Image
Top
Navigatie
Blog update op 12-05-2021 Leestijd: 7 minuten

Waarom bloggen als webwinkel belangrijk is

Waarom bloggen als webwinkel belangrijk is

Waarom je zou moeten bloggen, dat weet je inmiddels al. Toch?!

Een blog is een onderdeel van je content marketing en geneert verkeer naar je website. Het komt de SEO (vindbaarheid) ten goede, zorgt voor meer betrokkenheid van bezoekers bij je bedrijf en verhoogt je ranking in de zoekmachines. En ook al zie ik dat steeds meer bedrijven gaan bloggen… Webwinkels hebben er toch ietwat meer moeite mee.

Als je wilt weten hoe je bloggen effectief kunt inzetten voor jouw webwinkel, lees dan snel verder…

Hoe bouw je een blog in je webwinkel

Per webwinkel verschilt de mogelijkheid om een blog te starten. Want niet ieder systeem waarop jouw webwinkel draait heeft een blog-functie. Daarom zal ik hier eerst even op ingaan.
Heb je een WooCommerce webwinkel, dan is je basis ideaal aangezien je gebruik maakt van een van wereld’s meest gebruikte bloggingsoftware WordPress. Websites van o.a. de Rotary Club, The Rolling Stones en The Walking Dead – AMC zijn ook op basis van WordPress gemaakt. En dat zijn niet de kleinste jongens…

Magento is helaas nog niet zo ver, maar hiervoor kun je gebruik maken van plug-ins, net zoals bij OpenCart. Heb je jouw webwinkel lopen bij Mijnwebwinkel.nl, dan is het nu helaas nog niet mogelijk om een blog op te zetten. Je kunt wel een extern domein gebruiken om naar je webwinkel te linken.

Google is dol op content, start daarom je blog in een submap bijvoorbeeld www.webwinkel.nl/blog/ in plaats van een subdomein (blog.webwinkel.nl) of een totaal andere domeinnaam. Zeker als je bedenkt dat werken met een submap extra voordeel oplevert, aangezien de blogartikelen de waarde overnemen die het domein al heeft binnen Google. Op deze manier profiteert het blog van de autoriteit van het domein.

Maak je merk en webwinkel meer betrouwbaar

Door te bloggen laat je het verhaal zien van jou en je producten. Zo maak je jouw merk en shop transparanter.

Het merkverhaal is steeds vaker een grote drijfveer voor potentiële klanten om over te gaan op het kopen van een product. Zo krijgen je toekomstige (en huidige) klanten een beter én persoonlijk beeld bij jou en je webwinkel. Hieruit volgt dat bezoekers eerder geneigd zijn om iets bij jou te kopen!

Als je iedere keer een blog met waardevolle content schrijft, vergroot je de kans dat je op andere websites (en offline kringen: mond-tot-mond reclame!) wordt genoemd. Met of zonder link, het is en blijft een mention van je merk.

Coolblue is ook een webwinkel die blogt. Lees het artikel ter inspiratie van hoe zij dit aanpakken. Maar ook andere merken zoals Zalando, H&M en Hunkemöller, VTwonen… Door hun merkwaarden in de blogs te laten doorschemeren, versterken zij hun merkidentiteit.

Vergroten van naamsbekendheid: jij bent de expert

Wanneer je een webwinkel blog start kun je jouw kennis en kunde laten zien. Jij bent immers de persoon die de bezoeker kan voorzien van specifieke informatie ofwel content, wat je concurrent niet doet.
Ook zorg je door het bloggen op je webwinkel voor unieke content en dan bedoel ik niet alleen een product omschrijving. Google houdt van veel tekst, vooral van waardevolle content. En al helemaal als dit geschreven is door een persoon die veel verstand heeft van het onderwerp. Schrijf jij veel over jouw producten (woonaccessoires, kinderkleding, tuinartikelen e.d.) dan ben jij de expert op dat gebied.
Doe je wel van te voren even een zoekwoorden onderzoek? Zo krijg je niet alleen inspiratie voor nieuwe content, maar kun je ook een heel nieuwe doelgroep aantrekken voor je webwinkel blog.
Of nodig een influencer binnen je branche uit om een blogpost te schrijven. Zo gebruik je de kennis en naamsbekendheid van iemand die een goede naam heeft op dit gebied. En deze persoon maakt het ook bekend op het eigen netwerk wat hij of zij heeft geschreven. Dit vergroot je naamsbekendheid binnen zijn of haar netwerk.
Je vergaart nóg meer kennis dan je al had, omdat je regelmatig de diepte in moet gaan om goede informatie (en zoekwoorden) over een bestaand onderwerp te kunnen vinden en deze in je blogpost te delen.
Schrijf regelmatig een waardevolle blogpost die zowel interessant is voor je bezoeker als een aanvulling voor je webwinkel blog en maak hierbij gebruik van mijn 8 top tips die elke blogger moet weten.

