Waarom je tijdens COVID-19 niet moet bezuinigen op marketing en sales

Waarom je tijdens COVID-19 niet moet bezuinigen op marketing en sales

Het dagdagelijkse leven en de bijbehorende economie zijn nu vrijwel tot stilstand gekomen door COVID-19. Veel ondernemers vrezen voor een aankomende recessie en houden de knip op de beurs. “Onnodige mediacampagnes” worden stilgezet, want dat brengt nu geen geld in het laatje.⁠ En als ergens iets snel veel te besparen valt, dan is het wel bij marketing en communicatie. ⁠ ⁠

Maar wat je wellicht niet weet is dat er aan het stopzetten van mediacampagnes een stevig prijskaartje kan hangen. Lees hier waarom je beter niet tijdens COVID-19 moet bezuinigen op marketing.

Een gegeven feit: uit het oog, uit het hart

De COVID-19 crisis en een dreigende recessie zetten marketingbudgetten onder druk. Logisch. Wil je op korte termijn kosten terugdringen om overeind te blijven, dan ben je al snel geneigd je marketingactiviteiten fors terug te draaien. Maar is dit wel zo verstandig? Het antwoord is nee.

Onderzoek na onderzoek laat zien dat op langere termijn dat de effecten vrijwel altijd negatief zijn en deze schade is niet altijd gemakkelijk te herstellen.⁠ Want de markt en jouw concurrenten staan niet stil. Juist bedrijven die nu van zich laten horen blijven top-of-mind, ook na de crisis.
Het gezegde is niet voor niks “uit het oog, uit het hart”. Vooral nu zijn sales en marketing cruciaal. Want wil je omzet draaien, dan heb je klanten nodig. Die komen niet vanzelf naar je toe. Zeker nu niet.

En als je bestaande klanten eveneens onder de druk van de crisis komen te staan, moet je ook proberen om nieuwe klanten te werven. Naast je bestaande klanten te blijven boeien. Ga dus niet direct zwaar op je sales- en marketingwerkzaamheden bezuinigen, maar blijf vooral zichtbaar.

“Bedrijven die meer in reclame investeerden tijdens een recessie zagen hun verkoop, marktaandeel en winst toenemen tijdens en na een recessie.”
Bron: Adformatie

Wat moet je vooral niet doen als merk tijdens een crisis

Sinds de uitbraak van COVID-19 en de hierop volgende wereldwijde angst voor wat er daarna zal gebeuren, zijn er inmiddels al miljoenen e-mails, tweets en berichten van zowel bedrijven als privé verzonden. Twitter schat dat er elke 45 milliseconden een COVID-19-gerelateerde tweet is.

Naast dat de situatie op zich al best eng is, worden ondernemers geconfronteerd met ongekende vragen in een crisis waarvan het einde onbekend is. En dit heeft invloed op elk merk, bedrijf, individu en toeleveringsketen. Mensen zoeken voornamelijk naar informatie, verbindingspunten om hun angsten te kalmeren en (emotionele) ondersteuning.

Wat men nu zeker niet kan gebruiken, zijn verhalen over hoe geweldig een product is of hoeveel omzet de directeur van bedrijf X wel niet heeft gemaakt.

Laat ik je eerst vertellen waarom (en hierna ga ik in op wat je kunt doen)

Mensen maken zich zorgen over het feit dat hun geliefden (of zijzelf) besmet raken en wat dat betekent, het gebrek aan informatie, het verliezen van hun baan, het betalen van rekeningen, enzovoort. Er is momenteel weinig ruimte voor iets anders. Ze proberen voornamelijk om kalm te blijven en de situatie zo goed als mogelijk het hoofd te bieden.

  1. Marketing over je product: mensen willen informatie over hoe ze moeten overleven, niet waarom jouw bier het ‘bier van #coronatimes’ is.
  2. Openbaringen van directeuren: deze personen worden grotendeels gezien als ‘bevoorrechte klassen’ die vaak geen contact hebben met de meerderheid van de mensen. Deze ‘klasse’ hééft de optie om extra kinderopvang te krijgen, lekker niets te doen of de mogelijkheid om in een vliegtuig (of een privéjet) te springen en te ontsnappen. Zij maken zich geen zorgen over het betalen van de huur, of ze hun baan wel behouden enzovoort…
Tijdens een studie van Harvard Business Review is het volgende naar gekomen: “Brand campaigns “convert poorly,” but they are not meant to convert. They build trust and confidence, which is what is needed right now. It will reassure those who can’t buy now but will buy again later — and attract more of those who can or need to buy now but are being hard-pitched by everyone else.”
Er is één ding dat zeker is: crisistijd vraagt om een meer efficiënte en krachtigere marketing. Klanten ervaren stress en ze hebben een overtuigend verhaal nodig om bij jou te komen en bij jou te blijven. Daarom is communicatie – zeker nu –  zo enorm van belang.

