Emailadressen verzamelen terwijl je slaapt

23 simpele methoden voor meer inschrijvingen op je nieuwsbrief

Ik heb slecht nieuws voor je: je mailinglijst verliest elk jaar 22.5% aan nieuwsbrief inschrijvingen. De e-mailadressen van je contacten veranderen constant: wanneer ze van het ene bedrijf naar het andere gaan, zich uitschrijven of dat oude hotmail-adres alleen nog maar gebruiken om formulieren in te vullen op websites.

Als ondernemer is het jouw taak om je mailinglijst te laten groeien voor je e-mail marketingcampagnes. Zodat het aantal aan nieuwsbrief inschrijvingen een mooi stijgende lijn aanhoud.

Ben je nog niet begonnen met email adressen verzamelen? Of heb je geen idee hoe je meer nieuwsbrief abonnees kan krijgen voor je bestaande adressenbestand? Dan ga je heel blij worden van dit blogartikel. Hierin heb ik maar liefst 23 eenvoudige manieren voor je verzamelt om meer inschrijvingen op je nieuwsbrief te krijgen. Ook als pro zal je vast nog enkele aha-momentjes krijgen als je dit leest. 😉

Hoe laat je het aantal nieuwsbrief abonnees groeien?

De sleutel is om email adressen te verzamelen vanuit zoveel mogelijk invalshoeken voor je mailinglijst. (Maar niet door e-mailadressen te kopen – lees hier waarom.)

1. Maak mailings die pakkend zijn

De inhoud van jouw mailing moet sowieso geweldig zijn. Tenminste als je wilt dat nieuwsbrief abonnees blijven en de nieuwsbrief doorsturen naar hun eigen netwerk. Als het leuk genoeg is, kijken ze altijd uit naar je e-mails. Lees anders eens In 5 simpele stappen een nieuwsbrief maken waar je lezers blij van worden

2. Moedig abonnees aan om jouw e-mails te delen en door te sturen

Voeg buttons voor sociaal delen toe en een button ‘E-mail naar een vriend’ in jouw marketing e-mails. Op die manier krijg je toegang tot hun vrienden, collega’s en netwerk. Op die manier kan je eenvoudig meer inschrijvingen op je nieuwsbrief verzamelen. Bovendien voeg je onderaan de mailings een CTA (call-to-action) toe. Bijvoorbeeld een eenvoudige op tekst gebaseerde link waarmee mensen die de doorgestuurde e-mails ontvangen, zich ook kunnen aanmelden.

3. Segmenteer je mailinglijst op buyer persona / klantprofiel

Gebruik verschillende soorten e-mailabonnementen om meer gerichte inhoud te verzenden naar specifieke segmenten van jouw marketingpersonages ofwel klantprofielen. E-mailontvangers zullen sneller doorklikken op mailings die aansluiten bij hun specifieke interesses. Dus als je meerdere, gerichte abonnementsvormen maakt, vergroot je de kans op meer nieuwsbrief abonnees voor een bepaalde abonnementsvorm.

Bonus: Op die manier leer je jouw klanten ook beter kennen. Want ze geven zelf al aan wat zij wel en niet interessant vinden qua onderwerp. Het meest voorkomende voorbeeld hiervan is: voor hem, voor haar, kinderen.

4. Opfrissen van je oude mailinglijst met nieuwsbrief abonnees d.m.v. een opt-in-campagne

Heb je een mailinglijst met oude e-mailadressen? Maak een aantrekkelijk aanmeldingsbericht en stuur het naar je oude lijst. Moedig nieuwsbrief abonnees aan om zich opnieuw aan te melden. Maar beloof ook alle contactpersonen te verwijderen die niet reageren.

Hoewel het misschien contra-productief lijkt om mensen uit jouw mailinglijst te verwijderen om ze zo te laten groeien, kan het e-mailen naar alleen actieve nieuwsbrief abonnees je deliverability (afleverratio) verbeteren. Maar ook de kans vergroten dat jouw e-mail wordt gedeeld met personen buiten jouw huidige nieuwsbrief inschrijvingen.

5. Voeg een link toe aan je e-mail handtekening

E-mail handtekeningen met een link kunnen ontvangers naar een specifieke landingspagina leiden waar ze zich kunnen aanmelden voor jouw mailinglijst. Bovendien, als je al een e-mailgesprek met iemand hebt, kan het abonneren op jouw nieuwsbrief een natuurlijke volgende stap zijn.

