Landingspagina die leads oplevert heeft slechts 1 doel

Een succesvolle landingspagina die je leads oplevert

First things first: wat is een landingspagina, waarom heb je die nodig en wanneer is die landingspagina succesvol? Het korte antwoord hierop is dat het een taakgerichte pagina op je website is. Hier wordt specifiek verkeer naartoe gestuurd door middel van een advertentie of promotiecampagne dat slechts één doel heeft: jouw doel!

Je kunt bezoekers natuurlijk richting je homepage sturen, maar wanneer je een advertentie plaatst is het veel beter om de bezoeker naar een specifieke landingspagina te sturen. Denk aan een link op een luchtballon, boek, brochure, radio commercial, Adwords advertentie of Facebook banner.

Een landingspagina maken is daarom hét middel om potentiële klanten tot actie over te laten gaan. Een helder geformuleerde boodschap helpt de bezoeker begrijpen wat hij kan doen. Als de tekst de bezoeker direct aanspreekt, krijgt hij het gevoel dat het hem om draait. En doordat je landingspagina volledig aansluit bij je advertentie hoeft je bezoeker niet na te denken of te zoeken. Het resultaat: minder bezoekers die afhaken en meer bezoekers die de boodschap daadwerkelijk gaan lezen.
Welke soorten er zijn en waar je aan moet denken om een landingspagina succesvol te maken, lees je hieronder in mijn tips.

Waar moet een goede landingspagina aan voldoen?

De opzet van een landingspagina kan voor verschillende doelen worden opgezet. Aan de hand daarvan kun je ook bepalen of een landingspagina succesvol is.

Bedenk daarom vooraf: waarom wil je een landingspagina maken? Welke media, kanaal of type verkeer wil je op je pagina binnenkrijgen? Afhankelijk van deze gekozen kanalen – organisch zoeken (SEO), Google Adverteren (SEA), Social media sharing of adverteren – geven ze vorm aan de inhoud en opzet van je pagina.

Over het algemeen zijn er 4 soorten landingspagina’s die je kunt inzetten:

1. de homepagina is de meest bekende landingspagina

Laat ik beginnen met de meest voorkomende landingspagina die iedereen wel kent, namelijk de homepagina.
Aangezien een homepagina van een website vaak ontworpen is om bezoekers naar diverse relevante (sub)pagina’s te leiden, is het direct ook de minst effectieve vorm. Het geeft meestal een “beknopt” overzicht weer van wat men op de website kan verwachten. Je leert het bedrijf kennen, weet welke diensten of producten ze aanbieden en ziet het laatste nieuws.

Hierdoor is er veel afleiding voor een potentiële klant en er zijn vaak tientallen links die hem kunnen laten “verdwalen”. Daarom is het beter om een website bezoeker direct daar terecht te laten komen waar een prospect kan converteren naar een lead. Dat is het uiteindelijke doel.

Verwijs bezoekers liever door naar een pagina die ingericht is voor dat specifieke product of die dienst. Een homepagina is nu eenmaal niet effectief genoeg om te gebruiken voor een online marketing campagne. Als bonus kun je perfect analyseren wat je advertentie oplevert.

2. De email verzamelpagina

De bedoeling van deze landingspagina is om e-mailadressen verzamelen voor een mailinglijst van mogelijke klanten (lead generation). Om bezoekers zover te krijgen dat ze hun mailadres achterlaten, worden vaak gratis whitepapers of e-books beloofd. Maar een korting kan natuurlijk ook.

En aangezien er geen verdere overtuiging van de bezoeker nodig is, wordt deze landingspagina bijna volledig gestript van navigatiemogelijkheden. Er is veel witruimte, met liefst een kort en bondig formulier. Daaronder een duidelijke knop om je gegevens te versturen.
Het bijkomende voordeel van deze pagina is dat je vertrouwen kunt opbouwen door het geven van waardevolle informatie voor de bezoeker. Hierdoor krijgt hij of zij een goed gevoel over jou en jouw bedrijf.
Taakgerichte pagina om emailadressen te verzamelen

3. De verkooppagina

Voorbeeld verkoop landingspagina

Op een verkooppagina heeft elke zin als hoofddoel om de lezer de volgende zin te laten lezen. Vaak worden hierop beloftes gedaan die te goed lijken om waar te zijn, die je gewoonweg niet kán en mág missen!

