hoe zorg je voor rust als ondernemer tijdens de vakantieperiode?

Hoe zorg je voor rust als ondernemer tijdens de vakantieperiode?

De vakantieperiode komt er weer aan en dat zorgt toch vaak stress bij veel ondernemers. Ondanks dat het een heerlijke periode van rust en ontspanning zou moeten zijn. Maar niet elke ondernemer wil de stekker uit zijn of haar bedrijf trekken voor een langere tijd. Daarom geef ik je in dit blog enkele tips over hoe je toch voor meer rust als ondernemer kan zorgen tijdens de vakantie.

Als gedreven ondernemer snap ik maar al te goed dat je ook tijdens je vakantie AAN je bedrijf wilt werken. Want op dat moment heb je minder afspraken met klanten staan. En daardoor hoef je ook minder IN je bedrijf te werken. Daarnaast vind je het gewoon heerlijk wat je doet en krijg je er enorm veel energie van. Maar daardoor sta je ook steeds op de AAN-stand van het ondernemerschap.

Net als eigenlijk elke andere ondernemer die gepassioneerd is over haar vak en wat ie doet. En ook al is die AAN-stand heerlijk en geeft het je voldoening, toch is het belangrijk om af en toe op die UIT knop te drukken. Zodat je de welverdiende rust als ondernemer krijgt om even bij te tanken.

Succesvol ondernemen is ook je rust nemen

Wanneer je voortdurend hard hebt werkt in je bedrijf, dan kan je lichaam en geest wel even wat liefde gebruiken. Zelf merk ik dat aan mijn energieniveau. Als mijn energieniveau daalt, heb ik meer moeite om de dingen bewust te doen. Iedereen heeft hier weleens mee te maken. Zeker als je een gedreven ondernemer bent en écht wilt gaan voor je bedrijf. Dus gek is het niet. Maar werken aan rust in je hoofd (en lichaam) is wel belangrijk.

Want als je niet goed voor jezelf zorgt, kan je ook niet goed voor je bedrijf zorgen. En zonder rust, brand je uiteindelijk op.

Door even afstand te nemen van je werk en de tijd te nemen om écht te ontspannen, zorg je dat die creative juices in jou weer gaan stromen. Hierdoor krijg je opnieuw de ruimte om geïnspireerd te raken. En stijgt je motivatie ook weer. Net als je energielevel. Vervolgens kan je na je vakantie er weer vol tegenaan om je bedrijf verder te laten groeien.

Dus ik wil je aanmoedigen om tijdens je vakantie een beetje rust als ondernemer te nemen. Niet alleen voor jouw persoonlijke gezondheid en geluk, maar ook voor het succes van je bedrijf.

Toch aan het werk tijdens je vakantie, maar zonder de extra druk

En ja, ik snap volkomen dat je niet 2-3 weken lang helemaal NIETS wilt doen tijdens de vakantie. Als ondernemer voelt dat eerder aan als je tijd verdoen en met je duimen draaien. Want die periode kan je beter besteden aan al jouw mooie ideeën voor je bedrijf, waar je anders nooit de tijd voor hebt. Maar echt uitgerust ben je dan niet.

Dwing jezelf daarom om af en toe wat afstand te nemen tijdens deze vakantieperiode. Letterlijk en figuurlijk. En zet hem in een versnelling lager of de parkeerstand. Je bedrijf heeft het nodig. Want de boog kan niet altijd gespannen staan. Dat weet jij, dat weet ik.

Daarom deel ik 5 manieren om je rust te pakken tijdens de vakantie als ondernemer. Zo zet je wel wat spanning op de boog, maar ga je hem niet laten knappen. Gewoon heel relaxed. Lekker in de vakantiestemming. Zonder druk. Wel zo fijn.

Neem je rustmomenten als je toch blijft doorwerken tijdens de vakantie als ondernemer

1. Doe dat scherm weg!

Ik weet dat het makkelijker gezegd is dan gedaan. Maar lieve ondernemer, je bedrijf zal heus niet in rook opgaan hoor. Alleen omdat je jouw laptop een lang weekend (of twee) hebt gesloten.

