Hoe schrijf je een verslag van een evenement met deze 7 tips

Hoe moet je goede tekst schrijven voor je evenement? 7 tips

Heb je ooit het volledige verslag gelezen van een marathonloper?

Als je hierop volmondig ja kunt zeggen, kan ik je toewijding alleen maar bewonderen. Een 32-delig km-tot-km verslag van elke stap die een marathonloper heeft behaald tijdens een evenement, is misschien ietwat saai indien je er geen interesse in hebt. Maar, laten we wel wezen… de marathonlopers schrijven wel er over. En de lezer kan stap voor stap alles mee beleven alsof hij er zelf bij was.

En dat is exact wat je wil nadat jouw evenement is afgelopen. Je evenement stopt namelijk niet wanneer je begint met opruimen. Een geweldige blogpost na het evenement kan de rest van het jaar doorklinken. Ik vertel je hoe je jouw lezer kunt boeien en hetzelfde gevoel kunt geven dat jij had op die exacte dag. Alsof ze er zelf bij zouden zijn geweest…

Je evenement stopt niet wanneer je begint met opruimen

Wanneer je een tof evenement gaat opzetten wil je dat de hele wereld direct laten weten. Foto’s op Instagram en Facebook Live, aanmelden via je nieuwsbrief, maar vaak is na een event de kous af. En dat is jammer. Want wanneer je een geslaagd evenement hebt georganiseerd, kun je hierna met een goede afronding:
Met mijn handige blogtips is het eenvoudiger dan je denkt om een goede tekst te schrijven voor je evenement. Voor je het weet heb je content waar je het hele jaar nog van kunt profiteren. 😉 Laten we eerst beginnen met de meest gemaakte fout bij een tekst schrijven voor je evenement

1. Wees geen stenograaf

Wanneer je een evenement gaat beschrijven, hoeft dit geen exacte stap-voor-stap weergave te zijn van de gebeurtenissen van die dag. Sterker nog, dat is de meest slechte manier om dit aan te gaan.

Richt je blog op één bepaald inzicht: een tof idee of een uitspraak dat tijdens het evenement naar voren is gekomen en je maar niet uit je hoofd kunt krijgen. Of, wanneer je heel veel ideeën hebt gekregen, gebruik dan het “5 geweldige ideeën over…”-formaat en maak er eventueel een serie van!

Niet domweg herhalen, maar voeg wat toe aan de discussie.  Prikkel je lezers.

2. Schrijf het direct op

Ga achter je keyboard zitten (of op je smartphone) op het eind van het evenement of de ochtend erna, wanneer alle opwinding en nieuwe inzichten nog vers in je geheugen zitten. Wanneer je nog wat aan het stoeien bent met de indrukken die je hebt gehoord of geleerd.

Je blogpost zal hierdoor beter zijn, je tekst schrijven is leuker en je zult nauwkeuriger zijn. Met mijn 8 top tips gaat je dat vast lukken!

3. Gebruik Slideshare

Heb je gebruik gemaakt van een presentatie tijdens het evenement? Embed deze dan op je website zodat mensen niet hoeven af te gaan op “horen van”, maar ze kunnen hem direct zelf bekijken. Uiteraard helemaal gestyled in jouw eigen unieke huisstijl.

Het mooie hiervan is dat dit ook maanden later nog voor web verkeer zal zorgen én men is zich bewust van jouw merk!

Vind je een pakkende tekst schrijven moeilijk?

Stel je eens voor dat je zelf je teksten schrijven kan, zonder dat je steeds dat jij jezelf in de weg zit of te moeilijk denkt. Waardoor jouw webteksten en blogs op een slimme manier de juiste snaar raken bij je doelgroep. Maar ook dat de teksten die je schrijft goed vindbaar zijn voor Google. En tegelijkertijd prettig leesbaar zijn voor je lezers en ze aanspreken op de juiste toon. Dat wil jij toch ook? Dan is het teksten schrijven onder begeleiding vast iets voor jou!

4. Maak een fotogalerij van het event

Voeg een diavoorstelling bij je blog van foto’s van de gebeurtenis en wees slim met de prikkelende bijschriften. Gebruik deze bijschriften om meer beleving toe te voegen aan jouw foto’s. Op die manier hoef je niet alleen platte tekst te schrijven voor je evenement, maar beschrijf je wat men ziet.

