Zorgeloos op vakantie als ondernemer

Zonder schuldgevoel of stress op vakantie als ondernemer

Vakantie. Een woord dat bij veel ondernemers eerder zorgt voor stress dan voor ontspanning. Want het werk van een zelfstandig ondernemer staat nooit stil. Zeker als je ambitieus bent en makkelijk die 70-urige werkweken draait, moet je er niet aan denken om als ondernemer op vakantie te gaan.

Blijkbaar wordt op vakantie gaan nog steeds als een luxe gezien. Een luxe die veel ondernemers zich niet durven te veroorloven. Toch is het enorm belangrijk dat je een keer in de zoveel tijd afstand neemt van je werk (en je dagelijkse leven) om weer op te laden. Want als je nooit vrije dagen opneemt, is de kans enorm groot dat je gaat opbranden.

Daarom geef ik je in deze blog enkele tips over hoe je zonder schuldgevoel stressvrij kunt genieten van een zorgeloze vakantie. Want na hard werken moet je ook hard ontspannen.

Na hard werken moet je ook hard ontspannen

Tenzij je in de bouwbranche, overheid of het onderwijs werkt, heb je geen “vaste vakantieperiode” waarin je branche compleet plat ligt gedurende de zomermaanden. Je bent dan op jezelf aangewezen om zelf te bepalen wanneer je vrij gaat nemen. En daar zit nu juist het probleem. Want wanneer plan je die vakantie als ondernemer?

Vakantie vieren zit er voor 1 op de 5 ondernemers zelfs helemaal niet in volgens onderzoek van Allianz.  Ondernemers hebben ook geen tijd voor vakantie. Je hebt een eigen bedrijf en dat moet doorlopen. Dan kun je toch niet zomaar alles uit je handen laten vallen?

Tuurlijk wel!

Als je in een vliegtuig zit, moet je ook eerst je eigen zuurstofmasker opzetten voor je een ander helpt. Daar gaat het om. Als je niet aan jezelf denkt, kun je niet verwachten optimaal te presteren.

Daarom moet je het ook niet zien als “alles uit je handen laten vallen”. Maar eerder als ontspannen na een langere periode van hard werken. De boog kan namelijk niet altijd gespannen blijven staan. Soms moet je even alles loslaten om tot rust te komen. Die batterij opladen, zodat je erna weer vol energie opnieuw aan de slag kunt gaan. 

En dat kan prima, mits je het goed voorbereid!

We travel not to escape life, but for life not to escape us.

Robyn Yong - reisblogger

Goed voorbereid op vakantie als ondernemer

Je bedrijf is je kindje. Je kunt het niet zomaar loslaten of de gedachte eraan uitzetten. Voor de meeste ondernemers is het dan ook echt een controle-dingetje. 24/7 bereikbaar willen zijn, om de haverklap je inkomende berichten checken, vragen die alleen jij kunt beantwoorden. Wat zullen je klanten wel niet denken? Je kunt toch niet 2-3 weken weg, want wat als je dadelijk die opdracht misloopt?

61% van het onderzoek van Teamleader wijst uit dat de ondernemer op vakantie zich dit alleen veroorlooft op rustige momenten en dus niet op het moment dat men graag zou willen.

Het zijn allemaal redenen om niet op vakantie te gaan als ondernemer. Maar met de juiste voorbereiding kan ook jij weer eens heerlijk genieten van een onbezorgde vakantie zonder stress.

Wanneer je de onderstaande zaken goed regelt vóór je vertrekt, dan geniet jij deze zomer met een gerust hart van je vakantie. Kom je gemotiveerd, vol energie en inspiratie terug. En daar pluk je de rest van het jaar de vruchten van!

Plan je vakantie vooruit

Probeer je vakantie zo te plannen, dat je afwezigheid minder ‘lastig’ is voor je klanten. Ben je niet gebonden aan de schoolvakanties? Houd er in je planning toch rekening mee! Want het is natuurlijk vervelend als jij niet bereikbaar bent, als je belangrijkste klanten jou juist zo hard nodig hebben.

Kijk dus wanneer in jouw branche de seizoen pieken zijn en hou dit in je achterhoofd bij het plannen van je vakantie. Anders is de kans groot dat je tijdens je welverdiende vakantie nog geen moment rust vindt door alle telefoontjes.

