Meld je aan voor het gratis webinar: Verover het hart van je ideale klant

Moodboard maken voor het rebranden van je bedrijf of merk

Hoe verloopt een rebranding proces? (1) Rebranden van je bedrijf


Al een tijd ben ik achter de schermen bezig met het herpositioneren en de rebranding van mijn bedrijf (IGD). Want ik werd vaak nog gezien als een reclamebureau die alleen een flyer hier en een website daar maakte. Hoewel ik in eerste instantie (in 2011) zo ook ben gestart. Inmiddels weten mijn klanten en ik dat die stempel alles behalve juist is. Niet alleen ben ik enorm gegroeid in kennis en kunde. Maar ook help ik ondernemers op een veel breder vlak dan voorheen.

Daarnaast merkte ik ook dat de ontwikkeling van mijn eigen bedrijf ietwat op de achtergrond kwamen te staan. Doordat ik mijn klanten op de eerste plaats zette, kwamen mijn eigen activiteiten op een lager pitje te staan. En dat is uiteraard niet de bedoeling.

Namelijk wanneer je advies geeft over jezelf beter te profileren in de markt of een effectieve marketingstrategie, dan moet je dit ook zelf toepassen. Talk the talk, walk the walk. Op die manier kan ik mijn advies ook goed onderbouwen en laten zien. Tijd om daar wat aan te doen.

Waarom rebranding een goede keuze was voor mijn merk

De afgelopen jaren merkte ik dat mijn klanten steeds meer behoefte kregen aan ondersteuning bij of het ontzorgen van bepaalde taken die bij het ondernemerschap horen. Bijvoorbeeld beter online zichtbaar worden op social media, zichzelf goed onderscheiden van de concurrent, het aantrekken van de juiste klanten of andere marketingwerkzaamheden… 

Ook werd ik steeds vaker gevraagd om mee te denken over bepaalde situaties waar ze tegenaan liepen. Of hoe ze bepaalde taken makkelijker konden maken. Zodat zij meer bezig konden zijn waar zij het beste in zijn, namelijk het eigen bedrijf!

Bovendien werden mijn aanwezige sterkten, competenties en diensten beperkt door de merkbelofte waarmee ik ben gestart in 2011. 

Rebranding gaf mij de kans om het juiste verhaal te vertellen over mijn bedrijf

Niet alleen mijn visie was gedurende de afgelopen jaren veranderd. Maar ook dat waar ik voor sta en wat ik voor iemand kan betekenen was veel meer helder geworden. Daarom was dit het ideale moment om eens goed stil te staan bij wie ik wilde zijn als merk. Welke impact ik wilde maken op de wereld. Waar ik naartoe wil. En hoe ik dit vervolgens moet vertalen naar diensten die ik aanbied. 

Want het oude jasje dat zo heerlijk zat, was na al die jaren een beetje te krap en flets geworden. De look, de feel, het paste niet meer bij de strategie en visie van IGD. Tijd om een nieuwe jas aan te trekken die beter past bij de energie, richting, merkwaarden en klantbehoefte.

En het is meteen ook een geweldige kans om jou een kijkje achter de schermen te geven over hoe ik het rebranden van mijn merk aanpak.

Brainstormen helpt je om tot nieuwe ideeën te komen

Een rebranding proces, daar begin je niet zomaar aan. Want dan loop je de kans om je bestaande reputatie en klanten te verliezen. Daarom ben ik terug naar de basis gegaan. De bron van alles:

Na het neerschrijven van het antwoord op deze en andere vragen was een ding duidelijk: het moest anders. Duidelijker en eenvoudig.

Enkele weken lang heb ik alle ideeën opgeschreven en lange gesprekken gevoerd met andere ondernemers. Door kritisch te kijken naar mijn strategie, missie, visie en kernwaarden ben ik uiteindelijk uitgekomen bij de belangrijkste 3 pijlers waarop mijn bedrijf is gestoeld;

branding, design en marketing

Ook uit ik mijzelf niet langer meer als een reclamebureau, maar een brand coach. Want het woord reclamebureau zegt niet wat ik doe.

Een brand coach helpt je met positionering/branding of met marketing/communicatie van je bedrijf. 

Aangezien ik ondernemers help inzicht te krijgen in hun koers, strategie en externe communicatie, past de term brand coach beter. Het ontwikkelen van de hieruit vloeiende communicatiemiddelen doe ik natuurlijk ook. Maar dat is niet meer het doel an sich. 

Ik wil namelijk ondernemers helpen om de beste versie van zichzelf te worden. Zodat ze kunnen doen waarvoor ze gemaakt zijn. Niet om zichzelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen.

Pinterest gebruiken als visuele inspiratie

Na het aanscherpen van mijn merkstrategie, zodat ik de juiste richting weet van mijn bedrijf, kan het visuele aspect beginnen van het rebranding proces. Hiervoor heb ik een lijst gemaakt van kernwoorden en zinnen die bij mij passen. Dat maakt het meer “tastbaar”. Ook ga je hierdoor niet urenlang kijken naar dingen die je alleen maar mooi vind. Maar ze moeten ook echt aansluiten op wie jij bent en voor wie je het allemaal doet.

Vervolgens heb ik een bord gemaakt op Pinterest met de stijlen die mij aanspraken en IGD zeg maar “esthetisch” weerspiegelen. Het is een collage van afbeeldingen die een bepaald gevoel weergeven. Patronen of kleuren die mij aanspreken, quotes die bij de filosofie van mijn bedrijf of klantprofiel passen.

Items die er uiteindelijk toch niet helemaal bij passen heb ik vervolgens weer verwijderd om tot dit Pinterest-bord te komen.

Wat de volgende stappen in mijn rebranding proces zijn, vertel ik je in het volgende blog. 😉
Pinterest gebruiken als moodboard
Download de gratis checklist voor meer inzicht in de rebranding van je merk

Is jouw merk ook toe aan een rebranding?

Wil je weten of dit het moment is voor jou voor een rebranding van je merk? Maar twijfel je nog een beetje?

Download dan deze handige rebranding checklist en krijg het antwoord op jouw vraag.

Want het gratis e-book is gevuld met vragen om een goed inzicht te krijgen in het waarom van de rebranding en om je op scherp te zetten. Hierdoor zal je het antwoord sneller helder krijgen, of het tijd is voor jouw eigen rebranding proces.

Hoe verloopt een rebranding proces? (1) Rebranden van je bedrijf Hoe verloopt een rebranding proces? (1) Rebranden van je bedrijf Hoe verloopt een rebranding proces? (1) Rebranden van je bedrijf
Hoe verloopt een rebranding proces? (1) Rebranden van je bedrijf bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

2 reacties

  1. Een sympathieke vakvrouw die mooi werk aflevert tegen scherpe prijzen. Zij luistert goed waar je met je concept of product naartoe wilt. Ze heeft het logo van onze webwinkel ontworpen.

  2. Originaliteit, altijd meedenkend en een snelle afhandeling zijn één van de eigenschappen van Ill Graff Design.
    ZIJ heeft ONS op de kaart gezet wat betreft social media, zowel wat betreft onze websites als ook Facebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Personal branding geeft jouw authenticiteit weer, wie jij als ondernemer bent

Ken jij de Focus Academie al?

Speciaal voor de DIY ondernemer die zelf aan de slag wil. Door middel van coaching, workshops en slimme tools ontdek je hoe je focus kan aanbrengen in je Merk en Marketing. Waardoor je een solide basis krijgt, zodat je gerichter kan mikken en aantrekkelijk wordt voor de allerbeste klanten.

Pin
Share
Share
WhatsApp
Tweet