Hoe bepaal jij je doelgroep en hoe spreek je ze aan?

Hoe moet je je doelgroep bepalen om jouw ideale klant te bereiken?

Hoe je je doelgroep moet bepalen is geen makkelijke taak. Of het nu gaat om je offline marketing, online verkoop, bloggen of om je social mediastrategie... begrijpen wie je doelgroep is, is essentieel voor het succes van je bedrijf.

Wie zit echt op jouw product of dienst te wachten? En wie kan en wil er ook genoeg voor betalen? En mik je niet op een te grote of juist kleine groep? Durf te kiezen! Zo bespaar je niet alleen tijd, energie en geld, maar ook zal jouw ideale klant eerder voor jou kiezen.

Want ook al is het verleidelijk om te denken dat jouw product of dienst voor iedereen geschikt is. Toch is het verstandig om goed in kaart te brengen wie je concreet wilt bereiken. Daarbij is het belangrijk om je (toekomstige) klanten zo specifiek mogelijk te benoemen. Als je dat weet, kun je daar weer je marketingstrategie op aanpassen. Hoe je dit het beste aanpakt, vertel ik je in dit artikel.

Een voorbeeld uit de praktijk:

Af en toe krijg ik communicatiemateriaal, zoals een folder of website, te zien van nieuwe klanten met de vraag waarom deze hun doelgroep niet aansprak. Als we vervolgens samen de items stap voor stap doorspreken, blijkt al snel dat de smaak van de opdrachtgever of wat hij wilde vertellen een grotere rol speelde dan wat zijn doelgroep nodig heeft. Er was geen rekening gehouden met wat zijn (potentiële) klanten graag wilden zien of horen.

Door een ontwerp te gebruiken (of tekst) die de belangen van de doelgroep niet reflecteert geef je de verkeerde signalen af. Daarom zal dit ze ook niet aanspreken of activeren en zal de investering helaas weggegooid geld zijn.

If you don't define them, you can't find them!

De juiste doelgroep bepalen doe je zo

Om succesvol te zijn met je business, moet je je doelgroep bepalen en je focussen op je ideale klant. Bij het bepalen van deze doelgroep stel je jezelf een aantal vragen waarbij je belangrijke keuzes moet maken. Want het heeft geen zin om 1.000 pijlen te schieten als je je doel niet in het oog hebt. Schiet dan liever 10 pijlen af die altijd midden in de roos terecht komen. 😉

Wie is je doelgroep?

Hou het simpel en algemeen in het begin. Vergelijk het met het spelletje van vroeger: ‘Wie is het?’. Maak een lijst met standaard kenmerken van klanten, zoals: geslacht, leeftijd, burgerlijke status, regio, beroep en inkomen… 

Komt je doelgroep uit de zakelijke markt? Dan moet je ook dingen als branche, aantal werknemers, vestigingsplaats, soort bedrijf (eenmanszaak, familiebedrijf of een groter bedrijf e.a.) en omzet hierbij meenemen.

Van doelgroep naar jouw droomklant

De kenmerken die je hierboven hebt verzamelt zijn de minimale basis waarmee je gaat starten wanneer je je wilt richten op je doelgroep. Dit is wat ook meestal gevraagd wordt wanneer je een advertentiecampagne gaat opzetten. Maar een ideale klant – jouw droomklant – vinden en aanspreken gaat een stap verder en dieper dan dat.

Doordat je een persoon (buyer persona) gaat koppelen aan jouw ideale klant maak je het heel specifiek in wie je wilt bereiken. Als je namelijk exact weet waar jouw ideale klant écht behoefte aan heeft, haal je het meeste uit jouw tijd én geld.

De kenmerken van je ideale klant

Wie is jouw absolute droomklant? Die ideale klant waar je het liefst 7 dagen per week aan de slag mee zou willen gaan. Die een glimlach op je gezicht tovert zodra ze belt? Waar je enorm veel energie van krijgt en die jou waardeert voor wie je bent en wat je voor haar kunt betekenen?

