Meld je aan voor het gratis webinar: Verover het hart van je ideale klant

De omzet van je webshop verhogen met praktische tips

De omzet van je webshop verhogen met praktische tips

Niet alleen is het aantal fysieke winkels in veel steden de afgelopen jaren flink afgenomen, maar ook voor eigenaren van online winkels is niet eenvoudig om het hoofd boven water te houden. Er is veel concurrentie, je klanten komen niet terug en het aanbestedingsbedrag blijft erg laag. Wil jij weten hoe je de omzet van je webshop kunt verhogen aan de hand van praktische tips die je direct kunt toepassen? Lees dan snel dit eerste artikel van mijn tweedelige reeks.

In dit eerste artikel spreek ik voornamelijk over omzet verhogen voor de kleine tot middelgrote webshops die ik vaak gebruik voor mijn klanten. Dit zijn praktische tips die je ook zelf eenvoudig kunt toepassen.

De feiten: gemiddelde webshop omzet

Uit een onderzoek van Emerce.nl blijkt dat ruim 80 procent van de online ondernemers nog nooit een modaal inkomen heeft verdiend met de webwinkel.

Maar wat nu écht de gemiddelde omzet is voor een webshop is lastig te zeggen. Omdat het voornamelijk van de niche afhangt. Maar ook hangt de omzet van je webshop af van de populariteit van de individuele webwinkel. De ene ondernemer is namelijk de ander niet. 

  • Kleine webshops hebben gemiddeld een jaaromzet tussen de € 1.000 en € 10.000

    Deze webshops verkopen namelijk vaak zelfgemaakte producten of artikelen waar te veel concurrentie is. Daarnaast hebben deze ondernemers meestal nog een parttime baan of zorgen voor hun gezin.

  • Voor een middelgrote webshop ligt de omzet tussen de € 10.000 en € 200.000

    Omdat de ondernemer hier full-time mee bezig is ligt de webshop omzet beduidend hoger. De artikelen die zij verkopen zijn meestal kleding, cadeau’s, babyproducten of items voor je huisdier. Maar ook sieraden, elektronica en producten voor je interieur doen het goed in de webshops.

  • De omzet van grote webshops begint vanaf € 100.000

    Deze webshops draaien een gemiddeld een halve ton omzet. PER MAAND. Maar giganten zoals Bol.com of Zalando zitten al snel aan de 9 nullen. Omzet waar de meeste webwinkel eigenaren alleen maar van kunnen dromen.

De omzet verhogen van je webshop met simpele tips

Veelal probeer je als ondernemer in eerste instantie om de omzet van je webshop te verhogen door de meest logische stap te nemen: het verlagen van de kosten. Onder andere kan je eenvoudig en snel kosten besparen door een andere hosting provider te kiezen, een goedkopere verzendservice, lagere inkoopkosten, je marge te verhogen of zelf je website te onderhouden.

Maar er zijn nog veel meer andere manieren (die je niets kosten) waar je waarschijnlijk nog niet aan hebt gedacht:

Misschien denk je nu al, “poeh dat is vast weer veel technisch gedoe” . Maar niets is minder waar. Het zijn allemaal praktische tips die je zelf eenvoudig kunt doorvoeren om je webshop omzet te verhogen. Geen technische kennis vereist! 😉

De omzet van je webshop verhogen met praktische tips

Betrouwbaarheid van je merk vergroten

Wanneer het aankomt op online aankopen, dan is vertrouwen misschien wel de belangrijkste factor in de koopbeslissing. Als consument is deze aangewezen op zijn eigen beoordelingsvermogen op het internet.  Daarom worden bij het vaststellen van de betrouwbaarheid van een webshop heel veel factoren, al dan niet onbewust, in de overweging meegenomen. 

Door een goedkope en of slordige uitstraling is de betrouwbaarheid van een webshop ver te zoeken. Zeker in combinatie met lage prijzen. Maar ook als veel producten die niet op voorraad zijn, kan dit potentiële klanten weleens afschrikken. De uitstraling van je webwinkel kan dus indirect de omzet van je webshop verhogen of verlagen.

Enkele punten waar een consument op let:

Naast de punten waar een consument op let, zijn er ook bepaalde regels waar je aan moet voldoen volgens de wet en de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Betrouwbaarheid vergroten van webshop door branding

Behandel de homepagina als de etalage van een winkel

Etalages van stenen winkels moeten snel een duidelijke en korte boodschap overbrengen.

