Van “Druk, Druk, Druk” naar Effectief Ondernemen: 8 Manieren om je Focus te Behouden

Van “Druk, Druk, Druk” naar Effectief Ondernemen: 8 Manieren om je Focus te Behouden

"Hoe gaat het met je?"
"Goed. Druk," luidt het antwoord, gevolgd door een vermoeide glimlach.

Herkenbaar, nietwaar? Bijna elke zelfstandige ondernemer die je deze vraag stelt, zal je hetzelfde antwoord geven. Druk, druk, druk. Het is bijna een een teken van trots geworden in de wereld van het ondernemen. Druk zijn is het nieuwe normaal. Maar stop even en denk na:

Is druk zijn als ondernemer echt een teken van een succesvol bedrijf?

Beeld je eens in dat je achter je bureau zit, een lawine van e-mails afhandelt, van de ene meeting naar de andere rent, en probeert alle projecten in balans te houden. Je telefoon blijft maar overgaan, en je to-do lijst lijkt oneindig. Elke dag voelt als een race tegen de klok, en er is nooit tijd om even tot rust te komen.

Het feit dat je veel ballen in de lucht houdt of achter alles aan moet rennen kan voelen als productief bezig zijn. Maar in werkelijkheid is het een recept voor stress, burn-out en uiteindelijk falen. En de onnodige druk die je voelt? Die veroorzaak je toch vaak zelf. Druk zijn is een keuze.

Als ondernemer ken ik dit gevoel maar al te goed. Er is altijd iets dat gedaan moet worden, altijd een nieuwe brand om te blussen. Maar het kan anders. Er is een manier om van die constante druk over te gaan naar effectief ondernemen.  En nee, dit is geen magische formule of een quick fix. Het gaat over het hebben van een goed doordacht plan, het focussen op wat echt belangrijk is, en het creëren van een evenwicht dat je in staat stelt om niet alleen IN je bedrijf te werken maar ook AAN je bedrijf.

8 Manieren om druk te verminderen en effectief te ondernemen

Heb je het gevoel dat je altijd druk bent en geen tijd hebt om even op adem te komen? Dan ga je de onderstaande tips vast erg fijn vinden. 

Want we hebben allemaal behoefte aan tips en trucs die ons helpen om efficiënter te werken. Hieronder ga ik in op acht eenvoudige, maar effectieve manieren om je werk te organiseren en je tijd beter te benutten. Of je nu moeite hebt met timemanagement, prioriteiten stellen, of gewoon een moment voor jezelf nodig hebt, deze tips zijn ontworpen om je te helpen. Om je dagen minder stressvol te maken en je werk nog beter te doen!

1. Stel Concrete Doelen: Weet wat je wilt bereiken en maak een helder plan

Als ondernemer kun je soms het gevoel hebben dat je verdwaalt in de dagelijkse rompslomp. Er zijn zoveel taken die je aandacht vragen, en zonder duidelijke richting kun je je overweldigd voelen. Maar hoe kun je orde scheppen in deze waslijst aan taken?

De oplossing ligt in het hebben van houvast: het stellen van concrete en heldere doelen. Door te weten wat je wilt bereiken, krijg je een duidelijk kader dat je helpt om de focus te behouden. Je kunt dan je energie richten op wat echt belangrijk is om je bedrijf te laten groeien, in plaats van je te laten afleiden door talloze randzaken die je niet dichter bij je doelen brengen of het resultaat dat je wilt.

Het gaat niet alleen om het hebben van grote dromen, maar om deze op te splitsen in haalbare stappen en deze consistent na te streven. Als je meer wilt weten over hoe je doelen kunt stellen die zowel ambitieus als haalbaar zijn, verwijs ik je naar mijn eerdere blog over SMART-doelen stellen. Daar leg ik uit hoe je je doelen specifiek, meetbaar, bereikbaar, relevant en tijdgebonden kunt maken. Het is een simpele verandering in je aanpak, maar een die het verschil kan maken tussen altijd druk zijn en echt effectief ondernemen.

2. Prioriteer je Taken: Richt je alleen op de essentiële zaken die resultaat opleveren.

In de hectische wereld van ondernemerschap kan het lijken alsof elke taak even urgent en belangrijk is. Deze benadering kan echter leiden tot een verspreiding van je energie en focus over te veel verschillende gebieden. Waardoor jij je kunt verliezen in de details. Heb je het druk of ben je druk?Prioritering is hier de sleutel tot succes.

Identificeer Wat Echt Belangrijk Is:

Het eerste wat je moet doen, is bepalen wat echt belangrijk is voor je bedrijf. Wat zijn de kernactiviteiten die het grootste effect hebben op je groei en winst? Focus op die dingen die daadwerkelijk resultaat opleveren.

