Je ideale klant of marketing doelgroep bepalen is geen makkelijke taak die je even tussendoor doet. Of het nu gaat om je offline marketing, online verkoop, bloggen of om je social mediastrategie... Daar ga je écht even voor zitten. Want goed begrijpen wie die droomklant is binnen je doelgroep, bepaalt grotendeels hoe succesvol jouw bedrijf is.
Door middel van dit makkelijk te volgen stappenplan en de voorbeelden leer je hoe je zelf een ideaal klantprofiel opzet. Ook kan je gebruik maken van het gratis werkboek om beter je klanten te bereiken. Want aan de hand van de vragen leer je heel helder de ideale klant bepalen binnen je doelgroep. Waardoor je gerichter kan mikken en moeiteloos klanten aantrekt waar jij zo happy van wordt.
Waarom ga je kiezen voor een ideale klant?
Laat ik bij het begin beginnen. Wie zit écht op jouw product of dienst te wachten? Kan en wil die klant er ook genoeg voor betalen? En mik je niet op een te grote of juist kleine doelgroep? Ook al is het verleidelijk om te denken dat jouw product of dienst voor iedereen geschikt is. Toch is het verstandig om goed in kaart te brengen welke klanten je wilt bereiken.
Want als je iedereen probeert te bereiken, bereik je uiteindelijk niemand. Omdat niemand zich direct aangesproken voelt.
Door die ideale klant binnen je doelgroep te bepalen, leer je beter jouw klanten te begrijpen. Want met een ideaal klantprofiel ga je de klant met wie jij het liefst werkt, heel specifiek maken. Met als gevolg dat je exact weet waarom en wanneer die klant jou nodig heeft. Vervolgens kan je jouw marketing en communicatie hierop afstemmen. Omdat je dan precies weet voor WIE je het doet, zal je ook sneller je doel raken en de klanten bereiken die je WILT aanspreken.
Op die manier hoeft je marketing ook minder aan te duwen wat al duidelijk is en goed loopt. Waardoor je uiteindelijk met minder tijd, geld en middelen beter kan richten en meer impact kunt maken. En dus betere resultaten haalt uit je marketingactiviteiten.
Voorbeeld uit de praktijk: je wilt klanten bereiken, maar je begrijpt ze niet
Af en toe krijg ik een folder of website, te zien met de vraag waarom deze hun marketing doelgroep niet aansprak. Nadat we de items samen hebben doorgesproken, wordt het al snel duidelijk waarom. De nadruk lag voornamelijk op de smaak en de intentie van de opdrachtgever. Omdat hij het zenden van zijn boodschap belangrijker vond, dan zijn klanten begrijpen, werkt het niet. De opdrachtgever hield geen rekening met wat zijn klant daadwerkelijk nodig heeft. Namelijk wat zijn (potentiële) klanten binnen zijn doelgroep graag wilden zien, lezen of horen.
Wanneer je communicatie materiaal gebruikt die de belangen, noden of wensen van je doelgroep niet reflecteert, sla je de plank mis. Want dan zal je geen klanten bereiken. Die flyer of website zal je potentiële klanten niet aanspreken noch aanzetten tot actie. Hieruit volgt dat jouw investering helaas weggegooid geld is.
Maar die fout ga jij niet maken met een klantprofiel
Maak ook zeker gebruik van het gratis e-book “Je ideale klant bepalen”. Want met het stappenplan en de vragen die je invult, ga je jouw ideale klant beschrijven en leer je deze klanten begrijpen én beter bereiken.
Door je ideale klanten goed te begrijpen,
kan je beter klanten bereiken.
Een effectieve marketingstrategie start met je ideale klant bepalen
Dat ze alleen nog maar dat laatste zetje nodig hebben. Zou dat niet heerlijk zijn?
Maar doordat 90% van de ondernemers puur bezig is met andere dingen. Zoals hoe je meer bekendheid voor je diensten of producten kan krijgen. Hoe je meer kan verkopen. Ondanks dat het goede vragen zijn. Zijn dit soort vragen vaak de verkeerde.