Waarom? Mensen staan buiten bijna nooit stil en nemen niet de tijd om eens rustig naar de etalage te kijken. Dit geldt eveneens voor een online winkel. Binnen enkele seconden maken ze de keuze wel of niet op de webshop te blijven. Daarom zorg je voor een optimale merkbeleving van je webshop en binding met je merk.

Steeds vaker kiezen webshops op de homepage voor het merk – en pas in 2e instantie voor product en directe verkoop. Daarom hebben de producten die je op de homepage plaatst de rol om te laten zien wat de breedte en diepte van jouw aanbod is. En dus niet de bedoeling om hier “keihard te verkopen”. Deze producten moeten eigenlijk zeggen: ‘Kijk, dit assortiment verkopen we hier.’

Wat zijn jouw Unique Buying Reasons (UBR)?

UBR, oftewel Unique Buying Reasons, zijn redenen waarom de consument een product zou kopen bij een bedrijf.
Deze UBR’s stellen namelijk de klant centraal en zijn puur gericht op de verkoop en de koopmotieven van klanten. In tegenstelling tot USP’s (Unique Selling points), trekken deze redenen klanten sneller over de streep om een aankoop te doen. Want met “gratis verzending” of “Voor 18:00 uur besteld, morgen in huis” maak je tegenwoordig nagenoeg geen verschil meer.

Door het nét even anders te doen als je concurrent kan je al heel simpel je webshop omzet verhogen. Denk bijvoorbeeld aan persoonlijk product advies of benadruk de emotionele waarde van een product. Wanneer jij weet waaraan de consument veel waarde hecht, kan jij hierop inspelen. Dit vergroot de motivatie van de consument om het product te kopen, waardoor er eerder een conversie zal plaatsvinden.

Omzet vergroten van je webshop door je homepagina te verbeteren

Praktische tips

Krachtige beelden zeggen meer dan 1000 woorden, laat deze het verhaal vertellen over je webshop. Daarom gebruik je  foto’s die bij jouw merk passen en waarmee je doelgroep zich kan identificeren. Indien je producten inkoopt, dan kan je van jouw leveranciers mooie lifestyle foto’s van ze krijgen als promotiemateriaal.

Gebruik een slider of specifieke grote afbeeldingen verdeeld over de pagina om je aanbiedingen in de kijker te zetten.

Contactinformatie (inclusief een telefoonnummer), evenals content over verzending, retourbeleid, voorwaarden etc. moeten direct vindbaar zijn. 

Zet je social media in om actuele content te tonen. Een Instagram overzicht van je laatste posts, je meest recente tweets of gebruik Pinterest als inspiratieboards voor je klanten.

Wil je meer online verkopen in je webshop?

Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe

Makkelijk navigeren en zoeken op je webshop

Het hoofdmenu én de bijbehorende zoekfunctie staan op een vaste plek op de webshop. Zo kan een bezoeker op elk moment switchen tussen de verschillende pagina’s.

Zet pagina’s die belangrijk zijn, zoals de productcategorieën, in het hoofdmenu. En pagina’s zoals een klantenservice, blog of FAQ e.d. in een zichtbaar submenu. Maak specifieke landingspagina’s per merk of soort item aan. Gesteld dat er ook veel op gezocht wordt (voor hem / voor haar / klokken / tassen etc..)

Een zoekfunctie is onontbeerlijk bij een webshop die veel producten verkoopt. Daarom zorg je dat de zoekbalk prominent aanwezig is op de webshop. Ook stel je hem zo in dat een consument makkelijk op merk, productnaam en kenmerken kan zoeken. 

Een FAQ kan de webshop omzet verhogen

Of je nu een webshop hebt die kleding verkoopt, computers of oorbellen. Er zijn altijd klantvragen die regelmatig terugkomen. Denk hierbij aan vragen over de duur van de verzending, de verzendkosten, retouren garantie en dergelijke. Je kan dan wel hier en daar wat informatie verspreiden. Maar beter is om dit op een vaste plek te verzamelen.

Algemene vragen over je webshop

Richt klantgerichte pagina’s in over je webshop. Maak pagina’s met informatie over betalen, verzenden en retourneren. En geef zoveel mogelijk informatie. Ga er nooit vanuit dat iets wel duidelijk is, maar leg het uit.

