Emailadressen verzamelen terwijl je slaapt

23 eenvoudige manieren om jouw e-mail abonnees te laten groeien

Ik heb slecht nieuws voor je: je mailingdatabase verliest elk jaar 22.5% aan abonnees. De e-mailadressen van je contacten veranderen constant: wanneer ze van het ene bedrijf naar het andere gaan, zich uitschrijven of dat oude hotmail-adres alleen nog maar gebruiken om formulieren in te vullen op websites.

Als ondernemer is het jouw taak om ervoor te zorgen dat je voortdurend nieuwe contacten toevoegt voor je e-mail marketingcampagnes, zodat de aantallen een stijgende lijn aanhouden. (Maar niet door e-mailadressen te kopen – lees hier waarom.) Ben je nog niet begonnen met het bouwen van je e-mailadressenlijst of heb je geen idee hoe je dit moet doen, dan ga je heel blij worden van dit blogartikel. Hierin heb ik maar liefst 23 eenvoudige manieren voor je verzamelt om jouw e-mail abonnees te laten groeien. Ook als pro zal je vast nog enkele aha-momentjes krijgen als je dit leest. 😉

Laat je e-mails abonnees groeien

De sleutel is om e-mailadressen te “vangen” vanuit zoveel mogelijk invalshoeken.

Gebruik je e-mail

1. Maak mailings die pakkend zijn

De inhoud van jouw mailing moet geweldig zijn als je wilt dat mensen geabonneerd blijven en de e-mails doorsturen naar hun eigen netwerk. Als het leuk genoeg is, kijken ze altijd uit naar je e-mails.

2. Moedig abonnees aan om jouw e-mails te delen en door te sturen

Voeg buttons voor sociaal delen toe en een button ‘E-mail naar een vriend’ in jouw marketing e-mails. Op die manier krijg je toegang tot hun vrienden, collega’s en netwerk en breid je jouw e-mail abonnees automatisch uit. Voeg onderaan de mailings een CTA (call-to-action) toe als een eenvoudige op tekst gebaseerde link, zodat de mensen die de doorgestuurde e-mails ontvangen, zich ook gemakkelijk kunnen aanmelden.

3. Segmenteer je adressenbestand op buyer persona / klantprofiel

Gebruik verschillende soorten e-mailabonnementen om meer gerichte inhoud te verzenden naar specifieke segmenten van jouw marketingpersonages ofwel klantprofielen. E-mailontvangers zullen sneller doorklikken op mailings die aansluiten bij hun specifieke interesses, dus als je meerdere, gerichte abonnementsvormen maakt, vergroot je de kans dat bezoekers zich abonneren op een van hen.

4. Opfrissen van een oude e-mail abonneelijst met een opt-in-campagne

Heb je een lijst met oude e-mailadressen? Maak een aantrekkelijk aanmeldingsbericht en stuur het naar je oude lijst, moedig contactpersonen aan die zich opnieuw willen aanmelden en beloof alle contactpersonen te verwijderen die niet reageren.

Hoewel het misschien contra-productief lijkt om mensen uit jouw e-mailadreslijsten te verwijderen om ze zo te laten groeien, kan het e-mailen naar alleen actieve contactpersonen je deliverability (afleverratio) verbeteren. Maar ook de kans vergroten dat jouw e-mail wordt gedeeld met personen buiten jouw huidige contactendatabase.

5. Voeg een link toe aan je e-mail handtekening

E-mail handtekeningen met een link kunnen ontvangers naar een specifieke landingspagina leiden waar ze zich kunnen aanmelden voor jouw mailinglijst. Bovendien, als je al een e-mailgesprek met iemand hebt, kan het abonneren op meer e-mails een natuurlijke volgende stap zijn.

Met nieuwe inhoud

6. Maak een nieuwe lead genererende aanbieding

Ontwikkel een gratis e-boek of whitepaper en plaats het op een landingspagina die bezoekers vraagt om hun e-mailadres op te geven om het te downloaden. Dit wordt een ‘gated offer’ genoemd. De content staat dus achter het spreekwoordelijke gesloten hek (gate). Willen de bezoekers van je website deze content kunnen downloaden dan moeten ze hun gegevens invoeren. (Ideeën nodig? Deze blogpost bevat 8 manieren om snel en eenvoudig content te maken.)

