Ik zie mijn smartphone – net als veel anderen met mij – als het verlengde van mijn arm. Een mailtje hier, een tweet daar, het laatste nieuws en natuurlijk ook YouTube filmpjes. Maar keer op keer erger ik mij aan hoe bepaalde websites worden weergegeven. Vaak kun je de helft niet lezen, moet je steeds in- en uitzoomen, laat staan dat je gebruik kunt maken van pop-ups of formulieren.
Zelf ben ik een tijd terug voor het eerst in aanraking gekomen met het zogeheten responsive design. In deze blog leg ik je graag uit wat dit gaat betekenen voor websites in de nabije toekomst.
Wat is responsive design eigenlijk?
Voordelen van een responsive website
Een slecht gebruiksgemak op een website zorgt er al snel voor dat je afhaakt en nooit meer teruggaat. Met responsive design kun je een groot deel van die gebruikerservaring verbeteren. Daarnaast heeft deze manier van een website of webshop ontwikkelen nog meer voordelen:
- zichtbaar op alle apparaten
- slechts 1 website updaten én onderhouden
- een optimale gebruikservaring
- directe herkenbaarheid op ieder apparaat
- mobiel gebruik neemt toe (2012: 37%, schatting voor 2015: het dubbele!)
- betere vindbaarheid
- geen aparte url meer nodig voor je mobiele site
- geen last van dubbele content en dat vindt google geweldig
- alle backlinks verwijzen namelijk naar één domein
- je laat je bezoekers zien dat je een professional bent (en aan ze denkt)
Nadelen van een responsive design
Een ander minpuntje is dat het op dit moment nog best prijzig is in vergelijking met een doorsnee website. Al is het nog altijd goedkoper dan wanneer je zowel een gewone als mobiele website samen laat maken.
Hoe dat komt? Nou, ontwerpers moeten de website namelijk zo maken dat deze aan álle behoeftes van álle gebruikers op meerdere apparaten voldoet. En daar gaat extra tijd in zitten. Denk niet alleen aan de verschillen van een desktop, laptop, tablet en smartphone. Maar ook aan de diverse merken tablets en smartphones die variëren in grootte.
Ondanks dat ben ik van mening dat de technische mogelijkheden zich in zeer korte tijd zullen gaan doorontwikkelen. Hierdoor kan een website ontwikkelaar steeds sneller en makkelijker het responsive design doorvoeren.
Responsive design is de toekomst
Responsive webdesign biedt gewoon de beste ervaring op alle mobiele apparaten en schermformaten. En dat is van essentieel belang, omdat je hierdoor meer tevreden bezoekers krijgt die vaker terugkomen.
Mobiel is de toekomst van het internet en tegelijkertijd worden desktopschermen juist groter. Er komen steeds meer nieuwe apparaten bij met verschillende schermgroottes en resoluties. Omdat een responsive website zich aanpast aan verschillende resoluties zal deze er ook op toekomstige apparaten goed uitzien.
Bezoekers blijven langer (conversiemogelijkheid wordt hoger) op een website als hij goed te bekijken is op verschillende apparaten. Hij is namelijk fijner qua gebruik. Zonder al die ergernissen van een gewone website, als je even iets wilt checken in de trein of terwijl je wacht.
Tegelijkertijd geeft een mobiele website aan dat je jouw bezoekers serieus neemt en dat je ze naar waarde schat.
Wil je jouw bestaande website laten aanpassen of liever meteen een volledig nieuwe responsive website die beter bij je past? Ik vertel graag meer over webdesign en hoe je goed voor jou kan laten werken.