Zelf vind ik Bol.com en Coolblue daar erg sterk in! Zij geven bijvoorbeeld bij de meest gestelde vragen aan hoe ze bereikbaar zijn. Ook zetten ze diverse kanalen in, om de drempel van contact opnemen zo laag mogelijk te houden. Of dat nu via mail, telefoon, social media of via een chatfunctie is. Bovendien is er altijd wel een medewerker die een potentiele klant te woord staat wanneer deze het nodig heeft.

Product gerichte vragen

Maar ook voor je producten kan je een FAQ perfect inzetten om de webshop omzet te verhogen. Weliswaar kan je nooit op ALLE vragen vooraf antwoord geven, maar denk hierbij vooral aan de meest gestelde vragen over een bepaald product. En zet deze vragen bij de product beschrijving. Zo hoeft een klant niet te veel te zoeken en is deze sneller overtuigd. Extra pluspunt: Google vind FAQs ge-wel-dig.

Klantenservice op je webshop om de omzet te vergroten

Vertrouwen versterken in je webshop

Ik blijf het zeggen: Toon je contactgegevens op iedere pagina! Op die manier maak je het je bezoekers niet alleen gemakkelijk om contact met je op te nemen, maar versterk je ook het vertrouwen dat je geen nep-webshop bent. Want daar zijn er al genoeg van!

En ook dit voelt eigenlijk overbodig om te zeggen. Maar ik doe het toch. Heb je een keurmerk, laat dit dan ook zien!

Reviews van anderen maken het verschil

Je kunt nog zó goed je best doen om je bezoekers te overtuigen om bij jou te kopen. Maar vrijwel niets werkt beter dan klanten die een positieve boodschap geven in de vorm van klantreviews. Spoor daarom ook jouw klanten aan om een review achter te laten als ze iets hebben gekocht. 

Dat kan heel eenvoudig op een bedankkaartje bij een bestelling. Of stuur een enthousiaste mail waarmee ze eventueel een kleinigheid kunnen winnen of korting krijgen bij een volgende aankoop.

In mijn blog “Maak elke bestelling een feestje voor je klant” staan nog meer handige tips om de merkbeleving van je webshop te verhogen.

Een klant moet vertrouwen hebben in je webshop, voordat hij iets koopt.

Maak het betaalproces zo eenvoudig mogelijk

Zoals je wellicht al weet, doe je er goed aan om zo veel mogelijk betaalmethoden aan te bieden. Biedt in ieder geval altijd de keuze tussen iDeal, vooruit en achteraf betalen. Maar denk ook eens aan betalen met Klarna of Paypal.

Heb je een stenen winkel? Dan is het slim om de webshopklant de optie te bieden om de bestelling in de winkel op te halen. Evenals dat hij er op locatie voor kan betelen.  Op die manier bespaar je op verzendkosten. Maar ook een klant in je winkel.

Bewezen methodes om je webshop omzet te verhogen

Maak je bestelformulier zo kort mogelijk. Ten eerste vraag je puur de informatie die nodig is. Zoals naam, email en eventueel de adresgegevens. Ten tweede laat je het  leveringsadres formulier pas zien, als ze het “op een ander adres leveren”. Ook leg je duidelijk uit waarom je bepaalde gegevens vraagt in verband met privacy

Aangezien veel webshop bezoekers het aanmaken van een account als extra werk zien, is het slim om gast aankopen toe te staan. Dan zijn mensen sneller geneigd om het betaalproces verder te doorlopen en haken ze minder snel af. Zie het als te lang in de rij staan voor de kassa. Dat is bij online winkelen net zo vervelend. Bovendien vind niet iedereen het nodig om de bestelstatus te volgen. 

Gebruik cross-selling om meer producten te verkopen. Zo kan je al heel snel de omzet van je webshop verhogen. Bijvoorbeeld wanneer iemand een zaklamp koopt, plaats je bij de check-out dat ze meteen batterijen erbij kunnen kopen. Denk je er aan dat het relevant blijft? Want met een paar sokken lukt dit trucje met de batterijen niet. 😉

Omzet vergroten webshop door eenvoudige checkoutpagina

Google Analytics toevoegen aan je webshop

Je onderbuik gevoel kan je het ene vertellen. Terwijl iets anders juist waar is. Door Google Analytics toe te voegen aan je webshop, weet je de exacte cijfers.  Vervolgens kan je jouw strategie hierop aanpassen. Hoe je dat doe lees je hier. 