Gebonden aan schoolvakanties?

Ben jij door je kinderen gebonden aan de schoolvakanties en is dat net een drukke periode? Probeer dan je vakanties te spreiden door weekendjes weg te gaan met je gezin en erna nog eens met vrienden of alleen.

Zelf ben ik hier geen groot voorstander van, omdat je dan alsnog niet echt samen vakantie kunt vieren met je gezin. Maar het is wel een oplossing wanneer ja als ondernemer op vakantie wilt gaan. Als je kinderen al wat groter zijn, zullen ze het heus wel begrijpen… Dat je op die manier toch de opdrachten in de schoolvakanties kunt meepikken terwijl je concurrenten het land uit zijn. 

Maar als ze wat kleiner zijn, begrijpen ze nog niet volledig wat het betekent dat mama of papa ondernemer is. Dus spreek dit heel goed door met je partner en kinderen!

Heerlijk ontspannen op vakantie als ondernemer

Communiceer tijdig over je afwezigheid

Niet dat je klanten daar pas achter komen doordat ze je out-of-office mail lezen.

Laat je klanten (en leveranciers) dus ruim van tevoren weten wanneer je met vakantie bent en bij wie ze terechtkunnen met vragen of eventuele bestellingen. Pas de openingstijden aan op je website, je Facebook bedrijfspagina en op de Google mijn bedrijf pagina.

Zorg voor een back-up plan

Toch kan het natuurlijk zo zijn dat er tijdens je vakantie een super leuke werkklus voorbij komt die je nét niet na de vakantie kunt uitvoeren. Deadlines, je kent ze wel. Lastig? Zeker. Onmogelijk? Nee hoor.

Kijk welke ondernemers er in je buurt je back-up kunnen zijn en andersom. Help elkaar als ondernemers! Zo kun je je klanten toch een passende oplossing bieden als je weg bent. Ook handig voor wanneer je eens ziek bent of wanneer er meerdere opdrachtgevers ineens allemaal ja zeggen op je offerte.

Een VA – ofwel virtual assistent – inschakelen is mogelijk ook een optie. Deze kan dan voor jou de hoofd- van bijzaken scheiden, zodat je niet steeds bereikbaar hoeft te zijn tijdens je vrije dagen.

Hou rekening met minder inkomen

Tijdens je vakantie, maar ook voor daarna. Vakantiegeld of betaalde vrije dagen ken je niet als ondernemer zijnde. 

Hou dus vooraf al rekening met een dalende omzet tijdens vakantieperiodes. Zeker als eenmanszaak. Ookal hebben veel ondernemers het er moeilijk mee: je vakantieperiode is bedoeld om te ontspannen, niet om te werken… Logischerwijs daalt dan ook je omzet als je even geen facturen kunt versturen. Stuur ze daarom al voor je weg gaat en betaal je eigen facturen op tijd of zet ze in voor betaling in je boekhoudsoftware.

Zet daarnaast een klein bedrag per maand (8%) opzij gedurende het jaar voor de tijden dat je minder inkomen hebt, zodat je een kleine buffer hebt. Sowieso is het altijd goed om wat geld achter de hand te hebben, bijvoorbeeld voor als betalingen later binnen komen dan je had verwacht, voor vakantie of rustige periodes.

Een e-mail vrije vakantie als ondernemer

Maak een out-of-office bericht voor je mail en vermeld in het automatische antwoord een e-mailadres en een telefoonnummer waar mensen  terecht kunnen of wanneer je weer aanwezig bent. Schakel op je telefoon vervolgens het mailsynchronisatie uit. Zo simpel kan het zijn, maar niet iedere ondernemer op vakantie kan dit makkelijk loslaten. 

Door niet – of alleen op gezette tijden – ‘in te checken’, zorg je ervoor dat je even helemaal kunt loskoppelen.

Open je mail daarom maximaal 1x per dag en delete alles dat niet belangrijk is. Zodat je mailbox na je vakantie alleen relevante input bevat. Want helemaal loskomen van je werk, dat gaat bijna niet. En dat wil je ook niet, ookal ben je als ondernemer op vakantie. Het blijft leuk om te lezen dat je die ene opdracht binnen hebt gehaald, zelfs met je pootjes in het zand onder de Spaanse zon.

Extra leesvoer om je e-mails aan het werk te zetten tijdens je vakantie: Wat is e-mail marketing automation en hoe pak je het slim aan?