Met toffe content kan je nieuwsbrief inschrijvingen verhogen

6. Maak een nieuwe lead genererende aanbieding

Ontwikkel een gratis e-book of whitepaper over een specifiek onderwerp waar jij alles over weet. En plaats het op een landingspagina die bezoekers vraagt om hun e-mailadres op te geven om het te downloaden. Dit wordt een ‘gated offer’ genoemd. De content staat dus achter het spreekwoordelijke gesloten hek (gate). Willen de bezoekers van je website deze content kunnen downloaden, dan moeten ze hun gegevens invoeren. 

Ik heb bijvoorbeeld een handige inhaakkalender voor social media  gemaakt. Zodat mensen nooit meer zonder inspiratie voor content zitten. Op die manier kan ik 5-10 email adressen verzamelen per dag! Zonder dat ik er ook nog maar iets voor hoef te doen.

7. Maak templates of online tools en geef die gratis weg in ruil voor een e-mailadres

Je klanten zijn steeds op zoek naar oplossingen om hun leven makkelijker of eenvoudiger te maken. Daarom is het gratis aanbieden van handige tools en templates dé manier om email adressen te verzamelen. Want het enige dat ze hoeven te doen om hun leven makkelijker te maken, is zich aanmelden met hun e-mailadres. 

8. Maak ‘Bonus’-content

Niet alle gated content heeft écht een waarde voor een bezoeker van een website. Om hun interesse te winnen, moet je ze eerst gratis content geven. Schrijf een blogbericht met advies voor beginners over een bepaald onderwerp en bied vervolgens ‘bonus’-inhoud aan met meer geavanceerde tips waartoe ze alleen toegang krijgen door hun e-mailadres in te voeren.

Wil je meer nieuwsbrief inschrijvingen?

Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe

Gebruik Social Media om je mailinglijst te laten groeien

9. Organiseer een online wedstrijd

Een online challenge is altijd wel een goede manier om meer inschrijvingen op je nieuwsbrief te krijgen. Maak hiervoor een een template of iets anders dat je volger kan downloaden. Zodat ze alleen aan die wedstrijd mee kunnen doen, nadat ze zich hebben aangemeld voor jouw “gratis weggever”.  Hou je wel rekening met de AVG regelgeving?

10. Promoot een leadgenererende aanbieding op Twitter

Maak een Twitter-campagne om een e-boek of een gratis bron voor jouw volgers te promoten waarvoor een e-mailadres vereist is.

11. Zet een aanbieding op Facebook waarvoor een e-mailadres vereist is

Promoot een speciale aanbieding op jouw Facebook-tijdlijn, waarvoor volgers zich kunnen aanmelden om toegang te krijgen. Wil je nog meer email adressen verzamelen? Zorg er dan voor dat je ook buttons voor sociaal delen toevoegt. Zowel op de bestemmingspagina’s als de bedankpagina’s waarnaar je ze verwijst. Zodat je jouw leads stimuleert om die aanbiedingen met hun eigen netwerk te delen.

12. Voeg een call-to-action-knop toe aan de bovenkant van jouw Facebook-bedrijfspagina

Ik heb een call-to-action (CTA) toegevoegd op mijn Facebook-pagina. Alsook in mijn omslagfoto. Met de bedoeling om deze te koppelen aan een bepaald doel. Bijvoorbeeld bestellen, shoppen, volgen, bellen of chatten (WhatsApp). Maar uiteraard kan je deze knop ook verwijzen naar een pagina waarmee je email adressen kan verzamelen. 

Ook heb ik hetzelfde principe toegepast op de headerimage. Daar staat een link naar een specifieke landingspagina waar een bezoeker actie kan ondernemen.
Emailadressen verzamelen voor je nieuwsbrief

13. Publiceer links naar aanbiedingen via sociale media

Gebruik je Facebook of LinkedIn Bedrijfspagina om links te plaatsen naar dezelfde gated aanbiedingen die ook deelt via je blogposts. Plaats links in geschikte en relevante groepsdiscussies op LinkedIn. Maar hou hierbij rekening met het onderwerp dat wordt besproken. Zodat jouw aanbod ook een welkome aanvulling is op het gesprek.

