Image
Top
Navigatie
Blog update op 18-08-2020 Leestijd: 5 minuten

Hoe schrijf je een verslag van een evenement?

Kies het meest bijzondere aspect van het evenement en begin daarmee.

Hoe schrijf je een verslag van een evenement met deze 7 tips

Heb je ooit het volledige verslag gelezen van een marathonloper?

Als je hierop volmondig ja kunt zeggen, kan ik je toewijding alleen maar bewonderen. Een 32-delig km-tot-km verslag van elke stap die een marathonloper heeft behaald, is misschien ietwat saai indien je er geen interesse in hebt. Maar, laten we wel wezen… de marathonlopers schrijven wel er over. En de lezer kan stap voor stap alles mee beleven alsof hij er zelf bij was.

En dat is exact wat je wil nadat jouw evenement is afgelopen. Je evenement stopt namelijk niet wanneer je begint met opruimen. Een geweldige blogpost na het evenement kan de rest van het jaar doorklinken. Ik vertel je hoe je jouw lezer kunt boeien en hetzelfde gevoel kunt geven dat jij had op die exacte dag. Alsof ze er zelf bij zouden zijn geweest…

Hoe schrijf je een goed verslag van een evenement?

Wanneer je een tof evenement gaat opzetten wil je dat de hele wereld direct laten weten. Foto’s op Instagram en Facebook Live, aanmelden via je nieuwsbrief, maar vaak is na een event de kous af. En dat is jammer. Want wanneer je een geslaagd evenement hebt georganiseerd, kun je hierna met een goede afronding:

 • extra verkeer naar je website leiden
 • kant-en-klare content creëren voor een volgende nieuwsbrief
 • dit materiaal gebruiken om een event in de toekomst te promoten
 • een gevoel creëren van spijt bij de personen die niet aanwezig waren (FOMO = Fear Of Missing Out)
 • bepalen of het voor herhaling vatbaar is (meten is weten)

Met mijn handige blogtips is het eenvoudiger dan je denkt om een zulk soort verslag te schrijven. Voor je het weet heb je een content waar je het hele jaar nog van kunt profiteren. 😉 Laten we eerst beginnen met de meest gemaakte fout bij het schrijven van een event verslag.

1. Wees geen stenograaf

Wanneer je een evenement gaat beschrijven, hoeft dit geen exacte stap-voor-stap weergave te zijn van de gebeurtenissen van die dag. Sterker nog, dat is de meest slechte manier om dit aan te gaan.

Richt je blog op één bepaald inzicht: een tof idee of een uitspraak dat tijdens het evenement naar voren is gekomen en je maar niet uit je hoofd kunt krijgen. Of, wanneer je heel veel ideeën hebt gekregen, gebruik dan het “5 geweldige ideeën over…”-formaat en maak er eventueel een serie van!

Niet domweg herhalen, maar voeg wat toe aan de discussie. Prikkel je lezers.

2. Schrijf het direct op

Ga achter je keyboard zitten op het eind van het evenement of de ochtend erna, wanneer alle opwinding en nieuwe inzichten nog vers in je geheugen zitten. Wanneer je nog wat aan het stoeien bent met de indrukken die je hebt gehoord of geleerd.

Je blogpost zal hierdoor beter zijn, het schrijven is leuker en je zult nauwkeuriger zijn. Met mijn 8 top tips gaat je dat vast lukken!

Op de hoogte blijven van blog trends en tips?

Handige tips voor ondernemers direct in je inbox (max. 6x p.j.)

3. Gebruik Slideshare

Heb je gebruik gemaakt van een presentatie tijdens het evenement? Embed deze dan op je website zodat mensen niet hoeven af te gaan op “horen van”, maar ze kunnen hem direct zelf bekijken. Uiteraard helemaal gestyled in jouw eigen huisstijl.

Het mooie hiervan is dat dit ook maanden later nog voor web verkeer zal zorgen én men is zich bewust van jouw merk!

4. Maak een fotogalerij

Voeg een diavoorstelling in van foto’s van de gebeurtenis bij je blog en wees slim met de prikkelende bijschriften. Gebruik deze bijschriften om meerwaarde toe te voegen aan jouw foto’s, niet alleen te beschrijven wat men ziet.

