Meld je aan voor het gratis webinar: Verover het hart van je ideale klant

Waarom je tijdens COVID-19 niet moet bezuinigen op marketing en sales

Waarom je tijdens COVID-19 niet moet bezuinigen op marketing en sales

Het dagdagelijkse leven en de bijbehorende economie zijn nu vrijwel tot stilstand gekomen door COVID-19/Coronacrisis. Veel ondernemers zitten in een crisis en vrezen voor een aankomende recessie. Daarom houden ze de knip op de beurs. “Onnodige mediacampagnes” worden stilgezet en bedrijven willen besparen op marketing. Want dat brengt nu geen geld in het laatje.⁠ En als ergens iets snel en veel te besparen valt. Dan is het wel bij marketing en communicatie. ⁠ ⁠

Maar wat je wellicht niet weet is dat er aan het stopzetten van mediacampagnes een stevig prijskaartje kan hangen. Lees hier waarom je beter niet tijdens COVID-19 of een andere crisis moet bezuinigen op marketing.

Is besparen op marketing nu de juiste keuze?

De COVID-19 crisis en een dreigende recessie zetten marketingbudgetten onder druk. Logisch. Wil je op korte termijn kosten terugdringen om overeind te blijven. Dan ben je al snel geneigd je marketingactiviteiten fors terug te draaien. Zodat je kan besparen op marketing kosten.  Maar is dit wel zo verstandig? Het antwoord is nee.

Onderzoek na onderzoek laat zien dat op langere termijn de effecten van het bezuinigen op marketing vrijwel altijd negatief zijn. Bovendien is deze schade niet altijd gemakkelijk te herstellen.⁠ Want de markt en jouw concurrenten staan niet stil. Juist bedrijven die nu van zich laten horen blijven top-of-mind. Ook na de crisis.

Het gezegde is niet voor niks “uit het oog, uit het hart”.

Vooral nu zijn sales en marketing cruciaal. Want wil je omzet draaien, dan heb je klanten nodig. Die komen tijdens een crisis echt niet vanzelf naar je toe. Zeker nu niet.

En als je bestaande klanten eveneens onder de druk van de crisis komen te staan, moet je ook proberen om nieuwe klanten te werven. Evenals bij je bestaande klanten in de picture te blijven. Ga dus niet direct zwaar besparen op marketing en andere saleswerkzaamheden. Maar zorg dat je zichtbaar blijft.

“Bedrijven die meer in reclame investeerden tijdens een recessie zagen hun verkoop, marktaandeel en winst toenemen tijdens en na een recessie.”
Bron: Adformatie
Waarom het bezuinigen op marketing tijdens een crisis nooit een goed idee is.
Vicieuze cirkel bij het stoppen van de marketing & sales tijdens een crisis

Hoe blijf je (online) zichtbaar met je merk?

Mensen zitten langer thuis, hebben meer tijd voor media en kijken langer naar het scherm. Niet alleen zien we dit terug in de forse stijging van de kijkcijfers op tv. Maar ook streaming diensten als Netflix en YouTube draaien overuren. Bovendien is de online verkoop met tientallen procenten gestegen en zijn mensen nog nooit zo lang op social media bezig geweest.

Meer dan ooit moet je tijdens een crisis flexibel zijn, en dus ook met marketing. Snijd waar het kan, maar investeer in waar de leads en prospects vandaan komen. Goed zichtbaar zijn én blijven zijn nu cruciaal.

Om je op de goede weg te helpen heb ik richtlijnen voor je samengevat om in contact te blijven met je doelgroep en nieuwe kansen te creëren. Kijk vooral ook naar de contactpunten binnen de klantreis. Op die manier weet je exact waar je wanneer aanwezig moet zijn.

Wat moet je vooral niet doen als merk tijdens een crisis

Inmiddels zijn er al miljoenen e-mails, tweets en berichten verzonden sinds de uitbraak van COVID-19. Door zowel particulieren als bedrijven. Zo schat Twitter dat er intussen elke 45 milliseconden een COVID-19-gerelateerde tweet is.

De situatie an sich is al best eng is. Want niemand weet wat er komen gaat. Maar daarbovenop worden we geconfronteerd met ongekende vragen in een crisis waar geen kant-en-klaar antwoord voor is. En dit heeft invloed op elk merk, bedrijf, individu en toeleveringsketen. Mensen zoeken nu voornamelijk naar informatie, verbindingspunten om hun angsten te kalmeren en (emotionele) ondersteuning.

