Meld je aan voor het gratis webinar: Verover het hart van je ideale klant

Online shopping na de coronacrisis

Online shopping na de coronacrisis

Een tijd terug ben ik geïnterviewd door Fabiën van de Stentor over mijn visie met betrekking tot online shopping na de coronacrisis. Hoe moet het nu verder? Vandaag kwam het artikel online.

Toen Fabiën contact met mij opnam aan de hand van mijn blog Verdwijnen fysieke winkels door online shopping? was ik super enthousiast. Ik vind het namelijk heerlijk om mijn kennis en visie over bepaalde dingen te delen. Dus natuurlijk wilde ik hieraan meewerken!

Zeker als ik hiermee ook winkeliers kan helpen om inzicht te krijgen wat er allemaal mogelijk is op het gebied van online shopping. Je kunt hier het hele artikel nalezen.

Meer online shopping in 2020

Tijdens de coronacrisis (en de bijbehorende lockdowns) heeft menigeen winkelier flink gemerkt welke impact het kan hebben als je fysieke winkel dicht moet. Maar ook hoe belangrijk het is om online zichtbaar te zijn en blijven voor je doelgroep. Want als je je deuren moet sluiten en je bent niet zichtbaar, dan zijn er ook geen inkomsten

Hierdoor waren veel winkeliers gedwongen om toch maar een online shop te beginnen of de verkoop te stimuleren via Social Media kanalen als Facebook en Instagram. De een slaagde hier net iets beter in dan anderen. Terwijl de ene winkelier niet meer dan 2-3 setjes verkocht in een maand, hadden anderen in een kwartaal meer omzet gedraaid dan in het half jaar ervoor. 

Sterker nog, juist door de lockdown werd het online shopping zo populair, dat er een verschil van 55% was in het tweede kwartaal van 2020 t.o.v. 2019 volgens het CBS. Niet gek als je bedenkt dat er in totaal zo’n 13.000 nieuwe webshops bij zijn gekomen in 2020.

Moet elke winkelier online shopping aanbieden?

Moet elke winkelier online shopping aanbieden?

Als je die cijfers leest dan is het natuurlijk wel enorm interessant om een online shop naast je fysieke winkel te beginnen. Zeker omdat je bijna wel elk product online kunt verkopen, je zo een bredere doelgroep aanspreekt en dat het meer toekomstbestendig lijkt.

Ik zeg extra “toekomstbestendig lijkt”, omdat het geen gegeven is dat het starten met een online shopping concept je gegarandeerd klaar voor de toekomst maakt.

Het ligt er maar net aan welk soort winkel je hebt, wat de markt doet en wat je doelgroep van je verwacht. Die verwachting kan voor een kleine boetiek in een dorp bijvoorbeeld heel anders zijn, dan die van een grotere winkel midden in een grote stad. Maar ook de leeftijd van je doelgroep speelt een rol.

Een voorbeeld: Als je kleding verkoopt voor vrouwen van 25-45, dan kun je maar beter ook online aanwezig zijn. Voor vrouwenkleding voor de rijpere vrouw van boven de 55 is dit iets minder van belang, want zij verwacht eerder een persoonlijke aanpak van vriendelijk en behulpzaam personeel.

Daarnaast moet je niet vergeten te kijken naar hoe de markt zich ontwikkelt en welke dingen van buitenaf jouw winkel kunnen beïnvloeden.

Als laatste moet je ook als winkelier bepalen welke richting je uit wilt gaan. Waar wil je zijn over 5 jaar? Wil je dat klanten uit het buitenland bij je kunnen shoppen? Wil je meerdere vestigingen? Of heb je nog andere ideeën voor ogen?

Fysieke winkel en online shoppen na corona

Al loopt het nu nog niet zo’n storm met het click-en-collect idee of het shoppen op afspraak van de overheid waarmee ze lokale winkels een handreiking wilden doen. Dat gaat vast anders zijn zodra elke winkelier zijn deuren opnieuw wagenwijd mag openzetten.

