Hoe moet je effectief bloggen met gratis checklist

Hoe moet je bloggen als een pro met gratis checklist

Zoals je wellicht al weet is professioneel bloggen al ruim 10 jaar de meest effectieve (en goedkope) content marketing strategie om te groeien met je bedrijf. Daarom ben je er misschien ook mee begonnen. Maar weet jij exact wat je moet doen voor, tijdens en na het publiceren van je blogpost?

“Hoe maak ik pakkende koppen, waar haal ik inspiratie vandaan voor mijn blogposts, hoe vaak moet ik bloggen?”, zijn de meest gestelde vragen die een blogger zichzelf stelt… maar professioneel bloggen is meer dan dat. Het zal je verbazen hoeveel bloggers niet weten wat ze moeten doen, naast het schrijven van de tekst en het creëren van een blog post afbeelding.

Bloggen als een pro hoe doe je dat?

Voor dit blogartikel ga ik er van uit dat je al een tijdje content aan het schrijven bent voor geweldige blogs. En dat je op zoek bent naar handige tips om je blogs nóg beter te maken. Lees anders zeker nog even mijn andere blogtips.

Ik heb een checklist voor je gemaakt welke je zal helpen om meer lezers naar je blogberichten te trekken, meer inschrijvingen op een nieuwsbrief te krijgen én helpt je om je SEO (vindbaarheid) in orde te brengen. Vanaf vandaag ga jij bloggen als een pro!

Hieronder staan de onderdelen beschreven die je moet toepassen voor elk van je blogberichten. Maar kun je de tijd niet vinden om alles rustig door te lezen, download dan direct de handige checklist hieronder. Zo vergeet je geen enkele tip meer. 😉

1. Een goede (hoofd)blogtitel kiezen

Dit is het eerste dat mensen gaan zien wanneer ze op de blogpagina komen. Dus je wilt er voor zorgen dat de titel past bij de inhoud van het bericht en dat deze niet te “wollig” is. Laat anders de titel van de blogpost even los totdat je het gehele bericht geschreven hebt. Op die manier kun je alles goed in de blogtitel samenvatten wat je hebt geschreven.

Wil het niet helemaal lukken? Maak dan gebruik van de suggesties in mijn gratis ebook “krachtige woordenlijst”. Wedden dat het dan een stuk beter lukt? 😉

Tip: Je kunt een lange blogpost titel hebben die prikkelt, zolang je niet vergeet om de slug (permalink) ietwat in te korten. Deze hoeft niet zo lang te zijn. Hij hoeft alleen de keywords (zoekwoorden) te bevatten waar het over gaat.

2. Deel de tekst van je blogbericht visueel op in alinea’s en subtitels

Schrijf geen een ellenlange tekst, want mensen gaan het toch niet lezen.

In plaats daarvan, verdeel je het blogbericht in secties die 1-2 alinea’s bevatten met 3 tot 5 zinnen. Een tekst lezen op een computerscherm is minder prettig dan op papier, dus moet je het de lezer makkelijker maken.

Gebruik witregels tussen de alinea’s zodat de lezer meer overzicht heeft.

En plaats af en toe een subtitel boven een van die alinea’s, dan kan de lezer een beter beeld vormen van de tekst. Zorg dat deze duidelijk weergeeft waar het stuk over gaat met liefst meer dan 3 woorden. Subtitels zijn ideaal om de tekst van je blogposts te scannen (beter leesbaar te maken), maar ook voor de vindbaarheid!

Als laatste kun je delen tekst ook onderbreken met opsommingen, genummerde lijsten of citaten.

3. Optimaliseer alle afbeeldingen

Naast je “featured image” (dit kan soms de header afbeelding zijn) plaats je nog twee afbeeldingen in je blogbericht. Mensen houden van visuals en zeker als het mooie en opvallende afbeeldingen zijn. Wanneer je WordPress gebruikt is het toevoegen van een featured image bij elke blogpost een fluitje van een cent. Gebruik je deze software niet, zorg er dan voor dat je een handmatig toevoegt.

