Snel en gratis je eigen website maken, is dat wel zo verstandig?

Snel en gratis je eigen website maken, is het wel verstandig?

Ik zie het steeds vaker langskomen: “Bouw nu gratis je eigen website binnen 30 minuten ”. Bedrijven als Jimdo, Wix, Weebly en Magix pretenderen dat je snel, eenvoudig en zonder enige technische kennis een website kunt bouwen. Het klinkt helemaal geweldig, maar wat krijg je er precies voor terug?

Natuurlijk wil je als ondernemer het liefst zoveel mogelijk zelf doen om de kosten zo laag mogelijk te houden. Maar is het wel zo verstandig om als professioneel bedrijf gebruik te maken van dit soort gratis diensten? Kun je hiermee een goed vindbare website maken die jouw potentiële klanten aanzet tot actie, zonder daadwerkelijk te weten waar je mee bezig bent?

Het antwoord hierop en alle voor-en nadelen heb ik voor je op een rij gezet, zodat je een goed doordachte keuze kunt maken.

Een website heeft een strategie nodig

Veelal wordt het denkwerk dat achter een eigen website moet zitten vergeten wanneer je er zelf een wil maken.

Een website voor een professioneel bedrijf is tegenwoordig niet meer alleen “ik heb er een nodig, dus ik doe het maar”, het moet een doel hebben. Potentiële klanten kijken eerst op het internet voordat ze met iemand in zee gaan. Zorg er dus voor dat jouw online bedrijfspresentatie alle informatie kan geven die nodig is om de klant te overtuigen van jouw capaciteiten.

Voordat je een website gaat opzetten moet er goed over nagedacht worden wat er nodig is en hoe je hem gaat inzetten. Een online marketing strategie die duidelijk past bij jou en je bedrijf. Dit heb je ook voor jouw bedrijf gedaan met een bedrijfsplan of ondernemingsplan. Hierin heb je de haalbaarheid van jouw plannen in kaart gebracht waaronder; het doel van je onderneming, doelgroep, toegevoegde waarde, kansen en diensten of producten etc.

Zo geldt dit ook voor een website: het moet leads genereren, klanten aan je binden en een strategie hebben waaruit meetbare resultaten (KPI’s, kritieke prestatie indicatoren) te halen zijn. Wat heb je aan een website die niet voor jou werkt?

Zorg dat de keuze om je eigen website te maken gebaseerd is op meer dan alleen gratis snel online.

Bepaal de doelen van je eigen website

Wanneer je voor het eerst een website gaat maken is het van belang dat je vooraf je doelen gaat bepalen. Hierna kun je de functionaliteiten, lay-out en inrichting opzetten.

Zelf heb ik hiervoor een stappenplan ontwikkelt zodat ik samen met mijn klanten elk aspect kan doornemen. Uiteraard hangt dit nauw samen met een ondernemingsplan, want hierin definieer je welke kant je uit wilt gaan met je bedrijf, of dit nu groot of klein is. Ik zal een paar van deze stappen met je doornemen zodat je weet wat er nodig is.

Wat is het hoofddoel?

De meeste websites van ondernemers zijn virtuele etalages van hun bedrijf. Ze hebben als doel de bezoeker te informeren over de producten of diensten van het bedrijf. Maar past dit format ook bij jouw bedrijf? Een website is geen one-size fits all. Bepaal daarom van te voren wat jouw eigen hoofddoel is.

De meeste websites kun je in 3 hoofddoelen onderverdelen:

Er kunnen ook specifieke bedrijfsdoelen zijn zoals de interactie met klanten online, werknemers die gegevens bij moeten houden of andere samenwerkingsverbanden. Zolang voor jou het doel helder voor ogen is, kun je van start met de rest van de strategie voor de website.

Waar moet een goede website aan voldoen?