Gebruik in plaats daarvan een citaat van een van de mensen in de afbeelding, of verwijs naar een presentatie die ze hebben gegeven, of een gastblog die ze voor jouw site hebben geschreven.

5. Maak een compleet verhaal van je evenement

Zeker als je erg actief bent op social media platformen zoals Twitter, Instagram of Facebook. Maak dan gebruik van Tweets, stories en posts die geplaatst werden tijdens het evenement om alle gebeurtenissen te verslaan. Je hebt vooraf natuurlijk al een eigen #hashtag gecommuniceerd. 😉

Uiteraard wordt het geen stap-voor-stap verslag, als je stap 1 goed hebt opgevolgd. Kijk vooral naar mooie inzichten, aanstekelijke humor en rake opmerkingen.

6. Wees lekker tegendraads

De meeste conferenties zitten vol volgzame schapen. Een bekende spreker spuugt haar favoriete oneliners (die waarschijnlijk zijn overgenomen van iemand die ze een jaar eerder heeft gezien) of het nieuwste buzzword, en de volgende dag post, twittert en rapporteert iedereen er vrolijk op los met dezelfde “inzichten”. Je kent het vast wel. 😉

Blijf “hangen” door ideeën uit te dagen waar iedereen zo lovend over is. Het idee hoeft niet eens van jou te komen – misschien is er een deelnemer die je kunt citeren die vanuit een ander gezichtspunt de dingen ziet. Niets stimuleert het web verkeer meer, als een argument voor een hartelijke discussie over verschillende standpunten.

7. Noteer de sprekers, sponsors en aanwezigen

Maak bijvoorbeeld gebruik van List.ly om op een sociale manier een lijst op te stellen. Een eenvoudig excel-bestand is ook meer dan genoeg hoor.

Waarom zou je deze mensen en bedrijven na het evenement vermelden? Je deelnemers zullen je dankbaar zijn om een eenvoudig bronbestand te hebben waarbij ze leads kunnen opvolgen en/of relaties koesteren. Je sponsoren zullen de extra vermelding enorm waarderen, en bij een volgend event kun je in je promotie “wie heb je de vorige keer gemist?”aangeven.

Zeker als je je bedenkt, dat een nu nog redelijk onbekende spreker een headliner kan zijn tegen de tijd dat je jouw volgende evenement gaat organiseren.

Hoe schrijf je een verslag van een evenement met deze 7 tips

Laat je kansen niet liggen!

Je hebt de nieuwswaarde, de invalshoek, de leuke citaten en alle benodigde informatie over het evenement verzameld, wat overblijft is het schrijven. Kies het meest bijzondere aspect van het hele verhaal en begin daarmee.

Neem daarbij een paar van deze tips op in je volgende blog na een evenement en kijk wat het met je website verkeer gaat doen. Of probeer, in de speurtocht naar content en ideeën die gemaakt zijn door deelnemers, te vinden wat voor jou en je bedrijf werkt. Hoe dan ook, laat deze kans niet liggen om die prachtige dag opnieuw te beleven.

Heb je nog andere goede tips voor blogs na het evenement? Deel ze in de reacties hieronder.

Wil je weten hoe je een succesvol evenement kunt organiseren voor een (her)opening, jubileum of product introductie, neem dan contact op om samen een top-event te organiseren!

Delen is lief
 • 6
  Gedeeld
 • 3
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Geschreven door

Muriel Snijders - Brand coach

Hi! Ik ben Muriel en heb inmiddels al honderden ondernemers geholpen met hun online én offline zichtbaarheid op het gebied van branding, design en social media. Met mijn jarenlange ervaring kan ik ondernemers en bedrijven net als jij helpen om de beste versie van zichzelf te worden. Want geen enkel bedrijf is hetzelfde. Ik zorg dat je een sterk merk krijgt dat je doelgroep aanspreekt en je bedrijf laat groeien. Spreek ik je snel?

Volg illgraffdesign op Instagram

© Copyright 2021 ill graff design | Privacy | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Mijn account