Wanneer je een tutorial of handleiding schrijft heb je er waarschijnlijk meer nodig uiteraard. Afbeeldingen brengen leven in het uiterlijk van je blogbericht. Ook kan de lezer hierdoor snel zien of jouw blog voor hem geschikt is.
Vergeet ook vooral niet om alle afbeeldingen die je gebruikt te optimaliseren met een tool zoals tinypng of Smushit! Hierdoor wordt de laadtijd van de afbeelding een stuk korter. En voor de vindbaarheid zorg je dat de alt-tekst van je afbeeldingen is ingevuld.
Tip: Maak een “pin-bare” afbeelding in je blogposts (dit kan ook je featured image zijn). Dit is een goede manier om je lezers je professioneel blog te laten delen waarbij ze je blog post-afbeelding op hun Pinterest-pagina pinnen. Hallo meer websiteverkeer!

4. Categorieën en tags instellen van je blogbericht voor betere vindbaarheid

Dit is een van de meest vergeten stappen die men overslaat tijdens het bloggen en dat terwijl het slechts 10 seconden duurt om in te stellen. Voeg elke blog toe aan een relevante categorie waarin je jouw professionele blog hebt opgedeeld. En voeg logische tags toe. Wel zo handig voor je lezers qua structuur.

Wie namelijk op een categoriepagina landt, klikt vervolgens snel door naar de pagina’s die het meest relevant zijn voor deze lezer. Waardoor ook de rest van je professionele blog sneller gelezen zal worden. Maar er is nog een reden waarom je dit moet doen. Het gebruik van blogcategorieën en tags is enorm belangrijk voor je SEO (vindbaarheid). Zo weet Google namelijk waar je blog over gaat en hoe dit in verhouding staat tot andere delen van je website.

Wanneer kies je voor een categorie of een tag?

  1. Categorieën gebruik je om je content in grote groepen te sorteren. Het geheel van je hoofdcategorieën geeft perfect aan waarover je professionele blog gaat. Categorieën zijn hiërarchisch, wat betekent dat je categorieën in elkaar kunt nestelen. Categorieën worden vaak ook opgenomen in de url van elk artikel.
  1. Tags zijn niet-hiërarchisch. Je kunt er makkelijk duizenden hebben die vredig naast elkaar bestaan. Met tags geef je aan wat de kernbegrippen zijn van een bepaald artikel. In tegenstelling tot categorieën, zul je van tags niks merken in de url’s van individuele pagina’s.

5. Gebruik een social media plug-in om je blogs te delen

Zit je op Twitter dan is het delen van een blogpost via de plug-in Click to tweet ideaal. Je kunt gemakkelijk je inhoud delen op Twitter en zo je verkeer laten groeien.

Een ultieme win-win situatie: jouw lezers hoeven geen tweet zelf te bedenken en jij kunt de tweet personaliseren naar eigen smaak. Let wel even op: de lezer kan de tweet altijd zelf nog aanpassen.

Zelf maak ik daarnaast ook gebruik van Social warfare, een superhandige sharing plug-in voor WordPress die rekening houdt met de snelheid van je website, je laat instellen wat en waar iets gedeeld kan worden. Oh ja en je behoudt je social proof wanneer je een blog url hebt aangepast.

6. Check de vindbaarheid(SEO) van je blog

Blog je via WordPress maar weet je niet goed hoe je jouw vindbaarheid het beste kunt optimaliseren, maak dan gebruik van SEO by Yoast (door Joost gemaakt).

Deze plug-in geeft je duidelijk aan waar je verbetering kunt aanbrengen met behulp van een kleurenindicatie en handige tips. Zo kun je de vindbaarheid van jouw professionele blog vele male verhogen én zie je direct hoe jouw blogpost wordt weergegeven op Google.

