Social media, Internet en overlijden

Social media, Internet en overlijden

Tegenwoordig is het normaal dat je alom aanwezig bent op het internet. Je hebt een website, bent aanwezig op social media en hebt een of meerdere mail accounts. Maar wat gebeurt hiermee wanneer je komt te overlijden?

Dit kan voor pijnlijke situaties zorgen; zoals een vriend die wordt aangetoond op Facebook of een netwerkconnectie die je kunt toevoegen op je LinkedIn netwerk. Deze instanties weten nog niet weet dat deze persoon gestorven is. En veelal weten de partners niet van welke media je gebruikt hebt gemaakt, of maar gedeeltelijk om het te laten verwijderen. In deze blog leg ik je uit wat je kunt doen om dit te voorkomen.

Gegevens van de overleden persoon blijven op het internet staan

Jarenlang blijven je gegevens op het internet rondstruinen na je dood en niemand weet hoe je dit kunt aanpassen. Want alleen even een mail sturen naar bvb Facebook of Twitter is niet afdoende. Zodra een bekend persoon sterft, wordt direct de Wiki-pagina aangepast en het overlijden van deze persoon is een feit.
Ookal struinen er op het internet nog vele puntgave foto’s en video’s van deze persoon rond, door deze definitieve actie, is het bewijs van de dood een feit. Maar zodra een gewone sterveling zoals jij of ik de laatste adem uitblaast, verandert er ogenschijnlijk niets op het internet.

Foto’s, profielpagina’s op social media, naamverwijzingen en alle andere bewijzen van de online aanwezigheid van die persoon lijken tot in de eeuwigheid op het web te circuleren.

Zelf liep ik ook tegen dit probleem aan. Een kennis die gestorven is werd mij als vriend aangeraden op Facebook, iets dat na al die tijd oude wonden heeft doen openrijten. Ik ben vervolgens op onderzoek uitgegaan en wil deze kennis graag met jou delen.

Mensen sterven eigenlijk niet op internet, ze zullen altijd blijven bestaan, als geesten die tussen de websites wonen.

Wat gebeurt er met accounts van overledenen?

Worden die automatisch opgeheven? Hebben nabestaanden toegang tot die accounts? Mogen wachtwoorden zomaar worden vrijgegeven aan notarissen?
Waar vroeger een doos met oude brieven soms voor een pijnlijke situatie kon zorgen, bestaat er nu het internet.
Dit betekent dat er informatie kan opduiken die pijnlijk is voor de nabestaanden. Waar vroeger een kist op zolder met brieven duidelijk maakte dat er ergens nog een halfbroer of halfzus rondliep, kan zoiets nu blijken uit willekeurige e-mails of opgeslagen chatsessies.
Afgezien van de emotionele gevolgen, heeft de dood ook vele juridische consequenties. Het vrijgeven van wachtwoorden door systeembeheerders kan dan ook serieuze implicaties hebben voor onderdelen van het informatierecht, zoals de privacywetgeving.

Wat kun jij nu al voordat je komt te overlijden?

De dood is een thema waar de meeste mensen online, net zoals in het echte leven, niet al te veel mee bezig zijn. Gezien de ernst van de materie is het echter wel tijd om hier meer over na te denken, want ook al vergaan e-mails niet, wij mensen doen dat wel…
Allereerst kun je het je familie een stuk “gemakkelijker” maken door ze kenbaar te maken dat je verschillende accounts heb op het internet en social media.
Een website met een overzicht van al je social media profielen is hiervoor ideaal. Je hoeft hiervoor niet eens je inloggegevens te geven, een overzicht doet al heel veel. Zorg ervoor dat je nabestaanden hiervan op de hoogte zijn.
Wat betreft websites, blogs, portfolio en sociale media accounts kun je er ook voor kiezen om zaken vast te leggen in een internet testament. Zo weten je nabestaanden precies weten wat je wilt, waar ze moeten zijn en hoe ze dit moeten doen.
Op internet zijn er meerdere organisaties actief, die je kunnen helpen met het vastleggen en uitvoeren van je internet testament, waaronder een digitale notaris. Kijk eens bij Ziggur of Digizeker.
Daarnaast is er ook een website waarop jij jezelf kunt aanmelden om digitaal “zelfmoord” te plegen via Suicidemachine.org, een site waarmee mensen zichzelf kunnen laten verwijderen van het internet. Ook kun je gratis een Social Media Testament downloaden.
Hoe verwijder je social media na overlijden?

Hoe kun je een overleden persoon afmelden?

Ik heb een lijst voor je gemaakt met de meest gebruikte social media links waar je de persoon op kunt aanmelden als zijnde “overleden”. Wel zul je een “certificate of death” moeten aanleveren. Iets dat meer handzaam is voor een familielid dan voor een vriend of collega.
Hiervoor kun je eventueel ook gebruik maken van “In Memoriam”-websites. Google op de naam en eventueel de datum van overlijden, dan krijg je vaak al snel het overlijdensbericht te zien.
Condoleance berichten en blijken van medeleven worden op een vrij publieke manier gedeeld met de rest van de wereld. Vervolgens kan die pagina op verzoek van de familie verwijderd of juist in stand gehouden.
Facebook maakt van het profiel van de gebruiker een herdenkingspagina, nadat deze is afgemeld. Zo kunnen vrienden, familie en kennissen ook digitaal hun naaste herdenken, een plek van rouw.

Weet wat je achterlaat als je er niet meer bent

Uit het onderzoek blijkt dat 59% van de Nederlanders die actief zijn op social media nog nooit hebben nagedacht over wat er met hun social media accounts en online informatie moet gebeuren als ze komen te overlijden. En 83% heeft nog helemaal niks geregeld voor hun digitale nalatenschap!
Met de dood en welke uitwerking dit heeft op het internet ben je natuurlijk niet dagelijks bezig, maar het is zeker iets om even bij stil te staan.
Ik hoop dat met deze kennis je iets meer bewust bent van je aanwezigheid op het internet en je zo kan helpen in tijd van rouw.
Social media, Internet en overlijden
Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste?

Doe mee met het gesprek, deel jouw mening.
8 Shares
Pin3
Share5
Share
WhatsApp
Tweet