Gebruik in plaats daarvan een citaat van een van de mensen in de afbeelding, of verwijs naar een presentatie die ze hebben gegeven, of een gastblog die ze voor jouw site hebben geschreven.

5. Maak een compleet verhaal van je evenement

Zeker als je erg actief bent op social media platformen zoals Twitter, Instagram of Facebook. Maak dan gebruik van Tweets, stories en posts die geplaatst werden tijdens het evenement om alle gebeurtenissen te verslaan. Je hebt vooraf natuurlijk al een eigen #hashtag gecommuniceerd. 😉

Uiteraard wordt het geen stap-voor-stap verslag, als je stap 1 goed hebt opgevolgd. Kijk vooral naar mooie inzichten, aanstekelijke humor en rake opmerkingen. Op die manier doe je meer dan alleen tekst schrijven voor je evenement. Je creert een verhaal, een beleving die men online kan volgen.

6. Wees lekker tegendraads

De meeste conferenties zitten vol volgzame schapen. Een bekende spreker spuugt haar favoriete oneliners (die waarschijnlijk zijn overgenomen van iemand die ze een jaar eerder heeft gezien) of het nieuwste buzzword, en de volgende dag post, twittert en rapporteert iedereen er vrolijk op los met dezelfde “inzichten”. Je kent het vast wel. 😉

Blijf “hangen” door ideeën uit te dagen waar iedereen zo lovend over is. Het idee hoeft niet eens van jou te komen – misschien is er een deelnemer die je kunt citeren die vanuit een ander gezichtspunt de dingen ziet. Niets stimuleert het web verkeer meer, als een argument voor een hartelijke discussie over verschillende standpunten.

7. Noteer de event sprekers, sponsors en aanwezigen

Maak bijvoorbeeld gebruik van List.ly om op een sociale manier een lijst op te stellen. Een eenvoudig excel-bestand is ook meer dan genoeg hoor.

Waarom zou je deze mensen en bedrijven na het evenement vermelden? Je deelnemers zullen je dankbaar zijn om een eenvoudig bronbestand te hebben waarbij ze leads kunnen opvolgen en/of relaties koesteren. Je sponsoren zullen de extra vermelding enorm waarderen, en bij een volgend event kun je in je promotie “wie heb je de vorige keer gemist?” aangeven.

Zeker als je je bedenkt, dat een nu nog redelijk onbekende spreker een headliner kan zijn tegen de tijd dat je jouw volgende evenement gaat organiseren.
Een goede tekst schrijven voor je evenement is eenvoudig met deze 7 tips

Laat je kansen niet liggen!

Je hebt de nieuwswaarde, de invalshoek, de leuke citaten en alle benodigde informatie over het evenement verzameld, wat overblijft is de tekst schrijven voor je evenement. Kies het meest bijzondere aspect van het hele verhaal en begin daarmee.
Neem daarbij een paar van deze tips op in je volgende blog na een evenement en kijk wat het met je website verkeer gaat doen. Of probeer, in de speurtocht naar content en ideeën die gemaakt zijn door deelnemers, te vinden wat voor jou en je bedrijf werkt. Hoe dan ook, laat deze kans niet liggen om die prachtige dag opnieuw te beleven.

Heb je nog andere goede tips voor blogs na het evenement? Deel ze in de reacties hieronder.

Wil jij ook een event zelf organiseren. Maar weet je niet hoe je dit het beste aanpakt? Plan een koffiedate om jouw idee voor een (her)opening, jubileum of product introductie te bespreken. En elkaar wat beter te leren kennen.
Hoe moet je  goede tekst schrijven voor je evenement? 7 tips Hoe moet je  goede tekst schrijven voor je evenement? 7 tips
Hoe moet je goede tekst schrijven voor je evenement? 7 tips bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Social media contentkalender 2023-2024

Steek je veel tijd en energie in je social media, maar merk je dat het niets oplevert?

Elke keer is het weer een uitdaging om content te verzinnen voor je social media posts. Maar onder de streep krijg je hoogstens een paar likes. En dat kan best frustrerend zijn.

Stel je eens voor dat je nooit meer zonder inspiratie zit voor je posts. Omdat je een kant-en-klaar contentplan hebt, gebaseerd op een bewezen marketingstrategie. Waarmee je waardevolle content kan bedenken in een handomdraai. Zou dat niet heerlijk zijn?
12 Shares
Pin6
Share6
Share
WhatsApp
Tweet