfeer foto’s. Want dat scheelt weer wat extra werk voor jou. Maar kun jij hier niet gebruik van maken, dan is het verstandig om een budget opzij te zetten specifiek voor productfotografie voor een goede merkbeleving. Hou hierbij in je achterhoofd dat je investeert in je bedrijf en deze investering zich ook snel zal terugverdienen. Namelijk kun je de foto’s voor alle vormen van communicatie gebruiken, niet alleen je webshop.
Ga je toch liever zelf aan de slag met de camera, zorg er dan voor dat je eenzelfde manier van fotograferen hebt. Altijd dezelfde achtergrond, dezelfde positie van de camera, dezelfde instellingen en dezelfde “hoeken” van het product (boven-, voor-, zijaanzicht en detailfoto).
Extra tip: Schrijf de instellingen in een boekje op en maak een vaste plek in je bedrijfspand/loods/woonkamer om je foto’s te maken. Te weinig licht? Deze lampen brengen daglicht binnen.
Duidelijke teksten die aanspreken
Less is more gaat niet op als het om conversie verbeteren (optimalisatie) van je webshop gaat.
Met een duidelijke en prettig leesbare productomschrijving, worden alle vragen van de klant beantwoord. Onduidelijkheid staat een aankoop niet meer in de weg. En ook Google niet. Want je kunt de tekst perfect optimaliseren voor de vindbaarheid, zonder dat de lezer afhaakt door een onleesbare, onnatuurlijke korte tekst.
Zijn er veel vragen over een bepaald product, plaats er dan eventueel een sectie bij over de meest gestelde vragen.
Reviews van andere kopers zorgen indirect voor meer omzet
Ook reviews van andere kopers hebben vaak een positief effect op de conversiecijfers en zorgen indirect voor meer omzet.
Een potentiële klant is altijd op zoek naar bevestiging. Zoals je zelf vast ook herkent in de vorm van vrienden, familieleden of kennissen die vragen naar jouw ervaringen met een bepaalde winkel.
Onder andere het onderzoek van Marketingfacts heeft bewezen dat veel klanten meer waarde hechten aan reviews van andere kopers, dan mooie praatjes die bij het product staan. Kortom, reviews worden gezien als eerlijke, onafhankelijke en betrouwbare feedback.
Upselling en cross selling hebben één doel: meer omzet d.m.v. een hoger bestelbedrag
Deze verkooptechniek ken je vast wel al uit de fast-food branche: “wilt u daar ook frietjes bij?”. Of het schap bij de supermarkt vol met lekker (vaak veel duurdere) snoepgoed. Dit kun je voor je stenen winkel gebruiken, maar zeker ook online!
- cross selling is de klant een extra product aanbieden dat past bij wat ze op het punt staan te kopen, zoals bijvoorbeeld een batterij bij een zaklamp of een hoesje voor je nieuwe telefoon
- upselling is een klant een duurder/mooier/beter/sneller vergelijkbaar product aanbieden, zoals een gouden ketting tonen, terwijl je de zilveren variant bekijkt, een laptop met een snellere processor of een tafel van betere kwaliteit
Let er wel goed op dat het upsell-product past bij wat de klant wil. Want het heeft geen zin om met een te groot prijsverschil aan te komen. Probeer in de range van 30% te zitten met een vergelijkbaar product.
Voor cross-selling geldt dit hetzelfde. Kijk wat bij elkaar past: pen en papier, tas en portemonnee, bh en broekje, bloempot en potaarde…
Zet social media in voor meer conversie
Naast de standaard functie “deel dit product op…”, ga je vanaf nu direct zelf je producten promoten op het social media kanaal. Door producten te taggen/linken kun je via Instagram of Pinterest traffic genereren, dat wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat je een volger direct je producten kunt laten shoppen?
Zorg in eerste instantie dat je de pixel installeert op je webshop voor alle social media kanalen die je gebruikt voor je communicatie. Meten is weten, weet je nog?
Gebruik vervolgens de onderstaande handleidingen/tips om dit voor elk kanaal goed in te stellen:
User-generated content zorgt voor 29% meer conversie
Opvallen in een overvolle markt met veel concurrentie vraagt om een sterk, authentiek merk, een die zich onderscheid van anderen. En daar kan user-generated content – foto’s en video’s van échte klanten – perfect aan bijdragen.
Bonus-tip voor B2B-webshops
Ze bezoeken je webshop op andere momenten, gebruiken meestal de pc of laptop, betalen anders (veelal op rekening) en hebben andere prioriteiten. En als ze meermaals bestellen verwachten ze wellicht (staffel)korting of werken ze met meerdere vestigingen en contactpersonen. Hou hier rekening mee.
Veelal is het dan handig om te werken met verschillende klantgroepen waaraan je specifieke eisen stelt. Zo heb ik bijvoorbeeld een specifieke groep opgezet voor klanten uit de horeca bij een webshop voor wijnen. Zij bestellen “in bulk” in plaats van slechts 6 flessen per keer. En krijgen hierop een bepaald percentage korting.
Maak van jouw webshop een conversie monster!
Uiteraard zijn er nog veel meer manieren om je omzet, conversie en het gemiddelde bestelbedrag omhoog te krijgen. Maar wat vandaag prima werkt, kan over een paar maanden al gedateerd of onsuccesvol zijn. Het internet is namelijk een dynamisch medium, het staat nooit stil. Daarom blijf je continu meten, testen en experimenteren. Alleen zo kun je optimaal inspringen op veranderende marktontwikkelingen en wisselende klantbehoeften.
Heb je na het lezen van dit artikel de behoefte om wat meer kritisch te kijken naar je webshop? Dan is een website analyse de logische volgende stap voor meer conversie en dus meer omzet.
Met een website analyse breng ik de echte sterkten en zwakten van je webshop in kaart. Zo krijg je een goede basis om mee van start te gaan. Hiermee kun je jouw webshop veel effectiever maken, je bezoeker op de juiste manier aanspreken, de ordergrootte vergroten en de verkopen (alsook herhaalorders) maximaliseren. Oh en je krijgt nog veel meer informatie dan alleen dit… 😉