Er is namelijk een groot verschil tussen een jonge man van 25, woonachtig in Maastricht die nog graag op stap gaat, houdt van de laatste technische snufjes en werkt in loondienst bij een IT-bedrijf. En een gescheiden vrouw met 2 kinderen uit Almere die houdt van uiteten met haar vrienden, er goed uit wil zien voor haar leeftijd en de perfecte balans zoekt tussen haar gezin, eigen bedrijf en haar sociale leven.

Probeer deze persoon écht voor je te zien.

Durf te kiezen voor jouw droomklant, dan kiest zij ook voor jou!

Wees heel dus specifiek. Welke hobby’s heeft jouw droomklant? Wat doen ze het liefst in hun vrije tijd? Wat zijn hun normen, waarden, hun idealen? Wie zijn hun vrienden? Denk aan hun (koop)gedrag en gedachtepatronen. Gaan ze regelmatig op stap of zitten ze liever thuis met Netflix? Wat zijn hun behoeftes? 

En niet geheel onbelangrijk, kunnen zij jouw diensten of producten ook betalen? Het is mooi om iedereen te willen helpen, maar als iemand het niet kan betalen, of bereid is om er in te investeren, behoren ze niet tot jouw doelgroep van ideale klanten. Dit zal je veel energie vretende gesprekken schelen of personen die constant vragen om korting.

Pak er anders een wit A4-tje bij. Plak een foto of teken de persoon die jij als ideale klant voor ogen hebt in het midden. Geef hem of haar een naam. Noteer vervolgens alle kenmerken er omheen. Zo maak je het voor jezelf een stuk meer visueel dan alleen maar wat losse teksten. 

Deze vragen betreffen niet alleen individuen, maar helpen ook je markt te bepalen. De bedoeling is dat je een beeld krijgt van je ideale klant. Durf daarom keuzes te maken. Ben niet bang om iemand uit te sluiten. Het mooie ervan is dat wanneer je jouw droomklant helder voor ogen hebt, je met dit klantprofiel eveneens like-minded personen mee aanspreekt.

Wat wil mijn ideale klant?

Denk nu aan de problemen waar deze ideale klant mee worstelt. Waar liggen ze ’s nachts wakker van? Wat zijn de dingen die ze willen bereiken, hun passie of verlangen? Waar worden ze blij van? Zijn ze ook bereid om te investeren om hun doel te bereiken?

Gebruik deze vraag ook meteen om te analyseren of jouw bedrijfsplan strookt met wat zij willen en nodig hebben. Is het een eenmalig iets of hebben ze het meer dan eens nodig? Als je weet wat je markt wil, kun je met je markt mee veranderen.

Daarnaast kun je deze informatie gebruiken om te kijken of je wellicht nieuwe producten of diensten kunt ontwikkelen voor deze specifieke doelgroep. Klanten kunnen dan met je meegroeien.

Maak gebruik van Google om antwoorden op vragen te zoeken die jouw droomklant zou typen. Als bonus kom je zo op meer ideeën om je doelgroep aan te spreken.

Welke communicatiekanalen gebruikt jouw ideale klant?

Uiteraard is de locatie eveneens belangrijk. Ga jij je richten op plaatsen in buurt of zijn je klanten internationaal te vinden? Bedenk waar en wanneer je ideale klant jouw website bezoekt of die folder gaat lezen. Zitten ze op de bank of zijn ze onderweg? Waar gaan ze heen voor ontspanning en op welke tijden?

Op welke websites kun je het beste adverteren en in hoeverre maakt jouw droomklant ook gebruik van social media? Zijn ze aan hun mobiele telefoon gekluisterd of lezen ze liever de papieren krant? Welke magazines zijn ze op geabonneerd? Welke voetbalclub juichen ze voor of gaan ze liever naar een festival?

Om de juiste informatie te bieden aan je potentiële klanten op het juiste moment, is het belangrijk om te weten waar je ideale klant op welk moment is. Zowel online als offline.

Hoe bepaal jij je doelgroep en hoe spreek je ze aan?

Onderzoek je doelgroep

Vaak zijn ondernemers zo enthousiast over hun idee dat ze de marktomvang soms ietwat overschatten. In plaats van blind aannames te doen, is het daarom belangrijk om contact te maken met potentiële klanten zodat je een realistisch beeld van je publiek kunt scheppen. Vervolgens kun je jouw marketing hier beter op afstemmen. Neem bijvoorbeeld enquêtes of interviews af of laat een marktonderzoek doen, om een beter inzicht te krijgen.