Gebruik de 80/20 Regel:

Vaak levert 20% van je inspanningen 80% van je resultaten op. Door je te concentreren op die 20% die het meeste impact heeft, kun je je inspanningen maximaliseren en je tijd effectief besteden.

Maak een Dagelijkse of Wekelijkse Prioriteitenlijst:

Door je taken op te delen in wat echt moet worden gedaan en wat kan wachten, kun je jouw tijd beter beheren. Het helpt om een onderscheid te maken tussen wat urgent is en wat belangrijk is.

Prioritering is niet alleen een timemanagementtool; het is een fundamentele strategie die zorgt dat jij je alleen nog richt op de essentiële zaken die je bedrijf vooruit helpen. En ja, het vereist discipline en soms moet je moeilijke keuzes maken., Maar door consequent de taken te kiezen die het meeste resultaat opleveren, kun je je bedrijf effectiever laten groeien. Het is een manier om de overstap te maken van constant achter de feiten aanlopen naar een meer doordachte en gerichte benadering van je bedrijf. En dat, op zijn beurt, kan de weg vrijmaken voor een succesvoller en minder stressvol ondernemerschap.

3. Leer Nee te Zeggen: Neem niet te veel op je bord

Naast het concentreren op je kernactiviteiten en het stellen van prioriteiten, is er nog een belangrijk aspect dat je onder controle moet krijgen: het vermogen om nee te zeggen. Als ondernemer heb je namelijk de leiding over je eigen werk. Je mag zelf kiezen wat je doet en hoe je het doet. Maar je moet ook slim zijn en weten wanneer je nee moet zeggen. Want NEE zeggen is ook een optie. Iets dat veel ondernemers soms vergeten.

Door nee te zeggen tegen projecten, klanten of kansen die niet bij je bedrijf passen, behoud je de controle en richt je je energie op wat echt belangrijk is. Het geeft je de ruimte om ja te zeggen tegen de juiste kansen.

Je bent je eigen baas en bepaalt zelf de richting van je bedrijf. Je hebt de vrijheid om jouw eigen keuzes te maken in plaats van dat je anderen dit voor je laat bepalen. Als dat niet het geval was, had je net zo goed in loondienst kunnen gaan. Jij bent de kapitein van je eigen schip en bepaalt zelf de koers die het beste bij jou en je bedrijf past.

De Kracht van NEE:

Een duurzame keuze voor authentiek ondernemerschap

Stel je voor dat je een ondernemer bent die een kleine winkel runt gespecialiseerd in duurzame en milieuvriendelijke producten. Je hebt je bedrijf opgebouwd rond de kernwaarde dat alles wat je verkoopt, moet bijdragen aan een gezondere planeet.

Op een dag word je benaderd door een grote leverancier die je een zeer aantrekkelijke deal aanbiedt voor een nieuwe lijn producten. De prijs is ongelooflijk competitief, en de producten zouden waarschijnlijk goed verkopen in je winkel. Er is echter één probleem: na wat onderzoek ontdek je dat deze producten niet voldoen aan de strikte duurzaamheidsnormen die je voor je bedrijf hebt vastgesteld.

Hoewel het financieel gezien een gouden kans lijkt, realiseer je je dat het accepteren van dit aanbod in strijd zou zijn met de principes van je bedrijf. De beslissing is moeilijk, vooral omdat je weet dat de producten winstgevend zouden zijn.

Maar je zegt toch nee.

Je legt de leverancier uit dat, hoewel de aanbieding aantrekkelijk is, het niet in overeenstemming is met de missie en waarden van je winkel. Door nee te zeggen, behoud je de integriteit van je merk en blijf je trouw aan de beloften die je aan je klanten hebt gedaan.

Het resultaat? Je klanten blijven vertrouwen hebben in je winkel, wetende dat ze op je kunnen rekenen om alleen producten aan te bieden die aan je duurzaamheidseisen voldoen. Op de lange termijn helpt dit je om jouw bedrijf te laten groeien. Je een loyaal klantenbestand opbouwt dat jouw toewijding aan duurzaamheid waardeert, en het  je positie versterkt als een betrouwbare leider in de duurzame markt.

4. Plan Tijd voor Jezelf: Werk AAN je bedrijf, niet IN je bedrijf

Als zelfstandige ben je vaak druk met de dagelijkse taken. Je werkt hard en doet veel zelf. Maar soms lijkt het alsof je meer bezig bent in je bedrijf dan met het ontwikkelen ervan. Wat betekent dat?

