Simpele tips om je website privacy vriendelijker te maken volgens de AVG wet

Simpele tips om je website privacy vriendelijker te maken

Je zult het inmiddels vast wel hebben gehoord: de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) komt eraan.

Hoewel de AVG eigenlijk inhoudelijk niet zo veel wijzigt ten opzichte van de huidige Wet bescherming persoonsgegevens, worden veel (kleine) ondernemers een beetje ongemakkelijk van alle ‘nieuwe’ verplichtingen. Dat komt omdat ze niet of slecht bekend zijn met de huidige wetgeving, waardoor het lijkt alsof de AVG enorme veranderingen teweegbrengt.

Ja, er gaan zeker zaken veranderen, maar de grootste verandering is dat er meer verantwoordelijkheid wordt belegd bij degene die persoonsgegevens verzamelt.

Voldoet jouw website aan de nieuwe privacywetgeving?

Het voert te ver om hier alle verplichtingen die je hebt of gaat hebben onder de nieuwe privacywetgeving op te sommen. Er zijn bovendien al genoeg artikelen geschreven daarover. In plaats daarvan deel ik een aantal praktische tips om je website privacy vriendelijker te maken. Let wel, met deze tips alleen ben je er zeker nog niet! Ze vormen een kleine stap in de goede richting.

Zorg dat je een SSL-certificaat hebt

Je ziet het tegenwoordig gelukkig steeds vaker, het SSL-certificaat. Een SSL-certificaat versleutelt de verbinding met jouw website, waardoor de kans dat een onbevoegde (kwaadwillende) derde er toegang toe krijgt kleiner is. Het zorgt voor dat groene slotje naast de adresbalk in je browser. 

Wel zo handig als er persoonsgegevens worden gedeeld. Van dat delen is overigens al snel sprake, zelfs als je alleen een contactformulier op je website hebt.
Een SSL-certificaat geeft je bovendien een betrouwbare uitstraling én weegt het mee in je Google ranking.

Zorg voor de juiste YouTube-instellingen m.b.t. privacy

Als je een YouTube video plaatst op je website, dan verzamelt YouTube informatie over de bezoekers van je website, zelfs wanneer ze de video niet afspelen. Dat laatste kun je voorkomen door de privacymodus in te schakelen wanneer je een video insluit (‘embedden’).
Zet de privacy settings van Youtube goed i.v.m. de AVG wetgeving
Ga naar YouTube en zoek de video die je wilt embedden. Klik op ‘Delen’ en klik daarna op ‘Insluiten’. Bij de ‘Opties voor insluiten’ zie je ‘Privacymodus inschakelen’, vink dit hokje aan.

Als je daarna weer naar boven scrolt, zie je dat in de embedlink de tekst ‘nocookie’ is toegevoegd. Dit is de link die je kunt gebruiken op je website om deze privacy vriendelijker te maken. Let dus wel, YouTube zal nog steeds een cookie plaatsen op het moment dat de video wordt afgespeeld.

Pas je Google Analytics instellingen aan

Als eigenaar van een website wil je natuurlijk weten hoeveel bezoekers je krijgt, wat populair is op je website, wat niet, op welke pagina mensen je website weer verlaten en ga zo maar door. Veel websites gebruiken daarvoor Google Analytics. Want meten is weten.

De standaardinstellingen van Google Analytics zijn minder privacyvriendelijk dan je zou willen. Gelukkig kun je het een en ander aanpassen. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft in een overzichtelijke handleiding stap voor stap uitgelegd hoe je er bijvoorbeeld voor zorgt dat Google niet het volledige IP-adres van bezoekers verwerkt. Het IP-adres is namelijk ook een persoonsgegeven. Klik hier voor de handleiding.

Je kunt ook in plaats van Google Analytics het open source alternatief Piwik gebruiken. Dat is eveneens gratis, maar het verschil is dat je zelf eigenaar en beheerder van je statistieken bent (in plaats van een groot bedrijf waar je geen tot weinig controle over hebt).

Jouw bedrijf en privacy

Zoals ik al zei zijn deze drie tips om je website privacy vriendelijker te maken slechts kleine stapjes in de goede richting. 

Zo stelt de wet onder andere eisen aan je privacy verklaring, moet je in bepaalde gevallen een overzicht van verwerkingen bijhouden en ben je verplicht verwerkersovereenkomsten te sluiten als je persoonsgegevens deelt met derden.

Wil je weten wat jij allemaal moet doen om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf handelt conform de privacy wetgeving, dan kan ik je in contact brengen met een AVG specialist. Neem contact op en ik verwijs je graag door.

Je website gebruiksvriendelijk maken? Lees deze tips

Simpele tips om je website privacy vriendelijker te maken
Simpele tips om je website privacy vriendelijker te maken bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Personal branding geeft jouw authenticiteit weer, wie jij als ondernemer bent

Ken jij de Focus Academie al?

Speciaal voor de DIY ondernemer die zelf aan de slag wil. Door middel van coaching, workshops en slimme tools ontdek je hoe je focus kan aanbrengen in je Merk en Marketing. Waardoor je een solide basis krijgt, zodat je gerichter kan mikken en aantrekkelijk wordt voor de allerbeste klanten.

6 Shares
Pin1
Share5
Share
WhatsApp
Tweet