Een succesvolle landingspagina die leads oplevert heeft maar een doel

Een succesvolle landingspagina die je leads oplevert

First things first: wat is een landingspagina, waarom heb je die nodig en wanneer is die landingspagina succesvol? Het korte antwoord hierop is dat het een taakgerichte pagina op je website is met slechts één doel. Namelijk jouw doel!

Je kunt bezoekers natuurlijk richting je homepage sturen. Maar wanneer je een advertentie plaatst – of een andere promotiecampagne hebt lopen – is het veel beter om de bezoeker naar een specifieke landingspagina te sturen. Denk aan een link op een luchtballon, boek, brochure, radio commercial, Adwords advertentie of Facebook banner.

Doordat je met behulp van een gerichte promotiecampagne of specifieke zoekwoorden verkeer stuurt naar deze landingspagina, vinden ze precies dat wat ze zoeken. Met als resultaat: minder bezoekers die afhaken en meer bezoekers die de boodschap daadwerkelijk gaan lezen. Daarom is een landingspagina maken voor je site een slimme zet voor je marketing. Op die manier kan je met minder moeite potentiële klanten gericht tot actie aanzetten.
Welke soorten er zijn en waar je aan moet denken om een landingspagina succesvol te maken, lees je hieronder in mijn tips.

Waar moet een succesvolle landingspagina aan voldoen?

De opzet van een landingspagina kan voor verschillende doelen worden opgezet. Aan de hand daarvan kun je ook bepalen of een landingspagina succesvol is.

Waarom wil je een landingspagina maken, is dan ook de eerste vraag die jij jezelf gaat stellen. Maar ook het type kanaal dat je wilt inzetten is hierbij van belang. Afhankelijk van deze gekozen kanalen – organisch zoeken (SEO), Google Adverteren (SEA), Social media sharing of adverteren – geven ze vorm aan de inhoud en opzet van je landingspagina.

Over het algemeen zijn er 4 soorten landingspagina's die je kunt inzetten:

1. Homepage als landingspagina om bezoekers door te verwijzen

Laat ik beginnen met de meest voorkomende landingspagina die iedereen wel kent, namelijk de homepagina.
Aangezien een homepagina van een website vaak ontworpen is om bezoekers naar diverse relevante (sub)pagina’s te leiden, is het direct ook de minst effectieve vorm. Het geeft meestal een “beknopt” overzicht weer van wat men op de website kan verwachten. Je leert het bedrijf kennen, weet welke diensten of producten ze aanbieden en ziet het laatste nieuws.

Hierdoor is er veel afleiding voor een potentiële klant en er zijn vaak tientallen links die hem kunnen laten “verdwalen”. Daarom is het beter om een website bezoeker direct daar terecht te laten komen waar een prospect kan converteren naar een lead. Dat is het uiteindelijke doel.

Verwijs bezoekers liever door naar een pagina die ingericht is voor dat specifieke product of die dienst. Een homepagina is nu eenmaal niet effectief genoeg om te gebruiken voor een online marketing campagne. Als bonus kun je perfect analyseren wat je advertentie oplevert.

2. Email verzamelpagina om leads te genereren

De bedoeling van deze landingspagina is om e-mailadressen te verzamelen voor een mailinglijst van mogelijke klanten (lead generation). Om bezoekers zover te krijgen dat ze hun mailadres achterlaten, worden vaak gratis whitepapers of e-books beloofd. Maar een korting kan natuurlijk ook.

En aangezien er geen verdere overtuiging van de bezoeker nodig is, wordt deze landingspagina bijna volledig gestript van navigatiemogelijkheden. Er is veel witruimte, met liefst een kort en bondig formulier. Daaronder een duidelijke knop om je gegevens te versturen.

Het bijkomende voordeel van deze lead genererende pagina is dat je vertrouwen kunt opbouwen door het geven van waardevolle informatie aan de bezoeker. Hierdoor krijgt hij of zij een goed gevoel over jou en je bedrijf.

Emailadressen verzamelen met een succesvolle landingspagina

3. Verkooppagina om een product of dienst te verkopen

Voorbeeld verkoop landingspagina

Op een verkooppagina heeft elke zin als hoofddoel om de lezer de volgende zin te laten lezen. Vaak worden hierop beloftes gedaan die te goed lijken om waar te zijn, die je gewoonweg niet kán en mág missen!