What I think about a recession? I thought about it and decided not to participate.

SAM WALTON, DE OPRICHTER VAN WAL-MART

Hoe blijf je (online) zichtbaar met je merk?

Mensen zitten langer thuis, hebben meer tijd voor media en kijken langer naar het scherm. Dat zien we bijvoorbeeld terug in de forse stijging van de kijkcijfers op tv, streaming diensten als Netflix en YouTube draaien overuren, de online verkoop is met tientallen procenten gestegen en mensen zijn nog nooit zo lang op social media bezig geweest.

Meer dan ooit moet je tijdens een crisis flexibel zijn, en dus ook met marketing. Snijd waar het kan, maar investeer in waar de leads en prospects vandaan komen.

Om je op de goede weg te helpen heb ik hieronder enkele richtlijnen voor je samengevat die je kunt toepassen om in contact te blijven met je doelgroep en nieuwe kansen te creëren. Kijk vooral ook naar de touchpoints binnen de customer journey van je klant.

Laat weten dat je bereikbaar bent

In deze periode is het niet vanzelfsprekend dat je open bent op je vaste openingstijden en je via jouw standaard communicatiemiddelen bereikbaar bent. Zeker als het even tegenzit en je op dit moment (nog) niet een chat online hebt of het personeel om vragen zo snel te beantwoorden als normaal.

Vertel daarom op zowel je website, als Google bedrijfsprofiel, in een maling en je andere social media kanalen dat je wél bereikbaar bent en vooral ook hoe je bereikbaar bent. 

De maatregelen en de eventuele beperkte bereikbaarheid die het met zich meebrengt, zal waarschijnlijk ook een weerslag hebben op de service die je biedt. Dat wil niet zeggen dat de service vermindert, maar het wordt anders. Wees hierover zo transparant als mogelijk, dat zorgt voor vertrouwen bij (potentiële) klanten.

Denk ook aan de aangepaste openingstijden, zoals bij winkels die een uur eerder opengaan om risicogroepen zoals senioren de kans te geven om te komen winkelen of sluiten supermarkten gedurende de dag om vakkenvullers veilig te laten werken.

Welke maatregelen zijn er als je open blijft?

Blijft je bedrijf toch open, dan vinden (potentiële) klanten dit alleen maar fijn. Maar ook kunnen ze toch wat bezorgd zijn. Om zichzelf en om hun naasten. Het is daarom enorm van belang dat je goed communiceert welke maatregelen je hebt genomen.
Zo worden er in supermarkten de karretjes voor elke klant schoongemaakt, betaal je alleen met pin en houden we voldoende afstand van elkaar. Dit stelt niet alleen je klanten gerust, maar het toont ook aan dat  je maatschappelijk verantwoord bezig bent.
Is je bakkerij of delicatessen zaak dicht, maar kan men toch wat lekkers voor Pasen bij jou bestellen? Geef aan waar ze dit kunnen doen (door te mailen, bellen, whatsapp of een bestelformulier op je website) en wanneer – maar vooral ook hoe – ze het kunnen ophalen. Bij Ikea bijvoorbeeld hebben ze al hun maatregelen duidelijk in hun mailings gecommuniceerd, op social media en de website. En Bijzonder uit Maastricht kookt de heerlijkste gerechten die je thuis kunt opeten.

Je blijft een bezige bij, ook als je de deuren gesloten hebt

Stop niet met communiceren omdat je de deuren hebt moeten sluiten. Blijf die goede band met je klanten, volgers, fans en ambassadeurs onderhouden.
Ga je bijvoorbeeld je winkel opknappen in de tussentijd? Maak er foto’s of video’s van en deel dit met je publiek op social media. Je zult versteld staan van de meelevende en opbeurende reacties die je gegarandeerd zult krijgen. Wat ook weer een positieve uitwerking heeft op jou als ondernemer, om door te blijven gaan.
Heb je een goede band met bepaalde klanten, neem contact met ze op, vraag hoe het met ze gaat en doe iets extra’s voor ze. Verras ze met wat leuks. Denk bijvoorbeeld aan een zakje vergeet-mij-niet zaadjes met een persoonlijke boodschap.
Bedenk samen met andere ondernemers hoe je elkaar kunt helpen in deze tijd. Er zijn al veel creatieve initiatieven bedacht om elkaar te ondersteunen. Door dit sociale aspect blijf je in de kijker. Het moet wel vanuit je hart komen en uiteraard passen bij jou en je merk. Want als het niet aansluit op je brand values kan het hypocriet of fout overkomen.  Enkele van deze creatieve samenwerkingen kun je hier lezen.

Focus op de juiste klanten!

Richt je niet op alles en iedereen. Niet alle business is goede business…

Jij kent jouw doelgroep als geen ander, nu moet je alleen meer weten over hoe deze reageert op de recessie en vervolgens een strategie bedenken die je helpt de waarde te bieden die zij zoeken. Je kunt wel met hagel gaan schieten op alles en iedereen, om zo nieuwe klanten aan te trekken, maar de kans dat je naast schiet is extreem groot.

