rebranding van mijn eigen merk

Mijn eigen rebranding proces (3) ontwerp van de huisstijldragers

In deze blogserie geef ik je een kijkje achter de schermen bij het rebranding proces van ill graff design. Zodat je kunt zien hoe ik dit aanpak. Waarom een strategie achter je merk belangrijk is. En welke factoren een rol spelen bij een huisstijl ontwerpen als je gaat rebranden.

Voor veel mensen klinkt “personal branding” nog steeds als een buzzword voor marketeers. Maar eigenlijk zouden alle ondernemers hun personal brand serieus moeten nemen. Vooral als je invloed wilt uitoefenen en de juiste mensen en opdrachten naar je toe wilt trekken. Het gaat erom hoe je jouw merk opbouwt en onderhoudt, zowel online als offline. Want of je nu wil of niet, je bent een merk.

De stappen die al zijn gemaakt in het rebrandingproces:

In mijn voorgaande twee blogposts heb je kunnen lezen dat het rebranding proces van ill graff design (IGD) al goed vordert.

Na flink wat brainstormen, het opstellen van het moodboard en de ontwikkeling van het logo is de volgende stap aan de beurt. Het ontwikkelen van de huisstijl in het nieuwe jasje. En uiteraard de bijbehorende huisstijldragers. Dit zijn bijvoorbeeld het visitekaartje, een brochure, maar ook mijn website, social media en de nieuwsbrief. Ondanks dat je misschien denkt, die oude items zijn toch ook nog prima? Is een samenhangend geheel in eenzelfde stijl enorm belangrijk voor je merk.

Want als je met een authentiek kenmerkend profiel naar buiten treedt, versterk je namelijk de herkenbaarheid ván en het vertrouwen ín jouw merk. En een goede huisstijl zorgt er voor dat alle uitingen van het bedrijf dezelfde positieve associatie oproepen.

Daarnaast is het van belang dat de individuele huisstijldragers samen een herkenbare eenheid vormen, maar ook afzonderlijk staan als een huis.

Simpele styleguide voor huisstijldragers

Met behulp van het moodboard en de logo’s heb ik een vereenvoudigde huisstijlgids (styleguide) gemaakt.  Deze styleguide gebruikt ik als leidraad om alle onderdelen van de huisstijl ontwerpen te maken. Zo blijf je consistent qua kleuren, logo’s, logo variaties, lettertypen, patronen of texturen en beeldstijl.

Simpele styleguide voor huisstijldragers

Zodra alle huisstijldragers helemaal klaar (en af) zijn, worden deze in een huisstijlhandboek opgenomen. Op die manier heb ik een mooi overzicht van alle communicatiemiddelen, waar en wanneer ik deze moet gebruiken. Vooral handig als je werkt met een groter team of andere samenwerkingspartners.

Wat is er nodig bij een rebranding ontwerp?

Weliswaar zou je meteen alle bestaande huisstijldragers opnieuw kunnen ontwerpen. Maar ik kijk liever eerst of ik bepaalde dingen nog wel écht nodig heb. Dat scheelt niet alleen tijd, maar ook geld. Daarom heb ik een lijst opgesteld van de huidige huisstijldragers die ik binnen ill graff design gebruik. En dat is nogal wat!

Zoals je ziet, heb je al snel een A4-tje vol, aan beide kanten… Doordat ik de items die ik niet meer wil gebruiken doorstreep, hoef ik niet voor alles een nieuw ontwerp te maken. Hierbij ga ik eerst aan de slag met het ontwerp van de belangrijkste huisstijldragers die ik dagelijks gebruik. De rest kan ik op een later moment nog maken. 

Download de gratis checklist voor meer inzicht in de rebranding van je merk

Download de gratis checklist

Wil je weten of dit het moment is voor jou voor een rebranding van je merk? Maar twijfel je nog een beetje? Met deze handige checklist krijg je het antwoord op die vraag.

Het e-book is gevuld met vragen om een goed inzicht te krijgen in het waarom van de rebranding. Maar ook zit er de checklist bij van alle huisstijldragers die je mogelijk opnieuw wilt ontwerpen. Wel zo handig.

