Wil jij online reviews verzamelen voor je bedrijf? Dan is het slim dat je gebruik gaat maken van Google Mijn bedrijf en/of Facebook. Want voordat een consument met een bedrijf in zee gaat, zijn recensies van andere klanten, het eerste wat iemand gaat checken. Sterker nog. Onderzoek heeft aangetoond dat 64% eerst reviews op Google of Facebook bekijken. Dus dan kan je daar maar beter gebruik van maken.
Weet jij welke reputatie je hebt?
Reputatie kan je simpel omschrijven als dat wat andere mensen over je zeggen, wanneer je er niet bij bent. Hier kun je dus ook geen nadere uitleg bij geven of een andere invloed op uitoefenen. Het is een ongezouten mening vanuit het perspectief van die persoon.
Gewetensvraag: zullen jouw klanten je producten of diensten positief of juist negatief beoordelen?
“Tuurlijk zijn ze tevreden, want ik ben de beste en de goedkoopste en mijn omzet spreekt boekdelen”. Dat kan je zeker aangeven als argument. Maar als ik vervolgens vraag waarom klanten bij je komen en wat ze van je verwachten, blijft het vaak stil. Hierover hebben ze niet nagedacht.
Meer inzicht door klantbeoordelingen
Op de vraag “hoe zien mijn klanten mij en mijn bedrijf”, is het antwoord best simpel: vraag het hem/haar.
Het lijkt in eerste instantie misschien een eng idee, maar klantbeoordelingen kunnen je enorm veel belangrijke informatie opleveren. Dus vraag aan je klant wat hij/zij vond van je product of de dienst die je hebt verleent.
Want hiermee kan je jouw marketingstrategie aanscherpen. Mits je meer informatie krijgt dan alleen 5 sterren uiteraard. 😉 Bovendien kan je hiermee de groeikansen voor de klantreis binnen je bedrijf blootleggen.
Your brand is what people say about you, when you're not in the room.
Jeff Bezos, CEO & oprichter van Amazon
Hoe kan je online reviews verzamelen voor je bedrijf?
Meestal plaatsen klanten Google mijn Bedrijf reviews of Facebook aanbeveling puur om 2 redenen:
- Enerzijds als ze een zeer positieve ervaring hebben gehad.
- Anderzijds heb je de negatieve reviews wanneer iemand heel ontevreden is.
1. Zorg voor een incentive
2. Stuur een e-mail
Stuur klanten die je al een tijd niet meer gesproken hebt, een mail met de vraag of ze je bedrijf willen aanbevelen. Zo heb je meteen een mooi moment om te vragen hoe het met ze gaat (klantenbinding). Maak je uitnodigingen daarom op maat en persoonlijk. Op die manier maak je de lijntjes weer wat korter én blijf je top-of-mind. Mensen laten een review achter omdat je iets betekent voor ze!
Maak het je klant gemakkelijk en geef een voorbeeldvraag zoals “wat zou je anderen vertellen over hoe je mijn diensten ervaren hebt?”. Wil je liever een specifiek onderwerp (product, dienst) in de klantbeoordeling zien terugkomen? Benoem dit dan expliciet. Door jouw gerichte vraag zet je jouw klant aan het denken. Waardoor deze makkelijker een recensie voor je kan schrijven.
3. Gebruik je email handtekening
Het lijkt voor de hand liggend. Maar veel bedrijven gebruiken een email handtekening alleen om hun contactgegevens te delen. Terwijl je hem voor zoveel meer dingen kunt inzetten dan alleen dat…
4. Maak gebruik van stickers en flyers
Vooral in de reis-en horecabranche gebruiken ze stickers om online te reviews verzamelen. Je kent ze vast wel. Op de deur prijkt trots een “IENS topper” sticker. En restaurants/hotels laten zien dat je in goede handen bent met “aanbevolen op Zoover” of “recommend us on Tripadvisor” stickers. Het bewijs van hoe belangrijk online reviews kunnen zijn.
5. Reviews verzamelen via je eigen website
6. Meld je bedrijf aan bij klantbeoordeling websites
Trustpilot.nl, feedbackcompany.nl en kiyoh.nl zijn de meest bekende klantbeoordeling websites.
Het grote voordeel van dit soort sites is dat ze onafhankelijk zijn en een betrouwbare bron zijn. Ook wordt een review van je bedrijf meer serieus genomen bij platformen als deze. In tegenstelling tot een review op je eigen website.
7. Link naar externe reviewsites
8. Google reviews voor je bedrijf
De kans is groot dat jij (net als veel anderen) je zoektocht naar een bedrijf via Google Maps bent gestart. Toch zie ik dat er veel bedrijven zijn die weinig met hun vermelding doen. Zonde. Want je kunt hiermee een goede eerste indruk maken op potentiële klanten.
Daarnaast heeft Google Mijn Bedrijf ook veel andere voordelen. Je kunt je openingstijden en belangrijke berichten tonen. Ook kan je veelgestelde vragen beantwoorden of chatten met klanten. Bovendien kan je gebruik maken van een boekingsmodule en producten verkopen.
Maar de meest belangrijke voor dit blogartikel; google recensies verzamelen voor je bedrijf.
Hoe kan je Google Mijn Bedrijf reviews verzamelen?
Onder het kopje “Meer reviews ontvangen” zie je de link voor het reviewformulier. Dit is de link die je deelt met je klanten.
De link voor de Google reviews voor mijn bedrijf is bijvoorbeeld: https://g.page/illgraffdesign/review
9. Facebook reviews verzamelen
Reviews op Facebook kunnen gegeven worden door middel van sterren. Deze reviews zijn enorm waardevol, omdat ze worden geschreven door échte mensen. Mensen waarbij je op het profiel kan kijken. Mensen die een potentiële klant wellicht kent (herkenbaarheid).