De KVK heeft 8 manieren voor je op een rij gezet om een gedegen marktonderzoek te doen.

Kijk ook naar jouw bestaande klanten, passen zij binnen jouw ideale klantprofiel? Wie zijn je huidige favoriete klanten en waarom? Wat zijn de belangrijkste redenen waarom ze jouw product of dienst gekocht hebben? Het is verstandig om de dialoog aan te gaan zodat je erachter komt waarom mensen ervoor willen betalen. Vraag om input.

Social media als Facebook, Instagram en Twitter geven je data over de informatie die mensen het interessants vinden, over je huidige bestand aan volgers. Allemaal informatie die je kan helpen om je ideale klant verder te bepalen en te finetunen.

Met Google Analytics kun je heel goed zien welke onderdelen van je website of blog het meest populair zijn. Waar blijven bezoekers het langste hangen? Welke zoektermen gebruiken ze op jouw website? Hiermee krijg je een indicatie van hun interesse.
Ideale klant bepalen adhv vragen in het werkboek

Gratis werkboek om je ideale klant te bepalen

Wil je jouw ideale klant, jouw droomklant aantrekken, maar weet je niet goed hoe je dit doet?
Met dit handige werkboek krijg je aan de hand van specifieke vragen een goed inzicht wie jouw ideale klant is, waar ze wakker van ligt, wat er speelt in haar wereld en hoe je deze het beste kunt aanspreken.

De doelgroep bepalen voor jouw ideale klant

Als je weet wie je doelgroep is, wat hun wensen en problemen zijn, wat ze leuk vinden en wanneer ze waar te vinden zijn, zal het je een stuk makkelijker afgaan om je doelgroep op de juiste manier aan te spreken. Zo kun je heel concreet op de behoefte van deze doelgroep inspelen en zo jouw ideale klanten aantrekken.

Bedenk ook dat je niet per sé maar 1 doelgroep hoeft te hebben. De meeste bedrijven hebben een grotere algemene doelgroep, die ze verder uitsplitsen in subgroepen op basis van allerlei kenmerken (segmentering). Want hoe specifieker, hoe makkelijker te vinden, te benaderen, en hoe makkelijker je propositie hier op af te stemmen is.

Wees ook altijd voorbereid om je doelgroep te herdefiniëren of uit te breiden. Het kan zijn dat door bepaalde marktontwikkelingen, technologische mogelijkheden of trends het mogelijk wordt om je doelgroep verder uit te breiden.

Twijfel je toch nog een beetje of vind je het best moeilijk om keuzes te maken, dan ben ik er voor je. Plan een afspraak direct in mijn agenda of bel +31 (0) 6 173 50 824. Ik help je graag jouw ideale klant/doelgroep te vinden.

Offline, online de beste worden: dé workshop om meer zichtbaar te worden met je bedrijf

Als je meer klanten wilt, moet je zichtbaar zijn. Jezelf laten zien en gehoord worden. Maar ook als je precies weet wie jouw droomklant is, kan het zijn dat je toch wat moeite hebt met het schrijven van pakkende teksten of creëren van aansprekend beeldmateriaal. 

In 3 simpele stappen ga ik jou hier persoonlijk mee helpen met jouw eigen materiaal, in je eigen huisstijl, voor jouw bedrijf. Tijdens deze zichtbaarheid workshop ga ik jou leren hoe je jezelf goed in de markt zet op een manier die het beste bij jou past, zonder jezelf te verliezen. Zowel voor je website, je social media, je mailings en alle overige communicatie middelen.
Zodat je nooit meer gefrustreerd raakt over wat je moet vertellen op je socials. En je website de klanten gaat aantrekken die jij wilt hebben, omdat je exact weet hoe je jouw droomklant op de juiste manier aanspreekt.
Hoe moet je je doelgroep bepalen om jouw ideale klant te bereiken? Hoe moet je je doelgroep bepalen om jouw ideale klant te bereiken?
Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste?

Doe mee met het gesprek, deel jouw mening.
7 Shares
Pin3
Share4
Share
WhatsApp
Tweet