7. Maak een gratis online tool of geef handige tips in een handboek

Gratis online tools maken het leven van jouw gebruikers eenvoudiger en het enige dat ze daarvoor hoeven te doen, is zich aanmelden met hun e-mailadres. Ik heb bijvoorbeeld een handige inhaakkalender voor social media content inspiratie gemaakt, waarmee ik zonder al te veel moeite 5-10 e-mailadressen verzamel per dag!

8. Maak ‘Bonus’-content

Niet alle gated content heeft écht een waarde voor een bezoeker van een website. Om hun interesse te winnen, moet je ze eerst gratis content geven. Schrijf een blogbericht met advies voor beginners over een bepaald onderwerp en bied vervolgens ‘bonus’-inhoud aan met meer geavanceerde tips waartoe ze alleen toegang krijgen door hun e-mailadres in te voeren.

Wil je meer zichtbaar worden voor klanten?

Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe

Gebruik Social Media

9. Organiseer een online wedstrijd

Gebruik ook je sociale media-accounts om een gratis weggevertje te promoten in ruil voor contactinformatie. Moedig nieuwkomers aan om door te klikken naar jouw website en zich aan te melden met hun e-mailadres.

10. Promoot een leadgenererende aanbieding op Twitter

Maak een Twitter-campagne om een e-boek of een gratis bron voor jouw volgers te promoten waarvoor een e-mailadres vereist is.

11. Zet een aanbieding op Facebook waarvoor een e-mailadres vereist is

Promoot inhoud op jouw Facebook-tijdlijn waarvoor volgers zich kunnen aanmelden om toegang te krijgen. Zorg ervoor dat je buttons voor sociaal delen toevoegt aan de bestemmingspagina’s en bedankpagina’s waarnaar je ze verwijst, zodat je jouw leads stimuleert om die aanbiedingen met hun eigen netwerk te delen.

12. Voeg een call-to-action-knop toe aan de bovenkant van jouw Facebook-bedrijfspagina

Ik heb een call-to-action (CTA) toegevoegd op mijn Facebook-pagina en in mijn header image hieronder. De button kun je aan veel verschillende doelen koppelen: bestellen, shoppen, volgen, bellen, chatten (WhatsApp) en uiteraard ook naar een specifieke pagina waar je emailadressen op verzamelt. Ditzelfde heb ik ook toegepast op de headerimage. Daar staat een link naar een specifieke landingspagina waar een bezoeker actie kan ondernemen.

Emailadressen verzamelen voor je nieuwsbrief

13. Publiceer links naar aanbiedingen via sociale media

Gebruik je Facebook of LinkedIn Bedrijfspagina om links te plaatsen naar dezelfde gated aanbiedingen die ook deelt via je blogposts. Plaats links in geschikte en relevante groepsdiscussies op LinkedIn – hou wel rekening met het onderwerp dat wordt besproken, om ervoor te zorgen dat jouw aanbod een welkome aanvulling is op het gesprek.

14. Gebruik Pinterest om gated visuele content te promoten

Op Pinterest kan visuele inhoud worden geplaatst die bezoekers aanmoedigt zich aan te melden om meer inhoud te bekijken. Voor ill graff design heb ik bijvoorbeeld een Pinterest-bord gemaakt waarop de covers pin van alle handige e-books en gratis how-to’s. Vanaf dit bord heb ik nieuwe leads kunnen genereren en zo mijn e-mail abonnees “slapend laten groeien”.

Op je website

15. Vraag websitebezoekers om feedback

Mensen vinden het leuk om feedback te geven op informatie die voor ze van belang is. Voeg op bepaalde pagina’s van jouw website een formulier toe dat bezoekers vraagt welke vragen zij over jouw bedrijf kunnen hebben. Je kunt ook een chat-tool gebruiken.

16. Verkort de lengte van formulieren voor het vastleggen van leads

Het is verleidelijk om direct zoveel mogelijk informatie over een gebruiker te verzamelen, maar het toevoegen van te veel velden in een formulier kan bezoekers afschrikken. Kort de lengte van je formulieren in tot slechts twee of drie velden – je kunt meer informatie over de persoon vragen zodra je een gesprek start.

