Duplicate content vermijden: is jouw website met of zonder www?

– Duplicate content vermijden – Loop geen risico met jouw online vindbaarheid

Een heleboel pagina’s van websites zijn te bereiken via een URL als http://www.domeinnaam.nl, terwijl andere websites kiezen er juist voor om hun pagina’s zonder de www. weer te geven. Een URL wordt dan bijvoorbeeld http://domeinnaam.nl. Maar er zijn ook nog veel websites die op beide URLs te bereiken zijn en dit kan voor problemen zorgen.

Al lijkt het hebben van diverse URL’s voor hetzelfde domein handig, technisch is het niet verstandig. Google zal deze dubbele URL namelijk gaan indexeren als duplicate content. Duplicate Content houdt grofweg in dat dezelfde content te bereiken is op verschillende URL’s. Waarom je dit niet wilt en welke invloed het heeft op jouw online vindbaarheid lees je verder in deze blog.

Waarom is duplicate content verkeerd?

Duplicate content wilt zeggen dat een zoekmachine de inhoud op de WWW-versie precies hetzelfde ziet als op de non-WWW versie.

Zodoende kan het problemen geven omdat zoekmachines in principe niet meerdere keren identieke content willen laten zien aan hun gebruikers. Ze gaan een keuze maken: welke pagina laat ik wel zien en welke niet. Het kan dan gebeuren dat Google een andere URL prefereert dan jij en dus de ‘verkeerde’ URL laat zien in de zoekresultaten. Oops.

Een ander probleem bij het laten bestaan van een WWW-versie en een non-WWW versie is dat andere sites gaan linken naar beide versies. Sommige bezoekers kiezen om een link te plaatsen naar www.domeinnaam.nl en anderen die zonder www op je site zijn gekomen, zullen de URL zonder www gebruiken.

Links van andere sites zijn belangrijk voor de ranking van je pagina in de zoekresultaten van bijvoorbeeld Google. Ook daarom is het aan te raden om een keuze te maken voor één van beide opties.
Met .htaccess kan je eenvoudig bepalen hoe een bezoeker de pagina’s op jouw site het domein met WWW of zonder WWW mogen bezoeken.

Je voorkeursdomein instellen (met of zonder www)

Het voorkeursdomein is het domein dat je wilt gebruiken voor het indexeren van de pagina’s van je site (ook wel het canonieke domein genoemd). Of je nu voor de WWW-variant kiest of voor non-WWW maakt op zich niet veel uit. Maar je zult wel een keuze moeten maken.
Als je geen WWW gebruikt heb je als voordeel dat je URL wat korter wordt. Maar het kan zijn dat je doelgroep (45+) gewend zijn om WWW te gebruiken. Ook is het meer duidelijk dat het om een webadres gaat wanneer je wel WWW gebruikt.
Het voorkeursdomein leg je meestal vast in een .htaccess-bestand. Hoe je dit kunt doen lees je hieronder.
Er zijn twee soorten bestanden hieronder vermeldt waaruit je kan kiezen. De domeinnaam wordt automatisch herschreven in de adresbalk naar de gekozen versie met een 301 redirect.
Maak met kladblok (notepad) een bestand aan en zet deze code erin, en sla dit op als .htaccess, let op de punt en let op de exacte schrijfwijze. De naam .htaccess is een extensie. Eigenlijk heeft het bestand dus geen naam maar alleen de extensie “htaccess”.

Domeinnaam zonder WWW

RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^jouwdomeinnaam.nl$ [NC] RewriteRule ^(.*)$ [L,R=301]
Als iemand nu een pagina probeert te bereiken door http://www.jouwdomeinnaam.nl/ te typen dan wordt hij automatisch doorgestuurd (redirect) naar http://jouwdomeinnaam.nl/.

Domeinnaam met WWW

RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www.jouwdomeinnaam.nl$ [NC] RewriteRule ^(.*)$ [L,R=301]

Wanneer iemand http://jouwdomeinnaam.nl/pagina.html typt dan volgt er een automatische redirect naar http://www.jouwdomeinnaam.nl/pagina.html.

OPMERKING: sommige hosting provider hebben een andere bestandsnaam voor de .htaccess en blocken de website direct als er een .htaccess wordt ontdekt op de server. Lees hiervoor eerst de voorwaarden van jouw hosting provider.
Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste?

Doe mee met het gesprek, deel jouw mening. Ik hoor graag van je wat je van dit artikel vond.

Zichtbaarheid Workshop in Zuid-Limburg: offline, online de beste worden
Beter zichtbaar worden?

Volg dé zichtbaarheid workshop voor ambitieuze ondernemers

In 3 stappen leer je hoe jij jezelf goed in de markt zet op een authentieke manier, zonder jezelf te verliezen. Zowel voor je website, je social media, je mailings en alle overige communicatie middelen.
Pin
Share
Share
WhatsApp
Tweet