Bloggen verbetert de vindbaarheid van je webwinkel

Je kunt in je blogartikel intern linken naar een bepaalde categorie of product in je webwinkel. Zo worden deze beter vindbaar in zoekmachines.
Door regelmatig nieuwe content te bloggen gaan zoekmachines je webwinkel blog vaker bezoeken, word je site sneller geindexeerd en waardoor jij steeds vaker gevonden kunt worden in bijvoorbeeld Google en Bing.

Wanneer je veel tekst schrijft kun je ook longtail zoekwoorden verwerken voor een betere vindbaarheid. Long tail zoekwoorden bestaan uit drie of meer woorden. Zo kun je veel gerichtere content maken en vergroot je je relevantie. Een voorbeeld: “jurk” of “lange jurk dames zomer”? Voor het eerste zoekwoord krijg je 23.700.000 resultaten en ben je nagenoeg niet zichtbaar. Op de laatste heb je veel minder concurrentie en ben je meer relevant voor bezoekers die exact dit product zoeken, waardoor je sneller een lead kunt converteren.

De inhoud van een artikel op je webwinkel blog kan nog jarenlang informatie vertelt die je klanten helpen of aanzetten tot aankoop.

Bloggen is laagdrempelig en kost niets

In mijn ogen is het beginnen van een webwinkel blog (met daaromheen) social media de eerste en meest laagdrempelige start. Je kunt er direct mee aan de slag, kost niets en je kunt het op al je social media kanalen delen.

Door je content via social media te delen, kun je ook meer bezoek uit social media kanalen halen. Zo haal ik bijvoorbeeld rond de 25% aan extra websiteverkeer alleen al uit Pinterest!

Het enige dat het je kost is je tijd. Zeker in het begin zal het iets meer tijd kosten om alles op te starten en onder de knie te krijgen. Maar ik kan je garanderen dat een webwinkel blog je heel veel zal opleveren. Als je het maar goed en planmatig aan pakt!

Wil je leren hoe je moet bloggen?

Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe

Elke webwinkel eigenaar zou moeten bloggen

Het hoe en waarom mag nu wel duidelijk zijn. Elke webwinkel eigenaar zou moeten bloggen. Het levert je namelijk meer bezoekers op, de betrokkenheid van je bezoekers wordt verhoogd en je creëert een sterkere positie in de Google zoekresultaten. Het geeft je webwinkel een stem en het wekt meer vertrouwen bij de consument.

Bekijk de 7 redenen wat bloggen voor jouw bedrijf kan betekenen, als je nog wat meer overtuiging nodig hebt. 

Als bonus geef ik je hieronder nog enkele tips hoe je jouw webwinkel blog kunt inzetten. Dit kan je helpen om dat eerste stapje te nemen. 😉

Waarover ga je bloggen?

Hoe ga je de onderwerpen van je blogposts bepalen als je eenmaal je webwinkel blog hebt opgezet? Het lijkt pittiger dan het daadwerkelijk is.

Maak het jezelf niet te moeilijk door wekelijks een blog te schrijven over dingen die in je hoofd opkomen. Want je blogs moeten niet klakkeloos lappen tekst worden, maar zorg dat je content waarde toevoegt voor jouw bezoeker. Zo ben je veel gerichter bezig. Dat vind Google ook wel erg fijn.

Hiervoor kijk je eerst naar je doelgroep: welke interesses hebben ze, zijn er probleem waar ze tegenaan lopen en welke zoekwoorden gebruiken ze? Met deze informatie kun je vervolgens een lijst met onderwerpen opstellen.

Kijk ook of je reeksen kunt maken, zodat je lezers blijven terugkomen. Denk aan seizoensgebonden items, gebonden aan een bepaalde categorie of probleemoplossing. Maak het interessant en waardevol.

Vind je het schrijven zelf toch nog best moeilijk? Maak dan gebruik van mijn gratis ebook “krachtige woordenlijst”.  Dit ebook gaat je helpen om krachtige  en goed leesbare teksten te schrijven.

8 onderwerpen om over te bloggen voor een webwinkel

Waarover ga je precies bloggen? Je kunt niet telkens blijven schrijven over hoe geweldig je producten zijn. Ook al zijn ze nog zó goed. 😉 Daarom heb ik enkele onderwerpen alvast voor je bij elkaar gezet:

1. Vertel over de eigenschappen van een product

Dit kan heel eenvoudig zijn door een blogpost met tips te schrijven over hoe je de levensduur van een product kunt verlengen. Of hoe je een product nog op een andere manier kunt gebruiken.