7. Plaats een duidelijke call-to-action

De call-to-action is een oproep aan een websitebezoeker of lezer van een bepaalde (commerciële) boodschap om tot actie over te gaan. Dit kan een geïntegreerd invulveld zijn of een afbeelding die leidt naar het aanmeldformulier. Zolang je het maar duidelijk in de kijker zet.
Zoek je nieuwe abonnees voor je nieuwsbrief ? Een call-to-action is een geweldige manier om dit te doen. Bied je een gratis download aan of wil je een nieuw product introduceren? Leg daar de nadruk op.

Laat jouw “oproep tot actie” in ten minste twee verschillende secties van je (blog)post voorkomen, indien mogelijk.

Tip: Niet iedereen leest alles helemaal tot aan het einde van een blogbericht, dus voeg een call-to-action toe aan het begin, midden en aan het einde.

8. Spelling- en grammaticacontrole

Een van de meest belangrijke dingen die je zeker moet doen. Ook al ben je geen copywriter, probeer dit niveau zo dicht mogelijk te evenaren. Er is niets erger dan een professionele blogpost vol met taalfouten. Gebruik bijvoorbeeld de spellingscontrole van Word. Sommige tekstverwerkers van websites geven ook spellingfouten aan.

Let op: de standaard spellingscontrole in je tekstverwerker is niet altijd betrouwbaar. Hij laat spelfouten en grammaticafouten soms gewoon staan. Lees daarom zelf ook alles goed door. Denk bijvoorbeeld aan jouw en jou.

9. Afsluiten van de blog

Elke goede blogpost opbouw eindigt met een call-to-action.

De meest voorkomende is een vraag, zodat lezers sneller een interessante reactie plaatsen. Zo kun je ook een discussie aangaan met je lezers of vragen beantwoorden wanneer iets niet duidelijk is.

Wil je leren hoe je moet bloggen als een pro?

Ontvang maandelijks een mailing boordevol tips om zakelijk te bloggen

Je blogpost is geplaatst en wat nu?

Denk maar niet dat wanneer je het blogbericht hebt geplaatst alles helemaal klaar en af is. Jammer hè. 😉

Want hoe gaan jouw lezers de blogpost vinden? Wanneer ga je alles posten? En worden je blogs wel gelezen? Allemaal dingen waar je rekening mee moet houden nadat je het zware werk al gedaan hebt. Laten we ze eens een voor een bekijken.

1. Ontwerp een sprekende post voor elk kanaal

Maak je gebruik van o.a. je eigen social media kanalen om je blogposts te promoten, dan zul je voor elk kanaal een post moeten maken. Denk ook aan fora waarop je je bevindt of een nieuwsbrief.

Als blogger weet je waarschijnlijk al dat een pin-bare afbeelding essentieel is voor je blog. Voor mij komt bijvoorbeeld 30% van het internetverkeer via Pinterest. Maar vergeet ook zeker niet de afbeeldingen voor Facebook, Twitter en Instagram om je blogpost te promoten. Deze hebben elk een andere afmeting of tekst nodig.
Tip: Maak gebruik van vaste huisstijl templates om een eenheid te creëren in je afbeeldingen. Dat hoeft niet altijd in Photoshop te zijn. Dat kan ook gratis via Canva of andere software.

2. Maak een social media planning

Je gaat – net als ik – niet altijd alles perfect onthouden wanneer je wat moet gaan promoten. Daarom heb je prachtige tools om je dit uit handen te nemen:

Dat scheelt je veel gedoe. Want als je werkt met een doordacht content marketing plan, kun je ook met campagnes ergens naar toe werken. Je post dan niet om maar iets te posten, maar kunt op die manier content maken die je helpt om je doelen te halen. Prik een vast moment in de maand om je plan op te zetten en je content te maken, zo hou je de focus.

