Zoals je wellicht al weet is professioneel bloggen al ruim 10 jaar de meest effectieve (en goedkope) content marketing strategie om te groeien met je bedrijf. Daarom ben je er misschien ook mee begonnen. Maar weet jij exact wat je moet doen voor, tijdens en na het publiceren van je blogpost?
“Hoe maak ik pakkende koppen, waar haal ik inspiratie vandaan voor mijn blogposts, hoe vaak moet ik bloggen?”, zijn de meest gestelde vragen die een blogger zichzelf stelt… maar professioneel bloggen is meer dan dat. Het zal je verbazen hoeveel bloggers niet weten wat ze moeten doen, naast het schrijven van de tekst en het creëren van een blog post afbeelding.
Bloggen als een pro hoe doe je dat?
Voor dit blogartikel ga ik er van uit dat je al een tijdje content aan het schrijven bent voor geweldige blogs. En dat je op zoek bent naar handige tips om je blogs nóg beter te maken. Lees anders zeker nog even mijn andere blogtips.
Ik heb een checklist voor je gemaakt welke je zal helpen om meer lezers naar je blogberichten te trekken, meer inschrijvingen op een nieuwsbrief te krijgen én helpt je om je SEO (vindbaarheid) in orde te brengen. Vanaf vandaag ga jij bloggen als een pro!
Hieronder staan de onderdelen beschreven die je moet toepassen voor elk van je blogberichten. Maar kun je de tijd niet vinden om alles rustig door te lezen, download dan direct de handige checklist hieronder. Zo vergeet je geen enkele tip meer. 😉
1. Een goede (hoofd)blogtitel kiezen
Dit is het eerste dat mensen gaan zien wanneer ze op de blogpagina komen. Dus je wilt er voor zorgen dat de titel past bij de inhoud van het bericht en dat deze niet te “wollig” is. Laat anders de titel van de blogpost even los totdat je het gehele bericht geschreven hebt. Op die manier kun je alles goed in de blogtitel samenvatten wat je hebt geschreven.
Wil het niet helemaal lukken? Maak dan gebruik van de suggesties in mijn gratis ebook “krachtige woordenlijst”. Wedden dat het dan een stuk beter lukt? 😉
2. Deel de tekst van je blogbericht visueel op in alinea’s en subtitels
In plaats daarvan, verdeel je het blogbericht in secties die 1-2 alinea’s bevatten met 3 tot 5 zinnen. Een tekst lezen op een computerscherm is minder prettig dan op papier, dus moet je het de lezer makkelijker maken.
Gebruik witregels tussen de alinea’s zodat de lezer meer overzicht heeft.
En plaats af en toe een subtitel boven een van die alinea’s, dan kan de lezer een beter beeld vormen van de tekst. Zorg dat deze duidelijk weergeeft waar het stuk over gaat met liefst meer dan 3 woorden. Subtitels zijn ideaal om de tekst van je blogposts te scannen (beter leesbaar te maken), maar ook voor de vindbaarheid!
3. Optimaliseer alle afbeeldingen
Naast je “featured image” (dit kan soms de header afbeelding zijn) plaats je nog twee afbeeldingen in je blogbericht. Mensen houden van visuals en zeker als het mooie en opvallende afbeeldingen zijn. Wanneer je WordPress gebruikt is het toevoegen van een featured image bij elke blogpost een fluitje van een cent. Gebruik je deze software niet, zorg er dan voor dat je een handmatig toevoegt.
4. Categorieën en tags instellen van je blogbericht voor betere vindbaarheid
Dit is een van de meest vergeten stappen die men overslaat tijdens het bloggen en dat terwijl het slechts 10 seconden duurt om in te stellen. Voeg elke blog toe aan een relevante categorie waarin je jouw professionele blog hebt opgedeeld. En voeg logische tags toe. Wel zo handig voor je lezers qua structuur.
Wie namelijk op een categoriepagina landt, klikt vervolgens snel door naar de pagina’s die het meest relevant zijn voor deze lezer. Waardoor ook de rest van je professionele blog sneller gelezen zal worden. Maar er is nog een reden waarom je dit moet doen. Het gebruik van blogcategorieën en tags is enorm belangrijk voor je SEO (vindbaarheid). Zo weet Google namelijk waar je blog over gaat en hoe dit in verhouding staat tot andere delen van je website.
Wanneer kies je voor een categorie of een tag?
- Categorieën gebruik je om je content in grote groepen te sorteren. Het geheel van je hoofdcategorieën geeft perfect aan waarover je professionele blog gaat. Categorieën zijn hiërarchisch, wat betekent dat je categorieën in elkaar kunt nestelen. Categorieën worden vaak ook opgenomen in de url van elk artikel.
- Tags zijn niet-hiërarchisch. Je kunt er makkelijk duizenden hebben die vredig naast elkaar bestaan. Met tags geef je aan wat de kernbegrippen zijn van een bepaald artikel. In tegenstelling tot categorieën, zul je van tags niks merken in de url’s van individuele pagina’s.
5. Gebruik een social media plug-in om je blogs te delen
Zit je op Twitter dan is het delen van een blogpost via de plug-in Click to tweet ideaal. Je kunt gemakkelijk je inhoud delen op Twitter en zo je verkeer laten groeien.