Door de perfect uitgekiende teksten wordt de lezer als het ware naar binnen gezogen. Omdat de teksten op deze landingspagina relevant zijn en de bezoeker persoonlijk aanspreken, krijgt hij het gevoel dat het hem om draait. Daarom kunnen dit soort landingspagina’s soms erg lang worden. 

Hierbij heeft de lezer steeds drie keuzes:
  1. Verder lezen (scrollen)
  2. Wegwezen (pagina afsluiten)
  3. Het product of de dienst bestellen. De call-to-action button keert vaak in verschillende varianten terug op de pagina.
Ideaal voor gebruik bij directe verkoop van een product, dienst, event of een heel speciale aanbieding die je nergens anders krijgt.

4. Productpagina om informatie over een product te geven

Landingspagina’s voor productinformatie ken je voornamelijk van de bekende fabrikanten, zoals Apple of Philips. Je vindt er alle informatie over het product, vaak nog voordat het product echt op de markt is. En soms is het niet eens mogelijk om het product op die pagina te bestellen.

Productinformatie pagina’s zijn meestal een apart onderdeel van de bestaande website. Maar vergis je niet, dit is géén standaard productpagina van een webshop. Wel kun je vanaf deze pagina naar het specifieke product verwijzen.

Deze pagina is speciaal opgezet alsook geoptimaliseerd voor de vindbaarheid in Google van een product. Met de bedoeling om er meer rand informatie op te delen en bepaalde functionaliteiten te belichten.

Sonos voorbeeld productinformatie pagina

Wil je online beter vindbaar & zichtbaar zijn?

Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe

Waar moet een landingspagina aan voldoen?

Aangezien je nu weet welk soort pagina’s er zijn, wil je er uiteraard mee aan de slag. En dan komt de volgende vraag: waar moet een landingspagina aan voldoen. Waarbij de keuze voor het type landingspagina in eerste instantie afhangt van je doel, je doelgroep, het product en je bedrijf.

Doordat je het voorgaande stuk hebt gelezen, zal dit al een meer duidelijk zijn geworden. Maar je moet je ook beseffen dat een een landingspagina maken niet 123 gaat. Want elk element (tekst, afbeelding, button, witruimte enz) heeft invloed op de uiteindelijke beslissing van de gebruiker: druk ik op die knop of niet.

Als je een succesvolle landingspagina wil maken, moet de pagina minimaal aan de volgende eisen voldoen:

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom geef ik je 7 handige tips over hoe je zelf een landingspagina succesvol opzet. Op die manier heb je de meeste kans op leads, conversie en meer naamsbekendheid!

Tip 1: Zorg voor een pakkende titel

Iedereen die is opgegroeid met kranten of roddelbladen weet dat een pakkende titel enorm belangrijk is. De titel is namelijk de plek waar een groot gedeelte van je bezoekers bepaald: “haak ik af of lees ik verder?”. Een goede titel vertelt de bezoekers wat je doet en (nog belangrijker) wat jij voor ze kunt doen.

Dus denk goed na over wat jij in je titel kan zetten om je bezoeker zo goed mogelijk aan te spreken. Weet wie je klant precies is en hoe je deze het beste kunt aanspreken. Speel in op problemen die je voor ze kunt oplossen – de dingen waar hij wakker van ligt – en hoe jij ze het beste kunt helpen.

Tip 2: Call-to-action buttons zijn duidelijk zichtbaar

Voeg een CTA-button toe aan de landingspagina, die direct de aandacht trekt. Het liefst in een goed opvallende kleur. De bezoeker hoeft niet te zoeken. Hiermee geef je direct aan waar de focus moet liggen van bezoeker.

Heb je veel informatie op de pagina staan, herhaal de CTA-button diverse keren op de pagina. Zet hem ook direct bovenaan de pagina, dan hoeven bezoekers niet naar beneden te scrollen om je buttons te zien.
Een succesvolle landingspagina die leads oplevert heeft maar een doel

Tip 3: Een succesvolle landingspagina heeft maar 1 doel

Maar dit is toch vanzelfsprekend? Helaas. Ervaring leert dat dit niet altijd zo vanzelfsprekend is. Enthousiast als we zijn, willen we vaak teveel vertellen, zijn niet consequent in onze woordkeuzes en zetten meerdere doelen op dezelfde landingspagina.

Hou het overzichtelijk en zorg voor zo min mogelijk ruis. Zijn er teksten, blokken of afbeeldingen die niet direct aansluiten bij je campagne? Haal ze dan weg. Hou het simpel. Wees duidelijk en behoud de focus naar het doel dat je voor ogen hebt. Eén doel, één call-to-action.

