Facebook timeline

Timeline voor Facebook bedrijfspagina

Zoals je weet gaat Facebook de Timeline voor Facebook fanpagina’s vanaf 30 maart invoeren voor bedrijven. De bedrijfspagina zoals je hem eerst kende wordt hierdoor flink op de schop genomen. Niet geheel zonder gevolgen. In dit artikel worden de verschillende nieuwe opties besproken, waardoor de overgang iets soepeler kan verlopen.
Facebook coverphoto

Bij de nieuwe Facebook Timeline is een van de grootste visuele veranderingen dat je afbeeldingen kunt verschuiven. Je kunt een afbeelding die groter is dan het maximale formaat verschuiven naar een meer ideale positie. 

Hierdoor zal de foto maar een deel kunnen laten zien, in plaats van de complete foto. Het nadeel is dat een te kleine foto er korrelig gaat uitzien.

Timeline Coverfoto (851px x 315px)

Zorg dat deze duidelijk weergeeft wat je wilt aanbieden. Een foto van de diensten die je levert bijvoorbeeld. Iets dat Facebook niet kan waarderen als coverfoto zijn advertenties, let dus goed op welke foto je wilt gebruiken.

Profiel foto (125px x 125 px)

Zorg dat je de profiel foto in 180px x 180px formaat gaat uploaden en houd er rekening mee dat deze in klein formaat (50px x50px) ook nog steeds duidelijk te zien is. Zeker indien je een creatieve oplossing hebt gevonden om de coverfoto in de profielfoto te laten overlopen. Zoals in het onderstaande voorbeeld.
Voorbeeld creatief Facebook ontwerp

Facebook bedrijfspagina’s

Wat je allereerst moet weten is dat Facebook een duidelijk onderscheid maakt tussen persoonlijke pagina’s en bedrijfspagina’s. Misschien ben je er nog niet van op de hoogte, dus bij deze: het is tegen de regels van Facebook om een persoonlijke pagina te gebruiken voor zakelijk gebruik. Het pluspunt? Je weet het nu. Hier staat alle informatie om jouw persoonlijke profiel om te zetten naar een Facebook bedrijfspagina.
Met de nieuwe functies biedt de bedrijfspagina nu nog meer mogelijkheden voor bedrijven. Hieronder vind je een overzicht:

Bedrijfsinformatie

De meest belangrijke informatie over het bedrijf wordt hier getoond; openingstijden, contactgegevens of andere items die van belang zijn. Zorg dus dat deze correct ingevoerd is. Zo kunnen jouw klanten straks via de Facebook app op de mobiele telefoon direct contact met je opnemen of een routebeschrijving opvragen.

Facebook fanpagina apps

Facebook apps worden momenteel veelal gebruikt om extra informatie te laten zien aan hun fans. Dat kan een inschrijfformulier voor de nieuwsbrief zijn, een portfolio of een fanpagina waar je winacties op kunt promoten. Zo hebben sommige bedrijven een welkom pagina gemaakt, in de zogenaamde tabs (dat heet vanaf nu apps). Op de standaard pagina zie je de 4 apps die je standaard kunt aantonen net onder de coverfoto.
Je kunt tot 12 customized apps toewijzen, er zit alleen een kleine “maar” aan. De apps “Foto’s” en “vind-ik-leuks” kun je niet verwijderen. De 5 meest recente foto’s bovenaan de oude pagina zijn gebundeld tot de eerste tab “Foto’s”, die altijd als eerste naast de pagina-informatie komt te staan. De volgorde van de tabs naast de Foto-tab kun je gelukkig wel zelf bepalen, om de meeste belangrijke inhoud aan fans te kunnen tonen. Alleen de eerste 4 worden prominent getoond.
Door gebruik te maken van een eigen thumbnail voor deze apps (111px x 74px) kun je ze meer aantrekkelijk maken voor jouw klanten. Dit zijn namelijk de pagina’s waar je jouw klant naar wilt verwijzen. Zorg er voor dat deze passen bij je huisstijl en dat ze goed leesbaar zijn.

Een microwebsite op Facebook

Het canvas voor de apps waar je eerst gebruik van maakte was slechts 520px breed. Deze wordt door invoering van de nieuwe Timeline 810px breed.
Een hele verbetering voor iedereen. Het meest positieve aspect is natuurlijk wel dat jij en andere creatieven en marketeers hiermee letterlijk een groter “canvas” krijgen om via apps fans te activeren.
Zo kun je jouw producten of diensten beter presenteren en wordt het een heuse “micro-website”.
In tegenstelling tot reguliere websites zijn microsites eerder simplistisch en gemakkelijker te navigeren. Dit wil niet zeggen dat ze je niet willen laten rondneuzen. In feite doen de echt geweldige degenen precies dat.
De nadruk ligt hier voornamelijk op het feit dat je alle informatie over je bedrijf hierin beknopt kunt weergeven, met links naar bepaalde producten of diensten.
Microwebsite voor Facebook

