Gebruik het Woord van het Jaar voor meer focus, helderheid en richting

Het Woord van het Jaar voor meer focus, helderheid en richting

Goede voornemens, you love them or you hate them. Maar zelf ben ik er niet zo van. Ik spreek liever van intenties. Daarom kies ik ook sinds een paar jaren voor mijn Woord van het Jaar. Nee, niet het woord dat in de Dikke van Dale wordt toegevoegd. Maar een woord dat staat voor een intentie van het aankomende jaar. Vervolgens zet ik dit woord in dat jaar zo veel mogelijk centraal.

Doelen zijn een mooie manier om een concreet resultaat te bereiken: een aantal nieuwe klanten, een bepaald bedrag sparen, meer lezen en jezelf ontwikkelen, fitter worden, gezonder eten… Zeker als je bezig bent met het stellen van SMART doelen. Waarbij je gaat vastleggen dat je 50 boeken moet gaan lezen in een jaar, krijg je het gevoel dat je goed bezig bent.

Tegelijkertijd zorgt dit bij veel mensen voor extra druk, lagere ambities en zelfs frustraties liggen op de loer. 

Weliswaar zijn SMART doelen goed, maar het is niet altijd handig

Omdat het bijvoorbeeld niet past in het plaatje dat je voor ogen had. Daarnaast is een SMART doel niet flexibel. Want stel dat je lezen in je uppie nogal wat saai of inspiratieloos vind en het liever socialer wilt maken door een boekenclub op te richten. Waardoor je van elkaars inzichten kunt leren? Op die manier heb je al snel gefaald als je alleen naar je SMART doel kijkt. Zonde, want dat is natuurlijk niet de bedoeling…

In dat geval is een Woord van het Jaar wellicht een betere optie. Zie het als een jaarthema dat je gebruikt.  Een thema dat je richting geeft, een houvast voor alle besluiten die je wilt nemen voor je bedrijf (en je natuurlijk ook je persoonlijke leven). Je zou dan “lezen” kunnen gebruiken in de breedste zin van het woord: zowel voor de boekenclub, als het daadwerkelijke boeken lezen en dingen als audioboeken, lezingen bijwonen of podcasts vallen eveneens hieronder.

Een jaarthema geeft je richting, zonder beperkingen

Ik had het hierboven al een beetje aangehaald, elk jaar kies ik een specifiek woord dat voor mij een duidelijke richting aangeeft waar ik naartoe wil gaan. Vorig jaar was mijn Woord van het Jaar “Groei”. Niet zo zeer in de vorm van groeiende omzet, maar eerder de groei van mijn bedrijf en groei als persoon. Connecties maken, kansen pakken, jezelf ontwikkelen, maar ook loslaten van wat groei tegenhoudt.

Het Woord van het Jaar gaat namelijk niet puur en alleen over je bedrijf. Het gaat over jouw koers van het jaar, op alle gebieden. Van gezondheid tot financiën, en van business tot hobby’s.

Juist doordat het zo fluïde is, zo flexibel en veranderlijk, werkt het als een kompas die je steeds de juiste richting toont, zonder beperkingen. Het helpt je de focus te houden op wat voor jou belangrijk is, de juiste prioriteiten te stellen, maar tegelijkertijd ook de ruimte geeft om de koers te kiezen die het beste bij jou past.

Mijn jaarthema voor 2022 is omarmen

Dit jaar heb ik “omarmen” als mijn Woord van het Jaar gekozen. 

In de Dikke van Dale staat dit voor:

om·ar·men (omarmde, heeft omarmd)
1
in de armen sluiten; = omhelzen

Daarom zie ik het liever breder. Als zijnde het omarmen van alles dat wat er op mijn pad gaat komen dit jaar. Niet alleen de kansen die zich voordoen, maar ook de hobbels op de weg. Het omarmen van de dingen waar ik geen invloed op heb. Alsook het omarmen van mijn innerlijke missie en drive om ondernemers te helpen om het beste uit zichzelf te halen.

