Consumenten kopen steeds meer online, waar en wanneer het hen uitkomt. Een goed werkende mobiele webshop speelt hierin een steeds grotere rol. Daarom is het belangrijk dat je als webwinkelier zo snel mogelijk hierop inspeelt. En de gebruiksvriendelijkheid van je online shop goed aanpakt. Zodat een website bezoeker makkelijk en snel kan bestellen.
Want volgens onderzoek van thuiswinkel.org wordt er steeds meer online gekocht via de tablet & mobiel. Vooral voor webshops wordt het steeds belangrijker dat er wordt gekozen voor een responsive webdesign. Dit is een techniek waarmee je webshop zich aanpast op het medium waarop jouw online shop bekeken wordt.. Maar met alleen een responsive design ben je er nog niet: de webshop moet snel werken, een goed overzicht bieden van het aanbod en gebruiksvriendelijk zijn.
1. Ontwikkel een webshop voor mobiel gebruik
Als je denkt dat een webshop die ontwikkelt voor een laptop, ook direct goed werkt voor mobiele gebruikers, dan heb je het al snel mis.
Want het tegendeel is namelijk waar. Een laptop- of desktopversie is meestal 1200 pixels breed, terwijl een mobiele telefoon veel kleiner is. Bezoekers moeten steeds in-en uitzoomen om de informatie te vinden die ze zoeken en verliezen zo het overzicht. Dus dit komt de gebruiksvriendelijkheid van je mobiele webshop natuurlijk niet ten goede.
Optimaliseer daarom je webshop voor de meest gangbare mobiele devices (Android, Apple iOS en Windows) en de daarbij horende verschillende schermresoluties. Je kunt hiervoor gebruik maken van responsive webdesign zodat de site er goed zal uitzien op elke telefoon of tablet.
2. Welke functionaliteit is er echt nodig?
Nu hoef je ook weer niet direct je complete webshop één op één om te zetten naar een mobiele versie. Dit hangt sterk af van de informatie die nodig is voor een prettige mobiele ervaring voor de eindgebruiker.
daarom loont het om eerst vast te stellen over welke functies de mobiele webshop in ieder geval moet beschikken. Maar ook over welke functies niet. Gebruiksvriendelijkheid is namelijk keuzes maken voor wat er belangrijk is. Zorg hierbij dat de aandacht op de meest belangrijke content gevestigd is. Toon verdere informatie en functionaliteiten secundair, na bijvoorbeeld een ‘druk op de knop’ of laat het weg.
Denk eraan: less is more! Door niet teveel content en functionaliteiten toe te voegen, gaat de aandacht direct uit naar de meest relevante inhoud van je aanbod (en kun je die verkopen). Bovendien bespaar je zo ook op de laadtijd.
Functionaliteiten waar je niet op gaat korten zijn die van de wet en regelgeving items. Aangezien deze voor een online shop door de wet en Autoriteit Consument en Markt (ACM) verplicht zijn.
3. Zorg voor een overzichtelijke webshop
Smartphones en tablets hebben beduidend kleinere resoluties dan laptops en desktops. Daarmee bieden ze minder ruimte voor content. Dit geldt ook voor een uitgebreid menu waarin je al je productcategorieën toont.
Je wil het natuurlijk zo makkelijk en aantrekkelijk mogelijk maken voor de bezoeker van je webshop om iets te kopen. De navigatie voor een mobiele versie van de online shop moet daarom compact zijn, eenvoudig en intuïtief werken. Overzicht verhoogt de gebruiksvriendelijkheid! Zet de belangrijkste links in je hoofdmenu en de minder belangrijke in een top-of footer menu. Of laat ze eventueel weg voor de mobiele webshop. Maar vergeet ook de breadcrumbs voor je site niet. Want hiermee verhoog je niet alleen de vindbaarheid, maar ook een website bezoeker kan zo sneller navigeren.
Lees ook de blog: Conversie verhogen van je webshop met mijn simpele tips
4. Schrijf voor mobiel
Richt de aandacht op de kern van je boodschap. Formuleer je content helder en actief. Zo blijft de informatie beter hangen en activeer je de gebruiker sneller tot een gewenste actie.
Maak je lettertype ook niet te klein! Kleine letters zijn erg moeilijk te lezen, zeker op een klein scherm. Dus gebruik minimaal 16px.
Wil je meer tips om jouw online shop te verbeteren?
Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe
5. Maak je webshop visueel aantrekkelijk
We zijn het er allemaal over eens: een eerste indruk maak je maar één keer.
Daarbij is visuele content erg belangrijk, zeker voor een online shop. Niet alleen geldt dit voor je productaanbod. Maar ook voor designonderdelen zoals afbeeldingen, iconen, navigatieobjecten, kleurgebruik en contrastratio.
Het design van je webshop moet als eerste functioneel zijn en daarnaast de winkelervaring versterken voor jouw specifieke doelgroep. Laat de beeldstijl daarom overeenkomen met de branding van je merk. Niet alleen versterk je zo de gebruiksvriendelijkheid van je shop, maar ook de beleving van je merk.
6. Een vinger is geen cursor!
Met een touchscreen is het anders navigeren dan met een muis. Niet alleen zijn de schermen van smartphones en tablets veel kleiner, maar ook het navigeren met een vinger gaat niet zo (pixel)precies als met een muis. Vaak gaat het hier meestal mis bij veel mobiele webshops. Let daarom extra goed op bij de volgende onderdelen qua gebruiksvriendelijkheid van je webshop.
- Knoppen waarop gedrukt moet worden, moeten groot genoeg zijn om met een vinger op te klikken
- Tekstuele hyperlinks moeten niet te klein zijn (zet er ook niet meer dan 2 bij elkaar in de buurt)
- Gebruikers zijn het gewend om te swipen, hou hier rekening mee
- Maak formulieren niet te klein of uitgebreid, maar vraag alleen om noodzakelijke informatie
- Animatie als hoverffecten werken niet op een mobiele telefoon
- Grote afbeeldingen zijn prachtig, maar duren lang om te laden op een mobiel netwerk
- Maak filtermogelijkheden intuïtief en overzichtelijk
7. Stroomlijn het betaalproces
Klanten moeten hun favoriete manier van betalen tussen de mogelijkheden kunnen vinden. Maar bedenk wel vooraf of je écht 20 opties wil aanbieden. Overzicht is belangrijker. Stroomlijn daarom het afrekenproces op een gebruiksvriendelijke en veilige manier.
- Toon de winkelmand duidelijk in het zicht, zodat een bezoeker makkelijk en snel kan afrekenen
- Zorg dat gekozen producten makkelijk toegevoegd en verwijderd kunnen worden
- Vereenvoudig het registratieproces voor mobiele gebruikers
- Bied de mogelijkheid zonder aanmelding een betaling te verrichten
- Laat betalen met de meest bekende betaaldiensten zoals iDEAL, PayPal en creditcard
- Toon voor bezoekers uit het buitenland de overige betaalmethoden (sofortbanking, bancontact e.a.)
- Ook hier geldt: maak formulieren niet te klein of uitgebreid
- Laat het verzendadres automatisch invullen, als dit hetzelfde is als het factuuradres
- Zet het toevoegen van een kortingsbon liefst zo ver mogelijk bovenaan
De basis voor een succesvolle mobiele webshop
Al laatste wil ik je meegeven dat je vooral vanuit je eindgebruiker moet denken, niet vanuit wat jij wil laten zien. Dus zorg voor overzicht, een goede filterfunctie en dat een webshop bezoeker producten makkelijk kan zoeken én vinden.