Responsive design is de toekomst voor websites

Responsive design is de toekomst voor websites

Ik zie mijn smartphone – net als veel anderen met mij – als het verlengde van mijn arm. Een mailtje hier, een tweet daar, het laatste nieuws en natuurlijk ook YouTube filmpjes. Maar keer op keer erger ik mij aan hoe bepaalde websites worden weergegeven. Vaak kun je de helft niet lezen, moet je steeds in- en uitzoomen, laat staan dat je gebruik kunt maken van pop-ups of formulieren.

Daar moet dus verandering in komen. Want dit soort websites, waarbij het gebruiksgemak van een bezoek uit het oog wordt verloren, heb ik een hekel aan. En ik ben niet de enige… Wist je dat circa 61% van bezoekers direct weer de website verlaat wanneer deze niet is afgestemd op mobiel gebruik?

Zelf ben ik een tijd terug voor het eerst in aanraking gekomen met het zogeheten responsive design. In deze blog leg ik je graag uit wat dit gaat betekenen voor websites in de nabije toekomst.

Wat is responsive design eigenlijk?

Responsive webdesign is een vorm van ontwerpen en bouwen van websites waarbij rekening wordt gehouden met verschillende soorten apparaten.
Voor computers, tablets en smartphones worden dan geen afzonderlijke meer websites ontworpen. In plaats hiervan past de vormgeving van de website zich aan op de grootte van het scherm en de mogelijkheden van de browser van de bezoeker. Bron: Marketingtermen
Het mooie hiervan is dat je geen aparte app voor mobiel of tablet meer nodig hebt. Doordat je alleen de algemene website responsive maakt blijft het merendeel van de content (zo niet alle) ook op mobiele apparaten toegankelijk. En je hoeft maar één website te ontwikkelen en onderhouden.
Responsive design zorgt voor een gebruiksvriendelijke website die werkt op alle apparaten

Voordelen van een responsive website

Een slecht gebruiksgemak op een website zorgt er al snel voor dat je afhaakt en nooit meer teruggaat. Met responsive design kun je een groot deel van die gebruikerservaring verbeteren. Daarnaast heeft deze manier van een website of webshop ontwikkelen nog meer voordelen:

Al met al toch redelijk wat voordelen om te kiezen voor een responsive design. Maar ik moet eerlijk bekennen dat er ook een paar haken en ogen aan zitten.

Nadelen van een responsive design

Een nadeel van een responsive design, dat betrekking heeft op de gebruikservaring, is de invloed die het heeft op de websiteperformance. Responsive websites hebben namelijk de neiging langzamer te zijn. Dit komt doordat de browser van de gebruiker alle content moet laden op een mobiele telefoon.
Zoals je wellicht al weet hebben trage laadtijden invloed op het conversiepercentage, de klanttevredenheid en zelfs op zoekmachinerankings. Hoewel dit waarschijnlijk het grootste minpunt is van een responsive design, wilt dat niet zeggen dat responsive design per definitie traag is.
Dit betekent gewoon dat de performance van jouw website een hogere prioriteit moet krijgen. Optimaliseren van afbeeldingen (het bestand hoeft echt niet zo groot te zijn), bundelen van goed geschreven code en uitschakelen van bijvoorbeeld plug-ins die op specifieke pagina’s niet nodig zijn zal enorm veel verschil maken!

Een ander minpuntje is dat het op dit moment nog best prijzig is in vergelijking met een doorsnee website. Al is het nog altijd goedkoper dan wanneer je zowel een gewone als mobiele website samen laat maken.

Hoe dat komt? Nou, ontwerpers moeten de website namelijk zo maken dat deze aan álle behoeftes van álle gebruikers op meerdere apparaten voldoet. En daar gaat extra tijd in zitten. Denk niet alleen aan de verschillen van een desktop, laptop, tablet en smartphone. Maar ook aan de diverse merken tablets en smartphones die variëren in grootte.

Ondanks dat ben ik van mening dat de technische mogelijkheden zich in zeer korte tijd zullen gaan doorontwikkelen. Hierdoor kan een website ontwikkelaar steeds sneller en makkelijker het responsive design doorvoeren.

Responsive design is de toekomst voor websites

Responsive design is de toekomst

Responsive webdesign biedt gewoon de beste ervaring op alle mobiele apparaten en schermformaten. En dat is van essentieel belang, omdat je hierdoor meer tevreden bezoekers krijgt die vaker terugkomen.

Daarnaast scheelt het je ook in tijd, omdat je alle aanpassingen maar één keer hoeft door te voeren voor een mobiele website.
Vandaar dat in mijn ogen een responsive design een investering is die zich altijd terugverdient.

Mobiel is de toekomst van het internet en tegelijkertijd worden desktopschermen juist groter. Er komen steeds meer nieuwe apparaten bij met verschillende schermgroottes en resoluties. Omdat een responsive website zich aanpast aan verschillende resoluties zal deze er ook op toekomstige apparaten goed uitzien.

Bezoekers blijven langer (conversiemogelijkheid wordt hoger) op een website als hij goed te bekijken is op verschillende apparaten. Hij is namelijk fijner qua gebruik. Zonder al die ergernissen van een gewone website, als je even iets wilt checken in de trein of terwijl je wacht.

Tegelijkertijd geeft een mobiele website aan dat je jouw bezoekers serieus neemt en dat je ze naar waarde schat.

Wil je jouw bestaande website laten aanpassen of liever meteen een volledig nieuwe responsive website die beter bij je past? Ik vertel graag meer over webdesign en hoe je goed voor jou kan laten werken.

Meer leren over webdesign? Lees deze tips & tricks

Responsive design is de toekomst voor websites
Responsive design is de toekomst voor websites bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Social media contentkalender 2023-2024

Steek je veel tijd en energie in je social media, maar merk je dat het niets oplevert?

Elke keer is het weer een uitdaging om content te verzinnen voor je social media posts. Maar onder de streep krijg je hoogstens een paar likes. En dat kan best frustrerend zijn.

Stel je eens voor dat je nooit meer zonder inspiratie zit voor je posts. Omdat je een kant-en-klaar contentplan hebt, gebaseerd op een bewezen marketingstrategie. Waarmee je waardevolle content kan bedenken in een handomdraai. Zou dat niet heerlijk zijn?
Pin
Share
Share
WhatsApp
Tweet