Tip 4: Hou het kort en krachtig

Je hebt maar weinig tijd om je boodschap over te brengen. Maak dus geen superlange lappen tekst. Maar verdeel het in korte stukken. Zorg ervoor dat je teksten activerend zijn en stap voor stap de bezoeker overtuigen.

Schrijf een duidelijke intro, gebruik relevante bullet points om je aanbod te onderbouwen en plaats een super simpel contactformulier. Namelijk alleen de gegevens die jij écht nodig hebt. Bijvoorbeeld de bedrijfsnaam of locatie van een klant heb je niet nodig, als ze een e-book willen downloaden. Wel de naam van de bezoeker en zijn e-mailadres.

Tip 5: Zet de voordelen uiteen en voldoe aan de verwachting

In je advertentie lok je de bezoeker met een voordeel. Op je landingspagina kun nog meer voordelen noemen en deze bevestigingen met “social proof” (reviews, quotes of referenties). Zorg dat je de “what’s in it for me“-vraag kunt beantwoorden.

Geen lijsten vol specificaties, maar focus op concrete voordelen. Denk aan zinnen die starten met: “Je houdt eindelijk tijd over doordat onze…”, “Je bespaart geld dankzij onze…”.
Een succesvolle landingspagina zet bezoekers om naar klanten

Tip 6: Gebruik sprekend beeldmateriaal

Het gezegde is er niet voor niets “Een afbeelding zegt meer dan duizend woorden”. Of natuurlijk videomateriaal!

Gebruik interessante en relevante afbeeldingen die het aanbod ondersteunen. Bijvoorbeeld: de cover van een e-book, de eerste slide van een presentatie en/of een voorbeeld van je product of dienst. Heb je geen beeldmateriaal? Kijk dan of je gebruik kunt maken van rechtenvrije stockafbeeldingen die bij jou en je merk passen.

Tip 7: Hoe weet je of jouw landingspagina succesvol is? Meten is weten!

Er is geen zwart of wit, geen one-size-fits-all succesformule, ook niet voor websites die in dezelfde branche of markt actief zijn. Zelfs niet met dezelfde producten of diensten. Weet dat er altijd een onderscheidend vermogen, type klant, gevoel en meer dat bepalend is. Dat zorgt er voor dat iets wel of niet lukt.

En ookal zegt je onderbuikgevoel dat je het goed hebt aangepakt, is dit dan ook écht zo? Met Google Analytics meet je exact of jouw landingspagina succesvol is of niet. Stuur bij waar nodig is voor beter resultaat van je online marketing.

De basis vraag die jij jezelf hierbij stelt is: “Hoeveel mensen komen er op de landingspagina en hoeveel mensen maken er gebruik van de call-to-action?”. Hoe groter het aantal mensen dat doorklikt, hoe beter. Stel je landingspagina bij met slechts een of twee elementen per keer. Anders weet je niet waardoor het verschil in resultaat veroorzaakt wordt. Op deze manier kun je de landingspagina’s doelgericht bijsturen.

Hulp nodig bij het opzetten van een landingspagina?

Al de bovenstaande elementen samen zorgen voor een krachtig converterende en succesvolle landingspagina. En dat is uiteindelijk wat je wil!

Maar merk je dat je toch wat hulp kan gebruiken bij het opzetten van een landingspagina? Dan help ik je hier graag bij. Als marketingcoach kan ik je leren om dit zelf te doen voor jouw website. Of je laat het opzetten van landingspagina’s aan mij over.  Voor verschillende klanten heb ik al diverse verkooppagina’s opgezet om de vindbaarheid te vergroten, meer leads te krijgen of een complete promotiecampagne voor de verkoop van een product of dienst.

Een succesvolle landingspagina die je leads oplevert
Een succesvolle landingspagina die je leads oplevert bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Social media contentkalender 2023-2024

Steek je veel tijd en energie in je social media, maar merk je dat het niets oplevert?

Elke keer is het weer een uitdaging om content te verzinnen voor je social media posts. Maar onder de streep krijg je hoogstens een paar likes. En dat kan best frustrerend zijn.

Stel je eens voor dat je nooit meer zonder inspiratie zit voor je posts. Omdat je een kant-en-klaar contentplan hebt, gebaseerd op een bewezen marketingstrategie. Waarmee je waardevolle content kan bedenken in een handomdraai. Zou dat niet heerlijk zijn?
9 Shares
Pin3
Share6
Share
WhatsApp
Tweet