Als ondernemer op vakantie zonder stress of schuldgevoel

Telefonisch bereikbaar als ondernemer op vakantie?

Als ondernemers dan eenmaal op vakantie zijn komen ze maar moeilijk los van hun werk. 27% blijft in contact staan met het thuisfront en 43 procent geeft aan bereikbaar te blijven voor belangrijke zaken. Vooral wanneer je een zelfstandige bent zonder personeel blijft het uitzetten van je telefoon toch een uitdaging.

Mijn advies: laad je eigen batterij op, niet die van je smartphone. Gun jezelf de rust die je nodig hebt. Geef aan in je voicemail dat men een bericht kan achterlaten als het dringend is en zet je telefoon dan op stil. Of beter nog, leg hem in de kluis van je kamer of op een andere plek waar je hem niet zo snel weer oppakt. 

Zelf doe ik dit ook zo. Op een vast moment per dag beluister ik mijn voicemails om te checken of het ook daadwerkelijk dringend is. Wanneer het minder belangrijk is, stuur ik een app wanneer ik weer terug ben om het op te pakken. Ik heb nog nooit ervaren dat dit een probleem is. Want mijn klanten weten ook dat ik, net als zij, af en toe tijd voor mijzelf nodig heb om te ontspannen. 

Wanneer het echt niet anders kan, spreek dan vaste momenten af waarop je wel bereikbaar bent voor je klanten, leveranciers of samenwerkingspartners. Dat is prettig voor jezelf, maar ook voor de rest van je reisgenoten. Zo weet iedereen waar hij aan toe is en krijg jij rust, omdat je weet dat alles thuis in orde is en er niets dringends op jou wacht.

Stroomlijn de berichtenstroom

Tegenwoordig ben je als ondernemer via zoveel verschillende kanalen bereikbaar dat je vaak het overzicht dreigt te verliezen; WhatsApp, Facebookmessenger, Instagram, E-mail, telefonisch en met een beetje pech alles tegelijk.
Kijk dat je al die kanalen zoveel mogelijk gaat stroomlijnen – niet alleen tijdens de vakantie – zodat je het gros van alle communicatie via eenzelfde kanaal binnen krijgt.
Zo kun je bijvoorbeeld via Whatsapp Business en de Facebook Bedrijfsmanager automatische antwoorden instellen. Verwijs hierin naar je e-mailadres en vraag om je een e-mail te sturen. Dat geldt ook voor je voicemail.

Automatiseer je taken

Deze tip is niet alleen voor de ondernemer op vakantie, maar ook de rest van het jaar zal dit je veel tijd besparen, waardoor je meer tot rust komt. Maak een content planning voor al je social media posts, blogs en mailings!

Hierdoor weet je van te voren welke content je wanneer klaar moet hebben en waar je deze gaat posten. Door gebruik te maken van planning tools zoals Later, Hootsuite of Facebook zelf kan je ver voor je vakantie al je posts al klaarzetten. Ook in blogging software – zoals WordPress – kun je vooraf blogs schrijven die op een latere datum automatisch gepubliceerd worden.

Uiteraard geldt voor mailings exact hetzelfde. Gebruik voor het opzetten van dit alles de time batching methode. Zo behou je focus, ben je lekker productief en win je in principe tijd.

Bouw je werk langzaam af

Werk niet door tot vrijdag avond 20 uur, als je de dag erna om 8 uur al in je auto moet zitten op weg naar het vliegveld.

Als zelfstandige is het een goed idee je werk geleidelijk af te bouwen. Prop je agenda dus niet last minute vol met nieuwe taken, maar beheer je planning efficiënt. Annuleer onnodige afspraken op tijd, en focus je op het allerbelangrijkste dat je nog gedaan moet krijgen voordat je als ondernemer op vakantie gaat.

Maar ook geldt dat andersom. Zet je agenda niet vol met taken op de eerste twee dagen dat je weer terug komt van je vakantie. Dat zorgt voor onnodig veel stress.

Ruim de dag voor je vakantie je bureau op. Dat werkt wel zo prettig als je opnieuw aan de slag gaat. Want als je weer aanschuift achter een bureau dat vol ligt met een chaos aan papieren, heb je meteen het gevoel dat je helemaal niet weg bent geweest. 

