Hoe kan je meer klanten aantrekken voor je bedrijf als ZZP-er?

Hoe trek ik meer klanten aan en kan ik als bedrijf opvallen?

Voordat ik meteen duik in het onderwerp “meer klanten aantrekken” en hoe je dit kan aanpakken. Wil ik eerst even benadrukken dat het runnen van je bedrijf heel pittig kan zijn. Niet alleen vergt het moed en doorzettingsvermogen maar ook een rotsvast geloof in jezelf en het bestaansrecht van je bedrijf. Want het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Ondanks wat veel mensen soms denken...

Geloof mij, na meer dan 10 jaar ondernemer te zijn, besef ik dit maar al te goed. Ondernemen is een achtbaan met ups én downs. Tijd dus voor een reality check.

Want steeds vaker komen dezelfde problemen tijdens mijn coaching gesprekken naar voren. Vooral wanneer het gaat over klanten werven en jezelf goed in de markt zetten. Dit zijn belangrijke fouten die veel ondernemers maken. Fouten die een behoorlijke impact hebben; op hun social media engagement, verkoop en algehele succes.

Daarom ga ik in deze driedelige blogserie over klanten aantrekken enkele harde waarheden met je delen. Niet van die heppie de peppie verhalen of rooskleurige nonsens waar je niets mee kan. Maar belangrijke dingen die je beter vooraf kan weten, wil je klanten aantrekken. Waardoor je beter kan richten en altijd de roos raakt.

Let’s go!

Laat ik even heel direct zijn...

Het draait niet om jou!

Dit is een van de belangrijkste dingen waarvan ik zie dat het misgaat. De tijd dat het draaide om het platte product of de dienst die jij aanbiedt is allang voorbij. Want het draait namelijk niet om jou. Maar om het gevoel dat je iemand geeft. Het effect dat je op het leven van je klant hebt. Waarom zouden anders miljoenen mensen 10 euro uitgeven voor een kopje koffie bij een Starbucks? Als ze op een andere plek een koffie voor slechts een euro vijftig kunnen kopen? 😉⁠

Ja, het starten van een bedrijf vereist veel van je. Maar naarmate je groeit en een vaste positie op de markt inneemt, mag je een heel belangrijk ding niet vergeten. Namelijk het feit dat je de focus legt op jouw ideale klant

Volg je mij al langer, dan weet je dat ik altijd aankaart hoe belangrijk het is dat je weet tegen WIE je het hebt. Dat je jouw ideale klant door en door moet kennen. Net als je BFF (best friend forever). Waardoor je klanten kan aantrekken waar jij zo happy van wordt. Op de juiste manier. Met teksten en beeldmateriaal dat bij ze past.

Het aantrekken van nieuwe klanten en opdrachtgevers kan best lastig zijn

Ik weet hoe frustrerend het kan zijn. Als ondernemer wil je natuurlijk niets liever dan opvallen met je bedrijf tussen alle concurrentie. Want je wilt zoveel mogelijk nieuwe klanten werven en bestaande klanten behouden. En dan is het erg verleidelijk om jezelf in de schijnwerpers te zetten met wat jou zo bijzonder maakt. Waarom jouw aanbod zo anders, uniek en waardevol is.

Hoewel het enorm BELANGRIJK is om je expertise te delen en wat jou onderscheidt. Is dit ook meteen het probleem…

Vaak zie ik ondernemers zoveel over zichzelf in hun communicatie stoppen, dat het lijkt alsof ze hun ideale klant vergeten zijn.  De balans is zoek. Al snel worden hun websites, posts op sociale media en marketing één gigantisch reclamebord. Waarmee ze laten zien hoe geweldig ze wel niet zijn.

Maar het kan nog erger! Tegenwoordig zijn er zoveel ondernemers die elkaar proberen te “overtroeven”… Waardoor de online wereld een pot vol hard geschreeuw en borstklopperij is geworden. Met als gevolg dat het potentiële klanten overweldigt en ze afschrikt.

Laat ik je een geheimpje verklappen; je hoeft echt niet harder te schreeuwen, wil je opvallen met je bedrijf en klanten aantrekken. 

Wil je effectief, blijvend klanten werven voor je bedrijf?

Leg dan de focus op je ideale klant. En richt je communicatie op die klant. In plaats van dat jij jezelf in het middelpunt zet.

