Hoe creeer je een krachtige merkboodschap die je doelgroep raakt

Hoe creëer je een krachtige merkboodschap die je doelgroep raakt

Een sterke merkboodschap is als een magneet: het trekt jouw doelgroep aan en helpt om de juiste snaar te raken zodat je ze dicht bij je kan houden. Het helpt je op te vallen tussen alle andere merken en maakt jouw merk onvergetelijk. Maar hoe maak je zo'n sterke boodschap van je merk? Een die echt aansluit bij jouw unieke merk en je publiek inspireert om actie te ondernemen?

In deze blog ga ik dit stap voor stap uitleggen en laat je zien hoe je een merkboodschap maakt die opvalt. Net zoals die ene kleurrijke paraplu tussen alle grijze en zwarte paraplu’s op een regenachtige dag. Een boodschap die een sterke band opbouwt met je publiek. Eentje die jouw merk laat stralen in de drukke wereld van marketing en communicatie. 

Wat is een merkboodschap?

Een merkboodschap is eigenlijk een korte, krachtige boodschap die jouw bedrijf of product op een duidelijke manier omschrijft. Het is als het ware de essentie van wat je wilt vertellen aan je klanten. 

Met een goede merkboodschap laat je zien waar je bedrijf voor staat en wat je uniek maakt. Het is als een soort slogan of motto waarmee je de aandacht van mensen trekt en ze nieuwsgierig maakt naar wat je te bieden hebt. Het doel is om een blijvende indruk achter te laten, zodat mensen je onderneming herinneren en eerder voor jou kiezen dan voor een concurrent. Dus eigenlijk is een merkboodschap een kort en krachtig stukje tekst waarmee je jouw bedrijf op een positieve manier in de schijnwerpers zet!

Waarom is het belangrijk om een heldere boodschap van je merk te hebben?

Een heldere formulering van wie je bent, wat je doet en hoe je dat doet, zorgt voor een vloeiende, consistente communicatie over jouw bedrijf. Door eenvoudige, duidelijke en gemakkelijk te onthouden teksten te gebruiken, wordt jouw stem onmiskenbaar. Of je nu aan de slag gaat met de homepage van je website, een verkoopbrochure of een productverpakking, de kern van je merkboodschap is de betrouwbare basis. Hiermee zorg je dat elke communicatie-uiting nauwkeurig is en daardoor effectief.

Een heldere boodschap van je merk is om diverse redenen van groot belang:

Al met al is een heldere boodschap van je merk essentieel voor het opbouwen van een sterk en herkenbaar merk, het aantrekken van klanten en het vergroten van je succes als ondernemer. Het helpt je om je doelgroep te bereiken, te raken en te overtuigen.

Wat is het verschil tussen een merkboodschap en een marketing boodschap?

Het verschil tussen een merkboodschap en een marketingboodschap ligt in hun focus en doel binnen het bedrijf en de communicatie naar de doelgroep.

Een merkboodschap is een overkoepelende boodschap die de essentie en waarden van het merk communiceert.

Het geeft in kernachtige bewoordingen weer waar het merk voor staat, wat het uniek maakt en wat klanten kunnen verwachten. Een merkboodschap is bedoeld om de identiteit en persoonlijkheid van het merk te versterken en een emotionele connectie met de doelgroep op te bouwen. Het helpt om de herkenbaarheid en het vertrouwen in het merk te vergroten.

Een marketingboodschap daarentegen is specifieker en gericht op het promoten van een product, dienst, aanbieding of actie van het bedrijf.

Het heeft als doel om direct een bepaalde actie of reactie van de doelgroep uit te lokken, zoals het aanschaffen van een product, het aanvragen van meer informatie of het bezoeken van een website. Een marketingboodschap kan tijdelijk zijn en kan variëren afhankelijk van de doelstellingen en campagnes van het bedrijf.

Uit welke elementen bestaat een heldere merkboodschap?

