IBAN en 21% BTW tarief, ben jij er klaar voor?

IBAN en 21% BTW tarief, ben jij er klaar voor?

Zoals je wellicht al weet gaan er enkele veranderingen plaatsvinden met betrekking tot facturering en het BTW-tarief. Ik vat in deze blog samen wat deze veranderingen zijn en waar jij als ondernemer op moet letten met betrekking tot je branding en design.

Voor gerichte vragen over regelgeving verwijs ik je graag door naar je boekhouder of de website van de Belastingdienst.

IBAN ip.v. rekeningnummer

Europa is op weg naar een gezamenlijke betaalmarkt waar we overal op dezelfde manier kunnen betalen: de Single Euro Payments Area (SEPA).
Om te zorgen dat euro-betalingen in Nederland straks overal op dezelfde manier plaatsvinden, komen er nieuwe standaarden voor het rekeningnummer, de girale betalingen en de incasso’s. Het is belangrijk dat bedrijven tijdig actie ondernemen om over te kunnen gaan op deze nieuwe standaarden. Je kunt dit IBAN nummer nú al vermelden op al je (financiële) correspondentie.
Vanaf 1 februari 2014 gebruikt iedereen in Nederland, zowel bedrijven als consumenten, het International Bank Account Number (IBAN) als rekeningnummer. Voor meer informatie ga je naar: www.overopiban.nl.

BTW-tarief verhoogd van 19% naar 21%

Het algemene BTW-tarief van 19% wordt verhoogd naar 21%. Het lage BTW-tarief blijft 6%. Deze verhoging gaat in per 1 oktober 2012. Ondernemers dienen voor alle diensten en leveringen vanaf deze datum het nieuwe tarief te hanteren. Hou hier dus rekening mee! Denk eraan om items als webshops, facturen, offertes, boekhouding e.d. tijdig aan te passen.
Voor toepassing van het nieuwe tarief is het moment van levering van de goederen of diensten bepalend, niet de factuurdatum. Het is dus niet mogelijk vooruit te factureren tegen het huidige tarief voor diensten en leveringen na 1 oktober. Bij vooruit factureren moet ook het nieuwe tarief worden gehanteerd.
Indien een levering of dienst is verricht voor 1 oktober, maar wordt gefactureerd na deze datum, dan mag het tarief van 19% nog worden toegepast. Voor diensten en leveringen die lopen over een periode voor en na 1 oktober mag de periode gesplitst worden in een periode voor en na de tariefsverhoging en het tarief voor (19%) en na (21%) gehanteerd worden.

Wat betekent dit voor jou als ondernemer?

Vermeld het IBAN nummer tijdig op alle (financiële) correspondentie, zoals salarisstroken, facturen, briefpapier en website. De BIC-code hoeft niet op facturen vermeldt te worden, maar kan afgeleid worden uit de IBAN.
Zorg ervoor dat jouw producten in een webshop, de boekhouding e.d. geüpdate zijn met het nieuwe BTW-tarief voor 1 oktober.

Pas ook jouw branding en design aan

Waarschijnlijk maak je gebruik van vaste templates in Word, staan prijzen vermeldt op je website ( evt. als downloadbaar PDF-bestand) of op folders, menukaarten en flyers. Misschien maak je gebruik van voorgedrukt brief- of factuurpapier? Al deze items moeten worden geüpdate naar de nieuwe standaard. Zowel visueel als qua prijsbepaling!

Ik kan je helpen om dit snel en goed gestructureerd aan te passen. 

Daarnaast is het een gelegenheid bij uitstek om je bestaande huisstijl op te frissen en hierin direct mee op te nemen. Neem contact op als je hierbij ondersteuning nodig hebt.

IBAN en 21% BTW tarief, ben jij er klaar voor? bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Social media contentkalender 2023-2024

Steek je veel tijd en energie in je social media, maar merk je dat het niets oplevert?

Elke keer is het weer een uitdaging om content te verzinnen voor je social media posts. Maar onder de streep krijg je hoogstens een paar likes. En dat kan best frustrerend zijn.

Stel je eens voor dat je nooit meer zonder inspiratie zit voor je posts. Omdat je een kant-en-klaar contentplan hebt, gebaseerd op een bewezen marketingstrategie. Waarmee je waardevolle content kan bedenken in een handomdraai. Zou dat niet heerlijk zijn?
7 Shares
Pin4
Share3
Share
WhatsApp
Tweet