Heb je een WordPress webshop? Maak dan gebruik van de plug-in van Tatvic. Deze gratis plug-in is super makkelijk in te stellen en neemt veel werk uit handen. Zonder dat je technische kennis nodig hebt.

Meten is weten

Nadat je Google Analytics hebt toegevoegd krijg je antwoord op de meest belangrijke vragen over je webshop. Zoals welke producten goed lopen wel en welke niet? Waar stopt het aankoopproces? Blijven producten in de winkelmand liggen? Welke informatie bekijkt een bezoeker precies? En welke producten wordt het meest op gezocht? Hoe lang blijft een bezoeker op de website? En niet onbelangrijk, waar komen mijn klanten vandaan?

Doordat je dit heel inzichtelijk maakt, weet je ook waar je verbetering kan aanbrengen. Vervolgens kan je met kleine aanpassingen als snel de webshop omzet verhogen.

Google Analytics gebruiken om meer omzet met je webshop te vergroten

Maak gebruik van een nieuwsbrief of mailing

Door sommige ondernemers worden mailings of nieuwsbrief nog vaak gezien als spam. En beginnen ze er liever niet aan. Maar je kunt het ook anders zien. 

Stel je bent fan van een bepaald merk als consument. En regelmatig koop je iets in je favoriete webshop. Dan is het toch fijn dat die consument weet wanneer er een nieuwe collectie is? Of een specifieke aanbieding die hier perfect op aansluit? Zorg er wel voor dat je relevant blijft voor je klant. Want er is niets zo irritant als je een mailing krijgt die niet op jou van toepassing is.

Maak gebruik van e-mailmarketing automatisering

Ook kun je jouw mailings perfect koppelen – zoals bijvoorbeeld bij MailBlue – voor andere doeleinden. Denk hierbij aan een verjaardagsmailtje met een leuke verrassing, een enquête voor een bepaald doel of een verlaten winkelmandje (Joehoe, wij hebben de producten voor je bewaard). 

Deze items vallen onder de noemer E-mail marketing automation. Omdat je automatisch een mailing laat versturen door het systeem op basis van een bepaalde trigger of actie. Zonder dat je hier zelf iets handmatig voor moet doen.

Als extra bonus kun je aan de hand van de statistieken van je email marketing ook bekijken welke informatie wel en niet relevant is voor jouw klanten. En zorg je dat je top-of-mind blijft bij een eventueel volgende bestelling.
Nieuwsbrief gebruiken om omzet te verhogen van je webshop

Omzet van je webshop verhogen met slimme aanpassingen

Er zijn nog veel meer manieren om de omzet van je webshop te verhogen. Maar met de tips uit dit artikel kun je het aantal verkopen al flink verbeteren. Het zijn namelijk redelijk makkelijke dingen die je zelf snel kunt aanpassen. 

In het tweede deel van de reeks “omzet verhogen van je webhop” leg ik je uit hoe je jouw producten het beste kunt aanbieden. Maar ook hoe je de conversie van je webshop kunt verbeteren en hoe je social media hiervoor kunt inzetten.

Liever samen je webshop verbeteren?

Indien je toch wat extra inzicht of hulp nodig hebt om jouw webshop te optimaliseren voor meer omzet, dan help ik je hier graag mee. Met een website analyse krijg je het inzicht dat je nodig hebt. Niet alleen ontdek je hoe je jouw webshop beter vindbaar maakt voor Google. Maar krijg je veel tips en adviezen die je helpen om van minder bezoekers, meer klanten te maken.

Door alleen het kleinste detail  al aan te passen, kan dit een verdubbeling voor je omzet betekenen! Bovendien krijg je alle verborgen informatie boven water om de JUISTE strategische keuzes te maken.

De omzet van je webshop verhogen met praktische tips
De omzet van je webshop verhogen met praktische tips bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Personal branding geeft jouw authenticiteit weer, wie jij als ondernemer bent

Ken jij de Focus Academie al?

Speciaal voor de DIY ondernemer die zelf aan de slag wil. Door middel van coaching, workshops en slimme tools ontdek je hoe je focus kan aanbrengen in je Merk en Marketing. Waardoor je een solide basis krijgt, zodat je gerichter kan mikken en aantrekkelijk wordt voor de allerbeste klanten.

6 Shares
Pin6
Share
Share
WhatsApp
Tweet