Meld je aan voor het gratis webinar: Verover het hart van je ideale klant

Hoe kan je de organische vindbaarheid verbeteren van je website?

Hoe kan je de organische vindbaarheid verbeteren van je website?

Wil je hoger in Google komen? Beter vindbaar worden in de zoekresultaten en meer zoekverkeer, zonder dat je direct de beurs moet trekken? Dan is dit het blogartikel waar je naar zocht. Want hierin leg ik je haarfijn uit hoe je jouw organische vindbaarheid kan verbeteren met slimme aanpassingen die je zelf makkelijk kan doorvoeren op je website.

Voordat ik het vergeet, dit blogartikel is onderdeel van een tweedelige reeks om op een organische (gratis) manier beter vindbaar te worden. Zo gaat dit deel voornamelijk over de on-page onderdelen die je kan aanpassen om beter naar voren te komen in de zoekresultaten. En gaat het tweede deel over hoe je jouw website site makkelijk technisch optimaliseren voor Google zonder kennis of moeilijk gedoe. Lees je mee?

Het belang van goed gevonden worden in de zoekresultaten

Als je bedenkt dat de nummer een positie op een Google-zoekopdracht maar liefst 33% van het hele website zoekverkeer krijgt, snap je best hoe belangrijk het is om de ranking positie van jouw website zo hoog mogelijk te krijgen. Want als je in het zoekverkeer niet naar voren komt op de eerste pagina van Google’s zoekresultaten, weten mensen niet dat je bestaat. En komen ze ook niet bij je terecht. Ongeacht hoe geweldig je branding ook is of de vooruitstrevendheid van je product of dienst.

Natuurlijk kan je snel beter vindbaar worden en meer zoekverkeer genereren via betaalde Google advertenties. Maar hier kan je niet blijvend op vertrouwen.

Betaalde advertentie zorgen slechts voor een tijdelijke zoekmachine ranking

Want zodra je stopt met betalen, ben je ook direct weer uit het zicht. Om die reden ben ik een groot voorstander om je organische vindbaarheid te verbeteren van je website. 

Zo hou je alles zelf in de hand en werk je aan een lange-termijn strategie om hoger in Google te komen, zonder dat je er bakken vol geld voor moet neertellen.

Daarom deel ik in dit blog mijn favoriete (en beproefde) tips waarmee je de organische zoekresultaten van je website kan verbeteren. Waardoor heel makkelijk leert hoe je zelf jouw zoekmachine ranking kan verhogen. Want elke ondernemer verdient het om goed gevonden (en gezien) te worden! 

Betaalde advertenties in de zoekresultaten vs organische zoekresultaten

Check eerst welke zoekmachine ranking je nu hebt

Voordat je enthousiast aan de slag gaat met de onderstaande SEO-tips, is het belangrijk om eerst te weten waar je nu staat. Mijn motto is niet voor niets: meten is weten. Want alleen als je weet waar je nu staat, weet je ook waar je wat moet aanpassen. En geef jij jezelf een solide basis van waaruit je kan werken om je ranking in de zoekresultaten van Google te verbeteren.

Om dit te doen, kun je tools zoals de Google Search Console, SEMRush of Ahrefs gebruiken om de huidige zoekmachine ranking van je pagina’s te checken voor een bepaald zoekwoord. Vergeet niet om de resultaten op te slaan op een vaste plek en dit elke maand/kwartaal even te checken. Zo weet je namelijk of je inspanningen om je site beter vindbaar te maken ook effect hebben.

Maak een zoekwoorden lijst waarvoor je hoger in Google wilt komen

Als je eenmaal begrijpt wat de ranking van je pagina’s in het zoekverkeer is, kan je deze lijst met zoekwoorden gaan verfijnen. Anders gezegd kan je door te meten precies zien welke zoekwoorden effectief zorgen voor meer zoekverkeer. En welke pagina’s of blogs je relevante zoekwoorden nog moet toevoegen waarvoor je hoger in Google wilt komen. 

