Moodboard maken voor het rebranden van je bedrijf of merk

Hoe verloopt een rebranding proces? (1) Rebranden van je bedrijf


Achter de schermen ben ik al een tijdje bezig met het herpositioneren van ill graff design (IGD). Ik werd door Google (en anderen die mij nog niet kenden) voornamelijk gezien als een reclamebureau dat zich alleen bezig hield met een flyer hier en een website daar. En al ben ik in 2011 in eerste instantie zo gestart, mijn klanten en ik weten inmiddels dat die stempel alles behalve juist is. Ik ben enorm gegroeid in kennis en kunde, help bedrijven met het aanscherpen van hun visie en ondersteun ondernemers op een veel breder vlak dan voorheen.

Daarnaast merkte ik dat mijn eigen online en offline activiteiten ietwat op de achtergrond kwamen te staan. Juist omdat ik zo veel bezig was voor mijn klanten, werden de activiteiten die ik voor mijn bedrijf moest doen op een lager pitje gezet.

En dat is uiteraard niet de bedoeling. Wanneer je namelijk een advies geeft, of spreekt over de laatste nieuwe technieken op het gebied van webdesign of een strategie voor social media, moet je dit ook kunnen onderbouwen en laten zien. Het werd dus tijd om daar wat aan te doen!

Practice what you preach

In de afgelopen jaren heb ik gemerkt dat mijn klanten steeds meer behoefte hebben aan ondersteuning of het ontzorgen van website onderhoud, bloggen, social media of andere marketingwerkzaamheden… Zodat zij zich bezig kunnen houden met dat waar ze goed in zijn, namelijk het eigen bedrijf!

Ook mijn aanwezige sterkten, competenties en diensten werden enigszins beperkt door de merkbelofte waarmee ik ben gestart in 2011. Voor mij het ideale moment om stil te staan bij wie je wilt zijn als persoon en bedrijf. Om te kijken wat ik te bieden heb en hoe ik dit ga vertalen naar diensten die ik kan aanbieden.

Het oude jasje dat zo heerlijk zat, was na al die jaren een beetje te krap en flets geworden. De look, de feel, het paste niet meer bij de strategie en visie van IGD. Tijd om een nieuwe jas aan te trekken die beter past bij de energie, richting, merkwaarden en klantbehoefte.

En het is meteen ook een geweldige kans om jou stapsgewijs een kijkje achter de schermen te geven over hoe ik dit rebranding proces zelf aanpak.

Brainstormen helpt je om tot nieuwe ideeën te komen

Rebranden van je bedrijf begin je niet zomaar aan, want dan loop je de kans om je bestaande reputatie en klanten te verliezen. Daarom ben ik terug naar de basis gegaan. De bron van alles:

Na het neerschrijven van het antwoord op deze en andere vragen was een ding duidelijk: het moest anders. Duidelijker en eenvoudig.
Enkele weken lang heb ik alle ideeën opgeschreven, lange gesprekken gevoerd, kritisch gekeken naar mijn strategie, missie, visie en kernwaarden om te komen tot 3 pijlers.

Deze pijlers zijn: 1. Branding 2. Design 3. Marketing

Ook uit ik mijzelf niet langer meer als een reclamebureau, maar een brand coach. Want het woord reclamebureau zegt niet wat ik doe.

Een brand coach helpt je met positionering/branding of met marketing/communicatie van je bedrijf. Aangezien ik ondernemers help inzicht te krijgen in hun koers, strategie en externe communicatie. Het ontwikkelen van de hieruit volgende communicatiemiddelen doe ik natuurlijk ook, maar het is niet het doel an sich. Ik wil namelijk ondernemers helpen om de beste versie van zichzelf te worden. Niet om zichzelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen.

Pinterest gebruiken als visuele inspiratie

Na het verbeteren van mijn merkstrategie  – zodat ik de juiste richting weet van mijn bedrijf – kan pas het visuele aspect beginnen. Hiervoor heb ik een lijst gemaakt van kernwoorden en zinnen die bij mij passen. Dat maakt het allemaal iets meer “tastbaar” en ga je niet urenlang kijken naar die dingen die je alleen maar mooi vind.

Vervolgens heb ik een bord gemaakt op Pinterest met de stijlen die mij aanspraken en IGD zeg maar “esthetisch” weerspiegelen. Het is een collage van afbeeldingen die een bepaald gevoel weergeven: patronen of kleuren die mij aanspreken, quotes die bij de filosofie van mijn bedrijf of klantprofiel passen.

Items die er uiteindelijk toch niet helemaal bij passen heb ik vervolgens weer verwijderd om tot dit Pinterest-bord te komen.

Wat de volgende stappen in mijn rebranding proces zijn, vertel ik je in het volgende blog. 😉
Pinterest gebruiken als moodboard
Download de gratis checklist voor meer inzicht in de rebranding van je merk

Is jouw merk toe aan een rebranding?

Wil je weten of dit het moment is voor jou voor een rebranding van je merk? Maar twijfel je nog een beetje?

Download dan gratis mijn handige rebranding checklist in ruil voor jouw mailadres.

Met deze handige checklist krijg je het antwoord op deze vraag. Het e-book is gevuld met vragen om een goed inzicht te krijgen in het waarom van de rebranding en om je op scherp te zetten.

Hoe verloopt een rebranding proces? (1) Rebranden van je bedrijf Hoe verloopt een rebranding proces? (1) Rebranden van je bedrijf Hoe verloopt een rebranding proces? (1) Rebranden van je bedrijf
2 Comments
  • Een sympathieke vakvrouw die mooi werk aflevert tegen scherpe prijzen. Zij luistert goed waar je met je concept of product naartoe wilt. Ze heeft het logo van onze webwinkel ontworpen.

    14-09-2018at19:10
  • Originaliteit, altijd meedenkend en een snelle afhandeling zijn één van de eigenschappen van Ill Graff Design.
    ZIJ heeft ONS op de kaart gezet wat betreft social media, zowel wat betreft onze websites als ook Facebook.

    08-11-2018at16:45

Doe mee met het gesprek, deel jouw mening.
Pin
Share
Share
WhatsApp
Tweet