Een heldere merkboodschap wordt opgebouwd uit verschillende elementen die samen de kern van het merk vormen. Deze elementen helpen om de identiteit en positionering van het merk duidelijk te communiceren naar de doelgroep. De belangrijkste elementen van een merkboodschap zijn:

Kernwaarden

De fundamentele principes en overtuigingen die jouw merk kenmerken en waar het voor staat. Zie het als de normen en waarden die een mens heeft. Deze waarden geven richting aan het gedrag en de beslissingen van je merk.

Unique Selling Proposition (USP)

Het unieke voordeel of de specifieke eigenschap die jouw merk onderscheidt van de concurrentie. Het is wat je merk bijzonder en waardevol maakt voor de doelgroep.

Merkbelofte

De belofte die je merk doet aan je klanten. Het geeft aan wat klanten kunnen verwachten wanneer ze interactie hebben met je merk, en welke voordelen je ze te bieden hebt.

Merkpersoonlijkheid

De menselijke eigenschappen en karaktereigenschappen die aan jouw merk worden toegeschreven om het een unieke persoonlijkheid te geven. Hiermee wordt je merk meer herkenbaar alsook benaderbaar en kunnen klanten er een emotionele connectie mee maken.

Positionering

De unieke plek die je merk inneemt in de perceptie van de doelgroep ten opzichte van concurrenten. Het beschrijft hoe jouw merk zich onderscheidt en relevant is voor de doelgroep.

Merkverhaal

Het verhaal achter je merk dat de geschiedenis, missie, visie en waarden ervan vertelt. Dit verhaal helpt om de betekenis en betrokkenheid bij jouw merk te vergroten.

Tone of voice

De manier waarop jouw merk communiceert en zich uitdrukt naar de doelgroep. De tone of voice ofwel merkstem weerspiegelt de merkpersoonlijkheid en draagt bij aan de consistentie en herkenbaarheid van je merk.

Hoe kan ik mijn merkboodschap verwoorden?

Door deze elementen op een coherente en aantrekkelijke manier te combineren, ontstaat een heldere merkboodschap die de essentie van het merk communiceert en een positieve indruk achterlaat bij de doelgroep.

Een merkboodschap is geen slogan!

Veel mensen halen merkboodschappen en slogans (ook wel slagzinnen genoemd) door elkaar, maar ze hebben een andere betekenis. Een slogan is gewoon een manier om iedereen te laten zien wie je bent en waarvoor je staat. Maar het is juist je merkboodschap die het echte verhaal over jou en je merk vertelt.

Een slogan is een korte, aantrekkelijke zin die we vaak zien veranderen. Denk aan de leuke zinnen die je op tv ziet of hoort in reclames. Ze helpen ons om een merk of product te herinneren.

Aan de andere kant gaat een merkboodschap veel dieper dan dat. Het is een belangrijk verhaal over wat jouw merk is en waar het voor staat. Het is alsof het merk ons vertelt wat zijn diepste gedachten en gevoelens zijn. Deze merkboodschap blijft meestal hetzelfde omdat het laat zien wat jouw merk op lange termijn wil zijn en doen. Het helpt ons, de mensen die het merk gebruiken of kopen, om het merk beter te begrijpen en er vertrouwen in te hebben.

Dus, hoewel zowel slogans als merkboodschappen belangrijk zijn, vertellen ze elke een ander soort verhaal over je merk.

Voorbeelden van succesvolle merkboodschappen:

Laat ik eerst Nike als een voorbeeld nemen: Nike’s bekendste slogan is “Just Do It”. Dit is een korte, krachtige zin die gemakkelijk te onthouden is. Het roept een gevoel van actie en doorzettingsvermogen op, maar het zegt niet veel over wat Nike als merk precies is of waar het voor staat.

De merkboodschap van Nike is diepgaander. Het gaat over inspiratie en innovatie voor elke atleet ter wereld. Nike gelooft dat als je een lichaam hebt, je een atleet bent. Dit is een verhaal dat veel meer vertelt over wat Nike belangrijk vindt: iedereen in staat stellen om te sporten en hun potentieel te bereiken, ongeacht hun vaardigheden.

