Welke kleuren passen bij mijn merk? Tips om de beste huisstijl kleuren te kiezen

Welke kleuren passen bij mijn merk? Tips voor de beste huisstijl kleuren

Als ondernemer wil je opvallen in de markt waarin je zit. Tegelijkertijd wil je als merk ook goed herkenbaar zijn. En met kleuren kan je dat prima doen. Zoals KLM met haar blauw of ColaCola met haar rood doet. Maar hoe weet je nu welke kleuren passen bij jouw merk? Daarom wil ik het vandaag met je hebben over merkkleuren. Waardoor je ontdekt welke associaties er bij welke kleur zijn. Zodat kleuren bepalen voor je huisstijl een stuk makkelijker wordt.

Aangezien kleuren een heel scala aan emoties kunnen oproepen; van schreeuwerig tot rust. Van luxe tot goedkoop. Om die reden is het als ondernemer belangrijk dat je weet hoe je jouw merkkleur kan gebruiken. Met de bedoeling om je merkcommunicatie op een positieve manier te ondersteunen en benadrukken.

En hoewel het verleidelijk kan zijn om een kleur van je merk te kiezen waar jij je toe aangetrokken voelt. Zoals kleuren die je misschien in je kledingkast of rond je huis aantreft… Er is nog een reden waarom je niet alleen jouw favoriete kleuren gebruikt. Want wil je klanten aantrekken, dan moet je ook hier rekening mee houden. Anders was mijn eigen logo wel aquagroen of petrol. 😉

Merkkleuren kiezen: Welke associaties bij welke kleur?

Kleurenpsychologie: Welke associaties bij welke kleur?

In de eerste plaats ga je kleuren bepalen die passen bij de toon en sfeer van je merkelementen. Vervolgens kijk je of de kleuren die je kiest ook je publiek aanspreken. Zo simpel lijkt het. Toch zal je niet snel de kleur zwart gebruiken als je babykleding verkoopt of roze als je een autodealer bent. Het lijkt logisch. Maar waarom is dat zo?

Laat ik anders even de kleurenpsychologie erbij pakken. Kleurpsychologie is de studie en verkenning van kleur. En het effect dat het heeft op onze emoties, stemmingen en fysieke reacties. Met andere woorden, de kleuren die jij in je branding gebruikt, kunnen en zullen jouw klanten op onderbewust niveau beïnvloeden.

Uit onderzoek blijkt dat onze hersenen kleuren op verschillende manieren interpreteren en verwerken. Bovendien kan ook de emotionele en psychologische impact van kleuren op mensen onderling sterk verschillen. Want rood is niet altijd rood. Zo levert het klassieke bordeauxrood een andere associatie op dan het wakkere en stimulerende bloedrood. Daarnaast hebben kleuren ook niet voor iedereen eenzelfde betekenis.

Kleuren hebben meerdere betekenissen

Bijvoorbeeld in China staat rood voor geluk en vrolijkheid. En wit staat daar voor de dood. Daarom wordt die kleur hoofdzakelijk alleen gebruikt voor begrafenissen. Net zoals in Thailand de kleur geel staat voor de koning. En  mag je sommige tempels niet in als je de kleur rood draagt. Vroeger werd je zelfs gezien als een politiek activist gezien in Thailand wanneer je een geelrood kleurencombinatie droeg. Hetzelfde geldt voor de gang-kleuren in de Bronx.

Zoals je al merkt is de betekenis van kleuren ook afhankelijk van de cultuur waarin je bent opgegroeid en de tijd waarin je leeft. Kleuren roepen bepaalde gevoelens en associaties op. Daarnaast spelen ook persoonlijke voorkeuren en mode bij onze reactie op kleuren. De associaties die we met ze hebben en de betekenissen die we eraan geven zijn namelijk wel tijd en plaatsgebonden. Je moet daarbij denken aan de neonkleuren in de jaren 90 en de aarde retrotinten in de jaren 60 en 70.

