Een tijd terug ben ik geïnterviewd door Fabiën van de Stentor over mijn visie met betrekking tot online shopping na de coronacrisis. Hoe moet het nu verder? Vandaag kwam het artikel online.
Toen Fabiën contact met mij opnam aan de hand van mijn blog Verdwijnen fysieke winkels door online shopping? was ik super enthousiast. Ik vind het namelijk heerlijk om mijn kennis en visie over bepaalde dingen te delen. Dus natuurlijk wilde ik hieraan meewerken!
Zeker als ik hiermee ook winkeliers kan helpen om inzicht te krijgen wat er allemaal mogelijk is op het gebied van online shopping. Je kunt hier het hele artikel nalezen.
Meer online shopping in 2020
Tijdens de coronacrisis (en de bijbehorende lockdowns) heeft menigeen winkelier flink gemerkt welke impact het kan hebben als je fysieke winkel dicht moet. Maar ook hoe belangrijk het is om online zichtbaar te zijn en blijven voor je doelgroep. Want als je je deuren moet sluiten en je bent niet zichtbaar, dan zijn er ook geen inkomsten.
Hierdoor waren veel winkeliers gedwongen om toch maar een online shop te beginnen of de verkoop te stimuleren via Social Media kanalen als Facebook en Instagram. De een slaagde hier net iets beter in dan anderen. Terwijl de ene winkelier niet meer dan 2-3 setjes verkocht in een maand, hadden anderen in een kwartaal meer omzet gedraaid dan in het half jaar ervoor.
Sterker nog, juist door de lockdown werd het online shopping zo populair, dat er een verschil van 55% was in het tweede kwartaal van 2020 t.o.v. 2019 volgens het CBS. Niet gek als je bedenkt dat er in totaal zo’n 13.000 nieuwe webshops bij zijn gekomen in 2020.
Moet elke winkelier online shopping aanbieden?
Als je die cijfers leest dan is het natuurlijk wel enorm interessant om een online shop naast je fysieke winkel te beginnen. Zeker omdat je bijna wel elk product online kunt verkopen, je zo een bredere doelgroep aanspreekt en dat het meer toekomstbestendig lijkt.
Ik zeg extra “toekomstbestendig lijkt”, omdat het geen gegeven is dat het starten met een online shopping concept je gegarandeerd klaar voor de toekomst maakt.
Het ligt er maar net aan welk soort winkel je hebt, wat de markt doet en wat je doelgroep van je verwacht. Die verwachting kan voor een kleine boetiek in een dorp bijvoorbeeld heel anders zijn, dan die van een grotere winkel midden in een grote stad. Maar ook de leeftijd van je doelgroep speelt een rol.
Daarnaast moet je niet vergeten te kijken naar hoe de markt zich ontwikkelt en welke dingen van buitenaf jouw winkel kunnen beïnvloeden.
Als laatste moet je ook als winkelier bepalen welke richting je uit wilt gaan. Waar wil je zijn over 5 jaar? Wil je dat klanten uit het buitenland bij je kunnen shoppen? Wil je meerdere vestigingen? Of heb je nog andere ideeën voor ogen?
Fysieke winkel en online shoppen na corona
Al loopt het nu nog niet zo’n storm met het click-en-collect idee of het shoppen op afspraak van de overheid waarmee ze lokale winkels een handreiking wilden doen. Dat gaat vast anders zijn zodra elke winkelier zijn deuren opnieuw wagenwijd mag openzetten.
Consumenten hebben dan wel het gemak van online bestellen ontdekt, maar tegelijkertijd ook het gemis van het gevoel dat fysiek winkelen je kan geven…
Voor veel mensen is winkelen namelijk een uitje, een activiteit die ze samen kunnen doen, even je hoofd leegmaken, mooie nieuwe dingen ontdekken, een praatje maken met de winkelier, persoonlijk contact. We zijn en blijven mensen.
En als de coronacrisis ons iets heeft geleerd, is het wel dat wij menselijk contact nodig hebben.
Er zullen altijd consumenten zijn die producten willen aanraken, zien, ruiken, horen en proeven (voor food). Goed beeldmateriaal met perfecte beschrijvingen en zelfs 3D video’s laten niet alles zien.
Moet de webwinkel dan maar opgedoekt worden?
Voor veel consumenten is het best moeilijk om de grootte van een tafel voor te stellen, of dat die kleur rood lipstick ook daadwerkelijk het rood is dat bij hun teint past. Om nog maar te zwijgen over de bloemist of parfumerie, online ruiken kan namelijk nog niet. Ook kun je de beleving van “gezellig samen shoppen” niet online nabootsen.
Maar dat heet niet dat je meteen de online webwinkel moet dichtgooien, zodra de deuren van jouw fysieke winkel weer open mogen.
Ja, in het begin zullen veel mensen naar de fysieke winkel gaan. Voornamelijk om de producten in de hand te kunnen houden, te ruiken, voelen (of horen), want ze hebben het zo gemist. Maar daarna zal dit ook langzaam afnemen. Zoals de laatste jaren al de opkomst aan het verminderen is.
Dus denk nu al na over hoe je het online shopping gaat aanpakken na de coronacrisis. Want je gaat het dubbel zo druk krijgen doordat je zowel je fysieke winkel open hebt én je hiernaast je webwinkel hebt lopen. Hoe ga je ze met elkaar verbinden?
Online en offline shopping met elkaar verbinden
Het winkelen in de toekomst zit hem in de juiste mix vinden tussen offline en online, zodat ze elkaar kunnen gaan versterken. Maar denk ook eens na over dingen als duurzaamheid en hoe je de algehele klantbeleving kunt verhogen met de combinatie van de twee.
Een sterke combinatie van online en offline met elkaar verbinden is bijvoorbeeld het concept van C&A en het tonen real-time likes. Of de virtuele paskamer van TopShop.
Een ander mooi voorbeeld is een kledingwinkel dat slechts 3 maten per enkel kledingstuk heeft ( small / medium / large) dat je kunt passen. Na het passen hang je deze netjes terug en krijg je een nieuwe “verse” variant gewoon thuisgestuurd. Dat scheelt heel veel kleding die niet kapot gaat of vuil wordt tijdens het passen (en je dus als winkelier mag weggooien), je hebt minder voorraad nodig per locatie en je zou het winkeloppervlak dus ook kunnen verkleinen (wat weer scheelt in huurkosten, personeelskosten e.d.).
Wil je samen kort sparren over hoe jij jouw fysieke winkel met je online shop kunt verbinden? Plan een gratis koffiedate in zodat je de handvaten krijgt die je nodig hebt. Ik help je graag om jouw ideale mix te vinden.