Want een Social Media Fanaat zal je vertellen dat je veel en vaak zichtbaar moet zijn op Insta. De Facebook Funnel Guru vertelt je hoe je meer bezoekers kunt trekken met advertenties. De SEO Specialist belooft dat je bedrijf beter gevonden wordt als je het aanpakt op zijn manier. Allemaal om je naamsbekendheid te vergroten.
Bovendien kosten deze methoden je handenvol geld en tijd. En helaas, ze werken niet. Althans, niet nu.
Pas als je jouw ideaal klantprofiel helder hebt
En weet wie die droomklant binnen je doelgroep is. Wat hun wensen, noden en problemen zijn. Als je weet waardoor ze op AAN gaan en waar ze wanneer te vinden zijn, e.d. Dan pas hoeft marketing niets aan te duwen wat moeilijk op gang komt.
Het brengt dan slechts in stroomversnelling wat werkelijk potentie heeft. Hierdoor wordt je marketing niet vertroebelt met luttele aanwezigheid. Maar verheldert met scherpte en waarde. En dat voelt jouw ideale klant meteen.
De juiste marketing doelgroep bepalen doe je zo
Door belangrijke keuzes te maken over wie jouw droomklant is, kan je effectief jouw marketing doelgroep bepalen. Je legt hierbij de focus op de ideale klant binnen je doelgroep. Want het heeft geen zin om 1.000 pijlen te schieten als je jouw droomklant niet in het oog hebt. Schiet dan liever 10 pijlen af die altijd midden in de roos terecht komen. 😉
Wanneer je precies weet AAN WIE je jouw verhaal moet richten. Wordt het ook een stuk gemakkelijker om je boodschap duidelijk te maken. Het schrijven van teksten kost je minder tijd. Je weet welk soort beeldmateriaal je kan gebruiken. Maar ook ontdek je welke communicatiekanalen je het meest opleveren met je marketing. En zo hou je weer meer tijd over voor andere belangrijke aspecten van je bedrijf. WIN-WIN.
Ok, laten we van start gaan met de basis.
Doelgroep bepalen vanuit een demografisch aspect
Hou het simpel en algemeen in het begin. Vergelijk het met het spelletje van vroeger: ‘Wie is het?’. Maak een lijst met standaard kenmerken van jouw doelgroep:
- Geslacht: Identificeren jouw klanten zich als man/vrouw/non-binair?
- Leeftijd: denk hierbij ook aan de mindset leeftijd van de doelgroep (bijv. sommige heren voelen zich als een jonge God van 25, terwijl ze 55 zijn)
- Burgerlijke status: samenwonend, single, getrouwd e.d.
- Locatie: waar bevindt jouw doelgroep zich? regionaal, landelijk, internationaal?
- beroep: In welke branche is jouw doelgroep aanwezig? wat doen ze?
- inkomen: hoeveel uren is jouw doelgroep gemiddeld bezig en wat verdienen ze hiermee?
Komt je doelgroep uit de zakelijke markt? Dan moet je ook dingen als branche, aantal werknemers, vestigingsplaats, soort bedrijf (eenmanszaak, familiebedrijf of een groter bedrijf e.a.) en omzet hierbij meenemen.
Van doelgroep naar jouw droomklant: zet een klantprofiel op
De bovenstaande basis kenmerken zijn het uitgangspunt van je doelgroep bepalen. Ook zijn dit de vragen die je krijgt wanneer je een advertentiecampagne gaat opzetten. Maar een ideale klant – jouw droomklant – vinden en aantrekken gaat een stap verder en dieper dan dat.
Want in die doelgroep bevinden zich allemaal verschillende SOORTEN mensen die je kan bereiken.
En de ene vrouw tussen de 20 en 40 jaar uit Maastricht met een goede baan of eigen bedrijf, is de andere niet.
Met een klantprofiel maak je onderscheid
En een introverte vrouw van 35 met 2 kinderen uit Maastricht. Die houdt van uiteten met haar beste vrienden. Er goed wilt uitzien voor haar leeftijd. Voortdurend op zoek naar de perfecte balans tussen haar gezin, eigen bedrijf en de mensen die het meest belangrijk voor haar zijn.