Kleur communiceert en we koppelen er waardes aan

Nu ben ik sowieso al een groot fan van moodboards en kleurenpaletten (en daar maak ik ook dankbaar gebruik van bij het ontwikkelen van een nieuw merk, vooral als het gaat om kleuren kiezen). Dus ik dacht om in dit blog eens wat dieper op de verschillende merkkleuren in te gaan. Want er zijn zoveel verschillende schakeringen, tinten en tonen binnen elke kleur dat het soms best moeilijk kiezen is.

Zo kun je ervan uitgaan dat hoe lichter de kleur, hoe zachter het gevoel of de uitwerking van de merkkleur. Een zachte pastel roze kleur ‘voelt’ anders, dan het hardere en krachtigere magenta. Net zoals een lichte versie van oranje een warm gevoel uitstraalt, terwijl een fellere variant eerder schreeuwerig overkomt. Daarom is het belangrijk de juiste merkkleuren voor je huisstijl uit te zoeken!

Wil je weten welke kleur het beste is voor jouw merk? Lees dan vooral verder…

* Dit zijn onderzoeksresultaten die een globaal beeld weergeven van hoe mannen en vrouwen kleur ervaren. Bronnen: Color preferences according to gender and sexual orientation en Kleurpsychologie in marketing en branding.

Rood als de belangrijkste kleur in je merkidentiteit

Rood als belangrijkste kleur merkidentiteit of huisstijl

Gebruik je rood als merkkleur?

Rood is een gepassioneerde kleur. Het roept opwinding en energie op. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat deze kleur onze hartslag kan verhogen. Het is ook bewezen dat het de eetlust verhoogd. Dus het is geen wonder dat de voedsel- en drankindustrie over de hele wereld rood gebruiken in hun branding, Bijvoorbeeld Coca Cola, KFC en Pizzahut.

Daarnaast tonen studies aan dat de kleur rood het analytisch denken vermindert. En je weet inmiddels als dat ook culturele verschillen een rol spelen bij het gebruik van deze kleur.

Positieve eigenschappen van rood zijn:
Waarom rood niet gebruiken als merkkleur:
Bekende merken die rood gebruiken in hun huisstijl/branding
Bekende merken die rood gebruiken in hun huisstijl/branding: Canon, H&M, Coca Cola, Netflix, Pinterest, Levi's...

Waarom oranje gebruiken als kleur voor je merk?

Waarom oranje als kleur kiezen voor je merk?

Gebruik je oranje als merkkleur?

Ga je een oranje kleur kiezen voor je merk, dan ademt het een speelse, leuke en creatieve sfeer uit die in het oog springt. Zonder brutaal of dramatisch over te komen zoals zijn buurman in het kleurenwiel, rood.

Oranje trekt meteen de aandacht, vandaar het universele gebruik voor de kegels in het verkeer. Ook inspireert de helderheid van deze merkkleur innovatie, enthousiasme en vertrouwen. Waardoor het de perfecte keuze is voor o.a. Hornbach om je aan te moedigen tijdens je doe-het-zelfreis.
Net zoals Tijgertje de perfecte vertaling van de kleur als karakter is in Winnie de Pooh.
Positieve eigenschappen van oranje zijn:
Waarom oranje niet gebruiken als merkkleur:
Waarom bekende merken oranje voor hun huisstijl kleuren bepalen
Bekende merken die oranje voor hun huisstijl kleuren bepalen: TNT, Orange, Rabobank, KNVB, Thuisbezorgd, Nickelodeon...

Geel als merkkleur straalt vrolijkheid en positiviteit uit

Geel straalt vrolijkheid en positiviteit uit

Gebruik je geel als merkkleur?

Misschien wordt geel vooral geassocieerd als kleur met de alomtegenwoordige emoji’s van social media. Dat iconische blije gezicht weerspiegelt het gevoel van optimisme, geluk en creativiteit.

