Hoe een error 404 pagina je klanten kan opleveren

Hoe een error 404 pagina je klanten kan opleveren

Als het goed is zien bezoekers van jouw website nooit: ‘Error 404: pagina niet gevonden’. Toch kan het wel eens voorkomen nadat je een product of pagina hebt gewijzigd/verwijderd. Meestal krijg je dan een standaard pagina voorgeschoteld. Pas mijn slimme marketingtrucs toe om een negatieve ervaring om te buigen naar een positieve merkbeleving die je klanten kan opleveren.

We hebben allemaal weleens te maken gehad met een 404-pagina.
Een link op een website loopt dood en geeft je de vervelende foutmelding: ‘De pagina kan niet worden gevonden’. Vaak is een bezoek aan de website dan direct afgelopen en de bezoeker houdt er een negatief gevoel aan over. In deze blog leg ik je uit wat een 404-error is. Maar ook hoe je het kunt voorkomen en hoe je een gênant moment toch nog een beetje leuk voor de bezoeker kunt maken.

Wat is een 404-error?

Je krijgt een error 404-pagina te zien als je een pagina wil bezoeken die niet (meer) bestaat. Bijvoorbeeld bij het volgen van een dode of foute link. Dit kan door meerdere redenen gebeuren: iemand heeft een (verouderde) pagina opgeslagen of typt het URL-adres verkeerd in. Een link in je e-mail of nieuwsbrief staat verkeerd of er staat een link naar de verwijderde pagina of product op een andere site.

Kijk een foutje kan gebeuren. Maar vaak ben je je als eigenaar van de website of webshop hier niet direct bewust van. Dan is het handig om te weten dat er tools voor zijn hoe je deze fouten kunt opsporen.

Hoe los je 404 pagina niet gevonden problemen snel op?

Als een bezoeker een URL verkeerd intypt en hierdoor een 404-fout ziet, heeft dit geen negatieve invloed op je vindbaarheid (SEO). Maar als de fouten worden veroorzaakt door kapotte URL’s op je website vind Google dat minder fijn en kan het een negatief effect hebben op je SEO. Ook daarom is het van belang dat je 404 problemen zo snel mogelijk oplost.

Het lijkt voor de hand liggend, maar ik wil het toch even benadrukken. Als je een pagina, blogartikel of dergelijke anders noemt of verwijderd, loop dan je website even door of er ergens een vermelding is naar dit item, en pas die link aan of verwijder hem. Het kan zo simpel zijn. 😉

 1. Meld je aan bij Google Analytics.
 2. Klik op de button beheerder links onderin het scherm.
 3. Kies een account, webproperty en de juiste weergave van je website.
 4. Klik onder de kolom weergave op ‘aangepaste meldingen‘, gevolgd door ‘+ nieuwe melding‘.
 5. Geef een logische naam aan de aangepaste melding, bijvoorbeeld ‘404-foutmelding website X’. Dit veld bepaalt hoe de melding in je mailbox weergegeven wordt.
 6. Kies bij ‘toepassen op’ eventueel nog extra weergaven waarbij de melding ingesteld dient te worden.
 7. Selecteer bij periode ‘dag’ en vink ‘Stuur mij een e-mail wanneer deze melding wordt geactiveerd’ aan. Voeg eventuele extra e-mailadressen toe waar de melding moet binnenkomen.
 8. Bekijk nu hoe de 404 pagina eruit ziet door een pagina van je website te openen en een letter te verwijderen in de URL boven in je browser. Ga met met je muis over het tabblad van de pagina heen en bekijk welke tekst er tevoorschijn komt. Bijvoorbeeld: 404, page not found, pagina niet gevonden, enz. Dit is de title-tag van de pagina. Klik vervolgens in Analytics op het groene blok (dimensie) en selecteer paginatitel. Staat er ‘404’ in de URL van de pagina (of een andere tekst die aangeeft dat het om een 404 pagina gaat)? Dan kun je in Analytics kiezen voor pagina i.p.v. paginatitel.
 9. Klik ‘voorwaarde’ open en selecteer ‘bevat’.
 10. Geef bij ‘waarde’ de term op die in de title tag of in de URL van de pagina staat.
 11. Klik op het blauwe blok (statistiek) en selecteer ‘paginaweergaven’
 12. ‘Voorwaarde’ moet hier op ‘is groter dan’ staan.
 13. Voer bij ‘waarde’ het getal 0 in.
 14. Voltooi de melding door te klikken op de button ‘melding opslaan’.