Doordat je een persoon (klantprofiel) gaat koppelen aan jouw ideale klant, maak je heel specifiek wie je wilt bereiken. Met de bedoeling om een paar lagen dieper te zitten. Namelijk op het emotionele vlak. Waardoor jij met jouw communicatie ze direct in het hart, hoofd en ziel kunt raken. Als je namelijk exact weet waar jouw ideale klant écht behoefte aan heeft, haal je het meeste uit jouw tijd én geld.
Maar met een klantprofiel sluit ik toch anderen uit?
Voordat je nu meteen in paniek raakt…
Sommige klanten moet je niet willen helpen...
Denk daarbij aan de energievreters, rupsje-nooit-genoeg of klanten die zo min mogelijk willen betalen en overal op beknibbelen. Klanten die je ’s avonds (of in het weekend) bellen met iets dat de dag erna opgelost moet zijn. Of de stresskip die altijd te laat is en verwacht dat jij die tijd voor ze inhaalt. Maar ook de klant die jou behandelt als een ondergeschikte, in plaats van de professional die deze inhuurt.
Eerlijk gezegd ben je die liever kwijt dan rijk.
Je klanten bereiken door ze te begrijpen: "great minds think alike"
Wanneer jij duidelijke keuzes maakt. Maak jij het tegelijkertijd makkelijker voor klanten die je wél wilt hebben om voor jou te kiezen. Omdat je ze heel gericht gaat aanspreken. Namelijk in tekst en beeld waardoor zij zich voelen aangesproken. Zij krijgen hierdoor het idee dat jij weet waar ze tegenaan lopen, dat je ze begrijpt. Jouw droomklanten weten dus voor WIE jij het doet.
Een voorbeeld van je klanten bereiken met een klantprofiel:
Stel je droomklant is een vrouw van 25 die lekker in haar vel wilt zitten. Ze is er heilig van overtuigd dat gezonde voeding kan helpen. Maar ze weet niet hoe ze dit goed aanpakt. Daarom gaat ze op zoek naar een voedingscoach die haar kan helpen (dat ben jij in dit voorbeeld). Vervolgens krijg je een bericht van een man van 45 die ook jouw klant wilt worden.
Dat zou eigenlijk onlogisch zijn. Want hij valt toch niet binnen jouw klantprofiel?
Nou nee. Door je in te leven in je klanten en het echt begrijpen wat ze boeit gebeurt dit. Want hierdoor kan je een bepaalde mindset, gevoel en lifestyle van je droomklant beter beschrijven. Met als gevolg dat je ook like-minded personen zal bereiken en aantrekken. Net als die man van 45 die zich voelt als iemand van 25. En eveneens met gezonde voeding aan de slag wilt gaan.
De kenmerken van je ideale klant
Wie is jouw absolute droomklant? Die ideale klant waar je het liefst 7 dagen per week aan de slag mee zou willen gaan. De klant die een glimlach op je gezicht tovert zodra ze belt? Waar je enorm veel energie van krijgt. En jou waardeert en respecteert voor wie jij bent en wat je voor haar kan betekenen? Een klant die zo geweldig is dat je vreugdesprongetjes maakt. En jou steeds opnieuw de bevestiging geeft dat jij doet waarvoor je gemaakt bent!
Meet Maaike, mijn droomklant. 🥰
Want Maaike weet wie ik ben en wat ik voor haar kan betekenen. Ze waardeert mijn kennis en kunde, hierdoor weet ze dat ze bij mij in goede handen is.
Omdat Maaike een ambitieuze ondernemer is, heeft ze geen tijd voor de zoveelste “expert” die haar mooie verhaaltjes vertelt. Snelle jongens die met ideeën aankomen die niet bij haar passen. Waarmee ze bakken geld hop over de balk smijt.
Zodat ze kan groeien als bedrijf, trots is op haar successen. Maar ook tijd kan nemen voor zichzelf. Zonder bang te hoeven zijn dat ze het verkeerd doet of de boot mist.
