rebranding van mijn eigen merk

Hoe verloopt een rebranding proces? (3) ontwerp van de huisstijldragers

Voor veel mensen klinkt “personal branding” nog steeds als een buzzword voor marketeers. Maar eigenlijk zouden alle professionals hun personal brand serieus moeten nemen. Vooral als je invloed wilt uitoefenen en de juiste mensen en opdrachten naar je toe wilt trekken. Het gaat erom hoe je jouw merk opbouwt en onderhoudt, zowel online als offline. Want of je nu wil of niet, je bent een merk.

Daarom geef ik je een kijkje achter de schermen bij het rebranding proces van ill graff design. Zodat je kunt zien welke factoren een rol spelen, een goede strategie cruciaal is en wat er verder nog bij komt kijken. In mijn voorgaande twee blogposts heb je kunnen lezen dat het rebranding proces van ill graff design (IGD) al goed vordert.

De stappen die al zijn gemaakt in het rebrandingproces:

Na flink wat brainstormen, het opstellen van het moodboard en de ontwikkeling van het logo is de volgende stap aan de beurt, de huisstijl ontwikkeling. Wanneer je met een authentiek kenmerkend profiel naar buiten treedt, versterk je namelijk de herkenbaarheid ván en het vertrouwen ín jouw merk. En een goede huisstijl zorgt er voor dat alle uitingen van het bedrijf dezelfde positieve associatie oproepen.

Daarnaast is het van belang dat de individuele producten samen een eenheid vormen, maar ook afzonderlijk staan als een huis.

Simpele huisstijlgids

Met behulp van het moodboard en de logo’s heb ik een vereenvoudigde huisstijlgids gemaakt. De huisstijlgids wordt gebruikt als leidraad om alle onderdelen van de huisstijl verder door te ontwikkelen. Zo blijf je consistent qua kleuren, logo’s, logo variaties, lettertypen, patronen / texturen en inspiratie.
Rebranding stijlboard

Zodra alle elementen helemaal klaar (en af) zijn, worden deze in een huisstijlhandboek opgenomen, zodat er een mooi overzicht is van alle communicatiemiddelen, waar en wanneer je deze moet gebruiken.

Wat is er nodig voor een complete huisstijl?

Nadat ik een lijst heb opgesteld van de huisstijldragers die ik binnen ill graff design gebruik, kan ik aan de slag met elk item te ontwerpen. En dat is nogal wat!

Zoals je ziet, heb je al snel een A4-tje vol, aan beide kanten…
Zaak is dat ik de belangrijkste huisstijldragers als eerste ga ontwerpen en de items met een lagere prioriteit op een later tijdstip.

Huisstijl doorvoeren met Social Media templates

Zelf zit ik op best veel social media kanalen waardoor ik direct in contact kan komen met mijn doelgroep. Daarom heb ik er voor gekozen om mijn social media profielen als eerste te gaan updaten.

Zo kan ik mijzelf, en dus ook IGD, op de juiste manier zichtbaar maken met de nieuwe huisstijl.

Ik ben als eerste met Instagram aan de slag gegaan omdat deze een simpele vorm heeft, namelijk dat van een vierkant1. Om een consistente uitstraling te ontwerpen én houden, heb ik een vaste template ontwikkeld voor de verschillende soort berichten die ik wil plaatsen.

Uiteraard heb ik in de Instagram branding template meteen de huisstijl elementen verwerkt zoals de plus, patronen, gele en blauwe vlakken, het lettertype en de stijl van fotografie.

Vervolgens heb ik deze template voor LinkedIn, Twitter en Google+ aangepast, zodat de post de perfecte afmetingen heeft om goed weergegeven te worden.

1 Sinds augustus 2015 werd de formaatbeperking opgeheven en konden voortaan foto’s van elke maat en afmeting geüpload en bewerkt worden.

Ontwerp voor instagram in Huisstijl

Meest gebruikte huisstijldragers

Huisstijldragers omvatten alle elementen en middelen van een huisstijl die gebruikt worden in een bedrijf waarop deze afgebeeld wordt. Denk hierbij aan de meest voorkomende basiselementen van een huisstijl als briefpapier, visitekaartjes, banners, pennen en nieuwsbrieftemplates.

