Image
Top
Navigatie
Blog update op 26-08-2019 Leestijd: 4 minuten

Vertel een verhaal om je doelgroep te raken

Een verhaal vertellen is ontzettend goed te gebruiken in (online) marketing.

Al sinds het begin der mensheid vertellen we elkaar graag verhalen.

Voordat de eerste geschreven boeken verschenen, was dit eeuwenlang de belangrijkste manier om boodschappen over te dragen. En vandaag de dag, ook al zijn we nu creatiever in onze toepassing, is dit nog steeds een onmisbaar deel van ons leven.

Storytelling helpt jouw verhaal te vertellen aan je doelgroep

Waarom is het vertellen van een verhaal zo effectief?

Verhalen zijn makkelijk te onthouden en spreken tot de verbeelding. Het neemt je mee en geeft je een bepaald gevoel. Dit maakt het delen van verhalen een ontzettend krachtige manier om een boodschap over te brengen. Sinds het begin van 2000 werd storytelling vooral als een synoniem gezien van de corporate story: het verhaal waarmee een bedrijf zich naar de buitenwereld presenteerde. Denk hierbij aan de basis – dit zijn wij, hier zijn wij goed in.

Vandaag de dag zijn verhalen inmiddels wel de meest krachtige marketingtool die er is. Een goed verhaal verkoopt namelijk zichzelf.

Er zijn miljardenindustrieën gevestigd rond verhalen. Denk aan films, boeken, biografieën, interviews, documentaires etc. En zelfs videogames worden in vaak ontworpen rondom een verhaal. Producten worden verkocht dankzij verhalen zonder dat daar ook maar enig ander marketingprincipe bij komt kijken.

Je kent vast het verhaal dat Ray-Ban enorm veel meer pilootbrillen verkocht nadat de film Top Gun werd uitgebracht.

Mensen die de film hebben gezien en de bril kochten wilden ook een coole gast zijn, vrij, eervol, een man die het meisje krijgt, net zo zijn als Tom Cruise. Het gaat hier dan ook niet om het product, maar om het gevoel dat dit item je geeft.

Dit is niet de eerste keer dat Ray-Ban op deze manier zichzelf “in the picture heeft gewerkt”. Lees het verhaal achter de brand Ray-Ban: Re-Tooled: How Ray-Ban Brought Its Brand Back from the Brink

Ray Ban verkocht meer brillen na Top Gun

Storytelling is perfect voor marketing

Het proces van een bezoeker tot klant doorloopt over het algemeen drie stappen:

 1. Allereerst leren mensen je kennen.
 2. Vervolgens vinden ze je aardig (doordat je ze een goed gevoel geeft).
 3. Uiteindelijk vertrouwen ze je, omdat jij laat zien dat je een expert bent.

Dit geldt zowel voor jou als ondernemer, als voor je bedrijf, als voor je website. Het delen van verhalen op je website, op social media of wanneer je een reclamecampagne gaat opzetten, is de perfecte manier om bezoekers deze drie stappen te laten doorlopen. Nu rest alleen nog de vraag, wat is een goed verhaal?

Ira Glass legt het je uit in deze video.

Bekijk de video over Storytelling door Ira Glass

Waaraan moet een goed verhaal voldoen?

Ik vat het even voor je samen:

 • Het staat op zichzelf: een verhaal heeft een begin, midden en einde.
 • In het verhaal zit een hoofdpersoon, bijvoorbeeld een held van vlees en bloed met een duidelijk streven.
 • Er moet een lijn in het verhaal zitten dat zich verder ontwikkeld als gevolg van een worsteling, dilemma of conflict.
 • Het is authentiek, persoonlijk en (opr)echt.
 • Het is prikkelend en roept emotie op en/of wordt met emotie verteld.

Specifiek voor een goede corporate story is dat dit verhaal doordrenkt is met de kernwaarden en de onderscheidende waarde van het bedrijf.

Gebruik ESP’s om je verhaal te vertellen

Je kunt je als merk op verschillende manieren onderscheiden, maar de meest gebruikte is toch wel een USP (unique selling point). Iedere ondernemer is zich hiervan bewust. Het is een van de dingen die jou onderscheid van je concurrenten en als eerste opneemt in het bedrijfsplan. Maar steeds belangrijker wordt de ESP (emotional selling point) want daarmee kun je echt het onderscheid maken! Als je kijkt naar succesvolle merken, leggen ze allemaal de focus op ESP’s in hun branding.

ESP’s kun je namelijk heel mooi in een verhaal gieten (jouw corporate story). Het is dé manier om complexe informatie gemakkelijk te onthouden, tegelijkertijd te inspireren en enthousiasmeren. Een bepaalde waarde, noem het emotie, die een doelgroep meeneemt in het verhaal. Dat maakt het verschil.

Je gelooft erin, je begrijpt het en je hebt er het juiste gevoel bij. Dit ontastbare ‘gevoel’ is precies wat succesvolle merken briljant toepassen. Een goede storytelling, een pakkende ‘kapstok’ en ‘het hart’ van het merk zorgen ervoor dat je doelgroep ambassadeurs worden. Dat maakt je merk authentiek.

En dan is er koffie… Emotie en koffie samen verbonden
Choose happiness - Coca Cola en emotie

Conclusie

Het lijkt mij duidelijk dat het toevoegen van emotie (branding) aan je producten of diensten van essentiële waarde is. Bijna net zo waardevol als de eigenschappen (het rationele) van een product. Of je nu schroeven of schoenen verkoopt, beide producten hebben bepaalde specificaties.

Maar waarom zal een consument voor jouw product gaan? Omdat jij het juiste verhaal hebt. Branding van je producten of diensten zorgt ervoor dat het verhaal achter de specificaties naar voren komt. En een goed verhaal, op het juiste moment ‘goed’ verteld, kan een wereld van verschil maken.

Wil je jouw verhaal vertellen, maar weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken, dan help ik je graag! Neem contact op om jouw doelgroep op de juiste manier te raken.

Delen is lief
 • 2
  Shares

Geschreven door

Muriel Snijders - Brand coach

Hi! Ik ben Muriel en heb inmiddels al honderden ondernemers geholpen met hun online én offline zichtbaarheid op het gebied van branding, design en social media. Met mijn jarenlange ervaring kan ik ondernemers en bedrijven net als jij helpen om de beste versie van zichzelf te worden. Want geen enkel bedrijf is hetzelfde. Ik zorg dat je een sterk merk krijgt dat je doelgroep aanspreekt en je bedrijf laat groeien. Spreek ik je snel?

Volg illgraffdesign op Instagram

© Copyright 2020 ill graff design | Privacy | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Mijn account | Winkelmand