Daarnaast is het overtuigen van nieuwe klanten zwaar en soms onmogelijk in deze tijd. Men wilt/durft geen risico’s te lopen…
Focus je daarom vooral ook op je bestaande klanten. Besteed wat extra aandacht aan het voldoen aan hun behoeften en beloon hun loyaliteit. Ze zullen sneller terugkomen als terugkerende klanten en bovendien één of twee personen doorverwijzen waar je écht wat aan hebt.

Op welke kanalen zit jouw doelgroep?

Het zal je vast niet verbazen dat een besteding voor online marketing je flink kan laten groeien in tijden van recessie. Voor een fractie van het budget van traditionele offline media kun je online een top campagne opzetten. Maar dat is niet de enige reden.
Internet wordt veel vaker gebruikt in tijden van recessie. Voor het verzamelen van informatie, ontspanning en inspiratie, het op zoek gaan naar de beste aanbieding of het verkopen van spullen via marktplaatsen voor tweedehands goederen… alles lijkt er te groeien.
Kijk dus vooral ook of je qua kanaalkeuze andere afwegingen moet maken. Worden bepaalde kanalen populairder, of juist niet?

Als je doelgroep grotendeels actief is op een social media kanaal als Pinterest, Instagram of Tik Tok, dan is nu het uitgelezen moment om dit te gaan inzetten. Zit jouw doelgroep voornamelijk op nieuwssites te kijken, dan is het verstandiger om hier een banner campagne te starten.

Effectiviteit e-mailmarketing stijgt weer

E-mail als marketingkanaal laat al een paar jaar een positieve trend zien. Het is een communicatiemiddel dat zich keer op keer weer opnieuw bewijst in zowel business-to-business (B2B) als business-to-consumer (B2B). Waar het bij de B2B voornamelijk draait om de lead generation en nurturing, gaat het bij B2C vooral over het stimuleren van de verkoop.

Gebruik je mailings nu om je klanten en andere relaties op de hoogte te houden van de ontwikkelingen binnen je bedrijf, hoe jij als ondernemer omgaat met alles in deze tijd, niet alleen om je producten of diensten aan te prijzen. Zeker je vaste nieuwsbrief lezers zullen dit op prijs stellen.

Als iemand fan je merk is, dan willen ze graag van je horen. Denk na over hoe jij jouw klanten kunt helpen tijdens deze tijd. Geef tips waar men écht wat aan heeft.

32% geeft meer uit aan online verkoop

Uit onderzoek van brancheorganisatie Thuiswinkel.org blijkt uit dat er een forse toename is van het aantal online bestellingen. Vooral eten en drinken wordt veel online besteld. Maar ook de online verkoop van drogisterijen, sport-, huis- en tuinproducten gaan bijna drie keer zo hard.

Zorg er dus voor dat jouw bestaande webshop hierop voorbereid is. Een goede betrouwbare uitstraling die past bij je merk en de doelgroep waarvoor deze bedoeld is. Duidelijke foto’s en beschrijvingen die vragen van je bezoeker direct al beantwoorden. Dat de webshop goed moet werken op een mobiele telefoon is vanzelfsprekend, maar daarnaast moet hij ook snel werken. Lees anders even mijn praktische tips over hoe je met kleine aanpassingen de omzet al kunt vergroten.

Heb jij bijvoorbeeld een webshop met tuinartikelen of andere doe-het-zelf items? Dan is de kans heel groot dat je nu een enorme piek in de verkoop gaat zien. Denk er dan aan dat je communiceert dat de levertijden iets langer duren dan normaal.

Wees creatief en flexibel

Meer dan ooit moet je tijdens een recessie flexibel zijn, en dus ook met marketing. Zie deze tijd niet als een blok op de weg, maar een manier om nieuwe kansen te grijpen. Om heerlijk creatief bezig te zijn met je bedrijf, weer een frisse wind er doorheen te jagen, vaste patronen te doorbreken en nieuwe paden in te slaan.

Ook nu sta ik voor je klaar. Zie je door de bomen het bos niet meer en is je creativiteit even helemaal op, dan kun je bij mij terecht voor een gratis brainstormsessie gedurende de COVID-19 crisis over marketing, design, content en social media.

Tijdens een half uur durend telefoongesprek brainstormen we over de mogelijkheden. Interesse? Plan direct een afspraak in mijn agenda.

En vergeet niet dat er ook na een recessie weer hoop aan de horizon zal schijnen. #staysafe #stayhealthy #staystrong
Waarom je tijdens COVID-19 niet moet bezuinigen op marketing en sales
Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste?

Doe mee met het gesprek, deel jouw mening.
Pin
Share
Share
WhatsApp
Tweet