Afhankelijk van de grootte van een bedrijf en de hoeveelheid middelen die omgezet moeten worden naar een nieuwe huisstijl kan dit een intensief traject zijn. Veel bedrijven realiseren zich namelijk in eerste instantie niet hoeveel huisstijldragers zij dagelijks gebruiken. Ik geef het toe, daar schaar ik mij ook onder. 😉 De kleine of snelle dingen die je “even” tussendoor maakt, vergeet je soms al snel weer: een flyer, een webbanner, een advertentie in het lokale sufferdje,…

Daarom heb ik vooraf een inventarisatie gedaan van alle huisstijldragers. Zo kom je niet snel meer voor verrassingen te staan en kun je beter het ontwikkelen van de huisstijldragers qua tijd inplannen.
Ontwerp huisstijldragers voor rebranden merk

Handige tips voor kantoordrukwerk en promotiemateriaal

Voor mijn offertes, heb ik de teksten die ik meer dan drie keer heb gebruikt, in een apart Word-sjabloon toegevoegd. Zo hoef ik niet alles steeds weer uit te zoeken in oudere offertes, is de tekst consequent en win ik dus extra tijd over voor andere belangrijke dingen.

Mijn facturen die ik als een Word-sjabloon heb opgezet, hebben een automatische datum, factuurnummer en contactdetails. Door de integratie van een Excel-sheet kan ik makkelijk en snel bedragen automatisch laten uitrekenen. En wanneer ik mijn klant de factuur verstuur, sla ik het op als een PDF2. Deze voeg ik toe als bijlage in een mail in plaats hem via de post te verzenden. Dat scheelt ook qua footprint van mijn bedrijf, want wie minder afdrukt maakt meer indruk! Maak daarom ook zelf geen dode-bomen versie van een factuur als het niet nodig is. Als extra pluspunt bespaar je zo op de kosten van het papier en de verzending.

2 Een PDF is minder gevoelig voor misbruik zoals een Excel-sheet of Word-document dat bewerkt kan worden door de ontvanger.

Heb je promotiemateriaal zoals een flyers, kun je natuurlijk hierop je website vermelden. Maar is dat een lange link naar een specifieke landingspagina, dan is het verstandiger om gebruik te maken van een ” pretty link” of een QR-code die de lezer kan scannen met zijn of haar mobiel.

Voor mijn e-books en werkboeken heb ik een vaste template die ik gebruik om een consistente uitstraling van mijn merk te houden. Ook het soort afbeeldingen passen bij mijn huisstijl en de doelgroep die ik wil bereiken. Met Adobe Acrobat maak ik de PDF’s naderhand interactief. Zo kun je bijvoorbeeld velden maken die ze online kunnen invullen, of links naar belangrijke informatie op je website of tools die een lezer kan downloaden.

Handgeschreven bedankkaartjes geven nét die extra (persoonlijke) touch om je klant te bedanken voor een aankoop. Maar heb jij niet zo’n mooi handschrift en zou jouw klant je bericht niet kunnen ontcijferen? Maak dan gebruik van een mooi lettertype en laat het op die manier drukken op een mooie kaart of label/tag.

De volgende stap: website ontwikkeling

Vindbaarheid, overzicht en een professionele uitstraling zijn enorm belangrijk voor een bedrijfswebsite. Het is immers meer dan een digitaal visitekaartje tegenwoordig. Het is een vaste plek die de bezoeker informatie kan geven die nodig is om hem te overtuigen van jouw capaciteiten, ofwel mijn capaciteiten in dit geval. 😉

Net als een lokale winkel moet een website klanten aantrekken, vertrouwen uitstralen, een sfeer of beleving weergeven en aanzetten tot een contact aanvraag (via telefoon, chat of mail), het kopen van een product of workshop, het downloaden van een PDF of andere actie. Daarom is het van belang dat er vooraf goed nagedacht wordt over de strategie en structuur. 

Maar zeker ook wat de eindgebruiker (bezoeker van de website) verwacht, hoe zijn oriëntatieproces er uit ziet, door welke factoren deze wordt beïnvloed tijdens zijn reis op de website, etc…

Maar meer daarover in mijn volgende blog.

Download de gratis checklist voor meer inzicht in de rebranding van je merk

Gratis checklist voor meer inzicht in het rebranden

Wil je weten of dit het moment is voor jou voor een rebranding van je merk? Maar twijfel je nog een beetje?

Met deze handige checklist krijg je het antwoord op die vraag. Het e-book is gevuld met vragen om een goed inzicht te krijgen in het waarom van de rebranding en om je op scherp te zetten.

Hoe verloopt een rebranding proces? (3) ontwerp van de huisstijldragers
Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste?

Doe mee met het gesprek, deel jouw mening. Ik hoor graag van je wat je van dit artikel vond.

Pin
Share
Share
WhatsApp
Tweet