Dus, de slogan “Just Do It” is een manier om mensen te motiveren en ze te herinneren aan Nike, terwijl de merkboodschap van inspiratie en innovatie voor elke atleet ter wereld vertelt wie Nike werkelijk is en wat ze hopen te bereiken.

Merkboodschap voorbeeld van Nike
Voorbeeld merkboodschap van Dove

Dove - "Real Beauty":

Dove, met hun slogan ‘Real Beauty’, is een perfect voorbeeld van hoe een merkboodschap een revolutie kan teweegbrengen in een branche. Want Dove wilde meer doen dan alleen maar zeggen: “We hebben goede zeep”. Ze wilden een krachtige boodschap uitdragen over echte, natuurlijke schoonheid.

Dove’s merkboodschap is: schoonheid komt in alle soorten en maten, en het is belangrijk dat we onszelf omarmen zoals we zijn. Ze willen ons eraan herinneren dat schoonheid een bron van zelfvertrouwen moet zijn, en niet iets waar we ons zorgen over moeten maken.

Dit alles vatten ze samen in hun slogan ‘Real Beauty’. Dit is een korte, pakkende zin die we vaak horen in hun reclames. Het trekt onze aandacht en helpt ons om Dove te herinneren en te associëren met hun boodschap over echte schoonheid.

Dus, terwijl de slogan van Dove ons helpt om hun boodschap te herinneren, is het hun merkboodschap die het echte, diepe verhaal vertelt over wat Dove belangrijk vindt.

Hoe formuleer je een effectieve merkboodschap?

Nu je begrijpt wat een merkboodschap is en waarom het zo cruciaal is, vraag je je waarschijnlijk af: “En nu? Hoe begin ik?” Dat is een uitstekende vraag. Hieronder vind je een simpel stappenplan om je op weg te helpen bij het vormgeven van jouw merkboodschap.

1. Wie ben jij?

Start met een heldere beschrijving van wat jouw merk is en waar het voor staat. Dit omvat je merkwaarden, missie, visie en merkpersoonlijkheid. Beantwoord hiervoor de volgende vragen:

  • Hoe zou ik mijn merk in drie woorden beschrijven?
  • Wat zijn de kernwaarden die mijn bedrijf drijven?
  • Wat is mijn missie, het belangrijkste doel dat ik in de wereld wil bereiken?
  • Hoe ziet mijn visie voor de toekomst eruit?
  • Hoe zou ik persoonlijkheid van mijn merk beschrijven als het een mens zou zijn? Hoe het spreekt, zich gedraagt, denkt en handelt.


Onthoud dat je merkboodschap vooral het 'waarom' moet beantwoorden: waarom zou jouw publiek zich om jouw merk moeten bekommeren?

2. Wie is je doelgroep?

Identificeer wie je wilt bereiken met je boodschap. Begrijp hun behoeften, wensen, problemen en aspiraties. Dit helpt je om een boodschap te creëren die resoneert en verbindt met je doelgroep. Als dit nog niet helemaal helder is, maak dan klantprofielen die jouw ideale klant vertegenwoordigen. Dit helpt bij het vinden van een match tussen je merk en je consumenten.

Kijk ook naar zaken als:

  • Demografische gegevens in Google Analytics (leeftijd, geslacht, locatie, interesses).
  • Klantgegevens in je CRM (functietitels, locatie, voorkeuren en afkeuren).
  • Informatie over je bestaande e-mailabonnees.
  • Praktijkinformatie die je zelf hebt verzameld. Bijvoorbeeld hoe klanten je producten gebruiken (en welke functies ze het meest benutten).

3. Wat maakt jouw merk uniek?

Wat is de unieke waarde die je aanbiedt? Identificeer je unieke verkooppunten (USP's) of de Unique Buying Reasons (UBR's). Zeggen dat je bedrijf de meest intuïtieve producten of diensten in de branche biedt, is niet genoeg – je moet uitleggen hoe dat verschil waarde toevoegt voor je doelgroep. Denk hierbij aan vragen als:

  • Wat maakt jouw merk uniek in de markt?
  • Wat zijn de belangrijkste voordelen die je kan bieden die je concurrenten niet doen?
  • Hoe draagt jouw product of dienst bij aan de behoeften van je klant?
  • Welke meerwaarde heeft het? Hoe bieden deze unieke kenmerken een specifiek voordeel voor jouw klanten?