Daarom kan men nu zeker niet verhalen gebruiken over hoe geweldig een product is. Net zoals hoeveel omzet de directeur van bedrijf X heeft gemaakt. Als ondernemer sla je dan de plank compleet mis. Probeer je in te denken wat je klanten nu meemaken in hun leven en pas je communicatie hierop aan.

Marketing is: Goed communiceren met en voor je klanten

Hierboven heb ik het al kort aangekaart. Niemand wil nu horen hoeveel omzet je als directeur van een groot concern hebt gedraaid. Jij hebt immers een bevoorrechte positie. Want jij hebt wél de optie om extra kinderopvang te krijgen, lekker niets te doen of de mogelijkheid om in een vliegtuig (of een privéjet) te springen en te ontsnappen. Bovendien hoef jij je geen zorgen te maken over het betalen van de huur, of je jouw baan wel kan behouden enzovoort…

Ook moet je geen grapjes maken over het feit dat jouw bier van #coronatimes is. Weliswaar is het een mooie inhaker, maar het is minder grappig dan je denkt in tijden van zo’n enge crisis. Mensen willen informatie over hoe deze crisis moeten overleven. In plaats van gelikte marketing over je product horen en zien.

Je potentiële klanten maken zich zorgen over het feit dat hun geliefden (of zijzelf) besmet raken en wat dat betekent. Bijvoorbeeld verliezen van hun baan, het niet meer kunnen betalen van rekeningen, enzovoort. Hierdoor blijft er weinig ruimte voor iets anders. Een goed inlevingsvermogen als ondernemer is daarom van groot belang.

Marketing tijdens COVID-19 draait om zichtbaarheid, niet om verkoop

Tijdens een studie van Harvard Business Review is het volgende naar gekomen over marketing tijdens een crisis. “Brand campaigns “convert poorly,” but they are not meant to convert. They build trust and confidence, which is what is needed right now. It will reassure those who can’t buy now but will buy again later — and attract more of those who can or need to buy now but are being hard-pitched by everyone else.”

Dat is waarom je in crisistijd nog steeds zichtbaar moet blijven en niet moet besparen op marketing. Maar het vraagt wel een andere vorm van marketing. Namelijk marketing met een hart. Want je potentiële klanten ervaren stress. En ze hebben een overtuigend verhaal nodig om bij jou te komen en bij jou te blijven. Daarom is communicatie – zeker nu –  zo enorm van belang.

Besparen op marketing? Veel coaches geven nu gratis webinars over hoe je het zelf goed kan aanpakken
Slim besparen op marketing? Veel coaches geven nu gratis webinars over hoe je het zelf goed kan aanpakken tijdens de crisis

Laat weten dat je bereikbaar bent

Hoewel je wellicht anders zou denken, is het periode van crisis niet vanzelfsprekend dat je open bent. Op dezelfde wijze is het ook niet de gewone gang van zaken dat je met al jouw communicatiemiddelen bereikbaar bent. Vooral wanneer je nu het personeel niet hebt i.v.m. ziekte. Of voortdurend bezig bent met oplossingen te zoeken voor de uitdagingen waar je op dit moment tegenaan loopt. 

De maatregelen en de eventuele beperkte bereikbaarheid die deze crisis met zich meebrengt zal een weerslag hebben op de service die je biedt. Maar dat wil niet zeggen dat de service vermindert. Het wordt alleen even wat anders. Wees hierover zo transparant als mogelijk. Hierdoor zorg je dat er vertrouwen is bij je bestaande en potentieel nieuwe klanten.

Geef aan hoe iemand contact op kan nemen

Daarom geef je op je communicatiekanalen aan dat je bereikbaar bent en HOE je bereikbaar bent. Het beste om slechts 1-2 kanalen te kiezen hoe iemand met jou in contact kan komen. Telefoon en mail of chat en whatsapp. Zo hou je het overzicht. Ook als het wat drukker wordt.

Denk ook aan de openingstijden die je communiceert. Zoals bij winkels die een uur eerder opengaan om risicogroepen zoals senioren de kans te geven om te komen winkelen. Net zoals dat  supermarkten gedurende de dag sluiten  om vakkenvullers veilig te laten werken.

Welke maatregelen hanteer jij als je open blijft?

Blijft je bedrijf toch open, dan vinden (potentiële) klanten dit alleen maar fijn. Maar ook kunnen ze toch wat bezorgd zijn. Om zichzelf en om hun naasten. Daarom is het van belang dat je goed communiceert welke maatregelen je hebt genomen.

Zo worden er in supermarkten de karretjes voor elke klant schoongemaakt, betaal je alleen met pin en houden we voldoende afstand van elkaar. Dit stelt niet alleen je klanten gerust, maar het toont ook aan dat  je maatschappelijk verantwoord bezig bent.