Door de perfect uitgekiende teksten wordt de lezer als het ware naar binnen gezogen. Dit soort landingspagina’s kunnen erg lang zijn, waarbij de lezer steeds drie keuzes heeft:
  1. Verder lezen (scrollen)
  2. Wegwezen (pagina afsluiten)
  3. Het product of de dienst bestellen. De call-to-action button keert vaak in verschillende varianten terug op de pagina.

Ideaal voor gebruik bij directe verkoop van een product, event of een heel speciale aanbieding die je nergens anders krijgt.

4. De productinformatie pagina

Landingspagina’s voor productinformatie ken je voornamelijk van de bekende fabrikanten, zoals Apple of Philips. Je vindt er alle informatie over het product, vaak nog voordat het product echt op de markt is. En soms is het niet eens mogelijk om het product op die pagina te bestellen.

Productinformatie pagina’s zijn meestal een apart onderdeel van de bestaande website. Maar vergis je niet, dit is géén standaard productpagina van een webshop. Wel kun je vanaf deze pagina naar het specifieke product verwijzen.

Deze pagina is speciaal opgezet alsook geoptimaliseerd voor de vindbaarheid in Google van een product. Je kunt er veel meer informatie op kwijt en bepaalde functionaliteiten extra uitlichten.

Sonos voorbeeld productinformatie pagina

Wil je online beter vindbaar & zichtbaar zijn?

Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe

Tips voor een succesvolle landingspagina

De beste keuze voor het type landingspagina hangt helemaal af van je doel, je doelgroep, het product en je bedrijf.

Maar in de meeste gevallen is zal je dit wel duidelijk worden na het lezen van het voorgaande stuk. Waar je hem ook voor wilt inzetten, het is belangrijk om te beseffen dat een landingspagina maken niet 123 gaat. Elk element (tekst, afbeelding, button, witruimte enz) heeft invloed op de uiteindelijke beslissing van de gebruiker: druk ik op die knop of niet.

Als je een succesvolle landingspagina wil maken moet de pagina minimaal aan de volgende eisen voldoen:

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik geef je daarom 7 handige tips. Zo leer je hoe jij een landingspagina succesvol opzet, voor de meeste kans op leads, conversie en meer naamsbekendheid!

Tip 1: Zorg voor een pakkende titel

Iedereen die is opgegroeid met kranten of roddelbladen weet dat een pakkende titel enorm belangrijk is. De titel is namelijk de plek waar een groot gedeelte van je bezoekers bepaald: “haak ik af of lees ik verder?”. Een goede titel vertelt de bezoekers wat je doet en (nog belangrijker) wat jij voor ze kunt doen.

Dus denk goed na over wat jij in je titel kan zetten om je bezoeker zo goed mogelijk aan te spreken. Weet wie je klant precies is en hoe je deze het beste kunt aanspreken. Speel in op problemen die je voor ze kunt oplossen – de dingen waar hij wakker van ligt – en hoe jij ze het beste kunt helpen.

Tip 2: Call-to-action buttons zijn duidelijk zichtbaar

Voeg een CTA-button toe aan de landingspagina, die direct de aandacht trekt. Het liefst in een goed opvallende kleur. De bezoeker hoeft niet te zoeken. Hiermee geef je direct aan waar de focus moet liggen van bezoeker.

Heb je veel informatie op de pagina staan, herhaal de CTA-button diverse keren op de pagina. Zet hem ook direct bovenaan de pagina, dan hoeven bezoekers niet naar beneden te scrollen om je buttons te zien.
Landingspagina die leads oplevert heeft slechts 1 doel

Tip 3: Een succesvolle landingspagina heeft maar 1 doel

Dit is toch vanzelfsprekend zul je denken. Ervaring leert helaas dat dit niet altijd zo vanzelfsprekend is. Enthousiast als we zijn, willen we vaak teveel vertellen, zijn niet consequent in onze woordkeuzes en zetten meerdere doelen op dezelfde landingspagina.