OK, stel je nu voor dat jij dit ook hebt. 😍
Dat jij jouw eigen Maaike hebt waar je elke dag mee mag samenwerken. Zou dat niet heerlijk zijn?
Want hoe specifieker je dit klantprofiel invult, hoe sterker jouw communicatie zal overkomen. En jij dus jouw eigen Maaike kunt aantrekken.
Durf te kiezen voor jouw droomklant, dan kiest zij ook voor jou!
Door te kiezen voor een bepaald soort klant met behulp van een ideaal klantprofiel bespaar je niet alleen tijd, energie en geld. Maar ook zal jouw ideale klant eerder voor jou kiezen. En haal je dus meer resultaat uit je marketing werkzaamheden.
Dus wees heel specifiek hierin. Bijvoorbeeld, welke hobby’s heeft jouw droomklant? Wat doen ze het liefst in hun vrije tijd? Hebben ze bepaalde normen, waarden of idealen? Wie zijn hun vrienden? Denk daarbij aan hun (koop)gedrag en gedachtepatronen. Maar ook of deze regelmatig op stap gaan of zitten ze liever thuis met Netflix? Wat zijn hun behoeftes?
En niet geheel onbelangrijk, kunnen zij jouw diensten of producten ook betalen? Want het is mooi om iedereen te willen helpen. Maar kan iemand het niet betalen. Of is deze niet bereid om er in te investeren? Dan is deze persoon niet jouw droomklant. Ook scheelt dit je veel gesprekken die energie vreten. Net als klanten die constant vragen om korting.
Krijg meer inzicht in je klanten en schrijf alle kenmerken voor jouw klantprofiel op
Dus pak er een notitieblok bij en schrijf alle kenmerken voor jouw klantprofiel op. Of maak het jezelf makkelijk en download het gratis werkboek. Dit bevat veel kritische vragen die je helpen om helder jouw droomklant bepalen.
Deze vragen betreffen trouwens niet alleen individuen. Maar helpen ook je uiteindelijk je markt te bepalen. Met de bedoeling om een goed beeld te krijgen van je ideale klant binnen jouw doelgroep. Durf daarom keuzes te maken. Kies voor jouw ultieme droomklant en wees niet bang om iemand uit te sluiten. Dan kiest jouw droomklant ook sneller voor jou.
Je klanten bereiken met een oplossing op het juiste moment
Ook is je klanten begrijpen, weten welke problemen deze ideale klant mee worstelt. Waar liggen ze ’s nachts wakker van? Ogen wagenwijd opengesperd naar het plafond kijkend. Daarnaast kan jij je afvragen wat de dingen zijn die ze willen bereiken, hun passies, dromen of verlangen? Waar worden ze blij van? En waar lopen ze tegen aan? Net zoals: wat hebben ze er voor over om hun doel te bereiken? Tijd? Geld? Energie?
Wat wilt mijn ideale klant? Gebruik deze vraag om te checken of jouw bedrijfsplan strookt met wat zij willen en nodig hebben. Is het een eenmalig iets of hebben ze het meer dan eens nodig? Namelijk als je weet wat je markt wil, kun je met je markt mee veranderen. Met als gevolg dat je ook eenvoudiger nieuwe diensten en producten kan ontwikkelen. Waardoor jouw klanten met je mee kunnen groeien.
Welke vragen gebruikt je droomklant om naar oplossingen te zoeken?
Maak gebruik van Google en doe je research. Welke ‘klantvragen’ heeft jouw droomklant. En hoe zou deze (online) zoeken naar oplossingen?
Dus NIET ingeven waar jij op zou zoeken. Maar juist waarop JOUW DROOMKLANT zou zoeken. Start met de meest gestelde vragen die je krijgt. Hoe klein of voor de hand liggend ze voor JOU ook zijn.
Want voor jouw klant is het antwoord namelijk niet zo “logisch”, anders hadden ze jou ook niet nodig. Of Facebook. Of Google…
Welke communicatiekanalen zet je in wil je klanten bereiken?
Location. Location. Location.
