Meld je aan voor het gratis webinar: Verover het hart van je ideale klant

Snel en gratis je eigen website maken, is dat wel zo verstandig?

Snel en gratis je eigen website maken, is het wel verstandig?

Ik zie het steeds vaker langskomen: “Bouw nu gratis je eigen website binnen 30 minuten ”. Bedrijven als Jimdo, Wix, Weebly en Magix pretenderen dat je snel, eenvoudig en zonder enige technische kennis een website kunt bouwen. Het klinkt helemaal geweldig. Maar wat krijg je er precies voor terug?

Natuurlijk wil je als ondernemer het liefst zoveel mogelijk zelf doen om de kosten zo laag mogelijk te houden. Maar is het  verstandig om als professioneel bedrijf gebruik te maken van dit soort gratis diensten? Kun je hiermee een goed vindbare website maken die jouw potentiële klanten aanzet tot actie. Zonder daadwerkelijk te weten waar je mee bezig bent?

Het antwoord hierop en alle voor-en nadelen heb ik voor je op een rij gezet. Zodat je een goed doordachte keuze kunt maken.

Een website heeft een strategie nodig

Wanneer je zelf een website wil bouwen, wordt het denkwerk dat achter een eigen website moet zitten vergeten. En dat is jammer. Want een website voor een professioneel bedrijf is tegenwoordig niet meer alleen “ik heb er een nodig, dus ik doe het maar”.

Het moet een doel hebben

Zo heb je ook jouw bedrijf opgezet met een bepaald doel. Je hebt nagedacht over wat je wil bereiken, wie je wilt bereiken, wat de kansen en bedreigingen zijn m.b.t. je concurrenten. Maar ook heb je jouw producten of diensten helder gemaakt voor jezelf.

Net zoals je dit voor je bedrijf deed, geldt dit ook voor een website. Het moet klanten binnenhalen, je naamsbekendheid vergroten of meer omzet voor je genereren. Bovendien moet het een slimme online strategie hebben die je kan toetsen. Zodat je kan meten of je ook goed bezig bent. Want wat heb je aan een website die niet voor jou werkt?

Daarom is het van belang dat er goed nagedacht wordt over wat er nodig is. En hoe je die site gaat inzetten, VOORDAT je een website gaat opzetten. Een online marketing strategie die duidelijk past bij jou en je bedrijf. 

Zorg dat de keuze om je eigen website te maken gebaseerd is op meer dan alleen gratis snel online.

Bepaal de doelen van je eigen website

Wanneer je als starter een website gaat maken is het van belang dat je vooraf je doelen gaat bepalen. Hierna kun je de functionaliteiten, lay-out en inrichting opzetten.

Zelf heb ik hiervoor een makkelijk te volgen stappenplan ontwikkelt. Zodat ik samen met mijn klanten elk aspect kan doornemen. Uiteraard hangt dit meestal nauw samen met een ondernemingsplan en de bijbehorende bedrijfsdoelen. Want hierin definieer je welke kant je uit wilt gaan met je bedrijf, of dit nu groot of klein is. Ik zal een paar van deze stappen met je doornemen zodat je weet wat er nodig is.

Wat is het hoofddoel?

De meeste websites van ondernemers zijn virtuele etalages van hun bedrijf. Ze hebben als doel de bezoeker te informeren over de producten of diensten van het bedrijf. Maar past dit format ook bij jouw bedrijf? Een website is geen one-size fits all. Daarom bepaal je van te voren wat jouw eigen hoofddoel is.

De meeste websites kun je in 3 hoofddoelen onderverdelen:

Daarnaast kunnen er ook andere bedrijfsdoelen zijn. Zoals de interactie met klanten online d.m.v. een forum, werknemers die gegevens bij moeten houden of andere samenwerkingsverbanden. Zolang voor jou het doel helder voor ogen is, kun je van start met de rest van de strategie voor de website.

Waar moet een goede website aan voldoen?

Een website steek je tijd, moeite en energie in. Dus dit wil je er ook weer uit halen. Daar is de website immers voor. Namelijk het genereren van leads (klanten aantrekken) en het verhogen van je omzet. Daarom mag je best enkele eisen stellen waaraan deze moet voldoen. Naast mooie plaatjes en leuke slogans.

Ofschoon je zou verwachten dat de gratis webapplicaties wel weten wat er nodig is bij het maken van een eigen website. Toch is dat niet altijd het geval. Vaak zijn de systemen onhandig in gebruik, ben je beperkt qua mogelijkheden en groeien ze niet met je mee als ondernemer.