Dus maak een zoekwoorden lijst voor de onderwerpen die voor jou van belang zijn. Want hiermee kan je dan vervolgens meer efficiënt aan de slag om je bestaande content aan te passen. Bovendien is de beslissing van welke aanvullende content er nodig is, makkelijker te maken. Waardoor je uitsluitend content maakt waarmee je website beter zal scoren qua zoekmachine ranking. Maar ook geen tijd meer verspilt aan blogs of pagina’s die je niets opleveren.

Gebruik slechts 1 zoekwoord per pagina/bericht

Wil je hoger in Google komen, dan is dit misschien wel de meest waardevolle SEO-tip die ik je kan geven: gebruik slechts 1 onderwerp (zoekwoord) per pagina.

Vroeger was de stelregel dat je zoveel mogelijk zoekwoorden in je tekst moest opnemen als je goed gevonden wilt worden in Google. En daar werd dan ook flink misbruik van gemaakt. Maar intussen is Google slimmer geworden en weet hij precies waar je pagina over gaat. Dus dat soort snode trucjes hoef je ook niet meer te proberen of je wordt er flink voor afgestraft.

Dus voordat je nu een nieuwe pagina of blog gaat maken bepaal je eerst het hoofdonderwerp. De kern van de pagina waar die om draait en mensen naar zoeken. Bijvoorbeeld voor deze blog is het “organische vindbaarheid”. Vervolgens heb ik het zoekwoord in de eerste 100 woorden van deze pagina benoemd. Waardoor Google meteen weet waar het over gaat.

Gebruik synoniemen van je zoekwoord om beter vindbaar te worden

Ook heb ik voor dit artikel enkele synoniemen of termen van mijn zoekwoord onderzocht die ik kon gebruiken. Zoals “hoger in google” en “organische zoekresultaten”. Want Google snapt dat mensen met verschillende woorden en omschrijvingen hetzelfde kunnen bedoelen. En herkent dit dus ook in jouw teksten. Daardoor kan jouw pagina op meerdere zoektermen gevonden worden in de zoekresultaten. 

Maar alleen zolang het hoofdonderwerp duidelijk in je tekst naar voren komt. Dus check vooraf of er al een pagina op jouw website staat die over dit onderwerp gaat! Zo ja, dan is het handiger om de bestaande pagina uit te breiden! Zo nee, ga dan naar de volgende SEO-tips.

Verwante zoekopdrachten voor jouw termen

Als je een lijst hebt opgesteld met interessante zoektermen typ ze in bij Google Search en kijk eens goed naar alle zoekresultaten.

Maar check ook onder in de pagina met zoekresultaten bij de gerelateerde zoekopdrachten. Want daar haal je veel interessante inzichten uit van waarop en HOE mensen zoeken.

organische zoekresultaten google verbeteren - gerelateerde zoekresultaten

Onderscheid short-tail en long-tail zoekwoorden

Daarnaast is het slim om zowel short-tail en long-tail zoekwoorden te gebruiken om je vindbaarheid in de organische zoekresultaten te verbeteren:

Waar zoekt jouw doelgroep op? Gebruik zoekwoorden die jouw doelgroep gebruikt!

Waar zoekt jouw doelgroep op?

Wanneer je de juiste zoekwoorden target voor elke pagina van je website op basis van wat je probeert te verkopen, zullen je zoekresultaten in Google verbeteren. Logisch. 

Maar wat minstens net zo belangrijk is, is de boodschap die je wilt vertellen, de persoon die je wilt aanspreken en de manier waarop je dit doet. Aangezien je een website opzet om klanten aan te trekken en ze aan te zetten tot actie. Dus de woorden die je uiteindelijk kiest hebben een directe impact op je organische zoekresultaten.

Daarom is het van belang dat je weet welke zoekwoorden jouw doelgroep gebruikt. Want anders kan je lang wachten op meer zoekverkeer van het juiste soort bezoekers.

