Ik zie het steeds vaker langskomen: “Bouw nu gratis je eigen website binnen 30 minuten ”. Bedrijven als Jimdo, Wix, Weebly en Magix pretenderen dat je snel, eenvoudig en zonder enige technische kennis een website kunt bouwen. Het klinkt helemaal geweldig. Maar wat krijg je er precies voor terug?
Natuurlijk wil je als ondernemer het liefst zoveel mogelijk zelf doen om de kosten zo laag mogelijk te houden. Maar is het verstandig om als professioneel bedrijf gebruik te maken van dit soort gratis diensten? Kun je hiermee een goed vindbare website maken die jouw potentiële klanten aanzet tot actie. Zonder daadwerkelijk te weten waar je mee bezig bent?
Het antwoord hierop en alle voor-en nadelen heb ik voor je op een rij gezet. Zodat je een goed doordachte keuze kunt maken.
Een website heeft een strategie nodig
Wanneer je zelf een website wil bouwen, wordt het denkwerk dat achter een eigen website moet zitten vergeten. En dat is jammer. Want een website voor een professioneel bedrijf is tegenwoordig niet meer alleen “ik heb er een nodig, dus ik doe het maar”.
Het moet een doel hebben.
Zo heb je ook jouw bedrijf opgezet met een bepaald doel. Je hebt nagedacht over wat je wil bereiken, wie je wilt bereiken, wat de kansen en bedreigingen zijn m.b.t. je concurrenten. Maar ook heb je jouw producten of diensten helder gemaakt voor jezelf.
Net zoals je dit voor je bedrijf deed, geldt dit ook voor een website. Het moet klanten binnenhalen, je naamsbekendheid vergroten of meer omzet voor je genereren. Bovendien moet het een slimme online strategie hebben die je kan toetsen. Zodat je kan meten of je ook goed bezig bent. Want wat heb je aan een website die niet voor jou werkt?
Daarom is het van belang dat er goed nagedacht wordt over wat er nodig is. En hoe je die site gaat inzetten, VOORDAT je een website gaat opzetten. Een online marketing strategie die duidelijk past bij jou en je bedrijf.
Bepaal de doelen van je eigen website
Zelf heb ik hiervoor een makkelijk te volgen stappenplan ontwikkelt. Zodat ik samen met mijn klanten elk aspect kan doornemen. Uiteraard hangt dit meestal nauw samen met een ondernemingsplan en de bijbehorende bedrijfsdoelen. Want hierin definieer je welke kant je uit wilt gaan met je bedrijf, of dit nu groot of klein is. Ik zal een paar van deze stappen met je doornemen zodat je weet wat er nodig is.
Wat is het hoofddoel?
De meeste websites van ondernemers zijn virtuele etalages van hun bedrijf. Ze hebben als doel de bezoeker te informeren over de producten of diensten van het bedrijf. Maar past dit format ook bij jouw bedrijf? Een website is geen one-size fits all. Daarom bepaal je van te voren wat jouw eigen hoofddoel is.
De meeste websites kun je in 3 hoofddoelen onderverdelen:
- presentatie van het bedrijf op internet verbeteren: expertise tonen, diensten weergeven, zichtbaar worden
- commerciële activiteiten uitvoeren: webwinkel of offerteaanvraag voor verkoop van diensten
- herkenbaarheid verhogen en meer klanten bereiken: campagnes, deelbaarheid, naamsbekendheid vergroten
Daarnaast kunnen er ook andere bedrijfsdoelen zijn. Zoals de interactie met klanten online d.m.v. een forum, werknemers die gegevens bij moeten houden of andere samenwerkingsverbanden. Zolang voor jou het doel helder voor ogen is, kun je van start met de rest van de strategie voor de website.
Waar moet een goede website aan voldoen?
Een website steek je tijd, moeite en energie in. Dus dit wil je er ook weer uit halen. Daar is de website immers voor. Namelijk het genereren van leads (klanten aantrekken) en het verhogen van je omzet. Daarom mag je best enkele eisen stellen waaraan deze moet voldoen. Naast mooie plaatjes en leuke slogans.
Ofschoon je zou verwachten dat de gratis webapplicaties wel weten wat er nodig is bij het maken van een eigen website. Toch is dat niet altijd het geval. Vaak zijn de systemen onhandig in gebruik, ben je beperkt qua mogelijkheden en groeien ze niet met je mee als ondernemer.
Daarom is het belangrijk dat voor jezelf duidelijk maakt aan welke eisen jouw nieuwe website minimaal moet voldoen. Zo voorkom je dat je een prachtige website hebt, maar geen bezoekers. Omdat bijvoorbeeld Google niet kan zien voor welke zoekopdrachten jouw website een goede match is. Maar ook dat je website je potentiële klanten niet aanspreekt.