Hopelijk ook meer het letterlijk omarmen van vrienden en familie die ik in het afgelopen jaar enorm heb gemist. En het volledig accepteren dat bepaalde dingen nu eenmaal zijn zoals ze zijn in deze rare tijd. Want je kan je er wel druk over maken, kwaad over worden en gefrustreerd. Maar dat gaat je niet veel brengen. Het gaat erom wat je er mee gaat doen. Op die manier kan je groeien als mens, maar ook als ondernemer zijnde.

Hoe kies je jouw woord van het jaar?

Hoe zit het met jou? Waar wil jij meer van dit jaar… of juist minder? Wat heb je nodig?

Geen tijd – of zin – om het stappenplan voor het jaarthema te lezen? Bekijk dan de video hieronder. 

Door een Woord van het Jaar voor jezelf centraal te stellen heb je een richtlijn en spreek je een wens of een intentie uit voor en naar jezelf. Vervolgens geef jij jezelf het hele jaar de ruimte om er mee aan de slag te gaan. En kijk aan het eind van dit jaar erop terug.

Met behulp van de how-to hieronder kan jij eenvoudig starten om het Woord van het Jaar te bepalen – de intentie en richting van jouw jaar.  En nee dat hoeft niet specifiek op 1 januari te zijn. Het start op het moment dat jij er klaar voor bent. Of dat nu begin februari is, midden in de zomer of 5 december.  Jij bepaalt.

Ga op een plek waar jij je het fijnste voelt zitten, staan, liggen of lopen en bedenk waar jij wilt zijn over een jaar. Waar wil je naartoe groeien? Wat wil je absoluut niet meer doen? Wat wil je loslaten?

Stap 1: Brainstormen

Klap je laptop dicht, zet je telefoon op stil en leg hem weg.
Gebruik anders de reflectietechniek die ik al eerder deelde op Instagram: je merk aan de hand van je hand.

Je hebt alleen je beide handjes nodig. Zelfs als je 2 linkerhanden hebt, gaat dit prima lukken. 😋⁠

⁠Steek een voor een de vingers op aan je rechterhand en geef jouw reactie op de onderstaande vragen:⁠
Zie je… zo moeilijk was het niet.😉⁠

Stap 2: Maak een woordenlijst

In deze stap ga je niet zomaar ineens jouw Woord van het Jaar kiezen. Zo van hopla klaar! Je bent op zoek naar een woord waar je een erg sterk gevoel bij hebt. Een woord dat alles voor jou omvat en overal kan toegepast worden.

Je woord moet je voelen en is geen puur rationele keuze. Het resoneert en inspireert.

Pak een wit blad erbij en schrijf alle woorden op die er bij je naar boven kwamen bij stap 1. Zet je timer op 10 minuten. Hieronder heb ik enkele suggesties voor je die bij mij opkwamen tijdens de reflectieoefening.

Stap 3: Bepaal je top 3 uit de onderwerpen

Vervolgens omcirkel je de 3 woorden op jouw blad die er voor jou uitspringen. Niet nadenken, gewoon doen. Je gutfeeling geeft je wel aan wat het beste bij je past. 😉

Vaak merk je dat uit die gekozen woorden je een bepaald thema naar voren ziet komen.  Je kan dan vervolgens gaan voor dit item als jaarthema of je gaat naar stap 4 en kiest uit je top 3 jouw Woord van het Jaar.

Stap 4: Kies jouw Woord van het Jaar

Kies nu uit deze 3 het woord dat je dagelijks in praktijk gaat én kan brengen. Het woord waarop jij dit jaar de focus gaat leggen.
Geef jezelf ook een paar dagen de kans om eraan te wennen. Voel je na een week nog steeds dezelfde kracht die het je geeft? Gefeliciteerd dan heb je jouw Woord van het Jaar gevonden! Zo niet, dan is het terug naar de tekentafel en opnieuw brainstormen. Gebruik eventueel de triggerlijst die ik in mijn Braindump notitieboek heb opgenomen.

Stap 5: Maak het jaarthema jouw mantra

Maak van je woord een mantra, zodat het niet een keuze van vandaag is die je volgende maand alweer bent vergeten. Net als zo vaak met goede voornemens gebeurt. Schrijf dit thema ergens op, waardoor je het vaak kunt zien.