14. Gebruik Pinterest om je content te promoten

Op Pinterest kan je content delen naar specifieke landingspagina’s en blogs met behulp van Pins.  Dit is een afbeelding die je deelt welke door anderen opnieuw gedeeld kan worden. Hoe meer interessante pins je deelt, hoe meer verkeer je naar jouw website trekt. Waarmee je vervolgens jouw nieuwsbrief inschrijvingen kan verhogen.

Voor ill graff design heb ik bijvoorbeeld diverse Pinterest-borden gemaakt waarop de alle handige e-books en gratis how-to’s te zien zijn die ik deel. Niet alleen is hierdoor het website verkeer meer toegenomen (30% van mijn website verkeer is vanuit Pinterest). Maar ook heb ik hierdoor veel meer nieuwsbrief inschrijvingen gekregen.

Meer inschrijvingen op je nieuwsbrief via je website

15. Vraag websitebezoekers om feedback

Mensen vinden het leuk om feedback te geven op informatie die voor ze van belang is. Voeg op bepaalde pagina’s van jouw website een vragenformulier toe dat bezoekers om hun mening te geven. Ook kan je hiervoor een chat-tool gebruiken.

16. Verkort de lengte van formulieren voor het vastleggen van leads

Het is verleidelijk om zoveel mogelijk informatie over een klant te verzamelen. Maar het toevoegen van te veel velden in een formulier kan je website bezoekers afschrikken. Kort de lengte van je formulier in tot slechts twee of drie velden. Zodra je het gesprek start kan je om meer informatie vragen. 

17. Link naar aanbiedingen op je website die e-mailregistraties vastleggen

Laat bezoekers niet eindeloos zoeken. Zet je aanbiedingen duidelijk in beeld en plaats een call-to-action op meerdere pagina’s. Enkele belangrijke plaatsen om te overwegen zijn de homepagina van je website, header en footer, de ‘Over ons’ pagina en ‘Contact’ pagina.

18. Maak een blog waarbij lezers zich voor je mailinglijst kunnen abonneren

Als je nog niet blogt, zou je dat moeten doen! Blogposts helpen je om je positie in zoekmachines zoals Google te vergroten. Maar ook kun je zo meer inschrijvingen op je nieuwsbrief krijgen. Want personen die fan zijn van je blog, willen direct een seintje hebben zodra je een nieuwe blog hebt geschreven.  Op die manier kan je snel en eenvoudig je mailinglijst laten groeien.

Met een partneractie kan je meer nieuwsbrief abonnees krijgen

19. Voer een promotie uit op een partnerwebsite of fora

Plaats een blog of een campagne op een partnerwebsites of fora. Hierdoor kun je nieuwe bronnen aanboren van nieuwsbrief abonnees voor je mailings. Gebruik deze partnerbron om bezoekers terug te leiden naar een specifieke plek op jouw website waar je email adressen kan verzamelen.

20. Host een co-marketingaanbieding met een partner

Als je een e-boek, template of een webinar samen met een partner maakt, kun je het werk opsplitsen. Bovendien kun je samen een groter publiek aanspreken. Nadat je jouw inhoud hebt vrijgegeven, splits je de leads die je met jouw partner genereert. 

Een van de meest bekende co-marketing acties is de advent kalender. Hierbij verzamel je meerdere ondernemers om je heen om samen iets bijzonders voor jullie gezamenlijke doelgroep te delen. Elke dag krijgt iemand die zich inschrijft voor deze speciale mailinglijst een link met een bepaalde aanbieding, how-to, template, goodie of gratis give-away. Een gegarandeerde methode om meer nieuwsbrief inschrijvingen op een korte tijd te verzamelen.

Use low commitment CTAs.
Emails are invites, landing pages are parties!

Je mailinglijst laten groeien met traditionele marketing

21. Email adressen verzamelen op een beurs of event

Offline evenementen zoals beurzen zijn groeimogelijkheden voor ondernemers in elke branche. Geef een demo van jouw product op een voor jou geschikt event. Nadat je demo afgelopen is, maar ook tijdens, kan je email adressen verzamelen op een ipad dat hiervoor duidelijk in de kijker is gezet.

