7 tips voor een gebruiksvriendelijke mobiele webshop

7 tips voor een gebruiksvriendelijke mobiele webshop

Consumenten kopen steeds meer online, waar en wanneer het hen uitkomt. Een goed werkende mobiele webshop speelt hierin een steeds grotere rol. Daarom is het belangrijk dat je als webwinkelier zo snel mogelijk hierop inspeelt. En de gebruiksvriendelijkheid van je online shop goed aanpakt. Zodat een website bezoeker makkelijk en snel kan bestellen.

Want volgens onderzoek van thuiswinkel.org wordt er steeds meer online gekocht via de tablet & mobiel. Vooral voor webshops wordt het steeds belangrijker dat er wordt gekozen voor een responsive webdesign. Dit is een techniek waarmee je webshop zich aanpast op het medium waarop jouw online shop bekeken wordt.. Maar met alleen een responsive design ben je er nog niet: de webshop moet snel werken, een goed overzicht bieden van het aanbod en gebruiksvriendelijk zijn.

Pas mijn onderstaande 7 tips toe en dan ben je al een heel eind op weg naar een aansprekende en gebruiksvriendelijke mobiele webshop die je klanten waarderen en je online verkoop zal laten stijgen.

1. Ontwikkel een webshop voor mobiel gebruik

Als je denkt dat een webshop die ontwikkelt voor een laptop, ook direct goed werkt voor mobiele gebruikers, dan heb je het al snel mis.

Want het tegendeel is namelijk waar. Een laptop- of desktopversie is meestal 1200 pixels breed, terwijl een mobiele telefoon veel kleiner is. Bezoekers moeten steeds in-en uitzoomen om de informatie te vinden die ze zoeken en verliezen zo het overzicht. Dus dit komt de gebruiksvriendelijkheid van je mobiele webshop natuurlijk niet ten goede. 

Optimaliseer daarom je webshop voor de meest gangbare mobiele devices (Android, Apple iOS en Windows) en de daarbij horende verschillende schermresoluties. Je kunt hiervoor gebruik maken van responsive webdesign zodat de site er goed zal uitzien op elke telefoon of tablet.

Responsive design zorgt voor een gebruiksvriendelijke website die werkt op alle apparaten

2. Welke functionaliteit is er echt nodig?

Nu hoef je ook weer niet direct je complete webshop één op één om te zetten naar een mobiele versie. Dit hangt sterk af van de informatie die nodig is voor een prettige mobiele ervaring voor de eindgebruiker.

daarom loont het om eerst vast te stellen over welke functies de mobiele webshop in ieder geval moet beschikken. Maar ook over welke functies niet. Gebruiksvriendelijkheid is namelijk keuzes maken voor wat er belangrijk is. Zorg hierbij dat de aandacht op de meest belangrijke content gevestigd is. Toon verdere informatie en functionaliteiten secundair, na bijvoorbeeld een ‘druk op de knop’ of laat het weg.

Denk eraan: less is more! Door niet teveel content en functionaliteiten toe te voegen, gaat de aandacht direct uit naar de meest relevante inhoud van je aanbod (en kun je die verkopen). Bovendien bespaar je zo ook op de laadtijd.

Functionaliteiten waar je niet op gaat korten zijn die van de wet en regelgeving items.  Aangezien deze voor een online shop door de wet en Autoriteit Consument en Markt (ACM) verplicht zijn.

3. Zorg voor een overzichtelijke webshop

Smartphones en tablets hebben beduidend kleinere resoluties dan laptops en desktops. Daarmee bieden ze minder ruimte voor content. Dit geldt ook voor een uitgebreid menu waarin je al je productcategorieën toont.

Je wil het natuurlijk zo makkelijk en aantrekkelijk mogelijk maken voor de bezoeker van je webshop om iets te kopen. De navigatie voor een mobiele versie van de online shop moet daarom compact zijn, eenvoudig en intuïtief werken. Overzicht verhoogt de gebruiksvriendelijkheid! Zet de belangrijkste links in je hoofdmenu en de minder belangrijke in een top-of footer menu. Of laat ze eventueel weg voor de mobiele webshop. Maar vergeet ook de breadcrumbs voor je site niet. Want hiermee verhoog je niet alleen de vindbaarheid, maar ook een website bezoeker kan zo sneller navigeren.