Daarom is het belangrijk dat voor jezelf duidelijk maakt aan welke eisen jouw nieuwe website minimaal moet voldoen. Zo voorkom je dat je een prachtige website hebt, maar geen bezoekers. Omdat bijvoorbeeld Google niet kan zien voor welke zoekopdrachten jouw website een goede match is. Maar ook dat je website je potentiële klanten niet aanspreekt.

Is een eigen website bouwen wel zo verstandig?

Welke eisen móet je minimaal stellen aan een website?

Wil je alle eisen voor je website bepalen? Download dan het gratis e-book hieronder. Waardoor je heel helder krijgt wat je van jouw eigen website verwacht.

Welke eisen stel je aan jezelf?

Ook niet geheel onbelangrijk als je een eigen website gaat maken…

Niet alleen leg je een eisenpakket voor je eigen website vast. Maar ook moet jij je afvragen welke eisen je aan jezelf stelt. Welke impact gaat de website hebben op je bedrijf? Hoe is de rolverdeling? Heb je er wel de tijd voor om een eigen website te bouwen?

Welke conclusie mag je hieruit trekken?

Wanneer je een eigen website gaat bouwen als hobby of eenmalig kort project kies je Wix, Weebly of Jimdo vanwege het gemak.

Maar als je een professioneel bedrijf hebt, dan komt er toch meer bij kijken als je een eigen website wil maken. Het is meer dan alleen wat tekst en plaatjes op 1 plek samenvoegen. Net als je bedrijf opbouwen, is een website maken een proces dat je stap voor stap moet opbouwen.  Dat je steeds moet tweaken en aanpassen aan de behoeften van je klant, je bedrijf en de markt waarin zich deze bevindt.

Als je een beetje technische kennis hebt, kun je best eenvoudig een eigen website maken. Je bent van niemand afhankelijk en het is goedkoop. Bovendien kan het  heel leuk en leerzaam zijn. Maar hou je wel rekening met de wet- en regelgeving voor websites?

De nadelen van een eigen website maken

Maar bedenk ook dat je als ondernemer daarnaast ook nog je eigen werkzaamheden uitvoeren. Houd je dan genoeg tijd over om nog zelf een website te bouwen? En is het resultaat professioneel genoeg? Wanneer je een website laat maken door een professioneel webdesignbedrijf, dan weet je dat het resultaat gaat voldoen aan professionele normen. Maar als je zelf aan de slag gaat, bestaat het gevaar dat je belangrijke zaken over het hoofd ziet.

Uiteraard, snel klaar zijn met bouwen van je website is aantrekkelijk. Maar je bouwt ook geen huis alleen omdat het lekker snel klaar is; je wil er langer in wonen. En met plezier. Omdat het aan al je wensen voldoet. Zorg daarom dat je keuze gebaseerd is op meer dan alleen je kosten zo laag mogelijk te houden.

Gebruik de briefing als leidraad als je jouw eigen website wilt maken

Krijg helder wat je van jouw eigen website verwacht

Met de 18 pagina’s vol aan vragen in dit gratis werkboek word je gedwongen om concreet na te denken waarom je een website wil maken. En waar deze aan moet voldoen. Niet alleen geven ze je meer inzicht. Maar ook helpen de handige tips je verder op weg wanneer je zelf je website gaat bouwen.

Ik neem je privacy serieus en gebruik jouw persoonsgegevens alleen om de producten en services te leveren die je opvraagt. Door op ebook aanvragen te klikken geef je toestemming dat ill graff design je gegevens opslaat. Lees hier mijn volledige cookie- en privacy beleid.
Snel en gratis je eigen website maken, is het wel verstandig?
Snel en gratis je eigen website maken, is het wel verstandig? bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Eén reactie

  1. En zo is het maar net, lekker duidelijk blogje, helder en waar.
    Zo (schijnbaar) makkelijk kan het zijn.. 😉

Reacties zijn gesloten.

Personal branding geeft jouw authenticiteit weer, wie jij als ondernemer bent

Ken jij de Focus Academie al?

Speciaal voor de DIY ondernemer die zelf aan de slag wil. Door middel van coaching, workshops en slimme tools ontdek je hoe je focus kan aanbrengen in je Merk en Marketing. Waardoor je een solide basis krijgt, zodat je gerichter kan mikken en aantrekkelijk wordt voor de allerbeste klanten.

8 Shares
Pin2
Share6
Share
WhatsApp
Tweet