First things first: wat is een landingspagina, waarom heb je die nodig en wanneer is die landingspagina succesvol? Het korte antwoord hierop is dat het een taakgerichte pagina op je website is met slechts één doel. Namelijk jouw doel!
Je kunt bezoekers natuurlijk richting je homepage sturen. Maar wanneer je een advertentie plaatst – of een andere promotiecampagne hebt lopen – is het veel beter om de bezoeker naar een specifieke landingspagina te sturen. Denk aan een link op een luchtballon, boek, brochure, radio commercial, Adwords advertentie of Facebook banner.
Waar moet een succesvolle landingspagina aan voldoen?
De opzet van een landingspagina kan voor verschillende doelen worden opgezet. Aan de hand daarvan kun je ook bepalen of een landingspagina succesvol is.
Over het algemeen zijn er 4 soorten landingspagina's die je kunt inzetten:
1. Homepage als landingspagina om bezoekers door te verwijzen
Hierdoor is er veel afleiding voor een potentiële klant en er zijn vaak tientallen links die hem kunnen laten “verdwalen”. Daarom is het beter om een website bezoeker direct daar terecht te laten komen waar een prospect kan converteren naar een lead. Dat is het uiteindelijke doel.
Verwijs bezoekers liever door naar een pagina die ingericht is voor dat specifieke product of die dienst. Een homepagina is nu eenmaal niet effectief genoeg om te gebruiken voor een online marketing campagne. Als bonus kun je perfect analyseren wat je advertentie oplevert.
2. Email verzamelpagina om leads te genereren
De bedoeling van deze landingspagina is om e-mailadressen te verzamelen voor een mailinglijst van mogelijke klanten (lead generation). Om bezoekers zover te krijgen dat ze hun mailadres achterlaten, worden vaak gratis whitepapers of e-books beloofd. Maar een korting kan natuurlijk ook.
Het bijkomende voordeel van deze lead genererende pagina is dat je vertrouwen kunt opbouwen door het geven van waardevolle informatie aan de bezoeker. Hierdoor krijgt hij of zij een goed gevoel over jou en je bedrijf.
3. Verkooppagina om een product of dienst te verkopen
Op een verkooppagina heeft elke zin als hoofddoel om de lezer de volgende zin te laten lezen. Vaak worden hierop beloftes gedaan die te goed lijken om waar te zijn, die je gewoonweg niet kán en mág missen!
Door de perfect uitgekiende teksten wordt de lezer als het ware naar binnen gezogen. Omdat de teksten op deze landingspagina relevant zijn en de bezoeker persoonlijk aanspreken, krijgt hij het gevoel dat het hem om draait. Daarom kunnen dit soort landingspagina’s soms erg lang worden.
- Verder lezen (scrollen)
- Wegwezen (pagina afsluiten)
- Het product of de dienst bestellen. De call-to-action button keert vaak in verschillende varianten terug op de pagina.
4. Productpagina om informatie over een product te geven
Productinformatie pagina’s zijn meestal een apart onderdeel van de bestaande website. Maar vergis je niet, dit is géén standaard productpagina van een webshop. Wel kun je vanaf deze pagina naar het specifieke product verwijzen.
Deze pagina is speciaal opgezet alsook geoptimaliseerd voor de vindbaarheid in Google van een product. Met de bedoeling om er meer rand informatie op te delen en bepaalde functionaliteiten te belichten.
Wil je online beter vindbaar & zichtbaar zijn?
Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe
Waar moet een landingspagina aan voldoen?
Aangezien je nu weet welk soort pagina’s er zijn, wil je er uiteraard mee aan de slag. En dan komt de volgende vraag: waar moet een landingspagina aan voldoen. Waarbij de keuze voor het type landingspagina in eerste instantie afhangt van je doel, je doelgroep, het product en je bedrijf.
Doordat je het voorgaande stuk hebt gelezen, zal dit al een meer duidelijk zijn geworden. Maar je moet je ook beseffen dat een een landingspagina maken niet 123 gaat. Want elk element (tekst, afbeelding, button, witruimte enz) heeft invloed op de uiteindelijke beslissing van de gebruiker: druk ik op die knop of niet.
Als je een succesvolle landingspagina wil maken, moet de pagina minimaal aan de volgende eisen voldoen:
- titel
- subtitel
- het product (of de dienst) zelf
- cta (call-to-action)
- voordelen
- reviews van klanten
- trust logo’s / keurmerken
Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom geef ik je 7 handige tips over hoe je zelf een landingspagina succesvol opzet. Op die manier heb je de meeste kans op leads, conversie en meer naamsbekendheid!
