Storytelling: het geheim achter elk goed verhaal van je merk

Storytelling: het geheim achter elk goed merkverhaal

Het geheim achter vrijwel alle succesvolle bedrijven is een krachtig verhaal van je merk. Een brand story waarmee je contact maakt, je doelgroep kunt raken, helderheid kunt bieden en saamhorigheid onder je werknemers vergroot.

Al sinds het begin der mensheid vertellen we elkaar graag verhalen. Verhalen zijn namelijk makkelijk te onthouden en spreken tot de verbeelding. Een goed verhaal neemt je mee en geeft je een bepaald gevoel. Zo kan je samen ervaringen delen, leren van het verleden en kijken naar de toekomst. Dit maakt het delen van verhalen een ontzettend krachtige manier om een boodschap over te brengen. Het wordt dan ook niet voor niets vaak toegepast bij (online) marketing en je merkverhaal.

Want in feite is dit exact waar het om gaat binnen brand storytelling; je deelt een persoonlijk verhaal om informatie over een merk, product of dienst te geven. Daarom koppel ik als brand – en marketingcoach deze definitie graag aan content marketing.

Wat is de kracht van brand storytelling?

Storytelling is een inspirerende manier van communicatie die mensen verbindt. Het vertellen van het verhaal van je merk met als doel betrokkenheid creëren. Door op de juiste manier verhalen te vertellen, kun je contact maken met jouw potentiële klant. Ze raken, verleiden, zingeving of helderheid bieden, fans krijgen of zelfs de saamhorigheid vergroten.

Zelf heb je dit vast ook al eens ervaren. Je gaat naar een lezing of presentatie, maar achteraf kun je je eigenlijk er niets meer van herinneren. Het zal vast zeer leerzaam zijn geweest, maar gevoelsmatig deed het je niets. Het raakte je niet.

Waar het bij brand storytelling om draait is het aanspreken van je doelgroep op een emotioneel niveau. Want een emotioneel en levendig verhaal van je merk is veel overtuigender dan een nietszeggende opsomming met een overvloed aan informatie.

Het is dus meer dan alleen een leuk verhaaltje opdreunen…

Storytelling voor je merk is verbinding zoeken met je doelgroep

Met een goed merkverhaal raak je de ervaringen van je doelgroep. Door ze een deel van het verhaal te maken, is het ook eenvoudiger voor jouw doelgroep om dit te begrijpen, te onthouden en door te vertellen. Ze voelen zich immers verbonden met het verhaal van je merk en zullen verbanden gaan leggen met hun eigen leefwereld.

Als jij de brand story van je merk, product of dienst op de juiste manier weet te vertellen, kun je mensen raken en tot actie aanzetten.

Een merkboodschap verpakt in een verhaal verkoopt beter

Vandaag de dag is een pakkend merkverhaal het meest krachtige marketingtool dat er is. Er zijn zelfs miljardenindustrieën gevestigd rond merkverhalen.

Denk aan films, boeken, biografieën, interviews, documentaires etc. En zelfs videogames worden in vaak ontworpen rondom een verhaal. Producten worden verkocht dankzij verhalen zonder dat daar ook maar enig ander marketingprincipe bij komt kijken.
Je hebt vast wel eens de film Top Gun uit 1986 gezien. Maar wist je ook dat Ray-Ban 40% meer pilootbrillen heeft verkocht nadat de film werd uitgebracht?
Mensen die de film hebben gezien wilden ook een coole gast zijn, vrij, eervol, een man die het meisje krijgt, net als Tom Cruise. En kochten daarom exact diezelfde bril. Je raad het vast al, het gaat niet om het product, maar om het gevoel dat dit item je geeft.
Ray Ban verkocht meer brillen na Top Gun met behulp van storytelling

Dit is trouwens niet de eerste keer dat Ray-Ban op deze manier zichzelf “in the picture heeft gewerkt”. Lees de brandstory achter het merk Ray-Ban: How Ray-Ban Brought Its Brand Back from the Brin.

If you can’t tell it, you can’t sell it.

Hoe kun je storytelling voor je merk inzetten?

Mensen hebben de behoefte aan betekenis en willen zich vereenzelvigen met iets groters dan zijzelf. Daarom is storytelling is essentieel voor het menselijk leven. Het vertellen van verhalen is de manier waarop wij betekenis aan ons bestaan geven, kennis doorgeven, gedrag leren en onze geschiedenis en toekomst beter leren begrijpen. 

Of je nu schoenen, een schoonheidsbehandeling of een coaching traject verkoopt, dat maakt in principe niet uit. Door een goed, authentiek merkverhaal te vertellen verhoog je de merkbeleving van je product of dienst en zoek je verbinding. En een goed verhaal, op het juiste moment “goed” verteld, kan een wereld van verschil maken.

Douwe Egberts is een perfect voorbeeld van storytelling voor je merk
Douwe Egberts is een perfect voorbeeld van storytelling voor je merk

Vier basis ingrediënten van een goed verhaal van je merk

Storytelling is een belangrijk element van content marketing. Maar een goed merkverhaal schrijven is nog niet zo gemakkelijk zoals je wellicht al hebt gemerkt. Toch is het enorm belangrijk om jouw product of dienst te kunnen verkopen. Maak daarom gebruik van deze 4 basiselementen:

De hoofdpersoon

Ieder goed verhaal heeft een hoofdpersoon nodig. In een boek of film is de hoofdpersoon vaak degene waar het verhaal om draait. Degene waar je je mee vergelijkt en met wie je het meest meeleeft. Zorg er dan ook voor dat hij (of iemand waar hij zich mee kan identificeren) de hoofdrol speelt in je verhaal. Vaak is dit de klant zelf.

