Image
Top
Navigatie
Blog update op 30-04-2021 Leestijd: 5 minuten

Hoe verloopt een rebranding proces? (3)

Ontwerp maken voor de huisstijldragers

Een kijkje achter de schermen bij mijn rebranding proces

Kijk voor veel mensen klinkt “personal branding” nog steeds als een buzzword voor marketeers. Maar eigenlijk zouden alle professionals hun personal brand serieus moeten nemen. Vooral als je invloed wilt uitoefenen en de juiste mensen en opdrachten naar je toe wilt trekken. Het gaat erom hoe je jouw merk opbouwt en onderhoudt, zowel online als offline. Want of je nu wilt of niet, je bent een merk.

Daarom laat ik je een kijkje achter de schermen nemen bij het rebranding proces van ill graff design. Zodat je kunt zien welke factoren een rol spelen, een goede strategie cruciaal is en wat er verder nog bij komt kijken. In mijn voorgaande twee blogposts heb je kunnen lezen dat het rebranding proces van ill graff design (IGD) al goed vordert.

De stappen die al zijn gemaakt:

Na flink wat brainstormen, het opstellen van het moodboard en de ontwikkeling van het logo is de volgende stap aan de beurt, de huisstijl ontwikkeling. Wanneer je met een authentiek kenmerkend profiel naar buiten treedt, versterk je namelijk de herkenbaarheid ván en het vertrouwen ín jouw merk. En een goede huisstijl zorgt er voor dat alle uitingen van het bedrijf dezelfde positieve associatie oproepen.

Daarnaast is het van belang dat de individuele producten samen een eenheid vormen, maar ook afzonderlijk staan als een huis.

 

Simpele huisstijlgids

Met behulp van het moodboard en de logo’s heb ik een vereenvoudigde huisstijlgids gemaakt. De huisstijlgids wordt gebruikt als leidraad om alle onderdelen van de huisstijl verder door te ontwikkelen. Zo blijf je consistent qua kleuren, logo’s, logo variaties, lettertypen, patronen / texturen en inspiratie.

rebranding-stijlgids

Zodra alle elementen helemaal klaar (en af) zijn, worden deze in een huisstijlhandboek opgenomen, zodat er een mooi overzicht is van alle onderdelen, waar en wanneer je deze moet gebruiken.

Wat is er allemaal nodig?

Nadat ik een lijst heb opgesteld van de onderdelen die ik binnen ill graff design gebruik, kan ik aan de slag met elk item te ontwerpen. En dat is nogal wat!

 • Visitekaartjes, compliment cards, service booklet, enveloppe, ..
 • Slimme Word-sjablonen voor brief- en factuurpapier, offertes, intakeformulieren, projectplannen e.d.
 • Template voor e-books, handleidingen en andere freebee items
 • Opmaak voor het dagelijkse mailverkeer, maar ook orderbevestigingen e.d. van de webshop
 • MailChimp template voor verschillende soorten mailings
 • Promotiemateriaal zoals flyers, leaflets en een brochure die een mooi overzicht geeft van wat IGD kan bieden
 • Social media items zoals post thema’s, profiel foto’s, covers, events, icons e.a. voor Instagram, Facebook, LinkedIn, Google+ en Pinterest
 • De leuke hebbedingetjes hou ik nog even geheim, flauw hè 😉

Zoals je ziet, heb je al snel een A4-tje vol, aan beide kanten…
Zaak is dat ik de belangrijkste dingen als eerste ga ontwerpen en de items met een lagere prioriteit op een later tijdstip.

Huisstijl doorvoeren op social media

Zelf zit ik op best veel social media kanalen waardoor ik direct in contact kan komen met mijn doelgroep. Daarom heb ik er voor gekozen om mijn social media profielen als eerste te gaan updaten. Zo kan ik mijzelf, en dus ook IGD, op de juiste manier zichtbaar maken met de nieuwe huisstijl.

Ik ben als eerste met Instagram aan de slag gegaan omdat deze een simpele vorm heeft, namelijk dat van een vierkant1. Om een consistente uitstraling te ontwerpen én houden, heb ik een vaste Instagram template ontwikkeld voor de verschillende soort berichten die ik wil plaatsen.

Uiteraard heb ik hierin meteen de huisstijl elementen verwerkt zoals de plus, patronen, gele en blauwe vlakken, het lettertype en de stijl van fotografie.

 • Motiverende en inspirerende berichten #quotes
 • Bruikbare of praktische ideeën #goudentip
 • Achter de schermen foto’s
 • Posts die goede doelen mogelijk maken en bevorderen
 • Shop-bare berichten (verkoop van producten)
 • Aanbiedingen en promoties (Aankondiging van events)
 • Weggevertjes #freebee
 • Throwback posts (berichten die gaan over werk van X tijd geleden)
 • Tijdsgebonden Instagram-berichten (seizoensgebonden of speciale dagen)
 • Blog posts
 • Portfolio posts

Vervolgens heb ik deze template voor LinkedIn, Twitter en Google+ aangepast, zodat de post de perfecte afmetingen heeft om goed weergegeven te worden.

