Hoe je je doelgroep moet bepalen is geen makkelijke taak. Of het nu gaat om je offline marketing, online verkoop, bloggen of om je social mediastrategie... begrijpen wie je doelgroep is, is essentieel voor het succes van je bedrijf.
Wie zit echt op jouw product of dienst te wachten? En wie kan en wil er ook genoeg voor betalen? En mik je niet op een te grote of juist kleine groep? Durf te kiezen! Zo heb je meer kans van slagen als je je op een specifieke doelgroep richt.
Want ook al is het verleidelijk om te denken dat jouw product of dienst voor iedereen geschikt is. Toch is het verstandig om goed in kaart te brengen wie je concreet wilt bereiken. Daarbij is het belangrijk om je (toekomstige) klanten zo specifiek mogelijk te benoemen. Als je dat weet, kun je daar weer je marketingstrategie op aanpassen. Hoe je dit het beste aanpakt, vertel ik je in dit artikel.
If you don't define them, you can't find them!
Om succesvol te zijn met je business, moet je je doelgroep bepalen en je focussen op je ideale klant. Bij het bepalen van deze doelgroep stel je jezelf een aantal vragen waarbij je belangrijke keuzes moet maken. Want het heeft geen zin om 1.000 pijlen te schieten als je je doel niet in het oog hebt. Schiet dan liever 10 pijlen af die altijd midden in de roos terecht komen. 😉
Hou het simpel en algemeen in het begin. Vergelijk het met het spelletje van vroeger: ‘Wie is het?’. Maak een lijst met standaard kenmerken van klanten, zoals: geslacht, leeftijd, burgerlijke status, regio, beroep en inkomen…
Komt je doelgroep uit de zakelijke markt? Dan moet je ook dingen als branche, aantal werknemers, vestigingsplaats, soort bedrijf (eenmanszaak, familiebedrijf of een groter bedrijf e.a.) en omzet hierbij meenemen.
Je wordt nu wat specifieker. Welke hobby’s heeft jouw doelgroep? Wat doen ze het liefst in hun vrije tijd? Wat zijn hun normen, waarden, hun idealen? Wie zijn hun vrienden? Denk aan hun (koop)gedrag en gedachtepatronen. Gaan ze regelmatig op stap of zitten ze liever thuis met Netflix? Wat zijn hun behoeftes?
Probeer om een bepaald persoon voor ogen te houden. Wie is jouw ideale klant?
Er is namelijk een groot verschil tussen een jonge man van 25, woonachtig in Maastricht die nog graag op stap gaat, houdt van de laatste technische snufjes en werkt in loondienst bij een IT-bedrijf. En een gescheiden vrouw met 2 kinderen uit Almere die houdt van uiteten met haar vrienden, er goed uit wil zien voor haar leeftijd en de perfecte balans zoekt tussen haar gezin, eigen bedrijf en haar sociale leven.
Pak er anders een wit A4-tje bij. Plak een foto of teken de persoon die jij als ideale klant voor ogen hebt in het midden. Geef hem of haar een naam. Noteer vervolgens alle kenmerken er omheen. Zo maak je het voor jezelf een stuk meer visueel dan alleen maar wat losse teksten.
Denk nu aan de problemen waar deze ideale klant/doelgroep mee worstelt. Waar liggen ze ’s nachts wakker van? Wat zijn de dingen die ze willen bereiken, hun passie of verlangen? Waar worden ze blij van? Zijn ze ook bereid om te investeren om hun doel te bereiken?
Daarnaast kun je deze informatie gebruiken om te kijken of je wellicht nieuwe producten of diensten kunt ontwikkelen voor deze specifieke doelgroep. Klanten kunnen dan met je meegroeien.
Maak gebruik van Google om antwoorden op vragen te zoeken die jouw klant zou typen. Als bonus kom je zo op meer ideeën om je doelgroep aan te spreken.
Om de juiste informatie te bieden aan je potentiële klanten op het juiste moment, is het belangrijk om te weten waar je doelgroep op welk moment is.
De KVK heeft 8 manieren voor je op een rij gezet om een gedegen marktonderzoek te doen.
Kijk ook naar jouw bestaande klanten, passen zij binnen jouw ideale klantprofiel? Wie zijn je favoriete klanten en waarom? Wat zijn de belangrijkste redenen waarom ze jouw product of dienst gekocht hebben? Het is verstandig om de dialoog aan te gaan zodat je erachter komt waarom mensen ervoor willen betalen. Vraag om input.
Als je weet wie je doelgroep is, wat hun wensen en problemen zijn, wat ze leuk vinden en wanneer ze waar te vinden zijn, zal het je een stuk makkelijker afgaan om je doelgroep op de juiste manier aan te spreken.
Bedenk ook dat je niet per sé maar 1 doelgroep hoeft te hebben. De meeste bedrijven hebben een grotere algemene doelgroep, die ze verder uitsplitsen in subgroepen op basis van allerlei kenmerken (segmentering). Want hoe specifieker, hoe makkelijker te vinden, te benaderen, en hoe makkelijker je propositie hier op af te stemmen is.
Wees ook altijd voorbereid om je doelgroep te herdefiniëren of uit te breiden. Het kan zijn dat door bepaalde marktontwikkelingen, technologische mogelijkheden of trends het mogelijk wordt om je doelgroep verder uit te breiden.
Twijfel je toch nog een beetje of vind je het best moeilijk om keuzes te maken, dan ben ik er voor je. Plan een afspraak direct in mijn agenda of bel +31 (0) 6 173 50 824. Ik help je graag jouw ideale klant/doelgroep te vinden.
Brand coach ill graff design uit Limburg - voor branding design en social media.
Uniek, creatief en op maat gesneden oplossingen voor zowel online als offline middelen. Websites of webshops in eigen huisstijl, maar ook promotiemateriaal, kwalitatieve illustraties en fotografie.
Alles onder één dak en dat is wel zo handig!
© Copyright 2021 ill graff design | Privacy | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Mijn account
Geschreven door
Muriel Snijders - Brand coach
Hi! Ik ben Muriel en heb inmiddels al honderden ondernemers geholpen met hun online én offline zichtbaarheid op het gebied van branding, design en social media. Met mijn jarenlange ervaring kan ik ondernemers en bedrijven net als jij helpen om de beste versie van zichzelf te worden. Want geen enkel bedrijf is hetzelfde. Ik zorg dat je een sterk merk krijgt dat je doelgroep aanspreekt en je bedrijf laat groeien. Spreek ik je snel?
Categorieën
Branding, Hoe kan ik, Ondernemen
Tags
Bedrijfsidentiteit, Checklist, Communicatie, Doelgroep, Ideale klant, Klantbeleving, Merkbeleving, Merkidentiteit, Social Media Marketing
Volg illgraffdesign op Instagram