Image
Top
Navigatie
Blog update op 24-07-2021 Leestijd: 8 minuten

De omzet van je webshop verhogen met praktische tips

Praktische tips om de omzet van je webshop te vergroten

Niet alleen is het aantal fysieke winkels in veel steden de afgelopen jaren flink afgenomen, maar ook voor eigenaren van online winkels is niet eenvoudig om het hoofd boven water te houden. Er is veel concurrentie, je klanten komen niet terug en het aanbestedingsbedrag blijft erg laag.

Wil jij weten hoe je de omzet van jouw webshop kunt verhogen aan de hand van praktische tips die je direct kunt toepassen? Lees dan snel verder voor dit eerste artikel van mijn tweedelige reeks.

De feiten: gemiddelde omzet van een webshop

Wat de gemiddelde omzet is voor een webshop in 2020 is lastig te zeggen, omdat het voornamelijk van de niche afhangt, maar ook van de populariteit van de individuele webwinkel. De ene ondernemer is namelijk de ander niet. 

Voor kleine webshops ligt de jaaromzet vaak tussen de € 1.000 en € 10.000. Deze webshops verkopen vaak zelfgemaakte producten of artikelen waar teveel concurrentie is. Daarnaast hebben deze ondernemers ernaast nog een part-time baan of zorgen voor hun gezin.

Voor een middelgrote winkel ligt de omzet beduidend hoger (tussen de € 10.000 en € 200.000) omdat de ondernemer hier full-time mee bezig is. De artikelen die zij verkopen zijn meestal kleding, cadeau’s, babyproducten of items voor je huisdier. Maar ook sieraden, elektronica en producten voor je interieur doen het goed in de webshops.

De omzet van grote webshops begint vanaf € 100.000, met een gemiddelde rond een halve ton.

In dit eerste artikel spreek ik voornamelijk over praktische tips voor de kleine tot middelgrote webshops die je zelf eenvoudig kunt toepassen.

De omzet verhogen van je webshop met simpele tips

Veelal proberen ondernemers in eerste instantie de omzet van hun webshop te verhogen door de meest logische stap te nemen: het verlagen van de kosten. Dat kan door voor een andere hosting provider te kiezen, een goedkopere verzendservice, lagere inkoopkosten, je marge te verhogen of zelf je website te onderhouden.

Maar er zijn nog veel meer andere manieren (die je niets kosten) waar je waarschijnlijk nog niet aan hebt gedacht:

Misschien denk je nu al, “poeh dat is vast weer veel technisch gedoe” . Maar niets is minder waar. Het zijn allemaal praktische tips die je zelf eenvoudig kunt doorvoeren. Geen technische kennis vereist! 😉

Praktische tips om de omzet van je webshop te verhogen

Betrouwbaarheid van je merk vergroten

Door een goedkope en of slordige uitstraling is de betrouwbaarheid van een webshop ver te zoeken. Zeker in combinatie met lage prijzen kan dit potentiële klanten weleens afschrikken.
 • bul-plus gebruik goede duidelijke foto's met eenzelfde uitstraling
 • bul-plus kies kleuren die passen bij jouw merk én doelgroep
 • bul-plus schrijf een duidelijke productomschrijving bij elk item
 • bul-plus zorg voor een consistente uitstraling op alle pagina's
 • bul-plus verhoog de betrouwbaarheid door het toevoegen van bedrijfsgegevens en een telefoonnummer voor vragen
 • bul-plus zet jouw USPs (Unique Selling Points) duidelijk in beeld - waarom bij jou kopen en niet bij een concurrent?
 • bul-plus een snelle laadtijd is belangrijk, omdat een bezoeker snel wil bestellen
 • bul-plus voeg een SSL-certificaat toe ivm veiligheid van je webshop
 • bul-plus maak het bestelproces zo eenvoudig mogelijk en overzichtelijk
 • bul-plus te goedkoop kan soms verkeerd overkomen, verhoog je prijs en vergelijk het resultaat
 • bul-plus zijn levertijden, verzendopties en betaalmogelijkheden helder en makkelijk vindbaar?
Betrouwbaarheid vergroten van webshop door branding

Behandel de homepagina als de etalage van een winkel

Etalages van stenen winkels moeten snel een duidelijke en korte boodschap overbrengen. Waarom? Mensen staan buiten bijna nooit stil en nemen niet de tijd om eens rustig naar de etalage te kijken. Dit geldt eveneens voor een online winkel. Binnen enkele seconden maken ze de keuze wel of niet op de webshop te blijven. Zorg hier dus voor voldoende beleving en een binding met je merk.