Daarnaast is geel is een vrolijke kleur die warmte uitstraalt. Want het doet je denken aan zomer en zonneschijn. Ook stimuleert het over het algemeen een blije en vreugdevolle reactie.

Bovendien is het een opvallende kleur zonder te hard over te komen. Dus gele accenten zijn een geweldige manier om positieve aandacht te vestigen op belangrijke aandachtspunten. Maar let op, de fletse variant kan ziekelijk en deprimerend overkomen. Dus gebruik het voorzichtig.

Positieve eigenschappen van geel zijn:
Waarom geel niet gebruiken als merkkleur:
Geel straalt vrolijkheid en positiviteit uit
Merken die geel gebruiken in hun branding: Ikea, Jumbo, Hertz, Nikon, Lipton...

Groene merkkleuren voor je visuele identiteit

Groene kleuren bepalen voor je visuele identiteit

Gebruik je groen als merkkleur?

Zoals je misschien wel kunt raden, doet groen mensen denken aan natuur, groei en geld. Ook staat de kleur vaak voor gezonde leefstijl, buitenactiviteiten en een eco-vriendelijk merk. Denk aan John Deere, Landrover en Whole Foods – allemaal groen.

Ook wanneer je duurzame, gezonde of milieuvriendelijke producten wilt promoten is een groene kleur kiezen voor je huisstijl heel slim.

Daarom veranderde McDonalds ook zijn knalrode huisstijlkleur naar het groen. Om aan te geven dat zij een nieuwe weg zijn ingeslagen: Gezonde menu-items met meer fruit en groenten. Duurzame rundvleesproductie.
Positieve eigenschappen van groen zijn:
Waarom groen niet gebruiken als merkkleur:
Welke merken gebruiken de kleur groen in hun marketing
Welke merken gebruiken de kleur groen in hun marketing: Subway, Starbucks, Hello fresh, Lacoste, Android, HTC...

Merken die voor een blauwe kleur kiezen

Blauw als belangrijkste kleur van je huisstijl

Gebruik je blauw als merkkleur?

Lichtblauw wordt vaak geassocieerd met heldere luchten en kalmerende wateren. Aangezien het mensen een gevoel van vrede, vertrouwen en consistentie geeft. Daarom wordt het gebruikt door merken die het accent willen leggen op hun systematische kwaliteiten.

Donkerblauw geeft ook een gevoel van vertrouwen en geruststelling. Daarom wordt het veel gebruikt in de zorg en financiële sector. Bijvoorbeeld bij bekende merken zoals VISA, American Express, PayPal en Oral-B. Leuk weetje: meer dan 30% van de logo’s van topmerken heeft blauw.

Zo is de oude reclamecampagne van de Postbank om jongeren aan te trekken in de jaren 70 en 80 en goed voorbeeld hiervan: Giroblauw, past bij jou.

Positieve eigenschappen van blauw zijn:
Waarom blauw niet gebruiken als merkkleur:
Bekende merken die voor een blauwe kleur kiezen: KLM, Ford, Samsung, Nokia, American Express...
Bekende merken die voor een blauwe kleur kiezen: KLM, Ford, Samsung, Nokia, American Express...

Paars als kleur kiezen voor je merk?

Wat zegt de kleur paars over je merk?

Gebruik je paars als merkkleur?

Paars is een beetje dubbelzinnig. Want het is een creatieve en fantasierijke kleur voor je merk. En mensen reageren er over het algemeen optimistisch op. Daarnaast kan diep paars ook worden geassocieerd met royalty’s, vandaar de beroemde combinatie met een gouden kroon voor het merk Hallmark.
Naast dat paars vaak gebruikt wordt om rijkdom en glamour uit te stralen, is het ook een kleur die mensen vaak toekennen aan spiritualiteit, wijsheid en magie.
Het kan echter ook gevoelens van overdaad en extravagantie opwekken, dus wees voorzichtig. Als laatste kunnen sommige paarse tinten humeurig overkomen, of juist die vrouwelijke touch geven.
Positieve eigenschappen van paars zijn:
Waarom paars niet gebruiken als merkkleur:
Wat zegt de kleur paars over je merk?
Bekende merken die als merkkleur paars hebben: Hallmark, Whiskas, Milka, Yahoo...