Je krijgt vanaf nu een mailtje wanneer er een 404 error plaatsvindt.

 

 

Je kan binnen Google Search Console de 404-fouten bijhouden die de crawlers van Google tegenkomen.

Heb je al jouw website geverifieerd dan ga je naar Crawl → Crawl Errors → Not Found om een lijst met 404-errors te zien die Google is tegengekomen.

Dit is veruit een van de makkelijkste manieren. Alsook beter voor je prestaties, omdat er geen externe plug-ins of extra scans op je site vereist zijn. Je website wordt sowieso regelmatig door de bots van Google gecrawld, dus waarom niet profiteren van de gegevens die ze verstrekken? 😉
Gebruikers die proberen toegang te krijgen tot content op de oude URL zien een 404-pagina in plaats van de content die ze verwachtten. Door een redirect in te stellen, ga je letterlijk iedereen automatisch sturen van de oude locatie naar de nieuwe locatie. Op die manier komen ze op de juiste plek, zonder een 404-foutmelding te zien. Ook is het goed voor SEO.

Is jouw website gebouwd in WordPress, dan kun je dit eenvoudig zelf aanpassen met behulp van de plug-in Redirection. Een extra bonus is dat hij zelf al de 404 errors voor je opspoort en netjes in een lijstje toont.

Tip: bestaat een bepaald product niet meer, verwijs de bezoeker dan naar de productcategorie met soortgelijke producten of de merkpagina waar het product onder viel. Voor blogs, verwijs je naar de nieuwe blog of de specifieke blog-categorie.
Bol.com errorpagina

Waar moet een goede error 404 pagina aan voldoen?

Niemand vindt het leuk om een foutmelding te zien, maar je kunt deze vervelende ervaring omzetten naar een kans om je bezoeker te helpen.

Een goede 404 pagina helpt een bezoeker alsnog de informatie te vinden hij zocht. Vang je bezoeker op en biedt nuttige inhoud aan waardoor hij juist aangemoedigd wordt om je website verder te gaan verkennen.

Tips voor tekst en afbeeldingen van een succesvolle fout pagina:

Leuke website voorbeelden als inspiratie

Hoewel een 404-pagina voornamelijk gebruiksvriendelijk moet zijn, kun je er uiteraard ook een grappig element aan toevoegen. Zolang je maar dicht bij jezelf en je merk blijft en de essentie van de pagina niet verliest. Daarnaast kan dit een positief effect hebben voor je merkbeleving.

Met een beetje creativiteit kun je jouw bezoeker alsnog een positief gevoel geven, ondanks dat hij/zij niet de juiste informatie vond. En dat bewijzen de onderstaande voorbeelden wel. Wie zei dat een 404 pagina niet gevonden saai moet zijn?

Hoe een error 404 pagina je klanten kan opleveren
Hoe een error 404 pagina je klanten kan opleveren bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Social media contentkalender 2023-2024

Steek je veel tijd en energie in je social media, maar merk je dat het niets oplevert?

Elke keer is het weer een uitdaging om content te verzinnen voor je social media posts. Maar onder de streep krijg je hoogstens een paar likes. En dat kan best frustrerend zijn.

Stel je eens voor dat je nooit meer zonder inspiratie zit voor je posts. Omdat je een kant-en-klaar contentplan hebt, gebaseerd op een bewezen marketingstrategie. Waarmee je waardevolle content kan bedenken in een handomdraai. Zou dat niet heerlijk zijn?
6 Shares
Pin
Share6
Share
WhatsApp
Tweet