4. Maak je merkbelofte

Wat beloof je aan je klanten? Dit is wat je klanten kunnen verwachten als ze voor jouw merk kiezen. Het is belangrijk dat je deze belofte in elke interactie met je klanten nakomt.

  • Wat beloof je jouw klanten te bieden?
  • Hoe word je verantwoordelijk gehouden voor deze belofte?
  • Hoe communiceer je deze belofte aan je klanten?

5. Combineer de elementen

Vervolgens neem je al deze elementen en combineer ze tot een samenhangende, overtuigende boodschap die je merkidentiteit communiceert, resoneert met je doelgroep, je unieke waarde benadrukt en je merkbelofte overbrengt. Dit moet een breed beeld geven van wat je merk vertegenwoordigt en waarom het waardevol is voor je doelgroep.

  • Hoe kan je al deze elementen samenbrengen in een enkele, overtuigende boodschap?
  • Hoe verhoudt de merkboodschap zich tot jouw merkidentiteit, doelgroep, USP's en merkbelofte?

6. Houd het simpel en duidelijk:

Een goede merkboodschap is eenvoudig, duidelijk en gemakkelijk te begrijpen. Het moet direct aanspreken en gemakkelijk te onthouden zijn. Zodra je een volledige verklaring hebt, werk je aan het verfijnen en inkorten ervan. Het doel is om het zo beknopt mogelijk te maken, zonder de essentiële informatie te verliezen:

  • Is je merkboodschap eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen?
  • Kunnen mensen de boodschap van je merk gemakkelijk onthouden?

7. Wees consistent

Consistentie is de sleutel tot merkherkenning. Gebruik je merkboodschap consistent in al je communicatie en merkuitingen.

  • Is je merkboodschap consistent in al jouw marketing en communicatie?
  • Hoe kan je ervoor zorgen dat je altijd trouw blijft aan deze merkboodschap?

9. Test en evalueer:

Test je merkboodschap met je doelgroep en verzamel feedback. Is het begrijpelijk? Resoneert het? Indien nodig, pas je boodschap aan op basis van de feedback die je ontvangt.

  • Hoe kan je jouw merkboodschap testen met je doelgroep?
  • Wat is de feedback die je krijgt op de boodschap van je merk?
  • Wat zijn de noodzakelijke aanpassingen op basis van de ontvangen feedback?

10. Laat je merkboodschap evolueren:

Naarmate je merk groeit en zich ontwikkelt, kan ook je merkboodschap veranderen. Het is belangrijk om regelmatig te beoordelen of je boodschap nog steeds relevant en effectief is, en deze indien nodig aan te passen.

  • Is mijn merkboodschap nog steeds relevant voor mijn doelgroep en de markt?
  • Welke factoren zouden kunnen aangeven dat het tijd is om mijn merkboodschap te herzien?
  • Hoe kan ik mijn merkboodschap aanpassen zonder mijn merkidentiteit in het gedrang te brengen?

Meer leren over effectieve merkcommunicatie?

Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe

Tips voor het implementeren van je merkboodschap

Nu je hebt geleerd hoe je een merkboodschap kunt formuleren en de essentiële componenten ervan begrijpt, is het tijd om deze kennis in de praktijk te brengen. Want het ontwikkelen van een sterke merkboodschap is slechts het begin. 

De volgende stap is het effectief implementeren en communiceren van deze boodschap aan je publiek. Dit kan soms een uitdaging zijn, en daarom heb ik een aantal aanvullende tips samengesteld om je te helpen. Deze tips helpen je bij het op een coherente en impactvolle manier overbrengen van je merkboodschap in al je marketing- en communicatie-inspanningen.