Welk gevoel geeft roze in je huisstijl?

Welk gevoel geeft roze in je huisstijl?

Gebruik je roze als merkkleur?

Meestal wordt roze gekozen voor vrouwelijke merken. Want het is een positieve kleur die troost uitstraalt en hoop vertegenwoordigt. Daarnaast zorgt deze merkkleur – ondanks dat het enorm stereotyperend is – nog steeds voor veel succes als je wilt opvallen bij het vrouwelijke publiek.

Maar ook kan je op die manier jezelf duidelijk onderscheiden in een bepaalde branche. Bijvoorbeeld zoals T-Mobile roze gebruikte om zich visueel te onderscheiden in de markt. Aangezien deze grotendeels bestond uit blauwe, gele en oranje kleuren.

Ook werkt het goed als een aanvullende kleur in je kleurenpallet om meer formele merken een jeugdige uitstraling te geven. Maar als het te veel wordt gebruikt, kan het excentriek en overweldigend aanvoelen.

Positieve eigenschappen van roze zijn:
Waarom roze niet gebruiken als merkkleur:
Heb je roze nodig in je huisstijl als vrouwelijk merk? Bekende merken: Barbie, T-mobile, Cosmopolitan...
Heb je roze nodig in je huisstijl als vrouwelijk merk? Bekende merken: Barbie, T-Mobile, Cosmopolitan...

Zwart is een krachtige kleur voor je merk, mits goed toegepast

Zwart is een krachtige kleur voor je merk, mits goed toegepast

Gebruik je zwart als merkkleur?

Bij strategisch gebruik is zwart een krachtige merkkleur die wordt geassocieerd met luxe en kracht. Daarom gebruiken luxe merken gebruiken het vaak in combinatie met wit voor een minimalistische look. Om die reden is het dat designhotels, interieurzaken of high-end parfumerieën en cosmeticawinkels deze kleur kiezen.

Ook kan door het gebruik van een felle kleur, goud of zilver als accent extra energie toegevoegd worden of een high-end feel.

Echter het is van cruciaal belang om rekening te houden met de context: zwart gebruiken voor een sportkledingmerk zou heel anders overkomen, dan zwart voor een merk in de gezondheidszorg. Want dit laatste kan dan wat ongemak veroorzaken, omdat het wordt geassocieerd met dood en rouw.

Positieve eigenschappen van zwart zijn:
Waarom zwart niet gebruiken als merkkleur:
Bekende merken met een zwart logo: Hugo Boss, Puma, Yves Saint Laurent, Chanel, L’Oréal...
Bekende merken met een zwart logo: Hugo Boss, Puma, Yves Saint Laurent, Chanel, L’Oréal...

Wit als belangrijkste kleur kiezen voor je merk

Wit als kleur bepalen voor je huisstijl

Gebruik je wit als merkkleur?

Waar zwart de absorptie van al het licht is, is wit de reflectie van licht. En benadrukt het de afwezigheid van elke kleur.

Daarnaast wordt wit vaak geassocieerd met onschuld en nederigheid. Maar vanuit een ontwerpstandpunt is wit eenvoudig, strak en modern. 

En helpt het ook andere kleuren of afbeeldingen beter naar voren te treden. Bijvoorbeeld FedEx gebruikt wit om een optische illusie weer te geven in haar merkidentiteit.