Tip 1: Zorg voor een pakkende titel
Iedereen die is opgegroeid met kranten of roddelbladen weet dat een pakkende titel enorm belangrijk is. De titel is namelijk de plek waar een groot gedeelte van je bezoekers bepaald: “haak ik af of lees ik verder?”. Een goede titel vertelt de bezoekers wat je doet en (nog belangrijker) wat jij voor ze kunt doen.
Dus denk goed na over wat jij in je titel kan zetten om je bezoeker zo goed mogelijk aan te spreken. Weet wie je klant precies is en hoe je deze het beste kunt aanspreken. Speel in op problemen die je voor ze kunt oplossen – de dingen waar hij wakker van ligt – en hoe jij ze het beste kunt helpen.
Tip 2: Call-to-action buttons zijn duidelijk zichtbaar
Voeg een CTA-button toe aan de landingspagina, die direct de aandacht trekt. Het liefst in een goed opvallende kleur. De bezoeker hoeft niet te zoeken. Hiermee geef je direct aan waar de focus moet liggen van bezoeker.
Tip 3: Een succesvolle landingspagina heeft maar 1 doel
Maar dit is toch vanzelfsprekend? Helaas. Ervaring leert dat dit niet altijd zo vanzelfsprekend is. Enthousiast als we zijn, willen we vaak teveel vertellen, zijn niet consequent in onze woordkeuzes en zetten meerdere doelen op dezelfde landingspagina.
Tip 4: Hou het kort en krachtig
Je hebt maar weinig tijd om je boodschap over te brengen. Maak dus geen superlange lappen tekst. Maar verdeel het in korte stukken. Zorg ervoor dat je teksten activerend zijn en stap voor stap de bezoeker overtuigen.
Schrijf een duidelijke intro, gebruik relevante bullet points om je aanbod te onderbouwen en plaats een super simpel contactformulier. Namelijk alleen de gegevens die jij écht nodig hebt. Bijvoorbeeld de bedrijfsnaam of locatie van een klant heb je niet nodig, als ze een e-book willen downloaden. Wel de naam van de bezoeker en zijn e-mailadres.
Tip 5: Zet de voordelen uiteen en voldoe aan de verwachting
In je advertentie lok je de bezoeker met een voordeel. Op je landingspagina kun nog meer voordelen noemen en deze bevestigingen met “social proof” (reviews, quotes of referenties). Zorg dat je de “what’s in it for me“-vraag kunt beantwoorden.
Tip 6: Gebruik sprekend beeldmateriaal
Gebruik interessante en relevante afbeeldingen die het aanbod ondersteunen. Bijvoorbeeld: de cover van een e-book, de eerste slide van een presentatie en/of een voorbeeld van je product of dienst. Heb je geen beeldmateriaal? Kijk dan of je gebruik kunt maken van rechtenvrije stockafbeeldingen die bij jou en je merk passen.
Tip 7: Hoe weet je of jouw landingspagina succesvol is? Meten is weten!
Er is geen zwart of wit, geen one-size-fits-all succesformule, ook niet voor websites die in dezelfde branche of markt actief zijn. Zelfs niet met dezelfde producten of diensten. Weet dat er altijd een onderscheidend vermogen, type klant, gevoel en meer dat bepalend is. Dat zorgt er voor dat iets wel of niet lukt.
En ookal zegt je onderbuikgevoel dat je het goed hebt aangepakt, is dit dan ook écht zo? Met Google Analytics meet je exact of jouw landingspagina succesvol is of niet. Stuur bij waar nodig is voor beter resultaat van je online marketing.
De basis vraag die jij jezelf hierbij stelt is: “Hoeveel mensen komen er op de landingspagina en hoeveel mensen maken er gebruik van de call-to-action?”. Hoe groter het aantal mensen dat doorklikt, hoe beter. Stel je landingspagina bij met slechts een of twee elementen per keer. Anders weet je niet waardoor het verschil in resultaat veroorzaakt wordt. Op deze manier kun je de landingspagina’s doelgericht bijsturen.
Al de bovenstaande elementen samen zorgen voor een krachtig converterende en succesvolle landingspagina. En dat is uiteindelijk wat je wil!
Maar merk je dat je toch wat hulp kan gebruiken bij het opzetten van een landingspagina? Dan help ik je hier graag bij. Als marketingcoach kan ik je leren om dit zelf te doen voor jouw website. Of je laat het opzetten van landingspagina’s aan mij over. Voor verschillende klanten heb ik al diverse verkooppagina’s opgezet om de vindbaarheid te vergroten, meer leads te krijgen of een complete promotiecampagne voor de verkoop van een product of dienst.
Hulp nodig bij het opzetten van een landingspagina?