Om je droomklanten te bereiken, moet je zijn waar je ideale klant binnen je doelgroep zich bevindt. Niet alleen ga je kijken of dit online is of in de buurt. Maar ook hou je met andere dingen rekening. Wanneer gaan ze jouw website bezoeken, die folder gaan lezen of scrollen door Instagram.
Bijvoorbeeld: Liggen ze languit op de bank, op kantoor of zijn ze onderweg? Zijn ze aan hun mobiele telefoon gekluisterd, of lezen ze liever de krant of een magazine? Zou een promotionele banner beter werken bij hun favoriete voetbalclub? Of is een flyer op een festival meer effectief?
Aangezien veel ondernemers het moeilijk vinden om te bepalen WAAR hun doelgroep zich bevindt, heb ik een blog geschreven. Wat is een customer journey en hoe breng je die klantreis in kaart? Dit vind je vast interessant als je klanten bereiken op het juiste moment wilt aanscherpen.
Onderzoek je doelgroep: toets jouw klantprofiel
Vaak zijn ondernemers heel enthousiast over hun idee. Waardoor ze de marktomvang soms ietwat overschatten. In plaats van blind aannames te doen, kan je het ze gewoon beter vragen. Op die manier kan je een realistisch beeld van je doelgroep scheppen. En dit erna naast jouw klantprofiel leggen. Waardoor je jouw marketing hier beter op kan afstemmen. En meer effect zal hebben.
Hiervoor neem je bijvoorbeeld enquêtes of interviews af. Of laat een marktonderzoek doen, om een beter inzicht te krijgen. Bijvoorbeeld de KVK heeft 8 manieren voor je op een rij gezet om een gedegen marktonderzoek te doen.
Ook kijk je kritisch naar jouw bestaande klanten, passen zij binnen jouw ideale klantprofiel? Wie zijn je huidige favoriete klanten en waarom? Wat zijn de belangrijkste redenen waarom ze jouw product of dienst gekocht hebben? Ga de dialoog aan. Zodat je erachter komt WAAROM mensen ervoor willen betalen.
Gebruik de informatie die je krijgt om je marketing doelgroep aan te scherpen
En vraag je bestaande klanten om feedback. Vervolgens noteer je de woorden die zij gebruiken om jou, je bedrijf en producten of diensten te omschrijven. Zo kan jij met deze woorden veel makkelijker je teksten schrijven en/of beeldmateriaal maken. Doordat je in hun taal spreekt, met termen die zij kennen, voelen zij zich sneller aangesproken. Met als gevolg dat je die droomklant binnen je doelgroep makkelijker kan bereiken en sneller zal aantrekken. 😉
Gratis werkboek om je ideale klantprofiel te bepalen
Aan de hand van specifieke vragen ontwikkel je een klantprofiel, waar je direct mee aan de slag kunt gaan. Zowel voor je website als je social media content of andere communicatie middelen.
Hiermee krijg je een goed inzicht van wie jouw ideale klant is binnen je doelgroep. Waardoor je jouw klanten beter kan begrijpen én bereiken.
Je hoeft niet per sé maar één doelgroep te bepalen
De meeste bedrijven hebben een grotere algemene marketing doelgroep. Vervolgens splitsen ze die uit in klantprofielen op basis van bepaalde kenmerken (segmentering). Want hoe specifieker je het maakt. Hoe makkelijker je die klanten kan bereiken en aantrekken. En hoe makkelijker je marketingpropositie hier op af te stemmen is.
Wees ook altijd bereid om je doelgroep (en de bijbehorende klantprofielen) aan te passen. Namelijk door ontwikkelingen op de markt, technologie en trends, kan het zijn dat er zich een mooie kans voordoet. Waardoor je jouw marketing doelgroep verder kan uitbreiden.
In 3 stappen meer zichtbaar worden voor jouw droomklant
Daarom ga ik jou hier persoonlijk mee helpen, in slechts 3 stappen. Tijdens deze zichtbaarheid workshop ga ik jou leren hoe je jezelf goed in de markt zet, op een authentieke manier. Zowel voor je website, social media, mailings en alle overige communicatie middelen. Uiteraard gebaseerd op het ideaal klantprofiel, dat we tijdens de workshop meer aanscherpen.