Misschien is dat een blaadje wat je boven je toetsenbord legt, of een post-it die je op je monitor plakt. Gebruik het als startscherm op je mobiel, zorg dat je het dagelijks ziet. Of wees lekker creatief en maak er een visionboard van dat je op een prominente plek plaatst.

Ook kun je een liedje hebben wat past bij jouw thema. Zie het als een themesong als reminder voor je zelf

Bijvoorbeeld het afgelopen jaar heb ik Dreams van Bonicha helemaal grijs gedraaid. Niet alleen omdat dit perfect aansloot bij mijn thema “groei” van het afgelopen jaar… Maar ook was dit het nummer dat draaide toen ik exact 10 jaar eerder het besluit had genomen om mijn bedrijf te starten.

En het hoeft allemaal niet heel letterlijk te zijn natuurlijk, zolang het voor jou maar iets betekent. 😉

Stap 6: Gebruik het jaarthema bij elke beslissing

Een woord is maar een woord. Woorden zijn pas écht magisch als je er daden aan verbindt. Het gaat er dus om wat jij ermee doet.

Wanneer je een besluit moet nemen – wat je eigenlijk de hele dag door doet, als je er op gaat letten! – denk je aan je jaarthema.

Sta ook elke maand een half uurtje actief stil bij jouw woord. Zie het als een reflectiemoment dat je elke maand herhaalt. Hierdoor gaat jouw Woord van het Jaar niet alleen meer leven. Maar sta je ook vaker stil bij jouw successen en de dingen die je beter kunt doen voor de aankomende maand. Daardoor behoud je focus en blijf je gemotiveerd.

Stap 7: Kijk wat het woord jou heeft gebracht

Aan het einde van het jaar. Wanneer je weer een nieuw woord gaat kiezen. Schrijf je op hoe het woord van het jaar voor jou heeft gewerkt. Op die manier kan je mooi even op het afgelopen jaar terugkijken. Maar ook kan je alvast nadenken over je wensen voor het nieuwe jaar.

En je hoeft dit jaarthema natuurlijk niet het hele jaar te doen. Als het voor jou fijner is om met de seizoenen mee te gaan, dan doe je dat toch? Het seizoen van groei, het seizoen van balans, het seizoen van… en ga zo maar door. Zolang je het maar minimaal 3 maanden volhoudt. Pas dan zal je ook resultaat ervan zien.

Het jaarthema, in beeld uitgelegd door CGP Grey

Wat gaat jouw Woord van het Jaar of jaarthema worden?

Natuurlijk heeft SMART doelen stellen voor een jaar stellen zijn waarde. Maar als je het wat minder concreet wilt maken. Dan is een jaarthema een prima manier om bij allerlei keuzemomenten gedurende het jaar hulp te vinden om de juiste keuze te maken.

Nu is het aan jou. Brainstorm aan de hand van de reflectietechniek en bedenk een thema of een woord. Verder zorg dat je het woord bewust als mantra gaat gebruiken. En wil je jouw Woord van het Jaar of je jaarthema met mij delen in de comments, dan zou ik dat super tof vinden. Laten we elkaar inspireren!

Het Woord van het Jaar voor meer focus, helderheid en richting Het Woord van het Jaar voor meer focus, helderheid en richting
Het Woord van het Jaar voor meer focus, helderheid en richting bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

2 reacties

  1. Hoi Muriel,

    Ik ben sinds kort je gaan volgen en bovenstaand artikel vond ik zo goed.
    Mijn woord van het jaar is: Vertrouwen.

    Liefs Miranda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Social media contentkalender 2023-2024

Steek je veel tijd en energie in je social media, maar merk je dat het niets oplevert?

Elke keer is het weer een uitdaging om content te verzinnen voor je social media posts. Maar onder de streep krijg je hoogstens een paar likes. En dat kan best frustrerend zijn.

Stel je eens voor dat je nooit meer zonder inspiratie zit voor je posts. Omdat je een kant-en-klaar contentplan hebt, gebaseerd op een bewezen marketingstrategie. Waarmee je waardevolle content kan bedenken in een handomdraai. Zou dat niet heerlijk zijn?
12 Shares
Pin4
Share8
Share
WhatsApp
Tweet