Een website steek je tijd, moeite en energie in. Dit wil je er ook weer uit halen. Daar is de website immers voor, het genereren van leads en het verhogen van je omzet. Dus je mag best enkele eisen stellen waaraan deze moet voldoen naast mooie plaatjes en leuke slogans.
Je zou verwachten dat de gratis webapplicaties weten dat er meer nodig is bij het maken van een eigen website die makkelijk, toegankelijk en eenvoudig in gebruik is voor zowel mensen als zoekmachines. Maar dat is helaas lang niet altijd het geval.

Het is dus belangrijk dat voor jezelf duidelijk maakt aan welke eisen jouw nieuwe website minimaal moet voldoen. Zo voorkom je dat je een prachtige website hebt, maar geen bezoekers. Omdat bijvoorbeeld Google niet kan zien voor welke zoekopdrachten jouw website een goede match is. Of dat je website je potentiële klanten niet aanspreekt.

Welke eisen móet je stellen aan een website?

Krijg helder wat je van jouw website verwacht

Download mijn gratis e-book om duidelijk te krijgen wat je wilt en verwacht. Je wordt gedwongen om concreet na te denken waarom je een nieuwe website wil (laten) maken, wat je wel en niet wil en waar deze aan moet voldoen. Het zijn 18 pagina’s vol kritische vragen die je inzicht geven en de handige tips helpen je verder op weg wanneer je zelf je website wilt gaan bouwen.

Ik neem je privacy serieus en gebruik jouw persoonsgegevens alleen om de producten en services te leveren die je opvraagt. Door op ebook aanvragen te klikken geef je toestemming dat ill graff design je gegevens opslaat. Lees hier mijn volledige cookie- en privacy beleid.
Briefing met al je eisen en wensen voor je nieuwe website

Welke eisen stel je aan jezelf?

Ook niet geheel onbelangrijk als je een eigen website gaat maken…
Zodra je eisenpakket voor de website klaar is en je doelen hebt vastgelegd, zul je ook de vraag moeten stellen hoe jij de website gaat gebruiken. Welke impact gaat hij hebben op je bedrijf? Hoe is de rolverdeling? Heb je er wel de tijd voor?
Web design is more than creating pretty layouts

Welke conclusie mag je hieruit trekken?

Voor iemand die bezig is met zijn hobby of een eenmalig kort project kies je Wix, Weebly of Jimdo vanwege het gemak.

Maar als je een professioneel bedrijf hebt, dan komt er toch heel wat meer bij kijken als je een eigen website wil maken. Het is meer dan alleen wat tekst en plaatjes op 1 plek samenvoegen. Het is een proces dat net als bij je bedrijf stap voor stap moet opbouwen, tweaken en aanpassen aan de behoeften van je klant, je bedrijf en de markt waarin zich deze bevindt.

Natuurlijk, als je een beetje technische kennis hebt, kun je best eenvoudig een eigen website maken. Je bent van niemand afhankelijk, het is goedkoper en het kan heel leuk en leerzaam zijn. 

Maar bedenk ook dat je als ondernemer je eigen werkzaamheden uitvoeren. Houd je dan genoeg tijd over om nog zelf een website te bouwen? En is het resultaat professioneel genoeg? Want wanneer je een website laat maken, voldoet het resultaat vrijwel altijd tot in de details aan professionele normen. Maar ga je zelf aan de slag dan bestaat het gevaar dat je belangrijke zaken over het hoofd ziet.

Uiteraard, snel klaar zijn met bouwen van je website is aantrekkelijk. Maar je bouwt ook geen huis alleen omdat het lekker snel klaar is; je wil er langer in wonen, en met plezier omdat het aan al je wensen voldoet. 

Als ondernemer wil je het beste uit jezelf en je bedrijf halen. Dus waar je ook voor kiest, zorg dat je keuze gebaseerd is op meer dan alleen de onkosten zo laag mogelijk proberen te houden.

Neem ook zeker mijn e-book Briefing voor je website even door om helder te krijgen wat je wel en niet wil. De download is gratis!

Snel en gratis je eigen website maken, is het wel verstandig?
1 Comment
Pin
Share
Share
WhatsApp
Tweet