Ook kan je heel simpel een vaas neerzetten om visitekaartjes in te verzamelen. Zodra je weer op kantoor bent, importeer je deze aanmeldingen in je e-maildatabase. Zorg ervoor dat je deze contactpersonen een welkommailing stuurt die hun aanmelding voor jouw lijst bevestigt.
Zelf hang ik tijdens een seminar een poster op met de QR code naar mijn mailinglijst. Deelnemers ontvangen dan na het inschrijven een gratis werkboek om het geleerde in praktijk te brengen. Maar ook ontvangen ze 4 follow-up mails met aanvullende tips en tricks.

22. In de winkel, je salon of restaurant

Leg een tablet met een geopend inschrijfformulier – van bijvoorbeeld Mailchimp of Mailblue – bij je kassa. Wanneer een klant wil betalen, vraag je of alles naar wens was. Ook heb je dan een mooie gelegenheid om te vragen of ze interesse hebben in je mailinglijst. Een simpele maar effectieve manier voor meer inschrijvingen op je nieuwsbrief, die vaak vergeten wordt.

23. Voeg QR-codes toe aan advertenties, brochures, posters of je menukaart

Neem een QR-code op in je marketingmateriaal voor drukwerk. Op die manier kunnen mensen de code scannen voor meer informatie over de gedrukte inhoud. Zorg ervoor dat een e-mailadres vereist is om toegang te krijgen tot de aanvullende inhoud. Er zijn veel gratis QR-codetools online die dit proces gemakkelijk maken. Zoals bijvoorbeeld Kaywa.

Slapend je mailinglijst laten groeien? Het werkt écht!

Misschien ben je nog niet helemaal overtuigd dat deze tips om meer inschrijvingen op je nieuwsbrief te krijgen ook werken. Daarom deel ik graag het resultaat van een verwervingscampagne die ik in januari 2019 heb gedaan. 

Want dan kan je aan de hand van cijfers ook zien dat deze simpele tips om meer nieuwsbrief abonnees te krijgen geen holle marketingbelofte is. Daar ben ik namelijk niet van. Ik laat je liever zien wat het resultaat is. 😉

Hoewel de opzet even pittig was in het begin, heb ik niet zo heel veel hoeven te doen. Ik heb puur en alleen de opzet van de landingspagina, social media en alle automated mails in december klaargemaakt. En dat was het. 

Resultaat email abonnees laten groeien
Resultaat email adressen verzamelen promotiecampagne 2019

Tips die helpen je meer nieuwsbrief inschrijvingen te krijgen

De bovenstaande tips zijn allemaal voorbeelden van dingen die je vandaag al kunt toepassen om meer inschrijvingen voor je nieuwsbrief te krijgen. Waarbij de verschillende methoden niet eens heel  ingewikkeld of moeilijk te implementeren zijn. De sleutel hierbij is om email adressen te verzamelen vanuit zoveel mogelijk invalshoeken voor je mailinglijst.

Naarmate je meer nieuwsbrief inschrijvingen krijgt is het eveneens zo belangrijk om ze te koesteren. Met een nieuwsbrief waar ze blij van worden kan je jouw nieuwsbrief abonnees steeds verder in de salesfunnel trekken. Waardoor je makkelijker potentiële klanten kan omzetten naar verkoopklare leads.

Kan jij – ondanks de tips over email adressen verzamelen – toch nog wat hulp hierbij gebruiken? Plan dan een GRATIS KOFFIEDATE in. Tijdens deze vrijblijvende sparringsessie van 30 minuten leg ik je graag uit welke mogelijkheden er voor jouw specifieke bedrijf zijn. Waardoor ook jij jouw mailinglijst moeiteloos kan laten groeien.
23 simpele methoden voor meer inschrijvingen op je nieuwsbrief
23 simpele methoden voor meer inschrijvingen op je nieuwsbrief bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Personal branding geeft jouw authenticiteit weer, wie jij als ondernemer bent

Ken jij de Focus Academie al?

Speciaal voor de DIY ondernemer die zelf aan de slag wil. Door middel van coaching, workshops en slimme tools ontdek je hoe je focus kan aanbrengen in je Merk en Marketing. Waardoor je een solide basis krijgt, zodat je gerichter kan mikken en aantrekkelijk wordt voor de allerbeste klanten.

18 Shares
Pin4
Share14
Share
WhatsApp
Tweet