Krachtige beelden zeggen meer dan 1000 woorden, laat deze het verhaal vertellen over je webshop. Gebruik foto’s die bij jouw merk passen en waarmee je doelgroep zich kan identificeren.  Koop je producten in, dan kun je vast wel een paar mooie lifestyle foto’s van ze krijgen voor promotie.

Omzet vergroten van je webshop door je homepagina te verbeteren

Zorg ervoor dat klanten de belangrijkste USPs van jouw bedrijf in één oogopslag kunnen lezen. Lever je binnen 24 uur of is het verzenden vanaf bedrag X gratis? Kun je bij jouw webshop gebruik maken van achteraf betalen en bij de concurrent niet? Kunnen ze vooraf productadvies krijgen? Er zijn veel potentiële klanten die juist deze voorwaarden belangrijk vinden. De juiste USPs bieden geruststelling voor bezoekers dat ze op het juiste adres zijn en de weg wordt vrijgemaakt voor meer conversies.

Contactinformatie (inclusief een telefoonnummer), evenals content over verzending, retourbeleid, voorwaarden etc. mogen hierbij niet ontbreken. 

Steeds vaker kiezen webshops op de homepage voor het merk – en pas in 2e instantie voor product en directe verkoop. Daarom hebben de producten die je op de homepage plaatst, meer de rol om te laten zien wat de breedte en diepte van jouw aanbod is. En dus niet de bedoeling om hier “keihard te verkopen”. Deze producten moeten eigenlijk zeggen: ‘Kijk, dit assortiment verkopen we hier.’

Gebruik anders een slider of specifieke grote afbeeldingen om je aanbiedingen in de kijker te zetten.

Zet je social media in om actuele content te tonen. Een Instagram overzicht van je laatste posts, je meest recente tweets of gebruik Pinterest als inspiratieboards voor je klanten.

Makkelijk navigeren en zoeken op je webshop

Het hoofdmenu én de bijbehorende zoekfunctie staan op een vaste plek op de webshop. Zo kan een bezoeker op elk moment switchen tussen de verschillende pagina’s.

Zet pagina’s die belangrijk zijn, zoals de productcategorieën, in het hoofd menu en pagina’s zoals een klantenservice, blog of FAQ e.d. in een zichtbaar submenu. Maak eventueel landingspagina’s per merk of soort item aan, waarvan je weet dat hier vaak op gezocht wordt (voor hem / voor haar / klokken / tassen etc..)

Een zoekfunctie is onontbeerlijk bij een webshop die veel producten verkoopt. Zorg dat hij prominent aanwezig is op de webshop en dat hij zo ingesteld is dat je makkelijk op de producten en haar kenmerken kunt zoeken. 

Je kunt nooit op alle vragen vooraf antwoord geven, denk aan vragen van persoonlijke aard. Zorg dus dat je bereikbaar bent via mail, telefoon of via een chatfunctie. Een medewerker kan de klant dan te woord staan wanneer deze het nodig heeft. Zelf vind ik Bol.com en Coolblue daar erg sterk in!

Vertrouwen versterken in je webshop

Het lijkt eigenlijk overbodig om te zeggen, maar heb je een keurmerk, laat dit dan ook zien!

Je kunt nog zó goed je best doen om je bezoekers te overtuigen om bij jou te kopen, maar vrijwel niets werkt beter dan klanten die een positieve boodschap geven in de vorm van klantreviews. Spoor daarom ook jouw klanten aan om een review achter te laten als ze iets hebben gekocht. Dat kan heel eenvoudig op een bedankkaartje bij een bestelling, of stuur een mail waarmee ze eventueel een kleinigheid kunnen winnen of korting krijgen bij een volgende aankoop.

Ik blijf het zeggen: Toon je contactgegevens op iedere pagina! Op die manier maak je het je bezoekers niet alleen gemakkelijk om contact met je op te nemen, maar versterk je ook het vertrouwen dat je geen nep-webshop bent. Want daar zijn er al genoeg van!
Richt klantgerichte pagina’s in over je webshop. Maak pagina’s met informatie over betalen, verzenden en retourneren. En geef zoveel mogelijk informatie. Ga er nooit vanuit dat iets wel duidelijk is, maar leg het uit.
Een klant moet vertrouwen hebben in je webshop

Maak het betaalproces zo eenvoudig mogelijk

Je doet er goed aan om zo veel mogelijk betaalmethoden aan te bieden. Biedt in ieder geval altijd de keuze tussen iDeal, vooruit en achteraf betalen. Maar denk ook eens aan betalen met Klarna of Paypal.

Heb je een stenen winkel, biedt de optie aan dat een webshopklant de bestelling kan ophalen in de winkel en hier eventueel ook op locatie voor kan betalen. Dat scheelt weer verzendkosten én je hebt een klant in je winkel.

Geen overdreven lange formulieren, maar vraag de informatie die nodig is. En alleen als er een ander leveradres aangevinkt is, laat je deze extra velden pas zien.