Elke keer dat je content creëert, vraag jezelf af, “Weerspiegelt dit onze waarden?” Het is niet genoeg om een merkboodschap te hebben – je moet deze ook leven. Elke blogpost, elk social media bericht, elke advertentie moet in lijn zijn met de kernwaarden van je merk.

Je zult meer succes hebben als er bij de klant geen twijfel bestaat over wat je te bieden hebt. Structureer je merkboodschap rond het gewenste resultaat dat je aan een specifieke groep mensen levert. Bijvoorbeeld, als je een fitnessmerk bent, communiceer dan hoe jouw producten klanten helpen om hun gezondheids- en fitnessdoelen te bereiken.

Begrijp wie je klanten zijn en wat ze nodig hebben. Creëer klantprofielen die de interesses, problemen en behoeften van je ideale klanten weerspiegelen. Deze helpen je om de merkboodschap te creëren die het meest relevant is voor je publiek.

Merken mogen, net als mensen, imperfect zijn. Overbeloof niet en doe je niet voor als perfect, want dat komt onoprecht over. Mensen waarderen merken die authentiek en eerlijk zijn.

De manier waarop je communiceert, kan net zo belangrijk zijn als wat je zegt. Een vriendelijke, informele toon kan je merk toegankelijker maken, terwijl een meer formele toon kan helpen om professionaliteit en betrouwbaarheid over te brengen. Zorg ervoor dat de stem en toon die je gebruikt past bij je merkpersoonlijkheid en aansluit bij je doelgroep. Hier lees je meer over in mijn blog: Hoe kan je de stem van je merk en de tone of voice bepalen?

Logo’s, kleuren en designs zijn krachtige hulpmiddelen die je merkboodschap kunnen versterken. Bijvoorbeeld, als je merk staat voor duurzaamheid, kunnen groene kleuren en natuurlijke afbeeldingen deze boodschap ondersteunen.

Elke interactie die een klant met je merk heeft, moet dezelfde merkboodschap overbrengen. Dit betekent dat je merkboodschap aanwezig moet zijn op je website, in je e-mails, op je social media, en zelfs in de manier waarop je verpakkingen ontwerpt. Consistentie voorkomt verwarring en helpt je om een sterk, herkenbaar merk te bouwen.

Ontdek de ware aantrekkingskracht van je merk, met een Merkanalyse

Ontdek de kracht van jouw merk met een Merkanalyse

Heb je moeite met het definiëren van je merkidentiteit of het verfijnen van je merkboodschap? Weet je niet zeker hoe je het beste je doelgroep kunt bereiken of hoe je jouw unieke verkooppunten kunt communiceren?

Om bedrijven zoals het jouwe te helpen hun merk te versterken en hun marketingstrategie te optimaliseren bied ik een diepgaande merkanalyse aan. We gaan dieper in op aspecten zoals merkwaarden, visie, missie, merkpersoonlijkheid, en we kijken naar je doelgroep en concurrentie. Deze merkanalyse kan je de inzichten geven die je nodig hebt om je merk op de meest effectieve manier te positioneren en te communiceren.

Wil je meer leren over hoe mijn merkanalyse jou kan helpen? Klik dan op die mooie rode button om erachter te komen hoe ik je kan helpen jouw merk te laten groeien en zich onderscheiden in jouw branche.

Hoe creëer je een krachtige merkboodschap die je doelgroep raakt
Hoe creëer je een krachtige merkboodschap die je doelgroep raakt bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Social media contentkalender 2023-2024

Steek je veel tijd en energie in je social media, maar merk je dat het niets oplevert?

Elke keer is het weer een uitdaging om content te verzinnen voor je social media posts. Maar onder de streep krijg je hoogstens een paar likes. En dat kan best frustrerend zijn.

Stel je eens voor dat je nooit meer zonder inspiratie zit voor je posts. Omdat je een kant-en-klaar contentplan hebt, gebaseerd op een bewezen marketingstrategie. Waarmee je waardevolle content kan bedenken in een handomdraai. Zou dat niet heerlijk zijn?
974 Shares
Pin6
Share968
Share
WhatsApp
Tweet