Heb je ooit het volledige verslag gelezen van een marathonloper?
Als je hierop volmondig ja kunt zeggen, kan ik je toewijding alleen maar bewonderen. Een 32-delig km-tot-km verslag van elke stap die een marathonloper heeft behaald tijdens een evenement, is misschien ietwat saai indien je er geen interesse in hebt. Maar, laten we wel wezen… de marathonlopers schrijven wel er over. En de lezer kan stap voor stap alles mee beleven alsof hij er zelf bij was.
Je evenement stopt niet wanneer je begint met opruimen
- extra verkeer naar je website leiden
- kant-en-klare content creëren voor een volgende nieuwsbrief
- dit materiaal gebruiken om een evenement in de toekomst te promoten
- een gevoel creëren van spijt bij de personen die niet aanwezig waren (fomo = fear of missing out)
- bepalen of het voor herhaling vatbaar is (meten is weten)
- herinneringen ophalen voor een nostalgisch gevoel (verbinding vooral bij muzikale events) tijdens mindere tijden
1. Wees geen stenograaf
Richt je blog op één bepaald inzicht: een tof idee of een uitspraak dat tijdens het evenement naar voren is gekomen en je maar niet uit je hoofd kunt krijgen. Of, wanneer je heel veel ideeën hebt gekregen, gebruik dan het “5 geweldige ideeën over…”-formaat en maak er eventueel een serie van!
2. Schrijf het direct op
Ga achter je keyboard zitten (of op je smartphone) op het eind van het evenement of de ochtend erna, wanneer alle opwinding en nieuwe inzichten nog vers in je geheugen zitten. Wanneer je nog wat aan het stoeien bent met de indrukken die je hebt gehoord of geleerd.
Je blogpost zal hierdoor beter zijn, je tekst schrijven is leuker en je zult nauwkeuriger zijn. Met mijn 8 top tips gaat je dat vast lukken!
3. Gebruik Slideshare
Heb je gebruik gemaakt van een presentatie tijdens het evenement? Embed deze dan op je website zodat mensen niet hoeven af te gaan op “horen van”, maar ze kunnen hem direct zelf bekijken. Uiteraard helemaal gestyled in jouw eigen unieke huisstijl.
Het mooie hiervan is dat dit ook maanden later nog voor web verkeer zal zorgen én men is zich bewust van jouw merk!
Vind je een pakkende tekst schrijven moeilijk?
Stel je eens voor dat je zelf je teksten schrijven kan, zonder dat je steeds dat jij jezelf in de weg zit of te moeilijk denkt. Waardoor jouw webteksten en blogs op een slimme manier de juiste snaar raken bij je doelgroep. Maar ook dat de teksten die je schrijft goed vindbaar zijn voor Google. En tegelijkertijd prettig leesbaar zijn voor je lezers en ze aanspreken op de juiste toon. Dat wil jij toch ook? Dan is het teksten schrijven onder begeleiding vast iets voor jou!
4. Maak een fotogalerij van het event
Gebruik in plaats daarvan een citaat van een van de mensen in de afbeelding, of verwijs naar een presentatie die ze hebben gegeven, of een gastblog die ze voor jouw site hebben geschreven.
5. Maak een compleet verhaal van je evenement
Zeker als je erg actief bent op social media platformen zoals Twitter, Instagram of Facebook. Maak dan gebruik van Tweets, stories en posts die geplaatst werden tijdens het evenement om alle gebeurtenissen te verslaan. Je hebt vooraf natuurlijk al een eigen #hashtag gecommuniceerd. 😉
Een evenement verslag schrijven: kies het meest bijzondere aspect van het hele verhaal en begin daarmee.
Muriel Snijders Tweet
6. Wees lekker tegendraads
De meeste conferenties zitten vol volgzame schapen. Een bekende spreker spuugt haar favoriete oneliners (die waarschijnlijk zijn overgenomen van iemand die ze een jaar eerder heeft gezien) of het nieuwste buzzword, en de volgende dag post, twittert en rapporteert iedereen er vrolijk op los met dezelfde “inzichten”. Je kent het vast wel. 😉
7. Noteer de event sprekers, sponsors en aanwezigen
Maak bijvoorbeeld gebruik van List.ly om op een sociale manier een lijst op te stellen. Een eenvoudig excel-bestand is ook meer dan genoeg hoor.
Waarom zou je deze mensen en bedrijven na het evenement vermelden? Je deelnemers zullen je dankbaar zijn om een eenvoudig bronbestand te hebben waarbij ze leads kunnen opvolgen en/of relaties koesteren. Je sponsoren zullen de extra vermelding enorm waarderen, en bij een volgend event kun je in je promotie “wie heb je de vorige keer gemist?” aangeven.
Laat je kansen niet liggen!
Heb je nog andere goede tips voor blogs na het evenement? Deel ze in de reacties hieronder.