Niet iedereen vindt het nodig om een account aan te maken om de bestelstatus te volgen. Dit lijkt voor veel bezoekers namelijk ook meer werk waardoor het bestellen langer duurt. Sta gast aankopen daarom ook toe.

Klanten vinden het vervelend als ze in de winkel lang in de rij moeten staan voor de kassa of wanneer ze niet snel worden geholpen. Dat is bij online winkelen net zo.

Wees duidelijk waarom je bepaalde gegevens vraagt in verband met privacy. 

Gebruik up-sells om meer producten te verkopen. Bijvoorbeeld wanneer iemand een zaklamp koopt, plaats je bij de check-out dat ze ook direct extra batterijen kunnen aankopen. Denk er wel aan dat het relevant blijft, want met een paar sokken lukt dit trucje met de batterijen niet. 😉

Omzet vergroten webshop door eenvoudige checkoutpagina

Meten is weten: Google Analytics toevoegen aan je webshop

Je onderbuik gevoel kan je het ene vertellen, terwijl iets anders juist waar is. Door Google Analytics toe te voegen aan je webshop, weet je de exacte cijfers en kun je hiermee op de juiste manier je strategie aanpassen. Hoe je dat doe lees je hier. Heb je een WordPress webshop? Maak dan gebruik van de plug-in van Tatvic. Deze is super makkelijk in te stellen, zonder dat je technische kennis hebt.

Nadat je Google Analytics hebt toegevoegd krijg je antwoord op vragen als welke producten lopen wel en welke niet? Waar stopt het aankoopproces? Blijven producten in de winkelmand liggen? Welke informatie bekijkt een bezoeker precies en welke producten wordt het meest op gezocht? Hoe lang blijft een bezoeker op de website? En niet onbelangrijk, waar komen mijn klanten vandaan?

Maak gebruik van e-mailmarketing

Soms worden mailings nog steeds gezien als spam door sommige ondernemers en gaan ze er liever niet aan beginnen. Maar je kunt het ook anders zien. Stel je bent fan van een bepaald merk en je koopt regelmatig iets in je favoriete webshop. Dan is het toch fijn dat je weet wanneer er een nieuwe collectie is of specifieke aanbiedingen? Zorg wel ervoor dat je relevant blijft voor je klant, want er is niets zo irritant als je een mailing krijgt die niet op jou van toepassing is.

Ook kun je jouw mailings perfect koppelen -zoals bijvoorbeeld bij MailChimp – voor andere email marketing doeleinden. Denk hierbij aan een verjaardagsmailtje met een leuke verrassing, een enquête voor een bepaald doel of een verlaten winkelmandje (Joehoe, wij hebben de producten voor je bewaard).

Als extra bonus kun je zo ook bekijken welke informatie wel en niet relevant is voor jouw klanten. En zorg je dat je top-of-mind blijft bij een eventueel volgende bestelling.

Meer omzet met slimme aanpassingen

Er zijn nog veel meer manieren om de omzet van je webshop te verhogen. Maar met de tips uit dit artikel kun je het aantal verkopen al flink verbeteren. Het zijn namelijk redelijk makkelijke dingen die je zelf snel kunt aanpassen. In het tweede deel van de reeks “omzet verhogen van je webshop” ga ik je uitleggen hoe je jouw producten het beste kunt aanbieden, de conversie van je webshop kunt verbeteren en hoe je social media hiervoor kunt inzetten.

Wil je toch wat extra inzicht of hulp om jouw webshop te verbeteren?

Dan is het een goed idee om een website analyse aan te vragen.

Naast dat ik je inzicht geef in hoe jij je website beter kunt optimaliseren voor Google, krijg je ook alle tips en adviezen die je helpen om van minder bezoekers, meer klanten te maken. Het kleinste detail kan al een verdubbeling voor je omzet betekenen! Plus je krijgt alle verborgen informatie boven water om strategische keuzes te maken.
Dus waar wacht je nog op? Vraag de website analyse nu aan!
Delen is lief
 • 2
  Gedeeld
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Geschreven door

Muriel Snijders - Brand coach

Hi! Ik ben Muriel en heb inmiddels al honderden ondernemers geholpen met hun online én offline zichtbaarheid op het gebied van branding, design en social media. Met mijn jarenlange ervaring kan ik ondernemers en bedrijven net als jij helpen om de beste versie van zichzelf te worden. Want geen enkel bedrijf is hetzelfde. Ik zorg dat je een sterk merk krijgt dat je doelgroep aanspreekt en je bedrijf laat groeien. Spreek ik je snel?

Volg illgraffdesign op Instagram

© Copyright 2021 ill graff design | Privacy | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Mijn account