17. Link naar aanbiedingen op je website die e-mailregistraties vastleggen

Laat bezoekers niet eindeloos zoeken. Zet je aanbiedingen duidelijk in beeld en plaats een call-to-action op meerdere pagina’s. Enkele belangrijke plaatsen om te overwegen zijn de homepagina van je website, header en footer, de ‘Over ons’ pagina en ‘Contact’ pagina.

18. Maak een blog waarop lezers zich op mailings kunnen abonneren

Als je nog niet blogt, zou je dat moeten doen! Blogposts helpen je om je positie in zoekmachines zoals Google te vergroten en je kunt zo blogabonnees verzamelen die je vervolgens in de loop van de tijd kunt upgraden voor meer bruikbare e-mailcampagnes.

Met een partner

19. Voer een promotie uit op een partnerwebsite of fora

Plaats een blog of een campagne op een partnerwebsites of fora. Hierdoor kun je nieuwe bronnen aanboren van potentiële klanten voor je mailings. Gebruik deze partnerbron om bezoekers terug te leiden naar jouw website – waar je de e-mailadressen verzamelt.

20. Host een co-marketingaanbieding met een partner

Als je een e-boek of een webinar samen met een partner maakt, kun je het werk opsplitsen én kun je zo samen een groter publiek aanspreken. Nadat je jouw inhoud hebt vrijgegeven, splits je de leads die je met jouw partner genereert.

Use low commitment CTAs.
Emails are invites, landing pages are parties!

Met traditionele marketing

21. Verzamel e-mailadressen op een beurs

Offline evenementen zoals beurzen zijn groeimogelijkheden voor professionals in elke branche. Geef een demo van jouw product op een voor jou geschikt event en verzamel aanmeldingen na de demo. Zodra je weer op kantoor bent, importeer je deze aanmeldingen in je e-maildatabase.

Zorg ervoor dat je deze contactpersonen een welkommailing stuurt die hun aanmelding voor jouw lijst bevestigt.

22. In de winkel of in je restaurant

Leg een tablet met een geopend inschrijfformulier – van bijvoorbeeld Mailchimp of Mailblue – bij je kassa of vraag je klant bij het betalen om hun e-mailadres.

23. Voeg QR-codes toe aan advertenties of je menukaart

Neem een QR-code op in je marketingmateriaal voor drukwerk dat mensen kunnen scannen op meer informatie over de gedrukte inhoud. Maak de QR-code zodanig dat een e-mailadres vereist is om toegang te krijgen tot de aanvullende inhoud. Er zijn veel gratis QR-codetools online die dit proces gemakkelijk maken.

Gebruik mijn tips om je e-mail abonnees te vergroten

Dit zijn allemaal voorbeelden van dingen die je vandaag al kunt doen om de e-mail abonnees van jouw bedrijf te vergroten. Veel hiervan is niet ingewikkeld of moeilijk te implementeren. De sleutel is om e-mailadressen te “vangen” vanuit zoveel mogelijk invalshoeken voor je mailings.

Naarmate je je adressenbestand vergroot met nieuwe, opt-in contacten, kun je ze koesteren met aanbiedingen in het midden van de salesfunnel waarmee je leads in een vroeg stadium kunt omzetten in verkoopklare leads.

Heb je toch nog wat hulp nodig met het laten groeien van je e-mail abonnees? Plan een afspraak in mijn online agenda of bel +31 (0) 6 173 50 824 zodat we samen kunnen kijken hoe je emailmarketing effectief kunt inzetten voor jouw bedrijf!

Het werkt écht!

Je ziet hieronder een screenshot van een verwervingscampagne die ik in januari 2019 heb gestart. Ik heb puur en alleen de opzet van de landingspagina, social media en alle automated mails in januari gedaan. En dat was het. Meer hoefde ik niet te doen. Je e-mail abonnees laten groeien terwijl je slaapt, dat wil jij toch ook? Maak meer impact met jouw mailings.

Resultaat email abonnees laten groeien
Resultaat email abonnees laten groeien 2019
23 eenvoudige manieren om jouw e-mail abonnees te laten groeien
Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste?

Doe mee met het gesprek, deel jouw mening. Ik hoor graag van je wat je van dit artikel vond.

17 Shares
Pin4
Share13
Share
WhatsApp
Tweet