Welk effect dit kan hebben, leg ik je graag uit aan de hand van een voorbeeld uit de praktijk… 

Een tijd terug heb ik verschillende copywriters geïnterviewd. Ik heb de kandidaten verzocht om vooraf een paar vragen te beantwoorden. Alsook mij meer informatie te sturen over hun ervaring, enz.

Terwijl ik de ene na de andere e-mail doorlas, weet je wie mij toen het meest opviel? Dat was niet degene die lovende referenties had. Ook niet de persoon die pochte met welke bedrijven ze al had gewerkt of hoe vaak haar werk gepubliceerd was. Nee nee. Het was degene die zich richtte op hoe ze MIJ, mijn bedrijf en mijn klanten kon helpen.

Uit haar e-mail kwam duidelijk naar voren dat zij zich had verdiept in mijn bedrijf. Ze vertelde waarom ze zich verbonden voelde met mijn denkwijze. Wat we eventueel SAMEN konden betekenen voor ONZE klanten. Hoe we meer impact konden maken als een team. Maar ook dat zij graag meer zou willen horen over mijn eigen zakelijke doelen. Hoe ik een eventuele gezamenlijke toekomst zie.

Raad eens met wie ik als eerste contact heb opgenomen? (Dit is een no brainer toch?) 😉

Dat wil niet zeggen dat vaardigheden en ervaring er niet toe doen – dat doet het zeker. Zelf probeer ik ook altijd de beste persoon voor een specifieke opdracht te selecteren. Maar wanneer je eerst iemands aandacht trekt door te focussen op hun behoefte… Dan kan dit een wereld van verschil maken.

Klanten werven als zzp-er voor je bedrijf

Focus je op JOUW ideale klant en je bedrijf zal meteen opvallen in de menigte

Hierbij is het van belang dat deze focus op je klant, meer omvat dan de boodschap die je wilt vertellen. Onthoud dit! Het gaat erom dat je jouw merk gaat zien door de ogen van de klanten die je wilt aantrekken. Van je huisstijl kleuren tot de afbeeldingen die je gebruikt en de tone-of-voice van al je teksten. Of dat nu op social media is, je website, een product brochure of je winkel/salon.

Meer klanten aantrekken? Ga in hun schoenen staan!

Verdiep je in jouw klant en kijk dan nog eens kritisch naar je website, sociale media en marketing. Bekijk elk stukje door de ogen van jouw ideale klant:

Wanneer je een merk creëert dat je potentiële klanten écht aanspreekt (op elk moment tijdens de klantreis), doe je meer dan alleen aandacht trekken. Op die manier ga je echte fans creëren voor je bedrijf – die steeds opnieuw terugkomen voor meer! 

Dus in plaats van jezelf zo flitsend en chique mogelijk uit te laten zien, ga je het omdraaien. Werk vanuit de noden, pijnpunten en wensen van je klant. Ga het gesprek aan, zorg voor herkenning en verbinding. 

Je zult versteld staan van het verschil dat dit maakt!

In het volgende deel van deze driedelige serie over klanten aantrekken heb ik het over mindset. Dé reden waarom veel ondernemers zichzelf en het succes van hun bedrijf in de weg staan.

ps. Wil je dieper ingaan op hoe jij meer klanten kan werven voor jouw bedrijf? Doe dan mee met de zichtbaarheidsworkshop! Hier leer je in 3 simpele stappen hoe je moeiteloos die klanten kan aantrekken waar jij zo happy van wordt.
Hoe trek ik meer klanten aan en kan ik als bedrijf opvallen?
Hoe trek ik meer klanten aan en kan ik als bedrijf opvallen? bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Social media contentkalender 2023-2024

Steek je veel tijd en energie in je social media, maar merk je dat het niets oplevert?

Elke keer is het weer een uitdaging om content te verzinnen voor je social media posts. Maar onder de streep krijg je hoogstens een paar likes. En dat kan best frustrerend zijn.

Stel je eens voor dat je nooit meer zonder inspiratie zit voor je posts. Omdat je een kant-en-klaar contentplan hebt, gebaseerd op een bewezen marketingstrategie. Waarmee je waardevolle content kan bedenken in een handomdraai. Zou dat niet heerlijk zijn?
6 Shares
Pin5
Share1
Share
WhatsApp
Tweet