Gebruik zoekwoorden die je bezoeker gebruikt

Om die reden gebruik je de bewoordingen waar jouw klant op gaat zoeken! Niet de termen waar jij of je collega-ondernemer op zouden zoeken. En eigenlijk is dit een open deur. Toch worden er nog te vaak zoekwoorden en termen gebruikt die voor jou vanzelfsprekend zijn, maar een klant nooit zou gebruiken.

In de eerste plaats is het dus belangrijk dat je weet wie jouw bezoekers (doelgroep) zijn. Vervolgens is het handig als je weet waar diegene naar op zoek is. Alsook HOE diegene zoekt.

Bijvoorbeeld: ik kan tal van blogs schrijven over marketing. Maar als ik die vol zou stoppen met allerlei vaktermen, dan zou een groot deel van mijn website bezoekers daar niets van snappen. Laat staan dat ze naar die exacte termen zouden zoeken. 

Dus gebruik ik liever zoekwoorden als “online zichtbaarheid”, “naamsbekendheid vergroten” of “doelgroep bereiken”. En in jouw branche is dat niet veel anders. Kortom; gebruik alledaagse woorden die weergeven wat je bedoelt en waar jouw doelgroep naar op zoek gaat.

Hoe vaak moet je een zoekwoord gebruiken?

Het liefst zou ik je een vast cijfer geven dat je kan gebruiken om de organische zoekresultaten van je pagina te verbeteren. Echter werkt het niet zo. Want de ene ondernemer schrijft korte teksten. Terwijl een ander juist graag lange uitgebreide teksten schrijft. Zo schrijf ik mijn blogs meestal rond de 3000 woorden. Dus een vast cijfer van bijvoorbeeld 6x zou dan voor mijn teksten nagenoeg geen effect hebben.

Dus kan je beter kijken naar hoe lang je tekst is en probeer rond de 3% van alle woorden het aantal keer je zoekwoord per pagina te gebruiken. Bijvoorbeeld:  je wilt jouw blog optimaliseren voor de zoekwoordcombinatie “organische vindbaarheid”. De tekst van 300 woorden bevat de zoekterm 10 keer. De zoekwoord dichtheid is dan: 10/300*100= 3,3%. Des te vaker je die woorden namelijk gebruikt des te relevanter je pagina zal overkomen bij Google.

Doe niet aan keyword stuffing!

Letterlijk vertaald betekent keyword stuffing in het Nederlands “zoekwoorden proppen. Hierbij is sprake van overmatig gebruik van zoekwoorden en zoektermen op een webpagina in de hoop een betere ranking te behalen in de organische zoekresultaten.

Niet alleen haal je hiermee de leesbaarheid uit je teksten en gaat dit ten koste van je gebruikerservaring. Maar ook Google vind dit alles behalve amusing.

Dus ga niet over optimaliseren, maar zorg voor een natuurlijke zoekwoord dichtheid. En heb je geen zin om deze steeds te berekenen, gebruik de Yoast SEO  plug-in voor je website als je WordPress hebt. 

Een superfijne plug-in die weergeeft of je jouw zoekwoordcombinatie vaak genoeg hebt gebruikt i.c.m. de lengte van je tekst. Ook kan je met de premium versie  synoniemen aangeven waarop je jouw SEO-ranking wilt verbeteren. 

Vermijd keywordstuffing en zorg voor een natuurlijke zoekwoordendichtheid

Zoekverkeer en lengte van je tekst checken voor zoekwoorden

Als je jouw zoekwoorden wilt uitbreiden of aanvullen, gebruik dan de add-on Keyword Surfer voor Google Chrome. Of ga naar de website Ubersuggest van SEO-goeroe Neil Patell.

Hiermee krijg je waardevolle zoekwoordsuggesties om je organische vindbaarheid te verbeteren. Niet alleen dat. Maar ook kan je zien uit hoeveel woorden de teksten bestaan van concurrenten en hoeveel zoekverkeer deze termen krijgen.

