Als het goed is zien bezoekers van jouw website nooit: ‘Error 404: pagina niet gevonden’. Toch kan het wel eens voorkomen nadat je een product of pagina hebt gewijzigd/verwijderd. Meestal krijg je dan een standaard pagina voorgeschoteld. Pas mijn slimme marketingtrucs toe om een negatieve ervaring om te buigen naar een positieve merkbeleving die je klanten kan opleveren.
We hebben allemaal weleens te maken gehad met een 404-pagina.
Een link op een website loopt dood en geeft je de vervelende foutmelding: ‘De pagina kan niet worden gevonden’. Vaak is een bezoek aan de website dan direct afgelopen en de bezoeker houdt er een negatief gevoel aan over. In deze blog leg ik je uit wat een 404-error is. Maar ook hoe je het kunt voorkomen en hoe je een gênant moment toch nog een beetje leuk voor de bezoeker kunt maken.
Wat is een 404-error?
Kijk een foutje kan gebeuren. Maar vaak ben je je als eigenaar van de website of webshop hier niet direct bewust van. Dan is het handig om te weten dat er tools voor zijn hoe je deze fouten kunt opsporen.
Hoe los je 404 pagina niet gevonden problemen snel op?
Het lijkt voor de hand liggend, maar ik wil het toch even benadrukken. Als je een pagina, blogartikel of dergelijke anders noemt of verwijderd, loop dan je website even door of er ergens een vermelding is naar dit item, en pas die link aan of verwijder hem. Het kan zo simpel zijn. 😉
- Meld je aan bij Google Analytics.
- Klik op de button beheerder links onderin het scherm.
- Kies een account, webproperty en de juiste weergave van je website.
- Klik onder de kolom weergave op ‘aangepaste meldingen‘, gevolgd door ‘+ nieuwe melding‘.
- Geef een logische naam aan de aangepaste melding, bijvoorbeeld ‘404-foutmelding website X’. Dit veld bepaalt hoe de melding in je mailbox weergegeven wordt.
- Kies bij ‘toepassen op’ eventueel nog extra weergaven waarbij de melding ingesteld dient te worden.
- Selecteer bij periode ‘dag’ en vink ‘Stuur mij een e-mail wanneer deze melding wordt geactiveerd’ aan. Voeg eventuele extra e-mailadressen toe waar de melding moet binnenkomen.
- Bekijk nu hoe de 404 pagina eruit ziet door een pagina van je website te openen en een letter te verwijderen in de URL boven in je browser. Ga met met je muis over het tabblad van de pagina heen en bekijk welke tekst er tevoorschijn komt. Bijvoorbeeld: 404, page not found, pagina niet gevonden, enz. Dit is de title-tag van de pagina. Klik vervolgens in Analytics op het groene blok (dimensie) en selecteer paginatitel. Staat er ‘404’ in de URL van de pagina (of een andere tekst die aangeeft dat het om een 404 pagina gaat)? Dan kun je in Analytics kiezen voor pagina i.p.v. paginatitel.
- Klik ‘voorwaarde’ open en selecteer ‘bevat’.
- Geef bij ‘waarde’ de term op die in de title tag of in de URL van de pagina staat.
- Klik op het blauwe blok (statistiek) en selecteer ‘paginaweergaven’
- ‘Voorwaarde’ moet hier op ‘is groter dan’ staan.
- Voer bij ‘waarde’ het getal 0 in.
- Voltooi de melding door te klikken op de button ‘melding opslaan’.
Je krijgt vanaf nu een mailtje wanneer er een 404 error plaatsvindt.
Heb je al jouw website geverifieerd dan ga je naar Crawl → Crawl Errors → Not Found om een lijst met 404-errors te zien die Google is tegengekomen.
Dit is veruit een van de makkelijkste manieren. Alsook beter voor je prestaties, omdat er geen externe plug-ins of extra scans op je site vereist zijn. Je website wordt sowieso regelmatig door de bots van Google gecrawld, dus waarom niet profiteren van de gegevens die ze verstrekken? 😉
Is jouw website gebouwd in WordPress, dan kun je dit eenvoudig zelf aanpassen met behulp van de plug-in Redirection. Een extra bonus is dat hij zelf al de 404 errors voor je opspoort en netjes in een lijstje toont.
Tip: bestaat een bepaald product niet meer, verwijs de bezoeker dan naar de productcategorie met soortgelijke producten of de merkpagina waar het product onder viel. Voor blogs, verwijs je naar de nieuwe blog of de specifieke blog-categorie.
Waar moet een goede error 404 pagina aan voldoen?
Niemand vindt het leuk om een foutmelding te zien, maar je kunt deze vervelende ervaring omzetten naar een kans om je bezoeker te helpen.
Tips voor tekst en afbeeldingen van een succesvolle fout pagina:
- Vertel je bezoeker wat hij kan doen, niet wat er technisch gebeurd is
- Maak daarom in mensentaal duidelijk dat er iets fout is gelopen ( gebruik niet de term "error 404" )
- Zorg voor een contactlink om niet gevonden pagina’s te rapporteren
- Neem de zoekfunctie op in deze pagina (gemiddeld 38% van je bezoekers zal op je website blijven hierdoor)
- Link naar de veel gestelde vragen
- Eventueel kan je de meest bezochte pagina’s of producten opnemen
- Maak geen gebruik van advertenties
- Plaats een leuke afbeelding die het gevoel die een 404 pagina oproept illustreert
- Link deze page niet automatisch naar de homepage met een redirect(!)
- Zorg voor een lijst met relevante links vergelijkbaar met wat werd gezocht
- gebruik een opt-in formulier om e-mailadressen te verzamelen
- Geef een weggever cadeau (een download) als troost
- denk dan aan een kortingsbon om het “goed” te maken als je een webwinkel hebt
- Maak er een ludieke actie van, door elke keer te doneren aan een goed doel bvb (vergeet de teller niet!)
- Dat je dat alles overgiet met een humoristische saus, is geen probleem, maar maak er geen lachertje van
Leuke website voorbeelden als inspiratie
Hoewel een 404-pagina voornamelijk gebruiksvriendelijk moet zijn, kun je er uiteraard ook een grappig element aan toevoegen. Zolang je maar dicht bij jezelf en je merk blijft en de essentie van de pagina niet verliest. Daarnaast kan dit een positief effect hebben voor je merkbeleving.
Met een beetje creativiteit kun je jouw bezoeker alsnog een positief gevoel geven, ondanks dat hij/zij niet de juiste informatie vond. En dat bewijzen de onderstaande voorbeelden wel. Wie zei dat een 404 pagina niet gevonden saai moet zijn?