Meer rust en balans als ondernemer?

Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe

Genieten op vakantie als ondernemer

Wanneer je je telefoon hebt uitgezet en je leest je e-mail minder frequent, dan heb je voor jezelf al behoorlijke stappen om te ontspannen. Er komt ‘rust in je hoofd’ en dat is goed.

Op vakantie gaan als ondernemer is trouwens een mooie test voor jezelf: Kun je je werk loslaten en gun jij jezelf wel vrije tijd? Maar ook om te zien wat je nodig hebt om met een gerust hart weg te gaan? Om nog maar niet te spreken over wat die time-out jou brengt aan positieve impulsen… Zoals extra energie en inspiratie voor nieuwe projecten e.d.

Volop inspiratie tijdens je vrije dagen

Uit ervaring weet ik dat je juist door die letterlijke afstand je bedrijf van een figuurlijk afstand gaat bekijken. Waar de kansen en valkuilen liggen voor je onderneming. Door een change of scenery zie je dingen namelijk ineens anders. Je creativiteit gaat stromen. 1001 ideeën die ineens naar voren komen omdat ze  eerst niet de ruimte hadden om zich aan je te presenteren.  De ondernemer op vakantie, right? 😂

Probeer dan toch die nieuwe ideeën niet direct in je vakantie uit te werken, maar geniet volop van je vrije tijd. Schrijf ze op en laat ze voor wat het is tot  na je vakantie. Als dat zaadje eenmaal is geplant, komt het vanzelf tot groei en bloei.

Optimaal genieten voor de ondernemer op vakantie

Schakel even helemaal af

Veel ondernemers werken toch stiekem nog even door aan hun bedrijf. Een blog hier, een podcast daar, nog even dat seminar online volgen. Echt ontspannen zit er niet in. Het is belangrijk om te ervaren en leren vertrouwen op het feit dat het altijd goed komt als je ‘de boel de boel’ laat.  Doe het gewoon niet. Laat alles voor wat het is.

Mijn persoonlijke tip om je gedachten op iets anders te richten, is om tijdens je vakantie minimaal een ding te doen dat je nog nooit hebt gedaan. Dat kan iets heel simpels zijn zoals bijvoorbeeld een lokale delicatesse uitproberen. Of iets wat je toch best eng vindt zoals bungee jumping waarmee je letterlijk en figuurlijk een sprong in de diepte maakt. Doe wat voor jou goed voelt.

Je bent zelfstandig ondernemer geworden zodat je de vrijheid hebt om je bedrijf te runnen zoals jij dit voor ogen hebt. Dus heb je ook de vrijheid om vakantie te vieren en eens goed te ontspannen. Niet om door te blijven gaan als een werknemer in je eigen bedrijf.

Lees een boek, denk na over je dromen, ontdek de omgeving waarin je je begeeft, doe iets met je gezin, leer de locals kennen en maak mooie herinneringen. Maar vooral: geniet, want je bent op vakantie. Doe even dat stapje terug. Je hebt hard gewerkt en je verdient het om lekker uit te rusten. Dit geeft je de energie om straks er weer vol tegenaan te gaan!

Fijne vakantie!

P.s. De 10 belangrijkste tips heb ik voor je samengevat in een heuse vakantiechecklist. Dan kun je die afvinken, zodat je goed voorbereid straks kunt gaan genieten van je welverdiende vakantie.
Zonder schuldgevoel of stress op vakantie als ondernemer Zonder schuldgevoel of stress op vakantie als ondernemer Zonder schuldgevoel of stress op vakantie als ondernemer Zonder schuldgevoel of stress op vakantie als ondernemer
Zonder schuldgevoel of stress op vakantie als ondernemer bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Social media contentkalender 2023-2024

Steek je veel tijd en energie in je social media, maar merk je dat het niets oplevert?

Elke keer is het weer een uitdaging om content te verzinnen voor je social media posts. Maar onder de streep krijg je hoogstens een paar likes. En dat kan best frustrerend zijn.

Stel je eens voor dat je nooit meer zonder inspiratie zit voor je posts. Omdat je een kant-en-klaar contentplan hebt, gebaseerd op een bewezen marketingstrategie. Waarmee je waardevolle content kan bedenken in een handomdraai. Zou dat niet heerlijk zijn?
17 Shares
Pin13
Share4
Share
WhatsApp
Tweet