Als laatste gebruiken veel merken een witte waas over bepaalde kleuren heen. Waardoor je pastelkleuren krijgt, zodat je net wat meer onschuldig en liever overkomt, dan met het gebruik van harde kleuren.
Positieve eigenschappen van wit zijn:
Waarom wit niet gebruiken als merkkleur:
Bekende merken met een wit logo: Adidas, Cartier, Zara, Apple, Lancome, Sony...
Bekende merken met een wit logo: Adidas, Cartier, Zara, Apple, Lancome, Sony...
De juiste kleuren bepalen voor je merk

De juiste kleuren bepalen voor je merk

Zoals gezegd beïnvloeden kleuren het gedrag en emoties van mensen. Waardoor die allereerste indruk al vaak voldoende is voor een ‘maak-het-of-kraak-het-moment’. Maar voordat je nu meteen losgaat met alle kleuropties (en waar ze voor staan), onthoud dat het belangrijkste doel van kleur simpelweg is om het verhaal van je merk te benadrukken.

Door je merkstrategie te gebruiken als leidraad om de juiste kleuren bepalen voor je merk, krijg je namelijk een diepere laag om met je klant in contact te komen (zelfs onbewust) en kan je een échte merkbeleving opbouwen.
Als jij je nu afvraagt “Welke kleuren passen bij mijn merk?”, loop dan eerst deze vragen even door:

Welke kleur trekt mensen aan?

Als iedereen in jouw branche blauwtinten lijkt te gebruiken, bedenk dan een manier waarop jij het nét even anders kan doen om meer op te vallen. Bijvoorbeeld door een helder oranje of geel tint toe te voegen. Zo heb ik laatst voor een bedrijf in schoonmaakmaterialen niet het standaard blauw gebruikt, maar knalrood met blauwe accenten.

Hoe wil je dat jouw klant zich voelt?

Welke emotie wil je opwekken bij jouw merk? Wanneer een merk herkenbaar, consistent en authentiek gepositioneerd is qua emotie-kleur zie je ook dat mensen zich makkelijker kunnen identificeren met die emotie. Ga je voor professioneel en kundig, warm en geborgen of liever fris en fruitig?

Welke kleur(en) helpen jouw boodschap te verspreiden?

Niet alleen kunnen merkkleuren je persoonlijkheid weergeven. Maar ook heeft kleur in de juiste context invloed op hoe je publiek jouw boodschap interpreteert. Zo kan je de aandacht trekken met kleur, of juist bepaalde dingen uitlichten door accenten te gebruiken.

Want het doel is kleuren te kiezen die jouw verhaal en de persoonlijkheid van je merk vertegenwoordigen. Maar ook om huisstijl kleuren bepalen die een specifieke emotie oproepen, bijdragen aan de merkervaring en uiteindelijk een klant tot actie aanzetten!

Twijfel je over de kleur van je merk?

Ik hoop dat de bovenstaande tips je al op weg helpen om op een geheel nieuwe manier over je merkkleuren na te denken! En als je niet zeker weet waar je moet beginnen met het beantwoorden van bovenstaande vragen, dan doen we dat toch samen?

Vraag dan een merkanalyse aan om jouw kleuren eens goed onder de loep te nemen. En alle andere elementen die zorgen dat jouw merk staat als een huis. 

Welke kleuren passen bij mijn merk? Tips voor de beste huisstijl kleuren Welke kleuren passen bij mijn merk? Tips voor de beste huisstijl kleuren
Welke kleuren passen bij mijn merk? Tips voor de beste huisstijl kleuren bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Social media contentkalender 2023-2024

Steek je veel tijd en energie in je social media, maar merk je dat het niets oplevert?

Elke keer is het weer een uitdaging om content te verzinnen voor je social media posts. Maar onder de streep krijg je hoogstens een paar likes. En dat kan best frustrerend zijn.

Stel je eens voor dat je nooit meer zonder inspiratie zit voor je posts. Omdat je een kant-en-klaar contentplan hebt, gebaseerd op een bewezen marketingstrategie. Waarmee je waardevolle content kan bedenken in een handomdraai. Zou dat niet heerlijk zijn?
487 Shares
Pin3
Share484
Share
WhatsApp
Tweet