Image
Top
Navigatie
7 december, 2017

Simpele tips om je website privacy vriendelijker te maken

3 tips om de online privacy van je bezoekers te beschermen

Simpele tips om je website privacyvriendelijker te maken

Je zult het inmiddels vast wel hebben gehoord: de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) komt eraan. Hoewel de AVG eigenlijk inhoudelijk niet zo veel wijzigt ten opzichte van de huidige Wet bescherming persoonsgegevens, worden veel (kleine) ondernemers een beetje ongemakkelijk van alle ‘nieuwe’ verplichtingen.

Dat komt omdat ze niet of slecht bekend zijn met de huidige wetgeving, waardoor het lijkt alsof de AVG enorme veranderingen teweegbrengt. Ja, er gaan zeker zaken veranderen, maar de grootste verandering is dat er meer verantwoordelijkheid wordt belegd bij degene die persoonsgegevens verzamelt.

Het voert te ver om in dit gastblog alle verplichtingen die je hebt of gaat hebben onder de nieuwe privacywetgeving op te sommen. Er zijn bovendien al genoeg artikelen geschreven daarover. In plaats daarvan deel ik een aantal praktische tips om je website privacyvriendelijker te maken. Let wel, met deze tips alleen ben je er zeker nog niet! Ze vormen een kleine stap in de goede richting.

Zorg dat je een SSL-certificaat hebt

Je ziet het tegenwoordig gelukkig steeds vaker, het SSL-certificaat. Een SSL-certificaat versleutelt de verbinding met jouw website, waardoor de kans dat een onbevoegde (kwaadwillende) derde er toegang toe krijgt kleiner is. Het zorgt voor dat groene slotje naast de adresbalk in je browser. Wel zo handig als er persoonsgegevens worden gedeeld. Van dat delen is overigens al snel sprake, zelfs als je alleen een contactformulier op je website hebt.

Een SSL-certificaat geeft je bovendien een betrouwbare uitstraling én weegt het mee in je Google ranking.

Wil jij meer tips om succesvol(ler) te ondernemen?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

Zorg voor de juiste YouTube-instellingen

Als je een YouTube video plaatst op je website, dan verzamelt YouTube informatie over de bezoekers van je website, zelfs wanneer ze de video niet afspelen. Dat laatste kun je voorkomen door de privacymodus in te schakelen wanneer je een video insluit (‘embedden’).

Zet de privacy settings van Youtube goed

Ga naar YouTube en zoek de video die je wilt embedden. Klik op ‘Delen’ en klik daarna op ‘Insluiten’. Bij de ‘Opties voor insluiten’ zie je ‘Privacymodus inschakelen’, vink dit hokje aan. Als je daarna weer naar boven scrolt, zie je dat in de embedlink de tekst ‘nocookie’ is toegevoegd. Dit is de link die je kunt gebruiken op je website om deze privacyvriendelijker te maken. Let dus wel, YouTube zal nog steeds een cookie plaatsen op het moment dat de video wordt afgespeeld.

Pas je Google Analytics instellingen aan

Als eigenaar van een website wil je natuurlijk weten hoeveel bezoekers je krijgt, wat populair is op je website, wat niet, op welke pagina mensen je website weer verlaten en ga zo maar door. Veel websites gebruiken daarvoor Google Analytics.

De standaardinstellingen van Google Analytics zijn minder privacyvriendelijk dan je zou willen. Gelukkig kun je het een en ander aanpassen. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft in een overzichtelijke handleiding stap voor stap uitgelegd hoe je er bijvoorbeeld voor zorgt dat Google niet het volledige IP-adres van bezoekers verwerkt. Het IP-adres is namelijk ook een persoonsgegeven. Klik hier voor de handleiding.

Je kunt ook in plaats van Google Analytics het open source alternatief Piwik gebruiken. Dat is eveneens gratis, maar het verschil is dat je zelf eigenaar en beheerder van je statistieken bent (in plaats van een groot bedrijf waar je geen tot weinig controle over hebt).

Jouw bedrijf en privacy

Zoals ik al zei zijn deze drie tips om je website privacyvriendelijker te maken slechts kleine stapjes in de goede richting. Zo stelt de wet onder andere eisen aan je privacyverklaring, moet je in bepaalde gevallen een overzicht van verwerkingen bijhouden en ben je verplicht verwerkersovereenkomsten te sluiten als je persoonsgegevens deelt met derden. Wil je weten wat jij allemaal moet doen om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf handelt conform de privacywetgeving, neem dan gerust contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking.

Delen is lief

Voeg een reactie toe

Geschreven door

Galina, werkzaam bij Flegal Juridisch Advies, staat bekend om haar kritische blik, scherpe pen en een sterk analytisch vermogen. Ze houdt er niet van zaken moeilijker te maken dan ze zijn. Met deze ervaring is ze uitstekend in staat het commerciële belang niet uit het oog te verliezen in de zoektocht naar de meest passende juridische oplossing.

Categorieën

Tips, Video, Website design

© Copyright 2018 ill graff design | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Mijn account | Winkelmand