Wat is de ideale lengte van je tekst om beter vindbaar te worden?

Wanneer je wilt weten uit hoeveel woorden een goede tekst bestaat waarmee je jouw organische vindbaarheid kan verbeteren, moet ik je het antwoord verschuldigd blijven. Ook hiervoor zijn er geen vaste cijfers die ik je kan geven. Desondanks kan ik je wel een paar richtlijnen geven, maar als je hoger in Google wilt komen kan je het beste even spieken bij je concurrenten. Want dat zijn de websites waar je mee moet concurreren voor de zoekmachine ranking.

Zoekwoordsuggesties om je organische vindbaarheid te verbeteren en hoger in Google zoekresultaten te komen

Optimaliseer pagina's eerst voor je bezoeker, dan pas voor zoekmachines

Hoewel je jouw website zo goed mogelijk wilt optimaliseren voor Google als je beter vindbaar wilt worden. Is Google niet de klant die je wilt bereiken. Want dat is een mens van vlees en bloed die aan de andere kant van dat scherm zit. En die persoon gaat jou betalen voor je dienst of product. Daarom is het belangrijk dat je de bezoeker op de eerste plaats zet. En Google op de 2e plaats.

Echter is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Want de gemiddelde websitebezoeker van vandaag is slimmer dan ooit tevoren en stelt hoge eisen aan een website die hij of zij bezoekt. Daarom moet jouw website niet alleen inspelen op de behoefte van die bezoeker. Maar ook hoogwaardige content bevatten die educatief, inzichtelijk en persoonlijk is.

Stel een klantprofiel op

Het komt er op neer dat je jouw website bezoeker door en door moet kennen. En dat doe je door een klantprofiel op te stellen. Waardoor je erachter komt waar die persoon naar op zoek is, wat zijn behoeftes zijn en waar die steeds tegenaan loopt. 

Door vooraf een klantprofiel op te stellen en hierop je content aan te passen, zal jouw website twee tot vijf keer effectiever en gemakkelijker te verteren is. En schiet je dus vaker raak (meer zoekverkeer), dan wanneer je dit niet doet.

Want op die manier maak je gericht content die je lezer waardevol vindt (en kan je stoppen met tijd te verspillen aan content die ze niet aanspreekt). Bovendien vergroot je hiermee de kans dat deze jouw blogs of pagina’s gaan delen. Waardoor backlinks worden gecreëerd die jouw positie in de zoekmachine ranking zullen verhogen.

Bereik jouw droomklant met een helder klantprofiel

In dit blog leg ik je stap voor stap uit hoe je jouw droomklanten binnen je doelgroep kunt bereiken. Ook kan je meteen het gratis werkboek downloaden vol met vragen en voorbeelden, die vaak tot nieuwe inzichten en aha-momentjes leiden.

Waardevolle content van goede kwaliteit wint altijd

Om even door te gaan op mijn vorige punt: content die waardevol is voor je doelgroep spreekt aan, zet aan toe actie en helpt je om hoger in Google te komen. 

Dus als je jouw organische vindbaarheid verbeteren gaat, heb je natuurlijk content van hoge kwaliteit nodig. Die sterke ankerteksten bevatten en duidelijke koppen die weergeven waar je tekst over gaat. Maar dan wel op een lekker leesbare manier. Want sinds de Panda-algoritme-update van Google in 2011 (waar veel websites een ernstige dip in de SEO-ranking ervaarden), gaf Google aan dat content moest draaien om kwalitatief goede content en een fijne gebruikerservaring. 

Natuurlijke en leesbare teksten scoren beter in de organische zoekresultaten

Hieruit volgt dat teksten waarbij je zoekwoorden op een natuurlijke wijze integreert, dé manier is om je organische vindbaarheid te verbeteren. Waardoor je niet alleen je merk menselijker maakt door teksten te schrijven die fijn weglezen. Maar tegelijkertijd ook een betere klantervaring creëert. En hoe meer jouw teksten gelezen worden (en zorgen voor omzet, leads etc), hoe beter jij door Google wordt ingeschaald voor de zoekmachine ranking.

