Meld je aan voor het gratis webinar: Verover het hart van je ideale klant

Zet met Instagram jouw restaurant op de kaart

Restaurants en andere horeca bedrijven begrijpen steeds beter het belang van goede content op hun social media kanalen. Maar er gaat best veel tijd in zitten als je het allemaal zelf moet doen...

Daarom is het fijner als jouw gasten zelf de afbeeldingen en lovende kritieken aanleveren. De zogenaamde User Generated Content (UGC), letterlijk door de ‘gebruiker gegenereerde content’. Content die je als horeca bedrijf niet zelf maakt en plaatst. Maar content die je in de schoot geworpen krijgt van je fans zoals recensies of foto’s.

Vooral in de horeca kan Instagram een grote rol spelen voor het binden van gasten aan jouw bedrijf en het werven van nieuwe klandizie! In deze blog leg ik je uit wat de voordelen zijn, hoe je Instagram optimaal kunt inzetten voor je restaurant en geef ik je nog enkele handige tips voor contentcreatie.

Waarom is Instagram interessant voor de horeca?

Even enkele feitjes op een rijtje:

Instagram = food photography

Instagram is hét medium bij uitstek om mooie foodfoto’s mee te verspreiden.
Voer je een nieuw menu in, introduceer je een nieuwe wijn of werk je met een fantastisch nieuw product? Vertel het in beelden!
Gebruik een catchy header zoals bijvoorbeeld “You #knead this pizza”.
Breng de sfeer van jouw restaurant over. Door beleving zorg je dat een afbeelding tot leven komt!
Zorg voor mooie papieren placemats om een social media moment te triggeren bij je gasten. Of creeër een plekje elders in je zaak.
Extra tip: Maak geen foto van alleen een menukaart, want dat oogt een beetje saai. Maar maak een foto van een uitgeserveerd gerecht of een vol glas rode wijn op tafel met de fles ernaast.
Instagram is food photography

Bekende chefs op Instagram

Heb je geen inspiratie hoe je moet beginnen? Kijk eens bij een collega chef-kok op Instagram:

Horeca gasten maken content die je kunt gebruiken

Laat ik je eerst even gerust stellen. Het kost jou geen geld of tijd om deze content te creëren, dit wordt voor je restaurant of café gedaan. Het enige wat je hoeft te doen, is om je gerechten te serveren zoals je altijd al doet. Misschien alleen een beetje erop letten dat het mooie gepresenteerd wordt op het bord of de plank. 😉

Het tweede voordeel hiervan is dat dit soort beeldmateriaal wordt gezien als enorm betrouwbaar. Content die geplaatst wordt door gasten op Instagram (of een ander social media kanaal) heeft meer impact, dan die van restaurants zelf. Deze vorm van online marketing is gebaseerd op loyaliteit, de heilige graal in marketing land, want ze worden geproduceerd door je trouwste fans. Maak hier gebruik van!

Het derde pluspunt is dat UGC een enorme bereik vergroter is. Hoe meer gebruikers content over jouw restaurant of café maken, hoe meer nieuwe en potentiële gasten je bereikt. Als mensen vervolgens zien dat “anderen” tevreden zijn met jouw restaurant op social media dan is de kans groter dat zij ook eens willen komen proeven van de fijne atmosfeer en de heerlijke gerechten.

Welke soorten User Generated Content zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten van User Generated Content (UGC) waar je gebruik van kunt maken:

Zoek op jouw @restaurantnaam of #restaurantnaam om alle content te bekijken. Als je getagd bent, krijg je hiervan een melding.

Zorg wel dat je vooraf toestemming vraagt aan degene die de content heeft geplaatst of je het materiaal mag gebruiken. Dat is wel zo netjes.

Moedig gasten aan om foto’s te uploaden

Instagram marketing tips voor jouw restaurant of café

Er zijn nog maar weinig restaurants die aan contentcreatie doen die het verschil maken en waardevol zijn voor je gasten. Om je een handje te helpen heb ik alvast enkele horeca marketingtips voor je op een rij gezet:

Meer uit je social media halen?

Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe

Promoot de social media kanalen van je restaurant

Moedig je horeca gasten aan om gebruik te maken van jouw social media kanalen. Vraag ze om je restaurant te taggen in hun foto’s.

Vraag je gasten bij het uitserveren om een foto van hun gerecht te delen en vermeld alle kanalen standaard op je menukaart. Sommige restaurants waar ik kom vertellen altijd even kort over het gerecht, dan is het maar een klein stapje om dit aan ze te vragen.

“Beloon” een post op Instagram van een gast over je restaurant altijd met een enthousiaste (online) reactie. Zij hebben de moeite genomen om een mooie foto te maken en een passende tekst te verzinnen, dan mag je best even een dank je wel zeggen. 😉

Zorg voor een social media moment dat gasten wel móeten vastleggen met hun smartphone. Dit kan door een plekje te reserveren in je restaurant of door de aankleding van de tafel. Een tafelbelevingsmoment doet het ook altijd goed, zoals pasta bereiden aan tafel in een Parmezaanse kaas.

Zet jij al Instagram in voor jouw restaurant?

Laat het mij weten in de comments! Ik ben ook razend benieuwd of je mijn tips hebt kunnen gebruiken.

Wil je liever persoonlijk met mij bespreken hoe jij Instagram (of andere social media kanalen) het beste voor jouw horecabedrijf kunt inzetten, dat natuurlijk ook! 

Iedereen wil namelijk meer volgers en meer likes of comments krijgen. Maar groeien op Instagram, Facebook of Pinterest kan best een uitdaging zijn als je de fijne kneepjes (nog) niet weet.⁠⁠

Wil je als horecazaak online succesvol wil groeien op social media, dan zal je hier iets voor moeten doen. En nee, hier is geen one-size fits all succesformule voor of een handige app.⁠ 

Maar wel kunnen we kijken naar hoe je het nu doet en waar verbetering mogelijk is. Voor zowel je social media als je andere communicatiekanalen. Want alleen door een optimale mix maak je jouw restaurant onweerstaanbaar. Zo ontdek je waarmee je de know-like-trust factor kunt vergroten. Maar ook hoe je jouw aantrekkingskracht kan vergroten voor je gasten.

Zet met Instagram jouw restaurant op de kaart
Zet met Instagram jouw restaurant op de kaart bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Personal branding geeft jouw authenticiteit weer, wie jij als ondernemer bent

Ken jij de Focus Academie al?

Speciaal voor de DIY ondernemer die zelf aan de slag wil. Door middel van coaching, workshops en slimme tools ontdek je hoe je focus kan aanbrengen in je Merk en Marketing. Waardoor je een solide basis krijgt, zodat je gerichter kan mikken en aantrekkelijk wordt voor de allerbeste klanten.

Pin
Share
Share
WhatsApp
Tweet