Zelf maak ik daarnaast ook gebruik van Social warfare, een superhandige sharing plug-in voor WordPress die rekening houdt met de snelheid van je website, je laat instellen wat en waar iets gedeeld kan worden. Oh ja en je behoudt je social proof wanneer je een blog url hebt aangepast.
There are tons of different factors that go into ranking well, but the biggest is high-quality content.
6. Check de vindbaarheid(SEO) van je blog
Deze plug-in geeft je duidelijk aan waar je verbetering kunt aanbrengen met behulp van een kleurenindicatie en handige tips. Zo kun je de vindbaarheid van jouw professionele blog vele male verhogen én zie je direct hoe jouw blogpost wordt weergegeven op Google.
7. Plaats een duidelijke call-to-action
Laat jouw “oproep tot actie” in ten minste twee verschillende secties van je (blog)post voorkomen, indien mogelijk.
8. Spelling- en grammaticacontrole
Een van de meest belangrijke dingen die je zeker moet doen. Ook al ben je geen copywriter, probeer dit niveau zo dicht mogelijk te evenaren. Er is niets erger dan een professionele blogpost vol met taalfouten. Gebruik bijvoorbeeld de spellingscontrole van Word. Sommige tekstverwerkers van websites geven ook spellingfouten aan.
Let op: de standaard spellingscontrole in je tekstverwerker is niet altijd betrouwbaar. Hij laat spelfouten en grammaticafouten soms gewoon staan. Lees daarom zelf ook alles goed door. Denk bijvoorbeeld aan jouw en jou.
9. Afsluiten van de blog
De meest voorkomende is een vraag, zodat lezers sneller een interessante reactie plaatsen. Zo kun je ook een discussie aangaan met je lezers of vragen beantwoorden wanneer iets niet duidelijk is.
Wil je leren hoe je moet bloggen als een pro?
Ontvang maandelijks een mailing boordevol tips om zakelijk te bloggen
Je blogpost is geplaatst en wat nu?
Denk maar niet dat wanneer je het blogbericht hebt geplaatst alles helemaal klaar en af is. Jammer hè.
1. Ontwerp een sprekende post voor elk kanaal
Maak je gebruik van o.a. je eigen social media kanalen om je blogposts te promoten, dan zul je voor elk kanaal een post moeten maken. Denk ook aan fora waarop je je bevindt of een nieuwsbrief.
2. Maak een social media planning
- Hootsuite is ideaal om tweets van te voren in te plannen met een link naar je blogpost. (ook voor andere kanalen zoals Facebook, Instagram of LinkedIn)
- Later is een app die ik zelf gebruik voor Instagram en Pinterest, omdat je vooraf een mooi visueel overzicht krijgt van alle posts.
- Maak gebruik van een contentkalender
Dat scheelt je veel gedoe. Want als je werkt met een doordacht content marketing plan, kun je ook met campagnes ergens naar toe werken. Je post dan niet om maar iets te posten, maar kunt op die manier content maken die je helpt om je doelen te halen. Prik een vast moment in de maand om je plan op te zetten en je content te maken, zo hou je de focus.
3. Bekijk het resultaat
Je wilt niet alleen professioneel bloggen omdat je het leuk vindt, maar het moet je ook iets opleveren (naamsbekendheid, meer website verkeer, leads, producten of diensten verkopen e.d.). Daarom ga je checken welke marketing inspanningen wel en niet de moeite waard zijn om al jouw tijd en energie in te steken.
Bloggen als een pro tip: update je oude blogposts
Ik heb de afgelopen jaren gemerkt (en gezien a.d.h.v. mijn statistieken) dat het enorm zinvol is om blogposts te blijven verbeteren en aanpassen. Want jij zult net als ik steeds weer nieuwe dingen bijleren die je graag wil delen.
Daarom is het verstandig om naast het verwijderen of aanpassen van gedateerde content je blog te updaten met totaal nieuwe informatie. Denk bijvoorbeeld aan onderzoeken die jouw verhaal ondersteunen of aan nieuwe inzichten die je zelf hebt opgedaan.
Als extra bonus ziet Google dit als een goed iets en zal content recycling (want zo heet het) een positief effect hebben op je ranking. Lees ook eens mijn blogpost over Evergeen content. Dit zijn blogberichten die altijd relevant zijn, tijdloos en over langere tijd een constante stroom aan website bezoekers leveren.
Wil je weten of je op de goede weg zit?
Leer hoe je jouw blog kunt verbeteren met de Merkanalyse.
Met een Merkanalyse ontdek je waar er ruimte is voor verbetering en optimalisatie binnen je zakelijke blog. Hierin gaan we na of de inhoud van je artikelen daadwerkelijk aanspreekt bij je lezers, en tegelijkertijd krijg je tips om de vindbaarheid van je website verbeteren.
Bovendien helpt de Merkanalyse je bij het bedenken van nieuwe onderwerpen die je merk versterken en je blog nog waardevoller maken.
Hierdoor bespaart niet alleen tijd, want je schrijft alleen nog succesvolle blogs waar je goed op gevonden wordt én die tegelijkertijd je lezers aanspreken. Maar verhoog je tegelijkertijd ook je expertstatus voor dat waar jij het beste in bent.