Berichten plaatsen

Wat een enorme verbetering in de nieuwe Timeline is, is de controle over jouw eigen berichten. Zo kun je gebruik maken van milestones (mijlpalen), pinned alsook starred posts. Het bericht zelf kan meer op een verhalende manier geschreven worden, waardoor de Facebook fanpagina meer interessant wordt voor jouw klanten. Hierdoor ontstaat er meer interactie en meer binding tussen jou en de bezoeker/klant.
Op dit moment is de grootste ergernis van Facebook dat belangrijke berichten naar beneden worden gedrukt op de fanpagina. Voortaan heb je dit zelf in de hand. Je kunt namelijk per bericht kiezen om het bericht te vergroten zodat hij over de gehele breedte van de pagina komt te staan (starred posts).
Of je kunt ervoor kiezen om het bericht bovenaan de pagina vast te pinnen. Hiermee kun je belangrijke content van de pagina meer aandacht geven.
Extra opmerking: er kan maar 1 pinned post per keer worden vastgezet boven in de pagina. Deze blijft er dan voor 7 dagen staan. Natuurlijk kun je er zelf voor kiezen om deze al eerder aan te passen door een ander bericht te “pinnen”.
Pinned post Facebook

Milestones ofwel Mijlpalen

Met alle visuele veranderingen zou je het belangrijkste aspect van de nieuwe Facebook pagina’s bijna vergeten: de Timeline zelf. Net zoals met de persoonlijke Facebookprofielen, is het nu mogelijk om als bedrijf of merk de geschiedenis te tonen vanaf het moment van de oprichting tot aan vandaag.
Aangezien je met terugwerkende kracht items kunt toevoegen, kun je alle belangrijke momenten uit de geschiedenis van jouw bedrijf of merk toevoegen. Starbucks speelt daar bijvoorbeeld al goed op in door het moment van de opening van de eerste winkel als startpunt toe te voegen.
Het belang van dit aspect van de Timeline moet niet onderschat worden. Merken worden door consumenten steeds meer als “echte” mensen gezien op sociale netwerken.

En net zoals we vaak nieuwsgierig zijn naar de verhalen en herinneringen van andere mensen, waar we vrienden mee zijn of worden op Facebook, is de historie van een merk ook erg interessant.

Denk maar eens aan alle merken die in hun logo of communicatie het onderschrift “Sinds 1876″ hanteren. Met behulp van de Timeline kunnen ze dit nu letterlijk gaan visualiseren voor hun fans.

Friends related content

Een ander belangrijk aspect van de nieuwe Timeline die je misschien nog niet kende. Doordat er gebruik wordt gemaakt van “friend activity” zien bezoekers vanaf nu direct of er interactie is geweest van vrienden op deze pagina (zelfs als ze de pagina’s nog niet “leuk” hebben gevonden). Hierdoor zal deze bezoeker sneller geneigd zijn om de pagina leuk te vinden. Het plaatsen van content die interessant en interactief is, is des te belangrijker geworden.

Directe berichten (DM)

Hierdoor zullen de lijnen tussen jou en de klant vele male korter worden en dat is goed! Je kunt snel en adequaat reageren op zijn of haar vraag, welke interactie op een heel ander niveau brengt.
Directe berichten (DM) zoals je deze kent van jouw persoonlijke Facebook pagina, zal ook worden geïntroduceerd met de nieuwe Timeline. Zo kunnen jouw klanten direct contact met je opnemen in plaats van dit via e-mail of telefonisch te doen.

Samenvatting Facebook timeline aanpassingen

Al met al zijn het toch redelijk wat belangrijke dingen die gaan veranderen in de nieuwe Facebook Timeline. De manier van omgaan met jouw klanten wordt persoonlijker en er is meer speelruimte gecreëerd om op een creatieve manier jouw product of service aan de man te brengen. Kortom de Timeline voor Facebook bedrijfspagina’s is een stap vooruit voor elk bedrijf!

Heb je toch nog wat moeite met de aanpassingen of wil je weten hoe jij Facebook het beste kunt inzetten voor jouw bedrijf, plan dan een afspraak in mijn online agenda voor een vrijblijvend gesprek. Ik help je graag!

Bronnen: Er is bij deze blog gebruikt gemaakt van informatie van http://www.frankwatching.com.
Timeline voor Facebook bedrijfspagina bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Social media contentkalender 2023-2024

Steek je veel tijd en energie in je social media, maar merk je dat het niets oplevert?

Elke keer is het weer een uitdaging om content te verzinnen voor je social media posts. Maar onder de streep krijg je hoogstens een paar likes. En dat kan best frustrerend zijn.

Stel je eens voor dat je nooit meer zonder inspiratie zit voor je posts. Omdat je een kant-en-klaar contentplan hebt, gebaseerd op een bewezen marketingstrategie. Waarmee je waardevolle content kan bedenken in een handomdraai. Zou dat niet heerlijk zijn?
Pin
Share
Share
WhatsApp
Tweet