Huisstijl ontwerpen voor mijn social media

Zelf zit ik op best veel social media kanalen, waardoor ik direct in contact kan komen met mijn doelgroep. Daarom heb ik er voor gekozen om mijn social media profielen als eerste om te zetten naar het nieuwe huisstijl ontwerp. Zo kan ik mijzelf, en dus ook IGD, op de juiste manier zichtbaar maken.

Ik ben als eerste met Instagram aan de slag gegaan, omdat deze een simpele vorm heeft. Namelijk dat van een vierkant1. Om een consistente uitstraling te hebben én houden, heb ik een ontwerp gemaakt als template in Canva. Hierdoor krijg je een mooie mix van verschillende soorten posts, zonder dat het saai wordt.

Uiteraard heb ik in de Instagram branding template de huisstijl ontwerpen verwerkt. Zoals de plus als patroon, de gele accenten, lettertypen en de stijl van fotografie. Vervolgens heb ik deze template voor LinkedIn en Twitter aangepast, zodat de posts de juiste afmetingen hebben om goed weergegeven te worden. Ook heb ik voor Pinterest aparte templates gemaakt voor mijn blogposts, portfolio en pagina’s.

1 Sinds augustus 2015 werd de formaatbeperking opgeheven en konden voortaan foto’s van elke maat en afmeting geüpload en bewerkt worden.

Huisstijl ontwerpen voor Instagram social media template

Meest gebruikte huisstijldragers

Omdat ik vooraf een inventarisatie heb gedaan van alle huisstijldragers. Kon ik het ontwerpen van alle items makkelijk inplannen. En zo kwam ik ook niet snel  voor verrassingen te staan. 

Wanneer ik een rebranding traject met een bedrijf aanga, pak ik het net zo aan. Want veel bedrijven realiseren zich namelijk in eerste instantie niet hoeveel huisstijldragers zij dagelijks gebruiken. En dat snap ik. De kleine of snelle dingen die je “even” tussendoor maakt, vergeet je soms al snel weer: een flyer, een webbanner, een advertentie in het lokale sufferdje,…

Dus dit kan best een arbeidsintensief traject zijn, als je alle huisstijl ontwerpen opnieuw moet maken. Gelukkig viel dit bij mij nog redelijk mee. Als eerste was het visitekaartje aan de beurt. Om vervolgens de rest in de juiste huisstijl te ontwerpen. Denk hierbij aan briefpapier, flyers, e-books e.d.
Ontwerp huisstijldragers voor rebranden merk

Handige tips voor kantoordrukwerk en promotiemateriaal

Ik ben een groot voorstander van efficient werken en productief zijn. Niet alleen maar steeds druk bezig zijn en veel repeterende zaken handmatig doen. Daarom heb ik bij het huisstijl ontwerpen zoveel mogelijk gestandaardiseerd. En waar mogelijk, geautomatiseerd. Daarom deel ik in dit deel enkele van deze handige tijdsbesparingen met je. Zodat ook jij hiervan kan profiteren.

Maak van veel voorkomende items in je ontwerp een template

Wanneer je veel offertes maakt, ken je dit vast wel. Je gebruikt bepaalde stukken tekst steeds opnieuw. Dat kost altijd veel tijd en een kopieerfoutje is al snel gemaakt. Daarom heb ik de teksten die ik meer dan drie keer heb gebruikt, in een apart ontwerp als Word-sjabloon gezet. Zo hoef ik niet steeds te zoeken in oudere offertes, is de tekst consequent en win ik dus extra tijd.

Ook heb ik diverse e-mailhandtekeningen opgezet voor specifieke reacties. Denk aan ontwerpen als een review vragen na afsluiten van een project, dank je wel voor je aanvraag, reply, actie en de out-of-office melding.