De tijd die je niet achter je laptop of je telefoonscherm zit is niet alleen goed voor je ogen, maar ook voor je geest. Zo geef je jouw hersenen een pauze om gewoon even goed te ontspannen. Zie het daarom als een refresh button voor je brein. 

Op die manier kan je erna weer fris en fruitig aan de slag.

2. Richt je opnieuw op je waarom

Als in, waarom ben je dit bedrijf begonnen? Waarom werk je er zo verdomd hard aan? Waar werk je precies naar toe? Neem een dagje vrij van de dagelijkse to-do’s en Zoom meetings om eens uit te zoomen op je bedrijf en stel jezelf eens de bovenstaande vragen tijdens je vakantie.

Wanneer je de tijd neemt – en ik bedoel echt de tijd neemt – om je opnieuw te concentreren op alle ‘waarom’s’ in jouw bedrijf, worden je visie, missie en je uiteindelijke doel ook weer helder. 

Hierdoor kan jij je beter focussen op de belangrijkste zakelijke taken en krijg je meer vertrouwen in de stappen die je naar dat uiteindelijke doel brengen.

(Dit is zo’n belangrijk onderdeel voor je bedrijf, dat ik het in al mijn workshops toepas.)

Bepaal de richting van je bedrijf tijdens de vakantieperiode

3. Speel eens wat vaker

Als volwassen mens nemen wij steeds minder en minder de tijd om weer eens te spelen. Net als je dat vroeger als kind deed. Alles ontdekken, van hot naar her gaan. De energie die je hiervan kreeg was overweldigend en je kon de hele wereld aan.

Maar als je wat ouder wordt (en wellicht ook wat wijzer), dan wordt dat gevoel steeds minder. Ondanks dat je super gepassioneerd bent, kan dit ook jou overkomen… Net als iedere andere ondernemer.

Want een van de meest cruciale dingen die ik me als brand coach en creatieve ondernemer heb gerealiseerd, is dat wanneer je zoveel energie IN je bedrijf en klantwerk steekt. Er steeds minder creatieve energie voor JOU beschikbaar is. En het resultaat? Daardoor begin je de passie en het brandende vuurtje voor je vak langzaam te verliezen.

En dat is absoluut niet de bedoeling. Dus ga ervoor!

Haal het kind in de ondernemer naar boven

Wees heerlijk creatief deze zomer, ga naar een toneelstuk of een festival. Probeer iets nieuws dat je nog nooit eerder hebt gedaan. Misschien is het schilderen, schrijven, voor mij part ga je pottenbakken, bloemschikken, paddleboarden, rotsklimmen, mountainbiken of dansen. 

Wat het ook is, doe gewoon iets dat die levenslust in je weer aanwakkert. Die zorgt dat het vuurtje weer gaat oplaaien. Niet alleen voor je vak, maar ook als eigenaar van een bedrijf.

Want zo zorg je dat je werk beter wordt voor de lange termijn. Maar ook je mindset wordt anders. Je bent meer gemotiveerd, lekker positief en ontspannen. Met als gevolg dat je weer die gelukkige ondernemer wordt die positieve vibes uitstraalt. 

Zo trek je indirect ook meer klanten aan die met je willen samenwerken. Want motivatie, gedrevenheid en positieve energie zijn erg aantrekkelijk als ondernemer zijnde. Ook als mens, for that matter.😜

Ga leuke dingen doen in de zomervakantie

Meer balans en rust als ondernemer?

Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe

4. Lees een boek

Je weet heus wel welk boek ik bedoel. Dat boek op de plank dat je het hele jaar al “van plan was” te lezen. Stof het af en neem lekker de tijd om iets nieuws te leren. Of je nu op vakantie bent of nog aan het werk bent, maak wat tijd vrij om achterover te leunen en duik in een inspirerend (zakelijk) boek. Misschien krijg je wel geweldige inzichten die je helpen om je bedrijf nog nét iets beter/leuker/interessanter te maken.