Plan vervolgens je posts in zodat deze gepost kunnen worden. Wanneer je werkt met een app kun je jouw post op het precieze tijdstip automatisch laten plaatsen dat jouw doelgroep aanwezig is. Check wel even vooraf bij de statistieken van je social media kanaal wanneer je de meeste interactie hebt.
Gebruik een quote in je blog om tekst op te delen

3. Bekijk het resultaat

Je wilt niet alleen professioneel bloggen omdat je het leuk vindt, maar het moet je ook iets opleveren (naamsbekendheid, meer website verkeer, leads, producten of diensten verkopen e.d.). Daarom ga je checken welke marketing inspanningen wel en niet de moeite waard zijn om al jouw tijd en energie in te steken.

Bekijk het resultaat van je blogpost in Google Analytics nadat je het al diverse keren hebt gepromoot om te zien hoe men hierop reageert. Je kunt ook direct zien waar het verkeer het meest vandaan komt. En dit gaat je weer helpen om te bepalen waar de meeste lezers van jouw doelgroep zitten.

Bloggen als een pro tip: update je oude blogposts

Ik heb de afgelopen jaren gemerkt (en gezien a.d.h.v. mijn statistieken) dat het enorm zinvol is om blogposts te blijven verbeteren en aanpassen. Want jij zult net als ik steeds weer nieuwe dingen bijleren die je graag wil delen.

Daarom is het verstandig om naast het verwijderen of aanpassen van gedateerde content je blog te updaten met totaal nieuwe informatie. Denk bijvoorbeeld aan onderzoeken die jouw verhaal ondersteunen of aan nieuwe inzichten die je zelf hebt opgedaan.

Als extra bonus ziet Google dit als een goed iets en zal content recycling (want zo heet het) een positief effect hebben op je ranking. Lees ook eens mijn blogpost over Evergeen content. Dit zijn blogberichten die altijd relevant zijn, tijdloos en over langere tijd een constante stroom aan website bezoekers leveren.

Heb jij nog handige tips met betrekkking tot professioneel bloggen? Deel ze in de comments zodat ook andere lezers kunnen leren van jouw kennis.
Extra tip: Lees anders het boek "Bloggen als een pro" van Elja Daae voor nog meer handige blogtips.

Wil je weten of je op de goede weg zit?

Leer hoe je jouw blog kunt verbeteren met de Merkanalyse.

Met een Merkanalyse ontdek je waar er ruimte is voor verbetering en optimalisatie binnen je zakelijke blog. Hierin gaan we na of de inhoud van je artikelen daadwerkelijk aanspreekt bij je lezers, en tegelijkertijd krijg je tips om de vindbaarheid van je website verbeteren. 

Bovendien helpt de Merkanalyse je bij het bedenken van nieuwe onderwerpen die je merk versterken en je blog nog waardevoller maken.

Hierdoor bespaart niet alleen tijd, want je schrijft alleen nog succesvolle blogs waar je goed op gevonden wordt én die tegelijkertijd je lezers aanspreken. Maar verhoog je tegelijkertijd ook je expertstatus voor dat waar jij het beste in bent.

Hoe moet je bloggen als een pro met gratis checklist
Hoe moet je bloggen als een pro met gratis checklist bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Social media contentkalender 2023-2024

Steek je veel tijd en energie in je social media, maar merk je dat het niets oplevert?

Elke keer is het weer een uitdaging om content te verzinnen voor je social media posts. Maar onder de streep krijg je hoogstens een paar likes. En dat kan best frustrerend zijn.

Stel je eens voor dat je nooit meer zonder inspiratie zit voor je posts. Omdat je een kant-en-klaar contentplan hebt, gebaseerd op een bewezen marketingstrategie. Waarmee je waardevolle content kan bedenken in een handomdraai. Zou dat niet heerlijk zijn?
32 Shares
Pin12
Share20
Share
WhatsApp
Tweet