2. Toon hoe je jouw producten kunt combineren

Denk bijvoorbeeld aan de basis elementen van een goede outfit, hoe je deze met elkaar kunt combineren en eventueel gaat afstylen met mooie accessoires. “De perfecte zomeroutfit voor naar kantoor”.

3. Welk probleem lost het op?

Kijk naar problemen die je doelgroep heeft en bied handige oplossingen aan die jouw producten of diensten kunnen bieden. Ze zullen je dankbaar zijn!

4. Laat zien dat je webwinkel leeft

Vertel een verhaal door middel van foto’s van je werkplek, vrolijke medewerkers, tevreden klanten, een nieuwe lading producten die nét is aangekomen. Een “behind the scenes” doet het altijd goed.

5. Beschrijf situaties die men herkent

Zorg dat de blogpost een verlengstuk is en de behoefte wekt om jouw product te kopen. Schrijf het stuk informatief en combineer het met de juiste producten. Dus denk niet direct aan het product, maar aan situaties waarin je het product zou kunnen gebruiken. Een blogpost over je favoriete hiking-tocht is een stuk eenvoudiger te schrijven, dan een blog over een tent of wandelschoenen.

6. Speel in op wat er nu speelt

Feestdagen, seizoenen of speciale dagen zijn dankbare onderwerpen waar in bepaalde periodes veel op gezocht wordt. Gebruik deze zoekwoorden dan ook in die specifieke content. Blog over de top 10 musthave items deze zomer, of de leukste Sinterklaas cadeautjes voor onder de 20€. Zorg je er wel voor dat die blogposts tijdig al op je webwinkel blog staan? Minimaal 2 maanden van te voren.

7. Blog over je webwinkel

Het lijkt een open deur, maar helaas wordt het nog te weinig gedaan… Schrijf over nieuws met betrekking tot je webwinkel. Kondig de uitverkoop aan. Geef de redenen aan waarom je bepaalde merken voert. Of maak een leuke fotoserie die een sneakpeak kan geven van de nieuwe herfstcollectie.

8. Moodboards

Inspireer je bezoekers door te werken met moodboards of collages. Uiteraard link je hierin naar jouw producten. Moedig ook je bezoekers aan om hun favoriete producten van jouw webwinkel in een moodboard te plaatsen op bijvoorbeeld Pinterest. Zeker als lifestyle merk of woonwinkel is dit een top aanvulling!
Dit zijn slechts enkele blogtips die je direct zelf kunt uitproberen. Zo moet het toch voor jou, met alle productkennis en je enthousiasme, helemaal lukken om regelmatig nieuwe ideeën te verzinnen? 😉

Extra blogtips voor je webwinkel

Maak je artikelen visueel aantrekkelijk. Gebruik mooie afbeeldingen voor sfeer en beleving; niemand vindt het leuk om een lap tekst te lezen zonder enige ‘afleiding’. Schrijf in netjes Nederlands en deel elke blogpost op social media met (alweer) een mooie foto van het product.

Een webwinkel blog levert alleen voordeel op als je het goed aanpakt.
Ik snap best dat het best eng kan zijn om eraan te beginnen. Maar heb je het bloggen eenmaal in de vingers dan wordt het net zo makkelijk als het beantwoorden van je email. Als extra bonus haal je zo op een laagdrempelige manier bezoekers binnen, zonder dat je grote investeringen voor Google AdWords of andere marketingbezigheden nodig hebt. En dat is helemaal top!
Wil je nog meer leren over bloggen of hoe je je webwinkel kunt verbeteren? Neem dan eens mijn blog vol handige tips door om je webwinkel te laten groeien of neem contact op. We bekijken dan samen hoe we jouw webwinkel nóg succesvoller kunnen maken.
Delen is lief
 • 4
  Gedeeld
 • 3
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Geschreven door

Muriel Snijders - Brand coach

Hi! Ik ben Muriel en heb inmiddels al honderden ondernemers geholpen met hun online én offline zichtbaarheid op het gebied van branding, design en social media. Met mijn jarenlange ervaring kan ik ondernemers en bedrijven net als jij helpen om de beste versie van zichzelf te worden. Want geen enkel bedrijf is hetzelfde. Ik zorg dat je een sterk merk krijgt dat je doelgroep aanspreekt en je bedrijf laat groeien. Spreek ik je snel?

Volg illgraffdesign op Instagram

© Copyright 2021 ill graff design | Privacy | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Mijn account