  • Werken IN je bedrijf betekent dat je bezig bent met alle kleine taken die elke dag moeten gebeuren. Je bent dan net een werknemer in je eigen bedrijf.
  • Werken AAN je bedrijf betekent dat je tijd neemt om na te denken over de toekomst. Je maakt plannen, bedenkt nieuwe ideeën, en kijkt hoe je kunt groeien.


Waarom is het belangrijk om tijd voor jezelf te plannen om aan je bedrijf te werken?

Als ondernemer ben je altijd bezig. Hierdoor heb je soms geen moment om na te denken over wat je echt wilt met je bedrijf. Door wat tijd voor jezelf in te plannen per maand, kun je stilstaan en goede plannen maken. Je kunt bedenken waar je naartoe wilt en wat je nodig hebt om dat te bereiken. Een moment voor jezelf betekent ook dat je de kans krijgt om nieuwe dingen te leren. Zo kun je groeien, en dat helpt je bedrijf ook.

En vergeet niet dat je ook tijd nodig hebt om voor jezelf te zorgen. Als je altijd maar werkt, word je moe, en dat is niet goed voor je gezondheid. Door rust in te plannen, kun je uitrusten en weer energie krijgen.

Soms gaan er ook dingen mis in je bedrijf. Dan heb je tijd nodig om het probleem op te lossen. Als je altijd druk bent, kun je niet goed nadenken. Even een stap terug doen helpt je om rustig over problemen na te denken.

En ik weet het, het is niet altijd makkelijk om die rust te vinden. Er is altijd wel iets dat je aandacht vraagt. Maar het is wel heel belangrijk. Een moment voor jezelf helpt je om beter na te denken en goede keuzes te maken. Het maakt je niet alleen een betere ondernemer, maar ook een gelukkiger en gezonder mens. Je leven wordt evenwichtiger. En dat is, denk ik, een van de belangrijkste redenen.

5. Gebruik de Juiste Hulpmiddelen: Er zijn dingen die je werk makkelijker maken

Veel ondernemers doen nog steeds dingen met pen en papier of op de computer in bijvoorbeeld Excel of Word. Ze maken facturen in Excel of schrijven de namen en adressen van klanten in een Word-bestand. Maar dat is echt ouderwets.

Deze manier van werken kost veel tijd en je kunt makkelijk fouten maken. Je doet vaak dezelfde dingen, dus de kans dat je iets verkeerd doet is groot. Een klein foutje kan soms een groot probleem zijn. Stel je voor dat je een komma verkeerd zet op een factuur.

Gelukkig zijn er slimme tools die je leven makkelijker maken. Deze hulpmiddelen kunnen veel van dit handmatige werk voor je doen. Ik heb een lijstje gemaakt van de tools die ik gebruik op Focus Academie. Daarmee bespaar ik elke week een paar uur en werk ik veel efficiënter. Zo heb ik meer tijd voor dingen die echt belangrijk zijn. En tijd is kostbaar zoals je weet. Je kunt het maar één keer gebruiken, dus je kunt het maar beter goed gebruiken.

Van altijd druk zijn, naar meer rust en balans

Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe

6. Delegeer waar Mogelijk: Ook zonder personeel kun je soms taken aan anderen geven.

Soms denk je dat je alles zelf moet doen. Als je een klein bedrijf hebt of alleen werkt zonder personeel, denk dan na over welke taken je aan anderen kunt geven. Dit hoeft niet duur te zijn. Maar het kan je wel veel tijd, stress en zorgen besparen. Zoek naar betrouwbare partners of freelancers die bepaalde taken van je over kunnen nemen. Het kan echt een verschil maken in hoe je werkt en hoe je je voelt.

Ik weet dit uit eigen ervaring

Zo besteed ik bijvoorbeeld het technisch onderhoud voor websites uit. Dit was iets dat ik eerder zelf deed, maar ik ontdekte dat het me veel tijd en moeite kostte. Tijd die ik beter kon besteden aan klantgesprekken of aan het uitwerken van mijn eigen plannen. Door het technisch onderhoud uit te besteden, houd ik nu 3 tot 4 dagen in de maand over. En weet je wat? Die extra tijd levert me meer resultaat op dan wanneer ik alles zelf zou doen. Ik kan me concentreren op wat ik het beste kan, het leukste vind om te doen en wat het belangrijkst is voor mijn bedrijf.

Denk eens na over wat je kunt uitbesteden

Misschien is er iets waar je veel tijd aan besteedt, maar wat iemand anders sneller of beter kan doen. Het inhuren van iemand om die taak over te nemen kan je meer tijd geven om je te concentreren op de belangrijkste delen van jouw bedrijf. Dat waar jij gemaakt voor bent.

En ja, dit kost geld. Maar het kan je ook geld opleveren. Daardoor kan jij je richten op wat je echt goed kunt en wat je leuk vindt, en dat kan je bedrijf helpen groeien. Uitbesteden kan eng zijn, maar het is het waard. Het heeft mij geholpen, en het kan jou ook helpen.