Organische zoekresultaten verbeteren in Google met content die up to date is

Hoe "vers" is jouw content? Met geüpdatet content kom je hoger in Google

Als je kijkt naar de zoekresultaten in Google zie je er vaak een datum bij staan. En dat is niet voor niets. Want content die regelmatig wordt geüpdatet, wordt beloond. Namelijk elke keer als jij een pagina, blog of product update, geef je Google een seintje dat je informatie actueel is en onderhouden wordt. En verse content, daar houdt Google van.

Maar vergeet hierbij ook zeker je bezoeker niet. Wanneer jouw datum een paar jaar ouder is dan die van je concurrent, dan zal deze sneller voor de pagina kiezen van je concurrent in de zoekresultaten. In plaats van die van jou.

Zorg dat mensen terugkomen naar je website

Wanneer mensen je website meerdere keren bezoeken, dan is een indicatie voor Google dat je iets interessants te vertellen hebt. Terugkerende bezoekers zorgen dus indirect voor een kleine boost in je zoekmachine ranking. Daarom is het slim om je content vaker aan te vullen met nieuwe dingen. Denk hierbij aan nieuwe producten, blogs en dergelijke. Maar ook een online forum, abonnement e.d. zijn slimme manieren om bezoekers vaker terug te laten komen.

Vergeet hierbij ook zeker niet de kracht van een nieuwsbrief waarin je verwijst naar je websitepagina’s. Dit zijn namelijk jouw vaste abonnees en zij zullen vaker op je website teruggrijpen als hierop interessante informatie staat, dan iemand die jou niet kent. 

Reviews zorgen voor betrouwbaarheid

Niet alleen helpen reviews of testimonials van je bestaande klanten om potentieel nieuwe klanten te overtuigen waarom iemand bij jou moet zijn. Ook helpen reviews je om goed gevonden te worden in Google. Daarnaast worden reviews bij de zoekresultaten getoond en zorgt dit voor extra betrouwbaarheid. Dus toch maar blijven vragen om een review… 

Hoe je dit effectief kan aanpakken lees je in mijn blog: Hoe kan je Facebook of Google Mijn Bedrijf reviews verzamelen voor je bedrijf?

Schrijf blogs om je organische vindbaarheid te verbeteren

Organisch zoekverkeer komt af op waardevolle en relevante content. Daarom zijn blog artikelen een geweldige manier om beter vindbaar te worden en meer zoekverkeer aan te trekken voor je website. Waardoor je website uiteindelijk stijgt in zoekmachine ranking. Maar hoe weet je welk soort blogs je moet schrijven die daadwerkelijk je organische zoekresultaten verbeteren?

Eigenlijk is het antwoord hierop best simpel: blogs die de vragen van je klanten beantwoorden.

Want dat is ook de reden waarom iemand gaat zoeken op Google. Ze hebben een vraag of lopen ergens tegenaan en weten het antwoord niet. Vervolgens gaan ze op zoek naar een oplossing die ze het antwoord geeft voor hun probleem. En daarom zijn blogs die hierop een antwoord geven ook de ideale insteek om je organische vindbaarheid te verbeteren. 

Bouw aan een kennisbank voor meer zoekverkeer

Dus onderzoek eerst welke vragen er spelen bij jouw doelgroep en maak er een top 10 van. Zo kan je denken aan vragen die je bestaande klanten  je meermaals stellen, vragen die naar boven komen tijdens een sales-gesprek of dingen waar je klanten vaak tegenaanlopen. En zoek bij je top 10 zoekwoorden waarop een potentiele klant je gaat zoeken. 

Met name dit soort artikelen doen het goed in de organische zoekresultaten:

Wil jij jouw bestaande teksten beter vindbaar maken voor Google?