De ambitie

Iedereen heeft dromen, doelen, wensen en praktische taken die hij wil uitvoeren. En, nee dat is niet jouw product of dienst. Dat is slechts de route naar de oplossing. Het is een zorgeloze oude dag, een mooi cadeau waar je iemand mee kunt verrassen, een stressvrije job, een leuk ingericht huis waar je heerlijk kunt vertoeven… Kruip in het brein van jouw klant en weet wat zijn doelen zijn.

Het conflict

Er moet een lijn in het verhaal van je merk zitten dat zich steeds verder ontwikkeld. Maar dan ineens gebeurt er iets als gevolg van een worsteling, dilemma of conflict. Want een verhaal wordt pas echt interessant op het moment dat er iets onverwachts gebeurt. Jouw bezoeker heeft een probleem en is zich hiervan bewust. Als je weet waar jouw klant ‘s nachts van wakker ligt en dit kan benoemen, laat je hem zien dat je hem begrijpt.

De oplossing

Die zag je natuurlijk allang aankomen… Je klant weet niet hoe hij het conflict moet oplossen en laat jij nou net die oplossing hebben die hij zo dringend nodig heeft. Begrijp het probleem van je klant en reik hem aan wat hij op dat moment nodig heeft. De basis voor een gezonde klantrelatie is gelegd.

Wil je leren hoe je jouw merkverhaal kan vertellen?

Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe

Een brand story die je lezer aanspreekt

Vaak blijkt uit de praktijk dat in zakelijke communicatie niet wordt vastgehouden aan deze basisregels. Er zit te weinig conflict of drama in het verhaal van je merk. Of erger nog, de hoofdpersoon is nergens meer te bekennen. En wanneer je vervolgens weer terugvalt op saaie rationele feiten waar mensen zich niet mee identificeren, komt de boodschap niet over.

Zet de klant centraal in de brand storytelling

Goede storytelling voor je merk gaat om mensen en hun behoeftes en verlangens. Niet over producten en bedrijven. Organisatiegerichte verhalen hebben als primair doel iemand zo snel mogelijk door de salesfunnel heen te trekken. Dat is het marketingequivalent van een one-nightstand. Dat is leuk voor even, maar op lange termijn heb je er weinig aan. 

Wanneer je jouw klant centraal stelt in het verhaal van je merk, bouw je een emotionele relatie met ze op. Klanten herkennen zich in jouw verhaal, het zijn bekende situaties of dingen waar ze tegen aan lopen. Ze ervaren hierdoor het gevoel dat jij weet wat er in hun leven speelt en ze kan helpen. Door jouw merkverhaal te vertellen, verbind je klanten op gevoelsniveau aan een bedrijf. Een betere manier om vertrouwen te creëren en mensen te motiveren bestaat niet.

Pixar vertelt verhalen als geen ander

Een bedrijf dat verhalen perfect weet te vertellen is Pixar. 

Zelfs in de animatievideo’s van 1 minuut weten zij je mee te nemen op een reis die je boeit, je wat leert en die je pakt. In deze video hebben zij  5 verschillende tips voor je samengevat.

Deze infographic vat de essentie van goede storytelling goed samen. Gemaakt door Emma Coats, Director en Pixar Storyboard Artist.

Storytelling verhoogt de merkbeleving

Het lijkt mij duidelijk dat het toevoegen van een goed verhaal van essentiële waarde is. Juist omdat jij het juiste verhaal vertelt zal een potentiële klant eerder bij jou een product of dienst afnemen dan bij je concurrent.

Door een goede storytelling, een pakkende ‘kapstok’ en ‘het hart’ van het merk zorg je ervoor dat de klant erin gelooft, het begrijpt en er het juiste gevoel bij heeft. Dit maakt je merk authentiek en iets waar men zich graag mee wil verbinden.

Wil jij leren hoe je het verhaal van je merk kan vertellen?

Maar weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken?  Dan help ik je graag persoonlijk tijdens de offline, online de beste worden workshop. 

Ik ga jou in 3 stappen leren hoe je jezelf goed in de markt zet op een manier die het beste bij jou past, zonder jezelf te verliezen. Deze zichtbaarheidsworkshop is toepasbaar voor zowel voor je website, je social media, je mailings en alle overige communicatie middelen.

Zodat je nooit meer gefrustreerd raakt over wat je moet vertellen op je socials, je mailings of blogs. Omdat je na deze workshop exact weet hoe je jouw droomklant op de juiste manier aanspreekt en kan verbinden met je merk.

Storytelling: het geheim achter elk goed merkverhaal Storytelling: het geheim achter elk goed merkverhaal
Storytelling: het geheim achter elk goed merkverhaal bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Social media contentkalender 2023-2024

Steek je veel tijd en energie in je social media, maar merk je dat het niets oplevert?

Elke keer is het weer een uitdaging om content te verzinnen voor je social media posts. Maar onder de streep krijg je hoogstens een paar likes. En dat kan best frustrerend zijn.

Stel je eens voor dat je nooit meer zonder inspiratie zit voor je posts. Omdat je een kant-en-klaar contentplan hebt, gebaseerd op een bewezen marketingstrategie. Waarmee je waardevolle content kan bedenken in een handomdraai. Zou dat niet heerlijk zijn?
21 Shares
Pin20
Share1
Share
WhatsApp
Tweet