1 Sinds augustus 2015 werd de formaatbeperking opgeheven en konden voortaan foto’s van elke maat en afmeting geüpload en bewerkt worden.

Ontwerp voor instagram in Huisstijl

Meest gebruikte huisstijldragers

Huisstijldragers omvatten alle elementen en middelen van een huisstijl die gebruikt worden in een bedrijf waarop deze afgebeeld wordt. Denk hierbij aan de meest voorkomende basiselementen van een huisstijl als briefpapier, visitekaartjes, banners, pennen en nieuwsbrieftemplates.

Afhankelijk van de grootte van een bedrijf en de hoeveelheid middelen die omgezet moeten worden naar een nieuwe huisstijl kan dit een intensief traject zijn. Veel bedrijven realiseren zich namelijk in eerste instantie niet hoeveel huisstijldragers zij dagelijks gebruiken. Ik geef het toe, daar schaar ik mij ook onder. 😉 De kleine of snelle dingen die je “even” tussendoor maakt, vergeet je soms al snel weer: een flyer, een webbanner, een advertentie in het lokale sufferdje,…

Daarom heb ik ook de inventarisatie vooraf gedaan. Zo kom je niet snel meer voor verrassingen te staan en kun je beter het ontwikkelen van de huisstijldragers qua tijd inplannen.

Huisstijl ontwerp voor IGD

Handige tips voor kantoordrukwerk

Voor mijn offertes, heb ik de teksten die ik meer dan drie keer heb gebruikt, in een apart Word-sjabloon toegevoegd. Zo hoef ik niet alles steeds weer uit te zoeken in oudere offertes, is de tekst consequent en win ik dus extra tijd over voor andere belangrijke dingen.

Mijn facturen die ik als een Word-sjabloon heb opgezet, hebben een automatische datum, factuurnummer en contactdetails. Door de integratie van een Excel-sheet kan ik makkelijk en snel bedragen automatisch laten uitrekenen. En wanneer ik mijn klant de factuur verstuur, sla ik het op als een PDF2. Deze voeg ik toe als bijlage in een mail in plaats hem via de post te verzenden. Dat scheelt ook qua footprint van mijn bedrijf, want wie minder afdrukt maakt meer indruk! Maak daarom ook zelf geen dode-bomen versie van een factuur als het niet nodig is. Als extra pluspunt bespaar je zo op de kosten van het papier en de verzending.

Handgeschreven kaartjes geven nét die extra (persoonlijke) touch. Maar heb jij niet zo’n mooi handschrift en zou jouw klant je bericht niet kunnen ontcijferen? Maak dan gebruik van een mooi lettertype en laat het op die manier drukken op een mooie kaart of label/tag.

2 Een PDF is minder gevoelig voor misbruik zoals een Excel-sheet of Word-document dat bewerkt kan worden door de ontvanger.

De volgende stap: website ontwikkeling

Vindbaarheid, overzicht en een professionele uitstraling zijn enorm belangrijk voor een website. Het is immers het digitale visitekaartje dat alle informatie kan geven die nodig is om de klant te overtuigen van jouw capaciteiten, ofwel mijn capaciteiten in dit geval. 😉

Net als een lokale winkel moet een website klanten aantrekken, vertrouwen uitstralen, een sfeer of beleving weergeven en aanzetten tot een contact aanvraag (via telefoon, chat of mail), het kopen van een product of workshop, het downloaden van een PDF of andere actie. Daarom is het van belang dat er vooraf goed nagedacht wordt over de strategie en structuur. Maar zeker ook wat de eindgebruiker (bezoeker van de website) verwacht, hoe zijn oriëntatieproces er uit ziet, door welke factoren deze wordt beïnvloed tijdens zijn reis op de website, etc…

Maar meer daarover in mijn volgende blog.

Delen is lief
 • 2
  Gedeeld

Geschreven door

Muriel Snijders - Brand coach

Hi! Ik ben Muriel en heb inmiddels al honderden ondernemers geholpen met hun online én offline zichtbaarheid op het gebied van branding, design en social media. Met mijn jarenlange ervaring kan ik ondernemers en bedrijven net als jij helpen om de beste versie van zichzelf te worden. Want geen enkel bedrijf is hetzelfde. Ik zorg dat je een sterk merk krijgt dat je doelgroep aanspreekt en je bedrijf laat groeien. Spreek ik je snel?

Volg illgraffdesign op Instagram

© Copyright 2021 ill graff design | Privacy | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Mijn account