Consumenten hebben dan wel het gemak van online bestellen ontdekt, maar tegelijkertijd ook het gemis van het gevoel dat fysiek winkelen je kan geven…

Voor veel mensen is winkelen namelijk een uitje, een activiteit die ze samen kunnen doen, even je hoofd leegmaken, mooie nieuwe dingen ontdekken, een praatje maken met de winkelier, persoonlijk contact. We zijn en blijven mensen. 

En als de coronacrisis ons iets heeft geleerd, is het wel dat wij menselijk contact nodig hebben.

Er zullen altijd consumenten zijn die producten willen aanraken, zien, ruiken, horen en proeven (voor food). Goed beeldmateriaal met perfecte beschrijvingen en zelfs 3D video’s laten niet alles zien.

Online shopping na de coronacrisis

Moet de webwinkel dan maar opgedoekt worden?

Voor veel consumenten is het best moeilijk om de grootte van een tafel voor te stellen, of dat die kleur rood lipstick ook daadwerkelijk het rood is dat bij hun teint past. Om nog maar te zwijgen over de bloemist of parfumerie, online ruiken kan namelijk nog niet. Ook kun je de beleving van “gezellig samen shoppen” niet online nabootsen.

Maar dat heet niet dat je meteen de online webwinkel moet dichtgooien, zodra de deuren van jouw fysieke winkel weer open mogen.

Ja, in het begin zullen veel mensen naar de fysieke winkel gaan. Voornamelijk om de producten in de hand te kunnen houden, te ruiken, voelen (of horen), want ze hebben het zo gemist. Maar daarna zal dit ook langzaam afnemen. Zoals de laatste jaren al de opkomst aan het verminderen is.

Dus denk nu al na over hoe je het online shopping gaat aanpakken na de coronacrisis. Want je gaat het dubbel zo druk krijgen doordat je zowel je fysieke winkel open hebt én je hiernaast je webwinkel hebt lopen. Hoe ga je ze met elkaar verbinden?

Online en offline shopping met elkaar verbinden

Het winkelen in de toekomst zit hem in de juiste mix vinden tussen offline en online, zodat ze elkaar kunnen gaan versterken. Maar denk ook eens na over dingen als duurzaamheid en hoe je de algehele klantbeleving kunt verhogen met de combinatie van de twee.

Een sterke combinatie van online en offline met elkaar verbinden is bijvoorbeeld het concept van C&A en het tonen real-time likes. Of de virtuele paskamer van TopShop.

Een ander mooi voorbeeld is een kledingwinkel dat slechts 3 maten per enkel kledingstuk heeft ( small / medium / large) dat je kunt passen. Na het passen hang je deze netjes terug en krijg je een nieuwe “verse” variant gewoon thuisgestuurd. Dat scheelt heel veel kleding die niet kapot gaat of vuil wordt tijdens het passen (en je dus als winkelier mag weggooien), je hebt minder voorraad nodig per locatie en je zou het winkeloppervlak dus ook kunnen verkleinen (wat weer scheelt in huurkosten, personeelskosten e.d.).

Kijk dus eens kritisch naar de basis van jouw winkelconcept, gebruik de data die je al hebt en vraag om input van je klanten om je stappen na de coronacrisis (en in de toekomst) te bepalen.

Wil je samen kort sparren over hoe jij jouw fysieke winkel met je online shop kunt verbinden? Plan een gratis koffiedate in zodat je de handvaten krijgt die je nodig hebt. Ik help je graag om jouw ideale mix te vinden.

Online shopping na de coronacrisis Online shopping na de coronacrisis
Online shopping na de coronacrisis bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Personal branding geeft jouw authenticiteit weer, wie jij als ondernemer bent

Ken jij de Focus Academie al?

Speciaal voor de DIY ondernemer die zelf aan de slag wil. Door middel van coaching, workshops en slimme tools ontdek je hoe je focus kan aanbrengen in je Merk en Marketing. Waardoor je een solide basis krijgt, zodat je gerichter kan mikken en aantrekkelijk wordt voor de allerbeste klanten.

Pin
Share
Share
WhatsApp
Tweet