Image
Top
Navigatie
Blog update op 25-07-2020 Leestijd: 2 minuten

Duplicate content vermijden

Loop geen risico met jouw online vindbaarheid.

Kiezen voor met WWWW of zonder WWW met .htaccess dat is natuurlijk de vraag.

Een heleboel pagina’s van websites zijn te bereiken via een URL als . Veel andere websites kiezen er juist voor om hun pagina’s zonder de www. weer te geven. Een URL wordt dan bijvoorbeeld .

Al lijkt het hebben van diverse URL’s voor hetzelfde domein handig, technisch is het niet verstandig. Google zal deze dubbele URL gaan indexeren als “duplicate content”.

Waarom is duplicate content verkeerd?

Duplicate content wilt zeggen dat een zoekmachine de inhoud op de WWWW-versie precies hetzelfde ziet als op de non-WWWW versie. De content op de pagina’s is niet uniek en je site kan hiervoor bestraft worden door een zoekmachine.

Een ander probleem bij het laten bestaan van een WWWW-versie en een non-WWWW versie is dat andere sites gaan linken naar beide versies.

Met .htaccess kan je eenvoudig bepalen of de pagina’s op een site met WWWW bereikt worden of zonder WWWW.

Maak een keuze tussen WWW en non-WWW

Sommigen kiezen ervoor om een link te plaatsen naar www.domeinnaam.nl en anderen die zonder www op je site zijn gekomen, zullen de URL zonder www gebruiken. Links van andere sites zijn belangrijk voor de ranking van je pagina in de zoekresultaten van bijvoorbeeld Google. Ook daarom is het aan te raden om een keuze te maken voor één van beide opties.

Of je voor WWW kiest of voor non-WWW maakt op zich niet veel uit. Als je geen WWW gebruikt heb je als voordeel dat je URL wat korter wordt. Maar het kan zijn dat je bezoekers gewend zijn om WWW te gebruiken. Ook is het meer duidelijk dat het om een webadres gaat als je wel WWW gebruikt.

Hoe leg je de domeinnaam vast in het .htaccess bestand?

Er zijn drie soorten bestanden hieronder vermeldt waaruit je kan kiezen. De domeinnaam wordt automatisch herschreven in de adresbalk naar de gekozen versie met een 301 redirect.

Maak met kladblok of notepad een bestand aan en zet deze code erin, en sla dit op als “.htaccess”, let op de punt en let op de exacte schrijfwijze. De naam .htaccess is een extensie. Eigenlijk heeft het bestand dus geen naam maar alleen de extensie “htaccess”.

In Windows zal het hernoemen niet gaan omdat je altijd een bestandsnaam moet opgeven, het hernoemen zul je moeten doen met behulp van bijvoorbeeld een FTP programma. Het .htaccess bestand plaats je in root op je server.

LET OP: sommige hosting provider hebben een andere bestandsnaam voor de .htaccess en blocken de website direct als er een .htaccess wordt ontdekt op de server. Lees hiervoor eerst de voorwaarden van jouw hosting provider.

Domeinnaam zonder WWW

RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^jouwdomeinnaam.nl$ [NC] RewriteRule ^(.*)$ [L,R=301]

Als iemand nu een pagina probeert te bereiken door www.jouwdomeinnaam.nl/ te typen dan wordt hij automatisch doorgestuurd (redirect) naar .

Domeinnaam MET WWW

RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www.jouwdomeinnaam.nl$ [NC] RewriteRule ^(.*)$ [L,R=301]

Als nu iemand jouwdomeinnaam.nl/pagina.html typt dan volgt er een automatische redirect naar www.jouwdomeinnaam.nl/pagina.html.

Is jouw website in WordPress gemaakt?

Gebruik dan deze onderstaande code.

# BEGIN WordPress
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ - [L] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L] # END WordPress

Delen is lief
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Geschreven door

Muriel Snijders - Brand coach

Hi! Ik ben Muriel en heb inmiddels al honderden ondernemers geholpen met hun online én offline zichtbaarheid op het gebied van branding, design en social media. Met mijn jarenlange ervaring kan ik ondernemers en bedrijven net als jij helpen om de beste versie van zichzelf te worden. Want geen enkel bedrijf is hetzelfde. Ik zorg dat je een sterk merk krijgt dat je doelgroep aanspreekt en je bedrijf laat groeien. Spreek ik je snel?

Volg illgraffdesign op Instagram

© Copyright 2021 ill graff design | Privacy | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Mijn account