Zet met Instagram jouw restaurant op de kaart

Restaurants en andere horeca bedrijven begrijpen steeds beter het belang van goede content op hun social media kanalen. Maar er gaat best veel tijd in zitten als je het allemaal zelf moet doen...

Daarom is het fijner als jouw gasten zelf de afbeeldingen en lovende kritieken aanleveren. De zogenaamde User Generated Content (UGC), letterlijk door de ‘gebruiker gegenereerde content’. Content die je als horeca bedrijf niet zelf maakt en plaatst. Maar content die je in de schoot geworpen krijgt van je fans zoals recensies of foto’s.

Vooral in de horeca kan Instagram een grote rol spelen voor het binden van gasten aan jouw bedrijf en het werven van nieuwe klandizie! In deze blog leg ik je uit wat de voordelen zijn, hoe je Instagram optimaal kunt inzetten voor je restaurant en geef ik je nog enkele handige tips voor contentcreatie.

Waarom is Instagram interessant voor de horeca?

Even enkele feitjes op een rijtje:

Instagram = food photography

Instagram is hét medium bij uitstek om mooie foodfoto’s mee te verspreiden.
Voer je een nieuw menu in, introduceer je een nieuwe wijn of werk je met een fantastisch nieuw product? Vertel het in beelden!
Gebruik een catchy header zoals bijvoorbeeld “You #knead this pizza”.
Breng de sfeer van jouw restaurant over. Door beleving zorg je dat een afbeelding tot leven komt!
Zorg voor mooie papieren placemats om een social media moment te triggeren bij je gasten. Of creeër een plekje elders in je zaak.
Extra tip: Maak geen foto van alleen een menukaart, want dat oogt een beetje saai. Maar maak een foto van een uitgeserveerd gerecht of een vol glas rode wijn op tafel met de fles ernaast.
Instagram is food photography

Bekende chefs op Instagram

Heb je geen inspiratie hoe je moet beginnen? Kijk eens bij een collega chef-kok op Instagram:

Horeca gasten maken content die je kunt gebruiken

Laat ik je eerst even gerust stellen. Het kost jou geen geld of tijd om deze content te creëren, dit wordt voor je restaurant of café gedaan. Het enige wat je hoeft te doen, is om je gerechten te serveren zoals je altijd al doet. Misschien alleen een beetje erop letten dat het mooie gepresenteerd wordt op het bord of de plank. 😉

Het tweede voordeel hiervan is dat dit soort beeldmateriaal wordt gezien als enorm betrouwbaar. Content die geplaatst wordt door gasten op Instagram (of een ander social media kanaal) heeft meer impact, dan die van restaurants zelf. Deze vorm van online marketing is gebaseerd op loyaliteit, de heilige graal in marketing land, want ze worden geproduceerd door je trouwste fans. Maak hier gebruik van!

Het derde pluspunt is dat UGC een enorme bereik vergroter is. Hoe meer gebruikers content over jouw restaurant of café maken, hoe meer nieuwe en potentiële gasten je bereikt. Als mensen vervolgens zien dat “anderen” tevreden zijn met jouw restaurant op social media dan is de kans groter dat zij ook eens willen komen proeven van de fijne atmosfeer en de heerlijke gerechten.

Welke soorten User Generated Content zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten van User Generated Content (UGC) waar je gebruik van kunt maken:

Zoek op jouw @restaurantnaam of #restaurantnaam om alle content te bekijken. Als je getagd bent, krijg je hiervan een melding.

Zorg wel dat je vooraf toestemming vraagt aan degene die de content heeft geplaatst of je het materiaal mag gebruiken. Dat is wel zo netjes.

Moedig gasten aan om foto’s te uploaden

Instagram marketing tips voor jouw restaurant of café

Er zijn nog maar weinig restaurants die aan contentcreatie doen die het verschil maken en waardevol zijn voor je gasten. Om je een handje te helpen heb ik alvast enkele horeca marketingtips voor je op een rij gezet:

Meer uit je social media halen?

Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe

Promoot de social media kanalen van je restaurant

Moedig je horeca gasten aan om gebruik te maken van jouw social media kanalen. Vraag ze om je restaurant te taggen in hun foto’s.

Vraag je gasten bij het uitserveren om een foto van hun gerecht te delen en vermeld alle kanalen standaard op je menukaart. Sommige restaurants waar ik kom vertellen altijd even kort over het gerecht, dan is het maar een klein stapje om dit aan ze te vragen.

“Beloon” een post op Instagram van een gast over je restaurant altijd met een enthousiaste (online) reactie. Zij hebben de moeite genomen om een mooie foto te maken en een passende tekst te verzinnen, dan mag je best even een dank je wel zeggen. 😉

Zorg voor een social media moment dat gasten wel móeten vastleggen met hun smartphone. Dit kan door een plekje te reserveren in je restaurant of door de aankleding van de tafel. Een tafelbelevingsmoment doet het ook altijd goed, zoals pasta bereiden aan tafel in een Parmezaanse kaas.

Ontdek de kracht van een merkanalyse voor jouw restaurant op social media

Zet jij Instagram al effectief in voor jouw restaurant? Laat het mij weten in de comments! Ik ben ook ontzettend benieuwd of je mijn tips hebt kunnen toepassen. Wil je graag persoonlijk met mij bespreken hoe jij Instagram (of andere social media kanalen) het beste kunt benutten voor jouw horecabedrijf? Dat kan natuurlijk ook!

Iedereen wil namelijk meer volgers, likes en reacties krijgen op social media. Maar het laten groeien van jouw restaurant op Instagram, Facebook of Pinterest kan een uitdaging zijn als je de fijne kneepjes (nog) niet kent.⁠⁠

Om online succesvol te groeien op social media als horecazaak, is actie vereist. Er is geen one-size-fits-all succesformule of handige app die je zomaar kunt gebruiken.⁠ Maar we kunnen wel kijken naar hoe je het nu doet en waar verbeteringen mogelijk zijn, zowel op social media als op andere communicatiekanalen.

Daarom bied ik naast mijn tips en adviezen ook een Merkanalyse aan, specifiek gericht op jouw restaurant op social media. 

Met deze analyse krijg je een dieper inzicht in hoe jouw restaurant momenteel wordt ervaren op Instagram en andere kanalen. We identificeren knelpunten en ontdekken waar verbeteringen mogelijk zijn. De Merkanalyse biedt concrete handvatten om je social media strategie te optimaliseren en je restaurant nog beter op de kaart te zetten.

Zet met Instagram jouw restaurant op de kaart
Zet met Instagram jouw restaurant op de kaart bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Social media contentkalender 2023-2024

Steek je veel tijd en energie in je social media, maar merk je dat het niets oplevert?

Elke keer is het weer een uitdaging om content te verzinnen voor je social media posts. Maar onder de streep krijg je hoogstens een paar likes. En dat kan best frustrerend zijn.

Stel je eens voor dat je nooit meer zonder inspiratie zit voor je posts. Omdat je een kant-en-klaar contentplan hebt, gebaseerd op een bewezen marketingstrategie. Waarmee je waardevolle content kan bedenken in een handomdraai. Zou dat niet heerlijk zijn?
971 Shares
Pin3
Share968
Share
WhatsApp
Tweet