Zo duik ik bijvoorbeeld tijdens de aankomende vakantie in de Kunst van Kaizen van Robert Maurer over hoe je met kleine stappen naar grote doelen kunt gaan.
Ga je deze zomer op een roadtrip? Download dan een audioboek om je gezelschap te houden terwijl je reist!
Boeken lezen tijdens de vakantie als ondernemer om inspiratie op te doen
Blijf niet binnen ondernemer, maar zoek de buitenlucht op tijdens je vakantie

5. Ga lekker naar buiten

Want jij gaat ECHT NIET de hele zomer binnen achter je bureau zitten!!! Wijst met boos vingertje.
Buiten zijn is van vitaal belang voor je lichaam, geest en ziel. Om te aarden en de stilte en rust in jezelf te voelen. Door het vertragen in de natuur kom je in beweging en ga je anders kijken naar jezelf en je (toekomstige) onderneming.
Ook al klinkt dit misschien wat zweverig voor mijn doen. Toch wil ik je vragen om het eens te proberen. Want het doet wonderen voor je algehele welzijn.

En zelfs als je niet weg kunt sluipen voor een lange boswandeling of kampeertrip, kun je er nog steeds op uitgaan!

Zoek je rust op in het park of je tuin

Dus ga naar het dichtstbijzijnde park bij je in de buurt of je eigen tuin. Doe je schoenen uit en loop op blote voeten door het gras. Adem vooral diep in en geniet van de schoonheid om je heen. Geloof me, als je weer aan het werk gaat, zal je blij zijn dat je dat hebt gedaan.

Breng je werkplek naar buiten

Een van mijn favoriete werkplekken tijdens de zomer? Mijn eigen tuin!
Dus pak je laptop, wat snacks (uiteraard) en een picknickkleed, en breng de ochtend of de namiddag buiten door met werken. Een loungebank of hangmat werkt natuurlijk ook. 😉

Zelf sta ik er iedere keer weer van versteld dat het fluiten van de vogels om mij heen voor zoveel rust zorgt terwijl ik typ. Hierdoor ben ik vaak ook eerder klaar dan verwacht. En kan ik nog even fijn nagenieten van het zonnetje.

Hittegolf en toch doorwerken als ondernemer?

Tijdens een hittegolf start ik in de ochtend buiten. Want dan is het nog lekker koel. Vervolgens plons ik in de middag lekker in het opblaas zwembad en in de namiddag ga ik weer aan de slag als het minder heet is.
Als ondernemer heb je immers de vrijheid om te bepalen hoe je jouw dag indeelt en die neem ik mij dan ook. Want NIEMAND verwacht dat jij netjes van 9 tot 5 aan het werk bent.
Kortom, als jij even heerlijk in de zon wilt bakken of op het terras wilt zitten, dan moet je dat gewoon doen. Zolang je werk afkomt en je klanten even goed blijft behandelen is er niets aan de hand.

Hoe zorg JIJ tijdens de vakantieperiode voor rust en ontspanning?

Deel het met mij in de comments. Vind ik leuk! 

En als je nog wat extra rust en minder stress kan gebruiken tijdens de vakantieperiode, lees dan zeker eens deze blog: Zonder schuldgevoel of stress op vakantie als ondernemer. Hier staan veel tips in die je kan gebruiken om uitgerust met je vakantie te starten. En minder te stressen over over al die dingen die misschien wel eens mis zouden kunnen gaan tijdens je vakantie.

Ongeacht hoe je een rustperiode in je vakantie inlast, ik hoop dat het je mooie inzichten geeft. Met name over hoe je meer helderheid, plezier en gedrevenheid in de manier waarop je je bedrijf (en je leven) runt.

Ik wens je alvast heel veel plezier. Geniet en ontspan!
Hoe zorg je voor rust als ondernemer tijdens de vakantieperiode? Hoe zorg je voor rust als ondernemer tijdens de vakantieperiode?
Hoe zorg je voor rust als ondernemer tijdens de vakantieperiode? bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Social media contentkalender 2023-2024

Steek je veel tijd en energie in je social media, maar merk je dat het niets oplevert?

Elke keer is het weer een uitdaging om content te verzinnen voor je social media posts. Maar onder de streep krijg je hoogstens een paar likes. En dat kan best frustrerend zijn.

Stel je eens voor dat je nooit meer zonder inspiratie zit voor je posts. Omdat je een kant-en-klaar contentplan hebt, gebaseerd op een bewezen marketingstrategie. Waarmee je waardevolle content kan bedenken in een handomdraai. Zou dat niet heerlijk zijn?
8 Shares
Pin4
Share4
Share
WhatsApp
Tweet