7. Maak Tijd voor Reflectie: Kijk terug en leer van wat je hebt gedaan

Als ondernemer ben je meestal bezig met de taken van vandaag en de plannen voor morgen. Toch is het goed om stil te staan bij wat je al hebt gedaan. Zo kun je zien wat je beter kunt doen en wat je misschien beter kunt laten. Neem de tijd om na te denken over je werk, je doelen en je leven. Waar sta je? Waar wil je naartoe? Wat gaat goed en wat moet anders? Dit nadenken helpt je om beter te begrijpen wat je doet. Het kan je ook nieuwe ideeën geven of leiden tot waardevolle inzichten.

vier ook je succes

Maar reflectie gaat niet alleen over het zien van wat je kunt veranderen. Het gaat ook over blij zijn met wat je goed hebt gedaan, zelfs de kleine dingen.

Omdat het zien en erkennen van wat je hebt bereikt je trots maakt. Het kan je motiveren en inspireren om door te gaan. En als je je successen deelt, kan het anderen ook inspireren. Zelf neem ik elke maand een moment tijd voor reflectie. Ik denk na over wat goed ging en wat anders kan. Maar ik neem ook de tijd op wat ik heb bereikt. Ik ben blij met alle stappen vooruit, ook de kleine. Want elke stap telt.

Die kleine overwinningen kunnen namelijk heel krachtig zijn. Ze herinneren je eraan dat je goed bezig bent, dat je groeit, en dat je doelen haalbaar zijn. Ook helpt het vieren van je successen je om positief te blijven en gefocust op je doelen. Dus wees niet alleen maar druk of blijf hangen bij wat er allemaal misgaat. Sta stil bij wat je hebt bereikt en wees blij!

8. Blijf Leren en Groeien: Investeren in je eigen ontwikkeling

De wereld verandert snel en als ondernemer moet je altijd een stap voor blijven. Dit betekent dat je nooit moet stoppen met leren. Of je nu nieuwe computerprogramma's leert gebruiken, beter wilt worden in het verkopen van je product, of wilt leren hoe je reclame maakt, het is belangrijk om steeds iets nieuws te leren. En daarom ook durft te investeren!

Een vitaler en meer weerbaar bedrijf

Neem regelmatig de tijd om cursussen te volgen, boeken te lezen, seminars bij te wonen, of te netwerken met andere ondernemers en experts in je vakgebied. Dit zal je niet alleen helpen om je vaardigheden en kennis te verbeteren, maar het kan ook je creativiteit stimuleren en je inspireren om je bedrijf te laten groeien.

Daarnaast helpt het je ook om snel te kunnen veranderen als dat nodig is. De wereld van het ondernemen verandert altijd en er zijn veel uitdagingen. Als je steeds blijft leren, kun je makkelijker met die veranderingen omgaan. Zo kun je ervoor zorgen dat je bedrijf blijft bestaan en succesvol is, ook als de wereld om je heen verandert.

Nooit meer te druk

Je hoeft niet altijd “druk, druk, druk” te zijn. Met deze 8 tips kun je leren om je werk op een betere manier te doen. Je kunt dan een goede balans vinden. Zo heb je minder stress en meer tijd voor wat echt belangrijk is.

Neem de leiding over je bedrijf. Begin met deze 8 tips om de manier waarop je werkt te veranderen. Zo kun je beter je focus behouden, je tijd beter besteden, en je energie richten op wat je voldoening geeft. Dus in plaats van te zuchten en te zeggen “Druk,” neem de controle terug. Je hoeft niet altijd druk te zijn als ondernemer. Je kunt leren om goed en slim te werken. Je tijd beter te gebruiken om effectief te  ondernemen en je energie te stoppen in wat echt telt. Dat is niet alleen goed voor jou als persoon, maar ook voor je bedrijf.

Van \
Van “Druk, Druk, Druk” naar Effectief Ondernemen: 8 Manieren om je Focus te Behouden bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Social media contentkalender 2023-2024

Steek je veel tijd en energie in je social media, maar merk je dat het niets oplevert?

Elke keer is het weer een uitdaging om content te verzinnen voor je social media posts. Maar onder de streep krijg je hoogstens een paar likes. En dat kan best frustrerend zijn.

Stel je eens voor dat je nooit meer zonder inspiratie zit voor je posts. Omdat je een kant-en-klaar contentplan hebt, gebaseerd op een bewezen marketingstrategie. Waarmee je waardevolle content kan bedenken in een handomdraai. Zou dat niet heerlijk zijn?
Pin
Share
Share
WhatsApp
Tweet