4. Schrijf voor mobiel

Online gebruikers zijn selectief met het lezen van teksten. Wanneer het om een mobiele versie gaat, is het belang van een goed gestructureerde tekst nog groter. Lange teksten lezen alleen prettig als ze zijn voorzien van een duidelijke structuur met titels, tussenkoppen, paragrafen en afbeeldingen.

Richt de aandacht op de kern van je boodschap. Formuleer je content helder en actief. Zo blijft de informatie beter hangen en activeer je de gebruiker sneller tot een gewenste actie.

Maak je lettertype ook niet te klein! Kleine letters zijn erg moeilijk te lezen, zeker op een klein scherm. Dus gebruik minimaal 16px.

Wil je meer tips om jouw online shop te verbeteren?

Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe

5. Maak je webshop visueel aantrekkelijk

We zijn het er allemaal over eens: een eerste indruk maak je maar één keer.

Daarbij is visuele content erg belangrijk, zeker voor een online shop. Niet alleen geldt dit voor je productaanbod. Maar ook voor designonderdelen zoals afbeeldingen, iconen, navigatieobjecten, kleurgebruik en contrastratio.

Het design van je webshop moet als eerste functioneel zijn en daarnaast de winkelervaring versterken voor jouw specifieke doelgroep. Laat de beeldstijl daarom overeenkomen met de branding van je merk. Niet alleen versterk je zo de gebruiksvriendelijkheid van je shop, maar ook de beleving van je merk.

Gebruiksvriendelijke online shop: 7 tips

6. Een vinger is geen cursor!

Met een touchscreen is het anders navigeren dan met een muis. Niet alleen zijn de schermen van smartphones en tablets veel kleiner, maar ook het navigeren met een vinger gaat niet zo (pixel)precies als met een muis. Vaak gaat het hier meestal mis bij veel mobiele webshops. Let daarom extra goed op bij de volgende onderdelen qua gebruiksvriendelijkheid van je webshop.

7. Stroomlijn het betaalproces

Klanten moeten hun favoriete manier van betalen tussen de mogelijkheden kunnen vinden. Maar bedenk wel vooraf of je écht 20 opties wil aanbieden. Overzicht is belangrijker. Stroomlijn daarom het afrekenproces op een gebruiksvriendelijke en veilige manier.

Eenvoudig betalen in een mobiele webshop

De basis voor een succesvolle mobiele webshop

Wil je een succesvolle mobiele webshop dan is de gebruiksvriendelijkheid ervan de meest bepalende factor voor je verkoop, niet het productaanbod. Probeer daarom al in een vroeg stadium van het proces feedback van je eindgebruiker te krijgen. Zo kom je er sneller achter of de mobiele webwinkel daadwerkelijk intuïtief werkt en licht bedienbaar is.

Al laatste wil ik je meegeven dat je vooral vanuit je eindgebruiker moet denken, niet vanuit wat jij wil laten zien. Dus zorg voor overzicht, een goede filterfunctie en dat een webshop bezoeker producten makkelijk kan zoeken én vinden.

Voor de rest is het testen, testen en nog eens testen. Hou je statistieken goed bij zodat je weet wat werkt en wat niet.
Maar is dit allemaal toch ietwat overweldigend of wil je weten wat jij specifiek aan jouw online shop kunt verbeteren, probeer dan eens mijn website analyse. Hiermee krijg je niet alleen helder wat je kan verbeteren voor je webshop voor meer verkoop. Maar ook ontdek je gouden kansen die je nu nog laat liggen.
7 tips voor een gebruiksvriendelijke mobiele webshop
7 tips voor een gebruiksvriendelijke mobiele webshop bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Social media contentkalender 2023-2024

Steek je veel tijd en energie in je social media, maar merk je dat het niets oplevert?

Elke keer is het weer een uitdaging om content te verzinnen voor je social media posts. Maar onder de streep krijg je hoogstens een paar likes. En dat kan best frustrerend zijn.

Stel je eens voor dat je nooit meer zonder inspiratie zit voor je posts. Omdat je een kant-en-klaar contentplan hebt, gebaseerd op een bewezen marketingstrategie. Waarmee je waardevolle content kan bedenken in een handomdraai. Zou dat niet heerlijk zijn?
7 Shares
Pin1
Share6
Share
WhatsApp
Tweet