Image
Top
Navigatie
Blog update op 16-09-2020 Leestijd: 6 minuten

Hoe moet je effectief bloggen met gratis checklist

Weet jij exact wat je moet doen voor, tijdens en na het publiceren van een blog?

Hoe moet je effectief bloggen met gratis checklist

Hoe maak je pakkende koppen, waar haal je inspiratie vandaan voor je blogposts, hoe vaak moet je schrijven?
De meest gestelde vragen die een blogger zichzelf stelt, maar bloggen is meer dan dat. Misschien denk je nu dat je al precies weet wat je moet doen voor, tijdens en na het publiceren van je blogberichten, maar doe je dit eigenlijk wel? Het zal je verbazen hoeveel bloggers niet weten wat ze moeten doen naast het schrijven van de tekst en het creëren van een blog post afbeelding.

We hebben een checklist voor je gemaakt welke je helpt om meer lezers naar je blogberichten te trekken, meer inschrijvingen op de nieuwsbrief te krijgen én helpt je om je SEO in orde te brengen. Voor dit blogartikel veronderstellen we dat je al een tijdje content aan het schrijven bent voor geweldige blogs. Als dat eenmaal klaar is, zal de rest als vanzelf gaan. Hieronder staan enkele punten van de checklist beschreven die je moet toepassen voor elk van je blogberichten.

1. Een (hoofd)blogtitel kiezen

Dit is het eerste dat mensen gaan zien wanneer ze op de blogpagina komen. Dus je wilt er voor zorgen dat de titel past bij de inhoud van het bericht en dat deze niet te “wollig” is. Laat anders de titel van de blog even los totdat je het gehele bericht geschreven hebt. Op die manier kun je alles goed samenvatten dat je hebt geschreven.

Tip: Je kunt een lange blogpost titel hebben die prikkelt, zolang je niet vergeet om de slug (permalink) ietwat in te korten. Deze hoeft niet zo lang te zijn. Hij hoeft alleen de keywords te bevatten waar het over gaat.

2. Deel de tekst op in alinea’s en subtitels

Schrijf geen een ellenlange tekst, want mensen gaan het toch niet lezen. In plaats daarvan, verdeel je de blog in secties die 1-2 alinea’s bevatten met 3 tot 5 zinnen. Een tekst lezen op een computerscherm is minder prettig dan op papier, dus moet je het de lezer makkelijker maken. Gebruik witregels tussen de alinea’s zodat de lezer meer overzicht heeft.

En plaats je af en toe een subtitel boven een van die alinea’s, dan kun je als lezer beter een beeld vormen van de tekst. Zorg dat deze duidelijk weergeeft waar het stuk over gaat met liefst meer dan 3 woorden. Subtitels zijn ideaal om de tekst te scannen (beter leesbaar te maken), maar ook voor de vindbaarheid!

Als laatste kun je delen tekst ook onderbreken met opsommingen, genummerde lijsten of citaten.

3. Optimaliseer alle afbeeldingen

Naast je “featured image” (dit kan soms de header afbeelding zijn) plaats je nog twee afbeeldingen in je blog bericht. Mensen houden van visuals en zeker als het mooie en opvallende afbeeldingen zijn. Wanneer je een tutorial of handleiding schrijft heb je er waarschijnlijk meer nodig uiteraard. Het verlevendigt het uiterlijk van je blog. Ook kan de lezer hierdoor weer sneller zien of jouw blog voor hem geschikt is.

Wanneer je WordPress gebruikt is het toevoegen van een featured image bij elke blog een fluitje van een cent. Maar vergeet vooral niet om alle afbeeldingen die je gebruikt te optimaliseren met een tool zoals tinypng of Smushit! Hierdoor wordt de laadtijd van de afbeelding een stuk korter. En voor de vindbaarheid zorg je dat de alt-tekst van je afbeeldingen is ingevuld.

Tip: Maak een “pin-bare” afbeelding in je blogberichten (dit kan ook je featured image zijn). Dit is een goede manier om je lezers te betrekken bij je blogs en ze kunnen je blog post-afbeelding op hun Pinterest-pagina pinnen.

4. Categorieën en tags

Dit is een van de meest vergeten stappen die men overslaat tijdens het bloggen en dat terwijl het nét 10 seconden duurt om in te stellen. Voeg elke blog toe aan een relevante categorie waarin je jouw website in hebt opgedeeld. En voeg relevante tags toe.

Daarnaast is dit enorm belangrijk voor je SEO. Wie namelijk op een categoriepagina landt, klikt vervolgens makkelijk door naar de pagina’s die het meest relevant zijn voor hem of haar. Waardoor ook de rest van je blog sneller gelezen zal worden.

Wanneer kies je voor een categorie of een tag?
  1. Categorieën gebruik je om je content in grote groepen te sorteren. Het geheel van je hoofdcategorieën geeft perfect aan waarover je website gaat. Categorieën zijn hiërarchisch, wat betekent dat je categorieën in elkaar kunt nestelen. Categorieën worden vaak ook opgenomen in de url van elk artikel.
  2. Tags zijn niet-hiërarchisch. Je kunt er makkelijk duizenden hebben die vredig naast elkaar bestaan. Met tags geef je aan wat de kernbegrippen zijn in een bepaald artikel. In tegenstelling tot categorieën, zul je van tags niks merken in de url’s van individuele pagina’s.