Is je bakkerij of delicatessen zaak dicht, maar kan men toch wat lekkers voor Pasen bij jou bestellen? Geef aan waar ze dit kunnen doen (door te mailen, bellen, whatsapp of een bestelformulier op je website). Daarnaast vertel je wanneer – maar vooral ook hoe – ze het kunnen ophalen. Zo hebben ze bijvoorbeeld bij Ikea hun maatregelen duidelijk in hun mailings gecommuniceerd, op social media en de website. En Bijzonder uit Maastricht kookt de heerlijkste gerechten die je thuis kunt opeten.

Je blijft een bezige bij, ook als je de deuren gesloten hebt

Stop niet met communiceren omdat je de deuren hebt moeten sluiten. Op de aandacht voor de mensen om je heen moet je niet gaan besparen! Blijf die goede band met je klanten, volgers, fans en ambassadeurs onderhouden.

Ga je bijvoorbeeld je winkel opknappen in de tussentijd? Dan is dit een ideaal moment om te besparen op marketing kosten. Want als je hiervan foto’s of video’s van maakt. En dit vervolgens deelt met je publiek op social media, kan daar geen betaalde campagne tegenop hoor! Je zult versteld staan van de meelevende en opbeurende reacties die je gegarandeerd zult krijgen. Wat ook weer een positieve uitwerking heeft op jou als ondernemer, om door te blijven gaan.

Doe wat voor een ander tijdens de crisis

Heb je een goede band met bepaalde klanten? Neem contact met ze op! En vraag hoe het met ze gaat. Doe eventueel iets extra’s voor ze als dat kan. Verras ze met wat leuks. Bijvoorbeeld een zakje vergeet-mij-niet zaadjes met een persoonlijke boodschap.

Bedenk samen met andere ondernemers hoe je elkaar kunt helpen in deze tijd. Er zijn al veel creatieve initiatieven bedacht om elkaar te ondersteunen. Door dit sociale aspect blijf je in de kijker. Maar let op! Alleen als het uit je hart komt, het écht past bij jou en je merk moet je dit doen. Want als het niet aansluit op je brand values, of wie jij in het gewone leven was, dan kan het hypocriet of fout overkomen.  Enkele van deze creatieve samenwerkingen kun je hier lezen.

Bezuinigen op marketing doe je door te focussen op de juiste klanten

Richt je niet op alles en iedereen. Want niet alle business is goede business…

Ook al ken jij jouw doelgroep als geen ander. Toch kan het zijn dat je geen idee hebt hoe deze op de crisis reageert. Probeer te achterhalen hoe jij toch nog waarde kan bieden voor hetgeen zij nu zoeken. Want je kan wel met hagel gaan schieten, hopende dat je nieuwe klanten aantrekt. Maar de kans dat je naast schiet is extreem groot. Dan kan jij jezelf die moeite beter besparen.

Bovendien is het overtuigen van nieuwe klanten in crisistijd zwaar. Soms zelfs nagenoeg onmogelijk. Men wilt/durft geen risico’s te lopen…

Focus je daarom vooral ook op je bestaande klanten. Besteed wat extra aandacht aan het voldoen aan hun behoeften en beloon hun loyaliteit. Waardoor ze straks sneller terugkomen als klant. En bovendien één of twee personen doorverwijzen waar je écht wat aan hebt.

Op welke marketing kanalen zit jouw doelgroep tijdens een crisis?

Omdat de meeste mensen tijdens COVID-19 vooral online aanwezig zijn, zal het je vast niet verbazen dat juist door social media in te zetten, je veel kan besparen op marketing. Ook zal een kleine besteding voor een online promotiecampagne je veel meer opleveren tijdens een crisis. Zeker nu je voor een fractie van het budget van traditionele offline media al een super toffe campagne kan opzetten. Maar dat is niet de enige reden.

Internet wordt veel vaker gebruikt in tijden van recessie. Voor het verzamelen van informatie, ontspanning en inspiratie, het op zoek gaan naar de beste aanbieding of het verkopen van spullen via marktplaatsen voor tweedehands goederen… alles lijkt er te groeien.

Dus kijk of je huidige social media kanalen nog voldoen. Of dat je beter een andere keuze kan maken. Worden bepaalde kanalen populairder, of juist niet? Bijvoorbeeld als je doelgroep grotendeels actief is op een social media kanaal als Pinterest, Instagram of Tik Tok, dan is nu het uitgelezen moment om hiermee aan de slag te gaan. Zit jouw doelgroep voornamelijk op nieuwssites? Dan is het verstandiger om daar een banner campagne te starten.

