Image
Top
Navigatie
Geschreven op 04-12-2015 Leestijd: 5 minuten

Print design trends in 2016

De vormgeving in 2016 is minimalistisch en authentiek.

2015 is bijna ten einde en wij kijken al reikhalzend uit naar het komende grafische jaar. Wat zullen de nieuwste print trends worden op het gebied van logo ontwerp, illustraties, typografie en productverpakkingen?

ill graff design geeft je een overzicht van de print design trends voor 2016.

Print design trend 1: minimalistische logo ontwerpen

We hebben het deels al gezien bij Microsoft, Starbucks en zelfs Batman. De logo ontwerpen worden meer en meer minimalistisch weergegeven. Alle tierelantijntjes worden weggelaten en zo blijft alleen nog de essentie over. Minimalisme en het flat design zijn diep in de grafische vormgeving doorgedrongen voor deze grote merken, omdat ze passen op alle formaten, maten, apparaten en media. Deze design trend zal in 2016 het logo ontwerp alleen maar meer blijven beïnvloeden.

Design trend 1: minimalistische logo ontwerpen

Print design trend 2: gebruik grote afbeeldingen

Dit is al een enorme trend op het gebied van web design en het gebruik van grote afbeeldingen lijkt ook zijn weg te hebben gevonden op het gebied van print design. In tegenstelling tot de web design, is er geen logische of praktische reden waarom deze trend gebruikt zal worden bij grafische vormgeving van drukwerk.

Maar, laten we eerlijk zijn, welke grafisch vormgever wilt dit excuus niet gebruiken om een wel heel mooie afbeelding kunnen te integreren in zijn of haar werk?

Let op de integratie van nog een andere web design trend: ghost buttons in de coverfoto.

Print design trend: Grote afbeeldingen
Print design trend 3: abstracte en geometrische vormen

Vooral op het gebied van productverpakkingen zullen de abstracte en geometrische vormen meer te zien zijn. Het retro design van de jaren 60 krijgt een upgrade! We verwachten dat de ontwerpen van productverpakkingen in 2016 vol staan met geometrische patronen, authentieke illustraties, abstracte kunst en historische inspiratie.

Print design trends voor productverpakkingen

De wijn Rojalet heeft zijn inspiratie gehaald uit de unieke rode lagen van de grond waar de druiven worden geteeld.

Door het abstracte werk van hun flessen bewijst Rojalet dat jouw product echt kan dienen als een canvas. Ondanks dat elke fles uit verschillende kleuren en stijlen bestaat, vormen de lijnen een samenhangend plaatje wanneer de flessen naast zijn geplaatst. Dit geeft een toch wel heel apart sprekend beeld weer.

Print design trend 4: Hand getekende typografie

Hand getekende elementen rebelleren tegen het digitale perfectionisme. Hoe kun je beter een merk of bedrijf vermenselijken dan met een hand getekend lettertype?

Print design trend 4: Hand getekende typografie
Print design trend 4: Hand getekende typografie

“Mensen lijken meer en meer terug te gaan naar wat echt is getekend… Het verkennen van andere culturen of onze eigen familiegeschiedenis, of opnieuw te verbinden met verhalen uit de mythologie of onze kindertijd… Door terug te gaan naar wat door de mens gemaakt is, krijgen we een gevoel van controle terug over de digitale vloedgolf die dreigt om ons in te halen. ”
(Bill Gardner)

Dit moet je alleen niet verwarren met de opstandige aard van de hand getekende illustraties voor strikt anti-commerciële doeleinden. Want ook dit is al toegepast op vele corporate marketing strategieën om “meer hip” te zijn.

Print-design-trend-4-Hand-getekende-elementen-typografie-starbucks
Print design trend 4: Hand getekende elementen
Print design trend 5: grote blokken tekst

Het gebruik van tekst als een visueel element is er altijd al geweest. Maar nu is het gebruik maken van lettertype keuze en deze uit te vergroten naar een clean, eenvoudige en elegante visuele hiërarchie om zo informatie weer te geven en tegelijkertijd eye-candy te zijn, pas écht geëvolueerd tijdens deze “less is more” esthetiek.

Print design trend 5: grote blokken tekst
Print design trend 5: grote blokken tekst
Print design trend 5: grote blokken tekst
Print design trend 6: handgetekende illustraties

In de web trends voor 2016 is hij al eerder langs gekomen, maar ook in het print design zullen de handgetekende afbeeldingen weer ingevoerd worden. Ookal zijn de stockfoto’s nog zo mooi. Niets geeft authenticiteit van een bedrijf of product zo goed weer als een handgetekende illustratie. Al is het alleen ter ondersteuning van het grotere geheel. De mode wereld maakt hier al langer gebruik van. Maar nu zullen de handgetekende illustraties haar intrede weer vinden in de rest van de (grafische) wereld.

 

Wat vinden wij van de print design trends van 2016?

Het spelen met typografie en geometrische vormen is ons niet onbekend en is eenvoudig toe te passen voor veel bedrijven of producten. Vooral de geometrie is een trend die je niet kunt wegdenken in print design. Het maakt ontwerpen opvallend zonder direct veel elementen te hoeven gebruiken. Hierdoor wordt de trend van het minimalisme ook in 2016 voortgezet. Zeker voor bedrijven die orde, verantwoordelijkheid, kennis, wijsheid willen uitstralen.

Door handgetekende elementen te gebruiken zal je al snel meer authenticiteit creëren en persoonlijker overkomen. Bedrijven die voornamelijk creativiteit, inspiratie, motivatie, uniek en het down-to-earth zijn omarmen dragen zullen hier meer baat bij hebben.

Om up-to-date te blijven is het van belang dat ook jouw bedrijfsvormgeving met de tijd meegaat. Het wel of niet volgen van trends is daarbij een onderschat onderdeel, tenslotte bepaald dit het beeld dat klanten van jou, je dienst of product hebben. Wil je weten wat ill graff design voor jou kan betekenen op het gebied van vormgeving? Maak direct een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.

Maak een afspraak

Delen is lief

© Copyright 2020 ill graff design | Privacy | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Mijn account | Winkelmand