Slimme ondernemers, tekstschrijvers en ontwerpers weten het al. Het is bewezen dat bepaalde woorden en zinnen leiden tot meer reactie en hogere verkopen. Maar wist je ook dat er bepaalde woorden bestaan die ervoor zorgen dat het verband tussen bepaalde zinnen legt? En daarnaast helpen om dat groene bolletje bij de leesbaarheid voor Google te krijgen in Yoast? Super handig!

Daarom heb ik deze overgangswoorden en de overige schrijftips gebundeld in een handig e-book dat je gratis kan downloaden. Zo kan jij direct aan de slag om je teksten optimaliseren voor zowel je lezer als voor Google.

Zet social media in

Maak je gebruik van social media? Vergeet dan niet om je content te delen op die kanalen. Want dit zorgt elke keer dat je het deelt voor een kleine boost aan organisch zoekverkeer naar je website. Daarnaast wordt een link die gedeeld wordt op een social media platform, ook gezien als een backlink naar jouw website. Verrekte handig dus.

Helaas is het nog niet helemaal duidelijk of deze backlinks ook als SEO-ranking factor gezien worden door Google. Maar in ieder geval kan je hiermee al je organische vindbaarheid verbeteren van je website. Zo is LinkedIn uitermate geschikt om content te delen voor de B2B markt, Pinterest perfect voor DIY producten, beauty en home. En kan je Facebook effectief inzetten om de particuliere markt te bereiken.

Gebruik Google Mijn Bedrijf om lokaal beter vindbaar te worden

Waar je ook bent, en hoe je ook zoekt, Google kijkt altijd eerst of het nuttig is om lokale websites te laten zien. Vervolgens laat hij de organische zoekresultaten zien op basis van personalisatie. Daarom is het slim om je bedrijf aan te melden bij Google Mijn Bedrijf. Want hiermee krijg je meer zoekverkeer van potentiele klanten uit de buurt. 

Niet alleen kan je hiermee je website, openingstijden en belangrijke contactinformatie toevoegen. Maar ook kan je zo makkelijk reviews ontvangen, berichten plaatsen of producten promoten en ook ben je zo lokaal beter vindbaar.  Want als iemand zoekt naar “restaurant Rotterdam”, hoef je geen resultaten te zien van restaurants in Groningen of Maastricht.

Wil jij jouw organische vindbaarheid verbeteren?

Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe

Werk aan de winkel!

Nu je de diverse manieren om je organische vindbaarheid te verbeteren hebt gelezen, kan het wellicht een beetje teveel worden. Laat het daarom allemaal even bezinken en ga er op een later moment pas mee aan de slag. Want je weet nu dat je geen bakken vol met geld aan Google AdWords hoeft uit te geven om hoger in Google te komen. En dat alleen al zal wat extra rust geven.

Laat je dus ook niets wijsmaken door die SEO-bureau’s dat ze je kunnen garanderen om op die felbegeerde eerste pagina te komen van de zoekresultaten (laat staan de eerste positie). Maar hou er rekening mee dat er een gestructureerde aanpak voor organische zoekresultaten nodig is. Gericht op de lange termijn. Want dat levert je nog altijd de beste resultaten op. En dat kost je niets, behalve je tijd.

Lees ook het tweede deel in deze reeks om je organische vindbaarheid te verbeteren. Waarmee je jouw zoekresultaten voor Google kan verbeteren, maar dan technisch zonder moeilijk gedoe.

Hoe kan je de organische vindbaarheid verbeteren van je website?
Hoe kan je de organische vindbaarheid verbeteren van je website? bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Personal branding geeft jouw authenticiteit weer, wie jij als ondernemer bent

Ken jij de Focus Academie al?

Speciaal voor de DIY ondernemer die zelf aan de slag wil. Door middel van coaching, workshops en slimme tools ontdek je hoe je focus kan aanbrengen in je Merk en Marketing. Waardoor je een solide basis krijgt, zodat je gerichter kan mikken en aantrekkelijk wordt voor de allerbeste klanten.

Pin
Share
Share
WhatsApp
Tweet