Slimme huisstijl ontwerpen

Mijn facturen die ik als een Word-sjabloon heb opgezet, hebben een automatische datum, factuurnummer en contactdetails. Door de integratie van een Excel-sheet kan ik makkelijk en snel bedragen automatisch laten uitrekenen. En wanneer ik mijn klant de factuur verstuur, sla ik het op als een PDF2. Deze voeg ik toe als bijlage in een mail in plaats hem via de post te verzenden. Dat scheelt ook qua footprint van mijn bedrijf. Want wie minder afdrukt maakt meer indruk!  Als extra pluspunt bespaar je zo op de kosten van het papier en de verzending.

2 Een PDF is minder gevoelig voor misbruik zoals een Excel-sheet of Word-document dat bewerkt kan worden door de ontvanger.

Offline huisstijldragers

Heb je promotiemateriaal zoals een flyer of een product catalogus? Dan kun je natuurlijk hierop je website vermelden. Maar is dat een lange link? Wat meestal het geval is bij een specifieke landingspagina. Dan kan je gebruik maken van een “pretty link” of een QR-code die de lezer kan scannen met zijn of haar mobiel.

Digitale huisstijl ontwerpen zoals e-books

Voor mijn e-books en werkboeken heb ik een vaste template in Canva opgezet. Op die manier kan ik een consistente uitstraling van mijn merk behouden. Met Canva kan je hierin ook bepaalde delen interactief maken. Zo kun je bijvoorbeeld velden maken die iemand online kan invullen, of links toevoegen naar belangrijke informatie op je website of tools die een lezer kan downloaden.

Huisstijldragers voor een webshop

Meestal wordt er niet zo snel gedacht aan de ontwerpen die je nodig hebt voor je webshop. Misschien op wat stickers en linten na. Maar heb je ook al eens nagedacht over de e-mails, goodies, kortingscoupons, het verpakkingsmateriaal of inpakpapier? Zo zorg je namelijk voor meer offline merkbeleving van je webshop.

Maar ook een bedankkaartje bij een bestelling doet het altijd goed. Handgeschreven bedankkaartjes geven nét die extra (persoonlijke) touch om je klant te bedanken voor een aankoop. Maar heb jij niet zo’n mooi handschrift en zou jouw klant je bericht niet kunnen ontcijferen? Maak dan gebruik van een mooi lettertype en laat het op die manier drukken op een mooie kaart of label/tag.

De volgende stap: rebranden van de website

Vindbaarheid, overzicht en een professionele uitstraling zijn enorm belangrijk voor een bedrijfswebsite. Het is immers meer dan een digitaal visitekaartje tegenwoordig. Het is een vaste plek die de bezoeker informatie kan geven die nodig is om hem te overtuigen van jouw capaciteiten, ofwel mijn capaciteiten in dit geval. 😉

Net als een lokale winkel moet een website klanten aantrekken, vertrouwen uitstralen, een sfeer of beleving weergeven en aanzetten tot een contact aanvraag (via telefoon, chat of mail), het kopen van een product of workshop, het downloaden van een PDF of andere actie. Daarom is het van belang dat er vooraf goed nagedacht wordt over de strategie en structuur. 

Maar zeker ook wat de eindgebruiker (bezoeker van de website) verwacht, hoe zijn oriëntatieproces er uit ziet, door welke factoren deze wordt beïnvloed tijdens zijn reis op de website, etc…

En dat moet ook nog eens passen bij de uitstraling van alle overige huisstijl ontwerpen… Een hele kluif. Maar meer daarover in mijn volgende blog.

Mijn eigen rebranding proces (3) ontwerp van de huisstijldragers
Mijn eigen rebranding proces (3) ontwerp van de huisstijldragers bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Social media contentkalender 2023-2024

Steek je veel tijd en energie in je social media, maar merk je dat het niets oplevert?

Elke keer is het weer een uitdaging om content te verzinnen voor je social media posts. Maar onder de streep krijg je hoogstens een paar likes. En dat kan best frustrerend zijn.

Stel je eens voor dat je nooit meer zonder inspiratie zit voor je posts. Omdat je een kant-en-klaar contentplan hebt, gebaseerd op een bewezen marketingstrategie. Waarmee je waardevolle content kan bedenken in een handomdraai. Zou dat niet heerlijk zijn?
6 Shares
Pin4
Share2
Share
WhatsApp
Tweet