Welke marketingkanalen zet je in tijdens een crisis zoals COVID-19?
Welke marketingkanalen zet je in tijdens een crisis zoals COVID-19?

Effectiviteit e-mailmarketing stijgt tijdens een crisis

E-mail als marketingkanaal laat al een paar jaar een positieve trend zien. Het is een communicatiemiddel dat zich keer op keer opnieuw bewijst. Niet alleen in business-to-business (B2B). Maar ook voor business-to-consumer (B2B). Samengevat draait het bij B2B voornamelijk om lead generation en nurturing. En bij B2C gaat het vooral over het stimuleren van de verkoop.

Tenzij je op dit moment nog geen gebruik van emailmarketing maakt, is dit nu hét moment om die lijntjes kort te houden met je klanten. Gebruik je mailings om klanten en andere relaties op de hoogte te houden van de ontwikkelingen binnen je bedrijf. Bijvoorbeeld hoe jij als ondernemer omgaat met alles in deze tijd en hoe jij hun kan helpen. Dus niet alleen om je producten of diensten aan te prijzen. Zeker je vaste nieuwsbrief lezers zullen dit op prijs stellen.

Waar je niet op hoeft te besparen zijn je kennis en kunde

Want als iemand fan je merk is, dan willen ze graag van je horen. Denk na over hoe jij jouw klanten kunt helpen tijdens deze crisistijd. Geef tips waar men écht wat aan heeft.

What I think about a recession? I thought about it and decided not to participate.

SAM WALTON, DE OPRICHTER VAN WAL-MART

Extreem besparen? 32% geeft meer uit aan online verkoop!

Uit onderzoek van brancheorganisatie Thuiswinkel.org blijkt uit dat er een forse toename is van het aantal online bestellingen. Vooral eten en drinken wordt veel online besteld. Maar ook de online verkoop van drogisterijen, sport-, huis- en tuinproducten gaan bijna drie keer zo hard.

Dus zorg dat jouw bestaande webshop hierop is voorbereid. Een goede betrouwbare uitstraling die past bij je merk en de doelgroep waarvoor deze bedoeld is. Duidelijke foto’s en beschrijvingen die vragen van je bezoeker direct beantwoorden. Dat de webshop goed moet werken op een mobiele telefoon is vanzelfsprekend. Maar daarnaast moet hij ook snel werken. Lees anders even mijn praktische tips over hoe je met kleine aanpassingen de omzet al kunt vergroten.

Heb jij bijvoorbeeld een webshop met tuinartikelen of andere doe-het-zelf items? Dan is de kans heel groot dat je nu een enorme piek in de verkoop gaat zien. Daarom is het superbelangrijk dat je ook communiceert dat de levertijden iets langer duren dan normaal.

Zet marketing creatief en flexibel in

Meer dan ooit moet je tijdens een crisis flexibel zijn, en dus ook met marketing. Zie deze tijd niet als een blok op de weg. Maar een manier om nieuwe kansen te grijpen. Om heerlijk creatief bezig te zijn met je bedrijf, weer een frisse wind er doorheen te jagen, vaste patronen te doorbreken en nieuwe paden in te slaan.

Ook nu sta ik voor je klaar. Zie je door de bomen het bos niet meer en is je creativiteit even helemaal op? Dan kun je bij mij terecht voor een gratis brainstormsessie van 30 minuten. In tijden van crisis geef ik dan gratis advies over marketing, design, content en social media aan ondernemers.
Tijdens deze korte sparringsessie gaan we samen kijken hoe jij kan besparen op marketing en tegelijkertijd toch goed zichtbaar te blijven. Interesse? Plan direct een afspraak in mijn agenda. En vergeet niet dat er ook na deze crisis weer hoop aan de horizon zal schijnen. #staysafe #stayhealthy #staystrong
Waarom je tijdens COVID-19 niet moet bezuinigen op marketing en sales
Waarom je tijdens COVID-19 niet moet bezuinigen op marketing en sales bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Personal branding geeft jouw authenticiteit weer, wie jij als ondernemer bent

Ken jij de Focus Academie al?

Speciaal voor de DIY ondernemer die zelf aan de slag wil. Door middel van coaching, workshops en slimme tools ontdek je hoe je focus kan aanbrengen in je Merk en Marketing. Waardoor je een solide basis krijgt, zodat je gerichter kan mikken en aantrekkelijk wordt voor de allerbeste klanten.

5 Shares
Pin3
Share2
Share
WhatsApp
Tweet