Hou het overzichtelijk en zorg voor zo min mogelijk ruis. Zijn er teksten, blokken of afbeeldingen die niet direct aansluiten bij je campagne? Haal ze dan weg. Hou het simpel. Wees duidelijk en behoud de focus naar het doel dat je voor ogen hebt. Eén doel, één call-to-action.

Tip 4: Hou het kort en krachtig

Je hebt maar weinig tijd om je boodschap over te brengen. Maak dus geen superlange lappen tekst. Maar verdeel het in korte stukken. Zorg ervoor dat je teksten activerend zijn en stap voor stap de bezoeker overtuigen.

Schrijf een duidelijke intro, gebruik bullet points om je aanbod te onderbouwen en plaats een kort en relevant contactformulier.

Tip 5: Zet de voordelen uiteen en voldoe aan de verwachting

In je advertentie lok je de bezoeker met een voordeel. Op je landingspagina kun nog meer voordelen noemen en deze bevestigingen met “social proof” (reviews, quotes of referenties). Zorg dat je de “what’s in it for me“-vraag kunt beantwoorden.

Geen lijsten vol specificaties, maar focus op concrete voordelen. Denk aan zinnen die starten met: “Je houdt eindelijk tijd over doordat onze…”, “Je bespaart geld dankzij onze…”.
Een succesvolle landingspagina zet bezoekers om naar klanten

Tip 6: Gebruik sprekend beeldmateriaal

Het gezegde is er niet voor niets “Een afbeelding zegt meer dan duizend woorden”. Of natuurlijk videomateriaal!

Gebruik interessante en relevante afbeeldingen die het aanbod ondersteunen. Bijvoorbeeld: de cover van een e-book, de eerste slide van een presentatie en/of een voorbeeld van je product of dienst. Heb je geen beeldmateriaal? Kijk dan of je gebruik kunt maken van rechtenvrije stockafbeeldingen die bij jou en je merk passen.

Tip 7: Hoe weet je of jouw landingspagina succesvol is? Meten is weten!

Er is geen zwart of wit, geen one-size-fits-all succesformule, ook niet voor websites die in dezelfde branche of markt actief zijn. Zelfs niet met dezelfde producten of diensten. Weet dat er altijd een onderscheidend vermogen, type klant, gevoel en meer dat bepalend is. Dat zorgt er voor dat iets wel of niet lukt.

En ookal zegt je onderbuikgevoel dat je het goed hebt aangepakt, is dit dan ook écht zo? Met Google Analytics meet je exact of jouw landingspagina succesvol is of niet. Stuur bij waar nodig is voor beter resultaat van je online marketing.

De basis vraag die jij jezelf hierbij stelt is: “Hoeveel mensen komen er op de landingspagina en hoeveel mensen maken er gebruik van de call-to-action?”. Hoe groter het aantal mensen dat doorklikt, hoe beter. Stel je content bij met slechts een of twee elementen per keer. Anders weet je niet waardoor het verschil in resultaat veroorzaakt wordt. Op deze manier kun je de landingspagina’s doelgericht bijsturen.

Met mijn website analyse krijg je deze cijfers en nog veel meer handige informatie over je bezoekers boven water.

Hulp nodig bij het opzetten van een landingspagina?

Al de bovenstaande elementen samen zorgen voor een krachtig converterende en succesvolle landingspagina. En dat is uiteindelijk wat je wil!

Maar merk je dat het opzetten van zo’n pagina je toch wat moeilijker afgaat, plan dan een afspraak in mijn online agenda of bel +31 (0) 6 173 50 824. Ik help je graag om een succesvolle landingspagina voor jouw promotiecampagne op te zetten die bezoekers omzet naar klanten.

Een succesvolle landingspagina die je leads oplevert
Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste?

Doe mee met het gesprek, deel jouw mening.
8 Shares
Pin2
Share6
Share
WhatsApp
Tweet