Welke eisen móet je minimaal stellen aan een website?
- kan ik mijn eigen domeinnaam gebruiken?
- wil je gebruik maken van een cms (content management systeem)?
- eenvoudige navigatie: kan een bezoeker alles binnen 1-2 klikken vinden?
- hoe wil je leads vergaren? (zie ook doelen)
- is er een duidelijke call-to-action op elke pagina?
- zijn pagina's deelbaar op social media?
- pakkende teksten die je bezoeker aanspreken (relevante content)
- integratie van jouw huisstijl in beeld, tekst, tone of voice e.d.
- voldoet de website aan de privacy wet?
- is de website zoekmachinevriendelijk?
- laden alle onderdelen op jouw website snel?
- is je onderscheidend vermogen duidelijk in beeld?
- goed geschreven html code
- werkt de website goed op alle browsers?
- Werkt de website goed op mobiel?
- zijn de website gegevens veilig en goed beschermd?
- staan meta-beschrijvingen, title-tags en categorieën voor elke pagina, foto of elk blog op jouw website? (vindbaarheid)
- een bezoekersvriendelijke 404 (page not found error) pagina?
- wil je een koppeling maken met andere systemen zoals: nieuwsbrief, crm, chat, betalingen etc)
Wil je alle eisen voor je website bepalen? Download dan het gratis e-book hieronder. Waardoor je heel helder krijgt wat je van jouw eigen website verwacht.
Welke eisen stel je aan jezelf?
Niet alleen leg je een eisenpakket voor je eigen website vast. Maar ook moet jij je afvragen welke eisen je aan jezelf stelt. Welke impact gaat de website hebben op je bedrijf? Hoe is de rolverdeling? Heb je er wel de tijd voor om een eigen website te bouwen?
- wil je zelf pagina’s aanpassen?
- zet je regelmatig nieuwe producten online?
- wil je gaan bloggen?
- ga je zelf de teksten schrijven én zijn ze foutloos geschreven?
- hoe vaak ga je de teksten updaten of nieuwe schrijven?
- bij meerdere talen, wie doet de vertaling?
- heb je de tools om je visuals te maken?
- op welke manier ga je recensies verzamelen?
- wat doe je om de vindbaarheid van je website te verhogen?
- hoe kom je aan beeldmateriaal dat sfeervol is en van goede kwaliteit?
- heb je een gratis weggever?
- reageer je op reacties en hoe bedank je voor reacties?
- hoe vaak update je jouw portfolio?
- ga je regelmatig technisch onderhoud plegen?
- maak je back-ups? hoe vaak?
- Weet je hoe je alle data moet analyseren én doorvoeren?
- heb je genoeg marketing kennis?
Welke conclusie mag je hieruit trekken?
Wanneer je een eigen website gaat bouwen als hobby of eenmalig kort project kies je Wix, Weebly of Jimdo vanwege het gemak.
Maar als je een professioneel bedrijf hebt, dan komt er toch meer bij kijken als je een eigen website wil maken. Het is meer dan alleen wat tekst en plaatjes op 1 plek samenvoegen. Net als je bedrijf opbouwen, is een website maken een proces dat je stap voor stap moet opbouwen. Dat je steeds moet tweaken en aanpassen aan de behoeften van je klant, je bedrijf en de markt waarin zich deze bevindt.
De nadelen van een eigen website maken
Maar bedenk ook dat je als ondernemer daarnaast ook nog je eigen werkzaamheden uitvoeren. Houd je dan genoeg tijd over om nog zelf een website te bouwen? En is het resultaat professioneel genoeg? Wanneer je een website laat maken door een professioneel webdesignbedrijf, dan weet je dat het resultaat gaat voldoen aan professionele normen. Maar als je zelf aan de slag gaat, bestaat het gevaar dat je belangrijke zaken over het hoofd ziet.
Uiteraard, snel klaar zijn met bouwen van je website is aantrekkelijk. Maar je bouwt ook geen huis alleen omdat het lekker snel klaar is; je wil er langer in wonen. En met plezier. Omdat het aan al je wensen voldoet. Zorg daarom dat je keuze gebaseerd is op meer dan alleen je kosten zo laag mogelijk te houden.
Krijg helder wat je van jouw eigen website verwacht
Met de 18 pagina’s vol aan vragen in dit gratis werkboek word je gedwongen om concreet na te denken waarom je een website wil maken. En waar deze aan moet voldoen. Niet alleen geven ze je meer inzicht. Maar ook helpen de handige tips je verder op weg wanneer je zelf je website gaat bouwen.
Eén reactie
En zo is het maar net, lekker duidelijk blogje, helder en waar.
Zo (schijnbaar) makkelijk kan het zijn.. 😉
Reacties zijn gesloten.