Wil jij meer tips om succesvol(ler) te ondernemen?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

5. Gebruik een social media plug-in

Click to tweet bestaat al een behoorlijk lange tijd. Zit je op Twitter dan is het delen van een blogbericht via deze plug-in ideaal. Naast de “pin-bare” afbeeldingen kunnen je lezers ook tweeten over jouw blog en als extraatje bepaal jij wát in deze tweet gezegd wordt. Een ultieme win-win situatie: jouw lezers hoeven geen tweet zelf te bedenken en jij kunt de tweet personaliseren naar eigen smaak. Let op dat men de tweet wel altijd nog kan aanpassen.

6. Check je SEO

Blog je via WordPress maar weet je niet hoe je jouw vindbaarheid kunt optimaliseren, maak dan gebruik van SEO by Yoast (door Joost gemaakt). Deze plug-in geeft je duidelijk aan waar het nog aan schort door een kleurenindicatie. Zo kun je jouw vindbaarheid vele male verhogen én zie je direct hoe jouw blogpost wordt weergegeven op Google.

7. Call-to-action

Zoek je nieuwe abonnees voor je nieuwsbrief? Een call-to-action is een geweldige manier om dit te doen. Bied je ook een gratis download aan of wil je een nieuw product introduceren? Leg daar de nadruk op. Laat jouw “oproep tot actie” in ten minste twee verschillende secties van je (blog)post voorkomen, indien mogelijk. Een call-to-action kan een geïntegreerd invulveld zijn of een afbeelding dat leidt naar het aanmeldformulier. Zolang je het maar duidelijk in de kijker zet.

Tip: Niet iedereen leest alles helemaal tot aan het einde van een blogbericht, dus voeg een een call-to-action toe aan het begin, midden en aan het einde.

8. Spelling- en grammaticacontrole

Een van de meest belangrijke dingen die je zeker moet doen. Ook al maak je geen gebruik van een copywriter, probeer dit niveau zo dicht mogelijk te evenaren. Er is niets erger dan een blogpost vol met taalfouten.

9. Afsluiting

Elke goede blogpost opbouw eindigt met een call-to-action. De meest voorkomende is een vraag, zodat lezers sneller een interessante reactie plaatsen. Zo kan je ook een discussie aangaan met je lezers of vragen beantwoorden wanneer iets niet duidelijk is!

Vergeet geen enkele tip meer!

We hebben deze infographic gemaakt zodat je hem kunt afdrukken en geen enkele tip meer vergeet. Delen is lief!

Hoe moet je effectief bloggen met gratis checklist

Je blogpost is geplaatst en wat nu?

Denk maar niet dat wanneer je de blog hebt geplaatst alles helemaal klaar en af is. Je moet namelijk nog bedenken hoe je lezers naar dit bericht gaat wijzen. Maak o.a. gebruik van je eigen social media om je blogbericht te promoten.

1. Ontwerp aansprekende afbeeldingen

Je zou inmiddels al een pin-bare afbeelding moeten hebben voor je Pinterest-account. Maar vergeet ook zeker niet de afbeeldingen voor Facebook, Twitter en Instagram om je blogpost te promoten.

Tip: Maak gebruik van vaste huisstijl templates om een eenheid te creëren in je afbeeldingen. Dat hoeft niet altijd in Photoshop te zijn.

2. Maak een social media planning

We gaan niet altijd alles perfect onthouden wanneer je wat moet gaan promoten. Daarom heb je prachtige tools om je dit uit handen te nemen. Een app zoals Hootsuite is ideaal om tweets van te voren in te plannen met een link naar je blogpost. Je kunt ook andere kanalen zoals Facebook, Instagram of LinkedIn gebruiken.

3. Bekijk het resultaat

Bekijk het resultaat van je blogpost in Google Analytics nadat je het al diverse keren hebt gepromoot om te zien hoe men hierop reageert. Je kunt ook direct zien waar het verkeer het meest vandaan komt. En dit gaat je weer helpen om te bepalen waar de meeste lezers van jouw doelgroep zitten.

Ga jij de checklist gebruiken tijdens het bloggen?

Wij hebben de afgelopen jaren gezien dat het zin heeft om artikelen te blijven verbeteren en aanpassen. En als je consequent de punten in de checklist toepast zul je zeker meer bezoekers naar je website trekken. Heb jij nog andere tips?

Delen is lief
  • 5
    Shares

Geschreven door

Muriel Snijders - Brand coach

Hi! Ik ben Muriel en heb inmiddels al honderden ondernemers geholpen met hun online én offline zichtbaarheid op het gebied van branding, design en social media. Met mijn jarenlange ervaring kan ik ondernemers en bedrijven net als jij helpen om de beste versie van zichzelf te worden. Want geen enkel bedrijf is hetzelfde. Ik zorg dat je een sterk merk krijgt dat je doelgroep aanspreekt en je bedrijf laat groeien. Spreek ik je snel?

Volg illgraffdesign op Instagram

© Copyright 2021 ill graff design | Privacy | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Mijn account