Vraag daarom je fans om een Facebook recensie te schrijven. De kans is namelijk groot dat een potentiële klant iemand kent die al een product of dienst van je heeft gekocht. Of op een andere manier met je in aanraking is geweest. Dit zorgt voor extra vertrouwen.
Facebook reviews niet te zien op Google Mijn Bedrijf?
Heb je al 2-3 Facebook recensies ontvangen en zie je dit niet op Google staan? Dan moet je nog een paar extra reviews verzamelen. Let op! Wanneer je bedrijfscategorie niet op lokaal bedrijf staat, worden deze ook niet weergegeven. Daarnaast zorg je dat jouw bedrijfspagina dezelfde naam heeft als op Google Mijn Bedrijf.
Hoe vind je de link voor je Facebook reviews?
Zie je het tabblad niet ertussen staan?
Ga naar Instellingen > Kies: Sjablonen en tabbladen > Zet het tabblad recensies op AAN.
10. Reageer altijd op reviews
Wanneer je alleen reageert op negatieve reacties. En de positieve reacties voor lief neemt, is dit omdat je mens bent. Het is je instinct om eerst op het negatieve te reageren. Toch adviseer ik je om altijd te reageren op alle reviews die je ontvangt. Niet alleen bij Google recensies, maar overal.
Reageer je op alle klantbeoordelingen, dan laat je zien dat je iets met die feedback doet. Maar reageer je alleen op negatieve reviews, dan ben je bezig met damage control.
Zie elke slechte review als een kans om het beter te doen.
Muriel Snijders
Hoe ga je om met negatieve reviews?
Vraag waarom hij of zij ontevreden is en hoe je kunt helpen. Niet alleen belangrijk voor die ene persoon, maar ook voor potentiële klanten. Zo zien zij hoe jij met die negatieve klantbeoordelingen omgaat. Dit geeft weer hoe je als bedrijf omgaat met je klanten. Gebruik de onderstaande tips om te reageren op negatieve reviews. Dan heb je een beetje een houvast voor je reactie. 😉
Tips voor beantwoorden van reviews:
- Vat het niet op als een persoonlijke aanval
- Blijf rustig en haal diep adem, klim hierna pas in de pen
- Reageer snel en persoonlijk
- Laat in je reactie altijd zien dat je naar een oplossing wilt werken
- Blijf altijd beleefd, respectvol en vriendelijk, ongeacht wat er over jou of je bedrijf is geschreven
- Zelfs als je niet kunt helpen, is het de moeite waard om positief en empathisch te zijn
- Soms gaat het niet om het probleem, maar omdat de klant gehoord wil worden door een ander mens
- Bied je excuses aan voor verwarring die is ontstaan of voor het ongemak
- Geef er een positieve draai aan
- Negeer de reactie niet en verander het onderwerp niet zonder op hun opmerkingen in te gaan
- Sluit af met je naam, functie en een positieve boodschap
Bonustip: een negatieve ervaring wordt eerder gedeeld op social media dan een positieve. Daarom is het van belang om adequaat te reageren op deze negatieve reviews. Alsook positieve klanten te motiveren om een geschreven review achter te laten. In plaats van alleen die 5 sterren!
Is het een onterechte negatieve klantbeoordeling op Google of Facebook?
Herken je de situatie niet of weet je zeker dat dit geen echte klant was, geef dit in je reactie aan. Vertel de persoon dat je hem of haar graag wilt helpen. Maar dat je de naam niet in je klantenbestand kan terugvinden of dat dit verhaal niet bekend is bij jou.
Je kunt als reactie op de review vragen of deze contact wilt opnemen om de situatie te bespreken. Hiermee laat je zien dat je echt geeft om zijn of haar feedback en samen het eventuele probleem wilt oplossen. Is dit gelukt? Vraag dan of deze persoon de negatieve review verwijdert of aanpast.
Gebruik negatieve reviews in jouw voordeel
Krijg je een enkele review over een product, dan hoef je niet direct actie te ondernemen hoor. Indien je meer dan 10 negatieve recensies hebt gekregen over een product, krab dan eerst even achter je oren. Vervolgens gebruik je deze feedback om je product te verbeteren. Zie deze mensen als je externe test-panel. Dat helpt. 😉
Wil je nog een stapje verder gaan? Vraag deze personen om het verbeterde item voor je uit te proberen. Zo laat je zien dat je iets met hun feedback doet. En gegarandeerd dat deze personen straks ambassadeurs van je bedrijf worden!
Gebruik negatieve reviews om je klantenservice te verbeteren. Je kent vast al de hilarische verhalen op The best social media – anders adviseer ik je om ze eens door te nemen. Je kunt hier vast wel dingen uit leren wat je juist wel én niet moet doen.
Iets om even bij stil te staan...
Stel je hebt alleen maar positieve aanbevelingen. Hierdoor kan het overkomen alsof die klantbeoordelingen niet echt zijn. Met als gevolg dat het wantrouwen opwekt. Dat is uiteraard ook weer niet de bedoeling. Zie daarom ook de minder positieve reviews op Google of Facebook als een goed iets voor je bedrijf. 😉


















Reviews verzamelen helpt je klanten goede keuzes te maken
Online reviews verzamelen is je digitale mond-tot-mond reclame. Alleen op een wat grotere schaal. Bijna geen enkele keuze wordt meer genomen, zonder eerst de reviews te lezen. Want achter elke review gaat een unieke ervaring schuil die iets verteld over het bedrijf, de product of dienst.
Hoe ga jij zelf als bedrijf om met reviews? Laat het mij weten in de comments.